Dodaj do ulubionych

jeszcze o Ławicy

11.02.06, 08:11
W nawiązaniu do wczorajszego artykułu o nocnych lotach na Ławicy. Zamierzam
kupić mieszkanie na os. Lotnictwa Polskiego w Poznaniu. Czy tam
słychać samoloty (w dzień lub w nocy)i czy jest to uciążliwe?
Obserwuj wątek
    • Gość: obalammity Re: jeszcze o Ławicy IP: *.icpnet.pl 11.02.06, 10:41
      hałas lądujących samolotów to mit mieszkam na podejściu do lądowania i nigdy
      żadne nocne lądowanie mi nie przeszkadzało a starty są zupełnie nie uciążliwe
      bo samolot zdecydowanie szybciej się wznosi niż ląduje
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: jeszcze o Ławicy IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.06, 12:41
        chyba jesteś sprzedającym to albo inne mieszkanie.

Przejedź się tam rowerem w porze lądowania kilku samolotów (koło południa), albo
        gdziekolwiek na linii podejścia do lądowania - wzdłuż Bukowskiej od
        Przybyszewskiego do os. Lotników.

Chodziłem do IV LO, a mój przyjaciel mieszka na Ogrodach i powiem Ci - można się
        przyzwyczaić. Do wszystkiego można. Jednak południowy-zachód miasta (Górczyn,
        górny Łazarz, Grunwald i Jeżyce do Dąbrowskiego) ma tę zaletę, że "wpuszcza"
        powietrze bezpośrednio z pól i lasów na zachód od miasta (wiatry zachodnie to w
        Wlkp ok. 80%). I teraz kwestią otwartą jest, czy chcesz sobie fundować hałas
        (można przywyknąć, tramwaje też hałasują - w mieście koszt nieunikniony), ale i
        spaliny. Lądujący i starujący samolot wydala przez 100 m zależnie od typu
        silnika ok. 1000-2500 więcej spalin niż samochód osobowy. Jeśli najbardziej
        ruchliwymi ulicami jeździ 30-50 tys. samochodów dziennie, a samolotów ląduje
        20-30, to tak jakbyś zamieszkała z oknami na Dąbrowskiego, czy Przybyszewskiego.

Oczywiście ważna jest dokładna lokalizacja wobec toru lądowania lokalizacja,
        gdyż przy wysokiej zabudowie główny strumień zanieczyszczeń ulicznych roznosi
        się na 20-30 m, przy willowej na 50, przy autostradach (duże prędkości i z
        reguły brak zabudowań) na 100-200 m i tak samo przy samolotach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka