Dodaj do ulubionych

Gra w kopa /karty/

10.09.06, 10:45
Jestem byłym mieszkańcem Wrześni . Czy jeszcze ktoś gra w karty w kopa?. Gra
w innych regionach Polski nie znana. Pamiętam że grało się 16 kartami, w
cztery osoby. Karty to asy, damy. dychy i bubki/walety/. W okolicach
Bydgoszczy podobna , a może taka sama gra nazywała się "baśka". Poitr
Obserwuj wątek
    • Gość: kiks4 Re: Gra w kopa /karty/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:10
      Może ktos zechce podać zasady tej gry, nie są chyba skomplikowane.
      Mam złe wspomnienia- przed bardzo wielu laty moi starsi kuzynowie nauczyli mnie tego w kilka minut, potem zaczęliśmy grać na pieniądze i oczywiście zgrałem sie do zera- w chudych latach studenckich. Nigdy więcej nie siadłem do tej gry, natomiast wiele razy widziałem w porannym pociągu, dowożącym robotników do Pometu, jak ci grali na stojąco. W zasadzie po dwóch czy trzech lewach już wiedzieli, co kto ma, zrzucali karty, rozliczali groszowe stawki i rozpoczynali następne rozdanie.
      To było w epoce późnego Gierka, ponad trzydzieści lat temu.
      • Gość: jolanta161 Re: Gra w kopa /karty/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 11:20
        To co pamiętam. Grały cztery osoby. Grało dwóch na dwóch, z tym że nie było
        wiadomo po rozdaniu a przed rozpoczęciem gry kto z kim gra. Jedną parę tworzyli
        posiadacze damy pik i damy trefl, ale to dopiero wychodziło w trakcie gry. Jeśli
        dwie damy były na jednym ręku, to wtedy posiadacz tych dam grał tzw, "cichą",
        przeciwko pozostałym graczom. Najsilniejszą kartą był as kierowy, potem dycha
        kier, dama trefl,dama pik i bubki. Jeśli ktoś wyszedł z dychy trefl lub pik
        trzeba było dołożyć odpowiednie asy, i analogicznie z asami. Był przymus bicia.
        • Gość: kiks4 Re: Gra w kopa /karty/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:06
          Dzięki za podstawy gry. Ale coś mi świta, że na początku była licytacja- jakieś kontra młodym, kontra starym, wąsy Piłsudskiego?
          • Gość: jolanta161 Re: Gra w kopa /karty/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 13:18
            Była kontra, rekontra - podwajało to stawkę, potem kolejno wąsy Piłsudskiego,
            dydki Brygitki /Bardot/. Zolo, zolo du to - była licytacja o ilości bitek czy
            punktów, ale nie pamiętam. Nie pamiętam również co decydowało o wygranej. Czy
            punkty czy ilość bitek. Grałem w to na początku lat sześćdziesiątych we Wrześni,
            a potem od 65 roku jak dojeżdzałem do Poznania do technikum.
            • krystian10 Re: Gra w kopa /karty/ 10.09.06, 13:32
              Liczyło się punkty :) Co do Baśki to odmiana kaszubska kopa, ale tam grało się z
              królami i dochodziło do licytacji tzw "chłopcy", to było takie małe zolo :)
        • Gość: polak Re: Gra w kopa /karty/ IP: *.icpnet.pl 23.03.14, 12:31
          cicha była jak mialas dyche lub dwie albo asa kier , same damy np. z waletem , dziesiatka karo , trefl były jako wesele i wtedy zapraszalo się waleta , który gral z druga osoba razem
          jeśli ktoś miał asa karo to podliczalo się chyba dziesiatke karo jako 20 pkt i grali razem w przypadku jak nie było dam
          zolo du - 3 karty wykładane ale wszystkie trzeba było wziasc
          zolo - min 3 damy i as grasz sam
          kontra , rekontra , sup
          była wersja 1) as kier , 10 kier , dama trefl , dama pik , dama kier , dama karo , walet trefl ... 10 ... trzeba było dokladac do koloru asa pik lub 10 pik jeśli wyszedł ktoś z tej karty oraz asa karo i 10 karo.
          istniała wersja 2 ) as kier , 10trefl , 10 pik , 10 kier , dama trefl , dama pik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka