Dodaj do ulubionych

Czy poznańską synagogę można wyburzyć?

• zygel Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? 13.01.06, 08:54
      --------------------------------------------------------------------------------
      List Marcina Libickiego to sztandarowy przykład ksenofobicznej manipulacji!
      Niegodziwej w ustach historyka, europosła... Wg niego Żydzi byli w Poznaniu
      jedynie panosząca się mniejszością, wspólpracującą z pruskim zaborcą. Byli
      bogaci i czuli sie Niemcami. Oczywiście ani słowa o kulturalnym i
      ekonomicznym wkładzie narodu żydowskiego w rozwój miasta. Ani słowa o
      prześladowaniach Żydów, o pogromach na tle niesłusznych oskarżeń o porywanie
      hostii, chrześcijańskich dzieci... Ani słowa o niszczeniu pozostałości śladów
      ich religii, kultury, w czym udział mieli nie tylko hitlerowcy, ale także
      Polacy wiele lat po wojnie...
      Porównanie przez europosła z ramienia Prawa i Sprawiedliwości Marcina
      Libickiego idei i woli restauracji czy też odbudowy synagogi przy ulicy
      Stawnej do możliwości odbudowania pomnika cesarza Wilhelma jest po prostu
      skandalem. Jest potwarzą. Jest policzkiem dla gminy żydowskiej, dla
      wszystkich ludzi dobrej woli, pragnących w Poznaniu i w Polsce
      międzywyznaniowego, wieloklulturowego pojednania i dialogu!!!

Maciej Krajewski
    • Gość: Żyd Można IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.01.06, 09:18
      > Oczywiście będzie oburzenie, ale takie samo prawo mają Żydzi oburzając się na
      > wyburzanie Synagogi.

Ja się nie oburzam. Chętnych do pójścia do tej byłej synagogi jest ilu? Dwóch?
      Przecież 99% Żydów w Polsce nie jest religijnych. Ponadto spora część gminnych
      kolegów to przyjezdni. Nie mają sentymentu do tego akurat budynku.

Lepiej by było, gdyby gmina wzięłą pieniądze i za to kupiła gdzieś jakieś ciche
      miejsce i tam zrobiła coś dla gminy (społeczności). A basen może stać gdzieś
      indziej. W ogóle teren wokół byłej synagogi jest straszny i jako mieszkaniec
      miasta proszę o uprzątnięcie bałaganu po Gierku.
    • wili1971 Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? 13.01.06, 09:39
      No tak ciśnienie polityczne nie którym mózg lasuje.
      No to co nocne naloty , palenie książek i zamiast nara HEI HITLER ( z oczywistym
      błędem pisowni zeby nie posądzono mnie o krzewienie idei faszystowskich.)
      Poradnia zdrowia psychicznego sie kłania.
    • Gość: bz Matko jakich DURNYCH mamy polityków IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.01.06, 09:51
      od początku wiedziałem, że PIS to durnie, ale ostatnio sięgają dna pisuarów!!
    • Gość: Poznaniak Jedno jest pewne, budynek jest brzydki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:56
      i nie pasuje do otoczenia. Jezeli rzeczywiscie budynek powstal z inicjatywy
      wladz pruskich i w takim celu jak mowi Pan Libicki to spokojnie mozna go
      wyburzyc i postawic nowa synagoge w starym miejscu lecz w nowej
      rzeczywistosci :)
    • l.george.l A wiecie jak się sprawa skończy? 13.01.06, 10:07
      Wcześniej czy później ktoś stwierdzi, że basen w synagodze nie spełnia jakiś norm i zostanie zamknięty. Budynek nie przysznoszący dochodów przestanie być remontowany choćby w podstwowym zakresie i wkrótce zamieni się w melinę dla bezdomnych. W końcu zacznie się walić. Dlatego propozycja posła Libickiego jest czymś najlepszym, co mogło się gminie żydowskiej przytrafić.
      • Gość: couleur3 Re: A wiecie jak się sprawa skończy? IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.06, 10:46
        Przecież żydów w Poznaniu prawie nie ma - po co im taka wielgaśna synagoga ?
        Propozycja jest kontrowersyjna ale przynajmniej jest jakaś . Ta ośrupana buda
        nadaje się tylko do wyburzenia - koszty remontu pewnie przewyższyłby budowe nowej.
        Muzeum ? Po choinkę jeszcze jedno muzeum - do istniejących obecnie mało kto
        chodzi. Przestańmy padać na kolana przed wszystkim co ma w nazwie coś
        żydowskiego. Kościoły też były wyburzane i koniec świata nie nastąpił.
        Jak żydzi chcą to niech sobie ją rozbiorą i odbudują w Izraelu. Nam tutaj nie
        jest do niczego potrzebna. A baseny to by się przydały (niekoniecznie w tym
        akurat miejscu).
      • Gość: Michel de Cerizay Re: A wiecie jak się sprawa skończy? IP: *.bg.am.poznan.pl 13.01.06, 13:23
        Zgadzam się! W zasadzie to kwestia czasu, kiedy SANEPID zamknie pływalnię i
        zrealizuje się opisany wyżej scenariusz.
    • Gość: ziutek WyburzyćIco?developerskąKamienicz kęNaAgencjeTow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 10:18
      z
    • Gość: woYtek Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: 150.254.201.* 13.01.06, 11:37
      Niestety, budynek jest bez wartości. Dlaczego jednak druga synagoga przy
      Szewskiej mogla być wyburzona po wojnie decyzją gminy żydowskiej a ta nie?
    • Gość: Maciej Krajewski Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.man.poznan.pl 13.01.06, 11:39
      jeszcze raz! Libicki to cwany polityk, odgrzewa stereotypy, podsyca społeczne i
      narodowe lęki, w wyrachowany sposób, manipuluje historią, zjednuje sobie
      prawicowy, katolicko-narodowy elektorat. To jest współczesny demon
      ksenofobii!!! pod płaszczykiem nobliwego, niby-kultutalnego staruszka,
      historyka sztuki, niby-zacnego i niby-aktywnego eurodeputaty!!! Ożywia się na
      hasło: żyd i homoseksualista!!! Więcej szkody robi dla Poznania niż pożytku,
      który sobie przypisuje!!!
    • Gość: ee wyburzac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:27
      Budynek przeznaczony do poslugi religijnej, ktory takiej poslugi nie umozliwia przez dluzszy czas traci swoj sakralny charakter i staje sie zwyklym budynkiem. Przykladem jest cale mrowie bylych kosciolow w Beneluksie, ktore obecnie sa zamienione na sale koncertowe. I nikt sie nie boczy, tylko u nas "wybiorczym postepowcom" zawsze zle.

Powiedzmy bez ogrodek - budynek bylej synagogi jest po prostu ohydny. Ten kawalek miasta juz dawno powinien zostac zagospodarowany.

Chcialbym sie tez dowiedziec ilu ta poznanska gmina zydowska liczy czlonkow, tj. jaka spolecznosc reprezentuje. Pytam bo wiem, ale nie jestem pewien czy wiedza czytelnicy. Gdyby przykladac te wykladnie gminy zydowskiej, to siedziba zboru ormianskiego (ul. Paderewskiego, okolice dzisiejszego "Kruka" ) tez musialaby zostac oddana Ormianom.
    • Gość: katka Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:32
      to ja wam coś powiem, bo mnie trafia, jak czytam o małej wartości
      architektonicznej, o tym, ze n ikt nie będzie chodził do tej synagogi, o różnych
      innych bzdetach.
      Jesteśmy członkiem Unii Europejskiej, jesteśmy krajem , który był kiedyś
      tolerancyjny, wielokulturowy i naszym PSIM OBOWIĄZKIEM jest dbać o dziedzictwo
      kultur, które kiedyś były na terenie obecnego państwa polskiego!
      Obojętnie, czy są to cmentarze niemieckie, radzieckie, żydowskie, światynie
      judaizmu, islamu, prawosławia, ewangelickie i jakiekolwiek inne MAMY PSI
      OBOWIĄZEK JE CHRONIĆ przed zniszczeniem, odnawiać i utrzymywać w jak najlepszym
      stanie pozostawiając prawo do ODRĘBNOŚCI KULTUROWEJ I RELIGIJNEJ ludziom, ktorzy
      rodzili się, żyli i umierali na tych ziemiach.
      Od lat co roku jeżdżę do Hiszpanii, kraju katolickiego, jak nasz, kraju, który
      pozbył się "odmienców religijnych" w 15 i 16 wieku. W tym kraju w dalszym ciągu
      znajdziecie meczety i synagogi, nawet jeśli są to gołe sciany, jak w Toledo czy
      Kordobie. Jest to miejsce KULTU RELIGIJNEGO i nikomu nie przyszło do głowy żeby
      je burzyć. Stoja tam, aby Żydzi i Muzułmanie, którzy odwiedzają te miasta mogli
      zobaczyć, ze tam żyli ich przodkowie. Stoją aby dawać świadectwo przyszłym
      pokoleniom. Jakie my dajemy świadectwo naszym dzieciom, wnukom, prawnukom burząc
      synagogi, urządzając w ŚWIĄTYNIACH pływalnie?
      A z jakiej swiątyni Jezus wypędzał przekupniów?? Z kościoła katolickiego??
      Wstydźcie się.
      • Gość: couleur3 Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.06, 15:11
        > Jesteśmy członkiem Unii Europejskiej, jesteśmy krajem , który był kiedyś
        > tolerancyjny, wielokulturowy i naszym PSIM OBOWIĄZKIEM jest dbać o dziedzictwo
        > kultur, które kiedyś były na terenie obecnego państwa polskiego!
        > Obojętnie, czy są to cmentarze niemieckie, radzieckie, żydowskie, światynie
        > judaizmu, islamu, prawosławia, ewangelickie i jakiekolwiek inne MAMY PSI
        > OBOWIĄZEK JE CHRONIĆ przed zniszczeniem, odnawiać i utrzymywać w jak najlepszym
        > stanie pozostawiając prawo do ODRĘBNOŚCI KULTUROWEJ I RELIGIJNEJ ludziom, ktorz
        > y
        > rodzili się, żyli i umierali na tych ziemiach.

Nieprawda - nie mamy "psiego" obowiązku utrzymywać każdą ruderę , która kiedyś
        tam służyła jako miejsce kultu religijnego.
        Co ma prawo do odrębności kulturowej do tej sprawy ? Nikt nie twierdzi przecież
        że żydów tu nie było.
        To niemcy (!!!) przebudowali tą synagogę na pływalnię - nie polacy . My mamy
        sprawę pływalni (w opłakanym stanie budowlanym) do rozwiązania. I tyle.
    • Gość: woYtek Inna synagoge wyburzono po wojnie, decyzja żydow IP: 150.254.201.* 13.01.06, 12:52
      Dlaczego jednak druga synagoga przy Szewskiej mogla być wyburzona po wojnie
      decyzją gminy żydowskiej a ta nie? Przypomnijcie o tym fakcie wszystkim, starsi
      poznaniacy to wiedza.
      • Gość: tak Re: Inna synagoge wyburzono po wojnie, decyzja ży IP: *.am.poznan.pl 13.01.06, 13:01
        "Miejsce (...) po ewentualnym wyburzeniu (...) budynku.......
        Po ewentualnym, nawet nie wolno tak myśleć , bo to zakazane jest.Zwłaszcza
        myślenie.
    • labirynt Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? 13.01.06, 14:36
      to jest skandal. już za sam pomysł pan Libicki powinien być skazany na zesłanie
      w polityczny niebyt!
    • Gość: Wolf Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 15:10
      Poseł Libicki chyba oszalał, po pierwsze Synagoga jest miejscem kultu i jako
      taka powinna podlegać ochronie -fakt jesttam teraz pływalnia ale kwestia jej
      odtrestaurownia jest jak najbardziej możliwa, po za tym taki patriota jak poseł
      Libicki powinien opamiętać i pomyśleć jaki obraz Polski tworzy swoimi głupimi
      wypowiedziami, Żydów moze i za wielu w Poznaniu nie ma ale nie znaczy to ze
      należy niszczyć kmiejsca kultu jakiegokolwiek wyznania
      • papaja1992 Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? 20.01.06, 21:31
        Wg. mnie jest to po peirwsze miesce święte dla Żydów i nie powinniśmy mówić o
        wyburzeniu tego budynku bez ich pozwolenia. Wiele osób tu wspominało o
        "odbudowie tej części miasta" lecz nie było żadnych pomysłów. Ja proponuje
        zwężenie ul. Solnej (a także Wolnicy itd.) do jednej jezdni, a na miejscu
        drugiej nitki (i tych koszmarnych budek i kiosków na Małych Garbarach)dać klin
        zieleni (coś na kształt Plantów w Krakowie) W odpowiednich miesjscach możnaby
        częściowo odbdowac mury oraz skonstruować kładki umożliwiające ponowne
        połączenie Starego Miasta ze wzgórzem św. Wojciecha. Na pewno trzeba tez
        zaplombowć te obcięte kamienice na rogu Estkowskiego i Garbar. Dla tych co by
        teraz podnieśli hałas, że jedna nitka na wolnicty to za mało, mówie - I ramę
        należy przenieść w pobliże ul; Północnej (wzdłuż torów kolejowych) - Solna jest
        przykładem braku wyobraźni i ewidentnego odci ęcia jednej dzielnicy (co
        doprowadziło do jej zdewastowania i zamarcia).

