l.george.l 22.02.06, 11:54 Wątek założony na prośbę forumowicza bojoktującego logowanie. Dlaczego na Malcie Ski nie ma toru bobslejowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrusia_to_ja Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 12:09 Z tym torem to w sumie ciekawa sprawa. Parę dni temu też zastanawiałam się, dlaczego w Polsce nie ma takich torów. Wiem, że kiedyś były plany budowy takowego. W sumie szkoda, ponieważ mogę się założyć, że chętnych nie będzie brakowało. W końcu zabawa przednia z dodatkiem adrenaliny. Do tego taki mały powrót do czasów dzieciństwa, gdy większość z nas była naprawdę szczęśliwa. Same plusy. Odpowiedz Link Zgłoś
energy52 Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 12:15 Bo taki tor musi być zdecydowanie dłuższy niż mogłby na to pozwolić maltański stok! Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 12:31 energy52 napisał: > Bo taki tor musi być zdecydowanie dłuższy niż mogłby na to pozwolić maltański > stok! Przecież nie musi być na Malcie. Poza tym, przyznam, że myślałam o torze saneczkowym, ale zaponiałam dopisać. Niestety nie wiem, bo nie sprawdziłam, czy między takimi torami jest duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
grendelek Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 14:02 dobrusia_to_ja napisała: > energy52 napisał: > > > Bo taki tor musi być zdecydowanie dłuższy niż mogłby na to pozwolić malta > ński > > stok! > > Przecież nie musi być na Malcie. Poza tym, przyznam, że myślałam o torze > saneczkowym, ale zaponiałam dopisać. Niestety nie wiem, bo nie sprawdziłam, czy > między takimi torami jest duża różnica. Tory bobslejowe to nie "zabawka rekreacyjna" jak "letni tor saneczkowy". Predkosci (do 130 km/h) i przeciazenia (do 5g) osiagane przez boby powoduje, iz pojazdy te sa ektremalnie trudne w prowadzeniu. Dlatego, podobnie jak profesjonalne saneczkarstwo lodowe, skeleton czy tez skoki narciarskie sa to dyscypliny raczej niedostepne dla "amatorow sportow masowych". Wybudowanie i utrzymanie takiego toru to zadanie trudne do udzwigniecia nawet przez duze osrodki sportowe. Wiekszosc z najlepszych wybodowano przy okazji igrzysk olimpijskich. Co do Malty... jesli znajdzisz tam miejsce o roznicy poziomow rzedu 100m to zapraszam do budowy toru. Odpowiedz Link Zgłoś
energy52 Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 15:35 dobrusia_to_ja napisała: Niestety nie wiem, bo nie sprawdziłam, czy > między takimi torami jest duża różnica. Tak, zasadnicza. Po jednym śmigają saneczki po drugim boby...;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 16:38 Tyle, to też wiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selffar Re: Tor bobslejowy na Malcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:23 a może tak na początek, zamiast sadzić gruszki na wierzbie, jakieś jedno chociaż lodowisko z prawdziwego zdarzenia, a nie te dzisiaj funkcjonujące dwie pożal się boże namiastki? Odpowiedz Link Zgłoś
agromek Re: Tor bobslejowy na Malcie 22.02.06, 12:25 l.george.l napisał: > Wątek założony na prośbę forumowicza bojoktującego logowanie. > > Dlaczego na Malcie Ski nie ma toru bobslejowego? A czym by sie tam jezdzilo skoro nawet olimpijczycy nie maja Boba ? (Bobu ?) A. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja już ten wątek jest założony :D 22.02.06, 14:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=37217921 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Bo nie ma takiego w Warszawie... IP: 195.20.110.* 22.02.06, 15:12 a jak nie ma w stolycy to i u nas nie może być... Podobnie jak z basenem olimpijskim, na który najpierw była kasa, a jak Kwaczor dorwał sie do koryta i stwierdził że w stolycy zrobi StadionNarodowy z basenem olimpijskim - to kasa na Termy Maltańskie sie usrała..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Prośba do zalogowanych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:45 Czy ktoś założyłby jeszcze za mnie wątek pt. Narty wodne na Malcie? Wklejam moją propozycję: Czy na Malcie nie udałoby się zbudować wyciągu do nart wodnych? Takie wyciągi działają na wielu jeziorach na Mazurach. Jest to lina przeciągnięta nad wodą do której przyczepiają się ludzie jeżdzący na nartach wodnych. Działa to podobnie do wyciągu orczykowego dla naraciarzy "śnieżnych". Taki wyciąg kosztuje "zaledwie" 200 tys. zł! A jaka to atrakcja na Malcie by była!!!! Zalogowani!!!1 Może założycie wątek na ten temat? Bo ja bojkotuję logowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatezsienieloguje Re: Prośba do zalogowanych! IP: *.icpnet.pl 22.02.06, 18:20 malta jest na to za krótka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Narty wodne na Malcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 18:37 Pod Lublinem działa wyciąg do nart wodnych o długości 760 metrów. Nie wiem ile metrów długości ma Malta, ale sądzę że około kilometra lub 1,5. Więc z zamontowaniem wyciągu nie byłoby problemu. Prosze zajrzeć: www.nartywodne.pl/index1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Nie będzie, ponieważ nikt na to nie da pieniędzy 26.02.06, 19:56 Podczas zawodów bobslejowych komentator poinformował, że tor olimpijski we Włoszech kosztował 70 milionów Euro (a może to było 80?). To strasznie dużo. Nawet na odnowienie dworca w Poznaniu nie chcą dać 20 milionów. Złotych!! Odpowiedz Link Zgłoś
energy52 Re: Nie będzie, ponieważ nikt na to nie da pienię 26.02.06, 19:58 Booooooob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks4 Re: Nie będzie, ponieważ nikt na to nie da pienię IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.06, 20:05 No i drobiazg- tory czy to saneczkowy czy bobslejowy sa sztucznie mrozone. Bez liczenia można powiedziec, że koszt eksploatacji tego cuda jest wysoki a nawet jeszcze wyższy. Szkoda- bo z dzieciństwa pamiętam szaleńcze zjazdy na torze saneczkowym w Krynicy. Wprawdzie nie był to tor sztucznie mrożony, ale w warunkach krynickiego klimatu dawało sie przez kilka miesięcy zimowych tam zjeżdżać. Na szczęście po sniegu prędkości nie były porównywalne z torem lodowym, ale na nas i tak robiły wrażenie. Tym bardziej, że krążyła opowieść, że na jednym z wiraży przed wojna zginela zawodniczka niemiecka. W tym roku widziałem ten tor- robił wrażenie fatalnie zapuszczonego, chyba juz porósł krzkami i drzewami- szkoda. I kumu to wadziło? Odpowiedz Link Zgłoś