Dodaj do ulubionych

będzie łacina z hypermarketem

IP: *.icpnet.pl 11.07.03, 13:37
Podczas gorącej dyskusji, która trwała wczoraj do godz. 22, poznańscy radni
wywalczyli wykreślenie z listy lokalizacji obiektów handlowych o powierzchni
powyżej 2 tys. m kw. propozycji związanej z terenem między ulicami Podgórną,
Szkolną i Kozią. Dziś znajduje się tu szpital im. Strusia. I na razie tak
zostanie. Wykreślenia szpitala z listy domagali się radni SLD i Andrzej
Grzybowski (PiS).

Inni radni PiS nie mieli tyle szczęścia, co on. Choć Lidia Dudziak -
powołując się na obawy mieszkańców - chciała wykreślenia z listy terenu w
rejonie ul. Hetmańskiej i Dmowskiego oraz ul. Gajowej, to te grunty pozostały
w wykazie miejsc, na których potencjalnym inwestorom miasto proponuje budowę
dużych sklepów.

Rada Miasta na ostatnią chwilę wprowadzała wczoraj nowe lokalizacje pod duże
obiekty handlowe w studium dotyczącym zagospodarowania Poznania. Dziś bowiem
weszła w życie nowa ustawa o zagospodarowaniu przestrzennym i teraz trudniej
będzie zmieniać studium. Przyjęcie w nim nowych zapisów może zająć półtora
roku, a nawet dwa lata.

Obserwuj wątek
    • Gość: pppp Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.icpnet.pl 11.07.03, 13:43
      1. U zbiegu ulic Św. Marcin, al. Marcinkowskiego

2. Plac Andersa

3. Teren ograniczony ulicami: Półwiejską, Kościuszki, Ratajczaka i granicą
      parku im. J. H. Dąbrowskiego

4. Północna pierzeja ulicy 27 Grudnia (odcinek od ulicy Mielżyńskiego do
      ulicy 3 Maja)

5. Rejon Dworca PKP

6. Rejon Dworca PKS (ograniczony ulicami: Towarową, Wierzbięcice, Ks. Wujka
      i Przemysłową)

7. Teren ograniczony ulicami: Gajową, Zwierzyniecką, Kraszewskiego i
      Sienkiewicza

8. Teren ograniczony ulicami: Dmowskiego, Hetmańską, Krotowskiego i Górecką

9. Teren ograniczony ulicami: Drużynową, Dmowskiego, Krotowskiego oraz
      projektowaną Dolną Głogowską

10. Zbieg ulic Dąbrowskiego i al. Polskiej

11. Zbieg ulic Majakowskiego i Katowickiej

12. Teren ograniczony ulicami: Krzywoustego, Jana Pawła II i torami
      tramwajowymi

13. Rejon istniejącego Centrum Handlowego M1

14. Rejon przy ulicy Ptasiej

15. Teren ograniczony ulicami: Serbską, Wilczak i Czaplą

• Gość: bobo Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 15:27
        Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek, Park Sołacki,
        proponuję market na Malcie - ta woda tam przeciez niepotrzebnie jest - tylko
        komary latają, proponuję również duzy market w centrum wilekoposlkiego parku
        narodowego, nad strzeszynkiem oraz w puszczy zielonce, zostało też kilka
        atrakcyjnych miejsc jak np. Plac Wolności - idealna lokalizacja na hipermarket,
        no powiedzmy 10 pietrowy z parkingiem w miejscu Muzeum Narodowego - a na
        cholerę Muzeum Narodowe jak ludzie chcą robić zakupy a nie oglądać jakieś
        bazgroły, proponuję też zburzyć Ratusz - odwraca uwagę turystów, przecież oni
        przyjeżdżają do nas wyłacznie na zakupy.
        • Gość: łuki Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 11:27
          Gość portalu: bobo napisał(a):

> Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek,

To już zrobili nasi przodkowie kilkaset lat temu
          ale kolega chciałby tam mieć pewnie park ;)
          • Gość: bobo Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 10:46
            Gość portalu: łuki napisał(a):

> Gość portalu: bobo napisał(a):
            >
            > > Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek,
            >
            > To już zrobili nasi przodkowie kilkaset lat temu
            > ale kolega chciałby tam mieć pewnie park ;)

Cześć Łuki,
            Stary Rynek ma piekną nawierzchnię z kostki granitowej zwanej kocim łbem. Nie
            jest zabetonowany natomiast plany Apsysu to blaszany hipermarket + kilka
            hektarów betonu czytaj parking na kilka tysięcy miejsc. Oczywiście inwestor
            mógłby zrobić parking podziemny (to powinno wymóc miasto) ale taniej jest
            wyciąć drzewa, krzewy i -soory- pierdolnąć betonowy parking. Suuuper, oby tak
            dalej...
            • Gość: sigi Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.vbc-genomics.com 14.07.03, 11:16

> Gość portalu: łuki napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: bobo napisał(a):
              > >
              > > > Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek,
              > >
              > > To już zrobili nasi przodkowie kilkaset lat temu
              > > ale kolega chciałby tam mieć pewnie park ;)
              >
              > Cześć Łuki,
              > Stary Rynek ma piekną nawierzchnię z kostki granitowej zwanej kocim łbem. Nie
              > jest zabetonowany natomiast plany Apsysu to blaszany hipermarket + kilka
              > hektarów betonu czytaj parking na kilka tysięcy miejsc. Oczywiście inwestor
              > mógłby zrobić parking podziemny (to powinno wymóc miasto) ale taniej jest
              > wyciąć drzewa, krzewy i -soory- pierdolnąć betonowy parking. Suuuper, oby tak
              > dalej...

Bobo,skad masz te plany-gdzie je widziales.Piszesz i przekonujesz nas do
              blaszaka a tak na dobra sprawe Apsys to calkiem o.k firma-Lodzianie ja chwala
              za Manufakture. Mam nadzieje ze nie robisz dla konkurencji ani jako "radny".
              Patrzac na inwestycje w Poznaniu-z ktorych 70% nie wypala i gdzie inwestorow na
              lekarstwo trzeba ich zachecac a nie odstraszac. Polskie rozwiazanie to pare
              krzakow na krzysz o ktore nikt nie dba,inwestora mozna "zmusic" do postawienia
              czesci parkowej.
              • Gość: bobo Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 08:55
                Gość portalu: sigi napisał(a):

>
                > > Gość portalu: łuki napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: bobo napisał(a):
                > > >
                > > > > Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek,
                >
                > > >
                > > > To już zrobili nasi przodkowie kilkaset lat temu
                > > > ale kolega chciałby tam mieć pewnie park ;)
                > >
                > > Cześć Łuki,
                > > Stary Rynek ma piekną nawierzchnię z kostki granitowej zwanej kocim łbem.
                > Nie
                > > jest zabetonowany natomiast plany Apsysu to blaszany hipermarket + kilka
                > > hektarów betonu czytaj parking na kilka tysięcy miejsc. Oczywiście inwesto
                > r
                > > mógłby zrobić parking podziemny (to powinno wymóc miasto) ale taniej jest
                > > wyciąć drzewa, krzewy i -soory- pierdolnąć betonowy parking. Suuuper, oby
                > tak
                > > dalej...
                >
                >
                > Bobo,skad masz te plany-gdzie je widziales.Piszesz i przekonujesz nas do
                > blaszaka a tak na dobra sprawe Apsys to calkiem o.k firma-Lodzianie ja chwala
                > za Manufakture. Mam nadzieje ze nie robisz dla konkurencji ani jako "radny".
                > Patrzac na inwestycje w Poznaniu-z ktorych 70% nie wypala i gdzie inwestorow
                na
                >
                > lekarstwo trzeba ich zachecac a nie odstraszac. Polskie rozwiazanie to pare
                > krzakow na krzysz o ktore nikt nie dba,inwestora mozna "zmusic" do
                postawienia
                > czesci parkowej.
                Cześć Chłopie,

Nie robię dla konkurencji tylko mieszkam w okolicy i jestem z lekka załamany po
                zapoznaniu się z planami Apsysu. Jak chcesz też mieć te plany to się zgłoś do
                Apsysu i powiedz, że chcesz mieć sklep w galerii handlowej - też dostaniesz tak
                jak ja.
                Mi nie chodzi o to, żeby zostało jak jest - masz rację, jeśli wymusi się na
                inwestorze część parkową - też będzie OK tylko na dziś betonowy parking na
                kilku hektarach to uniemożliwia. Gdyby Apsys był gotowy na parking podziemny i
                zrobienie choćby niewielkiego parku - będę popierał. Jednak śmieszy mnie
                koncepcja "nowej dzielnicy" - jak jej na planach nie widzę...

• Gość: łuki Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 19:50

> Gość portalu: łuki napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: bobo napisał(a):
              > >
              > > > Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek,
              > >
              > > To już zrobili nasi przodkowie kilkaset lat temu
              > > ale kolega chciałby tam mieć pewnie park ;)
              >
              > Cześć Łuki,
              > Stary Rynek ma piekną nawierzchnię z kostki granitowej zwanej kocim łbem.
              Nie
              > jest zabetonowany natomiast plany Apsysu to blaszany hipermarket + kilka
              > hektarów betonu czytaj parking na kilka tysięcy miejsc. Oczywiście inwestor
              > mógłby zrobić parking podziemny (to powinno wymóc miasto) ale taniej jest
              > wyciąć drzewa, krzewy i -soory- pierdolnąć betonowy parking. Suuuper, oby
              tak
              > dalej...

Nie wiem, tak naprawde to na tym forum nikt poza tobą tych planów nie widział.
              Pewnie ,że nie bedzie to nowa dzielnica , tylko zwykłe osiedle ale lepsze to
              niż step który jest tam w tej chwili
              Jedna istotna sprawa - ewentualne istnienie tego centrum to nie jest
              konkurencja dla drobnych sklepikarzy na osiedlach ratajskich , tylko dla M1 ,
              hypernowy i Pasażu Rondo i to im glównie zależy żeby to centrum nie powstało -
              pomyśl komu robisz dobrze ?

• Gość: bobo Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 21:46
                Gość portalu: łuki napisał(a):

>
                > > Gość portalu: łuki napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: bobo napisał(a):
                > > >
                > > > > Super, suuuper panowie radni - zabetonujcie jeszcze Stary Rynek,
                >
                > > >
                > > > To już zrobili nasi przodkowie kilkaset lat temu
                > > > ale kolega chciałby tam mieć pewnie park ;)
                > >
                > > Cześć Łuki,
                > > Stary Rynek ma piekną nawierzchnię z kostki granitowej zwanej kocim łbem.
                > Nie
                > > jest zabetonowany natomiast plany Apsysu to blaszany hipermarket + kilka
                > > hektarów betonu czytaj parking na kilka tysięcy miejsc. Oczywiście inwesto
                > r
                > > mógłby zrobić parking podziemny (to powinno wymóc miasto) ale taniej jest
                > > wyciąć drzewa, krzewy i -soory- pierdolnąć betonowy parking. Suuuper, oby
                > tak
                > > dalej...
                >
                > Nie wiem, tak naprawde to na tym forum nikt poza tobą tych planów nie
                widział.
                > Pewnie ,że nie bedzie to nowa dzielnica , tylko zwykłe osiedle ale lepsze to
                > niż step który jest tam w tej chwili
                > Jedna istotna sprawa - ewentualne istnienie tego centrum to nie jest
                > konkurencja dla drobnych sklepikarzy na osiedlach ratajskich , tylko dla M1 ,
                > hypernowy i Pasażu Rondo i to im glównie zależy żeby to centrum nie powstało -

> pomyśl komu robisz dobrze ?
                >
                Nie wiem komu robię przy okazji dobrze, bo faktycznie prawdą jest, że nie ma u
                nas galerii z prawdziwego zdarzenia i nie ma gdzie kupować. Ja jeżdżę na zakupy
                do Warszawy do Galerii Mokotów i Wola Park i uważam, że M1, Auchan, Pasaż Rondo
                itp. to chłam (nie wspominam Hypernowy czy Kupca, bo to jest błąd przy pracy).
                Nie chodzi mi też o sklepikarzy, bo ja u nich nie kupowałem, nie kupuję i nie
                będę kupował i też jestem za tym. by było kilka porządnych galerii (może być z
                hipermarketem lub bez), bo wkurza mnie robienie zakupów w Warszawie. Galeria
                jednak może być równie dobrze na terenach pod miastem (Auchan maja super
                lokalizacje i nie ma dla mnie problemu, by tam dojeżdżać) i nie widzę powodu,
                by takie obiekty miały powstawać w centrum miasta.
                Do tego dochodzi problem Rataji - brak zieleni. Malta - owszem jest blisko ale
                w 3/4 "goła" tzn. bez drzew, a piekny las za Maltą to już Antoninek i nikt z
                Rusa tam na spacer nie pójdzie "z buta". A w okolicy Łaciny jest piekna
                przestrzeń, która chocby w części mógłby zająć park dla dobra tysięcy kiszących
                się w ratajskich blokach rodzin.
                Moi znajomi, którzy mają dwójkę dzieci jeżdżą z Żegrza na cytadelę na spacer -
                to jest KATASTROFA!!! A pod nosem marnuje się taaaaki teren i powtarzam - niech
                sobie będzie Carrefour przy Rondzie ale na Boga - na co te kilkanaście hektarów
                marnować na betonowy parking, który i tak będzie tylko w połowie uzywany -
                popatrz na Auchan czy M1 - przy wejściach jest tłok, a dalej - pusty beton!!!
                Powtarzam a propos planów Apsysu - poproś Apsys to dostaniesz - każdy kto jest
                zainteresowany sklepem w ich galerii - dostał plan i wie, że tam nie bedzie
                żadnej nowej dzielnicy ani osiedla tylko wielki sklep + gigant parking+
                niewielka galeria po dachem. KICHAAAAAA!
      • Gość: michal Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.piastlan.net 13.07.03, 21:10

>
        > 11. Zbieg ulic Majakowskiego i Katowickiej
        >

Czy te ulice sie zbiegaja, bo mam wrazenie ze nie bardzo, ale moge sie mylic ??
        P.S
        sory za brak polskich liter
        • Gość: bobo Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 10:43
          Gość portalu: michal napisał(a):

>
          > >
          > > 11. Zbieg ulic Majakowskiego i Katowickiej
          > >
          >
          > Czy te ulice sie zbiegaja, bo mam wrazenie ze nie bardzo, ale moge sie
          mylic ??
          > P.S
          > sory za brak polskich liter

Cześć Chłopie,

Powielasz błąd wielu Poznaniaków, którzy myślą że ul. Katowicka to trasa
          Katowicka. Ulica Katowicka zbiega się z Majakowskiego - jadąc od miasta w
          stronę Antoninka ul. Katowicka to pierwsza w prawo od ul. Majakowskiego - zaraz
          za łukiem. Katowicką dojedziesz do torów tramwajowych mijając po prawej TBSy (
          w budowie), osiedle Atanera, a po prawej Komendę Policji przy ul. Polanka.
          Ulica o której zapewne myślisz, zwana Trasą Katowicką (z racji kierunku w
          którym wiedzie) to ul. Krzywoustego.
          Pozdrawiam
          • Gość: Radny Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.echostar.pl 17.07.03, 09:38
            Ciekawę jak będzie wyglądał Nowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego gdy
            będzie uchwalany lada moment przez Rade .Taki Plan to po uchwaleniu Prawo i
            Apsys bedzie mógł zbudować hipermarket zgodnie z tym prawem a może lecz nie
            napewno i z dużą dawką nieprawdopodobieństwa za kilkanaście lat jakieś kilka
            bloków.Zabetonuja wszystko i co im zrobisz ? A co na to przedstawiciele
            społeczeństwa tj. Radni , Prezydent ? ( ja głosuje przeciw.)
            • Gość: bobo Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 11:14
              Co mam zrobić - pewnie wyemigruję do Norwegii, bo już mi się rzygać chce jak
              widzę brak koncepcji w tym mieście. Nikt nie myśli o mieszkańcach tylko o tym
              gdzie by tu w łapę wziąć. Szlag mnie trafia jak widzę rozbudowujące się miasto
              gdzie zamiast przybywac zieleni, parków, placów zabaw dla dzieci - przybywa
              betonu. Nikt nie mysli, by się tu dobrze mieszkało i żyło ludziom.
              Ja sam też jestem za tym by w Poznaniu było jeszcze 4-5 porządnych galerii (z
              hipermarketami lub bez), bo faktycznie nie ma gdzie kupować - ja robię w
              Warszawie w Galerii Mokotów lub w Wola Park ale dlaczego nie można ich ulokować
              pod miastem lub w miejscu wyburzonych kamienic w centrum? Dlaczego niszczyć
              resztki zieleni?
              Poza tym można wymóc na Apsysie stworzenie mniejszego parkingu i stworzenie
              parku w obrębie tej działki.
              A propos Planu Zagosp. - to bzdura, że to jakieś wieczne prawo! Kto to Ci
              powiedział drogi Radny? Na marginesie - rozumiem, że Radny to tylko nick a nie
              funkcja, bo to byłby obciach żeby Radny nie wiedział, że plan jest tylko
              stwierdzeniem stanu planowania na dzień wydania, a już dzień później może być
              zmieniony. Więc to, że w okolicach Łaciny na Projekcie jest
              wielkopowierzchniowy obiekt handlowy - NIC NIE ZNACZY....
              • Gość: fernando Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.03, 18:44
                wg mnie powinni wystosowac klauzule,e gdyby apsys nie zbudowal tego calego
                osiedla,to zaplacilby jakas kare,lub cos,lub tez wystosowac odpowiednia kaucje
                zwrotna po wybudowaniu calosci!jak na koloniach dla dzieci!cos spieprza
                pieniazki pojda dla miasta!z Parkiem masz racje ale nie w tamtym miejscu!
                powinno sie stworzyc park w obrebie miasta lub pod,ale zrobic taka komunikacje
                laczaca go z Poznaniem zeby co 10minut przyjezdzal autobus(zeby za dlugo nie
                czekac)takze w weekendy!nalezaloby cos zrobic takze z cytadela!marnuje sie taka
                atrakcja...no i oczywiscie z fortami ale Lacina powinna byc zabudowana,bo jest
                to za atrakcyjny teren na park!Park moglby powstac po drugiej stronie
                ul.Krzywoustego tam gdzie w czesci niedawno byl jakis maly lunapark!
                • kika_kika Re: będzie łacina z hypermarketem 06.09.03, 18:48

MIeszkam na Milczańskiej i szlag mnie trafia, że wychodzę z bloku a dalej
                  trawsko i nieużytki. Chcialabym, by był tam park nawet taki jak cytadela...
                  bez specjalnych wodotrysków, troche ławek, alejek... pole piknikowe... byłoby
                  super. A tak... strach wieczorem przejśc na przystanek tramwajowy, czy na
                  spacer z psiakiem.
                  Pozdrawiam,
                  K.
                  • Gość: radny Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.icpnet.pl 07.09.03, 08:16
                    będzie łacina z hypermarketemi tani towar super ceny towaru no bluzy ,
                    www.carrefour.pl/www/index.htm prosze zobaczyć tani towar będzie i
                    będzie blisko tanie towary ludzie lubią tanie towary od promocji
                  • Gość: Gość portalu: Gość ala k Re: będzie łacina z hypermarketem IP: *.icpnet.pl 07.09.03, 08:19
                    będzie łacina z hypermarketemi tani towar super ceny towaru no bluzy ,
                    www.carrefour.pl/www/index.htm prosze zobaczyć tani towar będzie i
                    będzie blisko tanie towary ludzie lubią tanie towary od promocji i bedą kino
                    laski nagie w nocy bedzię mocne ruchanie z laska
              • Gość: El Comendante Re: będzie łacina z hypermarketem IP: apri:* / 10.2.1.* 07.10.03, 09:39

> Co mam zrobić - pewnie wyemigruję do Norwegii, bo już mi się rzygać chce jak
                > widzę brak koncepcji w tym mieście. Nikt nie myśli o mieszkańcach tylko o tym
                > gdzie by tu w łapę wziąć. Szlag mnie trafia jak widzę rozbudowujące się
                miasto
                > gdzie zamiast przybywac zieleni, parków, placów zabaw dla dzieci - przybywa
                > betonu. Nikt nie mysli, by się tu dobrze mieszkało i żyło ludziom.
                > Ja sam też jestem za tym by w Poznaniu było jeszcze 4-5 porządnych galerii (z
                > hipermarketami lub bez), bo faktycznie nie ma gdzie kupować - ja robię w
                > Warszawie w Galerii Mokotów lub w Wola Park ale dlaczego nie można ich
                ulokować
                >
                > pod miastem lub w miejscu wyburzonych kamienic w centrum? Dlaczego niszczyć
                > resztki zieleni?
                > Poza tym można wymóc na Apsysie stworzenie mniejszego parkingu i stworzenie
                > parku w obrębie tej działki.
                > A propos Planu Zagosp. - to bzdura, że to jakieś wieczne prawo! Kto to Ci
                > powiedział drogi Radny? Na marginesie - rozumiem, że Radny to tylko nick a
                nie
                > funkcja, bo to byłby obciach żeby Radny nie wiedział, że plan jest tylko
                > stwierdzeniem stanu planowania na dzień wydania, a już dzień później może
                być
                > zmieniony. Więc to, że w okolicach Łaciny na Projekcie jest
                > wielkopowierzchniowy obiekt handlowy - NIC NIE ZNACZY....

Też mam czasami wrażenie, że któregoś dnia spakuję manatki i wyjadę żyć,
                pracować i marzyć do któregoś z krajów skandynawskich (byle nie za koło
                polarne). Ręce opadają, kiedy dowiaduję się, że zbieg ulic Katowickiej i
                Majakowskiego przezanczony jest na handel - mam garsonierę w Atanerze i zły
                robię się na myśl że 200 metrów od jeziora ktoś chce wmontować jakiś blaszak.
                Jeśli zaś chodzi o Łacinę to bardzo wątpię by powstała tam jakakolwiek
                dzielnica mieszkaniowa - powstanie tam ordynarny hipermarket z powierzchniowym
                parkingiem jałowym jak pustynia pod Auchan. Wiecie jak się buduje markety w
                Genewie? Pod ziemią. Market jest rodzajem sztucznego wzgórza na którym rośnie
                park, są ławki alejki sadzawki. Niestety zacofanie i umysłowa ciasnota naszych
                władz miejskich nigdy nie umożliwi sensownych działań w tej materii.
                Jeżeli powstanie market na Łacinie to uznam to za przejaw kompletnej ignorancji
                i nieumiejętności zarządzania miastem. Do dziś mnie ponosi kiedy widzę przy
                Serbskiej hurtownię dla sklepikarzy Makro C&C albo kolejną pt. Selgros na
                Ratajach. Zgroza! Z gigantycznymi parkingami na powierzchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka