Dodaj do ulubionych

Stary most św. Rocha w remoncie

02.06.07, 08:16
Niestety pani Strzałko jest reliktem z minionej epoki! Na szczęście, przy
okazji programu rewitalizacji dla Śródki to mieszkańcy, a nie miejscy
urzędnicy mieli najważniejszy głos ! Tak trzymać !!
Obserwuj wątek
    • Gość: kovbat Jeden z dwóch najważniejszych historycznie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 10:05
      ...mostów będzie niebawem odbudowany.. Świetnie.. Ale trzeba iść za ciosem...
      Czas na konkrety w sprawie odkopania starego koryta i odbudowy mostu
      Chwaliszewskiego!

www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum10/chwaliszewo1_copy1.jpg
    • renepoznan Re: Stary most św. Rocha w remoncie 02.06.07, 10:15
      apaw2 napisała:

> Niestety pani Strzałko jest reliktem z minionej epoki! Na szczęście, przy
      > okazji programu rewitalizacji dla Śródki to mieszkańcy, a nie miejscy
      > urzędnicy mieli najważniejszy głos

A możesz wyjaśnic blizej? W czym to mieszkańcy mieli rację? Aż tak zależało im
      na zachowaniu tej stalowej konstrukcji z lat 50-tych? 50-letni zabytek?
      Jak postawią to zobaczysz jak ta potężna konstrukcja przystosowana do
      szerokości Warty będzie wygladać na węższej Cybinie. I jak ze strony Śródki
      wygadać będzie Katedra i Pałac Biskupów. Tylko, że wówczs będziecie cicho.
      Wszyscy pomysłodawcy tego przeniesienia bedą siedzieć cicho.
      PS. Kładka jest konieczna - ale nie taka kupa żelastwa.
      • yahoo_poznan Re: Stary most św. Rocha w remoncie 02.06.07, 10:56
        renepoznan napisał:

> A możesz wyjaśnic blizej? W czym to mieszkańcy mieli rację? Aż tak zależało im
        > na zachowaniu tej stalowej konstrukcji z lat 50-tych? 50-letni zabytek?
        > Jak postawią to zobaczysz jak ta potężna konstrukcja przystosowana do
        > szerokości Warty będzie wygladać na węższej Cybinie. I jak ze strony Śródki
        > wygadać będzie Katedra i Pałac Biskupów. Tylko, że wówczs będziecie cicho.
        > Wszyscy pomysłodawcy tego przeniesienia bedą siedzieć cicho.
        > PS. Kładka jest konieczna - ale nie taka kupa żelastwa.

Także mam pewne obawy, czy to przęsło nie przytłoczy otoczenia (zwłaszcza, że w
        bezpośredniej bliskości stoi drugi, duży most) - zobaczymy. Jestem gorącym
        zwolennikiem połączenia Śródki i Ostrowa mostem, ale sądziłem, że wybudowana
        zostanie w tym miejscu delikatna w formie kładka dla pieszych i rowerzystów.

Cóż... Pozostaje tylko mieć nadzieję, że to się jakoś zgrabnie ze sobą skomponuje.
        • yahoo_poznan Re: Stary most św. Rocha w remoncie 02.06.07, 11:41
          Także mam pewne obawy, czy to przęsło nie przytłoczy otoczenia (zwłaszcza, że w
          > bezpośredniej bliskości stoi drugi, duży most) - zobaczymy. Jestem gorącym
          > zwolennikiem połączenia Śródki i Ostrowa mostem, ale sądziłem, że wybudowana
          > zostanie w tym miejscu delikatna w formie kładka dla pieszych i rowerzystów.
          >
          > Cóż... Pozostaje tylko mieć nadzieję, że to się jakoś zgrabnie ze sobą skomponu
          > je.

Chociaż most, który istniał do 1939 roku także miał wysoką konstrukcję z
          kratownic - po wojnie wybudowano most drewniany, kraj nawierzchni zabezpieczała
          balustrada - to było niezłe rozwiązanie (most jako całość nie był zbyt ładny)
        • Gość: ktoś Re: Stary most św. Rocha w remoncie IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.07, 12:11
          Most Rocha to najładniejszy z wszystkich poznańskich mostów (istniejących).
          Bezmyślne niszczenie gotowego przęsła było by zbrodnią. Jojczenie o to, że coś
          przysloni katedre słysze od conajmniej 10 lat. To może wszystko zakryć szybką i
          zrobić z tej części miasta muzeum??
    • dobrusia_to_ja Stary most św. Rocha w remoncie 02.06.07, 11:05
      "Władze miasta postanowiły jednak wykorzystać zachowane w niezłym stanie
      technicznym przęsło."

Ciekawe, czy z oszczędności ktoś z władz nosi za duże garnitury:/

Co za bzdura!! Zamiast robić wszystko, aby to miejsce piękniało, zohydzi się je
      z głupiej oszczędności.
    • yahoo_poznan Gdzie... 02.06.07, 11:32
      ...można zobaczyć jakąś wizualizację tego mostu? Bez tego chyba nie zaczynaliby
      budowy?
    • yahoo_poznan Znalazłem!!! 02.06.07, 11:34
      Nie wygląda to źle...

www.tutej.pl/cms.php?i=22729
      • Gość: kovbat Dokładnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:16
        Zapominamy chyba, że zostaniee użyte tylko środkowe przęsło, a nie cały, wielki,
        stary most Rocha:)) Jeśli wizualizacje nie są przekłamane, to wyjdzie nawet
        ładny mostek:)
        Poczekamy, zobaczymy, ale wydaje mi się, że będzie o wiele ładniej niż teraz.
        • Gość: Mav Re: Kładki... IP: *.icpnet.pl 02.06.07, 12:37
          Mówienie, że powinna tam być po prosty,lekka kładka jest głupotą. Potrzeba tam
          czegoś z sercem, a żelazne przęsła je mają. Jak się fajnie prezentują te zdjęcia
          międzywojenne (nowy most Rocha można powiedzieć jest ładną imitacją gdy się
          ogląda z daleka) Lekką kładka to można by połączyć Rataje z Wildą a nie
          zabytkowe okolice...

W naszym mieście w ogóle problem kładek nie jest zauważany, przez Wartę
          przechodzi się tranzytowymi mostami, aż uszy tam puchną od hałasu. Czas pomyśleć
          o innych!
          • yahoo_poznan Re: Kładki... 02.06.07, 16:34
            Gość portalu: Mav napisał(a):

> Mówienie, że powinna tam być po prosty,lekka kładka jest głupotą. Potrzeba tam
            > czegoś z sercem, a żelazne przęsła je mają. Jak się fajnie prezentują te zdjęci
            > a
            > międzywojenne (nowy most Rocha można powiedzieć jest ładną imitacją gdy się
            > ogląda z daleka) Lekką kładka to można by połączyć Rataje z Wildą a nie
            > zabytkowe okolice...
            >
            > W naszym mieście w ogóle problem kładek nie jest zauważany, przez Wartę
            > przechodzi się tranzytowymi mostami, aż uszy tam puchną od hałasu. Czas pomyśle
            > ć
            > o innych!

Odnośnie mojej głupoty...
            Chciałbym Tobie zwrócić uwagę, iż przez przytłaczającą większość swego istnienia
            Most Cybiński był właśnie drewnianą "kładką", nie mostem żelaznym (pierwszy most
            żelazny powstał w 1905 r., został przebudowany w roku 1913 (właściwie postawiony
            od nowa, według innego projektu) - swój żywot zakończył w 1939 r. - historia
            mostów żelaznych w tym miejscu to zaledwie 34 lata (na około 800 lat, lub więcej
            - zależy od opracowań ), niezbyt wiele nie sądzisz?) . Jeżeli by pójść tropem
            Twojego rozumowania ("Lekką kładka to można by połączyć Rataje z Wildą a nie
            zabytkowe okolice..."), dostosowanie mostu do zabytkowej okolicy i historycznego
            uzasadnienia, to właśnie powinien to być most drewniany, bez żadnych elementów z
            żelaza (dokładnie odwrotność tego co Cię zachwyca) - czyli właśnie "kładka".
            Polecam książkę "750 lat mostów poznańskich" Andrzej Ryżyński - jeszcze nie tak
            dawno można ją było zakupić w księgarni "Arsenał" na Starym Rynku za 10 zł (z
            pewnością Cię stać). Tak na początek...
      • renepoznan Re: Znalazłem!!! 03.06.07, 11:43
        yahoo_poznan napisał:

> Nie wygląda to źle...

Tylko, że ta wizualizacja jest odrobine podfałszowana. Nie pokazuje
        sasiewdniego mostu udająć, że zdjecie robione jest z niego) i sztucznie skraca
        przesło mostu Rocha.
        • yahoo_poznan Re: Znalazłem!!! 04.06.07, 17:03
          Tylko, że ta wizualizacja jest odrobine podfałszowana. Nie pokazuje
          > sasiewdniego mostu udająć, że zdjecie robione jest z niego) i sztucznie skraca
          > przesło mostu Rocha.

Jestem zwolennikiem delikatnej formy mostu, ale w tym przypadku akurat nie mamy
          już nic do powiedzenia. Most powstanie z użyciem dawnego przęsła czy nam się to
          podoba, czy nie - pozostaje się tylko łudzić, że jakoś to będzie wyglądać
    • yahoo_poznan Więcej na temat... 03.06.07, 10:13
      www.tutej.pl/cms.php?i=23338
      • dobrusia_to_ja Re: Więcej na temat... 03.06.07, 11:33
        Te most jest paskudny. Nie ma w nim grama finezji.
      • renepoznan Re: Więcej na temat... 03.06.07, 11:39
        yahoo_poznan napisał:

> www.tutej.pl/cms.php?i=23338
        Pisze w tym art:

"Gigantyczne przęsło starego mostu Rocha spoczywa nad jednym z kanałów
        dopływających do Warty. Konstrukcja o długości 72 metrów, szerokości 15 metrów
        i wysokości 9 metrów"

Tymczasem szerokość Cybiny w tamtym miejscu to około 65m. Pierwszy most
        Cybiński miał 64,4 m długosci - (w świetle podpór - 62,8m) Drugi miał tę samą
        długość, szerokość jezdni 7m i dwa chodniki po 3 m.
        Oczywiście przy budowie ten nadmiar 7 metrów mozna "zgubić" ale jak to będzie
        skutkowało wizualnie?
        • Gość: kovbat Re: Więcej na temat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 15:13
          Jeśli nie ma przęseł, jakby to ująć, w zagłębieniu rzeki tj. w samym kanale, to
          chyba oczywiste, że most musi być dłuższy od odległości między przyczółkami, bo
          musi się na czym oprzeć. Wcześniejszy most 64 metry bo miał bliżej siebie
          podpory. Myślę, że te 3,5 metra z każdej strony w porównaniu z 65 m nad rzeką,
          zginie niezauważone... A może coś przytną:)
        • Gość: mia Re: Więcej na temat... IP: *.icpnet.pl 03.06.07, 18:01
          porównując z sąsiednią kamienicą (fakt, jest trochę z tyłu) przęsło wygląda na
          trochę niższe niż 9 m... chyba, że ta kamienica ma bardzo wysokie piętra.
          • renepoznan Re: Więcej na temat... 03.06.07, 20:25
            Gość portalu: mia napisał(a):

> porównując z sąsiednią kamienicą (fakt, jest trochę z tyłu) przęsło wygląda
            na
            > trochę niższe niż 9 m... chyba, że ta kamienica ma bardzo wysokie piętra.

Kamienica jest typowa. Natomiast na wizalizacji te 9 metrów przypadają na
            wysokosci niepełnego 1 pietra. Bez komentarza. :(
            • www.nasznocnik.pl Stare przęsło jest OK (nawet jeśli wizualizacja... 04.06.07, 20:18
              ...szwankuje); w ogóle - za dużo jest gadania o samym moście, a za mało - o
              mało ciekawym (delikatnie mówiąc) stanie i wyglądzie całego fyrtla...
              • Gość: mia Re: Stare przęsło jest OK (nawet jeśli wizualizac IP: *.icpnet.pl 04.06.07, 22:47
                też się zgadzam z tym, że stare przęsło jest piękne. co do mało ciekawego
                wyglądu Śródki - nie zgadzam się - cały urok tego miejsca polega na tym, że
                czas się tam zatrzymał kilkadziesiąt lat temu. te detale - słup ogłoszeniowy,
                drewniane witryny sklepów, wydeptane progi, drobna szachownica na posadzkach,
                stare regały... znajomym z innych miast najbardziej w Poznaniu podoba się
                właśnie Śródka, jako miejsce niepowtarzalne i prawdziwy, a nie plastikowy,
                zabytek. coś jak krakowski Kazimierz 15 lat temu. cierpnę na myśl, że za kilka
                lat może nie być kocich łbów, a na pozbruku staną ogródki piwne jako
                alternatywa dla Starego Rynku, z klientelą dresiarsko - tipsiarską. oczywiście
                niezbędny jest remont kolegiaty, bo się sypie.
                • renepoznan Re: Stare przęsło jest OK (nawet jeśli wizualizac 05.06.07, 22:37

> też się zgadzam z tym, że stare przęsło jest piękne

De gustibus ... Teraz i tak nie mamy wyjscia. Poczekamy zobaczymy. Tylko nie
                  wypierajcie się potem, że byliscie entuzjastami tego projektu. Pamietajcie.
                  Wysokość przesła to około 9 metrów - a tamte kamieniczki chyba tyle właśnie
                  mają.
                  • Gość: mia Re: Stare przęsło jest OK (nawet jeśli wizualizac IP: *.icpnet.pl 05.06.07, 23:32
                    Rene, napisałam tylko, że stare przęsło jest piękne, bo jest, i tyle. co nie
                    znaczy, że będzie odpowiednie w każdym miejscu. wolałabym je jako Most
                    Berdychowski, ale tego chyba nie doczekamy ;( do wizualizacji podchodzę
                    krytycznie, choć nie aż tak jak Ty - licząc 3.5 m na piętro wychodzi 14 m. na
                    pocieszenie dodam, że we Wrocławiu na Ostrowiu też jest wysoki żelazny most
                    (fakt, że krótszy) i bardzo ładnie sie z wieżami katedry na zdjęciach
                    komponuje ;) zdjęcie wizualizacji zapisałam, porównamy w przyszłości z
                    rzeczywistością...
                    • renepoznan Re: Stare przęsło jest OK (nawet jeśli wizualizac 07.06.07, 15:19

> Rene, napisałam tylko, że stare przęsło jest piękne, bo jest, i tyle. co nie
                      > znaczy, że będzie odpowiednie w każdym miejscu

I właśnie o to miejsce chodzi. :):)
        • es_zet_pe Re: Więcej na temat... 04.06.07, 21:41
          Ja w kwestii formalnej...
          Mam wątpliwości czy rzekę która oddziela Ostrów Tumski od Śródki powinno się
          nazywać Cybiną. Tak, historycznie w pewnych okresach to była Cybina i nawet
          leżał nad nią Most Cybiński, ale obecnie powinno się to nazywać prawym korytem
          Warty. Ostrów Tumski jest wyspą na Warcie, a nie wyspą między Wartą a Cybiną!

Cybina się kończy tuż za Jeziorem Maltańskim, przed Mostem Mieszka I i jest to
          wyraźnie mniejsza rzeczka, wpadająca do prawego koryta Warty pod kątem mniej
          więcej 90 stopni. Bo jeżeli to co płynie pod Mostem Mieszka nazywamy Cybiną, to
          znaczy że mamy odcinek cieku wodnego bez nazwy - między Zagórzem z jednej
          strony a Berdychowem z drugiej, od bifurkacji Warty do ujścia właściwej Cybiny.

Bo jeżeli rzekę która płynie pod Mostem
    • Gość: Po sasiedzku Wreszcie IP: *.icpnet.pl 06.06.07, 23:20
      Wreszcie bedzie most nad "Cybiną". Przesłaniać katedry nie bedzie bo nikt na
      Śródkę oglądać katedrę nie chodzi. Nie można przesłonić widoku którego nie ma.
      • Gość: pyrania Re: Przesłaniać katedry nie bedzie IP: *.icpnet.pl 08.06.07, 01:32
        Zabawne - katedra jest i tak już ze wszystkich stron "obudowana", a wszyscy
        (no, prawie) zamartwiają się, że będą ją zasłaniać akurat przęsła mostu... ;)
        • Gość: kibic Re: Przesłaniać katedry nie bedzie IP: *.poz.zigzag.pl 13.06.07, 12:41
          Gość portalu: pyrania napisał(a):

> Zabawne - katedra jest i tak już ze wszystkich stron "obudowana", a wszyscy
          > (no, prawie) zamartwiają się, że będą ją zasłaniać akurat przęsła mostu... ;)

To się przejdź na Śródkę i popatrz. A dopiero potem pisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka