Dodaj do ulubionych

Święta, okazje

16.11.05, 18:47
Nie mamy chyba tematu w którym można by bez zbędnego offtopicowania pozdrowić kogoś i stąd nowy wątek.

Oczywiście nie jest moim zamierzeniem stworzenie czegoś na kształt tematów typu "Pozdrowienia"; "Pozdrówcie sobie kogo chcecie, będę pierwszy: pozdro600 dla...", a tematu konkretnego, ze wskazaniem różnych okazji, jakie istnieją. Również tych mało znanych.

Dzisiaj przypada Międzynarodowy Dzień Tolerancji.

Za to z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Studenta,

życzę wszystkim studentom,
szczególnie towarzyszom forumowiczom;),
żeby studia były dla nich nie stratą czasu, a mostem do kariery, okazją do samokształcenia i poszerzania zainteresowań, oraz - może nie tyle jedną wielką imprezą (co za dużo to niezdrowo!) - ale przynajmniej kopalnią wspaniałych kontaków towarzyskich:) Wszystkiego dobrego!)
Obserwuj wątek
    • waclaw_kzn Re: Święta, okazje 16.11.05, 22:50
      To Międzynarodowy Dzień Tolerancji nie zostął jeszcze w IVRP zakazany? Widocznie
      przoczenie młodej administracji, które naprawione zostanie za rok ;]
      To oczywiście taki mały żarcik polityczny...
      • rogeer Re: Święta, okazje 17.11.05, 10:35
        Dzień może jeszcze nie ale już do parady w Poznaniu najprawdopodobniej nie
        dojdzie, prezydent miasta tego zabronił, ale organizatorzy odwołali się do
        wojewody więc zobaczymy co z tego wyjdzie.
        • kormoran7 Re: Święta, okazje 17.11.05, 15:05
          I barzo dobrze ze zakazal. Ostatnia parada skonczyla sie skandalem wiec po co
          znow robic Poznaniowi zla slawe?Takie parady sluza tylko niektorym do
          obrazliwych hasel, demolowania czasaem wszytkiegoco stanie na drodze. Lepiej by
          bylo zorganizowac jakies otwarte dla chetncyh spotkanie na ktorym bylby
          Kosciol, przeciwnicy i zwolennicy homoseksulaizmu. Wtedy to mialoby jakis sens
          a tak to w zasadzie z parady nic dobrego nie wychodzi
          • duch3 Nie rozumiem Cie Kormoranie! 17.11.05, 16:20
            Po co robić? A po co robotnicy z Solidarnosci porotestowali w '70 i
            sierpniu '80?
            Nie można zakazac ludzia sie zrzeszac! Homoseksualisci sa przesladowani i
            powinni miec prawo do "pokazania sie". Chca normalnie zyc jak wszyscy normalni
            ludzie.
            A zła sławe to Poznaniow przynosi to że jest tak samo konserwatywny jak
            Warszawa i Kraków!
            • kormoran7 Re: Nie rozumiem Cie Kormoranie! 18.11.05, 00:11
              Alez ja tez jestem za tym by Homoseksualisci mieli prawo do "pokazania sie".To
              tez sa ludzie i nigdy ich niedyskryminowalem. Chodzilo mi o to by pokazac ich
              problem z bardziej lagodnej i ucywilizowanej strony. Gdyby choc raz w TV byl
              program wlasnie o homoseksualistach w postaci jakiejs debaty oni by napewno
              czuli sie dowartosciowani. Mieliby swiadomosc ze ktos ich problem odmiennosci
              dostrzegl wreszcie. Przy takiej rozmowie nie doszloby do zadnej przepychanki i
              walk ulicznych a bylo by tylko miejsce na rzetelna dyskusje.
            • saxe Re: Nie rozumiem Ciebie Duchu 3 ! 18.11.05, 07:56
              Są prześladowani? Jeżeli tak to podaj parę przykładów. Porównywanie "parad" z
              protestami robotniczymi jest śmieszne.

Pozdrawiam.
              • rogeer Re: Nie rozumiem Ciebie Duchu 3 ! 18.11.05, 09:58
                Saxe zgodzę się, że porównywanie parad z prostestami robotników jest troszke nie
                na miejscu, ale tutaj chodzi też o chęć wyrażenia swoich poglądów. Dlaczego
                jedna grupa społeczna może organizować wiece, parady, demonstracje a innej jest
                to zabronione? Sam pomysł parady uważam też za raczej średni bo to tak jakby
                heteroseksualiścy też urządziliby sobie parade, ani nie potrzebne ani nie ciekawe.
                • kormoran7 Re: Nie rozumiem Ciebie Duchu 3 ! 18.11.05, 11:23
                  i ja sie z wami zgodze ze porównywanie parad z prostestami robotników jest
                  troszke nie na miejscu a nawet powiem wiecej. Jest wrecz niesmaczne.
    • duch3 Re: Święta, okazje 18.11.05, 11:54
      Wydaje mi się, że podobnie w sierpniu 80 jak i podczas Parad Rownosci sa ludzie,
      ktorzy pragna wolnosci i rownosci. Roznica polega na tym ze robotnicy walczyli z
      systemem, a homoseksulalisci i feministki (heteroseksualisci tez, bo znam
      wielku)wlacza z dominujaca koncepcja w spoleczenstwie. Walcza z porownywaniem
      homoseksualistow do nienormalnych i psychopatow, walcza z koncepcja spoleczna.
      Oczywiste ze wiekszosc spoleczenstwa broni tej koncepcji ktora sama
      reprezentuje. Ludzie boja sie zmian i inności dlatega dążą do utrzymania status quo.
      A czy są prześladowani? Odopowiedz sobie na pytanie czy w Środzie widziałeś
      homoseksualistów? A z pewnością tacy istnieją, gdyś stanowią 5-10% ogólu ludności.
      • saxe Re: Święta, okazje 18.11.05, 14:15
        Jednak ciągle przykładów brak, a do moich drzwi pukają ludzie, którzy proszą o
        kawałek chleba. Zaczęło się to wtedy gdy do rządów dostało się SLD, ci sami
        którzy tyle mówili o tolerancji. Ludzi czy grup społecznych potrzebujących
        pomocy w tym kraju jest mnóstwo.

Pozdrawiam.
        • waclaw_kzn Re: Święta, okazje 18.11.05, 17:24
          Najpierw oburzacie się na porównania protestów robotniczych i parad równości, a
          teraz do jednego worka głodnego, proszącego o chleb i ludzi chcących się
          wypowiedziec? nie rozumiem? Czy geje domagają się dotacji (chleba), czy chcą
          tylko wyrazić swoje zdania i pokaać, że istnieją? Czy głodny organizuje paradę,
          czy chce chleba? To dwie różne sprawy! W dodatku głodnym i biednym pewnie
          zezwolonoby zorganizować jakiś "przemarsz biedy".

I jeszcze słówko do Kormorana. Porównywanie aborcji do obozów koncentracyjnych
          jest wspaniałe i na miejscu, a robotników do protestujących gejów jest
          niesmaczne? To jakiś wybiórczy system wartości...
          • saxe Re: Święta, okazje 18.11.05, 20:32
            Nie rozumiesz, bo są ważniejsze sprawy.

Pozdrawiam.
          • emi53 Re: Święta, okazje 18.11.05, 21:45
            Są to dwie koncepcje hierarchii wartości.Jedna wyrażona przez LPR,w której
            obronie stanął Kormoran.Drugą natomiast wysunął Duch -więc to pod jego adresem
            należy się uwaga.Czytając wypowiedzi Kormorana jak i Ducha odniosłem
            wrażenie,że Wacławie bliższe Tobie jest rozumowanie Ducha.Natomiast Saxe -myśli
            podobnie jak Kormoran.Musimy zdać sobie sprawę,że biedni demonstrować mimo
            wszystko nie chcą.Nie tylko ze względu na poczucie bycia poniżonym.W paradzie
            równości natomiast homoseksualiści rzeczywiście chcą zaznaczyć ,że ich sprawa
            urasta do wagi bez mała państwowej.
            To,zaś iż w Środzie czy innych małych miasteczkach geje nie mają odwagi
            pokazywać się -jest rzeczą naturalną -nie tyle obawa przed
            publicznym,psychicznym linczem,co świadomość ,iż przyszło im żyć wśród ludzi
            bardzo płytko pojmujących tolerancję.
            Przychodzi mi w tym miejscu dobrze odzwierciedlający tę postawę cytat
            z "Hamleta":Tak to rozwaga czyni nas tchórzami;
            Przedsiębiorczości hoża cera blednie
            Pod wpływem wahań i zamiary pełne
            Jędrności,zbite z wytkniętej kolei,
            Już tracą miano czynu.
            • saxe Re: Saxe myśli jak Kormoran ? 19.11.05, 10:03
              Czy możesz podać chociaż jeden cytat ? Ja nie wiem co myśli Kormoran i nie chcę
              tego wiedzieć, nie piszę również co ja w tej sprawie myślę. Proszę już kolejny
              raz, żeby Duch napisał kto i kiedy jest prześladowany. Czy jest to ktoś z jego
              rodziny, może bliski lub dalszy znajomy, czy może kolega z pracy ? Jak to
              prześladowanie wygląda, bo mi się zdaje, że prześladowanie myli ze zwykłym
              chamstwem.

Pozdrawiam.

• duch3 Re: Saxe myśli jak Kormoran ? 19.11.05, 11:01
                Może nie tyle przśladowani, co dyskryminowani. Jeśli chodzi o to czy ktos z
                moich znajomych lub rodziny jest dyskryminowany, to nie moge odpowiedziec na to
                pytanie poniewaz takowych nie znam. Odpowiedz na to pytanie znajdziesz tutaj:
                www.zieloni.org.pl/articles.php?id=615
                Biedni nie protestuja ponieważ aby isc na protestacje trzeba byc sytym. Ale
                rozumiem co chciałes powiedziec, w tym kraju sa ważniejsze sprawy. I tutaj sie
                zgadzamy, lecz nie można ludzią zabronic wyrazac swoich pogladow.
                • saxe Re: Saxe myśli jak Kormoran ? 19.11.05, 13:08
                  A jednak nie prześladowani lecz dyskryminowani. To już jest różnica i to nawet
                  znaczna w moim przekonaniu, bo przecież za rogiem nie czai się policjant z
                  pałką, który tylko czeka aby dołożyć komuś tylko dlatego, że jest
                  homoseksualistą, SB nie zbiera o nich danych i ich nie inwigiluje, WSI nie
                  zakłada im podsłuchu. Ja nie pytam się kogoś kto przychodzi do mojego domu jakie
                  ma wyznanie czy orientację itp., nie pytam się nowo poznanej osobie, hej Ty nie
                  jesteś czasem homoseksualistą, ewangelikiem, świadkiem itd. Oceniam ludzi biorąc
                  pod uwagę inne kryteria. Najbardziej jestem zdziwiony, że to Ty Duchu3 piszesz o
                  tolerancji, piszesz o słowach jakimi nazywa się homoseksualistów /w poście
                  wyżej/, a jakich Ty słów używasz. Wystarczy poczytać cyt. burmistrz-burak
                  /przecież taki był sens tych słów, które Ty napisałeś/, można poczytać
                  "podejrzane niki na GS" czy tak trudno się pogodzić z tym, że inni też coś
                  piszą. Tak to się zaczyna z jednej strony udawanie, że się jest tolerancyjnym a
                  z drugiej nie akceptuje się zdania innych czy ich światopoglądu. Na dodatek
                  szufladkuje się szybko tych co mają jakiekolwiek zdanie bez poznania go wcześniej.
                  Łączenie mojej osoby z LPR jest tak samo możliwe jak krzyżówka koguta z mamutem.
                  Dużo szumu medialnego i nic poza tym.

Pozdrawiam.
                  • waclaw_kzn Re: Saxe myśli jak Kormoran ? 19.11.05, 17:16
                    Duch krytykował ludzi z GŚ? A jakże - ale nie zakazywał im się na Forum GŚ
                    wypowiadać.
                    Krytykować gejów, jeśli się z nimi nie zgadzamy? A jakże - ale dlaczego
                    jednocześnie zabraniać im wypowiedzi?
                    I choćby z tego powodu postawa Ducha jest tolerancyjna, a zakazywanie
                    demonstracji (a więc i Twoja, Saxe, postawa) - nie.
                    • saxe Re: Saxe myśli jak Kormoran ? 20.11.05, 11:27
                      Gdzie i kiedy byłem przeciw tej demonstracji?
                      Pozdrawiam
                  • duch3 Re: Saxe myśli jak Kormoran ? 19.11.05, 17:33
                    "A jednak nie prześladowani lecz dyskryminowani. To już jest różnica i to nawet
                    > znaczna w moim przekonaniu, bo przecież za rogiem nie czai się policjant z
                    > pałką, który tylko czeka aby dołożyć komuś tylko dlatego, że jest
                    > homoseksualistą."

Jak widać po tym co się dzieje teraz w Poznaniu, może tak wielkiej różnicy nie ma.

O ile dobrze zrozumiałem, to sugerujesz że moje krytyczne (nie zawsze grzeczne)
                    wypowiedzi w stosunku do urzednika miejskiego, oraz piętnowanie "sztucznego"
                    ruchu na forum GS świadczą o braku tolerancji? Otóż ja między tolerancją a
                    powyższymi sprawami związku nie widze.
                    Ponad to piszesz: "nie akceptuje się zdania innych czy swiatopoglądu"- masz
                    racje, nie akceptuje nietolerancji i ksenofobii. Forum istnieje włąśnie po to,
                    aby "ścierały się" poglądy i opinie różnych ludzi. Więc nie dziw się, że nie
                    przyjmuje do wiadomości tego, iż zabrania się ludziom w demoraktycznym kraju
                    zgromadzać (jakie by te zgromadzenie nie było)! Jest różnica pomiędzy brakiem
                    zgody z czyimś zdaniem, a rzucaniem w kogoś jajkiem.

Nigdy nie łączyłem Cie z LPR, w zadnej z moich wypowiedzi nie znajdziesz
                    takiego porównania. Chwała ci za to że nie pytasz o orientacje ludzi ktorzy
                    przekraczaja twoj prog. Ale zgodzisz się ze mna, że dla wielu osób w Polsce te
                    sprawy mają znaczenie i stają się przyczyną co najmniej "pogardy".

Możesz wierzyć lub nie, ale moja tolerancja nie jest "na niby".

PS. Pozdrawiam serdecznie Cie Saxe bo bardzo cenie sobie Twoje zdanie! :)
                    • saxe Re:Nie pisałeś prawdy. 20.11.05, 11:42
                      Nie przedstawiam mojego poglądu i nie wypowiadam się przeciw temu co myślą inni
                      w tej sprawie.Chodzi mi tylko o pisanie prawdy. Nie pisałeś prawdy, bo nie byłeś
                      świadkiem prześladowania homoseksualistów co sam przyznajesz. Tak samo jak to
                      np., że cytuję "tama pękła" , owszem pękła ale redakcja Gazety Średzkiej ze
                      śmiechu i to kiedy , pierwszego kwietnia. Teraz jest listopad i nie czas na
                      powtarzanie tego co jakaś pani powiedziała drugiej pani. Jeżeli chcesz być w
                      moich oczach wiarygodny to popieraj to co piszesz faktami, które Ty znasz.
                      Uważam, że zrobiono więcej złego niż dobrego, zwykły szum medialny.

Pozdrawiam.

• duch3 Re:Nie pisałeś prawdy. 20.11.05, 14:47
                        Powiem szczerze że straszine mieszasz i juz nie wiem o co ci chodzi Saxe. Jeżeli
                        nie byłeś przeciwko demonstracji to musisz się zgodzić że mniejszości seksulane są
                        dyskryminowane.

O co chodzi z ta prawda? Sprecyzuj swoja wypowiedz prosze. I co ma wspólnego
                        temat o tamie z pisaniem prawdy?!?!
                        • waclaw_kzn Re:Nie pisałeś prawdy. 20.11.05, 21:06
                          Popieram znów Ducha. W przeciwieństwie do Saxe, staram się zrozumieć, co inni
                          mają na mysli, ale Saxe najwyraźniej wyszedł z założenia, że skoro jego nie
                          obchodzą zdania innych, to innych nie obchodzą też jego opinie i można sobie
                          pisać, co się chce bez względu na to, czy jest to zrozumiałe, czy nie...
                          Dzięki temu, ja tez już nic nie rozumiem, bo np. co ma piernik do wiatraka, tzn.
                          co ma tama do dyskryminacji (tzn. prawdy, tzn. sam już nie wiem, do czego!)
                        • saxe Re:Nie pisałeś prawdy. 21.11.05, 09:05
                          Masz diennikarskie zacięcie i to jest dobre, bo dzięki temu żyje to forum. Moim
                          skromnym zdaniem, jesteś jednak "dziennikarzem sprawozdawcą", co można
                          wywnioskować z Twojej relacji z przebiegu zajść w Poznaniu. Tu nie mogę Tobie
                          nic zarzucić, relacja oparta na faktach. Dlatego, szczególnie od Ciebie Duchu3
                          oczekuję dziennikarskiej rzetelności popartej faktami, jeżeli piszesz, że ktoś
                          jest prześladowany to ja chcę wiedzieć kto i gdzie. Jeżeli piszesz, że tama
                          pękła to to sprawdź, to taki mały przykład ale jak obrazowy. To jest tyle. Nie
                          zawsze sypanie tematami jak z rękawa wychodzi temu forum na dobre. Oczywiście,
                          że nie byłem przeciwko demonstracji i nigdzie tego nie pisałem, mój pogląd w tej
                          sprawie zostawiam tylko sobie. Przeczytaj moje posty od początku a to
                          zrozumiesz. Nie piszę precyzyjnie, a może, nie czytacie mnie precyzyjnie. Gdzie
                          i kiedy piszę, że to Ty łączysz moją osobę z LPR?

Pozdrawiam.

Ps."", użyłem tylko dla tego, że nie jesteś z zawodu dziennikarzem, chyba, że
                          się mylę.
                          • duch3 Re:Nie pisałeś prawdy. 23.11.05, 10:21
                            Dobrze, w takim razie postaram się o większą rzetelność tego co pisze. Ale jeśli
                            chodzi o takie tematy jak "Tama pękła" to wynikają one z czystej potrzeby
                            podzielenia sie informacjami z forumowiczami. Niktóre informacje trudno poprzec
                            faktami, co nie oznacza ze jest to nierealne. To prawda że nie pisałeś że jesteś
                            przeciwko demonstracji i że łacze Cie z LPR- ale czasem odnosiłem wrazenie ze
                            sugerujesz pewne rzeczy.
                            Ciesz sie ze jestes na forum, gdybysm sie we wszyskim zgadzali byloby
                            nudno.Swiat jest wlasnie dlatego ciekawy, ze ludzie sie róznia- i o to walczyli
                            uczestnicy marszu.

-----------------------------------------

Prosze już wysztkich zainteresowanych tym tematem o nie wpowiadanie sie w tym
                            watku. Nie chce juz mieszac tego tematu z "Świeta,okazje". :)
                            Zaraz utworz specjalny temat dla nas.
                            • natala77 Re:Święta, okazje 23.11.05, 16:56
                              25.11 Dzień Pluszowego Misia (Dzień bez Futra)
                              25.11 Międzynarodowy Dzień Eliminacji Przemocy wobec Kobiet
                              • natala77 Re:Święta, okazje 27.11.05, 19:09
                                29.11 Dzień bez Kupowania
                                30.11 Andrzejki
                                • emi53 Re:Święta, okazje 30.11.05, 20:51
                                  Wszystkim Andrzejom,w Dniu ich święta -serdeczności i wielu radosnych dni...
                                  > 1.XII Światowy Dzień Walki z AIDS./obchodzony od 1988 roku./
                                  > 2.XII Światowy Dzień Walki z Uciskiem...
          • kormoran7 Re: Święta, okazje 19.11.05, 00:10
            Hej Kazanku. Ty mi nie wkladaj w usta czegos czego nie mowilem. Nigdy nie
            powiedzialem ze porównywanie aborcji do obozów koncentracyjnych jest wspaniałe
            i na miejscu. Bylem tylko za slowami matki Teresy ktore w jakis sposob wiazaly
            sie z tym ze slowa te byly obok obrazow z obozami pracy czy cos takiego.
            • waclaw_kzn Re: Święta, okazje 19.11.05, 17:12
              "Kormoran, 17.11.05, 10:48

Brawo Brawo Brawo dla ludzi ktorzy zorganizowali ta wystawe. Nadal nie uznaje
              LPR ale ten pomysl na wystawe uwazam za bardzo dobry. Kazdy ma prawo pokazac
              rzecz kontrowersyjna po ktorej ludzie jeszcze dlugo beda dyskutowac czy aborcja
              w tym przypadku jest moralna czy nie." - czy to znaczy, że kontrowersyjne było
              umieszczenie cytatu z Matki Teresy? Chyba jednak chodziło o zdjęcia z obozów,
              prawda, Kormoranie, bo to one wzbudziły kontrowersje? Niczego nie wkładałem w
              Twoje usta, sam to powiedziałeś.
    • duch3 Wacławie... 19.11.05, 17:36
      To chyba przez humanistyczne studia mamy podobne zdania!:)

PS. Mój profesor (który nie jest gejem) poszedł na demonstracje, mam nadzieje że
      nic mu się nie stało :(
    • duch3 Kilkudziesięciu manifestantów zatrzymanych 19.11.05, 17:38
      Marsz Równości w Poznaniu: Kilkudziesięciu manifestantów zatrzymanych

Policjanci zatrzymali kilkadziesiąt osób na ulicy Półwiejskiej w Poznaniu Mimo
      zakazu prezydenta Poznania od godz. 15 kilkaset osób manifestowało przeciw
      dyskryminacji ze względu na płeć, kolor skóry, orientację seksualną,
      niepełnosprawność

Policja odgrodziła demonstrantów dwoma szpalerami. O godz. 16.15 policjanci z
      jednej strony ruszyli na manifestantów. Wyciągnęli z grupy przynajmniej jedną
      osobę. - Nie Białoruś to jest Polska. Niech policja ich uwolni - odpowiedzieli
      na to okrzykami demonstranci. Na bruku ułożyli ze zniczy "pacyfę". Kilkadziesiąt
      osób usiadło na bruku. Policjanci brutalnie wyciągali siedzących manifestantów i
      ciągnęli potem po chodniku. Jednego chłopaka - głową po ziemi. - Gestapo -
      krzyczeli pozostali manifestanci. - To jest potworne. Chce mi się płakać. Ta
      brutalność nie jest niczym uzasadniona - komentuje Ewa Wójciak aktorka Teatru
      Ósmego Dnia.

Policjanci przestali wyciągać manifestantów, bo nie mieli miejsca w
      więźniarkach. Po dwóch godzinanach demonstranci rozeszli się.

Wśród zatrzymanych jest Agata Teutsch i Iza Kowalczyk, główne organizatorki.
      Przez pomyłkę zatrzymano też na chwilę Marka Lapisa fotografa agencji Forum. -
      Jesteśmy zszokowani. To jest obłęd - powiedziała nam Iza Kowalczyk, do której
      dodzwoniliśmy się na komórkę, kiedy siedziała w więźniarce niedaleko ul.
      Półwiejskiej.

Jeszcze przed demonstracją członkowie Młodzieży Wszechpolskiej rozdawali
      przechodniom wzory zawiadomień do prokuratury o podejrzeniu popełnienia
      wykroczenia. O godz. 15 około pięciuset manifestantów stanęło przed Starym
      Browarem. Gdy rozwinęli transparenty, powitały ich obelżywe okrzyki: - Pedały,
      pedofile - krzyczał między innymi Jędrzej Spieszalski z Młodzieży Wszechpolskiej.

- Decyzja Prezydenta uderza w podstawowe wartości. Pokojowej demonstracji nie
      można uznać za nielegalną. Zakaz łamie podstawowe wartości konstytucyjne -
      mówiła przez megafon Iza Kowalczyk. Kilkaset osób ruszyło w kierunku Starego
      Rynku. Na drodze stanął im szpaler policji. Za policją ukryła się grupa młodych
      ludzi w kapturach na głowach rzucająca pomidorami i krzycząca: "pedofile", "seks
      po ślubie", "wyp...ć" oraz "Polska katolicka". Gdy obrzucili manifestantów
      jajkami, ci odpowiedzieli: - to są jaja z demokracji

- Każda władza zabija wolność. Chcemy przejść - krzyczeli do policjantów
      manifestanci z transparentami, flagami i balonami. Drugi szpaler policji odciął
      im drogę odwrotu.

Wśród manifestujących była radna Katarzyna Kretkowska z Partii Demokratycznej
      demokraci.pl: - Przyjechałam na tę manifestację, bo zakazał jej prezydent
      Grobelny. Według mnie zakaz jest bezpodstawny. Powoływanie się na bezpieczeństwo
      jest nadużyciem, bo to nie organizatorzy stwarzają zagrożenie. Zaczyna być tak,
      że decyzjami prezydenta rządzi grupa chuliganów - powiedziała nam Kretkowska.

Organizatorzy marszu chcieli protestować przeciwko dyskryminacji ze względu na
      płeć, kolor skóry, orientację seksualną, niepełnosprawność. Manifestacji
      zabronił prezydent Ryszard Grobelny powołując się na zagrożenie
      • kormoran7 Re: Kilkudziesięciu manifestantów zatrzymanych 19.11.05, 19:54
        Odpowiedzcie mi forumowicze czy ta parada miala sens wobec tego co sie zdarzylo?
        Mowilem ze nie moze sie inaczej skonczyc niz tylko na bijatyce. Czy kogo
        kolwiek ta parada przekonala do zmiany pogladu czy nawet dala cos komus do
        myslenia. Czytelnik czy sluchacz tak naprawde uslyszal/przeczytal ze ktos tam
        sie pobil, ktos sobie pokrzyczal ale tak naprawde zaden argument mocny nie padl
        z zadnej ze stron. nadal bede sie upieral ze lepsza bylaby spokojna debata
        telewizyjna lub nawet spotkaie na jakiejs uczelni.
        • natala77 Re: Kilkudziesięciu manifestantów zatrzymanych 19.11.05, 21:42
          przepraszam, ze sie wtrace.. nie na temat:) ale nie wiem gdzie to tera pisac
          jak temat, ktory zalozylam rozwinal sie w ten sposob:P ja tylko wtrace a wy
          kontynuujcie:P

ciekawe, ze sa takie swieta, bo nigdy nie odczulam:

20.11 Powszechny Dzień Dziecka
          21.11 Światowy Dzień Telewizji
          21.11 Światowy Dzień Pozdrowień
          a w czwartek chyba byl dzien bez papierosa. ale nie widzialam zeby to cos
          zmienilo...
          • emi53 Re: Kilkudziesięciu manifestantów zatrzymanych 19.11.05, 22:12
            O tych świętach-poza Dniem bez papierosa dowiaduję się pierwszy raz.Ale lepiej
            późno niż wcale.W poniedziałek więc podwójne święto - pozdrowień będzie okazja
            by przesłać moc,natomiast telewizji uczcić inaczej,niż oglądając ją jak codzień
            nie wyobrażam sobie.
            A Dzień bez papierosa,owszem-TVP1 zaznaczała znaczkiem przekreślonego
            papierosa,w prawym górnym rogu ekranu.To stanowczo za mało,na walkę z
            powszechnym nałogiem,zwłaszcza wśród mężczyzn,którzy są głównymi klientami
            wytwórni wyrobów tytoniowych.
            • kormoran7 Re: Kilkudziesięciu manifestantów zatrzymanych 19.11.05, 22:39
              Powszechny Dzień Dziecka -W rezolucji 838 (IX) z 1954 roku Zgromadzenie Ogólne
              zaleciło wszystkim państwom organizowanie obchodów Powszechnego Dnia Dziecka i
              zaapelowało, aby wykorzystać te obchody do propagowania idei braterstwa i
              zrozumienia pomiędzy dziećmi całego świata oraz do promowania działań na rzecz
              ich pomyślnego rozwoju. Jednocześnie, Zgromadzenie wystąpiło z sugestią, aby
              każde państwo organizowało obchody w dniu, który uzna za właściwy. ONZ obchodzi
              ten dzień w rocznicę uchwalenia przez Zgromadzenie Ogólne Deklaracji Praw
              Dziecka (1959 rok) oraz Konwencji Praw Dziecka (1989 rok).

Światowy Dzień Telewizji- 17 grudnia 1996 roku Zgromadzenie Ogólne proklamowało
              dzień 21 listopada Światowym Dniem Telewizji. Obchody tego Dnia przypadają w
              rocznicę obrad pierwszego Światowego Forum Telewizji, które odbyło się w
              siedzibie NZ w 1996 roku. Zgromadzenie wezwało państwa członkowskie, aby
              traktowały obchody Światowego Dnia Telewizji jako bodziec do promowania
              globalnej wymiany programów telewizyjnych poświęconych zagadnieniom pokoju,
              bezpieczeństwa i społeczno-gospodarczego rozwoju oraz do zwiększenia wymiany
              kulturalnej (rezolucja 51/205).
    • duch3 4 grudnia 04.12.05, 12:01
      Troche nietypowo ale niech będzie:

4 grudnia

Dzień informatyki (Rosja)

Dzień składania życzeń do Dziadka Mroza

Informacje na ten temat sciagnąłem z
      www.rosjapl.info/rosja/stereotypy_rosji.php
      • natala77 Re: 4 grudnia 04.12.05, 18:11
        No i Barbórka, dawne Święto Górników, prawda?
        • natala77 Re: 4 grudnia 05.12.05, 19:45
          05.12 Międzynarodowy Dzień Wolontariuszy Pracujących na Rzecz Gospodarczego i
          Społecznego Rozwoju
          06.12 Mikołajki
          07.12 Międzynarodowy Dzień Lotnictwa Cywilnego
        • natala77 Re: Święta, okazje 05.12.05, 19:50
          10.12 Dzień Praw Człowieka
          13.12 Dzień Światła
          17.12 Dzień bez Przekleństw
          18.12 Międzynarodowy Dzień Emigrantów
          • emi53 Re: Święta, okazje 05.12.05, 21:57
            8.12 -święto Niepokalanego Poczęcia NMP
            9.12 -św.Leokadii -patronki Toledo,w Hiszpanii zm.w 304 roku
            11.12 -św.Damazego /Damazy I,papież/ urodził się około 305 roku
            12.12 -św.Joanny Franciszki Fremyot de Chantal - beatyfikawanej przez Benedykta
            XIV(1751),kanonizowanej przez Klemensa XIII(1767),patronki sióstr
            wizytek/Nawiedzenia NMP/
            13.12 -św.Łucji-męczennicy zm.ok.304 r.-także patronki
            Toledo,krawców,tkaczy,ociemniałych,rolników,szwaczek,orędowniczki w chorobach
            oczu.Jej atrybutami są: lampa,płomień u stóp,na tacy oczy,które jej wyłupiono.
            Dlatego 13.12 obchodzony jest Dzień Światła.
            Przy okazji -13.12 -24 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w
            Polsce/13.12.1981r./
            • natala77 Re: Święta, okazje 11.12.05, 18:28
              22.12 Pierwszy Dzień Zimy
              24.12 Wigilia
              25.12 Boże Narodzenie
              28.12 Dzień Filmowca

01.01 Nowy Rok
              • emi53 Re: Święta, okazje 22.12.05, 14:54
                Wykorzystam ten wątek zatytuowany :Święta,okazje...
                Wszystkim Forumowiczom: tym,działającym od początku ,i tym ,którzy do nas
                dołączyli niedawno - z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam tą drogą życzenia:
                Prawdziwie Radosnych,Ciepłych na sercu,pełnych Miłości i życzliwości Świąt...
                • natala77 Re: Święta, okazje 23.12.05, 17:09
                  O, to ja się dołączam
                  - krótko i zwięźle,
                  ale z serca -
                  wszystkiego najlepszego,
                  wesołych świąt!
                  :)
                • natala77 Re: Święta, okazje 27.12.05, 15:48
                  31.12 Sylwester
                  07.01 Dzień Dziwaka
                  16.01 Dzień Pikantnych Potraw
                  18.01 Dzień Śmiechu
                  21.01 Dzień Babci
                  21.01 Dzień Uścisków
                  • natala77 Re: Święta, okazje 10.01.06, 16:55
                    22.01 Dzień Dziadka
                    23.01 Dzień Pisma Ręcznego
                    28.01 Dzień Piszczałek i Fujarek
                    • natala77 Re: Święta, okazje 21.01.06, 12:41
                      Nie zapomnijmy dzisiaj o naszych babciach, a jutro o dziadkach.. Wszelkiej pomyślności!
                      • emi53 Re: Święta, okazje 21.01.06, 19:55
                        Coś mi się wydaje,że od tego roku mamy te dwa święta - w jednym - w dniu
                        dzisiejszym.Taki zapis spotkałem w jednym z kalendarzy i w dzisiejszej prasie.
                        • natala77 Re: Święta, okazje 13.02.06, 19:16
                          14.02
                          Walentynki

21.02
                          Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego (!)

25.02
                          Dzień Spania w Miejscach Publicznych (!! :))

27.02
                          Dzień Niedźwiedzia Polarnego
                          • kormoran7 Re: Święta, okazje 13.02.06, 21:15
                            czy Dzień Spania w Miejscach Publicznych nie jest pomyslany dla wszelkiego
                            rodzaju ulicznikow i wywrotowcow.Jak by mnie policja zastala na lawce spiacego
                            w tym dniu to bym im powiedzial ze mamy dzien Spania w miejscach
                            publicznych.Ciekawe czy mieliby mnie za wariata:)
                            • rogeer Re: Święta, okazje 14.02.06, 19:25
                              Szkoda, że ten dzień spania w miejscach publicznych jest w lutym, gdyby był np.
                              w czerwcu to można by go jakoś uczcić przez np spędzenie nocy na średzkim rynku:)
                              • natala77 Re: Święta, okazje 26.03.06, 20:18
                                jutro Miedzynarodowy Dzien Teatru.

(obchody w Środzie - o 11 w Gim1 impreza zwiazana z Tetrem Grotowskiego
                                o 18 w OK premiera spektaklu Teatru IT )
                                • natala77 Re: Święta, okazje 28.03.06, 20:43
                                  29.03
                                  Dzień Palanta

01.04
                                  Prima Aprilis
                                  07.04
                                  Dzień Służby Zdrowia
                                  16.04
                                  Dzień Sapera
                                  23.04
                                  Dzień Sekretarki
                                  23.04
                                  Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich
                                  24.04
                                  Międzynarodowy Dzień Przeciwko Wiwisekcji
                                  • duch3 Re: Święta, okazje 28.03.06, 22:49
                                    Jak świetować dzień Palanta? I o jakiego "palanta" chodzi bo jeden drugiemu nie
                                    równy.
    • duch3 20 grudnia 20.12.05, 23:38

Dzień pracowników służb bezpieczeństwa (Rosja)
    • broneknotgeld Z Wilijom 23.12.05, 21:10
      Przi Wiliji

Niych moj opłatek w sieci nom leci
      To co nojlepsze we duszach nieci
      Przełom se z bliźnim - podej mu rynka
      Życie to przeca niy zowdy mynka

Dzieciontko z nami - pomyślcie tako
      Niychej we Gody wszyndy jednako
      Blikej na inkszych - uwidź w nich siebie
      Trza dyć niywiela by czuć sie w niebie

Boga w czowieku widzieć wystyknie
      Mało iskerka - już bydzie piyknie
      Toż we Wilijo Jezus jest z nami
      My z Niym - nojciynży jak my som sami.
      • kormoran7 Życzenia 23.12.05, 22:18
        Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam tego by to o czym myślicie spełniło
        się w nadchodzącym roku. Byście cieszyli się każda chwilą i z podniesionym
        czołem realizowali swoje duże i małe cele. Niech te Święta skłonią was do
        refleksji nad życiem a może pomoże Wam w tym poniższa piosenka:

"Tyle było dni do utraty sił
        Do utraty tchu tyle było chwil
        Gdy żałujesz tych , z których nie masz nic
        Jedno warto znać , jedno tylko wiedz , że

Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy
        Ważnych jest kilka tych chwil , tych na które czekamy

Pewien znany ktoś , kto miał dom i sad
        Zgubił nagle sens i w złe kręgi wpadł
        Choć majatek prysł , on nie stoczył się
        Wytłumaczyć umiał sobie wtedy właśnie że

Ważne są tylko te dni , których jeszcze nie znamy
        Waznych jest kilka tych chwil , tych na które czekamy

Jak rozpoznać ludzi , których już nie znamy ?
        Jak pozbierać myśli z tych nie poskładanych?
        Jak oddzielić nagle serce od rozumu?
        Jak usłyszeć siebie pośród śpiewu tłumu?

Jak rozpoznać ludzi , których już nie znamy?
        Jak pozbierac myśli z tych nie poskładanych?
        Jak odnależć nagle radość i nadzieję ?

Odpowiedzi szukaj , czasu jest tak wiele ...

Ważne są tylko te dni , których jeszcze nie znamy
        Ważnych jest kilka tych chwil na które czekamy .."
    • duch3 Skromnie... 24.12.05, 02:12
      ... ale szczerze...:)

Wesołych Świąt,
      dużo uśmiechu,
      miłości, radości,
      szczęścia i wrażliwości.
      No i prezentów moc!
      • emi53 Re: Skromnie... 25.12.05, 02:20
        ...i szczerze - Dla Ciebie,Duchu:podtrzymuj nas,forumowiczów "na sobie,czyli
        duchu" -byśmy wzrastali w siłę i moc odważnej,pełnej szczerości i mocnych
        argumentów dyskusji,która będzie nas prowadzić do lepszego,wzajemnego poznania
        siebie nawzajem.A przez to, byśmy mieli możliwość szanowania i miłowania
        wszystkich ludzi dobrej woli.
        Zachęcam do śpiewania kolęd w rodzinnym gronie.Wspólny śpiew daje bowiem
        poczucie jedności,jak mało co.
        Pozdrawiam Wszystkich Średzian i wszystkie Średzianki w te Święta ,tak bardzo
        rodzinne...
    • natala77 Re: Święta, okazje 13.05.06, 16:59
      15.05
      Międzynarodowy Dzień Rodziny
      17.05
      Światowy Dzień Telekomunikacji
      20.05
      Dzień Dobrych Wiadomości
      21.05
      Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej
      24.05
      Dzień Astronomii
      26.05
      Dzień Matki
      29.05
      Międzynarodowy Dzień Uczestników Operacji Pokojowych Narodów Zjednoczonych
      • natala77 Re: Święta, okazje 31.05.06, 16:24
        Dziś Światowy Dzień bez Papierosa!!

01.06
        Dzień Dziecka

04.06
        Międzynarodowy Dzień Dzieci Będących Ofiarami Agresji

05.06
        Dzień Europy

05.06
        Światowy Dzień Środowiska

09.06
        Dzień Unii Europejskiej