Dodaj do ulubionych

Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 20:55
"To ucina spekulacje, czy wielkopolscy i łódzcy drogowcy zdążą oddać
autostradę do użytku w terminie."
Kogo probujecie oszukac? Czytelnikow czy tylko siebie? Gdybym byl
obcokrajowcem to moze bym sie nabral na takie gadanie...
Obserwuj wątek
    • Gość: świtezianek Ale ceny europejskie IP: *.lodz.mm.pl 20.07.05, 22:52
      Czyli cały odcinek - 255 km od Strykowa do Nowego Tomyśla będzie miał 255 km, 6
      punktów poboru opłat. Średnio samochód osobowy przy prędkości 130km/h pali 7
      litrów PB95. Całość będzie kosztować (6 x 11zł) + (2,55 x 7 lit. x 4,14zł) =
      ok. 140zł. Nieźle co ?? ;)
      • Gość: LMB Oszczędzasz 10 zł IP: *.icpnet.pl 21.07.05, 08:30
        > Całość będzie kosztować (6 x 11zł) + (2,55 x 7 lit. x 4,14zł) =
        > ok. 140zł. Nieźle co ?? ;)

Nieźle, bo zaoszczędzisz 10 złotych - bilet do Warszawy (303 km) kosztuje dla
        dwóch osób 150 zł. W Europie samochodem opłaca się jeździć pow. dwóch osób.
        • Gość: Marcin Ważne pytania IP: *.g3.pl 21.07.05, 10:15
          No, tylko, że jesteś w Strykowie, zamiast w centrum Warszawy ;)
          Dziękuję bardzo! ;)
          A poza tym - ostatnio stałem ponad 5 minut na jednym z punktów, bo łaskawcy z
          AW otworzyli tylko 2 z 5 bramek.

Poza tym niech ktoś mi wyjaśni takie rzeczy:

1. Jesli będzie się opłacać dokładać do przejazdu ciężarówek, tylko istniejącym
          płatnym odcinkiem kwoty rzędu 500 mln zł, to dlaczego budowy nie podjął się
          rząd i zamiast płacić te pół miliarda do AW sam nie spłaca kredytów?

2. Jeśli 1 ciężarówka niszczy ponoć nawierzchnię 1000 razy bardziej niż
          samochód osobowy, to oznacza, że wpuszczenie "za darmo" samochodów osobowych
          (przy opłątach pobieranych od TIR-ów) nie wpłynie na stan nawierzchni. Dlaczego
          więc tego się nie zrobi (zrobili to właśnie Niemcy). A tak autostradą będą
          jeździć wyłącznie TIR-y, do tego jazda osobowym będzie bez sensu, bo co chwila
          będą się wyprzedzać ciężarówki zmuszając osobowe do jazdy z max. prędkością 100
          km/h.

3. Kto odbierał nawierzchnię i wiadukty??? Po wpuszczeniu TIR-ów góra po roku
          wszystko będzie do remontu (kto przyjmie zakład???). Już teraz łączenia na
          wiaduktach są bardzo nierówne (oba mosty na Warcie!), a naweierzchnia miejscami
          uszkodzona (ubytki). Do tego czy ktoś jechał tą austostradą w czasie deszczu???
          Strach wyprzedzać takie ilości wody się podnoszą spod kół samochodów.
          Dla porównania: autostrady niemieckie i francuskie z nowymi typami naweirzchni,
          a nawet niektóre odcinki ulic w Poznaniu (colsoft).

Może tak NIK po zabadaniu A4 zabierze się za A2???
          • Gość: Awprawo Re: Ważne pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 10:29
            Nikt Ci nie wyjaśni bo tym wszystkim administruje mafia (kto to słyszał wogóle
            żeby droge bybudowana za publiczne pieniądze oddawać jakimuś "zarządcy" za
            darmo?)
            Jak już pisałem chetnie przystałbym do jakiegoś stowarzyszenia popierjącego
            normalna (i możliwa w naszych warunkach!) budowę dobrych i bezpłatnych dróg i
            autostrad (uważam bowiem, że płatne uatostrady przynosza społeczeństwu wymierne
            straty).
            Pozdrawiam
          • Gość: Brat_Marcina Re: Ważne pytania IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.07.05, 16:15
            1 ciężarówka nie niszczy nawierzchni "ponoć 1000 razy bardziej" praktycznie
            zniszczenie nawierzchni takiej jak na autostradzie powodują jedynie pojazdy
            ciążkie (nie licząc zniczeń nie powodowanych ruchem)pojazdy osobowe nie są w
            stanie doprowadzić do zniszczenia takiej nawierzchni. Nie zauważyłem ubytków o
            których piszesz a nierówna nawierzchnia na mostach wynika z konstrukcji tych
            ostatnich. Autostrady w Europie są różne oprócz przykładów dobrych można
            przedstawiać również złe.
          • Gość: niemiec Re: Ważne pytania IP: *.246.213.29.tisdip.tiscali.de 21.07.05, 20:13
            3. a ja jechal i ta polska i niemiecka do frankfurtu. ta polska jest lepsza i
            tyle
          • Gość: lupus Re: Ważne pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 11:11
            czegos tu nie rozumiem
            przedziwe to jest ze autostrade buduje GDDKIA (chyba dobrze zapamietalem skrot)
            czyli Panstwo... 82 procent finansuje unia europejska... to kto i z jakiej
            "paki" bedzie pobieral oplaty... a te oplaty to gdzie trafia do GDD... czy do
            kieszeni firmy wybranej w przetargu
            rozumiem jak ktos "prywatnie" buduje autostrade ale to chyba nie ten przypadek
      • Gość: E-CLER Re:ZAPRASZAM NA AUTOSTRADY DO NIEMIEC!!!!!!! IP: 141.48.153.* 21.07.05, 16:20
        tutaj to jest dopiero luksusik smigac sobie taka autostada....nawiasem..u nas
        autostrade z poznania do swiecka buduje sie juz 15 lat...w niemczech trase
        berlin-frankfurt nad odra/swiecko - czli od stolicy niemiec do granicy
        przebudowano chyba jakies piec lat temu...i zrobili to na pewno w mniej niz dwa
        lata...panowie budowniczy...DZIEN DOBRY...juz jestesmy w polsce
        demokratycznej..wiec do roboty lenie...bo w PRLu to spano na plytach
        betonowych,ale tylko w filmie nie lubie poniedzialku...A kto zbudowal drogi,
        kto zbudowal bloki...A ile sie dzis buduje (ok,nie porownujmy jakosci, bo nikt
        nie przypuszczal 30lat temu,ze drogi zaleja nam miliony aut),ale ogolnie rzecz
        biorac do III RP naleza dzis jedynie laty w asfalcie...Reszta to dzielo
        tzw. "Komunizmu"...TSCHUESS

PS jesli nie wiecie panowie budowniczy jak zapytac sie Niemcow, jak sie buduje
        autostrad,to podpowiadam maly slowniczek ponizej:

