Dodaj do ulubionych

Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelope...

14.07.07, 19:03
Co prawda to prawda! Takie osiedla jak Orła Białego, Lecha, Rusa mają ogromne
parki, pełno zieleni i można tam kupić mieszkanie po remoncie i po ociepleniu
bloku za ok. 4-5 tys . za metr i nie patrzeć sąsiadowi w okno, no i są
świetnie położone. A Polanka z przyszłą zabudowaną Łaciną to będzie nieludzko
gęsto położone miejsce , z bezładną zabudową , supergłośnym tramwajem
pośrodku i trasą Katowicką u boku! Coś w tym jest! To szaleństwo w obozowisku
Polanka za 7 czy 8 lub 10 tys. za metr to amok i wynik lansu developera! Kto
to od was kupi w przyszłości za tą cenę ! Forget it!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.icpnet.pl 18.07.07, 15:44
      Słuchajcie czlowieka, madrze prawi!!! Mafia deweloperska rzadzi Poznaniem!
      Trzeba byc skonczonym kretynem, zeby kupowac od nich mieszkanie.
      • Gość: dawid Zasiedlić puste tereny w mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 16:44
        A od kogo kupować? Bloki postoją w stanie takim jaki reprezentują teraz do 2025 roku, a potem zacznie się wyburzanie... Poza tym rynek wtórnych mieszkań w blokach nie jest niewyczerpalny.
        Druga sprawa to uciekanie ludzi za granicę Poznania, co trzeba powstrzymać, bo Poznan nie może zostać 400 tysięcznym miasteczkiem... Gęste osiedla deweloperskie mają zatem jakieś plusy! Zasiedlają zapuszczone i nieużytkowane tereny blisko Centrum jak Polanka, Witosa, Ks. Mieszka I, Os.Pod Lipami Wschód, Naramowice itd.
        Jeśli deweloperzy też zaczną budować pod Poznaniem, będzie trzeba powchłaniać podpoznańskie wioski!
        • Gość: zupa_dnia Re: Zasiedlić puste tereny w mieście! IP: 87.204.218.* 18.07.07, 17:11
          Billert ma racje. Wreszcie ktos cos rozsadnego do gazety napisal, zamiast
          kryptoreklamowych tekstow redaktór Tylendy promujacych deweloperskie bezguscie.
          • Gość: guerra Re: Zasiedlić puste tereny w mieście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 17:49
            Ja wyczuwam tu tylko frustrację.

• Gość: mia Re: Zasiedlić puste tereny w mieście! IP: *.icpnet.pl 18.07.07, 18:05
            a co będzie, gdy - tak jak w Warszawie - w Poznaniu stare spółdzielcze
            blokowiska będą się płotami odgradzać od nowych wstawek deweloperskich, by
            uniemożliwić ich mieszkańcom darmowe korzystanie ze spółdzielczych placów zabaw
            i skwerków? wtedy wyjdzie, kto tak naprawdę mieszka ekskluzywnie ;)
        • Gość: mapo Re: Zasiedlić puste tereny w mieście! IP: *.icpnet.pl 18.07.07, 22:49
          Skąd takie informacje? Ja spotkałem się z informacją, że te bloki są na 100 lat.
          • Gość: mart Re: Zasiedlić puste tereny w mieście! IP: *.icpnet.pl 31.07.07, 18:33
            Skąd takie informacje? Ja rozmawiałem z ludźmi, którzy budowali wysokie bloki w
            latach 70-tych; ich wytrzymałość była obliczona na 40, góra 50 lat.
        • Gość: tsuranni prędzej deweloperską chałturę wyburzą IP: *.idpan.poznan.pl 19.07.07, 08:22
          bloki z wielkiej płyty postoją jeszcze 100 lat
          • emu4 ILE? 20.07.07, 10:12
            ILE???? A kto to wie na pewno? Ja słyszałam, że 15 - 20.
            • mankut400 Re: ILE? 20.07.07, 10:27
              emu4 napisała:

> ILE???? A kto to wie na pewno? Ja słyszałam, że 15 - 20.

Na pewno to nikt nie wie. Jak zaczynali budować z wielkiej płyty, to mówiło się
              o trwałości rzędu 50 lat (i było to straaaasznie odległe). Najstarsze budynki
              na Ratajach zaraz będą miały 40 lat i wszelkie ekspertyzy o których słyszałem
              mówią iż są w bardzo dobrym stanie technicznym (konstrukcje!) i wytrzymają
              jeszcze co najmniej 30 lat (nie ma tam problemu tzw. "wieszaków" znanych z
              późniejszych systemów wielkopłytowych)
    • Gość: mapo Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.icpnet.pl 18.07.07, 22:52
      Dokładnie. Kupować tam mieszkanie za 500k? W takim ścisku?
      Mieszkałem na Milczańskiej - to obok Polanki, i dobrze znam te okolice. Osiedla
      wielkopłytowe są lepsze do mieszkania.
    • cytadela.panx.ok Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 18.07.07, 22:58
      Wielka płyta ma duszę.
      • Gość: Adam Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.echostar.pl 19.07.07, 08:13
        Chylę czoła przed panem, panie Andreasie. Sam wybrałem mieszkanie na os.
        Batorego, w tzw. sanatorium, czyli na pseudorynku. To ma coś, duszę, ludzie się
        tam gromadzą. A Polanka - odgrodzone murami betonowe przestrzenie dla
        japiszonów, dziwek i studentów.
        • mantis1 Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 19.07.07, 08:42
          duzo tu wypowiedzi osob ktore nie zdazyly sie zalapac na przyzwoita cene mkw
          w 'nowym budownictwie'.
          stad tez takie wypowiedzi w stylu japisonow i dzwiwek . hehehehe ale sie
          usmialem ... skrajny subiektywizm.
        • Gość: polanka Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.icpnet.pl 31.07.07, 18:35
          Dziwek to sobie w rodzinie poszukaj, kolego. Twoja wypowiedź to szczyt chamstwa.
    • mantis1 Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 19.07.07, 08:58
      skrajny subiektywizm ot co.

przeciez jak budowali rataje, to tez nic tam nie bylo! to jest normlany proces
      postepu i rozwoju. wpierw powstaja mieszkania, nasptepnie tereny sa zaludniane,
      buduje sie infrastrukture etc.
      po prostu nie rozumiem o co chodzi autorowi artykulu.

wezmy takie plewsika - w planach jest budowa wiaduktu nad torami, centrum
      handlowego i przedszkola. z drugiej strony bedzie 3 rama, obok zjazd na
      autostrade. co wiec trzeba?

idac takim subiektywnym tokiem rozumowania autora, to jak wytlumaczyc fenomen
      suburbi w europie?

to co teraz dzieje sie w pzn to powstawanie aglomeracji. a nie wychwalanie
      plyty abstrahujac od +/- mieszknia w plycie czy na nowym mieszkaniu.

pzdr.
      • jarka63 Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 19.07.07, 11:33
        Europejskie suburbia to domki, nie bloki.
        • mantis1 Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 20.07.07, 09:30
          tak to prawda, ale nadal prowadza do wyludniania centr miast.
        • drhuckenbush Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 20.07.07, 10:00
          Moze mowmy po polsku i uzywajmy wyrazow, ktore dobrze funkcjonuja w naszym
          jezyku - czyli przedmiescia?
          A co do tematu, to absolutnie sie zgadzam, europejskie przedmiescia, dzielnice
          na ogol bogate to niewielkie domki jednorodzinne/szeregowce.
      • Gość: Marek Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 11:38
        A gdzie na takiej Polance,albo osiedlu Atanera na terenie os.Pod Lipami widzisz
        miejsce na cokolwiek? Klocek Wechty na os.Przyjaźni nawet nie ma ilości miejsc
        parkingowych zbliżonych do liczby mieszkań.
        • Gość: histe Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.man.poznan.pl 19.07.07, 14:31
          Autor niestety ma racje...A przezywajac 30 lat na winogradzkim osiedlu stoje
          przed dylematem co dalej - czy za 160-180 tys kupować używaną kawalerkę ( minus
          to pytanie o trwałość takich bloków) czy dołożyć troche i kupować nową
          kawalerkę na nowowybudowanych tzw osiedlach, czy tez może budować się ( mam
          działke ok 20 km od poznania.... każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i
          minusy - a pewnie podobnych osób z dylematami jest wiecej
          • Gość: F. Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.dsl.bell.ca 19.07.07, 15:27
            ...bardzo dobry artykul...chyba zmienie nazwisko na jakies zagraniczne...bo
            dzis wielkie wziecie w Polsce maja tylko zagraniczniacy....

...no bo jest panie takie podejzenie ze doradzajacy moze byc albo z SLD...albo
            od Rydzyka...
            • Gość: left Drogi Filipku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 10:10
              przestań wreszcie walić te wielokropki w każdej swojej wypowiedzi, bo aż się
              tego czytać nie chce.
      • drhuckenbush Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 20.07.07, 09:58
        Tylko ci, co budowali Rataje, Piatkowo czy Winogrady kierowali sie potrzebami
        spoleczenstwa. Zrobili bloki, dalej sklepy, parki, piaskownice itd. Bo to mialo
        byc dla ludzi. Deweloperzy kieruja sie nieco innymi kategoriami. Oni chca na tym
        zarobic. Na zbudowaniu placu zabaw nie zarobia ani grosza - wiec po co maja w
        takie cos inwestowac? A jest oczywiste, ze deweloperzy dzialaja jak mafia i
        nalezy ich zniszczyc. W sztuczny sposob wywindowali sobie ceny. W tej chwili
        DUZO taniej jest wybudowac sobie dom 200 metrowy w wiosce pod Poznaniem niz
        kupic deweloperskie 50-metrowe mieszkanie w Poznaniu.
        • Gość: go Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 10:08
          A ja mam pytanie, czy rzeczywiście wielka płyta postoi 100 lat, czy może 15, bo
          to różnica. Ktoś jest w stanie dać na nie wiarygodną odpowiedź? Nie chodzi mi o
          pobożne życzenia ani też urągliwe uwagi, ze runą za 5 lat.

No bo jeśli 15, to co tu chwalić? Czy ktoś to bierze pod uwagę? Co stanie się
          wtedy z mieszkańcami? Sama mieszkam w płycie i byłby OK, gdyby nie strach, że to
          pójdzie w dym za może nawet 10 lat? Jak jest data przydatności do spożycia np.
          Rataj? Na pewno nie 2100...
          • drhuckenbush Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 20.07.07, 11:09
            IMO wielka plyta sporo przezyje. Zauwaz, ze ona juz stoi prawie 40 lat i nie
            byly konieczne zadne "generalne remonty" - a to swiadczy o tym, ze jest w bardzo
            dobrym stanie.

A biorac pod uwage cwaniactwo deweloperow i chec zrobienia duzych pieniedzy
            malym kosztem smiem twierdzic, ze oszczedzaja na wszystkim co sie da byle tylko
            jak najwiecej, jak najszybciej i jak najtaniej wybudowac. Co za tym idzie -
            jakosc bedzie "srednia".
          • lukask73 Ile to postoi 24.07.07, 10:59
            Może odpowiedź nie będzie wprost, ale inspektor, który robił w moim mieszkaniu
            przegląd techniczny (tak, na moim osiedlu zgodnie z prawem budowlanym robi się
            co 5 lat przegląd) powiedział, że bardzo możliwe, że bloki z żelbetonu postoją
            dłużej, niż niektóre budowane współcześnie.
        • mankut400 "motywowanie" deweloperów 20.07.07, 10:23
          > Deweloperzy kieruja sie nieco innymi kategoriami. Oni chca na tym
          > zarobic. Na zbudowaniu placu zabaw nie zarobia ani grosza - wiec po co maja w
          > takie cos inwestowac?

A więc to WŁADZE MIASTA powinny "motywować" inwestorów! Uchwalając stosowne
          plany zagospodarowania przestrzennego danego terenu, obniżając cenę za metry
          kwadratowe przeznaczone pod PRAWDZIWĄ zieleń. Sposobów jest dużo, trzeba tylko
          CHCIEĆ!!!!
          Inaczej za ..naście/...dziesiąt lat będziemy mieć slumsy w
          obecnych "luksusowych" lokalizacjach!
          • Gość: qwerty NOWA WILDA IP: *.hochtief.de 23.07.07, 15:27
            Był taki projekt żeby ożywić centrum w miejscu dzisiejszych slumsów bazarku i
            wysypiska (dawny stadion) im. Szica - to był krok w dobrym kierunku. NIestety
            poznańczyki, ludzie zawistni i omałej wyobraźni używając fałszywych argumentów
            ochrony tzw. klinów zieleni odsuneli w czasie ten pomysł do momentu gdy
            wykształcone pokolenie, nieobarczone komunistycznym spatrzeniem będzie miało
            szanse kierować rozwoje miasta. To samo tyczy się ucywilizowaniem Warty - to
            nie strumyk górski żeby na brzegach rosła trawka - trzeba tam wprowadzić
            osiedla, bulwary, knajpki, sklepy - tchnąć spowrotem życie w rzekę, która dałą
            życie Poznaniowi!
        • Gość: :( Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.icpnet.pl 31.07.07, 18:41
          "W tej chwili DUZO taniej jest wybudowac sobie dom 200 metrowy w wiosce pod
          Poznaniem niz kupic deweloperskie 50-metrowe mieszkanie w Poznaniu."

Zapomniałeś uwzględnić w swoim porównaniu kosztów działki budowlanej. A te
          niestety sporo podrożały ostatnio:(
      • hella_79 Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo 27.07.07, 13:59
        a gdzie Ty chcesz zbudowac jakąś infrastrukturę na takiej np. milczańskiej? albo na inncyh na maksa zapchanych nowych osiedlach?
    • mankut400 BARDZO DOBRY artykuł! 20.07.07, 10:01
      Może co niektórzy "decydenci" się obudzą i nowe osiedla zaczną być budowane w
      sposób nie gorszy niż stare, "pokomunistyczne"!
      Nigdy nie sądziłem, że osiedla ratajskie będą traktowane jako wzorzec "luźnej"
      zabudowy. Niestety, dzisiejsze osiedla budowane przez deweloperów to zgroza:
      ciasnota, brak zieleni, placów zabaw, niedobór miejsc parkingowych.

Patrzę też ze zdziwieniem na nowo budowany budynek na Śródce: od południa tuż
      przy ruchliwej trasie, od północy wąziutka, kilkumetrowa zaledwie "dziura"
      oddzielająca od sąsiedniego budynku. Ten, kto tam zamieszka - ma przesr..e
      • Gość: histe Re: BARDZO DOBRY artykuł! IP: *.man.poznan.pl 20.07.07, 12:59
        ile postoi wielka płyta tego nie wie NIKT. Faktem jest, że najstarsze stoją już
        od lat 60 więc Ci co mieszkają w płycie z lat 70/80 są ok 15 lat do przodu w
        czystej teorii oczywiście .....
    • Gość: Q Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: 195.20.110.* 20.07.07, 13:42
      Czy ten facet na prawde doradza władzom naszego miasta?
      A jak tak, to co te władze na to?
      No bo z tego widać, że te rady (wizja przedstawione w artukule) jest biegunowo
      różna od forsowanych przez władze rozwiązań i tego co probuje się uchwalić w
      Planach i na co wydaje się zgody.
      • Gość: zupa_dnia Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: 87.204.218.* 20.07.07, 15:31
        Doradza, ale wladze go nie sluchaja. I to go coraz bardziej wkurza. Stad
        wzmozona aktywnosc na lamach prasy.
    • Gość: Józef Ani płyta ani deweloperka IP: 217.168.130.* 20.07.07, 18:09
      Nie lubie ani wielkiej płyty ani osiedli bo oba nie były budowane po to by
      mieszkać. Wielka Płyta miała dac tanie i szybkie skoncentrowania mieszkańców na
      potrzeby wielkich molochów przemysłowych. Inwestycje deweloperskie służą
      napchaniu kieszeni inwestora. Wyjściem jest premiowanie kredytami ulgami etc
      budownictwa jednorodzinnnego ew szeregowego.
      Nikt kto przeszedł się korytarzem w bloku nie wmówi mi że to rarytas. Smród
      zsypów, połamane dźwi, graffit, winy bez żarówek. Podejrzewam, ze osiedla
      deweloperskie będą wyglądały tak samo ale nie za 20 lat ale juz za 5-7 lat.
      Mieszkam na Strzeszynie na szczęście w domu ktory sam zbudowałem ale widzę tuz
      obok blokowiska wystawione przez deweoperów, nie pomalowane, z blaszanym (sic)
      dachem. Nabywcom zamydlono wzrok pseudoluksusami typu płytki na chodach i
      klatkach ale i tak każdy kto ma troche oleju w głowie sprzedaje na gwałt i
      pomimo horrendalnych cen kupuje ziemie i buduje coś własnego. Myślę, ze juz za
      kilka miesięcy cena niektórych mieszkań poleci na pysk i ci którzy nie zdążą
      teraz sprzedać zostaną z kredytami i niewiele wartymi nieruchomościami.
      • lukask73 Smród zsypów 24.07.07, 11:02
        > Smród zsypów, połamane dźwi, graffit, winy bez żarówek.

A dzieciaki, zamiast iść do szkoły, siedzą na klatkach i palą szlugi.

Wierz mi, że nie wszędzie jest takie penerstwo. U mnie, ani w poprzednim ani w
        aktualnym bloku nie było graffiti, smrodu ani połamanych dźwi :-)
    • Gość: www Billert!Pomóż poznaniakom! Walcz z nami ! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.07.07, 19:05
      Billert! Pomóż poznaniakom! Walcz z nami! Tyle lat Grobelny i jego dwór tłamsi
      to miasteczko. Gdyby nie kilku bogatych ludzi to miasto zeszłoby do rangi
      Zielonej Góry.
    • Gość: spinaker206 Re: Wieś dobra pod warunkiem dobrej komunikacji IP: 89.174.186.* 22.07.07, 12:51
      Mieszkanie pod miastem nie będzie uciążliwe, pod warunkiem, że samorządy
      znajdujące sie w promieniu oddziaływania Metropolii Poznańskiej dojdą do
      porozumienia w celu zbudowania sprawnej komunikacji masowej. Niedawno TV
      pokazywała takie spotkanie. Błędem Poznania jest, że stawia na rozwój
      komunikacji samochodów osobowych, wyrzucanie pieniędzy na Ramy, a nie na budowę
      nowoczesnych skrzyżowań drogowych z koleją, co jest tańsze i da szybszy efekt.
      Skoro Poznań nie potrafi rozwiązać problemu komunikacji masowej we własnym
      mieście, to wątpię, czy pomoże gminom w realizacji szybkich połączeń koleją
      podmiejską.
    • lukask73 Płyta niekoniecznie, ale rozplanowanie niezłe 24.07.07, 10:52
      Ja bym poddał jeszcze pod rozwagę osiedla winogradzkie. Na Przyjaźni i
      Zwycięstwa nie ma rozjeżdżania chodników i trawników na oślep. Na Lecha i
      Czecha niestety pieszym zostawia się tylko metr chodnika, reszta jest
      permanentnie zastawiona. Z nieznanych powodów władze osiedla nie widzą
      problemu, a Straż Miejska nie reaguje.
      • Gość: Marek Re: Płyta niekoniecznie, ale rozplanowanie niezłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 10:02
        Chyba 2-3 lata temu, w WTK jakiś pacjent perorował,że osiedla winogradzkie są
        skandalicznym marnotrawstwem terenu.Pan Maciej Przybylak (obecnie radny PiS)
        może ruszy 4 litery i zbada sprawę? Wetknie kij w mrowisko?
    • Gość: mariooo Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.icpnet.pl 26.07.07, 22:10
      mieszkam (choc mam nadzieje ze juz niedlugo wyprowadze sie pod poznan)
      na "ratajskim blokowisku" w desce. bedac na spacerze popatrzylem troche z boku
      na to osiedle. i co widzialem?? poza wielkimi wiezowcami widzialem wielki plac
      zieleni rozdzielajacy os tysiaclecia i lecha, sporo miejsc parkingowych, duze
      polacie zieleni pomiedzy blokami. kiedys czesto chodzilem na spacer w oklolice
      polanki - Ataner. Nie powiem bloki narazie wygladaja ladnie, ale zageszczenie
      mieszkancow jest ogromne, zielen.... jest kilka krzaczkow pomiedzy klatkami
      przysypanych kora. ja z mojego okna chcac podgladac sasiadow musialbym uzywac
      lornetki, a tam....wystarczy "nieuzbrojone" oklo lub czyste okulary.
      kiedys rozwazalem kupno mieszkania w nowym budownictwie, jednak wybralem dom z
      800metrowym ogrodem, (czyli chyba cala powiezchnia zieleni w przytaczanym
      atanerze) z wlasnymi miejscami parkingowymi, z dwiema rodzinami po sasiedzku
      (gdzie do jednych mam 10m a do drugich ok 30m) z wielkim lasem w bliskiej
      odleglosci oczywiscie z problemami ze sniegiem, koniecznoscia kupna drugiego
      auta i z faktem ze do multikina bede jechal 10min dluzej niz teraz.
    • Gość: Water Proof Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.icpnet.pl 28.07.07, 13:17
      Wielkie parki i mnóstwo zieleni na Orła Białego??? uahahaha...
      Byłeś tu kiedyś? Jedyny plus Orła Białego to niezagospodarowane tereny za
      Dziadoszańską - ale i to pewnie niedługo się zmieni :(
      Gdybym tylko mogła, uciakłabym stąd gdzie pieprz rośnie. Nienawidzę mieszkać w
      bloku! Rataje to głównie długaśne deski i wieżowce - 16stki. Nieprzyjazne, z
      cienkimi ścianami, przez które słychać wszystko, co się dzieje u sąsiadów...
      Dzieciaki ganiające po schodach, młodzież pijąca i paląca na klatkach
      schodowych, zieleń niszczona przez łobuzów. Poczucie, że wszystko tu jest
      niczyje. Plotkarskie sąsiadki obserwujące wszystkich z okien :/
      • Gość: A ja bym sie nigdy Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 16:57
        na wiochę nie wyprowadził! Jestem miejski chłopak, a na takich zadupiach to
        nawet ateistą nie możesz być , bo cię "dobrzy ludzie" podkablują , a ksiądz
        pokropi deszczówką i dopadnie cię ostrcyzm "wspaniałych " Polaków.
    • Gość: albert preferencje dla marketów i deweloperów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 07:55
      to widać wyraźnie w studium, i jeszcze jedno - zyski są po stronie "inwestorów"
      (i jeszcze kogoś?) zaś koszty po stronie miasta czyli płacą mieszkańcy.
    • Gość: Ania Re: Wolę poznańską wielką płytę od osiedli dewelo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 13:57
      Poproszę o tradycyjną wersję.Ulica,chodnik,no z modyfikacją 3 metry wgłąb z
      miejscem na samochód.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka