andrzej.sawa 10.11.05, 20:19 Gdzie są flagi w Waszym mieście.Pogadajmy o patriotyźmie.Zapraszam na moje forum "Ziemia Chełmska" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alchemik Re: 11Listopada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 20:21 U mnie jest na moim domu i mojej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: 11Listopada 10.11.05, 20:37 U mnie nie ma i nie będzie. W swoim zyciu tylko raz wywiesiłam flagę - na samochodowej antence - w dniu referendum o przystapieniu do UE. Flaga była niebieska i miała 12 żółtych gwiazdek Acha - i jeszcze miałam pomarańczową aksamitkę w czasie rewolucji na Ukrainie. A poza tym jutro jest Święty Marcin i jem rogale. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: 11Listopada 10.11.05, 20:55 lili_marleen napisała: > U mnie nie ma i nie będzie. A ja wywiesiłem. Dla mnie to świeto to nie tylko uczczenie Piłsudskiego i zdarzeń w Warszawie. To także uczczenie tych setek tysiecy ludzi, którzy robili wszystko by te niepodległośc odzyskać. To uczczenie Powstańców Wielkopolskich. To uczczenie milionów polaków poległych, wymordowanych i okaleczonych w II wojnie przez obu naszych okupantów. Ale to przedewszystkim uczczenie tych, którym sie naprawdę udało. DOPROWADZILI DO POWSTANIA NIEPODLEGŁEGO PAŃSTWA POLSKIEGO. WRESZCIE MOGĘ CZCIĆ ROCZNICĘ POWODZENIA A NIE MARTYROLOGII. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: 11Listopada 10.11.05, 21:12 Rene, mnie się zawsze wydawało że jak będziemy już wolni od komuny to nikt nie będzie mnie już zmuszał perswazją lub siłą do wywieszania flag. Ja się bardzo cieszę że możemy już bez przeszkód obchodzić 11 listopada - ale właśnie dlatego chcę sobie jutro jak co roku urządzić Święty Marcin w domu. Flagi i orły łopoczące ostatnio zawłaszczyli chłopcy z MW - nie chcę być źle kojarzona przez sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: 11Listopada 10.11.05, 22:11 lili_marleen napisała: > Rene, > mnie się zawsze wydawało że jak będziemy już wolni od komuny to nikt nie będzie > > mnie już zmuszał perswazją lub siłą do wywieszania flag. dla wyjaśnienia. Ja pisałem dlaczego ja wywieszam flagę. natomiast nie mam zamiaru namawiać kogokolwiek do wywieszania flag. Rzeczywiscie czasy komuny minęły i dzieki Bogu mamy wolnośc - także wygłaszania swoich pogladów. Co nie znaczy, że nie bedę odstro krytykował tych, które mi nie odpowiadają. Ale w formie dyskusji a nie więżienia. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 11Listopada 10.11.05, 23:20 Nikt mi nie zabierze Mojego ŚWIĘTA MOJEJ POLSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich o tych w Berezie Kartuskiej pomyślałeś? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 10.11.05, 21:21 Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: o tych w Berezie Kartuskiej pomyślałeś? 10.11.05, 21:26 O Bereza by się przydała. Mam nawet paru kandydatów na pensjonariuszy. Niestety Kostki - Biernackiego już nie ma a i sama Bereza to już zagranica :( Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: o tych w Berezie Kartuskiej pomyślałeś? 10.11.05, 22:13 A o co Tobie chodzi? Bo jeżeli szukasz wad II czy III Rzeczypospolitej to Bereza była stosunkowi małoznacząca. BYły wieksze. Ale czy to zmiania ocenę całości? Czy zabory były lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kogicik Re: 11Listopada IP: *.orange.pl 11.11.05, 10:52 > wszystko by te niepodległośc odzyskać. To uczczenie Powstańców Wielkopolskich. Nieprawda: Powstańców Wielkopolskich nie byłoby, gdyby zwolnienie przez Niemców z Magdeburga Piłsudskiego nie gwarantowało im zwrócenia sie Polaków na wschód. W efekcie dopiero Powstańcy Wielkopolscy zwrócili Wielkopolskę Polsce i właśnie datę Powstania powinniśmy w Poznaniu czcić szczególnie. Podobnie zresztą powinno być na Śląsku, który - przyznaję - szczątkową integralność z Macierzą zawdzięczają soim Powstańcom i niesubordynowanym (na szczęście) oficerom i żołnierzom Wojska Polskiego. A 11 listopada? No cóż, powołana przez Austiaków Rada Regencyjna przekazała władzę zwolnionemu przez Niemców Piłsudskiemu. Mój apel do Poznaniaków: wywieszajmy flagi nie dzisiaj, a w rocznicę wybuchu Powstania Wielkopolskiego!!! > To uczczenie milionów polaków poległych, wymordowanych i okaleczonych w II > wojnie przez obu naszych okupantów. I jest to dla Wielkopolan JEDYNY argument dla uczczenia tego święta. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 11Listopada 10.11.05, 23:18 lili_marleen napisała: > U mnie nie ma i nie będzie. > W swoim zyciu tylko raz wywiesiłam flagę - na samochodowej antence - w dniu > referendum o przystapieniu do UE. Flaga była niebieska i miała 12 żółtych > gwiazdek > Acha - i jeszcze miałam pomarańczową aksamitkę w czasie rewolucji na Ukrainie. > > A poza tym jutro jest Święty Marcin i jem rogale. A dlaczego? Czego nie lubisz? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 11Listopada 10.11.05, 23:25 Ludzie z Poznania,o czym gadacie.To u Was Polska zaczęła się. Pozdrawiam Was. Zapraszam na forum "Ziemia Chełmska" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: 11Listopada IP: *.orange.pl 11.11.05, 10:57 Przeczytaj sobie list Kogicika, a dowiesz się, kiedy dla Poznania i Wielkopolski (analogicznie dla Śląska) zaczęła się Polska. II Rzeczpospolita za sprawą preferencji politycznych Piłsudskiego dla Wielkopolski i Śląska nie zrobiła NIC. I Ślązacy, i Wielkopolanie wolność zawdzięczali tylko sobie!!! Poznaniak z dziada pradziada Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: 11Listopada 10.11.05, 23:38 Jak miło zgodzić się z Rene i jego argumentacją wywieszenia flagi. U mnie wisi od 20.00. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: 11Listopada 10.11.05, 23:45 Miejmy nadzieję, że będzie nas więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: 11Listopada IP: *.icpnet.pl 11.11.05, 09:51 Mieszkam w Poznaniu od kilkunastu lat. Tudno znleźc info gdzie odbywają się jakiekolwiek imprezy zwiazane ze świetem niepodleglosci. W Gazecie Wyborczej (poznańskiej) jest na ten temat 12 linijek drobnym drukiem na 4 stronie. Bez problemu mozna byloby polaczyć jedno święto z drugim (czyli to ważniejsze - imieniny ulicy połączyć ze swiętem niepodległości). Organizatorzy musieliby się jednak porozumieć i włożyc w to nieco wysiłku intelektualnego. Mam jednak wrażenie, ze byłyby to działania malo popularne. Malutka tablica pamieci Piłsudskiego zawisla w Poznaniu po wielu dyskusjach, obchody 50 lecia Powstania Warszawskiego zorganizowano i nagłosniono dzieki zaangażowaniu kilkunastu zapaleńców. Tak to już jest ale w końcu kazdy może swiętować to co uaża za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: 11Listopada 11.11.05, 10:37 Gość portalu: Gosc napisał(a): > > Bez problemu mozna byloby polaczyć jedno święto z drugim (czyli to ważniejsze - > imieniny ulicy połączyć ze swiętem niepodległości). Organizatorzy musieliby się > jednak porozumieć i włożyc w to nieco wysiłku intelektualnego. > Mam jednak wrażenie, ze byłyby to działania malo popularne. Malutka tablica > pamieci Piłsudskiego zawisla w Poznaniu po wielu dyskusjach, obchody 50 lecia > Powstania Warszawskiego zorganizowano i nagłosniono dzieki zaangażowaniu > kilkunastu zapaleńców. > Tak to już jest ale w końcu kazdy może swiętować to co uaża za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: 11Listopada 11.11.05, 10:43 Gość portalu: Gosc napisał(a): Malutka tablica > pamieci Piłsudskiego zawisla w Poznaniu po wielu dyskusjach, obchody 50 lecia > Powstania Warszawskiego zorganizowano i nagłosniono dzieki zaangażowaniu > kilkunastu zapaleńców. > Tak to już jest ale w końcu kazdy może swiętować to co uaża za stosowne. Nie wiesz kolego, że imieniny ulicy sa połączone ze świetem niepodległosci i nic n ie trzeba łączyć. A poza tym - jako przyjezdny nie wiesz,ze Piłsudski w Poznaniu nigdy nie był i chyba nie bedzie popularny. Gdybu w 1926r. komunisci nie zablokowali kolei to pulki poznańskie zdążyłyby na czas do Warszawy i Piłsudski najprawdopodobniej skończyłby po scianą jako zdrajca i buntownik. Powstanie Warszawskie jest ważna rocznica ale tak sie składa, że my tu w Poznaniu wolimy pamietać powstanie zwycieskie - Powstanie Wielkopolskie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: 11Listopada IP: *.orange.pl 11.11.05, 11:03 > Mam jednak wrażenie, ze byłyby to działania malo popularne. Malutka tablica > pamieci Piłsudskiego zawisla w Poznaniu po wielu dyskusjach, obchody 50 lecia > Powstania Warszawskiego zorganizowano i nagłosniono dzieki zaangażowaniu > kilkunastu zapaleńców. Ty się lepiej zastanów, dlaczego temat Powstania Wielkopolskiego jest tabu. Przykład: dwa miesiące wspominania klęski Powstania Warszawskiego i prawie ani słowa o zwycięskim Powstaniu Wielkopolskim. Mój poprzedni post oraz post Kogicika powinny Tobie uzmysłowić, dlaczego dla RODOWITYCH Poznaniaków i Wielkopolan Marszałek (zwróć uwagę, że mimo wszystko piszę z dużej litery) jest postacią kontrowersyjną. Poznaniak z dziada pradziada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: 11Listopada IP: *.orange.pl 11.11.05, 11:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=31745434 Odpowiedz Link Zgłoś