Dodaj do ulubionych

odkupię Nutramigen - każdą ilość

04.07.07, 10:50
Wczoraj pediatra zażądała ode mnie zaświadczenia, że dziecko nadal MUSI pić
Nutramigen. Zanim takie zaświadczenie uda mi się załatwić minie pewnie pół
roku - termin wizyty mamy dopiero 16.11.07 r.
W związku z tym bardzo proszę wszystkie osoby, które mają Nutramigen "na
zbyciu" o odsprzedanie go dla mojej córeczki.
W zamian mogę oferować także sporo pluszaków.
Jeżeli w Poznaniu to odbiorę osobiście, jeżeli poza miastem to koszty
przesyłki oczywiście pokryję.
Jagoda
Obserwuj wątek
    • Gość: ble Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 10:55
      nie dramatuj
      idz do apteki i kup - dostaniesz bez rp. tyle, ze na 100%
      • jagoda2 Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 04.07.07, 10:58
        Wiem, że mogę kupić bez recepty. Sęk w tym, że potrzebuję co najmniej 6 puszek
        miesięcznie, a to już spora różnica w kosztach, która dla mnie nie jest bez
        znaczenia.
        • Gość: ble Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 11:11
          ok - ale jak sobie wyobrażasz znalaźć kogoś kto ci odspąpi po 50%
          • jagoda2 Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 04.07.07, 11:20
            Zdarzają się osoby, którym zostają wykupione, ale nie wykorzystane puszki, bo
            dziecko przechodzi na inny rodzaj mleka lub nie chce go pić.
            • m0nam Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 04.07.07, 13:59
              Mój syn 4 lata pił nutramigen i nikt nie wymagał ode mnie takiego zaswiadczenia.
              Pediatra rodzinna wypisywała recepte bez problemu. Jesli robi problemy, a Ty,
              jako matka jestes przekonana, że dziecko powinno pic nutramoigen,bo tylko to
              toleruje, to zmień pediatrę - zrobisz to od reki bez czekania do listopada i bez
              kosztów, o ile mi wiadomo. Tez zmieniałam. Dzwoniłam do przychodni i po godzinie
              w okienku odbierałam recepte na 6 / 8 puszek bez problemu. Oczywiscie musi byc
              przy tej ilosci zaznaczone na recepcie dawkowanie.

Niestety nutramigenu na zbyciu nie mam - wypilismy zapasy do konca i jestesmy na
              bebilonie 3 i incydentalnie mleku krowim.
              • jagoda2 Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 04.07.07, 15:01
                Ja też do tej pory nie miałam problemu, niestety zmieniła się pediatra i teraz
                jest jakaś okropna stara baba, której nic się nie da wytłumaczyć :-(.
                Musiałabym w ogóle zmienić przychodnię, bo w tej wyboru nie mam. Niestety,
                nigdy nie wiadomo, na jakiego lekarza trafię i czy historia się nie powtórzy.
              • Gość: ble Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 16:49
                > Pediatra rodzinna wypisywała recepte bez problemu. Jesli robi problemy, a Ty,
                > jako matka jestes przekonana, że dziecko powinno pic nutramoigen,bo tylko to
                > toleruje, to zmień pediatrę

dzięki takiemu nastawieniu mamy dziurę w NFZ-cie - to nie pacjęt (rodzic
                pecjęta) decyduje co będzie miał zaordynowane
                • Gość: qwq Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.icpnet.pl 04.07.07, 17:00
                  takie dzialanie lekarza jest bezprawne. To samo przechodziłam z bebilonem.
                  Zadzwoń do NFZ i powiedz im jaka jest sytuacja. A w przychodni poproś o podstawę
                  prawną tego, ze nie może ci zapisać.
                  • Gość: ble Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 17:18
                    podstawa jest prosta - mleka modyfikowane przysługują na zniżkę TYLKO W WYPADKU
                    alergii pokarmowej. alergię ową powinien stwierdzić lekarz specjalista
                    • jagoda2 Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 04.07.07, 19:48
                      Generalnie masz rację. Tylko, co zrobić w sytuacji, kiedy pediatra żąda
                      zaświadczenia niemal od ręki, a na zaświadczenie od specjalisty trzeba czekać
                      niemal 5 miesięcy? Próby wytłumaczenia rejestratorce w poradni gastro, że
                      sprawa jest pilna, można między bajki włożyć.
                • m0nam Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 05.07.07, 10:52
                  BLE - Ja sama o tym nie decydowałam - dziecko miało robione specjalistyczne
                  badania u gastrologa alergologa - z tym, że badania nie były robione na żądanie
                  pediatry, bo inaczej nie wypisze nutramigenu, tylko z mojej inicjatywy, bo
                  dziecko miało wysypkę i biegunki + obciążenie alergia po mnie - prywatnie i
                  dlatego nie czekałam 6 miesięcy. Jak dziecko z alergią pokarmowa ma czekać 6
                  miesięcy na badanie.

Dziure w NFZ -cie to mamy z innych powodów - my z mężem płacimy od nastu lat
                  kosmiczne składki na ubezpieczenie zdrowotne, a każde badanie i wizyte robimy
                  prywatnie, bo np na Szpitalnej termin do nefrologa mój synek dostał za rok. Za
                  wiekszośc szczepień płaciłam prywatnie, za większośc wizyt niestety tez, bo z
                  rejonie przy goraczce 39 kazano przyjśc mni do przychodni z rocznym dzieckiem.
                  To a propos NFZ. Wiec wypraszam sobie.
                  • Gość: ble Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:01
                    > To a propos NFZ. Wiec wypraszam sobie

to teraz pomyśl sobie ile razy wymusiłaś procedurę na lekarzu ???? założę się,
                    że nie raz i nie dwa ....

bo z
                    > rejonie przy goraczce 39 kazano przyjśc mni do przychodni z rocznym dzieckiem

wizyta w przychodnii z rocznym dzieckiem, które ma 39 st nie jest nienormalna,
                    raczej rodzic, który widzi w tym coś dziwnego jest przewrażliwiony

> BLE - Ja sama o tym nie decydowałam - dziecko miało robione specjalistyczne
                    > badania u gastrologa alergologa

z twojej wypowiedzi to nie wynikało - wynikało natomiast coś innego -
                    mianowicie, że lekarz nie ma prawa ci odmówić - otóż ma prawo i podstawę prawną
                    ci podałem

>z tym, że badania nie były robione na żądanie
                    > pediatry, bo inaczej nie wypisze nutramigenu, tylko z mojej inicjatywy, bo
                    > dziecko miało wysypkę i biegunki + obciążenie alergia po mnie - prywatnie i
                    > dlatego nie czekałam 6 miesięcy.

ale pediatrę sobie sama wybrałaś ??? jeśli jest niefachowy to można go zmienić
                    • Gość: lynx Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:11
                      Polska na refundację leków wydaje największy procent środków przeznaczanych na
                      ochronę zdrowia z pośród wszystkich krajów europejskich. To dlatego między
                      innymi nie ma kasy na zabiegi i na pensje dla lekarzy. Za to każda łajza
                      dostanie lek warty kilkadziesiąt złotych za złotówkę a potem łyknie dwie piguły
                      a reszta się zmarnuje w szufladzie. Moim zdaniem trzeba zmienić podejście do
                      wypisywania refundowanych leków.
                      • Gość: ble Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 14:21
                        ja pie.... no z papy mi to wyjąłeś

ale debile nie rozumieją, że obniżanie cen (leki za darmo, za grosik itp) jest
                        szkodliwe dla systemu i w efekcie dla pacjętów !!!!!
                        debile twierdzą, że to jest "WOLNY RYNEK" - a ja się zapytam wolny ???? jaki tam
                        wolny skoro ceny i limity ustala NFZ ????

rozwiązanie jest proste:
                        SZTYWNE CENY URZĘDOWE, likwidacja leków bezpłatnych (z małymi wyjątkami) i
                        redukcja do 2 odpowiedników + orginał w obrębie jednej substancji chemicznej
                        • m0nam Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 05.07.07, 23:25
                          Za grosik powiadasz ?
                          Kiedy kupowałam nutramigen puszka kosztowała 30 zł , ze znizka 50% płaciłam za
                          kazda puszke 15 złotych - około 8-10 puszek na miesiąc, bo na nutramigenie
                          gotowałam wszystko.
                          Dopiero ostatnio cena nutramigenu spadła ponizej 30 złotych.

A nutarmigen to nie jest jedyna pozycja, która kupowałam w aptece owego czasu. I
                          tez nie jedyny wydatek na dziecko. Ja sobie mogłam na to akurat pozwolic, ale
                          pomysl o matkach, których na to nie stac, czekaja 6 miesiecy na głupie badanie
                          i, musza zebrac o pomoc na forum, żeby zostac zrównane z ziemia i porównane do
                          wyłudzaczek. Perspektywa zmienia się w zaleznosci od punku siedzenia...

• jagoda2 Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 06.07.07, 07:47
                            Dokładnie. To jest dokładnie tak, że syty głodnego nie zrozumie. Jeżeli komuś
                            się wydaje, że zakup Nutramigenu za 30 zł za puszkę to jedyny wydatek, jaki się
                            ponosi na dziecko alergiczne, to jest w wielkim błędzie. Dodam tylko, że puszka
                            wystarcza na jakieś 4-5 dni. Dzięki m0nam.
                            Pozdrawiam,
                            Jagoda
                            • Gość: lynx Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 11:17
                              Bez urazy, ale nie o Twoim mleku była mowa, tylko chorym systemie refundacji leków.
                            • mama_kacpra Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 06.07.07, 13:56
                              Jagodo ;) A nie mozesz zadzwonic do przychodni, ewentualnie bezposrednio do
                              lekarza, ktory ma takie zaswiadczenie wystawic i powiedziec w czym rzecz? Nie
                              musisz czekac na wizyte 5 miesiecy poprostu dzwon i powiedz, ze potrzebujesz
                              zaswiadczenie to 3 minuty roboty... lekarz chyba nie odmowi.. wystawi,
                              odbierzesz i recepcji i koniec ;)
                        • Gość: m. "Pacjęt" - hehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 09:29
                          ble - z ciebie to faktycznie niezły "pacjęt".
                          Może pora zajrzeć do słownika ortograficznego?
                          • Gość: ble Re: "Pacjęt" - hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 11:04
                            > Może pora zajrzeć do słownika ortograficznego?

przykro mi - nie zauważyłem - lecz staram się o swoją ortografię - mimo
                            problemów nie robię tych błędów za dużo

problem polega na tym, że ja nie widzę miejsc, w których mogę zrobić błąd - więc
                            wyobraź sobie ile wysiłku kosztuje mnie sprawdzanie tego co napisałem

a poza tym ocenianie człowiek przez pryzmat 1 błędu nie najlepiej świadczy o
                            tobie, ni wspominając o tym, że do tematu nie wniosłeś nic
                    • m0nam Re: odkupię Nutramigen - każdą ilość 06.07.07, 08:00
                      I jeszcze w uzupełnieniu - z rana, zresztą przed wizytą na Polnej - dodam, ze na
                      badaniu, którego nie refunduje NFZ, a dostałam na nie skierowanie od lekarza

> wizyta w przychodnii z rocznym dzieckiem, które ma 39 st nie jest nienormalna,
                      > raczej rodzic, który widzi w tym coś dziwnego jest przewrażliwiony

Jeśli dziecko leży rozpalone w łózku , to wyjscie w styczniu na minus 15 mrozu
                      jest raczej nienormalne. Dodam, ze w tamtym momencie nie dysponowałam
                      samochodem, a przychodnia oddalona jest o ok. 20 minu drogi. Nie jestem
                      przewrażliwiona. Lekarka kilka miesięcy po tym została zawieszona w czynnosciach
                      z powodu zaniedban natury różnej i sprawa nowego pediatry wyjasniła sie sama -
                      nie musiałam szukac w innej przychodni, a zapewne bym to zrobiła

Wracająnc jeszcze do nutramigenu - wcale sie nie zdziwię, jak lekarka, która
                      robi problemy z zapisaniem nutramigenu, po wizycie hojnego przedstawiciela
                      medycznego - nota bene podczas czasu przeznaczonego na przyjmowanie pacjetów -
                      bedzie przepisywać kazdemu pacjentowi nawet ze zwykła infekcja wirusowa ceclor,
                      clacid czy inny antybiotyk i nie bedzie miec skrupułów, za to bedzie miec parę
                      fajnych gadżetów do gabinetu i konferencje na Dominikanie. I nie jest to fikcja.
                      Nie jest to oczywiscie tez reguła. Pisze o tym, zeby pokazac, ze swiat nie jest
                      czarno-biały - i pacjenci i lekarze moga sobie to i owo zarzucić. Nazywanie
                      kazdego pacjenta żebrzacym łazęga jest nietaktem a nawet obrazą.

I nie jestem jednostronna - pisze to z perspektywy pacjenta, ale tez kogoś , któ
                      z racji urodzenia od dziecka wychowywał sie w srodowisku farmaceutów i lekarzy.
                      I na tym koncze mój udział w tym watku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka