Gość: Den IP: *.icpnet.pl 27.07.05, 19:28 Z klimatyzacją by się jeszcze przydały, tak jak jest np. w Berlinie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spy Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:44 >Nowoczesnych autobusów mamy coraz więcej, ale niestety nowych już nie do końca. Pamiętajmy, że sto autobusów niskopodłogowych liczy sobie już 10 lat - mówi dyrektor Książyk. No właśnie! Jestem ciekawy ile te najstarsze "nowe autobusy" mogą jeszcze pojeździć. Niektóre maja blachę mocno już zżartą. W niektórych dziury są na wylot. Czy nie robi się autobusów jak nie z blachy kwasówy to chociaż z ocynkowanej blachy? Po 10 latach by one tak nie wyglądały Czy można jeszcze tanio je wyremontować czy już się to nie opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fly77 Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 22:26 Gratulacje !! dobrze ze nie wybrali Jelcza!, ale szkoda że bez klimy ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
roxis Re: MPK kupuje nowe autobusy 27.07.05, 22:48 Oczywiście, liczy się nowoczesność, wygląd, monitoring, ale czy ktoś na litość Pana Boga pomyślał, jakie katargi w lato zapewnia nam MPK, kupująć te autobusy? Sama wentylacja nie wystarczy. Jechałem w Wawie nowymi przegubowymi Manami w lato, przy zatłoczonym autobusie. Jednak kobieta straciła przytomność! Ciekawe czy MPK wypłaciłoby odszkodowanie w takim przypadku? Czy nie można chociażby zmienić wielkość tych okien? Wole jeździć starymi Ikarusami, gdzie duże okna mozna szeroko otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.05, 08:52 MAN - to dobry wybór. Co do blach to stosuje się ocynkowane oczywiście. Problem pojawia się po różnego rodzaju stłuczkach , wgnieceniach . Warstwa ochronna zostaje uszkodzona i szybko pojawia się rdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.05, 08:54 I mam nadzieję , że Jelczozłomy to tylko niechlubny wyjątek i więcej nie będą kupowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skowrcez Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: 5.6.* / 217.153.50.* 28.07.05, 08:55 Zgadzam się, że klimatyzacja jest niezbędna - wystarczy spojrzeć, jak ludzie się potwornie męczą w tych pojazdach (to samo dotyczy tramwajów Combino). Ale nie jest to spowodowane wadliwą konstrukcją - zwyczajnie te pojazdy są przystosowane do używania klimatyzacji, a nie otwierania okienek. Ja osobiście wolę, aby MPK kupiło 9 pojazdów z klimatyzacją, zamiast 10 bez... Odpowiedz Link Zgłoś
voiceofamu Re: MPK kupuje nowe autobusy 28.07.05, 09:13 Gość portalu: skowrcez napisał(a): > nie jest to spowodowane wadliwą konstrukcją - zwyczajnie te pojazdy są > przystosowane do używania klimatyzacji, a nie otwierania okienek. Ja osobiście > wolę, aby MPK kupiło 9 pojazdów z klimatyzacją, zamiast 10 bez... No właśnie! Kupujemy pojazdy z klimatyzacją, ale potem nie potrafimy z niej korzystać. Przecież bezsensem est uruchamianie klimatyzacji, gdy w pojeździe otwarte są wszystkie (lub nawet tylko kilka) okienek. W zasadzie tabor z klimatyzacją wogóle nie powinien dawać możliwości otwierania okien (dowolnie przez pasażerów) - vide: wysoko ulokowane uchylne okienka w Combino. Głos z UAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 11:09 Man to jedyny porządnie wykonany autobus na rynku [moim zdaniem] jego zakup to strzal w dziesiątke oby tak dalej. Co do klimy to jednak zakup na caly autobus bylby chyba dużo droższy i po takiej decyzji na pewno zarzucono by władzom miasta niegospodarność :( Jelcz i solaris nie dorastaju mu do pięt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mielech Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 11:20 Z opinii przedmówcy ("solaris nie dorasta Man-owi do pięt") nie mogę się zgodzić! Solaris jest autobusem naprawdę wysokiej generacji - w tym autobusie podczas jazdy można spać spokojnie, bez turbulencji itp. Silnik, choć blisko paseżera, jest prawidłowo wyciszony, dzięki czemu nawet podróż przy nim samym jest komfortowa. Niestety, co do autobusów firmy Jelcz - mianowicie Vecto - musze stwierdzić, że to totalne pudło! Autobusy te jeżdzą stosunkowo od niedawna - są chyba jednym z nowszych zakupów - a jazda w nich jest straszna. Busy te całe "latają", trzęsą się, uderzają cześci o części, 0 komfortu - NIC! Mówiąc już o Vecto - z kolegami doszliśmy do tego, iż Vecto jest karą dla złych kierowców:-) Kondolencje dla kierowców Jelcza;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.icpnet.pl 28.07.05, 11:41 Solarisa nie kupili bo musieliby czekać w kolejce kilka lat :) Fabryka się nie wyrabia :) To oczywiście spekulacja ale ostatnio słyszałem, że Solaris ma bardzo dużo zamówień m.in z Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashec Re: MPK kupuje nowe autobusy 28.07.05, 11:46 A propos Berlina. To nie wiecie o tym, ze wszystkie Solarisy wracaja do Poznania do poprawek? Wszystkie (no może bez kilku sztuk) miały wady. Przez to, wydaje mi się, marka Solaris straci. Nie jest to dla nich dobry znak. Ale za to dla MANa jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: striepo a gdzie solaris ?? IP: 213.76.149.* 28.07.05, 12:42 lepiej dac zarobic komus innemu. solarisy zamawia warszawa, krakow o innych miastach nie wspominajac, zamawiaja z klima ciekawe dlaczego. ktos wyskoczyl z tekstem ze solarisy z berlina wracaja: jezeli ktos nie jest do konca zdecydowany jak autobus ma wygladac to wracaja. jakos po jezdzie tymi autobusami zlych wrazen nie mam, w sumie nad tym sie nie zastanawialem gdyz podczas jazdy czuje sie jak w niormalnym autobusie, nie było powodu dlaczego mialobyc inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
tomashec Re: a gdzie solaris ?? 28.07.05, 12:45 ktos wyskoczyl z > tekstem ze solarisy z berlina wracaja: jezeli ktos nie jest do konca > zdecydowany jak autobus ma wygladac to wracaja. Nikt nie wyskakuje z tekstem tylko tak jest. A co Ty myślisz, ze autobus nie może mieć wad konstrukcyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: striepo Re: a gdzie solaris ?? IP: 213.76.149.* 28.07.05, 14:24 gdybys 10 razy zmieniał koncepcje podczas gdy konstrukcja jest zaawansowananym stanie produkcji tez bys tak miał Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Ale się ucieszyłem 28.07.05, 15:16 No wreszcie. Jestem tylko ciekawy jednego. Kiedy te niskopodłogowce zaczną obsługiwać linie nocne. Zawsze mam problem żeby jechać w nocy bo nie mam jak z wózkiem wsiąść do starego Ikarusa. Np. w najbliższą niedzielę znów będę skazany na wydatek na taryfę bo mam pociąg w nocy i zbiórka jest o 4:30 na dworcu głównym. Pytałem już o to kilka krotnie przedstawicieli MPK dlaczego nie puszczają w nocy niskopodłogowych skoro nie dość że przystosowane to jeszcze cichsze a więc zmniejszają hałas mieszkańcom poznania (współczuję ludziom mieszkającym w blokach przy przystankach gdy podjeżdża rozrylotany Ikarus). Niestety odpowiedź MPK była jednoznaczna "Ze względu na nocny wandalizm nie puścimy bo nikt tego nie upilnuje." Dlatego cieszą mnie niskopodłogowce z monitoringiem. Jak mniemam od września będzie ich 26 (16 już jest jak czytamy). Ponieważ lini nocnych jest mało a autobusów na liniach też to mam nadzieję że większość nocnych lini będzie wreszcie niskopodłogowych. Wszak po coś tan monitoring ma służyć prawda? Nie rozumiem jednak dlaczego już nie puszcza się owych 16 autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Ale się ucieszyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:50 Man jest o wiele lepiej wykonany niż solaris no i oczywiscie jelcz. Małe solarisy wyją jak by im sie nie chcialo jeździć :( Odpowiedz Link Zgłoś
roxis Re: Ale się ucieszyłem 28.07.05, 21:23 Niech sobie MAN-y i Solarisy jeżdżą od września do czerwca, a w wakacje to już wole stare Ikarusy, w których można szeroko otworzyć okna i wpada przyjemne powietrze. Czy da sie logicznie wytłumaczyć dlaczego kupuje się autobusy, w ktorych powinna być klimatyzacja, ale z premedytacją się jej nie zakłada, a ludzie mdleją w autobusach? Ja chce tylko normalności. Czy żądam zbyt wiele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eveli Re: MPK kupuje nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:58 proponuję linie 53,62 i 96-strach nimi jeździć, psują się notorycznie, dymią i widocznie się rozsypują Odpowiedz Link Zgłoś