Gość: mih IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.05, 22:35 rozumiecie cos z tego? bo inwestorzy chyba nie wiedza, ze miasto sie z nimi tak mocno przyjazni ;) wstydz sie HP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pppp17 Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy 05.07.05, 22:55 Zamiast opowiadania o rankingach i innych złotych dwunastkach proponuję, aby władze naszego miasta wzięły przykład z Wrocławia i zobowiązały się do dwunastu inwestycji >1 mld w 12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Dałeś się wciągnąć w pyskówkę IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 00:23 > rozumiecie cos z tego? bo inwestorzy chyba nie wiedza, ze miasto sie z nimi > tak mocno przyjazni ;) wstydz sie HP Wrocław używa przykładu HP przez ostatni rok w kółko. Głownie tego przykładu... prawie w kółko ta jedna firma. Po co dajesz się nabierać na tę medialną papkę? Liczby, panie, wszystkie liczby, a nie tylko wrażenie. HP rzeczywiście zrobił dobre wrażenie. A co było we Wrocławou wcześniej i co będzie np. za 3 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łojgigli Re: Dałeś się wciągnąć w pyskówkę IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 07:43 Jak to co będzie! Będą targi Expo! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6787 HP, Siemens i sporo innych we Wrocławiu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.07.05, 14:13 i coraz częściej słyszę, że ktoś się przenosi z Poznania do Wrocławia za pracą (informatyka i pokrewne). Fajny zresztą to konkurs - miasto samo siebie ocenia. ROTFL ;) A może by tak inwestorów o to popytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: 195.20.110.* 06.07.05, 08:16 Z tego wynika, że Grobelny jest dobry w wypełnianiu ankiet. Bo jak atrakcyjni jesteśmy dla inwestorów widać po tych wszystkich inwestycjach we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max co to za bzdury ;-) IP: *.crowley.pl 06.07.05, 08:30 Hmmmmm skoro jak w poznaniu jest tak dobrze to jak kiepsko musi byc w kraju, powiem krotko to musi byc dramat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Halas Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: 194.7.185.* 06.07.05, 09:20 Nie chcialbym polemizowac z kimkolwiek na temat czy to Poznan czy Wroclaw jest lepszy itd. W calym artykule zaniepokoilo mnie jedno zdanie, ostatnie - cytuje "Ranking powstaje w oparciu o ankiety wypełniane przez miasto, które oceniają m.in. obsługę inwestorów i jej przewidywalność". Wiec albo ja nie jestem zbyt rozgarniety albo cos tu nie gra. Tego typu ranking powinien powstawac w oparciu o ankiety ale wypelniane przez inwestorow ktorzy najlepiej potrafia ocenic jak bardo przyjazna jest im gmina a nie w oparciu o ankiety wypelniane przez miasto..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:07 Coś innego widać,coś innego słychać !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy 06.07.05, 10:16 Czy w ankiecie była rubryka: sposób wspierania przez miasto dużych inwestorów, np. Volkswagena? Znam przypadek innego dużego inwestora, który stawiając zakład produkcyjny chciał dokupić od miasta sąsiadującą działkę. Posiadanie jej było warunkiem niezbędnym do rozpoczęcia budowy. Odpowiednie wnioski zostały złożone latem. Po pewnym czasie zaniepokojony brakiem reakcji inwestor dowiedział sie, że jesienią kończy się kadencja obecnego samorządu i nie chce on podejmować żadnych długofalowych decyzji- miech uczyni to przyszły zarząd miasta. Po wyborach na początku przyszłego roku zaniepokojony brakiem działania inwestor dowiedział sie, że nowe władze mają tyle spraw, że musi upłynąć trochę czasu, zanim się w tym wszystkim rozeznają zanim wydadzą decyzję... Efekt- inwestor otrzymał zgodę na sprzedaż działki po upływie roku od złożenia wniosku- czy ktos we władzach miasta zdaje sobie sprawe, ile znaczy strata rocznych zysków z działalności przedsiebiorstwa???? Chyba w urzędzie czas nie ma ceny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: 212.244.167.* 06.07.05, 10:39 A ile zauwazalnych inwestycji (polskich i zagranicznych) zostalo zrealizowanych w 2004 w Poznaniu? Prosze nie liczyc "Zabek". LOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zloto Wroclaw ma kompleksy? IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 13:23 Ludzie dlaczego pomimo propagandy sukcesu Wroclaw ma nizsze zarobki i wieksze bezrobocie. Dlaczego nie mowicie o tym ze wieksozsci inwestycji dotyczy SSE. Czyli idiotyzmow w postaci znowu niskich pensji ,doplat i zwolnien z podatkow. HP we WRocku? Super. Zarobi tak naprawde godziwie z 40 osob. Reszta bedzie tyrac za 1000 zl. To bedzie oboz pracy. HP wielki inwestor ktory oczekiwal doplat. Co za bzdura. Naprawde jedzcie do Wroclawia i porownajcie sobie. Gdzie te inwestycje i gdzie te pensje. Zarobki w Volvo czy Wabco? Heh u nas nawet na forum byscie za to nie pisali. I kapitalne drogi w samym Wroclawiu. Jedno moza im oddac robia sobie kapitalna reklamie i pr.I to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: 195.20.110.* 06.07.05, 13:27 > HP we WRocku? Super. Zarobi tak naprawde godziwie z 40 osob. Reszta bedzie > tyrac za 1000 zl. To bedzie oboz pracy. A wiesz ilu bezrobotnych w Poznaniu, nie mających z czego żyć i za co kupić bułke i mleko dziecku na śniadanie marzy o takim "obozie pracy" i o tym żeby wogóle gdziekolwiek zarobić choćby pare groszy? Dobrze sie wymądrzać jak masz za co "żyć", bo albo masz prace, albo jeszcze jesteś na utrzymaniu mamusi i nie musisz sobie zawracać głowy takimi głupotami jak pieniądze na "życie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orac Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 14:24 A czy ja temu zaprzeczam? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Napisalem ze we Wroclawiu nie jest wcale tak rozowo co nie oznacza ze skoro u nas jest lepiej to mamy miod i mleko zamiast rzek. Mam na utrzymaniu rodzine brata ktory jest bez renty i jest wdowcem z dwojka dzicie wiec nie pisz mi bzdur ze nie wiem co to pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: 195.20.110.* 06.07.05, 14:31 jesli orac=zloto to moze najpierw przeczytaj (ze zrozumieniem) to co napisales jako zloto, a potem moj komentarz do tego. A przy okazji sie zdecyduj jako kto piszesz, bo nie bardzo wiem z kim i o czym rozmawiam. A jesli nie ty jestes zloto, to najpierw przeczytaj (ze zrozumieniem) to co napisal zloto ... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orac Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 15:10 To Ty czytaj ze zrozumieniem. Czy z mojego postu jako zloto wynikalo ze u nas w Poznaniu nie ma bezrobocia czy dramtow rodzinnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: 195.20.110.* 06.07.05, 15:34 Nie, ale wynikało że HP nie robi łachy nie inwestując w Poznaniu i że inwestorzy dający zarobić 1000zł w tych ich "obozach pracy" nie sa w Poznaniu nikomu potrzebni. Wiec Ci mowie, że jest tu wielu dla ktorych taki oboz pracy bylby zbawieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orac Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: *.icpnet.pl 06.07.05, 16:12 Tak. Ale patrzac troche przyszlosciowo obozy pracy beda zbaweniem na 10 lat a pozniej uciekna dalej. Troche godnosci i szacunku tez trzeba miec. I patrze na to przez pryzmat gospodarczy w pelni rozumiejac sytuacje wielu rodzin. Jasne jest tez to ze ze HP nawet za 600 zl bylbym mile widziany ale nie tedy droga. Zreszta sam HP jako powod inwestycji we Wrocku podal zarobki. 3 tysiace panie kolego chyba kierownik dzialu HP tyle dostanie. Wiem od tych co sie zatrudnili ile dostana prze rok pracy na reke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: *.magma-net.pl 06.07.05, 13:59 w HP na dzień dobry jest 3000 brutto, więc nie pisz bzdur!!! Jedynie w Wabco mało płacą i to jest jedyny mi znany wyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pagani Re: Wroclaw ma kompleksy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:46 Nie kłam. Dwóch moich znajomków z Wrocka dostało tam robote i 3000 pln to są jakieś fantasmagorie w przypadku HP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fed Wygrywaliśmy? Gdzie? Inwestycji coraz mniej! IP: 195.68.108.* 06.07.05, 14:29 Niedawno pisala o tym Gazeta - "Centra usługowe wyrastają poza stolicą". praca.gazeta.pl/praca/1,47341,2791369.html Poznan moze sie pochwalic rekordowa liczba 0 (slownie: zero) inwestycji. Zgadza sie, ze centra finansowo-ksiegowe oferuja glownie marnie platna prace dla klepaczy, ale tym, o co naprawde warto walczyc, sa centra badawcze. Wroclaw: Siemens; Gdansk: Intel; Krakow: ABB, Delphi, Motorola; Poznan: NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Kimball IP: 82.160.253.* 06.07.05, 21:46 Poznań: ot choćby,Kimball Electronics Poland 600+200 nowych pracowników wkrótce A Siemens (dział tel.kom.) został przejęty przez Chinczyków i juz niedługo Wrocek przestanie się reklamować ciągle tym przenajwspanialszym centrum badawczym ileż Poznań razy i ile rankingów musi wygrać by ludzie zrozumieli że jest po prostu lepszy niż Wroc gdzie przede wszystkim mają dobry marketing,lepsza prasę,głównie w Rzeczpospolitej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atiz.września@op.p Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:51 Ten ranking to sobie układa Grobelny w domu ze swoimi kolesiami od łapuwek.Przez tego gnoja straciłem dom.Myśli ze Poznań jest jego. W urzędach nic nie załatwisz bez protekcji.VW może coś powiedzieć o naszym atrakcyjnym mieście. I jakie inwestycje ten cham załatwił dla miasta chyba tylko browar u Kulczyka. Myśle że będą postawione zarzuty Grobelnemu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pagani Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:43 LINCZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Profesjonaliści ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:57 Załatwili rozbudowę Głogowskiej i tramwaj na Rataje .... :-) Jesteśmy tak przyjaźni, że inwestorzy omijają nas szerokim łukiem. Brawo .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RADEMENES-KOT Re: Profesjonaliści ... IP: *.media4.pl 06.07.05, 19:41 hehehe ludzie jestem pierwszym człowiekiem z Wrocławia na tym forum, tym wątku ale jest przezabawnie, kiedy widzę że 99% rozmów Poznaniaków o interesach schodzi na Wrocław, a jak to u nas źle albo dobrze. bez żadnego wtrącenia żadnego Wrocławianina tak po prostu nagle zaczynacie mówić Wrocław to Wrocław tamto Z inwestycjami nie jest źle a będzie jeszcze lepiej, ale nasz PR. już działa wieć strzeżcie się niedługo podświadomie zaczniecie zachwalać Wrocław w prywatnych rozmowach HATOR........... HATOR........... HATOR........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Wrocławiaku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:51 ciesz się ze swoich władz miasta, bo dzięki nim Twoje miasto rzeczywiście bardzo ładnie się ostatnio rozwija. To dobrze, bo jeszcze dużo rzeczy we Wrocławiu czeka na odzyskanie dawnego blasku. Mogę Cię zapewnić, że jeżeli tylko Poznań uzyska lepsze władze to będzie wam bardzo ciężko rywalizować. Powód jest bardzo prosty - nasze miasta praktycznie NIC NIE RÓŻNI jeśli chodzi o inwestowanie! co to jest bowiem 160 km odległości oba są na zachodzie kraju - z jednego bliżej do Pragi i Wiednia, z drugiego do Berlina; liczba mieszkańców prawie taka sama; Zatem są atrakcyjne same w sobie:) rózni je natomiast sposób sprawowania władzy; i tu naprawdę Wam zazdroszczę tego impetu, reklamy, mnóstwa dobrych pomysłow, itd. GRATULACJE tu jesteście wzorem dla Poznania! natomiast nasi rajcy to powinni się wstydzić! jest dobrze, świetnie, wspaniale jesteśmy najlepsi, super o mieście jest głośno - tak - ale w perspektywie skandali roku 2004 inwestycje komunikacyjne - na czele z Głogowską i tramwajem na Rataje miasto otwarte - z zaściankowymi pomysłami rektora UAM i brakiem krytyki jego dyrdymałów ze strony miasta aha i obecna sytuacja w Cegielskim i ZNTK to też oczywiście powód do dumy; o tak, jesteśmy najlepsi w partaczeniu dobrych sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wrocławiaku... IP: 82.160.253.* 06.07.05, 22:00 paulos a czy chciałbyś mieć robioną ciągle papkę z mózgu ileż razy mozna chwalic sie jednym inwestorem? piszesz o ZNTK a czy wiesz ile duzych firm padło we Wrocławiu i nikt z Wroclawia nie marudzi kilka wymienię;ST Group,Howell,JTT,Jedynka Wrocąwska... czy wiesz że ten Whirpool który teraz z takim szumem zatrudnia 1000 pracowników (korzystajac z państwowych dotacji) jeszcze dwa lata temu podobna liczbę zwolnił itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Wrocławiaku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:27 Drogi/a Olo Wrocław jest specyficzny pod tym względem; oni potrafią dużo gadać o swoim mieście i pokazywać je w jak najlepszym świetle; często przesadzają, ale taka jest ich cpecyfika; inna sprawa, że w kontekście sukcesów lat ostatnich wypadają naprawdę dobrze. Teraz to właśnie tam następuje zatrudnianie nowych pracowników. I o tym się mówi. I to się kręci. Opinia idzie w świat. Teraz jesteśmy w Unii i nasze miasta zaczynają być w końcu dostrzegane przez Europę. I co? Wrocław wspaniale się w to wpisuje. Wylecieli z pomysłem EXPO - zrobili sobie reklamę. Starają się o Europejski Instytut Technologiczny. I jeszcze długo będa się obnosić z HP - bo wszak wygrali z największym konkurentem - Poznaniem. I to jest ich sukces. Przede wszystkim ich władz miasta. Powiedz mi dlaczego Poznań, który pozostaje swego rodzaju pustynią w dziedzinie inwestycji wysokich technologii, nie stara się o Europejski Instytut Technologiczny???Rajcy znów przespali, profesorowie też. Dlaczego nie powstają u nas inwestycje tego typu? Mamy 130 tys. studentów, a Politechnika jest ponoć lepszą od wrocławskiej, i co z tego? no nic i to jest przykre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Profesjonaliści ... IP: 82.160.253.* 06.07.05, 21:54 no więc właśnie Poznań powinien pracować przede wszystkim nad własnym marketingiem bo jest od lat wyraźnie lepszy a mieszkańcy tego nie dostrzegają albo inaczej gdy w Poznaniu cos zostanie zrobione lepiej czy najlepiej w Polsce wszyscy traktują to jak normalkę gdy cos sie nie udaje to głosów krytycznych jest multum bo Poznań zawsze musi być na topie,ot cała filozofia a jeżeli jeszcze przegrywa z miastem stojącym na niższym poziomie rozwoju to juz w ogole poruta poza tym nie wiem czy akurat jestes pierwszym z Wroc w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Profesjonaliści ... 06.07.05, 22:36 nie wiem czy jest pierwszy, więc ja jestem chyba drugi :) pyry, czemu szukacie z nami zaczepki? kilka postów powyżej nt wrocławia nie jest miłych. a przecież żadnych antagonizmów do tej pory między nami nie było. i niech tak zostanie. po co robić awanturkę w stylu krakówek vs warszawka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Profesjonaliści ... IP: *.media4.pl 06.07.05, 23:48 e dajmy spokoj kłótniom to nie ma sensu ja tam jak najlepiej życzę Poznaniowi i jego mieszkańcom, niech się rozwija i bogaci. my zajmiemy się sobą i będzie ok. nikt nie szuka zaczepki, ani tu ani gdzie indziej a co do naszych władz, to faktycznie dają radę, choć upadek koncepcji zintegrowanego centrum logistycznego, powodem do dumy nie jest ;-( naszym wspólnym i jedynym prawdziwym wrogiem jest centralizm panujący w tym kraju, i feudalny dyktat miasta na mazowszu. nie może tak być że wszystkie starategiczne decyzje gosp. i polit. zapadają tam. za tym idzie praktyczny monopol na zagraniczne inwestycje -kiedy prezydent Wrocławia lub Poznania ma nagranego inwestora, najpierw pół roku wyciera korytarze i całuje klamki w gabinecie trzeciego podsekretarza, zastępcy piątego wiceministra w jakimśtam resorcie. "łapówki przecież faksem nie wyślę" bliżej do kieszeni urzędasa-bo ani infrastrukturą ani wykształceniem mieszkańców nie mówiąc o innych urokach, warszawa inwestorów nie przyciąga a dobry PR. nie jest zły ;) dobrej nocy Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Profesjonaliści ... 06.07.05, 23:50 i właśnie to co powyżej miałem na myśli ! (tylko mi się nie chciało tyle pisać) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Profesjonaliści ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:54 ja żadnych antywrocławskich poglądów nie podzielam! wręcz przeciwnie faktem jest, że centralizm to paskudna polska choroba patrz Ławica i Strachowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Profesjonaliści ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 02:10 Gość portalu: olo napisał(a): > > a jeżeli jeszcze przegrywa z miastem stojącym na niższym poziomie rozwoju > to juz w ogole poruta > olo zacznij się leczyć na nogi, bo na leczenie głowy w twoim przypadku jest już za póżno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.media4.pl 06.07.05, 23:53 a tak między nami to droga dobra by się przydała między Wrocławiem a Poznaniem na początek czy dolnośląskich i wielkopolskich posłów jest za mało by przpchnąć kasą na ten projekt? ale to przecież nie do pomyślenia by ci kolesie zrobili coś razem, prawda? lepiej grać na dzielnicowych resentymentach i animozjach, prawda? zamiast chwilę pomyśleć kategoriamirozwoju zachodniej częśći kraju -od Szczecina przez Poznań po Wrocław... Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy 06.07.05, 23:58 pewno, że tak. głupia sprawa , że i z Poz i z Wro do Berlina można będzie już za momencik dojechać bez problemu, a droga między Wro a Poz to masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
obseerwator Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy 06.07.05, 23:58 ale kogo to w wawie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos chciałbym autostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 00:01 już parę razy odwiedzałem wrocławskie forum i wypowiadałem się, że A3 powinna zmienić trasę na Szczecin - Gorzów - Poznań - Wrocław; o coś szybkiego aż się prosi! Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Sz-n, P-n, W-w, Praga 07.07.05, 19:07 to jest super trasa, ale nasi juz jakis czas temu odsprzedali "cypelek" Polski, po to zeby mozna bylo zbudowac trase z Danii do Pragi i tak zostalismy w tyle... ale mozna to jeszcze naprawic naprawde dobrymi trasami, w tym rejonie az sie prosi o dobra trase!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 00:04 wyrażam też pogląd, że oba miasta (Poz i Wro) będą napędzać sobie rozwój; raz górować będzie Poznań, innym razem Wrocław; chyba, że jedno z nich otrzyma fatalne władze (takie jak ma teraz Szczecin), to stanie w stagnacji na dobre parę lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: jeszcze jedno IP: *.media4.pl 07.07.05, 08:54 ale jak dlugo naszym władzom, a bardziej jeszcze posłom i prasie będzie bardziej na rękę nakręcać wzajemny XIX wieczny , wiejski nacjonalizm między nami, to nic się nie zmieni za 30 lat na tym i wrocławskim forum będą gadki w stylu "a bo my im tamto....." "hehe mamy o 0,1% lepszy wskaźnik w czymśtam" itd. a cieszyć się będą ci "tytani intelektu", którzy co roku robią desant na warszawę, obsadzają wstanowiska swoimi panienkami, kuzynami itd. im to pasuje żeby reszta kraju się ze sobą gryzła takimi się lepiej rządzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zaradny_facet Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy 07.07.05, 09:53 Hmm rankingi sa chyba po to, zeby wskazywac najlepszych, a ci gorsi mieli wzor, nie rozumiem wiec po co wycofywac liderow ?? Czy Brazylia jest usunieta z rankingu FIFA, po to zeby Czechy byly liderami ?? To bez sensu ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hgw Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: 212.244.167.* 07.07.05, 12:32 Bo się okazało, że ranking jest guzik wart, jak sprawdzono te "inwestycje" w Poznaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.05, 20:34 Nie no świetny pomysł. Niech nasi kolarze poproszą Amstronga żeby nie startował w TdF, niech nasze tenisistki poproszą siostry Williams, żeby przez najbliższe dwa lata nie grały, niech nasi piłkarze poproszą Brazylijczyków, żeby odpuścili sobie start w MŚ 2006!!! Inaczej będzie nudno i rywalizacja nie miałaby sensu. Przypomina mi się ten kawał: Mąż z żoną oglądają bieg maratoński. Żona pyta: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.05, 20:41 - Słuchaj po co oni biegną? - Ten kto będzie pierwszy dostanie samochód. - Tak? To po co biegną pozostali??? Co my qwa jesteśmy armią zbawienia (chodzi o nasze miasto), w kapitalizmie altruiści nie mają szans na przeżycie. Co ten pier...y Grobelny i inni decyduyją za mieszkańców, to jest NASZE MIASTO A NIE ICH, chcemy startować to startujmy. Te Grobelniak, pewnie tego nie czytasz, ale pewnie sobie zdajesz sprawę, żę to dla cIEBIE (specjalnie małą literą bo mnie coraz bardziej wkur...sz) ostatni rok, żeby móc coś nakraść bo w przyszłym roku nie masz nawet po co startpować. PS. Przepraszam wszystkich współmieszkańców, a przede wszystkim samego siebie bo ja ostatnio na tego śmie...a głosowałem. Naszczęście uczę się na błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.07.05, 22:28 Podsune Wam jedno wytlumaczenie tego dziwnego faktu (prosby o wycofanie ze startu): Za udzial w tego typu rankingu trzeba placic. Oczywiscie nie placi sie za udzial, ale za tzw. przeprowadzenie audytu. Placi sie sporo. Poznan jako miasto dobrze funkcjonujace przechodzi ten audyt bardzo dobrze i wygrywa z tymi co biora udzial w zabawie. Problem w tym ze jezeli wygrywa czesto inni nie chca "placic za audyt". Wiec zeby chcieli inni brac udzial trza bylo wymyslic honorowe wyjscie, zeby nikt sie nie obrazil. Ot takie wyjasnienie tego zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: Wygrywaliśmy w rankingu i się doigraliśmy IP: *.osiedla.net 07.07.05, 23:18 Laczy mnie zarowno z Poznaniem, jak i Wroclawiem bardzo duzo i od bardzo dawna sledze rozwoj obu miast...moze na poczatku mniej swiadomie, a teraz z wieksza uwaga porownuje co w obu miastach sie zmienia. W Poznaniu najbardziej podoba mi sie Malta, obiekt jakiego Wroclaw moze pozazdroscic, idealny na weekendowe wypady nad wode i coraz lepiej zagospodarowywany. Drogi, mimo ze w Poznaniu szersze, sa raczej utrzymane na podobnym poziomie..zla slawa Wroclawia sprzed kilku/kilkunastu lat powoli bedzie zanikala, poniewaz miasto uzyskalo olbrzymie jak na polskie warunki srodki finansowe na remonty drog i juz w chwili obecnej prowadzonych jest kilka bardzo duzych remontow. Jesli chodzi o atrakcje turystyczne, to do lat 90 Wroclaw byl Kopciuszkiem, pomijanym nawet w ksiazkch do szkol...no czasami wspominano o Zoo. Mozna powiedziec, ze Wroclaw zostal ponownie odkryty i stad pewnie tyle szumu medialnego, bo w latach 90 nie wybudowano nic co by zaslugwalo na uwage osob odwiedzajacych to miasto.... ale na szczescie odrestarowano to, co warto pokazac, a ilosc i bogactwo zaszokowalo chyba nawet samych Wroclawian. Nie wiem dlaczego, niektorzy z was tak mocno nakrecaja atmosfere negatywnej rywalizacji.. jasne, 2 duze miasta w takiej odleglosci powinny sie scigac, ale obwinianie Wroclawian za to, ze HP zdecydowal sie u nich zainwestowac jest bardzo glupie. Gdyby HP wybralo Poznan, mam wrazenie ze komentarze we Wroclawiu bylyby mniej negatywne. Wbrew pozorom zachodnie koncerny placa calkiem niezle i jesli juz mialbym wskazac wydrwigroszy, to sa to najczesciej firmy polskie, ktore nie potrafia wyrobic lojalnosci u swoich pracownikow. Ogolnie, w ostatnich latach Wroclaw ma duzo wieksza dynamike, ale tez duzo wiecej do nadrobienia z poprzednich lat..a Poznaniacy zamiast koncentrowac sie na szukaniu wad, powinni lepiej zagloswoac w najblizszych wyborach do wladz lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos brawo Musaszi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 23:34 ciekawe to co napisałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos zntk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 23:35 ZNTK też jest symbolem naszej gospodarności? Odpowiedz Link Zgłoś