Biorąc pod uwage te wszystkie zmiany odbudowana synagoga wkomponowałaby się w
        otoczenie i jestem całkowicie za jej odnowieniem (nawet jeżeli w poznaniu
        mieszka 10 żydów to warto to zrobić chociażby dla zachowania pamiątki po nich)
        oczywiscie w środku świątynia, a ew. "centrum rozmów i kontemplacji" mogłoby sie
        mieścić np. w jednej z kamienic na Wronieckiej (w pobliżu synagogi). Coi do
        finansów to myśle, że miasto powinno przede wszystkim zając się okolicą. Na
        synagoge można by było wziąć pieniądze z różnych źródeł: gminy żydowskiej, może
        jakiś organizacji izraelskich, funduszy z Unii (chociaży na rewitalizacje
        podupadających dzielnic) oraz trochę z budżetu miasta (w końcu Synagoga byłaby
        jednym z ważniejszych punktów przywracania do życia północnej starówki.)
    • Gość: Dyzio Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.igcz.poznan.pl 13.01.06, 15:38
      Budynek pływalni przy Wronieckiej jest szkaradny, nic się z nim nie da zrobić,
      nie przedstawia też większej wartości historycznej. Należy więc go wyburzyć.
      Można by w tym miejscu wybudować (zrekonstruować) obiekt nawiązujący do
      architektury wcześniejszych synagog znajdujących się w Poznaniu (o ile
      zachowały się odpowiednie przekazy). Wielkość obiektu uzależniona byłaby od
      możliwości finansowych miejscowej gminy żydowskiej (można część placu sprzedać
      przeznaczając uzyskane środki na budowę). Przeznaczenie - w zależności od
      decyzji gminy - synagoga lub miejsce pamięci.
    • Gość: Wolf Wyburzyć Synagogę IP: *.echostar.pl 13.01.06, 16:58
      my poznaniacy popieramy pomyswł byburzenia synagogi która wszak od 70 lat i tak
      nie pełni swej funkcji, Poznań był zawsze miastem wolnym od Zydostwa i niech
      tak zostanie.
    • Gość: jestemza Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.icpnet.pl 13.01.06, 17:22
      jak synagoga przestanie smrodzić dymem z komina i przestanę się budzić w w
      smordzie jak w kotłowni, to bedę jej bronił. Dopóki kopci - jestem za jak
      najszybszym wyburzeniem.
    • Gość: paulos Libicki - wstyd dla Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:36
      niestety pan Libicki po raz kolejny udowodnił, że jest ksenofobem o
      ogranicznych horyzontach myślowych...
      Po fobii niemieckiej przyszedł czas na Żydów. Wstydzę się za Pana, bo
      reprezentuje Pan mój region i miasto w Parlamencie Europejskim. Ponadto
      zupełnie nie rozumiem postawy "miłośnika" Poznania (za jakiego to Pan się
      uważa) - to jakaś brednia - Pan chce burzyć zabytki i ważne budowle tego
      miasta!!! Stanowczo się temu sprzeciwiam - nie wolno Panu niszczyć Poznania!
      Tak robili jedynie hitlerowcy i komuniści.
      • Gość: Małgonia Re: Libicki - wstyd dla Poznania IP: *.icpnet.pl 14.01.06, 22:10
        Pan Marcin Libicki reprezentuje w Parlamencie Europejskim m.inn. mnie -
        poznaniankę urodzoną,wychowaną i pracującą 35 lat w Poznaniu, mój region i
        KRAJ.Dlaczego w tak ważnych sprawach ,,być albo nie być,, dla Synagogi zabiera
        Pan,,głos,,? Przecież to niedopuszczalny pomysł! Zburzyć? Dlaczego? Jestem
        zdruzgotana Pana pomysłami!!!
    • Gość: WUJEK ADOLF [...] IP: *.icpnet.pl 13.01.06, 18:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • szuszwol NIE CHCĘ BYĆ POLAKIEM 13.01.06, 20:34
      WSTYD
      MI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      PRZEPRASZAM WAS ŻYDZI, ALE TO NIE W MOIM
      IMIENIU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: poznanski żyd Re: NIE CHCĘ BYĆ POLAKIEM IP: *.icpnet.pl 13.01.06, 23:18
        w poznaniu prawdziwych źydów można policzyć na palcach jednej najwyżej dwuch
        rąk... i o to jest to całe wielkie halo... synagoga vel pływalnia to ruina i
        sprzedaż jej przez gminę żydowską i wypłacenie odszkodowania za wyburzenie tego
        budynku będzie 1000 x lepszym interesem dla żydów niż lamenty o remont czy
        przywrócenie pierwotnej funkcji; żydzi powinni mieć HONOR i nie pchać się tam
        gdzie ich nie chcą... mamy nasze miejsce w izraelu
      • chejron74 Re: NIE CHCĘ BYĆ POLAKIEM 14.01.06, 16:01
        szuszwol napisał:

> WSTYD
        >
        MI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > !
        > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !
        > !
        > PRZEPRASZAM WAS ŻYDZI, ALE TO NIE W MOIM
        >
        IMIENIU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > !
        > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        >

Przeciez od razu widac ze jestes Zydem. Wiec nie przepraszaj swoich.
      • Gość: Jerry Re: Przeczytajcie Katka 13. 01. 2006. IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 14.01.06, 22:35
        Przeczytajcie jeszcze raz tą opinię , wywazona i rozsądna. Gratuluje .
      • Gość: press Re: "NIE CHCĘ BYĆ POLAKIEM" - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:31
        w każdym narodzie i panstwie są ludzie wstrętni i głupi, zdrajcy i złodzieje
        oraz mordercy a to nie znaczy wcale - że reszta tego narodu także jest właśnie
        taka - i tak jest w Polsce i w Izraelu i w Rosji i w Niemczech i Francji czy
        USA - a wiec nie przesadzajmy.
      • papaja1992 Wstyd!!! 20.01.06, 21:02
        całkowicie popieram
    • Gość: radykał A może zburzyć dom Libickiego? IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.06, 07:56
      Panie Libicki! Pański dom mi przeszkadza, nie lubię Pana. Proszę o dobrowolne
      poddanie się wyburzeniu Pańskiego domu - a teren proszę przeznaczyc na cele
      społeczne.
      • Gość: zainteresowany Re: A może zburzyć dom Libickiego? IP: *.icpnet.pl 14.01.06, 09:07
        a jeżeli poseł Libicki sprzeda swój dom i powiedzmy odda część zysku ze
        sprzedaży na cele dobroczynne to ten sam budynek dalej ci będzie przeszkadzać
        czy przeszkadza ci tylko dlatego że mieszka w nim Libicki
        • Gość: Poznaniak i Polak Re: A może zburzyć dom Libickiego? IP: *.icpnet.pl 14.01.06, 09:48
          wyburzyc, a w to miejsce postawic pomnik upamietniajacy pobitych przez
          mlodziezowe nacjonalistyczne zydowskie bojowki Polakow w okresie dwudziestolecia

zanim zacznie sie plucie tolerancyjnych, radze wejsc do archiwum wyborczej i
          poczytac wspomnienia zyda, ktory opisuje jak to taki zudowski bund pomogl pobic
          i wyrzucic Polakow grajacych w pilke na boisku, ktore upatrzyly sobie mlode
          zydki
          • Gość: paulos jesteś bucem a nie poznaniakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:45
            tak prymitywnej wypowiedzi dawno nie widziałem
      • Gość: Posener Re: A może zburzyć dom Libickiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 23:56
        To jest dobry pomysł. Podpisuje się pod nim. Wyburzenie synagogi jest
        kompletnym bezsensem, wymysłem nacjonalistycznego PiS. Jestem ciekaw co by
        powiedział pan Libicki gdyby chodziło o wyburzenie 80 letniego kościoła
        katolickiego?? Według mnie powinno się odbudować synagogę jako pamiątkę po
        Żydach w Poznaniu.
    • Gość: student Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 12:35
      Pomysł Centrum Dialogu i Tolerancji jest godny wszelkiego poparcia. Synagoga
      powinna pozostać. Stworzenie miejsca dla refleksji i dyskusji nad historią
      żydów, mieszkających w Poznaniu, może nam tylko pomóc w zrozumieniu niełatwych
      stosunków między Polakami a Żydami.
      • Gość: Anty wyborca Re: MYLENIE WĄTKÓW POLSKO NIEMIECKICH IP: *.crowley.pl 14.01.06, 14:06
        Stosunek przed II Wojną Polaków do Żydów to jedna sprawa, a zdemolowanie
        synagogi to druga sprawa.
        Ciekawe jest pytanie czy na budowę tak dużej synagogi było przed I Wojną było
        stać poznańska gminę żydowską? Było ich w Poznaniu bardzo mało,a zatem skąd
        pieniądze na taka inwestycję? Czy rzeczywiście miała wsparcie Niemców by zdusić
        Polaków? To można ustalić tylko trzeba pogrzebać w archiwach.
        Bismarck prowadził politykę germanizacji nie tylko Polaków, ale i Żydów.
        Nadawano im dwuczłonowe nazwiska niemieckie, a Polakom z kolei zniemczano
        pisownię (nie chcę podawać przykładów bo zaraz będzie hałas). Po I Wojnie
        nazisci porzebowali kasy, a mieli ją Żydzi, więc nic dziwnego, że nie po raz
        pierwszy w historii stali się ofiarą, tego że byli mistrzami lichwy,
        bankierstwa i zgromadzili majątki, więc łatwiej było sięgnąć do kasy bogatych
        Żydów. By nie było spadkobierców eksterminacją objęto wszystkich Żydów, tych
        biednych także. Potem dopiero zabrano się za Słowian.
        W ramach holocaustu burzono synagogi w tym także w Poznaniu, ale skoro została
        wybudowana w większości z kasy Cesarstwa Niemieckiego, to przerobiono ją na
        pływalnię (niemiecka skrupulatność). Było to bez wątpienia barbarzyństwo.
        Proponuję pozostowienie tak jak jest dlatego, by amerykańskim Żydom i niektórym
        ortodoksom z Izraela nie myliło się że na terenach Polski nie było polskich
        obozów koncentracyjnych tylko niemieckie. Dzisiaj te obozy nazywa się polskimi
        lub w najlepszym razie nazistowskimi, jakby to "nazi" byli innej narodowości niż
        najczystrzej germańskiej niemieckiej rasy.
        Jeśli synagoga miałaby być odbudowana to za pieniądze tych co ją zniszczyli, a
        nie z podatków Polaków! Gmina żydowska powinna z tym zwrócić się do rządu Niemiec.
        Wytyka się,że Polakom, że nie bronili Żydów, ale nie mówią o tym, że byliśmy
        jedynym krajem w czasie II Wojny w którym za najmniejszą pomoc Żydom była jedna
        kara, kara śmierci!
        Niech to co jest pozostanie w niezmienionym stanie, dowodem prawdy o Niemcach (a
        nie o jakiś tam nazistach), nie tylko w stosunku do Żydów, ale również do nas
        Polaków! W planach niemieckich byliśmy drugim narodem po żydowskim do
        eksterminacji! Nie wolno o tym milczeć!
        Wystarczy umieścić tablicę z rzetelną informacją, kto dopuścił się tego
        barbarzyństwa.
    • Gość: Astrid Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:56
      To co się dzieje jest niedopuszczalne...mimo iż nie należę do tej społeczności,
      jestem zaszokowana tym co dzieje się w Poznaniu..
      !!!
      • Gość: Anty wyborca Re: Przeczytaj co napisałem wyżej I ODPOWIEDZ IP: *.crowley.pl 14.01.06, 14:09
        Zastanów się nad tym!
    • igo.xp Re: Oczywiście że można! Ale skąd ta wrzawa? 14.01.06, 15:51
      Synagogę można odtworzyć, może stać się ponownie miejscem modlitwy, ale
      można ją także wyburzyć. Za zgodą wszystkich stron oczywiście. Podobnie
      jest z kościołami. W Poznaniu kościół miejski pw. Św. Marii Magdaleny przestał
      istnieć z powodu braku możliwości jego naprawy, z powodu zbyt dużych
      uszkodzeń. Choć kwestia wyburzenia synagogi to nie tylko sprawy
      techniczne i administracyjne to z pewnością można dalszy sposób
      użytkowania synagogi określić. Właściwie to należałoby to zrobić ponieważ
      północne obrzeże Starego Miasta w Poznaniu wygląda fatalnie. Brak rozmów o
      tym utrwala panujący tam bałagan. Skąd jednak te opinie że mówienie o
      wyburzeniu synagogi (obecnie pływalni miejskiej) to antysemityzm, faszyzm
      itp? Z pewnością jest to brak kultury. Nikt jednak dzisiaj nie
      zabrania się nikomu uczyć czy modlić, nie zabrania myśleć. Faszyzm
      był wtedy gdy na wysokości 1 metra wiercono w konstrukcji budynku
      otwory, powiedzmy w odstępie co 2 metry, wypełniano je dynamitem i
      nie patrząc czy ktoś w bydynku pozostał, wysadzano chatę(synagogę,
      kościół, świadectwa kultury) w powietrze.
      Pozdrawiam Wszystkich.

• Gość: ez Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 19:50
      Nie wolno niszczyć Bużnicy! To miejsce historyczne i nie tylko.Tam modlili sie
      wspaniali ludzie i moi przodkowie też. W Poznaniu zniszczono cmentarz żydowski a
      synagoga drewniana spłoneła podczas wojny i jeszcze ostatni slad żydowskiej
      kultury tez przeszkadza?? A wyburzcie Farę albo jakiś kościół np.Bernardynów -
      to takie piękne miejsce na zagospodarowanie terenu....
      Czy wiecie ilu Żydów zginęło i sa pochowani na terenie Targów a ilu na
      stadionie - pod murawą - ich głosy już sie nie liczą... Na Młyńskiej był dom
      moich dziadków tam obok było gestapo a na końcu ulicy przy Wronieckiej tuż przy
      Żydowskiej stała i do dziś stoi Synagoga i ma stać. Latami niekt nie chciał dać
      zgody żeby umieścic przy wejśćiu tablicę ze stosownym napisem a teraz ten
      budynek ma przestac istnieć?? Ludzie z Gminy nie maja prawa sprzedawać Synagogi
      - jeśli to zrobią oznacza to,że nic ich nie łaczy z nami - Żydami Polskimi.To
      goje i odszczepieńcy - jak powiedziałaby moja babcia i ja też to mówię.
      • Gość: Weteran Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? IP: *.icpnet.pl 14.01.06, 20:07
        Byłbyś bardziej wiarygodny gdybyś sie zidentyfikował. Do tego coś mylisz.
        Gestapo było w Domu Żołnierza. Na Młyńskiej to było więzienie na pewno gestapo
        tam bywało ale czy to o to chodziło?
        Tak się Tobie nie podoba pomysł Libickiego ale sam lekka ręka proponujesz
        rozbiórkę katolickich kosciołów. Gratuluje rozwagi.
        • papaja1992 Re: Czy poznańską synagogę można wyburzyć? 20.01.06, 21:09
          czy ludzie w tym kraju (albo chociaż na tym forum) wogóle nie pojmują ironii??
          Przecież nikt tu nie che burzyć Fary - jest to tylko przedstawienie problemu
          synagogi z innej strony - Tobie WETERAN gratuluje rozwagi ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka