Dodaj do ulubionych

Osiedle Grunwald Skórzewo

30.04.07, 20:05
W Skórzewie bedzie budowane osiedle , developer pryzma , proszę o opinie ,
słyszeliście coś?
Obserwuj wątek
    • Gość: codezik Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 89.101.242.* 30.04.07, 21:57
      tez sie zastanawiam... troche moj optymizm zmacila ta informacja:
      www.epoznan.pl/player.php?id=5495&mode=start , oraz fakt ze dzialka
      pozostaje wlsnoscia Skarbu Panstwa a nie inwestora, ktory w takim przypadku nie
      ma kompletnie zadnego zabezpieczenia i nie ryzykuje niczym poza wpaltami
      nabywcow... Ma ktos inne doswiadczenia lub informacjie o Pryzma Bud ?Lub
      propozycje jak zabezpieczyc sie przed ew.fiaskiem inwestycji?

pzdr
      • Gość: osiol Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:14
        dzialka jest na uw
    • wickedgame Re: Osiedle Grunwald Skórzewo 30.04.07, 22:19
      up
    • optymist1 Re: Osiedle Grunwald Skórzewo 03.05.07, 13:58
      firma bez doświadczenia w działalności deweloperskiej [ czyli będzie się uczyć
      na pierwszych klientach, byleby nie ich kosztem];
      okolica przepiękna, szczególnie te kilka pordzewiałych wielkich silosów w głębi
      działki [ w ogóle ta strona ulicy poznańskiej to raczej firmy, stacja gazu lpg i
      sklepy, a nie zabudowa mieszkaniowa];
      a poza tym wszystkie inne uroki skórzewa i okolic, czyli korki rano i po
      południu [ jakoś nie mogę sobie wyobrazić co będzie się działo na skrzyżowaniu
      poznańskiej z malwową o 7.30 rano - już teraz są megakorki - czasami nawet do
      kościoła, a jak będzie próbować włączyć do ruchu jeszcze z 200 aut z tego
      osiedla - bo ma tam być 185 mieszkań]
      ponadto problemy z wodą - latem ciśnienie wody jest bardzo niskie - czasami tak
      niskie że nie załączają się kotły gazowe, a nawet woda w ogóle nie leci [ i to
      przy zabudowie jednorodzinnej - czyli maks 2 kondygnacje - tutaj mają być 4 -
      jakie będzie ciśnienie wody na ostatnim piętrze?]
      • Gość: wampirek997 Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 16:09
        zgadzam się z optymist1
        z wodą są zawsze problem np. przez miesiąc nie było wody pitnej
        bo była zanieczyszczona bakteriami Coli
        a korki na Poznańskiej zaczynają sie od 7.00!!!;/
      • Gość: wołek Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 00:18
        Przejeżdżam tamtędy codziennie. Widziałem dzisiaj budowę i jednego na niej
        pracownika. Podbno mieszkania mają być w grudniu. Przy tym tempie, będzie
        ciężko. No ... chyba, że wszyscy wykonawcy pojechali akurat po materiał.
        • Gość: mandrop Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:25
          uwaga na tego developera, firma Pryzma Bud była kiedyś hurtownia budowlaną i
          poszła z torbami, zapisy w umowie są też nie ciekawe i nie gwarantują ze cena
          będzie do konca 5350zł, może się zdarzyć ze się zmieni:)

Pozdrawiam przyszlych lokatorów:)
          • Gość: fragles Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:53
            Masz rację, też mi to śmierdzi.
            • Gość: maoae Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.dalkia.poznan.pl 18.05.07, 09:10
              Dzisiaj jadę na rozmowę w sprawie mieszkania i sama nie wiem co mam zrobić!
              Cena za metr kwadratowy jest dosyć korzystna ale słyszałam różne opinie o tej
              firmie. Może jakies rady??
              • Gość: Fragles Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 14:11
                Ja bym się w to nie pakował na twoim miejscu z kilku powodów:
                - okolica jest beznadziejna
                - firma jest nie sprawdzona na rynku
                - budowa nie jest uwzlędniona w planie zagosp. przestrz przez gmine
                - w życiu nie oddadzą budowy do końca roku=>na pewno będą opóźnienia pytanie jakie?
                - cena na pewno wzrośnie
                - umowa jest do kitu
                itd. itp.

Jak już chcesz mieszkac w tych rejonach wybierz solidniejszego developera, np
                firmę Linea. Budują w sąsiedniej Dąbrówce osiedle zamknięte budynku bodajże o
                nazwie Forte www.dabrowka.com.pl gdzie jest blisko las, dojazd też niczego sobie
                (w zależności gdzie się pracuje). Jest kilka dróg nie koniecznie przez Skórzewo
                (tragedia). Można jechać przez Gołuski później przez Plewiska lub Komorniki.
                Ważne jest również to że jest stacja PKP. Średnio co godz. jeździ pociąg w te i
                wewte. Oprócz tego cena podobna a jakość wykonania sprawdzona. W sumie niczgo
                złego nie można powiedzieć o tym developerze. Wiem bo mam kilku znajomych którzy
                mieszkają na tym osiedlu.
                • Gość: obserwator Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.pkobp.pl 18.05.07, 15:03
                  Czytałem wypowiedzi na forum dotyczące osiedla grunwald w Skórzewie i mam takie
                  wnioski:
                  1. Czy naprawdę lokalizacja jest beznadziejna?
                  2. Jest wiele możliwych dojazdów do Poznania (Malwowa, Złotowska lub
                  najpierw przez Wysogotowo i Bukowską, lub w lewo z osiedla i potem znowu w lewo
                  przez Plewiska, dla niezmotoryzowanych miejski autobus 200 metrów obok osiedla –
                  nie podmiejski - koszty!
                  3. Czy ktoś wie, że te silosy mają być wyburzone? Ja się orientowałem – bo
                  trochę znam temat, że mają być zlikwidowane.
                  4. Ważne, że jest prawomocne pozwolenie na budowę. Zresztą plan miejscowy
                  też został zmieniony przez gminę zapewniając możliwość zabudowy
                  wielomieszkaniowej.
                  5. Pytam skąd wiesz, że cena może wzrosnąć? Proszę podaj zapisy umowy na
                  forum to będzie można je przedyskutować. Masz zresztą zastrzeżenia do całej
                  umowy tak więc podaj inne „złe zapisy” do przedyskutowania.
                  6. Zgadzam się, że developer jest niesprawdzony i również uważam, że
                  przegieli z terminem zakończenia.
                  Pozwoliłem sobie napisać to wszystko bo trochę sprawę znam i uważam, że warto
                  dyskutować i weryfikować zdania innych osób, które niekoniecznie są zgodne z
                  rzeczywistością.

Co do Dąbrówki – jasne Linea jak i Nickel są sprawdzonymi developerami, ale czy
                  sama lokalizacja jest dużo lepsza (dalej od Poznania, bliskość torów
                  kolejowych, duża gęstość zabudowy – planowane dalsza rozbudowa osiedla w
                  Dopiewcu, planowana oczyszczalnia ścieków czy przepompownia przy lesie - bo
                  tego do końca nie wiem - ma świadczy o dużo lepszej lokalizacji?).
                  • Gość: fragles Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:05
                    - podtrzymuję okolica jest niestety beznadziejna. Nie jest to tylko moja opinia
                    odsyłam do ostatniego numeru gazety dopiewskiej gdzie na ten temat wypowiada się
                    prawdziwy miłośnik Skórzewa...:)
                    - co do komunikacji -niestety pracuję w Skórzewie i wierz mi wydostać się z
                    niego to nie takie proste:) wiem to z autopsji. Jedyna droga to kolejowa ale to
                    dla tych którzy mają służbowe samochody i lubią emocje:) mam nadzieję że wiesz
                    o czy mówię..
                    - z autobusem fakt jest pewne udogodnienie (są jeszcze Eurobusy które kursuja
                    non-stop i to dotyczy i Dąbrówki i Skórzewa).

Co do Dąbrówki to fakt bardzo mi się tam podoba. Bliskość linii kolejowej (czyt.
                    stacji) zapisał bym na plus niż na minus. Często bywam u znajomych na osiedlu i
                    pociągów w ogóle nie słychać. Co do oczyszczalni to raczej jest problem dla
                    Skórzewa niż do Dąbrówki. Z tego co wiem to na razie nie mają budować nowej
                    oczyszczalni (brak kasy) wszystko idzie na gimnazjum i z tego co się orientuję
                    to mają rozbudowywać istniejącą w Skórzewie. Niestety nie wróży to nic dobrego.
                    Zwiększy się smród szczególnie latem. Weź też pod uwagę że gdyby i nawet
                    wybudowali nową oczyszczalnie to Dąbrówce nie grożą żadne zapachy. Wiatry są
                    zazwyczaj zachodnie. Odległość od planowanej oczyszczalni też robi swoje. Z tego
                    co wiem to ponad 2 km od osiedla...
                    Na plus dla Dąbrówki można jeszcze zaliczyć bliskość lasu (super tereny rowerowe
                    do jez Niepruszewskiego, Lusowskiego oraz powstający budynek handlowy z
                    prawdziwego zdarzenia (będzie supermarket Piotr i Paweł, przychodnie,
                    restauracje, poczta itp) oraz mały ryneczek...
                    O przepompowni pod lasem nic mi nie wiadomo. Myślę że trochę pomyliły Ci się
                    fakty. Bo obecna oczyszczalnia ma być przepompownią dla nowej oczyszczalni która
                    ma powstać między Skórzewem a Dąbrówką.
                    - duża gęstość zabudowy? a widziałeś wizualizację osiedla Grunwald:)
                    -
                  • Gość: kupiec? Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.centertel.pl 06.06.07, 16:11
                    Pytanko do "obserwator"a - o odrobinę więcej szczegółów do tego fragmentu
                    wypowiedzi:

"...silosy mają być wyburzone? Ja się orientowałem – bo
                    trochę znam temat, że mają być zlikwidowane"

Czy zaglądają tu ludzie którzy podpisali umowy? Płaciliście 10% na dzień dobry?
                    A może jednak można coś o pozytywach...?

• Gość: agata Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 06.06.07, 18:46
                      tu nie ma pozytywow bylm widzialm i rozmawialam, zaden inny developer nie zada
                      odrazu wplaty kupilam dzisiaj mieszkanie gdzies indziej i mam pierwsza transze
                      dopiero za miesiac, moze i to powsatnie ale ja nie mogla bym spokjnie spac
                      lokujac tyle pieniedzy w tak niesolidny interes
                      • Gość: kupiec? Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.centertel.pl 07.06.07, 21:14
                        Aaaa... ta pierwsza rata to też za 5350/m2, 10 km od centrum?
                        • Gość: agata Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.06.07, 09:41
                          10% od claje kwoty jaka wyjdzie za mieszkanie od 300 tys czyli od mniej wiecej
                          od dwocu pokoji wyjdzie 30
                          • Gość: kupiec? Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.centertel.pl 09.06.07, 17:34
                            Pytałem raczej o sensowną (cena!?!) alternatywę - co kupiłaś? Co można kupić
                            lepszego?

(A właśnie powstałe fundamenty w Skórzewie wyglądają solidnie...)
                            • Gość: agata Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.06.07, 22:31
                              w batorowie 4tys + vat ale tam tylko wieksze metraze tzn. od 80 metor odleglosc
                              do samego centrum to 14 km, do tabliczki poznan 4 km, pierwsza wplata na koniec
                              czerwca 20% sa to domki z dwoma mieszkaniami zaoatly juz tylko na gorze
                          • bromba-i-inni Re: Osiedle Grunwald Skórzewo 09.06.07, 20:54
                            Gość portalu: agata napisał(a):

> 10% od claje kwoty jaka wyjdzie za mieszkanie od 300 tys czyli od mniej
                            wiecej
                            > od dwocu pokoji wyjdzie 30

Może mi ktos to przetłumaczyć?
                • Gość: hmm Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 10:46
                  ja kupilam mieszkanie u innego dwewlopera 6 mcy temu i na oddanie musze czekac
                  jeszcze rok a sa to loczki tylko jednopietrowe... jakis ekspresowy ten
                  deweloper!!!
                  • Gość: hmm Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 10:48
                    Co do dojazdu to z Dabrowki jest akurat 1000% gorszy niz z tego osiedla.
                    Straszliwe korki tworza sie do pierwszych swiatel a z tego osiedla bedzie sie
                    wyjezzac zaraz przed tymi wlasnie swiatlami. Z Dabrowki natomiast do swiatel
                    jest kawal drogi (kilka km) w korku- masakra!!!!!
                    • Gość: ela Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 11:07
                      te tereny sa podmokle- wiem bo chodze tam na spacery z psem. Jezeli inwestycji
                      nie ma w planie zagospodarowania kto dal zgode na budowe. Wydaje mi sie to
                      wszystko conajmniej dziwne bo skórzewo to nie okolica do tak wysokiej zabudowy.
                      bloczki beda tu pasowac jak piesc do oka.
                      • Gość: DAG Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 82.177.11.* 23.05.07, 13:17
                        Deweloper jest zadłużony i ma poważne problemy finansowe. Rozpoczyna inwestycję
                        aby trochę stanąć na nogach. NIE POLECAM!!
                        • Gość: **** Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 23.05.07, 15:24
                          bylam na spotkaniu informacyjnym, niestety umowa jest wystawiona na fimre
                          ktorej nie ma w KRS, nie polecam to bedzie nie zla mina na placu budowy 5 osob
                          a chca postawic 3 bloki do konca roku, haha
                          • Gość: w Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 15:34
                            ja kupilam mieszkanie w budynku jednopietrowym u innego dewelopera i juz stoi
                            bez dachu a termin oddania dopiero w lipcu za rok... ciekawe jak oni sie
                            wyrobia...
                    • Gość: fragles Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 09:46
                      a kto ci karze jechać przez Skórzewo do Poznania?
                      Wybierasz trasę przez palędzie gołuski lub komorniki i jesteś w Poznaniu w 15-20
                      min:)
                      • Gość: ja Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 14:47
                        prosze cie! :) Chcesz chate w Dabrowce sprzedac ze tak reklamujesz tamta
                        okolice, dojazdy itp. Jak jest naprawde sam wesz! A Linea wykupila juz teren w
                        Paledziu pod lasem(prowadz do niego droga kolo kosciola) i beda tam budowac
                        taka osade lesna 2 tylko 4 razy weksza... uff to dopiero sie bedzie dzialo!
            • Gość: pesymista Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 00:05
              no i się wysmrodziło. Juz jest nowy termin - luty!!! ciekawe ile
              jeszcze razy się zmieni. A cos mi mówiło żeby znaleźć inne miejsce.
    • Gość: karp Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.centertel.pl 23.05.07, 09:48
      jestem zainteresowany zakupem mieszkania
      czy ktoś sprawdził tego inwestora ?
      • Gość: noe Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.centertel.pl 29.05.07, 14:00
        jak masz za dużo kasy wpłać na jakiś cel dobroczynny - pryzma to wałek,
        poszukaj w sieci.
        • Gość: gość Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 29.05.07, 17:28
          - "Pryzma to wałek, buduje bez pozwolenia na budowę, nie mają KRS-u" - i co
          jeszcze? Czy ktoś poda jakieś konkrety. Wszedłem na to forum i chciałem się
          czegoś dowiedzieć o tej inwestycji. Ale mam wrażenie, że tu prawie każdy
          załatwia swoje interesy pisząc różne dziwne rzeczy bez podawania szczegółów (np.
          "reklama" osiedla w Dąbrówce). To forum bardziej dezinformuje niż pomaga poznać
          jak naprawdę jest. Jeśli ktoś coś wie to niech powie to czarno na białym co to
          znaczy np. że Pryzma to wałek - jakieś konkrety - i gdzie to znaleźć w sieci? I
          niech ktoś mi wytłumaczy jak mogą budować w widocznym miejscu 4 budynki
          wielorodzinne bez pozwolenia na budowę?
          • Gość: C Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:38
            Przejedź się na Strzeszyńską, odwiedź jeszcze nieotwartą Gal.rię, porozmawiaj z
            ludźmi (najemcami lokali). Dowiesz się wszystkiego.
            • Gość: gonzo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 23:38
              Po co wysyłasz gościa na strzeszyńską? niech się nauczy korzystać z internetu.
              Jak jest bystry to znajdzie dwie audycje (kablówka i trójka). A jak już będzie
              na tyle bystry żeby do tych audycji dotrzeć, to pewnie zrozumie przekaz owych
              programów. Jedno jest pewne - po firmie pryzma deweloper powstanie następna
              pryzma - proponuję pryzma m..f.. (copyright free) i będzie następnych frajerów
              nabijać w butelkę.... c'est la vie!!!!! a my możemy sobie pisać i się
              wymądrzeć...psy wyją a karawana.....kupi mieszkania, bo są tanie.
              • Gość: b Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:41
                Mozna prosic linka do tych programow czy audycji?
          • Gość: *** Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 30.05.07, 10:14
            przepraszam bardzo sama sie napalilam na to mieszkanie, dzieki bogu ojciec mnie
            wychamowal, sprawdzalismy KRS jest tylko Pryzma Bud a umowe podpisujesz z
            pryzma developer, wiec taka firma prawnie nie istnieje na umowie musi byc co do
            kropiki tak jak w KRS zebys mogl roszczyc jakies zadania. Po za tym bylam juz u
            paru developerow i nikt w dniu podpisania umowy nie kaze wplacac odrazu 10%, co
            najwyzej oplata rezerwacyjna 1000 moze 2000 zl. A po za tym to prawda ze
            galeria podolany to klapa bo niestey pryzmy siedziba miesci sie tuz obok i
            bedac na spotkaniu informacyjnym w sprawie mieszkania mial okazje obejrzec
            niedokonczaona inwestycje. W umowie zreszta jest napisane ze dopiero w momencie
            opoznienia oddania lokali o co najmniej 60 dni albo 90 juz nie pamietam beda
            wyplaca odestki w wysokosci 0,02% smieszne sumy za dzien wyjda. A byłam na
            miejscu budowy i chyba cud musial by sie stac zeby zdazyli. Polecam
            zainwestowac w cokolwiek innego tylko nie w to!! Niczego tu nie reklamuje
            poprostu tez aktualnie jestem na atapie kupna mieszkania dlatego co nieco juz
            wiem.
            • Gość: barT Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.ipartners.pl 05.06.07, 16:30
              też sie napaliłem i to ostro, ale równie szybko rozmyłem marzenia.... Mam
              pomysł - moze razem poszukamy jednego mieszkania - bedzie taniej :)
          • Gość: KASKA Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.ofs.pl 30.05.07, 14:18
            pisząc różne dziwne rzeczy bez podawania szczegółów (np.
            "reklama" osiedla w Dąbrówce). To forum bardziej dezinformuje...
            Chyba nie umiesz czytać. Dzięki forum dowiedziałam sie dużo o osiedlu budowanym
            w Dąbrówce. Ludzie szczegółowo opisują problemy- a nie ma ich dużo, prócz korków
            w Skórzewie. Jak poczytasz każdą wypowiedź wyrobisz sobie zdanie i na coś się
            zdecydujesz.
            • Gość: aaaa Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 82.160.243.* 16.06.07, 15:51
              wszyscy krytykujecie tego dewelopera a tak naprawde nie wiecie nic. Pryzma
              developer jest wlasnoscia Pryzmy bud. Galeria podolany nie jest wlasnoscia
              pryzmy. ma innedo wlasciciela a pryzma byl tylko jej inwestorem. Pryzma nie ma
              nic wspolnego z galeria. Faktem jest ze dojazd do poznania jest troche
              utrudniony ale z Dąbrowki jest jeszcze gorzej......
              • Gość: :( Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:23
                Pryzma rzeczywiście była na Galerii TYLKO wykonawca ale własnie dzięki nim była
                ponad 5 miesięczna "obsuwa" w otwarciu. Naciągnęli jednego inwestora teraz
                próbują następnych. Jaki poważny develper jest w stanie oddać 4 bloki
                mieszkalne w 6 miesięcy wraz z zagospodarowaniem terenu????
                • Gość: ccc Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.public.solarme.pl 25.06.07, 21:51
                  jestem ciekaw kto tak psuje opinie tej Pryzmie
                  • Gość: jurek Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:06
                    źli ludzie, na pewno źli ludzie..............albo ci których pryzma wyrolowała.
                    hi!hi!
                    Frajerzy wszystkich krajów łączcie się!!!
                    • Gość: agata Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.06.07, 21:09
                      uwazam ze kazdy sam pracuje na swoja opnie a oni wlasnie taka wypracowali,
                      zreszat bylam i widzialam jakie informacje przekazuja i jak to zaltaiwaja i
                      szybko wycofalam sie z tego interesu
              • Gość: świstak Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 21:12
                ...a świstak zawijał sreberka,...............aaaa - co ty za maść używasz, że
                tak bełkoczesz? ...."pryzma był tylko jej inwestorem" - investor to ten co
                płaci, a wykonawca to ten co wykonuje. Jeśli pryzma wykonywała - to jest.....,
                no pomyśl....ciepło, ciepło...
          • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 20.07.08, 19:11

1) Teoretycznie firma PRYZMA DEVELOPER sp. z o.o. jest właścicielem
            działki gruntu nr 1011 położonego w Skórzewie przy ul. Poznańskiej
            82, 84, 86, 88.
            Przyglądając się uważnie można zauważyć, że przejęcie działki gruntu
            w dniu 06.04.2007r przez firmę nie istniejącą jeszcze, jest
            niemożliwe. PRYZMA DEVELOPER zarejestrowana w Krajowym Rejestrze
            Sądowym rozpoczęła swoją działalność dopiero w dniu 08.06.2007r
            (KRS: 0000281977).
            Notariusz firmy - Dorota Musiałkiewicz przeniosła własność powyższej
            działki z PRYZMA BUD na nieistniejącą firmę PRYZMA DEVELOPER Aktem
            Notarialnym Nr Repertorium 5461/2007 dnia 06.04.2007r.

2) Pozwolenie na budowę było wydane dla firmy PRYZMA BUD sp. z
            o.o. , zgodnie z decyzją nr 2456 z dn. 24.04.2007r (po złożonym
            wniosku z dn.30.03.2007r), która to firma była właścicielem działki
            gruntu.
            Teoretyczne przeniesienie własności działki gruntu 06.04.2007r na
            firmę PRYZMA DEVELOPER, która nie była wpisana do rejestru i nie
            dokonanie przeniesienia pozwolenia na budowę na firmę PRYZMA
            DEVELOPER, po dacie jej rejestracji w KRS jest nieważne, co wynika
            z dokumentów złożonych do STAROSTY POZNAŃSKIEGO, że właścicielem
            działki gruntu nr 292/89, 292/28, 292/30, 292/22,294/1, 294/2,
            293/1,293/2 jest dalej firma PRYZMA BUD. Starosta Poznański
            otrzymał Odpis księgi wieczystej, gdzie właścicielem działki gruntu
            jest firma PRYZMA BUD sp. z o.o.

3) Nieistniejąca do 8 czerwca 2007r, firma PRYZMA DEVELOPER
            reprezentowana przez Prezesa Zarządu Witolda Krawczyka zleciła w
            dniu 11.04.2007r firmie PRYZMA BUD reprezentowanej przez Prezesa
            Zarządu Jacka Zagulskiego, wykonanie czterech budynków mieszkalnych
            w Skórzewie przy ul. Poznańskiej 82-88, na nie swojej działce
            budowlanej, nie posiadając pozwolenia na budowę w terminie do
            31.12.2007r.
            Do dzisiaj inwestycja nie została zakończona. Nie zakończono
            parkingów, chodników, terenów zieleni, oświetlenia, śmietników. Nie
            zakończono prac elewacyjnych, balustrad (nieoszlifowane, niezgodne z
            przepisami BHP), opaski przy oknach na zewnątrz rozeschły się. Nikt
            nie usuwa tych usterek, lub jeżeli usuwa to trwa to miesiącami.
            Komin dymowy do grila zatkany, otwór w płycie kamiennej na gril za
            mały. Szyby porysowane nie wymienione, na małym balkonie nie
            wykonane posadzki. Bardzo częste zaniki ciepłej wody, nowy piec a
            często się psuje (ostatnio przez tydzień nie było ciepłej wody w
            kranach). Wejściowe drzwi do budynku posiadają uszkodzone zamki. Nie
            ma osoby, która by się tymi usterkami interesowała.

4) Wydane dla Pana – ( Piotr Buchholz ) pełnomocnictwo -Akt
            Notarialny Nr Repertorium A 8993/2007 z dnia 15.06.2007r przed
            notariuszem Dorotą Musiałkiewicz, z punktu widzenia prawa jest
            nieważne.
            Zgodnie Krajowym Rejestrem Sądowym: 0000281977 wszystkie podpisy w
            imieniu spółki wymagają dwóch członków zarządu albo jednego członka
            zarządu łącznie z prokurentem.
            Pełnomocnictwo Pana Piotr Buchholz podpisał tylko Prezes Zarządu
            Witold Krawczyk.
            W związku z powyższym Umowy o wybudowanie i sprzedaż lokali
            mieszkaniowych, które Pan Piotr Buchholz podpisywał są nieważne.
            Także Akty Notarialne – UMOWY USTANOWIENIA ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI I
            UMOWY SPRZEDAŻY są nieważne.

5)Kolejne potwierdzenie że firma PRYZMA DEVELOPER nie jest
            właścicielem działki gruntu nr 1011, można stwierdzić po wydanej
            prawomocnej Decyzji Pozwolenia na użytkowanie zespołu czterech
            budynków mieszkalnych wielorodzinnych na firmę PRYZMA BUD jako
            właściciela powyższej działki. Decyzję udzielił Powiatowy Inspektor
            Nadzoru Budowlanego 27.06.2008r.

• optymist1 Re: Osiedle Grunwald Skórzewo 20.07.08, 20:25
              Nie jestem zwolennikiem tej budowy - mieszkam w Dąbrówce i oddanie do użytku
              tylu nowych mieszkań spowoduje jeszcze większe korki na skrzyżowaniu z malwową
              (a już teraz bywają monstrualne).

Jednak odnosząc się do meritum:

Ad1 Istnieje możliwość przeniesienia własnosci nieruchomości na spółkę jeszcze
              nie zarejestrowaną - od momentu podpisania umowy spółki (spółka z o.o. - umowa
              spółki musi być w formie aktu notarialnego) powstaje spółka w organizacji - nie
              ma żadnych prawnych przeszkód by spółka w organizacji mogła nabyć własność
              nieruchomości.

Ad4 Z KRSu tej spółki bynajmniej nie wynika, że reprezentacja spółki jest zawsze
              dwuosobowa. Wynika jedynie, że w wypadku zarządu wieloosobowego reprezentacja
              jest dwuosobowa. Skoro z tego samego KRSu wynika, że spółka ma tylko jednego
              członka zarządu - on sam jest umocowany do udzielenia pełnomocnictwa.

Podstawowe dane z KRSu można sprawdzić przez internet
              pdi.cors.gov.pl/KRSSED/Podmiot.aspx?nrkrs=0000281977
              lub bardziej ogólnie
              pdi.cors.gov.pl/KRSSED/
              • Gość: Zofia Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 21.07.08, 00:04
                Jeżeli spółka PRYZMA DEVELOPER jest jednoosobowa, to dziwię się
                mieszkańcom tego osiedla, że zaufali jednemu człowiekowi.
              • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 21.07.08, 13:34
                Pan Piotr Buchholz nie jest pracownikiem PRYZMA DEVELOPER, jest
                natomiast pełnomocnikiem jednoosobowej spółki Pana Witolda
                Krawczyka. W takim razie, kto jest odpowiedzialny za tą firmę: czy
                prezes Pan Krawczyk czy wynajęty pełnomocnik Pan Buchholz, bo jak
                wiadomo wszystkie formalności podpisuje wynajęty pełnomocnik, nie
                zatrudniony w firmie.
                Pan Buchholz nie jest pracownikiem spółki PRYZMA DEVELOPER skoro
                firma jest jednoosobowa. Czy to jest dopuszczalne prawnie, że
                pełnomocnikiem spółki może być ktoś kto nie jest zatrudniony w tej
                firmie? Pan Witold Krawczyk ustanowił kolegę Pana Piotra jako
                dyrektora, ale powinien zatrudnić tego kolegę w swojej firmie.
                Pełnomocnikiem może być tylko osoba, która jest zatrudniona w
                firmie, a nie kolega lub np. żona Pana Krawczyka. Mogła by być
                również żona ale Pan Krawczyk, wtedy powinien ją zatrudnić w tej
                firmie.
                Zastanawiające jest także na jakich zasadach Panowie Krawczyk i
                Buchholz rozliczają się między sobą i opłacają podatki.
                Teraz mamy stan taki, że osoba nie będąca pracownikiem firmy,
                zajmuje stanowisko dyrektora firmy i nie widnieje w spisie jako
                osoba zatrudniona. Gdy taka osoba doprowadzi firmę do bankructwa to
                wtedy nie ma winnych.
                Pan Piotr wtedy powie, że nie jest zatrudniony w firmie PRYZMA
                DEVELOPER.
                Jak on może reprezentować firmę, jak nie jest wpisany w tą firmę,
                nie jest prawnie ujawniony jako pracownik tej firmy. Pan Krawczyk
                powinien wpisać go do rejestru pracowników.
                Dalej uważam, że Akt Notarialny dający pełnomocnictwo do
                reprezentacji firmy osobie nie zatrudnionej w tej firmie jest
                podejrzane.
                Powstaje pytanie dla kogo Pan Piotr pracuje, jeżeli nie dla PRYZMA
                DEVELOPER, to może dla PRYZMA BUD, albo na PRYZMA BUCHHOLZ. Czy ktoś
                jest w stanie na to odpowiedzieć, skoro nie jest pracownikiem tej
                firmy, czy może ją reprezentować jako dyrektor ? Pełnomocnictwo
                może otrzymać tylko jako pracownik firmy, a nie jako osoba prywatna
                to jest chyba jasne.
                Z tego wynika że Pan Piotr Buchholz jest odrębną firmą, opłaca ZUS,
                podatki, kiedy chce idzie do pracy, kiedy nie chce to nie idzie. Na
                pieczątce ma napisane: „Dyrektor ds. sprzedaży ” tylko nie wiadomo
                dyrektor jakiej firmy: czy PRYZMA DEVELOPER, czy PRYZMA BUD lub
                PRYZMA BUCHHOLZ – nie jest to ujawnione. Gdyby był dyrektorem firmy
                PRYZMA DEVELOPER musiałby być zatrudniony w tej firmie. Na pieczątce
                ma napis ds. sprzedaży, ale nie wiadomo czego? czy lokali
                mieszkaniowych czy innych rzeczy. Teraz może wszystko sprzedawać.
                Dziwne jest to, że ktoś kto nie pracuje w firmie może ją
                reprezentować. W przypadku bankructwa, Buchholz się zmywa, Krawczyk
                wszystko zwala na Buchholza, a PRYZMA BUD powie, że byli tylko
                generalnym wykonawcą inwestycji. W razie upadku nie będzie winnych.
                Notariusz Pani Dorota Musiałkiewicz powinna przed wydaniem Aktu
                Notarialnego upoważniającego Pana Piotra do pełnomocnictwa firmy
                PRYZMA DEVELOPER sprawdzić, czy Pan Buchholz jest zatrudniony w
                firmie PRYZMA DEVELOPER (dziwne jest to, że notariusz tego nie
                wykrył). Jeżeli jest to prawnie dopuszczalne to jest to bardzo
                niebezpieczne dla tych którzy wpłacają pieniądze za lokale
                mieszkaniowe.
                W wydanym Akcie Notarialnym Nr Repertorium A. 8993/2007
                upoważniającym Pana Buchholza na pełnomocnika spółki PRYZMA
                DEVELOPER nie ma mowy o odpowiedzialności jego jako osoby nie
                zatrudnionej w tej spółce. Czyli gdyby Pan Buchholz doprowadził
                spółkę do bankructwa nie będzie za to odpowiadał, Pan Krawczyk
                również nie poniesie żadnej odpowiedzialności, ponieważ nie
                podpisuje żadnych dokumentów i nie będzie winnych.
                Jak może Pan Witold Krawczyk upoważniać kogoś, kto nie należy do
                firmy Pana Krawczyka. Czy to jest normalne?. Pan Piotr zrobił sobie
                pieczątkę dyrektora. Gdyby tam był napis dyrektor spółki PRYZMA
                DEVELOPER to wtedy byłoby to uczciwe.
                Pan Krawczyk założył jednoosobową spółkę PRYZMA DEVELOPER, a potem
                są dwie osoby reprezentujące tą firmę. Nie może tak być, bo
                reprezentować firmę mogą tylko pracownicy należący do tej firmy,
                chyba że są jakieś inne przepisy – ale takich nie ma.
                Pan Piotr powinien mieć na pieczątce że reprezentuje swoją firmę np.
                PRYZMA BUCHHOLZ, bo przecież musi płacić podatki za swoją firmę, a
                nie za firmę Pana Krawczyka. Z tego wynika że Krawczyk płaci mu
                chociaż nie jest zatrudniony w jego firmie, tylko wynajęty. Czy
                teraz wolno tak czynić?
                Ktoś kto jest z innej firmy i nie jest zatrudniony w drugiej firmie
                nie może podpisywać umów tej drugiej firmy. Jak Pan Buchholz będąc
                właścicielem swojej firmy, może podpisywać Akty Notarialne sprzedaży
                mieszkań firmy w której nie jest zatrudniony. Dlaczego właściciel
                tej spółki Pan Krawczyk sam nie podpisuje tych aktów, przecież jest
                firmą jednoosobową.

Wracając do przekazania działki gruntu na firmę PRYZMA DEVELOPER dwa
                miesiące przed rozpoczęciem działalności tej firmy, dalej uważam że
                jest to podejrzane. To nie cukierek, żeby można było sobie przekazać
                bez rejestru KRS.
                Jeżeli prawo się przekreśli to wszystko można robić.
                Jak nieistniejąca spółka PRYZMA DEVELOPER może przez dwa miesiące
                opłacać podatki związane z tym gruntem i obiektami na niej stojącymi
                (np. do rozbiórki).

• Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 21.07.08, 20:20
                  Jeżeli spółka PRYZMA DEVELOPER zbankrutuje to pełnomocnictwo Pana
                  Piotra wygaśnie. Pełnomocnictwo można w każdej chwili odwołać.
                  Pełnomocnictwo jakie posiada Pan Piotr Buchholz, nie będący
                  pracownikiem PRYZMA DEVELOPER upoważnia go do sprzedaży wszystkiego.
                  Przypatrując się Aktom Notarialnym sprzedaży lokali można zauważyć,
                  że Pan Piotr zaczął także sprzedawać część wspólną działki gruntu
                  nr1011.
                  Umowy które podpisywał z mieszkańcami jako dyrektor ds. sprzedaży
                  dotyczyły całej działki nr 1011 i w §1.1.2 umowy jest napisane, że
                  w księdze wieczystej nie ma wzmianek o wnioskach o wpis. Księga
                  wieczysta podaje obszar działki: 1,6537 ha
                  W tej chwili podczas podpisywania Aktów Notarialnych pojawił się
                  zapis w §1. „do wyżej wymienionego Sądu wpłynęły do dnia
                  dzisiejszego nierozpatrzone wnioski o sprostowanie działu I - o
                  księgi wieczyste PO1P/00142216/8, wyodrębnione z wyżej opisanej
                  księgi wieczystej lokali mieszkaniowych i założenie dla nich nowych
                  ksiąg wieczystych” dalej jest dopisek „wyżej wymieniona księga
                  wieczysta PO1P/00142216/8 nie wykazuje żadnych innych obciążeń.
                  Jak widać Pan Piotr Buchholz złamał umowę o wybudowanie i sprzedaż
                  lokalu mieszkaniowego i przejął część działki nie wiadomo dla kogo,
                  może dla swoich dzieci ?
                  Obecna powierzchnia działki 1011 (mimo że nie została jeszcze
                  sprostowana przez Sąd) wpisywana w Aktach Notarialnych przez
                  notariusza (nie wiadomo skąd Pani Dorota Musiałkiewicz zna tą
                  powierzchnię ) wynosi nie 1,6537 ha jak powinno, ale 0,9778 ha.
                  Mieszkańcy którzy podpisali Akty Notarialne stracili 1,6537-
                  0,9778=0,6759 ha tj. 41% całej powierzchni działki.

Gdy Pan Piotr sprzeda już wszystko co będzie mógł, spółka PRYZMA
                  DEVELOPER będzie mogła ogłosić upadłość. Pan Buchholz za nic nie
                  będzie odpowiadał ponieważ nie jest zatrudniony w spółce. Pani
                  notariusz Dorota Musiałkiewicz wydała pełnomocnictwo nie patrząc na
                  to czy Pan Piotr jest zatrudniony w spółce PRYZMA DEVELOPER czy nie.
                  Przez wydane pełnomocnictwo Panu Piotrowi wszyscy którzy podpisali
                  umowy jesteśmy w jego niewoli. Pan Piotr robi co chce za nic nie
                  odpowiada, w chwili upadku firmy pełnomocnictwo wygasa, a on nie
                  ponosi odpowiedzialności.
                  Gdyby np. Pan Krawczyk zginął, wtedy Pan Piotr bierze całą kasę, a
                  pełnomocnictwo wygasa, i nie ma winnych.

Jak to może być, że przy spisywaniu Aktu Notarialnego, nie ma
                  właściciela jednoosobowej spółki Pana Krawczyka, nie wiadomo czy on
                  żyje, czy dalej pełnomocnictwo Pana Piotra jest ważne. Notariusz
                  Pani Dorota Musiałkiewicz opiera się na starym pełnomocnictwie z
                  15.06.2007r, a powinna przed każdym podpisaniem Aktu sprawdzić czy
                  Pan Krawczyk żyje, a nie opierać się na oświadczeniu Pana Piotra,
                  który za nic nie odpowiada.
                  Kolejna sprawa to nr konta bankowego na które mamy przelać ostatnią
                  ratę przed podpisaniem Aktu Notarialnego – do kogo należy, kto jest
                  do niego upoważniony.

• Gość: Dżordż Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 22.07.08, 09:23
                    Grzegorzu, bardzo ciekawe to co tu napisałeś, zakrawa na niezłą aferę (o ile oczywiście to co piszesz jest prawdą). Może spróbuj sprawę nagłośnić, poinformuj tutej.pl, rankingdeweloperow.pl - oni mogą pomóc zająć się tą sprawą.
                    • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 14:21
                      Oszustwa spółki PRYZMA DEVELOPER
                      Wczoraj udałem się do RADY IZBY NOTARIALNEJ mieszczącej się przy ul.
                      Pięknej 41 w Poznaniu, aby przedstawić i zadać kilka pytań odnośnie
                      etyki zawodowej notariusza Pani Doroty Musiałkiewicz,
                      współpracującej ze spółką PRYZMA DEVELOPER.
                      Oto zadawane pytania:
                      1) Czy notariusz udzielając Pełnomocnictwa Panu Piotrowi przez
                      Pana Krawczyka w zakresie działalności wymienionej spółki, może w
                      pełnomocnictwie wpisywać, że Pan Piotr Buchholz może wszystko cyt.”
                      według uznania pełnomocnika”, natomiast nie ma wzmianki o
                      jakiejkolwiek odpowiedzialności za czyny Pana Piotra.
                      2) Czy notariusz przy podpisywaniu Aktów Notarialnych, tylko
                      przez pełnomocnika PRYZMA DEVELOPER, nie powinien za każdym
                      podpisanym Aktem, mieć oświadczenie właściciela Pana Krawczyka że
                      żyje i pełnomocnictwo jest ważne, czy nie łatwiej by było aby to sam
                      Pan Krawczyk podpisywał Akty Notarialne. Natomiast Pan Piotr, który
                      nie ponosi odpowiedzialności, (opierając się na pełnomocnictwie z
                      15.06.2007r) sam oświadcza że Pan Krawczyk żyje, tylko nie wiadomo
                      gdzie obecnie przebywa (niektórzy twierdzą że na urlopie ).
                      3) Czy notariusz nie powinien przed podpisaniem Aktu
                      Notarialnego dla dobra stron podpisujących Akt Notarialny sprawdzić
                      takie dane jak np.: Decyzję Pozwolenia Na Użytkowanie inwestycji -
                      czy jest wydana, na kogo, itp., nie byłoby wtedy takich
                      niejasności , że PRYZMA BUD, a nie PRYZMA DEVELOPER otrzymuje
                      pozwolenie na użytkowanie, tak jakby ta spółka była właścicielem
                      terenu, a może tak jest ? To samo dotyczy wydanego Pozwolenia na
                      budowę.
                      4) Czy notariusz może podpisywać kłamstwo, że budowa jest
                      skończona, a w rzeczywistości cały czas trwają prace budowlane
                      (jeszcze przynajmniej 2 miesiące), a PRYZMA DEVELOPER zmienia plan
                      zagospodarowania terenu, wyrzuca z projektu tereny zielone park,
                      oczko wodne, plac rolkowy, siłownia, ściana wspinaczkowa, miejsce do
                      grillowania, plac zabaw, a pozostawia w tym miejscu plac betonowy –
                      parking, jednocześnie Pan Piotr zabiera nam ten teren, który był
                      wcześniej wpisany w inwestycję (0,68 ha), a przekazuje go dla swojej
                      rodziny (który może później dzierżawić np. pod sklep). Szczegółowy
                      projekt zagospodarowania terenów zielonych można zobaczyć na stronie
                      www.transformulas.eu/zielen.jpg , natomiast wywiad z Panami
                      Krawczykiem i Buchholzem w telewizji WKT można zobaczyć na stronie
                      www.wrzuta.pl/film/jmyBP1XQbH/pryzma_wywiad . Po obejrzanym
                      materiale można stwierdzić, że są to wielcy oszuści.
                      5) Czy notariusz może z developerem zmieniać powierzchnię
                      działki. W §1. Aktu Notarialnego podana jest wielkość działki 1011
                      równa 1,6537 ha, natomiast dalej w Akcie Notarialnym jest mowa o
                      powierzchni 0,977 ha, bez żadnej informacji ze strony notariusza
                      dlaczego tak się stało, ani Pana Piotra (bo co ma mówić, że zabrał
                      pozostałą część dla swojej rodziny).
                      6) Czy notariusz może wypisywać Akt Notarialny, gdy nie są
                      wyjaśnione sprawy Sądowe, jest tylko zapisana informacja ,że coś
                      wpłynęło do Sądu, ale nie zostało rozpatrzone.
                      7) Czy parking, całe urządzenie terenów zielonych, czyli
                      elementy małej architektury nie powinny znaleźć się w Akcie
                      Notarialnym, włącznie z przydzielonym wyłącznym miejscem do
                      parkowania samochodu. Natomiast PRYZMA przed zakończeniem wszystkich
                      prac zmusza nas do podpisania tych Aktów Notarialnych, a nie
                      rozpoczęła budowy elementów małej architektury (której jak widać nie
                      będzie), ani przydzielonego miejsca parkingowego (może z tym się
                      uda).
                      8) Czy notariusz może wpisywać do Aktu że kupujący nie wnosi
                      żadnych zastrzeżeń co do wykończenia lokalu mieszkalnego, natomiast
                      nie ma rubryki dla kupującego, że sprzedający zobowiązany jest do
                      usuwania usterek, do gwarancji wykonanych prac. Na czyj koszt będzie
                      usuwanych tak wiele usterek na wykonanych obiektach. PRYZMA
                      DEVELOPER myśli, że sprzeda i ma czystą sprawę i nie ponosi żadnej
                      odpowiedzialności, za tak niskiej jakości wykonane roboty budowlane,
                      przecież Pan Piotr Buchholz ma upoważnienie do sprzedaży wszystkiego
                      wg swojego uznania, a nie ma zapisu o jakiejkolwiek jego
                      odpowiedzialności. Teraz już widać jak kosztowne będą naprawy
                      wykonanych obiektów i trzeba będzie wyłożyć sporą kwotę pieniędzy na
                      usunięcie tych usterek w niedługim czacie tj. elewacje nie
                      pokończone, deki drewniane rozeschły się, przy oknach szpary do 6mm,
                      nie uszczelnione pasy nad deskami elewacyjnymi, przy deszczach woda
                      płynie nie po deskach, tylko pod deskami zawilgacając wełnę
                      mineralną i mury, elewacje brudne do odmalowania, tak samo klatki
                      schodowe, deski elewacyjne należy także zabezpieczyć abyśmy po
                      trzech latach nie musieli wymieniać na nowe. Balustrady nie
                      spełniają przepisów BHP (można jak po drabinie wejść na poręcz i
                      wypaść, poręcze o długości powyżej 4m nie mają żadnych usztywnień -
                      są za wiotkie). Ściany przedzielające mieszkania od drugiego piętra
                      w górę wyraźnie nie spełniają norm akustycznych (wszystkie rozmowy
                      jakie prowadzą sąsiedzi są słyszalne). Brak wybudowanych śmietników,
                      nie wiadomo gdzie będą, bo PRYZMA DEVELOPER sama teraz projektuje. W
                      budynku nr 88 nieoświetlone korytarze w całym prawym skrzydle.
                      Zastosowany osprzęt elektryczny niesprawny – produkcji chińskiej do
                      jednorazowego użytku. Przy oknach schodzących do posadzki na
                      korytarzach w powyższym budynku - brak balustrad. Bardzo częste
                      zaniki ciepłej wody, nowy piec a często się psuje (ostatnio przez
                      tydzień w budynku nr 88 nie było ciepłej wody w kranach, dzisiaj
                      znowu zaczęło się to samo), żeby mieć ciepłą wodę trzeba przez
                      tydzień dzwonić do Pana Piotra, ciekawe co będzie w zimie, gdy piec
                      się wyłączy (ciepła woda w budynku nr 88 to jest dla nas rarytas).
                      Wejściowe drzwi do budynku posiadają uszkodzone zamki. Drogi
                      dojazdowe miejscami i parking nie odprowadzają prawidłowo wody do
                      kratek, po ulewnych deszczach – kałuże, brak małej architektury,
                      wiele nie pousuwanych usterek w mieszkaniach np. podrapane szyby,
                      uszkodzone ramy okienne, zapchane przewody dymowe do grila, złe
                      spadki posadzek na tarasach, np. taras z grilem na parterze bud nr
                      88, nie ma odprowadzenia wody deszczowej (odpływ zabetonowany,
                      położona izolacja z papy na to płytki), a woda będzie wlewała się do
                      mieszkania. W górnych mieszkaniach, na wielu ścianach widać
                      wychodzącą sól, po bardzo dużych zalaniach tych ścian wodą opadową w
                      czasie budowy (ścianki attykowe stropodachów, potworzyły baseny z
                      wodą opadową i nikt tej wody nie odpompował, tylko spłynęła w
                      ściany) Teraz widać jak PRYZMA DEVELOPER i PRYZMA BUD budują osiedla
                      mieszkaniowe.

Przedstawiciel RADY IZBY NOTARIALNEJ, bardzo miły starszy Pan,
                      nazwiska nie pamiętam z 35 letnim stażem notarialnym potwierdził, że
                      developerzy unikają odpowiedzialności, są nieuczciwi i nie radzi
                      kupować mieszkań u developerów. Jeżeli chodzi o Panią notariusz
                      Dorotę Musiałkiewicz, to będzie z nią rozmawiał, ale powiedział że
                      te pytania to są bardziej do prawników, którzy powinni ukrócić to
                      bezprawie developerów. Rolą notariusza jest zrobienie „zdjęcia”
                      przedstawiającego rzeczywistość. Jeżeli ta rzeczywistość w Akcie
                      Notarialnym nie jest prawdziwa (nagięta przez jedną ze stron) to
                      można podważyć taki Akt Notarialny.

Obecnie PRYZMA DEVELOPER po otrzymanej Decyzji pozwolenia na
                      użytkowanie, przystąpiła szybkim tempem do budowy drugiego parkingu,
                      pomiędzy rzeczką a parkingiem przy budynku nr 88. Wycina drzewa
                      przy rzeczce, które przeszkadzają parkingowi, tak jak to zrobiła
                      przy pierwszym parkingu wycinając około 11 drzew (brzozy i wierzby)
                      wysokości do 3 piętra, położonych bezpośrednio przy budynku.
                      Wystarczyło pierwszy parking przesunąć od budynku o około 3m i
                      drzewa mogłyby pozostać, ale wtedy drugi parking, który mieli w
                      swoich tajnych planach i aktualnie ro
                    • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 14:24
                      ciąg dalszy do Oszustwa spółki PRYZMA DEVELOPER

Obecnie PRYZMA DEVELOPER po otrzymanej Decyzji pozwolenia na
                      użytkowanie, przystąpiła szybkim tempem do budowy drugiego parkingu,
                      pomiędzy rzeczką a parkingiem przy budynku nr 88. Wycina drzewa
                      przy rzeczce, które przeszkadzają parkingowi, tak jak to zrobiła
                      przy pierwszym parkingu wycinając około 11 drzew (brzozy i wierzby)
                      wysokości do 3 piętra, położonych bezpośrednio przy budynku.
                      Wystarczyło pierwszy parking przesunąć od budynku o około 3m i
                      drzewa mogłyby pozostać, ale wtedy drugi parking, który mieli w
                      swoich tajnych planach i aktualnie rozpoczęli budować, nie zmieścił
                      by się. Nie wiadomo czy ten i poprzedni parking wybudowali zgodnie z
                      Pozwoleniem na budowę, bo miały tam być tereny zielone,
                      wypoczynkowo – zabawowe. Nie wiadomo czy PRYZMA mówi prawdę, że
                      miała zgodę na wycinkę tak dorodnych drzew (posiadam dokumentację
                      zdjęciową tych drzew), wg ich informacji mają za tą wycinkę
                      zasadzić 60 drzew wysokości 2m, ale nie wiadomo gdzie, ponieważ cały
                      obszar gdzie miały być tereny zielone zamieniają w parking.
                      PRYZMA DEVELOPER łamie wszystkie umowy z kupującymi mieszkania,
                      zmienia w trakcie budowy projekt, nie wiadomo czy robi to zgodnie z
                      Pozwoleniem na budowę, sprzedaje część działki, tak że z obszaru
                      1,6537 ha zostaje 0,977 ha, wyrzuca z projektu tereny zielone park,
                      oczko wodne, plac rolkowy, siłownia, ściana wspinaczkowa, miejsce do
                      grillowania, plac zabaw, a pozostawia w tym miejscu plac betonowy –
                      parking, kto z mieszkańców może na coś takiego się zgodzić,
                      szczególnie mieszkających w budynku nr 88, miały być piękne tereny,
                      ławeczki, drzewka, krzewy ozdobne a mamy beton. Czuję się oszukany
                      przez PRYZMA DEVELOPER.
                      W ten niemoralny sposób PRYZMA (Panowie Krawczyk i Buchholz ) mają
                      podwójny zysk:
                      1) nie muszą wykonywać terenów zielonych z małą architekturą, bo
                      nie ma na to miejsca,
                      2)dodatkowo zysk dla Pan Piotra - zabiera nam ten teren, który
                      był wcześniej wpisany w inwestycję (o powierzchni 0,68 ha), a
                      przekazuje go dla swojej rodziny, który może później dzierżawić np.
                      pod sklep.

Także wczoraj udałem się w sprawie tego bezprawia PRYZMY DEVELOPER
                      do URZĘDU MIASTA POZNANIA do Biura Miejskiego Rzecznika Konsumentów
                      przy ul. Kasprzaka 16 w Poznaniu. Przedstawiłem całą sprawę bardzo
                      miłej i pragnącej nam pomóc Pani prawnik. Po zapoznaniu się z tymi
                      faktami powiedziała że musza państwo wiedzieć, że gdy developer
                      zbankrutuje, wtedy całą inwestycję przejmuje Syndyk masy
                      upadłościowej i jeszcze raz będzie trzeba zapłacić. Nie wiem czy
                      Pani prawnik nam tego nie przepowiedziała.

Pozdrawiam wszystkich czytających
                      mgr inż. Grzegorz Grabowski budynek nr 88/22
                      • Gość: Megan Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 16:53
                        Zajrzałam do umowy - dokładnie 9777,69mkw to nie powierzchnia gruntu, tylko suma powierzchni użytkowej wszystkich bloków. Trochę Pan mgr.inż naciąga swoje interpretacje. A tak poza tym tyle osób sprawdzało wszystkie dokumenty i nagle jeden człowiek wywęszył aferę? Coś mi tu nie gra... I jeszcze tyle insynuacji osobistych w stosunku do przedstawicieli Pryzmy - wygląda na osobiste porachunki. Przecież to się nadaje do sprawy "o pomówienie" jak to mawiają politycy. Dobrze, że nie będę mieszkała w bloku 88, współczuję sąsiadom :))
                        • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 19:04
                          Megan, chyba nie posiadasz tego tytułu bo nie wiesz jak się pisze
                          mgr inż.
                          Megan odpowiedz a gdzie są te atrakcje, które miały być naprzeciwko
                          bloku nr 88 ?
                          Ja widzę tylko beton już prawie do samej rzeczki i samowolę
                          budowlaną, a z drugiej strony baniaki która PRYZMA miała szybko
                          usunąć i tam od strony północnej miał być parking.
                          Przepisy mówią jednoznacznie (Dz. U. nr 75 z 2002r §19) odległość
                          parkingu od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w
                          budynkach mieszkalnych nie może być mniejsza niż 20m dla zgrupowania
                          powyżej 60 stanowisk (w tej chwili pierwszy parking ma 72
                          stanowiska).
                          PRYZMA DEVELOPER wycięła 11 szt. pięknych drzew sięgających 3
                          piętra, żeby parking przesunąć pod sam blok. Tak dosunęli że w tej
                          chwili jest niecałe 7m, a powinno być 20m. Mimo to dalej budują
                          drugi parking na styku z rzeczką i łamią kolejne przepisy odnośnie
                          odległości parkingu od granicy działki wynoszącej minimum 16m.
                          Ale wydaje się że Megan to nie przeszkadza, ona tu nie będzie
                          mieszkać.

• Gość: Anka Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 19:58
                            Grzegorzu
                            czytając te twoje sensacje,po których włos się jeży na głowie
                            zasięgnęłam języka i dowiedziałam się ,że masz poważne zobowiązania
                            wobec Pryzmy !
                            Czyżbyś wybrał atak ,jako najskuteczniejszą formę obrony?
                            Napisz coś o sobie!
                            Prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym jak zaczyna ,ale jak
                            kończy!
                            Pryzma miała falstart,jednak do mety dobiega w ładnym stylu
                            (wywiązuje się z poczynionych zobowiązań) ,może tylko trochę za wolno
                            • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 21:05
                              Anko to nie ja mam poważne zobowiązania wobec PRYZMY DEVELOPER, ale
                              PRYZMA wobec wszystkich mieszkańców osiedla Grunwald w Skórzewie za
                              bubel który wybudowała.
                              PRYŹMIE DEVELOPER przedstawiłem dwa warianty:
                              1) albo obniżą mi cenę dwóch lokali mieszkaniowych, za jakość
                              wykonanych prac i za zmianę projektu zagospodarowania – nie do
                              przyjęcia dla mnie,
                              2) lub dokonają zwrotu wpłaconej przeze mnie kwoty + zwrot
                              poniesionych nakładów na prace wykończeniowe w lokalu
                              mieszkaniowym.
                              PRYZMA DEVELOPER na razie wzywa mnie do zapłacenia pozostałej kwoty
                              + podpisanie Aktu Notarialnego, a ze swojej strony nie usuwa od 2
                              miesięcy zgłoszonych przeze mnie usterek.
                              Ponadto nie przejmuje się ciągłymi awariami nowego pieca grzewczego,
                              który od dzisiaj znowu się popsuł i cały budynek nr 88 nie ma
                              ciepłej wody. Zobaczymy czy w ciągu tygodnia naprawią.
                              Anko nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają.

• Gość: Anka Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 21:53
                                Poczekajmy z tą oceną "bubla" ,aż do zakończenia inwestycji.
                                Jest to ich podobno pierwsza inwestycja na , na której się uczą i
                                mam nadzieję ,że wyciągną wnioski na przyszłość.
                                Ty natomiast jesteś podejrzanie dla mnie bardzo tajemniczy,widocznie
                                masz coś do ukrycia...
                                Tak postępują albo desperaci ,albo niezrównoważeni psychicznie(
                                choremu wydaje się najczęściej ,że jest zdrowy i wszem to ogłasza)
                                • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 24.07.08, 23:04
                                  Ja nic nie ukrywam, podałem publicznie swoje imię i nazwisko,
                                  natomiast ty Anko ukrywasz swoje imię.
                                  Wg ciebie jeżeli spółka PRYZMA pierwszy raz wykonuje inwestycję, to
                                  znaczy że może mieszkańców osiedla oszukiwać, bezkarnie zmieniać
                                  warunki umowy, wyprzedawać działki gruntowe, miesiącami nie usuwać
                                  poważnych usterek.
                                  Najprostszym wyjaśnieniem, gdy ktoś mówi prawdę, jest uznać go
                                  chorym psychicznie, zamiast wytłumaczyć się z tego wszystkiego.
                                  • Gość: Franciszek Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 77.252.129.* 25.07.08, 09:50
                                    Witam,
                                    Jestem postronnym obserwatorem mieszkającym już w Skórzewie od dwóch lat.
                                    Niestety znam przypadki zaklinania rzeczywistości przez przyszłych właścicieli
                                    mieszkań/domów. Schemat jest prosty-kupujący często kierując się impulsem (tym
                                    impulsem może być np. cena) wmawiają sobie, że mimo pewnych zastrzeżeń w
                                    stosunku do inwestora wszystko jest w porządku i jeżeli były jakieś problemy
                                    wcześniej z developerem to nie jest powiedziane, że to akurat spotka mnie.
                                    Z czasem brną w tym dalej tj. mając kupione mieszkanie nie przyznają się do
                                    błędu mimo ewidentnych zmian/niedoróbek które serwuje im wykonawca. Dochodzi do
                                    kuriozalnych sytuacji, że nierzetelnego developera starają się bronić czy nawet
                                    usprawiedliwać....Niestety ma to krótkie nogi i ich cierpliwość szybko się
                                    wyczerpuje. Uważam że Grzegorz ma rację domagając się wywiązania developera z
                                    umowy. Nie może być tak, że developer robi co mu się żywnie podoba. Jeżeli nie
                                    wywiązuje się z umowy druga strona może a nawet powinna podjąć kroki (w tym
                                    prawne) by to ukrócić. Dziwi mnie fakt, że stanowiąc wspólnotę staracie się
                                    skłócić. W kupie siła - jak mawiała moja babcia. Im szybciej zrozumiecie ten
                                    fakt tym szybciej rozwiążecie pojawiające się problemy. Przykładem na działanie
                                    w grupie jest chociażby wczorajszy programy Jaworowicz w którym, również była
                                    mowa o nie realizowaniu umowy przez developera i walce dobrze zorganizowanej
                                    grupy o swoje. Miejcie na uwadze fakt, że developer będzie starał się Was
                                    skłócić ale nie dajcie się. To zresztą już powoli się dzieje, chociażby na tym
                                    forum. Pierwszy krok to zdyskredytowanie Grzegorza...Nie dajcie się. Dyktatura
                                    developerów już się skończyła - teraz to wy możecie być panami sytuacji....

życzliwy
                                • Gość: z Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 212.160.172.* 25.07.08, 12:23
                                  Gratuluje takiego podejscia do sprawy trzeba byz bardzo inteligetna
                                  osoba by pozwolic sie uczyc na swoim podejrzewam pierwszym
                                  mieszkaniu, ktore podejrzewam bedziesz splacac cale zycie..
                                  Czy jak kupujesz np nowy samochod to tez aprobujesz ze mzoe byc on
                                  niesprawny bo to nowy model?
                                  z
                                  • Gość: Mieszkaniec Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.08, 15:16
                                    Też mieszkam na osiedlu i niejedno z developerem przeszedłem - na tej podstawie:
                                    - Ankę jako przedstawicielkę developera (a któż inny miałby informacje na temat
                                    stanu płatności Klientów Pryzmy...) zapraszam na forum mieszkańców pod adresem:
                                    osiedlegrunwald.hostlandia.org/ . Mamy wiele pytań do Pryzmy na które do
                                    dziś nie udzielono nam odpowiedzi, być może kontakt przedstawiciela Pryzmy
                                    uspokoi nas i pozwoli zwyczajnie wyjaśnić wiele drażniących spraw. Mieszkańcom
                                    powoli kończy się cierpliwość i pewnikiem sprawa niedługo znajdzie swój finał w
                                    mediach. Zapraszam przedstawicieli Pryzmy do publicznej dyskusji.

- ze stanowiskiem Grzgorza absolutnie się zgadzam: stan osiedla jest bardzo
                                    daleki od tego co zapisano w umowach, usterki w ogóle nie są usuwane (nawet te
                                    zapisane w protokołach przekazania mieszkania), nie ma dróg osiedlowych ani
                                    wszystkich parkingów, wielkość działki faktycznie została zmieniona, zmieniono
                                    standard technologiczny budynków bez informowania o tym Klientów, klatki
                                    schodowe nie są wentylowane - można tak wymieniać bardzo długo.

- Sądzę, że Grzegorz postąpił słusznie proponując PRYZMIE kompromis w postaci
                                    obniżenia ceny mieszkań - zapłacił za jedno a dostał drugie.

- Pryzma zdecydowanie miała "falstart" (to bardzo delikatne określenie), ale
                                    również finisz inwestycji jest tragiczny - zarówno pod względem jakości
                                    wykonywanych prac (wystarczy spojrzeć na chodniki), jak pod kątem komunikacji z
                                    Klientami, o planowaniu działań już nie mówiąc (ostatnio nawet demontowano drogi
                                    dojazdowe by potem ułożyć je na nowo...)

Całość inwestycji jest równie żenująca jak niesławne inwestycje Wechty, podobnie
                                    wygląda kwestia składanych przez Pryzmę zapewnień - żadne nie znajdują
                                    potwierdzenia w praktyce. Nam, mieszkańcom, zależy na doprowadzeniu inwestycji
                                    do końca zgodnie z umowami przedwstępnymi - sądzę, że w interesie developera
                                    również jest sprawne zakończenie inwestycji, więc jeśli w stosunku do
                                    pierwotnych planów zaistniały zmiany to prosimy o pisemne wyjaśnienie ich przyczyn.
                                    • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 25.07.08, 19:50
                                      18 lipca 2008r napisałem:
                                      Teoretycznie firma PRYZMA DEVELOPER sp. z o.o. jest właścicielem
                                      działki gruntu nr 1011 położonego w Skórzewie przy ul. Poznańskiej
                                      82, 84, 86, 88.
                                      Przyglądając się uważnie można zauważyć, że przejęcie działki gruntu
                                      w dniu 06.04.2007r przez firmę nie istniejącą jeszcze, jest
                                      niemożliwe. PRYZMA DEVELOPER zarejestrowana w Krajowym Rejestrze
                                      Sądowym rozpoczęła swoją działalność dopiero w dniu 08.06.2007r
                                      (KRS: 0000281977).
                                      Notariusz firmy - Dorota Musiałkiewicz przeniosła własność powyższej
                                      działki z PRYZMA BUD na nieistniejącą firmę PRYZMA DEVELOPER Aktem
                                      Notarialnym Nr Repertorium 5461/2007 dnia 06.04.2007r.
                                      Na te moje rozważania odpowiedział 20.07.2008r na forum Gazeta.pl
                                      ukryty przedstawiciel developera - optymist1 cyt. „Istnieje
                                      możliwość przeniesienia własności nieruchomości na spółkę jeszcze
                                      nie zarejestrowaną - od momentu podpisania umowy spółki (spółka z
                                      o.o. – umowa spółki musi być w formie aktu notarialnego) powstaje
                                      spółka w organizacji – nie ma żadnych prawnych przeszkód by spółka w
                                      organizacji mogła nabyć własność nieruchomości”
                                      Przecież zadaniem notariusza jak dowiedziałem się w Radzie Izby
                                      Notarialnej jest zrobienie „zdjęcia” przedstawiającego
                                      rzeczywistość. Jeżeli ta rzeczywistość w Akcie Notarialnym nie jest
                                      prawdziwa (nagięta przez jedną ze stron) to można podważyć taki Akt
                                      Notarialny.
                                      Pani notariusz Dorota Musiałkiewicz nie mogła („zrobić zdjęcia”)
                                      przenosić „własności” działki PRYZMA BUD na spółkę PRYZMA DEVELOPER,
                                      na podstawie numeru statystycznego, ponieważ spółka ta nie istniała,
                                      nie miała wtedy zgody Sądu na działalność. Może ktoś mi poda
                                      podstawę prawną na to, co wymyśla developer naginając prawo, że
                                      umowa spółki musi być w formie aktu notarialnego – a nie na
                                      podstawie Sądowego wpisu do KRS. (z tego wynika że np. przez rok
                                      albo cały czas może spółka prowadzić działalność bez KRSu – to jest
                                      nienormalne).
                                      Ciekawe czy Urząd Skarbowy potwierdziłby takie założenie spółki –
                                      ewidentne naginanie prawa przez developera. Następna interesująca
                                      sprawa czy PRYZMA DEVELOPER w ogóle w swoich księgach uwidoczniła
                                      fakt przejęcia działki 1011, bo dla Urzędu Skarbowego może to być
                                      zakryte (wtedy są czyści), a ujawnione zostało to tylko w Księgach
                                      Wieczystych, na podstawie regonu i Aktu Notarialnego.
                                      Dziwne jest zachowanie Pana Piotra który do podpisania Aktów
                                      Notarialnych zmusza głównie tych, co mają największe kwoty do
                                      zapłacenia, a tych co już wszystko zapłacili zostawia na koniec,
                                      chyba że się wcześniej upomną. Wydaje mi się że Pan Piotr tak się
                                      spieszy ze zbieraniem pieniędzy, żeby zdążyć przed rozpatrzeniem
                                      przez Sąd jakiegoś wniosku, który ujawni nam całą prawdę o PRYŹMIE i
                                      Panach Krawczyku i Buchholzu.
                                      Nie chcę być prorokiem, ale wydaje mi się, że PRYZMA DEVELOPER w
                                      ogóle nie ujawniła w księgach firmy tej działki, ponieważ firma ta
                                      nie istniała, a ujawniła ją tylko na zmyłkę w Księgach Wieczystych,
                                      a teraz prostuje to i działka z powrotem powróci do PRYZMA BUD.
                                      Zresztą Pozwolenie na budowę wraz z Decyzją Pozwolenia na
                                      użytkowanie wydane jest na PRYZMA BUD i wszystko będzie się zgadzało
                                      u STAROSTY POZNAŃSKIEGO i u POWIATOWEGO INSPEKTORA NADZORU
                                      BUDOWLANEGO.
                                      Nie będzie się to tylko zgadzało u tych co podpisali Akty Notarialne
                                      i zapłacili za coś co nie jest ich własnością, gdyby okazało się, że
                                      PRYZMA BUD jest właścicielem działki nr 1011, a spółka PRYZMA
                                      DEVELOPER sprzedawała nie swoją własność.
                                      Chyba rzeczywiście już najwyższy czas abyśmy poznali prawdę o spółce
                                      PRYZMA DEVELOPER, aby ujawnili czy w księgach spółki jest ujawniona
                                      działka nr1011, aby podali stan swoich finansów, aby odpowiedzieli
                                      czy będą usuwać usterki czy nie, czy będzie mała architektura itd.

• Gość: pit Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 25.07.08, 22:04
                                        spółka w organizacji może nabywać grunty - w dniu przejecia gruntu pryzma
                                        developer byla spolka w organizacji
                                        www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_070904/firma_a_4.html
                                        • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 26.07.08, 10:32
                                          Pit wracając do przekazania działki gruntu na firmę PRYZMA DEVELOPER
                                          dwa miesiące przed rozpoczęciem działalności tej firmy, dalej
                                          powtarzam, że jest to podejrzane. To nie cukierek, żeby można było
                                          sobie przekazać bez rejestru KRS.
                                          Jeżeli prawo się przekreśli to wszystko można robić.
                                          Gdyby działka nr 1011 była przekazana po KRS, trudniej byłoby spółce
                                          ukryć ten fakt, a teraz wydaje mi się, że PRYMA DEVELOPER mogła nie
                                          wprowadzić działki 1011 do ksiąg spółki, aby łatwiej mogli ogłosić
                                          upadłość i aby wskazać, że właścicielem działki jest PRYZMA BUD.
                                          Z wpisem do Ksiąg Wieczystych też sobie poradzą, przecież jest jakiś
                                          złożony wniosek o sprostowanie zapisów w Księgach, ale jeszcze nie
                                          rozpatrzony.

• Gość: Grzegorz Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 26.07.08, 10:43
                                          Pit jak ja kupowałem lokal mieszkaniowy, mój plan zagospodarowania
                                          terenu nie był taki jak przedstawiony tobie na zdjęciu makiety (na
                                          forum osiedla Grunwald), lecz jak na twoim pliku –
                                          parkingi_zast.zip. Tam widać parking na 135 stanowisk postojowych w
                                          miejscu baniaków stalowych. Natomiast tu gdzie obecnie jest już
                                          wybudowany parking (jeszcze dobudowują drugi), Pan Piotr mówił że
                                          będzie piękny ogród, z ławeczkami, ścianą wspinaczkową itd.,
                                          pokazywał mi makietę-widok przestrzenny, a także rysunek formatu A0
                                          pokazujący ten ogród, z opisanymi różnorodnymi krzewami, drzewkami –
                                          pięknie.
                                          W innym razie, jak to zostało wykonane teraz, to bym nigdy nie
                                          wybrał tego mieszkania.
                                          Pit nawet twoją wersję parkingu PRYZMA DEVELOPER nie wykonała i jest
                                          nieaktualna. Na zdjęciu przedstawionej przez ciebie makiety parkingu
                                          widać tylko trzy rzędy miejsc postojowych, a wykonali 4 rzędy.
                                          Nawet te zdjęcia makiety, które Pit przedstawiasz są nieaktualne. To
                                          był prawdopodobnie pierwszy projekt, a drugi został zmieniony aby
                                          oszukać klientów.
                                          Teraz można mówić zamiast: klient nasz Pan to developer sam Pan.
                                          A ta sfotografowana makieta oszczędzała nasze drzewa przed budynkiem
                                          nr 88. Teraz PRYZMA wycięła je aby zyskać 10 miejsc parkingowych.(na
                                          zdjęciu widać trzy rzędy miejsc postojowych, a PRYZMA wykonała
                                          cztery rzędy). Zrobili samowole budowlaną, odległość parkingu od
                                          okien nie może być mniejsza niż 20m dla zgrupowania powyżej 60
                                          stanowisk (pierwszy parking ma 72 stanowiska).
                                          PRYZMA DEVELOPER wycięła 11 szt. pięknych drzew sięgających 3
                                          piętra, żeby parking przesunąć pod sam blok. Tak dosunęli że w tej
                                          chwili jest niecałe 7m, a powinno być 20m.
                                          Mimo to dalej budują drugi parking na styku z rzeczką i łamią
                                          kolejne przepisy odnośnie odległości parkingu od granicy działki
                                          wynoszącej minimum 16m.
                                          Pit ja jestem z drugiego planu, a ty jesteś z pierwszego planu –
                                          który dla mnie nie jest do przyjęcia. Pit tobie to bez różnicy bo
                                          chyba nie jesteś z bloku nr.88. Na pewno byś się nie cieszył, gdybyś
                                          miał z jednej strony baniaki, a z drugiej lotnisko samochodowe.
                                          Pit a dla kogo budują ten parking przy ul. Poznańskiej, przy
                                          baniakach – wycięty w podpisywanych Aktach Notarialnych ? Zamiast
                                          parkingu dla nas będziesz miał parking pod sklep.
                                          Pit czy składałeś już PIT na 2008r, że tak o nim pamiętasz.
                                          Woocash napisałeś, że wrzucasz załącznik z planem parkingów
                                          otrzymany od Pita, a ja wrzucam plan zagospodarowania terenu
                                          otrzymany od Pana Piotra Buchholza, który otrzymałem przy
                                          podpisywaniu umowy: www.transformulas.eu/zielen.jpg
                                          Chyba Pan Piotr zmienił plany dla klientów, żeby oczarować klientów,
                                          a później mówił, że taki był plan pierwszy, poza tym ja nie widzę
                                          nawet w tym pierwszym planie tego drugiego parkingu przy rzeczce, to
                                          chyba już trzeci plan, który Pan Piotr zmienił.
                                          Załączam zdjęcie wyciętej grupy 4 drzew przed wejściem do klatki
                                          schodowej do budynku nr 88.
                                          To co mnie oczarowało, to nic nie pozostało, ani zieleń, ani
                                          siłownia, ani plac rolkowy, ani miejsce do grillowania (moje w
                                          budynku ma komin zatkany), ani ściana wspinaczkowa, ani drogi
                                          spacerowe, ani krzewy ozdobne – nic.
                                          Może Pan Piotr by się ze mną zamienił, bo sam mieszka przy lesie, a
                                          nam robi pustynię, o której przy podpisywaniu umowy nic nie mówił.
                                          Niech wszyscy wiedzą, co jak kto komu czyni, to sam to otrzyma.
                                          • Gość: paw Re: Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.softdesk.com.pl 26.07.08, 17:38
                                            Nie rozumiem jednego skoro na 100% jestes przekonany ze buduja parkingi
                                            niezgodnie z prawem,to dlaczego nie zglosisz tego faktu do Powiatowego
                                            Inspektoratu Budowlanego w Poznaniu ul Jackowskiego?
                                            Przyjada na konrole i jak sa złamane przepisy wstrzymają budowe!
                                            Naprawde reagują.
                                            Wycinka drzew - musieli uzyskac zgode gminy!
                                            Sprawdz to!
                                            pozdro
                                            paw
                                            PS: nie dawajcie sie grabieznym developero, którzy myslą ze najwieksze
                                            g..sprzeadzą jako złoto...
                                            • Gość: pryzma developer Re: Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 15:17
                                              Od kilkunastu dni forum internetowe zdominował mgr inż. Grzegorz Grabowski, który wszędzie widzi „oszustwo” po stronie Pryzma Developer Sp. z o.o. Tego rodzaju pojmowanie świata przez mgr inżyniera jest wynikiem przyjętej przez niego strategii uzyskania za jego lokal obniżki ceny wynoszącej 50 %. Magister inż. podpisał umowę o wybudowanie lokalu mieszkalnego stosunkowo niedawno, bo 25 marca 2008 roku. Dokonał jedynie wpłaty 5 % ceny sprzedaży oraz otrzymał klucze do lokalu, w którym natychmiast zamieszkał. Pomimo wcześniejszych uzgodnień nie stawił się na termin zawarcia aktu notarialnego ustalony na dzień 23 lipca 2008 roku i nie uiścił jakichkolwiek dalszych wpłat. Oświadczył Pryzma Developer Sp. z o.o., iż umowę podpisze tylko wtedy, gdy cena zostanie obniżona o 50 %.
                                              Mgr inż. jak nawiedzony powtarza twierdzenia, które określić można jedynie jako kuriozalne. Pomimo tego, iż ktoś z internautów zwrócił mu już uwagę, iż spółka z o.o. w organizacji może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania, mgr inżynier wie lepiej. A tymczasem wystarczyłoby aby wysupłał 10,00 zł i kupił tekst Kodeksu Spółek Handlowych (KSH) i zapoznał się z regulacją art. 161 KSH odnośnie spółki z o.o. w organizacji. Zapoznanie się z kolei z treścią art. 157 § 2 KSH dałoby mgr inż. odpowiedź na pytanie czy umowa spółki z o.o. musi być zawarta w formie aktu notarialnego (odpowiedź jest oczywiście twierdząca, zaś z chwilą zawarcia umowy spółki w formie aktu notarialnego powstaje spółka z o.o. w organizacji). Jego ulubionym zwrotem jest „jeżeli prawo się przekreśli to wszystko można zrobić”. Zwrot ten jest jego odpowiedzią na wszystkie argumenty merytoryczne. Wszyscy się mylą: sąd wieczystoksięgowy zakładający nowe księgi wieczyste dla właścicieli wyodrębnionych w budynku lokali i wpisujący do nich nabywców jako właścicieli, notariusze będący osobami zaufania publicznego oraz stu dwudziestu klientów, którzy nabyli już na podstawie umów zawartych w formie aktów notarialnych własność wyodrębnionych lokali mieszkalnych. Mgr inżynier wie przecież lepiej, bo nie od parady jest w końcu magistrem i w dodatku inżynierem, co z lubością podkreśla na forum. Jako magister inżynier nie potrafi jednak zrozumieć instytucji pełnomocnictwa. Z wynurzeń mgr inżyniera wynika, iż według jego super- mega -wiedzy pełnomocnikiem spółki z o.o. może być tylko jej pracownik. Wobec tego pełnomocnictwo udzielone Piotrowi Buchholz przez zarząd Pryzma Developer Sp. z o.o. do zawierania umów sprzedaży odrębnej własności lokali mieszkalnych jest nieważne. Zdumiewającym jest, iż poznański sąd wieczystoksięgowy jest obojętny wobec tak wszechogarniającej i wszechmocnej wiedzy magistra inżyniera i dokonuje do ksiąg wieczystych wpisów jako właścicieli tych klientów, którzy zawierają umowy notarialne z Pryzma Developer Sp. z o.o. reprezentowaną przez pełnomocnika Piotra Buchholza. Dla magistra inżyniera jest podejrzanym także to, iż mające charakter decyzji administracyjnych pozwolenie na budowę budynków oraz pozwolenie na użytkowanie budynków wydane zostały na rzecz Pryzma Bud Sp. z o.o. Wskazać należy Panu mgr inżynierowi, iż praktyką jest, iż pozyskanie tego rodzaju decyzji powierza się generalnemu wykonawcy (którym jest w tym przypadku Pryzma Bud Sp. z o.o.) Dodatkowo wyjaśnić należy, iż tego rodzaju decyzje nie implikują w żaden sposób stosunków własnościowych do terenu budowy, tzn. wystąpić o wydanie takiej decyzji nie musi właściciel terenu budowy, zaś decyzje tego rodzaju potwierdzają spełnienie wymagań określonych prawem budowlanym. Pryzma Developer Sp. z o.o. nie ma także – wbrew opinii wszechwiedzącego mgr inżyniera – problemów finansowych. Problem finansowy widoczny jest natomiast wyraźnie po stronie mgr inż., który nie mając wystarczających środków na zakup lokalu usiłuje uzyskać tenże lokal za połowę ceny. Panie magistrze inżynierze, to na pewno developer skorumpował sędziów i notariuszy, a zatem czas na Pańskie działanie. Czym prędzej należy powiadomić o tym fakcie CBA i CBŚ. Być może otrzyma Pan nawet jakąś nagrodę i będzie Pan w stanie uiścić cenę za lokal.

• Gość: Grzegorz Re: Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 18:39
                                                Panie Piotrze Buchholz jaka to jest różnica, czy ja wpłaciłem 5%
                                                (zgodnie z umową), czy 100%, skoro PRYZMA DEVELOPER nie wywiązała
                                                się z umowy. Gdybym wpłacił 100%, to już bym nie miał nic do
                                                powiedzenia. PRYZMA zmusza mnie do zapłacenia całości, za coś co nie
                                                jest jeszcze wykonane. W trakcie trwania umowy zmienia projekt
                                                zagospodarowania, zmniejsza powierzchnię działki, przerzuca
                                                parkingi pod moje okna, wyrzucając z tego miejsca tereny zielone,
                                                małą architekturę, pozostawia silosy stalowe, które miała wyburzyć i
                                                w tym miejscu umiejscowić parking.
                                                PRYZMA nie usuwa zgłaszanych usterek, nowy komin dymowy do grila
                                                zatkany, popękane płytki na tarasie, mały balkonik nie zrobiony,
                                                balustrady niezgodne z przepisami BHP, psujący się kocił grzewczy w
                                                budynku itd.
                                                I Pan Panie Piotrze myśli, że jest w porządku razem z PRYZMĄ
                                                DEVELOPER ?
                                                Przecież Pan mnie oszukał, ja chciałem zainwestować pieniądze w coś
                                                co widziałem , a teraz Pan chce mi sprzedać za tą samą sumę to, co
                                                nie chciałem i nie widziałem.
                                                Ale teraz widzę, że to co jest teraz, jest przeciwieństwem tego co
                                                widziałem i co chciałem kupić.
                                                Panie Piotrze przekazałem Panu dwa warianty rozwiązania tej sprawy,
                                                pierwszą Pan napisał, ale była jeszcze druga tj. zwrot wpłaconej
                                                przeze mnie kwoty + koszty robót wykończeniowych z pozostawieniem
                                                kuchni z wyspą i sprzętem AGD na zamówienie, o równowartości 50%
                                                ceny mieszkania.
                                                Nie otrzymałem do dzisiaj żadnej propozycji od Pana.

mgr inż. Grzegorz Grabowski
                                                • Gość: Marianek Re: Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 02:15
                                                  Panie Grzegorzu, pańskie informacje są z pewnością interesujące.
                                                  Patrząc zaś na doniesienia w sieci o osobach które Pan opisuje -
                                                  należy się spodziewać duuuuuuużych problemów...
                                                  Polecam załączone odnośniki do ciekawej lektury...
                                                  wyborcza.pl/1,75248,1064156.html
                                                  www.gp.pl/forum/index.php?kat=2&temat=57291
                                                  • Gość: postronny widz Re: Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 77.252.129.* 30.07.08, 09:15
                                                    .....i jak tu ufać developerowi? MASAKRA:(:(

Ludzie nie dajcie się. WALCZCIE O SWOJE I NAJWAżNIEJSZE NIE DAJCIE SIę SKłUCIć!
                                                  • Gość: pryzma Re: Parkingi - Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:34
                                                    Informujemy, że z powodu nieobceności Piotra Buchholza w biurze (podpisuje akty notarialne) - osobą do kontaktu w sprawie zgłoszeń usterek i innych spraw technicznych na osiedlu jest zarządca osiedla Pan Mariusz Szymczak tel. 606911127
                                                  • Gość: Pryzma Developer Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 31.07.08, 17:41
                                                    Dotyczy pojawienia się licznych oszczerstw, kłamstw oraz pomówień umieszczanych na forach internetowych Gazety Wyborczej i Mieszkańców
                                                    „Osiedla Grunwald” w Skórzewie, których autorem jest Pan mgr inż. Grzegorz Grabowski:

Prezes spółki Pryzma Developer Pan Witold Krawczyk w dniu 12 sierpnia 2008 roku o godzinie 17:00 zaprasza wszystkich zainteresowanych na spotkanie w siedzibie spółki przy ul. Strzeszyńskiej 61 w Poznaniu. Zostaną na nim przekazane kserokopie dokumentów wyjaśniające kłamliwe twierdzenia
                                                    Pana mgr inż. Grzegorza Grabowskiego oraz udzielone odpowiedzi na nurtujące Was zagadnienia.
    • Gość: Emily Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:49
      zamiast słuchać plotek i średnio sprawdzonych informacji wystarczy zadzwonić do
      urzędu gminy Dopiewo - sama byłam zaintersowana kupnem i wiem, jakich
      informacji udzielał developer a jakie informacje uzyskałam w urzędzie:
      1. mają pozwolenie na budowę
      2. nie mają pozwoleń na uzbrojenie terenu, także na razie nie wiadomo, czy te
      pozwolenia w ogóle będą - niedaleko jest stacja uzdatniania wody i dopiero jak
      inwestor złoży niezbędne wnioski będzie wiadomo, czy warunki techniczne na to
      pozwalają
      3. punkty powyżej oznaczają, że Pryzma ma pozwolenie na razie na postawienie
      gołych budynków
      4. jeśli wszystko pójdzie ok i warunki techniczne nie przeszkodzą w zbrojeniu
      terenu, mogą uzyskać reszte pozwoleń, z tymże na sporządzenie całej
      dokumentacji potrzeba trochę czasu, więc termin 31 grudnia jest optymistycznie
      założony (aczkolwiek chcąc być sprawiedliwą dodam, że wyrobienie się w czasie
      jest możliwe - blok w którym obecnie mieszkam zaczął byc budowany w kwietniu a
      w styczniu juz się wprowadzałam)
      5. u developera usłyszałam, że stojące obok silosy mają być zburzone w
      przeciągu roku - bzdura - nie wynika to z żadnego dokumentu - teren jest
      przeznaczony pod inwestycje i to inwestor, który kupi teren będzie decydował co
      z nimi zrobić - może je równie dobrze wykorzystać na swoje cele - dodam że
      teren z silosami jest przeznaczony pod inwestycje gospodarcze i NIE POWSTANA
      TAM W PRZYSZŁOŚCI żadne bloki ani domki
      6. cała inwestycja jest nieco "wciśnięta" - jest plan zagospodarowania
      przestrzennego i owszem, pryzma buduje na terenie zgodnie z jego
      przeznaczeniem, ale obok znajdują się tereny przeznaczone na inwestycje
      gospodarcze
      7. nie ma powstać obok żadna oczyszczalnia ścieków - ma być jedynie
      modernizowana stacja uzdatniania wody
      8. w urzęedzie są raczej sceptycznie nastawieni do wciskania na tak niewielki
      teren prawie 200 rodzin - bo, czego nie widać na planie osiedla, teren jest
      naprawde mały

jeśli ktoś ma wątpliwości co do prawdziwości informacji, proszę zadzwonić do
      urzędu gminy Dopiewo - tel. 061-8148331

ja jeszcze czekam z decyzją, aż nie dostaną pozwoleń na uzbrojenie terenu,
      wtedy się zastanowię co dalej. No, chyba że znajdzie się tylu chętnych na kupno
      kota w worku że dla mnie juz zabraknie... wtedy poszukam czegoś lepszego :)
      pozdrawiam
      • Gość: gość z kasą Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 14:53
        witam sąsiadów, przymierzam się do kupna terenów z silosami. Otwieram
        czyszczenie śledzi i przetwórstwo pozostałych wnętrzności. Latem bedzie fajny
        zapach.
        Nic to, bo ja mieszkam za miastem w czystej okolicy, a do pracy przyjmę
        mieszkańców nowo powstajacego osiedla.
        Do zobaczenia w fabryce!
        • Gość: pawel Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.izacom.pl 09.02.08, 18:38
          odkopie troche moze temat...
          jak teraz wyglada sytuacja tego osiedla?
          dzis tam bylem zobaczyc i sie troche napalilem
          ale po przeczytaniu opinii przeszlo mi...
          • Gość: 1970 Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 00:24
            Ja też pracuje w firmie L*sne*! Ja też śmierdzę rybą!
          • Gość: woo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 213.17.225.* 25.02.08, 16:18
            A czemu Ci przeszło , jeśli można zapytać?

W sprzedarzy nie zostało już wiele mieszkń chyba z 5.
            (pryzmadeveloper.gratka.pl/index.phtml?akcja=oferta&jak=lista&co=obiekt&id_inwestycja=1682&id_rodzaj=1)

Mieszkania w zasadzie są już skończone, i będą wydawane za kilka tygodni. Dysponuję zdjęciami z budowy jak kogoś interesuje.

wszystkich, którzy kupili mieszkanie na tym osiedlu zapraszam na stronę osiedlegrunwald.go.pl

• Gość: mattheo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.173.8.146.tesatnet.pl 28.02.08, 17:48
              Witam!
              Tych 5 mieszkań, to tylko przykładowa oferta, wiszą na gratce co
              najmniej od maja ubiegłego roku (kupowałem wtedy mieszkanie na
              OSIEDLU GRUNWALD jako jeden z pierwszych klientów). W rzeczywistości
              pozostało ich jeszcze ok. 20 (wystarczy policzyć wolne mieszkania w
              zakładce POWIERZCHNIE na www.osiedlegrunwald.pl). To i tak niezły
              wynik (osiedle liczy w sumie ponad 180 mieszkań) biorąc pod uwagę
              zastój na rynku. Przekłada się to na działania dewelopera - gdy
              kupowałem mieszkanie przed kilkoma miesiącami, przewidziane były np.
              okna z PCV i plastikowe parapety. Okazało się, że wszystkie budynki
              wyposażono w okna i drzwi balkonowe z drewna, a parapety wewnętrzne
              i zewnętrzne są z granitu (już są pozakładane). Poza tym, balkony
              mają posiadać płytki z jakiegoś drewna egzotycznego, a na klatkach
              schodowych maja być płyty marmurowe (tak się dowiedziałem od
              dewelopera).
              Widziałem też plan zagospodarowania terenu, ma na nim być m.in.
              siłownia, ściana wspinaczkowa, plac do jeżdżenia na rolkach, stoły
              do gry w szachy, itp. Wygląda to obiecująco, zobaczymy jednak jak to
              wyjdzie w praktyce.
              Pozdrawiam wszystkich oczekujących na mieszkanie w Skórzewie!
    • Gość: Piotr Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 213.17.201.* 25.02.08, 16:08
      Zapraszam na forum mieszkańców Osiedla Grunwald w Skrórzewie
      osiedlegrunwald.go.pl/
    • Gość: voo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 10:13
      Lokalizacja osiedla tragiczna z jednej strony bardzo ruchliwa ulica z pozostałych tereny na działalność gospodarczą. Teren „osiedla” na 200 rodzin + około 300 samochodów żenująco mały, jednak samochody będzie zawsze można postawić przy żabce, co nie jest tragedią. Gorszy problem będą mieli mieszkańcy od 2 piętra w wzwyż z wodą, z którą notabene problemy są i bez bloków i dodatkowych 200 rodzin. Proponuję, więc gratis do mieszkania dokładać baniak na wodę żeby można było w wygodny sposób odbywać spacery do beczkowozu.
    • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 25.03.08, 21:48
      Na wstępie, witam wszystkich sąsiadów. Cześć!

Kupiłam mieszkanie jako pierwszy i czekam na nie już dość długo, WARTO!
      Znam firme Pryzma od kilku ładnych lat (nie zawiodłem się na niej), nie rozumiem
      dlaczego ja krytykujecie. Na pewno buduje w wysokim standarcie i solidnie
      (drewniane okna i drzwi, parapety granitowe zewnętrzne i wewnętrzne, dobrej
      jakości grzejniki, na klatkach schodowych i korytarzach płytki hiszpańskie,
      windy cichobierzne, ładna kolorystyka ścian, dobrej jakości materiały
      budowlane(stropy, ściany, tynki, kleje do płytek, instalacja wod.,kan.)) ci
      którzy byli na osiedlu ostatnio wiedzą o tym. Osiedle mimo że na to narazie nie
      wygląda bedzie EXTRA. Żałować moga ci którzy nie kupili mieszkania. Dojazd nie
      jest aż tak tragiczny (korki są w całym mieście), poza tym wszystkie sprawy
      załatwiasz w gminie ,a nie w Poznaniu (kolejki w urzędach), blisko szkoła,
      sklep, Auchan i King Kross. Nikt nie napisał o tym ale jest to strona zachodnia
      i cały smog miejski wędruje na wschód. Ktoś pisał o Dąbrówce, jadąc z Dąbrówki
      też trzeba jechać przez Skórzewo, albo przez Przeźmoierowo (najlepiej jak jest
      czynna giełda samochodowa). Jestem ciekaw jak jego dziecko bedzie jeździć do
      Poznania, chyba że je będzie woził nie kursuje autobus miejski). Klucze będą na
      początku kwietnia, mam tylko nadzieje że będą fajni sąsiedzi.

Pozdrawiamy Zib & Gaga
      • Gość: Frank Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 10:05
        Sama siebie pocieszasz:) A co powiesz na temat własności gruntu, czy jako
        mieszkanka będziesz miała udział w gruncie na którym zbudowany jest budynek? Czy
        Pryzma to w jakiś sposób rozwiązała? Wiem, że to było dość niejasne....
        Niestety jestem zdania, że nie jest to dobra inwestycja i żadne argumenty mnie
        nie przekonają....

Chociaż mieszkam w Skórzewie to uważam, że Dąbrówka jest lepszym rozwiązaniem.
        Już wcześniej o tym pisano. Dla mnie liczy się las a w Skórzewie niestety tego
        brak...

Oprócz tego w Dąbrówce wbrew pozorom są większe możliwości komukacyjne. Masz do
        dyspozycji kilka opcji dojazdu do Poznania (kolejowa w Skórzewie-Plewiska,
        Dąbrowa-Przeźmierowo, Gołuski-Komorniki lub Plewiska).
        Nie zapominaj o stacji kolejowej w Palędziu w 15 min mieszkaniec Dąbrówki może
        znaleźć się w centrum Poznania:).

pzdr
        • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 26.03.08, 20:29
          Tak masz racje to jest tylko twoja opinia :)
          Moi znajomi mieszkaja w Dąbrówce i wcale nie są z tego zadowoleni.
          Po zakupy jeżdzisz też pociągiem :), a może z buta lecisz? Las ?
          Odpowiedz sobie na pytanie ile razy w nim byłeś, a może częściej byłeś w jakimś
          pasażu, markecie na zakupach.
          Co do własności greuntu przeczytaj dokładniej umowe (na stronie 1 jest o tym
          mowa) lub zwróć się do jakiegoś prawnika.

• Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 26.03.08, 20:52
          Jeszcze jedno Frank.
          Ja się nie pocieszam.
          Wiem że ta inwestycja jest strzałem w 10 !!!
          • Gość: Frank Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 26.03.08, 22:23
            Czy jest to strzał w dziesiątkę to się okaże jak odbierzesz mieszkanie i
            pomieszkasz co najmniej rok:). Życzę Ci żeby faktycznie tak było....

Tak się składa że bliskość lasu jest dla mnie ważniejsza niż bliskość sklepu.
            Wolę zdecydowanie bliskość natury. W Dąbrówce mają przysłowiowy rzut kamieniem
            do lasu. Mam tam znajomych i często robią sobie wypady na rowerku na pobliskie
            jeziorka (Lusowskie/Niepruszewskie). W Skórzewie jest to nieco utrudnione. Nigdy
            nie ośmieliłbym się przejechać odcinka Skórzewo-Dąbrówka na rowerze....Jeżeli
            tamtędy przejeżdżasz to wiesz o czym mówię. Co do sklepów to moi znajomi z
            Dąbrówki najczęściej na większe zakupy jeżdżą do Auchan (porównywalna odległość
            ze Skórzewa)a mniejsze robią w Aurorze (nowo wybudowanym sklepie stylizowanym na
            Piotra i Pawła-fakt jest trochę drogo:)). Jest też Chata Polska nie taka duża
            jak w Skórzewie ale zawsze....
            Niebawem będzie też fitness club, restauracja z prawdziwego zdarzenia, a w
            niedalekiej przyszłości szkoła, kościół, dom handlowy, przychodnia zdrowia
            itp...Tereny do zagospodarowania w Dąbrówce są, gorzej ta sprawa niestety
            wygląda w Skórzewie....

pzdr

• Gość: Frank do Zib&Gaga IP: 77.252.129.* 24.07.08, 15:57
            po tych wszystkich postach czy potwierdzisz teraz że jest to strzał w dziesiątkę?:)

I kto miał rację...........

• Gość: McB Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 13:54
        No witam. Odbieram klucze 22 kwietnia, mam nadzieje że masz rację we wszystkim
        tym co piszesz i że będzie super, bo po tym co tu przeczytałem zacząłem sie
        wahać a uważam ten zakup również za udaną inwestycję.
        • Gość: mattheo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.173.8.146.tesatnet.pl 28.03.08, 20:08
          Witam sąsiada! A który nr bloku, można wiedzieć?
          • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 28.03.08, 20:53
            Cześć Sąsiedzi!
            W bloku nr 3.
            Ja odbieram klucze 14 kwietnia.
            Byłem dzisiaj na osiedlu. Drzwi weiściowe są, lecz nie wszedłwm do bloku
            (podobno mają problemy ze złodziejami), ale nie ma obaw osiedle w przyszłości ma
            być osiedlem zamkniętym i nie bedą się kręcić osoby z poza osiedla.
            Teren wokół bloków (nie ma co się czarować) bedzie gotowy dopiero około czerwca,
            warto poczekać, bedzie ładnie. Drogi dojazdowe dla mieszkańców mają być gotowe
            przed oddaniem kluczy. I tak wpierw trzeba wykończyć mieszkanie, a to może
            potrwać z miesiąc, dwa.
            Mattheo jeśli można zaptać który blok?
            • Gość: mattheo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.173.8.146.tesatnet.pl 30.03.08, 08:01
              Hej!
              Ja w tym samym bloku co McB, czyli nr 2. Mieszkanie z drzwiami
              wejściowymi vis-à-vis Waszych (z widokiem na blok w kształcie litery
              L).
              Do mnie jeszcze termin odbioru nie dotarł. Telefonicznie Pan Piotr
              zapewniał mnie, że blok nr 2. będzie oddawany w tygodniu 7-11
              kwietnia. Wydaje mi się jednak, że raczej klucze dostanę w okolicach
              22-23, tak jak McB.
              Ehhh... i w ten oto sposób muszę poszukać nowego płytarza, bo
              dotychczasowy nie przyjmie do wiadomości trzeciej zmiany terminu... :
              (
              Czy ktoś z Was podejmował może próby wyegzekwowania kary umownej za
              opóźnienie? Jeśli tak, to z jakim efektem?
              Ps. Kilkanaście osób z naszego osiedla jest też na forum
              osiedlegrunwald.go.pl
        • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 28.03.08, 21:03
          Cześć Mcb!
          Wiem że Pryzma cokolwiek budowała to robiła to z dobrej jakości materiału,
          fachowo i z gustem (mnie się bardzo podoba, ale to kwestia gustu).
          Wistarczy przejść się do bloku 4, który jest najlepiej wykończony (oczywiście
          wpierw powinno się poprosić o zgode na wejście, przecież to teren budowy) i
          obejrzeć efekt końcowy. Bloki wykańczane są od góry i na najwyrzszym piętrze
          bedzie to najlepiej widoczne.
          Jeśli można spytać który blok?
          • Gość: McB Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 10:34
            Drugi blok z oknami wychodzącymi na trzeci i na stół do szachów. Jakby ktoś
            chciał mam plan zagospodarowania ogrodu www.transformulas.eu/zielen.jpg
            • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 29.03.08, 14:06
              Dzięki za Plan McB.
              Tak bedzie! To dla niedowiarków.
              Wole taki park na osiedlu niż las w Dąbrówce.
              Jak będe miał ochote pojeżdzić na rowerze po lesie to pojade nad Kierskie lub do
              Szczeszynka (tam jest fajny plac zabaw dla dzieci i molo.
              McB Ja mam to samo mieszkanie tyko w 3.
              Widok na plac zabaw i stół szachowy.
              • Gość: Maryś Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 30.03.08, 21:50
                Ja z sąsiedniego osiedla w Skórzewie budowanego przez spółdzielnię Ławicę. Co
                roku w lecie mamy dość duży problem z wodą. Do tego stopnia, że jedynym punktem
                gdzie woda dociera jest piwnica. Z tego co wiem to dotyczy całego Skórzewa. Jak
                Pryzma rozwiązała ten problem-montowała jakieś pompy? Cy cuś? Jeżeli nie to
                obawiam się, że rodziny mieszkające na górnych piętrach w okresach letnich mogą
                być skazane na beczkowozy:(

• Gość: wielki Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 195.116.32.* 30.03.08, 17:05
              ''Przyjemnego'' mieszkania.
              W bliskim sasiedztwie osiedla: OBSKURNE,ZARDZEWIAŁE,ŚMIERDZACE,
              PRAWIE WALACE SIĘ KOSMICZNE SILOSY rodem z MAD MAXA.
              Przyjemnej partyjki szachów i nadzoru nad pociechami na placu zabaw
              w w/w otoczeniu.
              Dziekuję nie skorzystam.
              P.S. ''Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma''
              • Gość: Blok4 Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 31.03.08, 20:05
                No nie przesadzałbym.Silosy przeznaczone są do rozbiórki a działka
                na której się znajdują bynajmniej nie będzie wykorzystana
                przemysłowo.Lokalizacja jest optymalna bo już nie w mieście ale tuż
                za jego granicami.Do końca roku planowane jest wybudowanie ronda na
                newralgicznym skrzyżowaniu więc i warunki dojazdu będą
                lepsze.Pożyjemy zobaczymy a swoje złośliwe uwagi podaruj sobie!
                • Gość: Fasolka 4 blok Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 194.74.197.* 30.06.08, 15:47
                  Wlasnie. Nie wiem dlaczego ludzie sa tak zlosliwi i wredni.Jak banda
                  hien!!
                  Wyglada na to ze wiekszosc ludzi bardzo by chciala zeby inwestycja
                  sie nie powiodla a najlepiej zeby Pryzma zwinela cala kase i uciekla
                  zostawiajac zrospaczonych frajerow z reka w nocniku....
                  A tu "niestety" chyba wszystko bedzie wspaniale!!
                  Mam nadzieje ze wam zyly popekaja z rozczarowania. ;) ;-P
                  Te wasze czarno-widzenie i zlosliwosc przyprawiau mnie o wielodniowy
                  bol gowy i stres.
              • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 31.03.08, 20:40
                Tak na szybko:

Ciśnienie wody w sieci zawsze jest niskie latem, a wody gruntowe w skórzewie
                są wysoko, nie buduje się piwnic( pryzma z tego zrezygnowała bo wiedzieli że
                będą problemy z wodą w piwnicach.

Silosy - mają być tam parkingi dla mieszkańców osiedla (pryzma kupiła część terenu)

Dąbrówka - Szkoła, fitnes klub, tak ale za 2 - 3 lata.
                (fakt jest tam jakiś market, to jest na +)
                Dzisiaj jechałem tamtendy, domy - klocki jak za czasów PRLu, no może troche
                lepiej wyglądaja bo są nowe, najlepszy w takim domu jest ogródek wygląda jak
                spacerniak w więzieniu, dlatego musisz odreagować i iść do lasu, wiem bo byłem w
                takim domu.

Nar.

Nar.
                • Gość: Maryś Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 08:28
                  Nie wiesz o czym piszesz....
                  Ja nie mówiłem o wodach gruntowych tylko wodzie wodociągowej-TEJ Z KRANU!To że
                  wody gruntowe są wysokie to jest powód m.in. kilku depresji które można sobie
                  obejrzeć na zoomi z satki. To raczej można zapisać na minus. Natomiast woda
                  wodociągowa to zupełnie inna historia. Wiem, że w sezonie niestety od zawsze
                  były problemy z wodą w Skórzewie. Ja mam łazienkę na 1 piętrze i w okresie
                  zwiększonego zapotrzebowania na wodę można zapomnieć o prysznicu:(
                  • Gość: Zib&Gaga Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.gprs.plus.pl 01.04.08, 13:26
                    Doskonale wiem o czym pisze.

Problem z ciśnieniem wody nie tylko występuje w Skórzewie, ale w całej
                    zachodniej stronie poznania, mieszkam w Smochach od urodzenia i wiem coś na ten
                    temat. No chyba że ma się hydrofor, a to natomiast jest + w Skórzewie bo nie
                    trzeba za głęboko robić odwiertu (oczywiście chodzi mi o wodę do podlewania
                    ogródka, a nie pitną, no chyba że ktoś ją zbada i testy wykażą że ja można
                    spożywać).
                    Dobra rada jak chcesz brać prysznic na 1 piętrze to bierz go w nocy, ciśnienie
                    jest większe.

Nar.
                    • Gość: McB Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 22:42
                      Znalazlem jednak artykuł www.dopiewo.pl/akt_img/pra07265022uj%
                      EAcie%20wody.jpg który troszke mnie uspokaja o ile ta inwestycja nas
                      obejmie. Ma ktos może szersze wiadomosci odnosnie jakosci i ilosci
                      wody w Skorzewie ?
                      • Gość: McB Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 22:48
                        Cos ten link nie dziala poprzedni wiec proba nr 2
                        www.dopiewo.pl/akt_img/pra07265022uj%EAcie%20wody.jpg
                        • Gość: pit Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 03.04.08, 20:46
                          lub www.dopiewo.pl/echo/2007-08.pdf
                          strona 4.
                          • Gość: pit Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.echostar.pl 03.04.08, 21:12
                            albo inaczej:
                            img136.imageshack.us/img136/2221/joankabg8.jpg
                            • Gość: Frank Ranking developerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 10:05
                              rankingdeweloperow.pl/teksty/2008/4/pryzma-developer-skorzewo-osiedle-grunwald/
                              • companiero odbiorydeveloperów 14.04.08, 21:37
                                witam,
                                czy ktoś z Was miał dzisiaj pierwszy termin odbioru mieszkania?
                                w jaki sposób mr Piotr próbuje nakłaniać do podpisania odebrania mieszkania? czy
                                ktoś z Was odważył się je odebrać?
                                czy mieszkania chociaż w środku są bez zarzutu????
                                • Gość: pat Re: odbiorydeveloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 16:57
                                  Oj podpiszecie odbiór. Pan Piotr przyjdzie z kolegami to wszystko podpiszecie.
                                  • Gość: Bombellll Re: odbiorydeveloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 13:25
                                    Już raz zapraszaliśy, ale chyba nie do wszystkich mieszkańców osiedla dotarła
                                    informacja o forum mieszkańców. Zapraszamy na forum mieszkańców Osiedla Grunwald
                                    w Skrórzewie
                                    osiedlegrunwald.go.pl/
                                    • Gość: Gigi Re: odbiorydeveloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 13:42
                                      Mam jeszcze jedną uwagę po przeczytaniu waszych komentarzy... Ludzie leczcie
                                      się! Jak można cieszyć się z tego, że ktoś będzie miał gorzej, że np. inwestycja
                                      nie wypali... A przy każdej informacji negatywnej o inwestycji pojawia się
                                      uśmiech piszącego. To jest nienormalne !!!
                                      • Gość: Vicehrabia-Konsul Re: odbiorydeveloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 00:36
                                        Oj, skąd ten optymizm? Im gorzej dla innych, tym lepiej dla nas. My
                                        to my, a oni to oni. Inna piaskownica, inna drużyna. Niech się wali,
                                        niech się psuje, niech nie działa, niech rdzewieje, zacieka i gnije.
                                        Niech tynk pęka, niech drzewniane okna się wypaczają, niech szyby
                                        mają fałdy - soczewki. Niech podmaka na balkonie. Niech parkiet się
                                        wypaczy, a klej puści. Niech wężyk pod zlewem pęknie. Niech
                                        fachowiec przewierci i naruszy kabel w ścianie. Potem to zagipsuje,
                                        położy kafle, a za rok drut się upali! Niech KW ma w międzyczasie
                                        wpis obciążający, niech wprowadzi się sąsiad narodowości co-gra-pod-
                                        oknami-na-harmonii-i-co-wróży. Niech... ufff. W tym pięknym kraju,
                                        wśród tylu przyjaznych nam ludzi, sąsiadów, rodaków i współobywateli
                                        trzeba byś gotowym na wszystko. Cios może nadejść znikąd...
                                  • Gość: kowal Re: odbiorydeveloperów IP: *.icpnet.pl 13.07.08, 11:58
                                    O jak dobrze czytać forum-można się dowiedzieć jakie ma imię Pan z
                                    nr telefonu widoczego na jedym z bloków na "Osiedlu". Kilkakrotnie
                                    dzwoniłem i po odebraniu telefonu słyszałem tylko "SŁUCHAM", mało
                                    przyjemnie to brzmiało. Po trzecim telefonie "uprzemjmy" Pan
                                    stwierdził że nie ma czsu przyjechać i pokazać miszkań (chciałem
                                    kupić) stwierdził, że zostawi klucze ochronie i ona ma zaperentować
                                    miszkania. Przyjechałem na miejsce udałem się do ochrony i tu
                                    kolejne zaskoczenie, zadnych kluczy nie mieli nic nie wiedzą a
                                    telefon Pana Piotra milczał... może dlatego, że podczas rozmowy
                                    wypytywałem czy jest mozliwość wglądu w pozwolenie na budowę,
                                    własność gruntu??? Oby to był tylko zbieg okoloczności, ale na
                                    wszelki wypadek juz nie chcę ogladać tam mieszkań, wybrałem
                                    miszkanie trochę dalej.
                    • Gość: maciej Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 02:12
                      chłopie, w nocy to ja śpię, a prysznic biorę kiedy mam na to ochotę
                      lub potrzebę - czasami, tak się składa że w południe. Zakładam że
                      masz od developera upust za optymizm....
    • tomek.zien Re: Osiedle Grunwald Skórzewo 22.04.08, 23:35
      rankingdeweloperow.pl/teksty/2008/4/pryzma-developer-skorzewo-osiedle-grunwald/
    • Gość: mieszkaniec petycja w sprawie ronda w Skórzewie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:12
      Zwracam się z prośbą do wszystkich zainteresowanych lepszym dojazdem do Poznania
      o wysyłanie petycji podobnej treści na poniższe
      adresy:'office@zdpp.wokiss.pl'; 'dyrekcja@zdpp.wokiss.pl'; 'zdm@zdm.poznan.pl';
      'wojt@dopiewo.pl'

W związku z rozbudową osiedli mieszkaniowych w Dąbrówce i Skórzewie przejazd
      przez skrzyżowanie Poznańska/Malwowa prowadzące do centrum Poznania w godzinach
      porannych zajmuje, co najmniej 45 minut. Biorąc pod uwagę fakt, że przy ulicy
      Poznańskiej w Skórzewie dobiega końca realizacja 4 budynków wielorodzinnych ze
      185 mieszkaniami czas ten zapewne znacznie się wydłuży. Sygnalizacja świetlna
      przy tak dużym natężeniu ruchu nie jest w stanie rozładować korków, które w
      godzinach porannych tworzą się na długości kilkuset metrów. Jedynym
      rozwiązaniem, które w znacznym stopniu poprawi przepływ jadących przez
      skrzyżowanie pojazdów jest:
      - budowa ronda,
      - poszerzenie jezdni i utworzeniu dwóch dojazdowych pasów ruchu do ronda.

=========================
      Może jak pokażemy ilu nas jest to w końcu ktoś się zainteresuje tematem....

pozdrawiam
    • allunia77 Re: Osiedle Grunwald Skórzewo 28.05.09, 21:27
      Witam,czy jest tu może ktos kto mieszka na tym osiedlu? Chicłabym
      się dowiedzieć czegos więcej o firmie Pryzma-Bud
      • Gość: skórzewo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 13:16
        A nie wystarczyły Tobie moja droga wcześniejsze wpisy. Jest wiele bardziej przyjemnych miejsc do zamieszakania. Niektóre nawet z prawem własności do gruntu na którym stoi budynek. Mieszkania które nie stoją przy drodze o obciążeniu 99% od 7 rano do 20 i które nie stoją przy zardzewiałych silosach większych od bloku. Na dodatek nie wszyscy lubią mieć okna z widokiem na czynny skup złomu.
        • Gość: true Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 01.10.09, 18:12
          Silosów nie zauważa się po dwóch miesiącach od zamieszkania - najładniejsze nie
          są, ale absolutnie nie przeszkadzają w życiu codziennym. Droga może przeszkadzać
          jedynie mieszkańcom pierwszego bloku, korki nie są uciążliwe (tylko rano lub ok.
          17tej i tylko 300 metrów do krzyżówki) - dojazd do centrum bardzo dobry, a
          niedługo jeszcze się poprawi (w 2010 r. czteropasmówka wzdłuż Ławicy do Buku +
          rondo w Skórzewie zamiast krzyżówki). Z tym aktem własności to jakiś bajeczka -
          w papierach wszystko jest ok - informacja potwierdzona z wielu niezależnych
          źródeł. Porównując podobne osiedla - to wypada BARDZO pozytywnie. Pozdrawiam.

• Gość: skórzewo Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 14:51
            Oczywiście że nie jest tak źle. Silosy, skup złomu, czy nawet bardzo ruchliwa ulica to mały miki w porównaniu z samobójcami kupującymi mieszkania w Koziegłowach, gdzie w pakiecie dostaje się bezwonną oczyszczalnię ścieków, nie powodującą raka spalarnię śmieci i jedną drogę łączącą ze światem przegrodzoną torami! Prawda jest jednak taka że jest wiele ciekawszych miejsc do zamieszkania niż osiedle "grunwald"
            • Gość: roni-moroni Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.09, 08:44
              w ten weekend przejeżdżałem i silosy jak stały tak stoją i nic nie wskazuje,
              żeby miały zniknąć
              • Gość: Marta Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: 95.108.44.* 18.03.10, 20:50
                Witam!
                PRoszę o informację jakie są mieszkania w środku? Czy słychać rozmowy sąsiadów,
                trzaskanie drzwiami, włączony TV, czy słychać co się dzieje w holu?Jestem
                zainteresowana kupnem mieszkania na Strzeszyńskiej
                • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo cz.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 21:29

PRYZMA „DEVELOPER”
                  Pod adresem firmy: 60-479 Poznań, ul. Strzeszyńska 61A,
                  zarejestrowane są
                  następujące firmy:

- KRS 0000036108 Pryzma bud spółka z o.o. data wpisu do
                  rejestru: 20.08.2001r
                  - KRS 0000236078 Tereny podolańskie spółka z o.o. data wpisu do
                  rejestru: 14.06.2005r
                  - KRS 0000281977 Pryzma developer spółka z o.o. data wpisu do
                  rejestru: 08.06.2007r
                  - KRS 0000282490 Pryzma developer spółka z o.o. data wpisu do
                  rejestru: 19.06.2007r
                  - KRS 0000298023 Pryzma developer spółka z o.o. spółka komandytowa,
                  data wpisu do
                  rejestru: 11.02.2008r
                  - KRS 0000282490 Mc granit spółka z o.o. data
                  wpisu do rejestru: 20.11.2007r
                  - KRS 0000334292 Sport park podolany spółka z o.o. data wpisu do
                  rejestru: 05.08.2009r
                  - KRS 0000282490 Pryzma developer 2 spółka z o.o. data wpisu do
                  rejestru: 07.01.2010r

PRYZMA robi to wszystko po to , aby kupujących wprowadzić w błąd i
                  aby mogli ich oszukać.
                  Każdą inwestycję rozpoczyna inna firma, zlecając roboty budowlane –
                  generalne
                  wykonawstwo też swojej firmie - Pryzma bud.

Np. wykonywane przez Pryzmę inwestycje, prowadziły spółki:
                  - Galeria Podolany w Poznaniu– Przedsiębiorstwo handlu opałem i
                  materiałami budowlanymi
                  „Pryzma” Spółka Akcyjna, Warszawa (KRS 0000040470)
                  - Osiedle mieszkaniowe „Grunwald” w Skórzewie - Pryzma developer
                  spółka z o.o.
                  - Budowane osiedle mieszkaniowe „Podolany” w Poznaniu - Pryzma
                  developer
                  spółka z o.o. spółka komandytowa.

PRYZMA robi takie zagrywki, aby w razie spraw sądowych, nie było
                  winnych. Na każdej
                  inwestycji oszukują i mają podwójne zyski dla siebie. W przypadku,
                  gdyby prawda o ich
                  oszustwach wyszła na jaw, mogą ogłosić bankructwo, bo mają małe
                  finansowe ograniczenia
                  odpowiedzialności. Np. kapitał zakładowy Pryzma developer wynosi
                  960.000,00 zł.
                  W przypadku Galerii Podolany, PRYZMA miała konflikt z firmą Eureag
                  Polska, o węzeł
                  cieplny, który stał, nie wiadomo dlaczego na gruncie PRYZMY.
                  Przecież, zgodnie z prawem
                  budowlanym, pozwolenie na budowę musi być wystawione na właściciela
                  gruntu, żeby
                  inwestycja mogła powstać, czyli firmę Eureag Polska, a tu część
                  gruntu należała do
                  wykonawcy Pryzma – bud.
                  Podobnie PRYZMA zachowała się przy budowie osiedla „Grunwald” w
                  Skórzewie.
                  Wybudowali osiedle, nie patrząc na zatwierdzony przez Starostę
                  Poznańskiego projekt
                  zagospodarowania terenu. Dogadali się ze Starostą Poznańskim, aby
                  wydał im pozwolenie
                  na budowę osiedla „Grunwald”, na gruncie, który nie był ich
                  własnością. Nie zakupili gruntu
                  przynależnego osiedlu „Grunwald”, pod parking na 135 miejsc dla
                  samochodów, za zgodą
                  Starosty Poznańskiego, osiągając w ten sposób nieuczciwy zysk.
                  Ponadto po raz kolejny
                  oszukali kupujących mieszkania, zabierając im kolejną część gruntu,
                  która była wpisana
                  w pozwolenie na budowę, nie patrząc na to, że na tym terenie, była
                  droga dojazdowa do
                  osiedla „Grunwald”. Pryzma, sprzedała ten teren pod
                  sklep „Biedronka”, osiągając kolejny
                  zysk dla siebie. Kolejnym oszustwem Pryzmy była likwidacja, tak
                  mocno reklamowanych
                  przez nich terenów zielonych z małą architekturą . Zlikwidowali
                  ogród „Eden”, wycieli około
                  11 dorodnych drzew (sięgających do 3 piętra), aby umieścić tam
                  parking dla samochodów
                  osobowych. PRYZMA nie patrząc na projekt zagospodarowania terenu,
                  dokonała zmian,
                  samowoli budowlanej. Wybudowali parking na około 100 miejsc
                  postojowych, wchodząc na
                  nie swoją działkę na głębokość około 1m, i to na teren chroniony
                  ujęcia wody dla wsi
                  Skórzewo. W ramach oszczędności dla siebie, kanalizację sanitarną
                  połączyli z kanalizacją
                  deszczową i poprowadzili ją do szamba przelewowego do strumyka,
                  zamiast rozdzielić te
                  kanalizacje, a sanitarną poprowadzić do oczyszczalni ścieków, której
                  nie wykonali.
                  Zanieczyszczają środowisko, bezpośrednio przy strefie ujęcia wody.
                  Kolejnym oszustwem Pryzmy, była niska jakość wykonanych budynków,:
                  materiały
                  najtańsze, najniższej jakości, np. ściany nośne od drugiego piętra w
                  górę, nie spełniają
                  żadnych norm wytrzymałościowych, pustaki są tak słabe, że rozsypują
                  się po lekkim
                  uderzeniu młotka.
                  Cały czas te budynki, zagrożone są katastrofą budowlaną i nikogo to
                  nie obchodzi.
                  Podobnie jak ze Starostą Poznańskim, PRYZMA dogadała się z
                  Powiatowym Inspektorem
                  Nadzoru Budowlanego, który wydał decyzję pozwolenia na użytkowanie
                  osiedla „Grunwald”,
                  nie patrząc na to, że osiedle zostało wykonane całkowicie niezgodnie
                  z projektem
                  zagospodarowania terenu, okradzione z przynależnych osiedlu działek,
                  oraz nieprawnym
                  zajęciu wąskich pasów przyległych działek, nie należących do Pryzmy.
                  Powiatowy Inspektor
                  wydając decyzję pozwolenia, także nie zauważył, że budynki nie
                  spełniają przepisów BHP
                  odnośnie wykonanych balustrad balkonów, że nie wykonano oczyszczalni
                  ścieków i ścieki
                  nie oczyszczone płyną do strumyka - w strefie ochronnej ujęcia wody,
                  że nie wykonano
                  stacji transformatorowej na osiedlu, i do dzisiaj osiedle zasilane
                  jest prądem budowlanym z
                  Pryzmy. Nawet nie ma wyznaczonej działki pod stację
                  transformatorową, bo Pryzma
                  sprzedała, tą ukradzioną osiedlu działkę, na której była także drogą
                  dojazdową do osiedla i
                  miejsca parkingowe.
                  Inwestor, który zakupił tą działkę pod sklep „Biedronka”, gdy
                  rozpocznie budowę i ogrodzi
                  teren, sprawi wielkie utrudnienia mieszkańcom osiedla „Grunwald”,
                  odetnie osiedle od
                  głównej drogi dojazdowej i od miejsc parkingowych, ale Pryzmę i
                  Starostę Poznańskiego to
                  nic nie obchodzi. W piśmie z dn.08.02.2010 nr AB.XIV 7351-16-206/07
                  Starosta Poznański
                  stwierdził, że wcześniejsza jego decyzja została skonsumowana,
                  dlatego nowy inwestor
                  może wybudować sobie „Biedronkę”.
                  Starosta Poznański stwierdził, że działkę można ukraść, odsprzedać i
                  nikt nie ponosi
                  za to żadnych konsekwencji - to jest kpina.
                  Pryzma w zmowie ze Starostą Poznańskim i z Powiatowym Inspektorem
                  Nadzoru
                  Budowlanego, ukrywali cały czas projekt zagospodarowania terenu
                  osiedla „Grunwald”
                  przed kupującymi mieszkania.
                  Wystąpiłem z pismem do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego,
                  po jego decyzji
                  dopuszczenia osiedla do użytkowania, z zapytaniem, czy obiekty są
                  rzeczywiście wykonane
                  zgodnie z projektem zagospodarowania terenu. Aby złożyć pismo
                  musiałem najpierw
                  przedstawić umowę zawartą z developerem, dowód osobisty, a i tak nie
                  pozwolił mi
                  obejrzeć zatwierdzony projekt zagospodarowania terenu. Później
                  otrzymałem pismo, że
                  Pryzma wszystko wykonała prawidłowo co było całkowitym kłamstwem.
                  Starosta Poznański wydał pozwolenie na budowę osiedla spółce Pryzma,
                  gdy spółka nie
                  dysponowała wszystkimi działkami, aby rozpocząć budowę, ponadto
                  Starosta Poznański
                  wydając pozwolenie na budowę osiedla, zataił działki, których Pryzma
                  nie zakupiła, przez
                  co wiedział, że Pryzma, będzie musiała zmienić projekt
                  zagospodarowania terenu,
                  doprowadzając do samowoli budowlanej, wycinania dorodnych drzew z
                  ogrodu Eden,
                  którego nie wykonali. Starosta Poznański także zabronił, aby
                  ktokolwiek poza Pryzmą,
                  mógł oglądać projekt zagospodarowania terenu.
                  Do 17.03 2010r zarząd nad osiedlem, sprawowała spółka, której
                  prezesem był prezes
                  Pryzmy: Witold Krawczyk. Jeżeli Pryzma przekaże teraz, nowemu
                  zarządcy ukrywane
                  dokumenty i całą dokumentację: zatwierdzony projekt zagospodarowania
                  terenu, projekty
                  budynków, to będzie można się przekonać, jak Pryzma z urzędnikami,
                  osiągali dla siebie
                  korzyści majątkowe.
                  Ponieważ mieszkańcy osiedla „Grunwald”, zbuntowali się przeciw
                  zarządcy Pryzmy,
                  mogą już spodziewać się kłopotów, ze strony Pryzmy.
                  • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 21:34
                    prezesem był prezes
                    Pryzmy: Witold Krawczyk. Jeżeli Pryzma przekaże teraz, nowemu
                    zarządcy ukrywane
                    dokumenty i całą dokumentację: zatwierdzony projekt zagospodarowania
                    terenu, projekty
                    budynków, to będzie można się przekonać, jak Pryzma z urzędnikami,
                    osiągali dla siebie
                    korzyści majątkowe.
                    zarządcy Pryzmy,
                    mogą już spodziewać się kłopotów, ze strony Pryzmy.
                    Właściciele Galerii Podolany, gdy byli w konflikcie z Pryzmą,
                    zostali pozbawieni ogrzewania.
                    Pryzma weszła do węzła ciepłowniczego i odłączyli budynek od
                    ogrzewania oraz zamurowali
                    przejścia do galerii.
                    Gdy ja byłem w konflikcie z Pryzmą, odłączyli moje mieszkanie od
                    prądu, wody i ogrzewania.
                    Teraz mogą zabrać swój transformator i odłączyć całe osiedle od
                    prądu, tak jak już pozbawili
                    osiedle głównej drogi dojazdowej. To są ich stare numery.
                    Mieszkańcy z nowym zarządem, sami powinni, bez Pryzmy jak
                    najszybciej, rozmawiać z
                    Zakładem Energetycznym o podłączeniu osiedla do sieci energetycznej,
                    ustalenie działki,
                    gdzie ma być wybudowana stacja transformatorowa.
                    • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 21:49
                      PRYZMA „DEVELOPER”
                      Pod adresem firmy: 60-479 Poznań, ul. Strzeszyńska 61A,
                      zarejestrowane są następujące firmy:

- KRS 0000036108 Pryzma bud spółka z o.o. data wpisu do
                      rejestru: 20.08.2001r
                      - KRS 0000236078 Tereny podolańskie spółka z o.o. data wpisu do
                      rejestru: 14.06.2005r
                      - KRS 0000281977 Pryzma developer spółka z o.o. data wpisu do
                      rejestru: 08.06.2007r
                      - KRS 0000298023 Pryzma developer spółka z o.o. spółka komandytowa,
                      data wpisu do rejestru: 11.02.2008r
                      - KRS 0000282490 Mc granit spółka z o.o. data
                      wpisu do rejestru: 20.11.2007r
                      - KRS 0000334292 Sport park podolany spółka z o.o. data wpisu do
                      rejestru: 05.08.2009r
                      - KRS 0000282490 Pryzma developer 2 spółka z o.o. data wpisu do
                      rejestru: 07.01.2010r

PRYZMA robi to wszystko po to , aby kupujących wprowadzić w błąd i
                      aby mogli ich oszukać. Każdą inwestycję rozpoczyna inna firma,
                      zlecając roboty budowlane – generalne wykonawstwo też swojej firmie -
                      Pryzma bud.

Np. wykonywane przez Pryzmę inwestycje, prowadziły spółki:

- Galeria Podolany w Poznaniu– Przedsiębiorstwo handlu opałem i
                      materiałami budowlanymi „Pryzma” Spółka Akcyjna, Warszawa (KRS
                      0000040470)

- Osiedle mieszkaniowe „Grunwald” w Skórzewie - Pryzma developer
                      spółka z o.o.

- Budowane osiedle mieszkaniowe „Podolany” w Poznaniu - Pryzma
                      developer spółka z o.o. spółka komandytowa.

PRYZMA robi takie zagrywki, aby w razie spraw sądowych, nie było
                      winnych. Na każdej inwestycji oszukują i mają podwójne zyski dla
                      siebie. W przypadku, gdyby prawda o ich oszustwach wyszła na jaw,
                      mogą ogłosić bankructwo, bo mają małe finansowe ograniczenia
                      odpowiedzialności. Np. kapitał zakładowy Pryzma developer wynosi
                      960.000,00 zł.

W przypadku Galerii Podolany, PRYZMA miała konflikt z firmą Eureag
                      Polska, o węzeł cieplny, który stał, nie wiadomo dlaczego na gruncie
                      PRYZMY. Przecież, zgodnie z prawem budowlanym, pozwolenie na budowę
                      musi być wystawione na właściciela gruntu, żeby inwestycja mogła
                      powstać, czyli firmę Eureag Polska, a tu część gruntu należała do
                      wykonawcy Pryzma – bud.
                      Podobnie PRYZMA zachowała się przy budowie osiedla „Grunwald” w
                      Skórzewie. Wybudowali osiedle, nie patrząc na zatwierdzony przez
                      Starostę Poznańskiego projekt zagospodarowania terenu. Dogadali się
                      ze Starostą Poznańskim, aby wydał im pozwolenie na budowę
                      osiedla „Grunwald”, na gruncie, który nie był ich własnością. Nie
                      zakupili gruntu przynależnego osiedlu „Grunwald”, pod parking na 135
                      miejsc dla samochodów, za zgodą Starosty Poznańskiego, osiągając w
                      ten sposób nieuczciwy zysk. Ponadto po raz kolejny oszukali
                      kupujących mieszkania, zabierając im kolejną część gruntu, która
                      była wpisana w pozwolenie na budowę, nie patrząc na to, że na tym
                      terenie, była droga dojazdowa do osiedla „Grunwald”. Pryzma,
                      sprzedała ten teren pod sklep „Biedronka”, osiągając kolejny zysk
                      dla siebie. Kolejnym oszustwem Pryzmy była likwidacja, tak mocno
                      reklamowanych przez nich terenów zielonych z małą architekturą .
                      Zlikwidowali ogród „Eden”, wycieli około 11 dorodnych drzew
                      (sięgających do 3 piętra), aby umieścić tam parking dla samochodów
                      osobowych. PRYZMA nie patrząc na projekt zagospodarowania terenu,
                      dokonała zmian, samowoli budowlanej. Wybudowali parking na około 100
                      miejsc postojowych, wchodząc na nie swoją działkę na głębokość około
                      1m, i to na teren chroniony ujęcia wody dla wsi Skórzewo. W ramach
                      oszczędności dla siebie, kanalizację sanitarną połączyli z
                      kanalizacją deszczową i poprowadzili ją do szamba przelewowego do
                      strumyka, zamiast rozdzielić te kanalizacje, a sanitarną poprowadzić
                      do oczyszczalni ścieków, której nie wykonali.
                      Zanieczyszczają środowisko, bezpośrednio przy strefie ujęcia wody.
                      Kolejnym oszustwem Pryzmy, była niska jakość wykonanych budynków,:
                      materiały najtańsze, najniższej jakości, np. ściany nośne od
                      drugiego piętra w górę, nie spełniają żadnych norm
                      wytrzymałościowych, pustaki są tak słabe, że rozsypują się po lekkim
                      uderzeniu młotka.
                      Cały czas te budynki, zagrożone są katastrofą budowlaną i nikogo to
                      nie obchodzi.
                      Podobnie jak ze Starostą Poznańskim, PRYZMA dogadała się z
                      Powiatowym Inspektorem Nadzoru Budowlanego, który wydał decyzję
                      pozwolenia na użytkowanie osiedla „Grunwald”, nie patrząc na to, że
                      osiedle zostało wykonane całkowicie niezgodnie z projektem
                      zagospodarowania terenu, okradzione z przynależnych osiedlu działek,
                      oraz nieprawnym zajęciu wąskich pasów przyległych działek, nie
                      należących do Pryzmy. Powiatowy Inspektor wydając decyzję
                      pozwolenia, także nie zauważył, że budynki nie spełniają przepisów
                      BHP odnośnie wykonanych balustrad balkonów, że nie wykonano
                      oczyszczalni ścieków i ścieki nie oczyszczone płyną do strumyka - w
                      strefie ochronnej ujęcia wody, że nie wykonano stacji
                      transformatorowej na osiedlu, i do dzisiaj osiedle zasilane jest
                      prądem budowlanym z Pryzmy. Nawet nie ma wyznaczonej działki pod
                      stację transformatorową, bo Pryzma sprzedała, tą ukradzioną osiedlu
                      działkę, na której była także drogą dojazdową do osiedla i miejsca
                      parkingowe.
                      Inwestor, który zakupił tą działkę pod sklep „Biedronka”, gdy
                      rozpocznie budowę i ogrodzi teren, sprawi wielkie utrudnienia
                      mieszkańcom osiedla „Grunwald”, odetnie osiedle od głównej drogi
                      dojazdowej i od miejsc parkingowych, ale Pryzmę i Starostę
                      Poznańskiego to nic nie obchodzi. W piśmie z dn.08.02.2010 nr AB.XIV
                      7351-16-206/07 Starosta Poznański stwierdził, że wcześniejsza jego
                      decyzja została skonsumowana, dlatego nowy inwestor może wybudować
                      sobie „Biedronkę”.
                      Starosta Poznański stwierdził, że działkę można ukraść, odsprzedać i
                      nikt nie ponosi
                      za to żadnych konsekwencji - to jest kpina.
                      Pryzma w zmowie ze Starostą Poznańskim i z Powiatowym Inspektorem
                      Nadzoru Budowlanego, ukrywali cały czas projekt zagospodarowania
                      terenu osiedla „Grunwald” przed kupującymi mieszkania.
                      Wystąpiłem z pismem do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego,
                      po jego decyzji dopuszczenia osiedla do użytkowania, z zapytaniem,
                      czy obiekty są rzeczywiście wykonane zgodnie z projektem
                      zagospodarowania terenu. Aby złożyć pismo musiałem najpierw
                      przedstawić umowę zawartą z developerem, dowód osobisty, a i tak nie
                      pozwolił mi obejrzeć zatwierdzony projekt zagospodarowania terenu.
                      Później otrzymałem pismo, że Pryzma wszystko wykonała prawidłowo co
                      było całkowitym kłamstwem.
                      Starosta Poznański wydał pozwolenie na budowę osiedla spółce Pryzma,
                      gdy spółka nie dysponowała wszystkimi działkami, aby rozpocząć
                      budowę, ponadto Starosta Poznański wydając pozwolenie na budowę
                      osiedla, zataił działki, których Pryzma nie zakupiła, przez co
                      wiedział, że Pryzma, będzie musiała zmienić projekt zagospodarowania
                      terenu, doprowadzając do samowoli budowlanej, wycinania dorodnych
                      drzew z ogrodu Eden, którego nie wykonali. Starosta Poznański także
                      zabronił, aby ktokolwiek poza Pryzmą, mógł oglądać projekt
                      zagospodarowania terenu.
                      prezesem był prezes Pryzmy: Witold Krawczyk. Jeżeli Pryzma przekaże
                      teraz, nowemu zarządcy ukrywane dokumenty i całą dokumentację:
                      zatwierdzony projekt zagospodarowania terenu, projekty budynków, to
                      będzie można się przekonać, jak Pryzma z urzędnikami, osiągali dla
                      siebie korzyści majątkowe.
                      zarządcy Pryzmy, mogą już spodziewać się kłopotów, ze strony Pryzmy.
                      Właściciele Galerii Podolany, gdy byli w konflikcie z Pryzmą,
                      zostali pozbawieni ogrzewan
                      • Gość: Widukind Re: Osiedle Grunwald Skórzewo cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 14:20
                        Grzegorzu, dziękuję, byłem tak wczoraj w sprawie zakupu , teraz rezygnuję . Dzięki.
                        • Gość: Grzegorz Re: Osiedle Grunwald Skórzewo cz.2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 15:38
                          Pryzma złamała umowę o wybudowanie i sprzedaż lokalu mieszkaniowego,
                          nie tylko ze mną ale i z wszystkimi mieszkańcami osiedla „Grunwald”.
                          W umowie miałem zapis, że po wpłaceniu 5% wartości mieszkania,
                          otrzymam klucze do mieszkania, a pozostałe 95%, miałem wpłacić, po
                          zakończeniu inwestycji przez Pryzmę.
                          Do dzisiaj Pryzma nie zakończyła wszystkich prac np. dalej osiedle
                          zasilane jest prądem budowlanym z Pryzmy, brak ogrodzenia, brak
                          ogrodu „Eden”, brak miejsc parkingowych dla wszystkich mieszkań,
                          brak oczyszczalni ścieków itd.
                          Gdy ja zakończyłem w swoim mieszkaniu roboty wykończeniowe, to
                          Pryzma rozpoczęła prace związane z zagospodarowaniem terenu,
                          zmieniając zatwierdzony projekt zagospodarowania tego terenu, oraz
                          łamiąc przy tym zapisy umowy.
                          Pryzma rozpoczęła od nie zakupienia działki przy silosach, (za cichą
                          zgodą Starosty Poznańskiego), na której zgodnie z projektem, miał
                          powstać parking na 135 miejsc dla samochodów osobowych. Ponieważ,
                          musieli gdzieś umiejscowić ten parking, wyrzucili niezgodnie z
                          umową, tak głośno reklamowany, przez nich ogród „Eden”, od strony
                          południowej, stykający się ze bezpośrednio ze strefą ochronną ujęcia
                          wody dla wsi Skórzewo. Miały tam powstać tzn. tereny zielone: park z
                          ławeczkami, oczko wodne, plac i drogi dla jeżdżących na rolkach,
                          ściana wspinaczkowa, ozdobne krzewy i drzewa, itd.. Pryzma
                          zmieniając zapisy umowy, niezgodnie z przepisami prawa budowlanego,
                          rozpoczęła samowolę budowlaną. Pierwsze co zrobili, wycieli z
                          ogrodu „Eden” około 11 dorodnych drzew sięgających 3 piętra,
                          rosnących przy oknach, mojego mieszkania, a potem, oszukując
                          mieszkańców, wykonali plac betonowy - parking na około 100 miejsc
                          postojowych, w odległości 7m od okien. To wg Dz. U. z 2002 r. Nr 75,
                          poz. 690 § 19, minimalna odległość takiego parkingu, od okien to
                          20m. Pryzma wykonując ten parking, nie patrzyła nawet na to, że
                          weszli tym parkingiem około 1m na sąsiednią nie swoją działkę w
                          miejscu strumyka, a jednocześnie w strefę ochronną ujęcia wody. Tak
                          samo zrobili z placem zabaw dla dorosłych, który umieścili na nie
                          swojej działce, a na działce, która należy do miejsca gdzie jest
                          uzdatniana woda pitna. Ponieważ Pryzmie brakowało, jeszcze miejsc
                          parkingowych, zajęli także nielegalnie, niezgodnie z projektem
                          zagospodarowania, nieswoje działki wzdłuż ul. Poznańskiej na miejsca
                          parkingowe.
                          Po tak wielkich zmianach uczynionych przez developera - Pryzmę,
                          łamiących umowę, wystąpiłem do nich o obniżenie ceny mieszkania, lub
                          zwrot poniesionych kosztów, ze względu na:
                          - bardzo niską jakość wykonanych prac budowlanych,
                          - wiele usterek, niektórych nie do usunięcia, a także zagrażających
                          bezpieczeństwu budynków, nie spełniających przepisów BHP (np.
                          balustrady)
                          - zmniejszanie całej działki przynależnej osiedlu „Grunwald”,
                          - zlikwidowanie ogrodu „Eden”
                          - nie wykonanie stacji transformatorowej,
                          - nie wykonanie oczyszczalni ścieków, tylko tańszego szamba
                          przelewowego do strumyka, zatruwającego strefą ujęcia wody dla wsi
                          Skórzewo,
                          - samowole budowlane
                          Pryzma nie zgodziła się na żadną moja propozycję, nawet nie chcieli
                          mi zwrócić wpłaconych 5% za ten bubel co wybudowali, ze względu na
                          to, że nie zgodziłem się na podpisanie Aktu Notarialnego, co wiązało
                          się z wpłatą pozostałych 95%. Potem otrzymałem od nich pismo, że już
                          ktoś inny kupił moje mieszkanie, a ja mam 7 dni na opuszczenie tego
                          lokalu, bo inaczej mnie wyrzucą. Rzeczywiście, mieszkanie zakupił
                          ich ochroniarz, którego zameldowali w moim mieszkaniu, a nigdy w nim
                          nie był. Kilka razy podszyty właściciel w towarzystwie piecu,
                          sześciu pracowników Pryzmy, chcieli się do mnie włamać, walili do
                          drzwi, raz była obecna przy tym Policja z Tarnowa Podgórnego. Po
                          wizycie Policji, przestali nachodzić mnie, ale odłączyli mieszkanie
                          od wszystkich mediów: wody, prądu, ogrzewania.
                          Do czasu, kiedy miałem media, nie wystawili mi żadnego rachunku, bo
                          właścicielem mieszkania w Pryzmie, był ich ochroniarz Damian Perek,
                          który rzekomo wszystko opłacił, taki porządny.
                          Ze mnie zrobili, złodzieja, że nie opłacam mediów i dlatego musieli
                          mnie od nich odłączyć.
                          Po pewnym czasie zabrałem większe rzeczy z tego całkowicie
                          wykończonego przeze mnie mieszkania, ale nie wszystko. Gdy
                          zauważyli, że zacząłem się wyprowadzać, włamali się podczas mojej
                          nie obecności, do tego mieszkania, zabierając rzeczy pozostawione
                          np. w łazience umywalkę, muszlę, meble poskładane, wideofon itp.
                          Do dzisiaj nie zwrócili mi nawet tych 5% wpłaconych, przeze mnie.
                          Pryzma umie brać pieniądze i umie zmuszać na siłę do płacenia za coś
                          co jest źle wykonane, ale nie umieją sumiennie wykonywać swojej
                          pracy i nie umieją się pogodzić z porażką, żeby komuś oddać
                          pieniądze.
            • Gość: mieszkaniec Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 09.03.11, 00:15
              odpisując 1,5 roku później: silosów już nie ma, przy osiedlu stoi świetnie zaopatrzona Biedronka, rondo wybudowane, za chwile rozpoczną się prace przy galerii mallwowa: mallwowa.com - słowem nie jest tak źle, jak źli ludzie krakali...
    • Gość: ospodolany.cba.pl Re: Osiedle Grunwald Skórzewo IP: *.icpnet.pl 01.07.10, 22:38
      Zapraszamy na forum osiedla Podolany przy ulicy Strzeszyńskiej 67 w
      Poznaniu budowanego przez firmę Pryzma-BUD

www.ospodolany.cba.pl/forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka