orlet 25.08.07, 02:37 Sugeruję jednak słać maile bezpośrednio do MPK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Nazwa GW linii przez Most Rocha się nie przyjmie IP: *.icpnet.pl 25.08.07, 06:38 Znowu GW forsuje tą bezsensowną, wymyśloną przez siebie nazwę, która się nie przyjęła i nie przyjmie, bo jest po prostu głupia!! Opinie na forum były zupełnie inne - większość dotyczyła tego, że są problemy z dojazdem z peryferii Poznania i z miejscowości podpoznańskich. Jeśli chodzi o ceny, to jedni narzekali, że komunikacja jest zbyt droga inni że ceny są OK. Ci co narzekali, to głównie osoby, które miały zamiar wybrać się z rodziną do centrum miasta - rozwiązaniem jest stworzenie oferty biletów rodzinnych czy weekendowych i większa promocja tego. Natomiast największe baty MPK dostało od kierowców, którzy chętnie by się przesiedli na komunikację miejską, ale dojazd MPK zajmuje przeważnie 2-3 razy dłużej niż samochodem, albo czasy są porównywalne z przejściem danego odcinka pieszo. Tutaj jest ogromna praca do wykonania - po pierwsze reorganizacja komunikacji, bo o ile do centrum z większości miejsc w Poznaniu jest łatwo dojechać, to już transport pomiędzy różnymi częściami miasta z pominięciem centrum - bardzo kuleje. Nie po to są przecież tworzone węzły przesiadkowe (dworce autobusowe), żeby nie były one ze sobą skomunikowane. I aż prosi się, żeby było jakieś szybkie połączenie pomiędzy budowanym dworcem na Sobieskiego a Śródką, dalej Dworcem Rataje i następnie Dębcem oraz Górczynem - a wszystko z pominięciem centrum. Takie połączenie z Ronda Rataje kiedyś istniało - były to autobusy 85 oraz 90. W tej chwili 85 kursuje tylko do Śródki a 90 do Kazimierza Wielkiego. Koszt wydłużenia linii jest bardzo niewielki, a korzyści ogromne - w szczególności dla tych wszystkich, którzy pracują np. w Suchym Lesie a dojeżdżają z Rataj, lub mieszkają na Winogradach/Piątkowie a pracują np. w Gądkach czy Kórniku. Ogólnie - komentarz do dyskusji jest bardzo tendencyjny i nieobiektywny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Nazwa GW linii przez Most Rocha się nie przyj IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.07, 08:55 Tramwaj w Poznaniu to BIMBA !!! I wbijce to sobie wreszcie pismaki do głowy. Jakis kurna napływowy redaktorzyna załapał sie do pisania i nie wie dla kogo pisze i jak pisac. Reszta tak ja wyżej pisał aaa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plootto Mnóstwo uwag do MPK IP: *.echostar.pl 25.08.07, 07:53 mieszkam od kilku lat na osiedlu Polanka 1. "obsługuje" nas przystanek tramwajowy POLANKA - kiedyś, kiedyś była na tym terenie Agroma. Na przystanku tym wysiadała 1, może 2 osoby maksymalnie. Od kilku lat rozbudowały się tu osiedla. Powstała Polanka 2, TBS. MPS z przystankiem nic nie zrobiła. Stara wiata po jednej stronie. Słupek po drugiej stronie przystanku. Zimą nie ma się gdzie schować. A przecież jest to jeden z większych przystanków na tej trasie. I to świadczy o podejściu MPK do swoich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
qu_75 Re: Mnóstwo uwag do MPK 27.08.07, 15:16 Popieram przedmówcę. Jednak cierpliwie czekam na zapowiadane przeniesienie przystanku na skrzyżowanie Katowickiej z Milczańską - w tej chwili jest tam bardzo niebezpiecznie!!! Tłumy ludzi przechodzą przez tory, jeżdżą rowery, wózki z dziećmi i do tego ciągły ruch aut, a ograniczenia prędkości przestrzega może co 3 tramwajarz. Tylko czekac na jakąs tragedię (kilka kraks juz tu zresztą miało miejsce). Tam powinien byc zlokalizowany przystanek i to z prawdziwego zdarzenia (zadaszony). Argumenty za: - zwiększenie bezpieczeństwa pieszych i zmotoryzowanych na tym skrzyzowaniu - lepsza dostępność przystanku dla ludzi z TBS, ul. Polanki, os.Polanki1 Drugi - dodatkowy - przystanek powinien jednocześnie powstać przy osiedlu Budimexu: dla tych mieszkańców oraz mieszkańców dalszych etapów Polanki 2. Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Podzielić MPK na tramwaje, autobusy 25.08.07, 08:57 Dlaczego nie podzieli się MPK na dwie spółki Tramwajową i Autobusową. Linie autobusowe na przetarg. Tramwaje pozostają spółką komunalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: striepo Mnóstwo uwag do MPK IP: *.acn.waw.pl 25.08.07, 14:03 artykul bardzo na poziomie, nie ma jak to por ownywac problemy MPK do braku wiaty na jednym przystanku, brawo, normalnie stawiam piec jezeli dobrze pamietam to bardzo m adrze wypowiedzial sie ktos ktory podpisal sie nickiem "AAA" wystarczylo skopiowac i wrzucic artykul i bylaby kwinteesencja problemu wyjasiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuta Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 14:47 Ja to ciagle mam jeden problem z MPK. Ostatnio wzrosly kary za przejazd bez biletu - Ok. Tylko nie moge zrozumiec dlaczego mam placic za realny czas przejazdu (zamiast 10min. , np. 15 min), skoro jestem wprowadzony przez przewoznika w blad. Proponujac mi przejazd komunikacja twierdzi, iz dojade w 10 min. To chyba klasyczna sprawa dla adwokatow. Niewywiazywanie sie z umowy. Albo tzreba przemyslec i na nowo ustalic czas przejazdu srdoka lokomocji (nie rano lub wieczorem) lecz w czasie szczytow, albo tez zmienic klasyfikacje biletow np. na przystankowa (kasuje np. na 5 przystankow obecny bilet 10 min). Ostatecznie mozna tez podniesc ceny biletow i zrobic bilet za 2,5 na 1,5 godziny. Wowczas zdaze zalatwic swoje sprawy w centrum i wroce na przedmiescia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miel Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.echostar.pl 25.08.07, 23:57 MPK zawsze podaje: "orientacyjny czas przejazdu", a nie gwarantowany. Nie ma chyba na świecie komunikacji miejskiej (zwłaszcza autobusowej), która zagwarantuje dokładny czas przejazdu. "Sprawa dla adwokatów", hahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 08:11 Owszem nie ma takiego przewoźnika który gwarantowałby dokładny czas przejazdu autobusu w każdych warunkach, ale tu korelacja określonego typu biletu plus brak jakichkolwiek reakcji wygląda mi na celowe wprowadzanie w błąd. Mogę palcem wskazać miejsca gdzie z wyjątkiem kursów bardzo wczesnych i bardzo późnych autobus nie trzyma się rozkładu, próbując później rozpaczliwie nadrobić coś na trasie. Tyle że w moim mniemaniu powinno się zmienić rozkład jazdy, bo wsiadając do takiego środka lokomocji masz gwarancję,że umowa nie zostanie dotrzymana - co zakrawa wręcz na złą wolę przewoźnika wolącego raczej wprowadzać w błąd własnych klientów niz zmienić rozkład jazdy. Nie chce mi się wierzyć, aby przewoźnik nie miał wiedzy na ten temat. Zresztą moja opinia jest taka, że niepotrzebnie się tu wszyscy żołądkujemy i wypisujemy elaboraty. Zapewne będzie tak, że rezultaty tych wszystkich postulatów bedą żadne, bo Gajdzińska i tak zakwili że automaty biletowe są niepotrzebne, a Tulibacki zawtóruje że ilość punktów sprzedaży biletów wzrosła o 3,7% w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. Czyli pasażerowie swoje, a kierownictwo MPK swoje. MPK jak zawsze wie lepiej. Przypomina mi się PRL i kabaret "Tey" "Z tyłu sklepu" - jak ulał pasują do naszego MPK. Nawet tezy w artykule są źle postawione. Nie chodzi o to, że MPK przewozi coraz mniej pasażerów jako problem sam w sobie, a o to że przewożonych jest coraz mniej pasażerów co jest namacalnym dowodem, że MPK (spółka działająca w warunkach monopolu!) nie potrafi/nie umie/nie chce (niepotrzebne skreślić) dostosować się do potrzeb mieszkańców miasta. Bo w końcu nos dla tabakiery czy tabakiera dla nosa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postojowy Re: Bilet to opłata za pobyt w pojeździe MPK, IP: 89.174.186.* 28.08.07, 22:10 Nie płacisz za przejazd, tylko za pobyt w autobusie, czy tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarna381@gazeta.pl Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 23:37 widzialam ostatnio, jak kierowce tramwaju nie wpuscil do srodka kobiety, choc mial na to spokojnie czas i bylo to wierzcie mi straszne. Pomylslalam sobie co za cham, no jak tak mozna, nie chcialabym tego przezyc, chyba bym obrzucila tego kierowce blotem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosccc Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 20:01 Dzisj jest niedziela. Nie ma tloku na ulicach. Wiec bieganc na tramwaj myslalem, ze poczeka. Tym bardziej, ze kierowca mnie widzial. Przy drzwiach stala kobieta, ktora naciskala przycisk. Motorniczy nie zareagowal. Odjechal. WIECEJ NIE POJADA TRAMWAJEM MPK. WOLE STAC W KORKU WE WLASNYM AUCIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscccc Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 20:04 najbardziej denrwuje mnie to, ze nigdy czegos podobnego nie przezylem na Zachodzie, gdzie mieszkalem kilka lat. Tam kierowca czy motorniczy zawsze poczekal te kilka sekund na pasazera lub zatrzymal ruszajacy pojazd. Gdzie my zyjemy? Do Europy to nam 200 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postojowy Re: Kontrol uprzejmie krzyczy IP: 89.174.186.* 28.08.07, 22:18 Kanary wzięły przykład z naszych jednostek antyterrorystycznych. Po wejściu do tramwaju wrzeszczą. Słownictwo kulturalne, formalnie nic do zarzucenia, ale to wycie chyba ma zastraszyć pasażerów. Złapali babcię o kulach, tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Kontrol uprzejmie krzyczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 07:35 Dobrze, że poruszyłeś ten temat. Jakość dokonywanych kontroli się w ciągu ostatniego roku znacznie pogorszyła. Na szczeście nie jest tak źle jak za czasów niesławnego Konsolu, który był jak najdosłowniej bandytyzmem w biały dzień, ale przyznam, że nawet porównania nie ma do tych czasów które zaraz po nich nastąpiły. Były to również początki wprowadzania nieudanego eksperymentu z "kennkartami" (domyślam się, że ich wprawadzenie przez tandemu tatuś i "synuś z eMaksa" nie było li tylko przypadkiem, nie?). Przyznam, że wtedy kontrolerzy byli na najwyższym poziomie - pełna kultura, byli umundurowani, nie utrudniali życia pasażerom. Bardzo mi się podobały ich kontrole (wiem, że to brzmi dziwnie...) i pamiętam, że z przykrością prtzeczytałem doniesienia o pobiciu dwóch (dwojga? - nie pamiętam juz dobrze) w Czerwonaku czy Kozichgłowach. Obecnie też bywają, ale coraz rzadziej. Zastąpili ich "wolni strzelcy", którzy mam wrażenie są rozliczani od ilości wypisywanych "cypelków". Wbrew pozorom już założenia i cele obu rodzajów kontrolerów są diametralnie różne. "Mundurowi" dbają o to, aby pasażerowie jako pewna zbiorowość nie jeździli bez biletów, w pewnym sensie pełniąc rolę konduktorów i porządkowych. Nie ukrywają się, a nawet wręcz przeciwnie - pokazują "ja tu jestem, więc nikt bez biletu nie pojedzie". To co charakterystyczne - sprawdzają bilety wszystkim (podkreślam wszystkim!) w autobusie czy tramwaju, nie utrudniając życia pasażerom. Pilnują też ładu i porządku. Należą im się brawa. Po prostu profesjonalnie wykonują swoja pracę. Natomiast sporo pretensji mam do "kondotierów". Oni są nastawieni na zysk i działanie po linii najmniejszego oporu. Samemu zdarzało mi być świadkiem jak wyłapywali jakieś osoby starsze lub dzieciaki z podstawówki, podczas gdy obok jakieś łysole rzucające "k..wami" lub słuchające muzyki z podręcznego radia na cały tramwaj (tu "polecam" tramwaje linii 9, 10 i 11) jechali sobie dalej w najlepsze - kontrolerzy dziwnie ich nie zauważali, mimo że wszystkim wokół uprzykrzali życie. Tacy kontrolerzy też często nie tylko utrudniają życie pasażerom poprzez nieumiejętne kontrole, a wręcz blokują przejścia, kontrolują w zatłoczonych tramwajach zwyczajnie uniemożliwiając wsiadanie i wysiadanie (nie wygląda mi to na złą wolę, a brak wyobraźni). Często też niestety sami prowokują sytuacje w których wypisywanie kar jest często moim zdaniem całkowicie bezzasadne. Opisywałem w głównym wątku kontrolę w autobusie 64 stojącym w korku przed szlabanem kolejowym na Wojska Polskiego. Gdybym był złośliwy to bym poinformował panią Gajdzińską et consortes, że na tej linii kontrolerzy powinni współpracować z koleją, po dłuższym staniu w autobusie nawet najgrubsze bloczki biletów kiedyś się wyczerpią. Nie ma siły, po prostu kary unikną tylko posiadacze nieszczęsnych "kennkart". Wystarczy ich tylko potrzymać dłużej pasażerów i już! W ZSRR też twierdzono, że nie ma niewinnych a są tylko niewłaściwie przesłuchani! Odpowiedz Link Zgłoś
brunon.4 Re: Kontrol uprzejmie krzyczy 13.09.07, 19:46 Z tego wynika, że MPK w ramach cięcia kosztów zrezygnowało z zatrudniania kotrolerów i znowu wynajmuje tzw. "psy". Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Podstawowa sprawa: PaRkINgI! 26.08.07, 01:05 Przy pętlach i dworcach (Śródka, Rataje, III Sobieskiego, Garbary) muszą powstać parkingi dla zmotoryzowanych, którzy ewentualnie byliby skłonni pozostawić swoje samochody i przesiąść się do komunikacji masowej. Powinny to być parkingi strzeżone, oczywiście bezpłatne i zlokalizowane w bezpośredniej bliskości pętli, czyli podziemne lub nadziemne, wyposażone w ruchome schody i chodniki prowadzące bezpośrednio do peronów. Odpowiedz Link Zgłoś
mefisto999 Re: Podstawowa sprawa: PaRkINgI! 26.08.07, 19:26 Sprawy tego typu jak: -Dodatkowe pasy ruchu -Programy sygnalizacji swietlnych -Parkingi buforowe To działka ZDM a nie MPK Tak dla informacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Podstawowa sprawa: PaRkINgI! IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.07, 21:20 Jak już wsiąde w auto, to nie po to, żeby potem się przesiadać na tramwaj i zapuszczać korzenie na przystankach. To już wole sobie posiedzieć nawet jak jest korek. Wygodniej jest siedzieć w aucie nawet w korku, niż stać na baczność na przystanku i czekać na zbawienie. MPK musi rozbudować sieć w kierunku nowych obrzeży miast, gdzie migrują mieszkańcy Poznania z centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Podstawowa sprawa: PaRkINgI! 26.08.07, 21:35 Gość portalu: q napisał(a): > Jak już wsiąde w auto, to nie po to, żeby potem się przesiadać na > tramwaj i zapuszczać korzenie na przystankach. [...] Przyjazd na pętlę możesz wpasować w rozkład jazdy, więc nie czekasz. Zostawiając samochód oszczędzasz na parkowaniu w centrum. W przyszłości trzeba liczyć się tez z opłatami za sam wjazd do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Podstawowa sprawa: PaRkINgI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 00:23 Ja tej przyszłości chyba nie doczekam.Jadę z okolic Kórnika i co dalej? Mogę postawić auto w okolicach Bema,(Drogi Dębińskiej).Jednak jak się już tak daleko przedarłem, to będę miał bliżej.Finansowo wyjdę na plus, bo jparkowanie w mieście jest tańsze niż fundowanie pasażerom biletów "tam i z powrotem" PS.Władzom miasta życzę WSZYSTKIEGO K...A NAJLEPSZEGO !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wz Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 01:06 Wydaje mi się, że wyniki MPK należy oceniać także pod kątem efektywności przewozów, tzn. nie tylko bezwzględna liczba podróżnych, ale liczba podróżnych podzielona przez liczbę wozokilometrów wykonanych w czasie roku. Wynik będzie wtedy jeszcze gorszy, bo liczba pasażerów spada, a liczba kursów i tras rośnie. MPK biorąc pod uwagę często pojedyncze postulaty, całkowicie zniszczyło podstawowe założenia układu komunikacji tramwajowej. Nieuzasadnione wydaje się dublowanie na bardzo długim odcinku linii 1 i 17. Przecież one jeżdżą puste! Zdecydowanie za dużo linii w ogóle jeździ do Starołęki, a poprzez zmianę trasy 13 bardzo utrudniono dojazd na Dw.Rataje, z którego korzysta wielu mieszkańców Rataj, którym - podobno - nowa trasa miała ułatwić życie. Jeszcze gorsze jest wprowadzanie linii kursujących co 20 min., vide: rozdzielenie tras 3 i 4 dotąd kursujących na przeważającym odcinku łącznie. Mówi się, że takie linie jak 18, 11 mają wzmacniać obciążone 17 i 6/12. Owszem - wzmacniają, ale tylko co 20 min. Ktoś chce czekać tak długo? Teraz trudniej (w dużym tłoku) będziemy też podróżować z Centrum na Dw. Śródkę - wszak 4 będzie kursować tylko co 20 min. A Śródka to kolejny dworzec przesiadkowy, czyli w wyniku takich posunięć - kolejna strata klienta niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.icpnet.pl 28.08.07, 20:06 zgadzam sie ze wszystkim OPROCZ zarzutu co do tras 1 i 17. linie te powstaly w wyniku podzielenia "starej" linii 1. tramwaje mialy wtedy spore opoznienia ze wzgledu na dlugosc trasy. uwazam ze trasy 1 i 17 nie nakladaja sie w wiekszym stopniu niz inne linie w innych czesciach miasta, a wrecz pokrywaja sie tylko w niewielkim procencie. kazda z tych linii ma dowiezc pasazerow gtr w zupelne inne zakatki miasta (centrum i jezyce lub wilda,lazarz, grunwald,junikowo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 06:16 Jo jeżdżę samochodem, mam jedną prośbę abstrakcyjną chaos mpk to chiba trzeba zmienić zarząd ale ci to w poznaniu możliwe? toć to miejsce ewenement, apolitićne w kraju. Same platwusssy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gama Mnóstwo uwag do MPK IP: *.icpnet.pl 26.08.07, 09:42 Kiedy zostaną wyremontowane przystanki na Rondzie Rataje - nierówne płyty chodnikowe,brak ławek,wiaty, które z niezrozumiałych powodów stoją pół metra od barierek i zabierają miejsce dla wsiadających i wysiadających nagle z dwóch tramwajów ( przystanek w kierunku Starołęki!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q A co z TrAmPeReM ??? IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.07, 21:29 Kiedyś coś słyszałem o rozwiązaniu, że tramwaje miały jakoś się włączać w tory kolejowe o dojeżdżać do peryferii miast po torach kolejowych. Rozumiałem to tak, że jakiś tam tramwaj rusza z pętli tramwajowej na Górczynie, jedzie Głogowską i na jakimś tam rozjeździe wjeżdża na tory kolejowe i leci np. do Kiekrza. Zdaje się, że coś takiego miało się nazywać tramperem. Czy ten temat umarł już w butach, bo panom z MPK się nie opyla taki interes ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły mieszkaniec autobus L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 14:28 jechałem dziś na Bukowskiej za autobusem oznaczonym z tyłu L. Z początku myślałem, że to nauka jazdy, ale to chyba linia na lotnisko. Sugeruję inne oznaczenie (chociaż jakiś samolocik z tyłu też, czy coś...). Odpowiedz Link Zgłoś
qu_75 Re: Mnóstwo uwag do MPK 27.08.07, 15:04 Cyt.: "Im więcej ludzi w tramwajach, tym mniejsze korki na ulicach." No to się niestety nie sprawdza. Argument jest chybiony. Mało kto przesiada się z samochodu do autobusu/tramwaju, nawet jesli usprawnia się te ostatnie. To po prostu nierealne, a taki trend nie istnieje. Nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lump Re: Mnóstwo uwag do MPK IP: *.icpnet.pl 28.08.07, 20:17 jesli dalej mpk bedzie mialo w nosie punkty przesiadkowe napewno takiego trendu nie zapoczatkujemy w poznaniu. na rondzie rataje przy przesiadce z autobusu w tramwaj jadacy w kierunku centrum, trzeba zapierd... przez cale rondo, bo na 3 kursujaca co 20 min za bardzo bym nie liczyl. powrot juz jest taki jak powinien byc bo przystanek jest przed rondem i przesiadka to kwestia jednych swiatel. na rondzie srodka zmniejszona zostala czestotliwosc kursow (3 przez kornicka) i zrobi sie nieprzyjemnie duszno i tloczno. co do parkingow mysle ze mpk samo nic nie zdziala. to urzedasy z urzedu miasta powinni pierwsi przesiasc sie w komunikacje i wskazac miejsca budowy parkingow i tego dopilnowac, aby powstaly. gdzie mam zaparkowac przy rondzie rataje lub srodka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer+ Propozycje zmian dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 22:14 Myślę, ze warto by: 1) pomysł budowy lini tramwajowej do stacji Poznań Wschód został uznany za priorytet gdyż aktualnie ciężko przedostac się (od tej strony mista) do ronada Śródka w godzinach szczytu 2) przy okazji planowanej (kiedyś ??) modernizacji ulicy Strzeleckiej zamienić tam układ torowiska tramwajowego na jednotorowy (na rzecz udrożnienia) komunikacji samochodowej Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Mnóstwo uwag do MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 19:34 bzdura,że autobus z petli rusza po czasie odjazdu z tak znacznym poślizgiem Odpowiedz Link Zgłoś