pan.nikt 25.09.05, 13:39 Czy nasz Starosta dostanie dziś wotum zaufania, czy wotum nieufności?? Niezależnie od tego, czy zostanie posłem procent głosów oddanych na niego w powiecie wrzesińskim pokaże jak ludzie go oceniają. Jakie typy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gieronimo1 Re: Czy nasz Starosta dostanie dziś wotum zaufani 25.09.05, 15:11 po prawyborach, wokół ktorych cały czas krążą słuchy że zostały sfałszowane z powodu tragicznego poparcia dla platformy nie byłbym taki pewien czy starosta może spokojnie siedzieć i myśleć o ławach sejmowych. W każdym razie z informacji jakie do mnie docierają frekwencja na godz. 15.00 sięgnęła 40%, co świadczy o dużym zainteresowaniu i poważnym traktowaniu wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: Czy nasz Starosta dostanie dziś wotum zaufani 25.09.05, 15:45 Będzie trudno. Myślę, że wyski procent frekwencji nie jest korzystny dla platformy i sld Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: nie będzie łatwo! 25.09.05, 15:58 Nie wiem, czy akurat wysoka frekwencja będzie miała tutaj aż taki wpływ. Co się tyczy pytania o votum zaufania, myślę że nie będzie łatwo, bo nasz okręg wyborczy jest duży i na pewno większe szanse będą mieli kandydaci np. z Gniezna i Konina. Dla mnie osobiście niech jedzie do Warszawy. Mniej jego tutaj – lepiej dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: nie będzie łatwo! 25.09.05, 16:01 Eugeno, dlatego pytałem o wynik wrzesiński. Zwróciłem uwagę, że nie ważne czy będzie posłem, ale czy w powiecie zbierze te 50% głosów, ktore mogą legitymizować jego aktualny urząd, czy też ludzie pokażą mu co o nim myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: nie będzie łatwo! 25.09.05, 16:26 Panie. Nikt. Moim zdaniem nie ma żadnych szans dostania 50%.Pan ten nie jest zbyt popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
sportowiec2 Re: nie będzie łatwo! 25.09.05, 16:59 Nie dostanie naszego zaufania bo niby za co? Odpowiedz Link Zgłoś
tarzanos Re: nie będzie łatwo! 26.09.05, 11:57 Czyli zmiana starostów nam nie grozi. Olu może w przyszłym roku ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czy nasz Starosta dostanie dziś wotum zaufani 26.09.05, 10:04 Odp.:I jak po wyborach ? wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/M/37.htm Prognoza wyborcza dla Konina Pis 2 mandaty PO 2 sld 1 psl 1 so 3 RAZEM 9 POSŁÓW i CIENIUTKA FREKWENCJA. Czyli raczej jest dla Starosty mandat nieufności. Odpowiedz Link Zgłoś
euglena_pl Re: Czy nasz Starosta dostanie dziś wotum zaufani 26.09.05, 19:19 No właśnie, dostał się, czy się nie dostał? We Wrześni PO - 26% co jest słabym wynikiem, a w okręgu tylko 18,8%, co jest bardzo słabym wynikiem. Jak sie teraz mają prognozu WW, które dawały we Wrześni i gminie 55%? To jest kompromitacja! Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: "bardzo mi przykro, ale..... 27.09.05, 17:20 eugleno! No niestety, ale z "wielkim żalem" NIE! Co do twoich przemyśleń odnośnie PO, masz słuszna rację. Zgadzam się, że za tak wielkie pieniadze wydane na kampanię wyborcza, wynik jest bardzo cieniutki. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: "bardzo mi przykro, ale..... 27.09.05, 21:07 Otrzymać 3995 głosów na 57 tysięcy uprawnionych do głosowania w powiecie- jest to wynik 7% w tym 3010 we Wrześni i gminie na 34 tys uprawninych do głosowania, co daje 8,8%. Jest to wynik bardzo słaby. Spośród tych, którzy poszli w powiecie do wyborów, około 24tysięcy, otrzymał tylko 16,9%, co jest ponownie bardzo słabym wynikiem, a w Gminie Września, gdzie poszło do wyborów 15300 mieszkańców, otrzymał 19,7%, co jest również słabym wynikiem. Należy teraz zadać sobie pytania: Jak to się ma do prognozowanych wyników przez WW, które dawały PO >50%? Jak to się ma do ogromnej, prawdopodobnie bardzo drogiej kampanii wyborczej PO? Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: "bardzo mi przykro, ale..... 27.09.05, 21:16 hA, ha, ha , ha, ha ,ha Jak to się ma do wotum zaufania nawet tych głosujących? Przecież wotum zaufania to 50% +1. A tu mamy 16 czy tam 19 %. ANTYKOMUNISTO - dobre wyliczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Tak, jest to przykre. 27.09.05, 21:28 Przyznaję, że wynik słaby a może i bardzo słaby, jak tutaj piszecie . Dlaczego? Uważam, że władze Platformy Obywatelskiej powinny wyciągnąć odpowiednie wnioski. Jakie? Myślę, że również personalne. Uważam, że jest szkodą dla nas Wrześnian i mieszkańców powiatu, że nikt z żadnej partii nie dostał się do parlamentu Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Tak, jest to przykre. 27.09.05, 23:06 Widzę Edwardzie, że jesteś zwolennikiem PO.] Dlatego spytam dlaczego Jaśniewicza, a nie Kałużny. Moim zdaniem właśnie Kałużny miał szansę i uważam tak od dnia ogłoszenia kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardbonawentura Re: Tak, jest to przykre. 28.09.05, 18:03 Na temat wrzesińskiego kandydata do parlamentu , kiedyś swoje zdanie wyraziłem i nie zamierzam powtarzać. Nie wiem dlaczego ten a nie ten. Nie jestem we władzach PO, tylko zwolennikiem Platformy Obywatelskiej. Myślę, że pytanie to powinieneś skierować do Dzikowskiego. Myślę, że popełniono tutaj błąd, za który w końcowym rozrachunku zapłacono brakiem miejsca w Sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Starosta zadowolony, bo wrzesniacy mu ufają" 30.09.05, 10:16 www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=3616 "Wynik ten traktuję jako wotum zaufania do mojej osoby oraz polityki, jaką prowadzę w powiecie - komentuje Jaśniewicz. - Co prawda posłem nie zostałem, ale z wyniku jestem bardzo zadowolony. Starosta przyczyn przegranej upatruje w sztucznie stworzonym okręgu wyborczym" NAWET TRUDNO O KOMENTARZ Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Pewnie, że trudno o komentarz 30.09.05, 10:38 Wiem panie.nikt, że trudno o komentarz, bo już na pewno przed wyborami miałeś uszykowany tekst o klęsce starosty w powiecie. Ale okazało się inaczej - nawet czerwony zazwyczaj Miłosław zagłosował na PO i Jaśniewicza, nawet w rolniczej Nekli zwyciężył. Nie mieści się w głowie ? A jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pewnie, że trudno o komentarz 30.09.05, 10:45 Jeżeli tak wygląda sukces po trzech latah rządów. Poczekamy na wybory do samorządu. Odpowiedz Link Zgłoś
lisvitallis Re: Wcale nie jest trudno o komentarz 30.09.05, 16:51 No, widzę, że będę musiał zaznaczyć swój komentarz w oparciu o konkretne fakty. Na wrzesińskiego kandydata do Sejmu startującego z PO: W Gminie Września oddano 3010 głosów . Uprawnionych do głosowania w Gminie Września było 34.393 mieszkańców, a do głosowania poszło 15.874. Daje to frekwencję wyborczą 46%. Wynika z tego, że na wrzesińskiego kandydata PO w Gminie Września, oddał swój głos, co 5,2 mieszkaniec, który poszedł do wyborów . Daje to 18,9% poparcia w Gminie Września dla wrzesińskiego kandydata Platformy Obywatelskiej. W Powiecie Wrzesińskim oddano łącznie z Gminą Września 3995 głosów na kandydata wrzesińskiej PO. Uprawnionych do głosowania w Powiecie Wrzesińskim było 57.844 mieszkańców, a do głosowania poszło 24.700. Daje to frekwencję 42%. Wynika z tego, że na wrzesińskiego kandydata PO w Powiecie Wrzesińskim, oddał swój głos, co 6,1 mieszkaniec , który poszedł do wyborów. Daje to 16,1% poparcia w Powiecie Wrzesińskim dla wrzesińskiego kandydata PO. Czy poparcie 18,9% w Gminie i 16,1% w powiecie upoważnia do mówienia, że ma się poparcie lokalnego społeczeństwa? Bardzo wątpię. Bo można mówić wtedy o poparciu, jeżeli ma się za sobą ponad 50% głosujących. Tutaj, jak widać, do 50% bardzo, ale to bardzo dużo Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Wcale nie jest trudno o komentarz 30.09.05, 17:41 Smutne jest to, że co niektórym obywatelom tej lokalnej wspólnoty pozostały jeszcze w żywej i praktycznej pamięci metody propagandy wzięte z perelowskiego dziennika telewizyjnego i pezetperowskiej trybuny ludu. Bo tylko tamta propaganda mogła mówić, że 3 miliony działaczy PZPR są poparciem całej Polski, dla towarzyszy i programu Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej z jej olśniewającym przywódcą pierwszym sekretarzem. I dzisiaj właśnie wyszło, jak podobny im inkwizytor, potrafi 16 procentowy wynik klęski przekształcić w sukces, tak jak to robiła kiedyś „matka wszystkich partii” ( jednyna nieomylna) PZPR z jej siostrą KPZR. Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszmars Re: Wcale nie jest trudno o komentarz 30.09.05, 19:26 Porażka jednoznaczna. Ale, nie ma się co dziwić ich myśleniu mówiącym o zaufaniu. Kiedyś przecież PZPR i SD tworzyły w Sejmie koalicję, która trwała parędziesiąt lat historii Polski Ludowej. I stąd ta teoria zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamarnica1 Re: Wcale nie jest trudno o komentarz 30.09.05, 20:49 A ja drogie kolegi dzisiaj całkiem poważnie chciałbym dedykować te moje arcydzieło sztabowi wyborczemu kandydata na posła. Przybyli ułani pod okienko, Przybyli ułani pod okienko, PuK, PuK, PuK , PuK w okienko – kto tam? Nadzieja na przyszłego posła Niestety ale nie ma już wolnych etatów OJ JOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJO J KAAAAAAAAAAAAmczatkA OJ JOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJOJO J KAAAAAAAAAAAAmczatkA Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Cześć głowonogu 30.09.05, 23:22 Masz rację. Sztab był przedni. Kiedyś napisałem, że same tuzy. Ale miej litość. Nie wysyłaj ich na Kamczatkę, bo kto będzie tu rządził?? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Kaczyński też nie dostał 50% poparcia w swoim 30.09.05, 23:01 okręgu. Czy to znaczy, że dostał kosza ? Nie zwyciężył ! Wiele osób docenia pracę starosty, ale na niego nie głosowali w wyborach z różnych powodów. Np. ktoś związany z PSLem głosuje na PSLowca, sympatyk PiS nie może głosować na PO, urzędnik nie chce zmiany szefa, więc też nie zagłosuje, tak jak ten, który nie ma pojęcia kto to Jaśniewicz. Kaczyński z 1. miejsca dostał, powiedzmy - 22 % oddanych głosów, choć w sondażach popularności cieszy się 64% wynikiem. Powiedziałbyś, że poniósł klęskę w wyborach? Nie widziałem wyników, ale ktoś, na konkurencyjnym forum "WW" twierdził, że starosta z 3. miejsca dostał lepszy wynik procentowo w powiecie, niż kandydat z Gniezna z 2. miejsca w Gnieznie. Nie czarujmy się - niektórzy ludzie mają w nosie politykę i nie wiedzą kto to Jaśniewicz, Dankowski czy Guzik. Idą i skreślają z automatu pierwszego na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Kaczyński też nie dostał 50% poparcia w swoim 30.09.05, 23:20 Można nie wiediec kto To Guzik. Na upartego (ale bardzo upartego), kto to Dankowski, ale nie wiedzieć kto to Jaśniewicz, to napradę wstyd. W dodatku po akcji plakatowej, nie wiedzieć kto to Jaśniewicz, to zwykła tragedia. Czy uważasz, że we Wrzesni jest aż tak wielu opóźninych w rozwoju?? Człowieku nie obrażaj wrzesnian. A w sprawie Kaczyńskiego? O jakim Kaczyńskim mówisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Tak,wielu takich jest we Wrześni, a w okręgu 30.09.05, 23:38 jeszcze więcej, skoro wygrała Samoobrona ...? Wielu ludzi gdzieś ma politykę. Widzą na plakacie Jaśniewicza, czy Dankowskiego, może nawet wiedzą, że jeden to starosta, a drugi to poseł, jeśli im pani w sklepie powiedziała. Na tym ich wiedza się kończy. Dotyczy to ok. 1/3 wyborców, jeśli nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Tak,wielu takich jest we Wrześni, a w okręgu 30.09.05, 23:45 Ty rzeczywiście masz ludzi za głupków. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Nie, panie.nikt, nie miałem na myśli ciebie. 30.09.05, 23:50 Chodziło mi o innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nie, panie.nikt, nie miałem na myśli ciebie. 01.10.05, 00:07 Innych? Iluż ludzi we Wrzesni nie umie czytać? I weź pod uwagę, że mamy we Wrzesni pismo WW. Jego loty mozna oceniac różnie, ale nie da się ukryć, ze jest poczytne. Dlatego trzeba naprawdę być debilem, żeby nie wiedzieć, kto to Jasniewicz. Podejrzewam co innego. Ludzie dobrze wiedzą, kto zacz. Wiedzą i dlatego nie oddali głosu na niego. I już nie chce mi sie powtarzać, że Kałużny byłby lepszym kandydatem, podobnie zreszta jak Baranowski, gdyby był na liście PO, albo PiS, a nie na liście partii podprogowej. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Re: Nie, panie.nikt, nie miałem na myśli ciebie. 01.10.05, 12:20 Baranowskiego zna jeszcze mniej osób. Kałużnego rąbią (często b. prymitywnie) "Fakty Wrześni" i targowe plotki. Poza tym Jaśniewicz jako jedyny mógł zebrać powiatowe głosy. I to się udało. W okolicach Gniezna i Konina, dosłownie w terenach podmiejskich (zobacz wyniki PKW w necie) przygniatającą większością wygrała Samoobrona. Tylko w powiecie wrzesińskim PO uzyskała tak dobre wyniki. Jest różnica między rzeczywistością, a tym jak ty chciałbyś ją widzieć. Na pewno zdarzyły się osoby, które nie głosowały na Jaśniewicza, bo mają niekorzystny (moim zdaniem fałszywy) obraz wrzesińskich władz. Z tych samych przyczyn, co na Jaśniewicza nie zagłosowałyby na Kałużnego, czy Baranowskiego. A nawet - na Kałużnego nie zagłosowaliby z tych przyczyn tym bardziej. Moim zdaniem Jasniewicz cieszy się większym poparciem zorganizowanych środowisk, które zawsze głosują ( takich jak straże, lekarze, nauczyciele [!], administracja). Jaśniewicz więcej wysiłku niż Kałużny wkłada w bezpośrednie przekonywanie ludzi do pomysłów czy zamierzeń. Taki ma styl. Kałużny sprawy załatwia głównie SMSem. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nie, panie.nikt, nie miałem na myśli ciebie. 01.10.05, 14:12 > Jest różnica między rzeczywistością, a tym jak ty chciałbyś ją widzieć Wybory pokazały, że to raczej ty masz kłopoty z rzeczywistością. I skąd wiesz kogo popierają strażacy, lekarze itd? Domniemywasz?? uhahahaha A potwuerdzeniem tego co mówię ja, albo Ty będą wybpory samorządowe. Bo prawda jest taka, ze Jaśniewicz najlepiej robi dobre wrażenie, a Kałużny wbrew wielu trudnością tego państwa jednak coś robi i ma jakieś efekty. Nie takie jak zapowiadał, bo to niemożliwe w naszych realiach, ale jednak. I mówię to ja, który niejedną szpilę Panu Kałuznemu wbił. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Tu działa efekt psychologiczny. 01.10.05, 14:29 Burmistrz odpowiada ci na różne pytania na forum. Czujesz się doceniony i dowartościowany, więc go polubiłeś. Oczywiście w pełni zgadzam się, że Tomasz Kałużny to bardzo dobry burmistrz, ale akurat twoja opinia w tej mierze jest tak subiektywna, jak inne twoje tezy na rzeczywistość urojone. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Tu działa efekt psychologiczny. 01.10.05, 14:32 Nie mówię o odpowiedziach na forum. Nie jestem chory. Mówię o realu. Choć prawdą jest, że facet nie boi się społeczeństwa i go nie OLEWA. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Tu działa efekt psychologiczny. 01.10.05, 14:35 A urojenia, to miałeś Ty kiedy wierzyłeś w wygraną PO i Jaśniewicza. Ja od początku bardzo realnie stawiałem na zwycięstwo PiS i klęskę Jaśniewicza, Poszukaj sobie jak masz ochotę, że nie jest to moje naginanie rzeczywistości po wyborach, ale konsekwentne zdanie sprzed wyborów. Nie wiem, jak człowiek, któremu się roiło i roi może mówić, że inni mają urojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
karo-lina Re: Tu działa efekt całkiem co innego 01.10.05, 14:42 Wielu moich znajomych w tym także nauczycieli głosowali nie dlatego, że lubią Jaśniewicza czy PO a tylko dlatego, żeby pozbyć się go z Wrześni, żeby już nikogo nie przekonywał do swoich niby reform. Z jeszcze większą przyjemnością mówili mi, zagłosowaliby na burmistrza z podobnych powodów. Obaj z racji totalnej arogancji i nie liczenia się całkowicie z ludźmi - inaczej niż oni postrzegających otaczających ich świat daliby dużo aby mogła nimi "cieszyć się" warszawka. Mówili mi, że gdyby został starosta posłem to nie mógły być taki arogancki jak teraz i dlatego choć nie przekonani ani do PO ani do Jaśniewicza głosowali na niego aby się go pozbyć z Wrześni i to składa się na wynik wyborczy! Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Tu działa efekt całkiem co innego 01.10.05, 15:06 Nie ulega żadnej wątpliwości, że starosta poniósł wyborczą porażkę, co bardzo jednoznacznie zaznaczył Pan. Nikt. Zachwycanie się 16% poparciem jest chyba żartem, szczególnie, że do głosowania poszło tylko trochę ponad 40% mieszkańców Wrześni i powiatu. Porażka może być tym boleśniejsza ze względu na poniesione moim zdaniem duże koszty kampanii wyborczej. I nie pomogły bilbordy z Tuskiem czy innym znanym człowiekiem z PO. Mieszkańcy swoja słaba frekwencją , jak i małą ilością oddanych głosów na powiatowego decydenta dali do zrozumienia bardzo wyraźnie, ze nie są zwolennikami PO i ich działaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.2005 Polska moich marzeń. 01.10.05, 16:46 Nie uważam, że wszyscy wyborcy są mądrzy i świetnie zorientowani. Że większość nie słucha obiecanek cacanek i obietnic bez pokrycia. Ludzie prawi nie zawsze zwyciężają. Tym razem człowiek uczciwy, skuteczny i godny osiągnął największą ilość głosów, choć mogło być inaczej. Chciałbym, żeby w Polsce ludzie z głową na karku wygrywali. Jeśli w przyszłości będzie inaczej, to będzie twoja, a nie moja zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: Polska moich marzeń. 01.10.05, 17:46 Tym razem człowiek uczciwy, skuteczny i > godny osiągnął największą ilość głosów, choć mogło być inaczej. > Chciałbym, żeby w Polsce ludzie z głową na karku wygrywali. No piękna i wzruszająca charakterystyka . Czy w tej charakterystyce ująłeś również poręczenie za przestępcę oskarżonego o wyłudzenie od Skarbu Państwa kilkudziesięciu milionów zł w słynnej aferze w Kościerzynie na Pomorzu? Czyżbyś zapomniał? Jak ktoś, kto kandyduje na urząd prezydenta RP może poręczać w takiej aferze za człowieka , który okazał się wątpliwej reputacji? Jak coś takiego mógł zrobić były wicemarszałek Sejmu? Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista1 Re: nie w tym miejscu 01.10.05, 17:55 Powyższe ,oczywiście tyczy nie tego wątku, tylko kampanii prezydenckiej w Gdańsku Odpowiedz Link Zgłoś
rochkowalski11 Re: przewietrz sie koleżko 01.10.05, 18:16 Gościu ale ty ściemy strzelasz. Daj sobie spokój z tymi hymnami pochwalnymi wobec twojego koleżki, bo zaczyna to przypominać kabaret z kiepskim aktorzyną. Zamiast bałwochwalstwa idź sobie na świeże powietrze i pospaceruj. Odpowiedz Link Zgłoś
wercyngetoryks_wp Re: Polska moich marzeń. 01.10.05, 18:46 A moim marzeniem jest wygrana prawdziwej prawicy i przegrana SLD i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
nemezis55 uczciwość? 01.10.05, 17:33 Ja śnię czy ty mówisz o tym co zdobył największą ilość głosów? Nie zastanawiałeś się nad tym, że twój osąd wynikać może z twojej niewiedzy lub z tego, że nie chcesz wiedzieć. Myślę że już niedługo uczciwość kilku osób zostanie wystawiona na poważną próbę podczas zderzenia z brutalną prawdą , radzę wtedy usiąść na czymś stabilnym i mocnym. Odpowiedz Link Zgłoś