Jak zbudowac autostrade? - Wie wird eine Autobahn gebaut?
        Jakich nowych materialow mozna uzyc? - Welche neue innovative Baumateriallien
        könne verwendet werden?
        • Gość: Tomek Re:ZAPRASZAM NA AUTOSTRADY DO NIEMIEC!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 17:47
          nawet poprawnie nie umiesz pisacpo niemiecku nie"koenne tylko koennen w podanym
          przykladzie sie pisze mądralo.
        • Gość: qwert Re:ZAPRASZAM NA AUTOSTRADY DO NIEMIEC!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 21.07.05, 20:02
          z choinki spadles? widac ze mieszkasz zagrancua skoro takie banaly piszesz i
          wierzysz ze cos sie moze zmienic.
        • Gość: JaJo Re:ZAPRASZAM NA AUTOSTRADY DO NIEMIEC!!!!!!! IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.05, 16:26
          Autostrady w 2003 roku w Polsce: niecałe 500 km, z tego
          - ok. 100 km wybudowane za Hitlera
          - ok. 100 km wybudowane za Jaruzelskiego
          - ok. 100 km wybudowane za Buzka
          - ok. 50 km Kulczykstrady
          - ok. 100 km za pozostałych
          Komuniści wybudowali tyle co Hitler, po 1989 roku poprawiło się, ale tempo
          nadal zbyt małe
          • Gość: LC Re:ZAPRASZAM NA AUTOSTRADY DO NIEMIEC!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:40
            Poprawiło się dopiero po 1999r 10
    • Gość: sikorski Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.icpnet.pl 20.07.05, 23:02
      czyli można szybko budawać
      15 lat staconych przez komunustów
      • Gość: kasia_bląd buzek! ten to budował, :)!!! IP: *.chello.pl 21.07.05, 16:47
        tupet nie zastąpi mózgu, :). ileż to kilometrów autostrad wybudował nieudacznik mazowiecki, święta suchocka i aferał buzek, :)?
        • Gość: JaJo Re: buzek! ten to budował, :)!!! IP: *.ce.put.poznan.pl 25.07.05, 16:27
          Buzek - 100 km, tyle co Jaruzelski i 10 razy więcej niż Miller
      • Gość: LC Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:51
        Lata stracone przez wszystkich, Tylko A2, A1 i fragment A4 między Gl;iwicami a
        Wieliczką został wybudowany od podstaw przez polaków, reszta to została
        rozgrzebana przez Niemców
    • Gość: huehue Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.man.poznan.pl / *.man.poznan.pl 20.07.05, 23:34
      Jesli droga zostala wybudowana w 82% za pieniadze podatnikow (polskich i innych
      z eurokolchozu) to czy oplaty pobierane przez firme (wyloniona w przetargu, a
      jakze) od tychze podatnikow, beda wynosic 18% tego co pobierane jest na innych
      platnych odcinkach A2 ktorych budowa byla finansowana przez banki ? :-P Z
      matematyki tak wychodzi, tyle ze na pewno tak nie bedzie - jestem bardzo ciekaw
      jakie argumenty przyjdzie nam uslyszec w tej kwestii od politykow i innych
      urzedasow.
    • Gość: ja Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 08:27
      tam gdzie kulczyk nie zaznaczyl swojej pazernosci wszystko idzie lepiej.dlaczego
      nie piszecie o zaniechaniu prac na odcinku autostrady do swiecka?
    • Gość: stachu Polak maruda IP: *.icpnet.pl 21.07.05, 08:28
      Który odcinek autostrady był otwarty z opóźnieniem?
    • Gość: Awprawo Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 09:22
      Jakie opłaty????? przeciez w 82% finansują budoe obywatele UE!!! Poza tym
      jesli wprowadza opłaty to i tak panstwo bedzie płacic za przejezdzające
      cieżarówkki po panstwowej autostradzie prywatnemu zarządcy z publicznych
      pieniedzy?? Toz to paranoja!

Ludzie zróbmy coś, zorganizujmy się, maży mi się jakiś protest (bo chyba nic
      innego juz nie wchodzi w rachubę) przeciwko takim durnym i złodziejskim
      decyzjom jak wprowadzenie oopłat za własna (czyli moja jako obywatela) drogę!
      • garfield3 Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy 21.07.05, 16:07
        Przyłączam się. Od kilku miesięcy obserwuję co się dzieje wokół budowy dróg
        szybkiego ruchu i zastanawiam się dlaczego jest tak cicho. Najlepiej się
        zaśmiewam jak media opisują, iż po skończeniu odcinka do Strykowa, w 2008 r.A 2
        dotrze do Konotopy, a stamtąd ruch będzie rozprowadzonymi częściowo zbudowanymi
        drogami ekspresowymi wokół Warszawy. Niestety GDDkiA, z przyczyn które pewnie
        wielu kierowców chciałoby poznac zmieniło w czerwcu koncepcję budowy A2 ze
        Strykowa do Warszawy, z finansowanego podobnie jak odcinek Konin - Stryków
        (czyli UE + budżet RP = 100 km autostrady/15 miesięcy), na system BOT. Jest to
        system budowania jak Autostrady Wielkopolskiej. Uzgodnienia trwaja latami a
        potem powstaje dziwny twór polityczno - biznesowy (vide: GTC przy A1), który
        zbuduje najdroższe drogi Europy w cenach, które przyprawią o zgrzytanie zębami.
        Dodając wywołującą niemy krzyk nowelę ustawy o ochronie środowiska, nie ma
        żadnych szans na to by nasze świetne zorganizowane Państwo wydało z siebie do
        2010 r. 100 km autostrady do Tirany (przepraszam Wawy). Wchodząca za 10 dni w
        życie, cichutko przepchnięta nowelizacja, opóźni podobno niektóre projekty o 2
        lata, wyśle w błoty nikt-nie-wie-ile setek mln zł i da nowy oręż wymuszaczom
        ekoharaczy. A cel moim zdaniem jest jeden: jak się machina budowlana zatrzyma
        na 2 lata, to po ponownym nakręceniu coś się ruszy po następnych 2 latach. Mamy
        wtedy circa nowy rok wyborczy. Na scenę wystąpi np. p. Kurylczyk - spójrzcie
        Krajanie, wtedy to żeśmy budowali,ale że nas nie wybraliście... I powtarzam
        jeszce raz dziwi mnie cisza medialna nad tym tematem. Afera Rywina to promil
        kwotowej skali i społecznej dolegliwości tego co się dzieje przy
        temacie "drogi" i co nam serwuje administracja rządowa w ostatnim akcie tej
        groteski. To się nadaje na Trybunał Stanu.Pół miliarda odszkodowania rocznie za
        przejazd TIR-ów z opłaty paliwowej?! Ludzie cieszmy się, że Autostrad w Polsce
        nie mamy więcej, bo jakby kolesie zaczęli se przyznawa odszkodowania...
      • Gość: Stolec Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 17:51
        zgadzam sie z przedmówcami - tylko jak sie zorganizować? - może jakaś strona
        internetowa na której bedziemy zbierali podpisy? Tylko że ja nie umiałbym jej
        zrobić - może ktoś pomoże?
    • Gość: 7adamg Duma warszawiaków IP: 213.199.198.* 21.07.05, 12:52
      Przepraszam bardzo ale niech zaczną sami budować autostradę a nie będą nas
      popędzać. Autostrada powinna być porządnie wybudowana a nie tak jak to zrobili
      na Śląsku. Jazda samochodem do Warszawy bardzo oddaje przepaść między Zachodem
      a Wschodem Polski. Jazda autostradą to 1/2 drogi,ale 1/3 czasu. To wszystko
      wyjaśnia, a szanowne panie i panowie z za biurek w Warszawie potrafi tylko
      popędzać zamiast samemu coś zorganizować. Dopiero Poznań będzie musiał ruszyć
      tą dzicz do rozwoju!!!
      • Gość: Przemo Re: Duma warszawiaków IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.07.05, 15:30
        Nie kojarze jakiegokolwiek kawalka autostrady ze Slaska do Warszawy, a jezdze ta
        droga 1-2 w miesiacu.

Status autostrady ma ~2km odcinek w poblizu zjazdu na Lodz, reszta drogi to
        droga maks. ekspresowa.

Tak czy inaczej - droga Slask<->Warszawa to jedna z najlepszych drog w Polsce.
        Gdyby tak jeszcze zamiast niezliczonych ograniczen do 70km/h w pipidowach
        zrobilim wiadukty dla pieszych :/
      • Gość: VS Re: Duma warszawiaków IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21.07.05, 15:38
        Ruszyć do rozwoju to powinien Twój mózg,niestety ewolucja trwa kilka tysięcy
        lat więc masz małe szanse....
        Co do "dziczy" to ja mieszkam na Wschodzie i jestem z tego powodu dumny,pozatym
        nie rozumiem manii Poznaniaków do wywyższania się i ich cholernego kompleksu
        Warszawy(podobnie jak u Krakusów).
        • Gość: heniek Re: Duma warszawiaków IP: 83.238.13.* 21.07.05, 17:28
          chłopie, ty się weź i trochę poukładaj. Czy ty widzisz co to jest warszawa?
          zlepek jakiegoś bardziewia z manią wywyższania się ponad wszystko i wszystkich.
          My mamy Poznań, z którego 90% poznaniaków jest dumnych. Zawsze wracając z
          podróży usmiecham się będąc w granicach miasta, chociaż ma wiele słabych stron i
          można marudzić, że to i tamto ale jest to nasz Poznań i taki zostanie. A w W-wie
          to człowiek mieszka bo musi, wychodzi do pracy bo musi, siedzi w domu wieczorem
          bo musi, a tak naprawdę to zyje Poznaniem, czyta forum Ppoznańskie i poznański
          dodatek GW. A Ty ze stolicy to skąd jesteś? białystok, ostrołęka czy może coś
          innego? zauważyłem, że im kto z mniejszej miejscowości tym bardziej czuje się
          warszawiakiem. i nie wiem z czego tu byc dumnym, ze straganów wszędzie, ze
          sprzedawców tandety na chodnikach> z trąbiących kierowców, chaosu na rondach, z
          ogólnego chamstwa i nietolerancji dla obcych na drodze? ja jestem tu już jakiś
          czas i próbowałem polubic to miasto, albo przynajmniej jakoś je tolerować, ale
          się nie da. Na szczęście nie jestem tutaj sam i nie jedyny mam takie zdanie. I
          wiem, że już wkrótce wracam do Poznania, mojego miejsca na ziemi :)
          • Gość: znawca Re: Duma warszawiaków IP: 80.241.130.* 21.07.05, 17:42
            A mnie się marzy taki dzień jak ta cała wieś wyjedzie z tej przebrzydłej
            Warszawy i wreszcie znikną korki, a wszyscy będą u siebie...

Dżizasss... jak ja nienawidzę tych malowanych pseudowarszawiaków, którzy
            szargają opinię o tym mieście...

Raz jeszcze proszę - źle?? wypierowadzić się proszę uprzejmie.
      • Gość: Poznaniak Re: Duma warszawiaków IP: 199.67.140.* 21.07.05, 18:08
        Czlowieku, Tobie można tylko współczuć. Dlaczego tak nienawidzisz Warszawy?
        Mieszkałeś tak kiedyś? Ja urodziłem się w Poznaniu ale nie uważam Tego za nic
        wyróżniającego. Nie rozumiem dlaczego tak nienawidzisz ... polaków. Gdyby nie
        Warszawa to nie istniałoby połowy życia kulturalnego tego państwa. Gdzie ty
        widzisz dzicz? Który bardziej poczytniejszy autor mieszka w Poznaniu?
        Poznań jest sympatycznym miastem ale Warszawa jest, była i będzie ważniejsza.
        Czy się to komuś podoba czy nie.
        Szczerze współczuję Twojej flustracji.

Mieszkający w Warszawie Poznaniak
        • Gość: Poznaniak Re: Duma warszawiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 16:40
          Warszawsioku, nie udawaj Poznaniaka:) Grubymi nicmi szyty ten twoj post.
      • Gość: mee... wyscie nie widzieliscie prawdziwej autostrady..)) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 21.07.05, 18:39
        ...tu gdzie obecnie mieszkam autostrady maja i po dzieisec pasow z jednej
        strony...przyzwoita autostrada w mojej okolicy to cztery pasy dla aut osobowych
        i nastepne cztery pasy przedzielone parkanem dla samochodow ciezarowych i tak
        z obu stron...to co sie buduje w polssce trudno nazwac autostrada...nazywa sie
        to droga szybkiego ruchu...
      • Gość: mee... wyscie nie widzieliscie prawdziwej autostrady..))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 21.07.05, 18:45
        ...tu gdzie obecnie mieszkam autostrady maja i po dzieisec pasow z jednej
        strony...przyzwoita autostrada w mojej okolicy to cztery pasy dla aut osobowych
        i nastepne cztery pasy przedzielone parkanem dla samochodow ciezarowych i tak
        z obu stron...to co sie buduje w polsce trudno nazwac autostrada...nazywa
        sie to droga szybkiego ruchu...i te holendarne oplaty...tu gdzie obecnie
        mieszkam po szesciu godzinach jazdy autostrada place $6...jakies prawie ponad
        300
        mil...)))
        • Gość: LC Re: wyscie nie widzieliscie prawdziwej autostrady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 00:34
          > ...tu gdzie obecnie mieszkam autostrady maja i po dzieisec pasow z jednej
          > strony...przyzwoita autostrada w mojej okolicy to cztery pasy dla aut
          osobowych
          I oby u nas takie potwory nigdy nie powstały 3+3 to optimum, resztę kasy lepiej
          wydać na szybkie koleje (V>250)
    • mankut400 otwieranie na 1 maja... 21.07.05, 14:55
      ...czy 22 lipca już ćwiczyliśmy.

Czyli historia kołem się toczy.
    • q_vw Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy 21.07.05, 15:55
      Autostrada na budowanym własnie odcinku musi być oddana terminowo, zaangażowane
      są środki unijne więc to podstawowy warunek.

Nie ulega wątpliwości, że opłaty autostradowe są cholernie drogie, ale
      szczególnie winnym temu jest niejaki Marek Pol, który będąc ministrem
      infrastruktury zaniedbał mozliwość renegocjacji warunków i opłat z Autostradą
      Wielkopolska podczas wyznaczania koncesji na nowobudowane odcinki A 2...

Póki co, ani w planach, ani w rzeczywistej budowie, nie ma na nowym odcinku od
      Konina pod Łódź miejsca na bramki... faktycznie, jeśli ten odcinek budowany
      jest z funduszy publicznych, polskich i unijnych, to w żadnym razie nie powinno
      być mowy o bramkach, bo juz raz za drogę zapłaciliśmy, własnie w formie owych
      publicznych funduszy wypłacanych z naszych podatków.

Jakby jednak nie było jest tak, że Warszawa ani nie ma obwodnicy (klasycznego
      ringu jak Berlin), ani też nie ma dobrej drogi dojazdowej typu autostrada. To
      co jest od strony Śląska, czyli krajowa 1 to zaledwie kwalifikuje sie na drogę
      ekspresową... Póki co, to Poznań, Wrocław, Opole, aglomeracja śląska i Kraków
      mają połączenie autostradowe z Niemcami (Poznań w trakcie budowy na odcinku
      Nowy Tomyśl-Świecko), więc zasadne jest pełne politowania spojrzenie na
      warszawiaków...
    • Gość: MEf Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.outsourcing.atman.pl 21.07.05, 16:21
      Nie pieprz mistrzu, bo jak widze nic na ten temat nie wiesz. ja akurat tam
      pracowalem przez 2 lata w firmie która byla glwonym wykonawca jednego z
      odcinkow A2 i fakt jest taki ze zostal on oddany na ok. miesiac wczesniej przed
      terminem.
      ty oczywiscie napewno wiesz na ten temat strasznie duzo, znasz harmonogramy
      procesy budowy zasady finansowania tego typu przedsiewziec, malo tego jestem
      pewnien ze masz oczywiscie ZLOTY SRODEK na to jak problem autotrad rozwiazac. a
      jak znam zycie to wogole pewno dla ciebie ci wszyscy to ZLODZIEJE I KANALIE.
      brawo! zacznij troche myslec, a jak nie wiesz nic na ten temat to nie pisz, a
      jak czujesz nieodparta ochote popisac, to wejdz do MS WORD i tam mozesz sobie
      klepac do woli
      • Gość: Tomasz Do MEf-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 17:55
        Oczywiście że złodzieje i kanalie - przykład: jakim prawem pobieraja opłaty za
        odcinek Września - Konin który został wybudowany za moje własne (czyli mnie
        jako podatnika) pieniądze?
        • Gość: DO TOMKA Re: Do MEf-a IP: *.chello.pl 21.07.05, 18:31
          otóz drogi TOMKU, jestes obawiam sie kolejna osoba, ktora musi sie wypowiedziec
          na forum nie majac za bardzo pojecia o co chodzi. SYTUACJA WYGLADA NASTEPUJACO
          A2 jest finansowana przez Spolke realizacyjna, czy tez koncesionariusza czyli
          Autostrade Wielkopolska S.A. ktora to zaciagnela odpowiednie kredyty w bankach
          europejskich na realizacje inwestycji. panstwo jest poreczycielem tych kredytow
          i tylko poreczycielem. wiec inwestycja nie idzie z budzetu (czytaj twoich
          podatkow) jest to taka sama inwestycja jak kazda inna. Wiadomo ze oplaty
          oczywiscie sa drogie i z tym nie zamierzam polemizowac, ale jesli uwazasz ze
          cie na nie nie stac, jezdzij inna droga i tyle. a poza tym jak chcesz cos
          napisac to moze sie najpierw dowiedz cos na temat na ktory masz sie zamiar
          wypoawiedziec bo tak to tylko głupoty ci wychodza.
          pozdrawiam.
          poza tym to tak naprawde za tego typu edukacje publiczna jak wyglada naprawde
          sprawa za autostardami jest odpowiedzialne ministerstwo infrastruktury, ktore
          nic niestety w tym kierunku nie robi a potem trudno sie dziwic ze ludzie
          opowiadaja takie opinie jak ty
          • Gość: Do MEf-a Re: Do MEf-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 18:57
            Drogi kolego - pisałem o odcinku Konin - Września który został wybudowany w
            latach 80-tych a wiec nie przez spółkę AW SA która teraz pobiera opłaty za
            przejazd moją (obywateli) drogą.
            Druga sprawa - jeśli Państwo jest poręczycielem dla prywatnej spółki to coś nie
            tak...
            Po trzecie zastanów się - skoro UE finansuje DO 82% takich inwestycji to w
            jakim celu utrzymuje się tzw. "koncesyjny system budowy i utrzymania autostrad"
            który daje więcej szkód społeczeństwu (ruina i ciagłe kosztowne naprawy dróg
            alternatywnych, hałas w małych miejscowościach, zwiększona ilość wypadków i
            paliw) niż korzyści - a tak to niestety wygląda - A2 stoi pusta a prawie cały
            ruch ciężki i osobowy idzie obok stara "dwójką".
            Uwaam zatem że to Twoje informacje sa bardzo powierzchowne.
            • Gość: Alchemik Re: Do MEf-a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 20:27
              Gość portalu: Do MEf-a napisał(a):

> Drogi kolego - pisałem o odcinku Konin - Września który został wybudowany w
              > latach 80-tych

Drogi kolego kiedy AW przystępowała do remontu odcinka Września-Konin to droga
              ta:
              1. Nie spełniała żadnych norm autostrady
              2. Była w ruinie zarówno nawierzchnia jak i wszelkie obiekty inżynieryjne

AW utrzymuje także (remonty, odśnieżanie itd. nie pobierając opłat) odcinek
              wybudowany z funduszy europejskij tzw. "Obwodnicy Poznania".
              • marcin.poznan Re: Do MEf-a 30.07.05, 11:55
                To była całkiem przyzwoita autostrada przed tym "remontem".
                Była bezkolizyjna, miała znormalizowane szerokości pasów ruchu i łuki, były
                barierki rozdzielajace pasy na całej długości. Wiec kolego, lobbysto AW, nie
                pisz, że "nie spełaniała żadnych norm". Wprawdzie na prawym pasie były koleiny,
                bo to wada nieomal wszystkich publicznych dróg w Polsce, ale generalnie była to
                100 razy lepsza droga niż alternatwyna "stara dwójka". I prawdę mówiąc,
                wolałbym jeździć po tej "nienormatywnej autostradzie" finansowanej z niemałych
                podatków, które płacę, niż dopłacać do niewiele więcej wartej autostrady
                płatnej.
                Do tego doddam, że często jeżdżac tamtędy w czasie remontu tego odcinka
                zauważyłem partactwo w czasie frezowania jezdni - powstaly takie fale, które
                bardzo wyraźnie się czuje na dłuższym odcinku (pas w stronę
                Warszawy). "Poprawienie" mostu na Warcie też pozostawia wiele do życzenia - nie
                jest nic lepiej niż było, tj. nadal są tam spore nierówności, które na pewno
                nie są obojętne dla szybkości zużycia się tego mostu (niepotrzebne wstrząsy i
                drgania).
                W ramach tej przebudowy nawierzchnia była frezowana jedynie i nakładana nowa
                warstwa ścieralna. Żaden z wiaduktów nie był rozbierany - były jedynie
                odnawiane, ale nie jestem budowlańcem, żeby powiedzieć co było robione.
                Niemniej koszt tych prac był na pewno wielokrotnie mniejszy niż budowa nowej
                autostrady w szczerym polu (a przecież na długim odcinku idzie ona po nasypie
                wśród mokradeł). Odpadły więc wszystkie prace wyburzeniowe i ziemne.

Powtórzę tylko jeszcze problem jazdy w deszczu... strach wyprzedzać TIR-a -
                takie tumany wody wzbijają się spod kół. Myślałem, że takich nawierzchni już
                się nie stosuje... Jak wpuszczą na A2 za nasze ciężkie pieniądze wszystkie TIR-
                y, jazda osobówką straci nią sens.
    • Gość: kasia_bląd złośliwe komuchy, :). IP: *.chello.pl 21.07.05, 16:55
      specjalnie tę autostradę kończą aż tak szybko wlaśnie przed wyborami. żeby było widać, że buzek prawie nic nie wybudował, i żeby ludzie głosowali na cimoszewicza! ale niech nie liczą na prawdziwych patriotów z pis-u i z po. nasze koło nie postanie na tej ich czerwonej "autostradzie"!
    • Gość: JAN MOSTY NIECH BUDUJE DEMOKRATA PISKORSKI! Ma chlopak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 18:39
      doswiadczenie! Ladny mostek postawil w stolycy! A ze troche drogi :-)...
      • cetriolo Re: MOSTY NIECH BUDUJE DEMOKRATA PISKORSKI! Ma ch 21.07.05, 19:23
        A do tego prowadzacy do nikad, ten most obsluguje 5% wszystkich przepraw przez
        Wisle w Wawie. Wszystko za sprawa blokujacego go tunelu, ktory tez wybudowal
        Piskorski tylko nikt nie wie po co.
    • Gość: menuet Pol IP: *.com / *.com 21.07.05, 18:42
      To właśnie dzięki niemu te autostrady moga byc oddawane. Czy ktos pamięta ,że
      za Buzka nie wybudowano nic ? Dopiero regulacje ustawowe umozliwiły wykup
      ziemi pod inwestycje. A coz dopiero by było gdyby zdrajca PSL nie utracił
      ustawy winietowej ....ktore i tak pewnie beda wprowadzone ,ale przez
      tych ,ktorzy ja storpedowali.
      • Gość: LC Re: Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 00:31
        Za Buzka otwarto 120km autostrad fakt, że w 1\3 gotowej od czsów niemieckich i
        rozpoczętej na początku lat 90, ale za jego rządów postęp przy A4 Wrocław
        Nogawczyce był największy.
        PS Za obecnej koalicji otwarto ok. 140km. (100km to A2)
    • Gość: maciej48 Re: Niw daj Boże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 18:46
      Odwalą 105 kilometrów i każą sobie za przejazd płacić po 5 złotych za kilometr
      i cały ruch pogna w bocze drogi a tiry zaczną wsie rozwalać, gó.. mamy z tego
      całego gipsu!
      • Gość: Walter 82 proc. finansuje Unia, zenujace zebractwo. IP: *.bredband.skanova.com 21.07.05, 19:00
    • Gość: Zenon Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.chello.pl 21.07.05, 19:14
      Całą inwestycję wartą ok. 170 mln euro aż w 82 proc. finansuje Unia Europejska.

Czemu zatem przejazd bedzie platny? Przeciez, przynajmniej te czesc A2
      wybudowano za pieniadze publiczne.
      • Gość: Awprawo Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.echostar.pl 21.07.05, 19:21
        Bo, jak już pisalem wcześniej, rządzi nami mafia i złodzieje. Podobnie przeciez
        jest z wielkością akcyzy na paliwo.
    • diabla Opłaty za przejazd 21.07.05, 20:35
      Owszem, nawet jeśli autostrada jest wybudowana z pieniędzy publicznych opłaty
      za przejazd są niestety konieczne. Po co? Po to, żeby było za co UTRZYMAĆ
      inwestycję. Żeby można było naprawiać i konserwować. Chyba tylko bardzo silne
      gospodarki stać na utrzymanie autostrad z własnego budżetu.
      Pozdrawiam
      • Gość: Tomek Re: Opłaty za przejazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 21:43
        No tak, ustawicznie remonty dróg alternatywnych nic nie kosztuja... a hałas w
        miejscowościach przez które przejeżdżaja tiry jest zupełnie nieszkodliwy... a
        paliwo spalone w nadmiarze jadac drogą alternatywną nic nie kosztuje... takie
        są realia.
    • stanislawmackowiak skoro w paliwie aż 70% to podatki i VAT jazda 21.07.05, 23:07
      musi byc za darmo. czy w dalszym ciągu chcexcie nabijac kabze kluczyka?
      Przeciez on i tak nie wykonał robót w terminie i za to trzeba zabrac mu dalsze
      roboty. Ale w tym zadupiu, w peerelu bis wolno wszystko komuszkom i ich
      kumplom. Śmierć polskim okupantom w Iraku.
    • lodzkie.autostrady Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy 23.07.05, 15:59
      Póki co województwo łódzkie zaczyna być coraz lepiej skomunikowane i w
      przyszłości będzie stanowić skrzyżowanie Polski. Wojewoda Łódzki Stefan
      Krajewski wydał kolejne decyzje lokalizacyjne dla A2 w kierunku Warszawy, ma
      powstać A1 na południe i S8 do Wrocławia, przebąkują też coś o S74 do Rzeszowa.
      • Gość: Tomek Re: Otwarcie nowego odcinka A2 za pięć miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:29
        Oby tylko rządząca mafia nie oddala ich tzw. "koncesjonariuszowi" bo wtedy ruch
        pójdzie i tak po starych drogach - jak w Wielkopolsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka