Dodaj do ulubionych

Zamach na rogala marcińskiego

25.10.07, 22:06
To jest haniebny zamach na naszą kulturę i tradycję! Ja mam nadzieję że Wielkopolanie zapamiętają kto podniósł rękę na nasze świętości i przy kolejnych wyborach o tym przypomną.
Ten kto popierał ten debilny bubel prawny najzwyczajniej w świecie nie ma mózgu albo jest odkorowany!
Obserwuj wątek
    • Gość: ake Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:32
      Do czego to doszlo... Inspektor pracy bedzie decydowal jaka
      dzialalnosc handlowa jest uzytecznosci publicznej... To jakis chory
      pomysl!
      Czy rogal albo benzyna jest wazniejsza od chleba?
      Co za pokrecone panstwo...
      • dobrusia_to_ja Re: Zamach na rogala marcińskiego 25.10.07, 22:44
        Rogale i chleb można kupić dzień wcześniej. Chyba mi nie wmówisz, że podczas
        świąt, również niedzielę, lecisz do sklepu po świeży chleb i bułki??
        • Gość: Poznaniak Ignorantko! IP: *.spray.net.pl 25.10.07, 22:59
          To jest jedyny dzień w roku kiedy nie można sobie pozwolić na jakieś smakowe badylarstwo, a Rogale z dnia poprzeniego nie smakują tak jak świeże.
        • Gość: Michu Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.icpnet.pl 25.10.07, 23:12
          Chyba nie jestes z Poznania i nie wiesz co to sa rogale marcińskie :)

Pozdrawiam
          • dobrusia_to_ja Owszem, jestem z Poznania 25.10.07, 23:20
            i dlatego wiem, że dobry rogal następnego dnia jest jeszcze lepszy. Chyba, że
            ktoś kupuje badziewie w markecie, ale to już jego sprawa.
            • w.s3 [...] 26.10.07, 08:50
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • lukask73 Poznania, nie-Poznania - co za różnica 26.10.07, 13:54
              Na wstępie przepraszam w imieniu pozostałych forumowiczów za takie
              chamskie odzywki w kierunku miłej osoby.

Ale niestety, ani dobrusia_to_ja, ani tym bardziej jakiś tam
              inspektor nie ma prawa (moralnego) decydować, które rogale, i kiedy
              kupione, będą mi najbardziej smakowały.
              • dobrusia_to_ja Re: Poznania, nie-Poznania - co za różnica 26.10.07, 19:40
                lukask73 napisał:

> Ale niestety, ani dobrusia_to_ja, ani tym bardziej jakiś tam
                > inspektor nie ma prawa (moralnego) decydować, które rogale, i kiedy
                > kupione, będą mi najbardziej smakowały.

Nie mam takiego zamiaru. Moi przyjaciele kupują rogale w Elite i bardzo im
                smakują. Ze smakiem i urodą jest tak samo. I jedno i drugie jest względne.
            • Gość: johan Re: Owszem, jestem z Poznania IP: 193.120.116.* 28.10.07, 11:17
              dobrusiu dobrusiu!!!popukaj ty sie w glowe a 11 idz i zjedz sobie
              normalnego swiezutkiego rogala!!!
              • dobrusia_to_ja Re: Owszem, jestem z Poznania 28.10.07, 18:12
                Gość portalu: johan napisał(a):

> dobrusiu dobrusiu!!!popukaj ty sie w glowe a 11 idz i zjedz sobie
                > normalnego swiezutkiego rogala!!!

Tego samego, którego upieką dziesiątego??
          • Gość: mona Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.net.fone.pl 27.10.07, 20:36
            wiem ciasto nadziewane makiem i co z tego
        • Gość: sl Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.sky24.pl 26.10.07, 07:33
          Dobrusia, Ty musisz pochodzić z Torunia - bo najwyraźniej rogale z
          piernikami Ci się pomyliły
          • dobrusia_to_ja Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 11:44
            Gość portalu: sl napisał(a):

> Dobrusia, Ty musisz pochodzić z Torunia - bo najwyraźniej rogale z
            > piernikami Ci się pomyliły

Pieczenie pierników to tradycja staropolska i powinieneś wiedzieć, że te
            prawdziwe nie nadają się do jedzenia na drugi dzień. Na to trzeba czekać prawie
            miesiąc.
        • the_dzidka Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 08:15
          > Rogale i chleb można kupić dzień wcześniej.

Naprawdę nie widzisz, że między innymi na tym polega urok tej
          tradycji - że kupujesz rogale DOKŁADNIE 11 listopada?
          I chyba większość tak uważa, inaczej nie byłoby tak, że sprzedawane
          już dzień czy dwa dni wcześniej rogale nie cieszą się jakimś
          ogromnym wzięciem, a w samo święto już trzeba po nie "ogonkować".
          • dobrusia_to_ja Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 11:42
            the_dzidka napisała:

> > Rogale i chleb można kupić dzień wcześniej.
            >
            > Naprawdę nie widzisz, że między innymi na tym polega urok tej
            > tradycji - że kupujesz rogale DOKŁADNIE 11 listopada?
            > I chyba większość tak uważa, inaczej nie byłoby tak, że sprzedawane
            > już dzień czy dwa dni wcześniej rogale nie cieszą się jakimś
            > ogromnym wzięciem, a w samo święto już trzeba po nie "ogonkować".

Ależ ja to rozumiem. Jeśli ktoś chce, może kupować 11 listopada. Napisałam
            tylko, że można zrobić to dzień wcześniej. Niestety, niektórzy wściekli się,
            czytając moje słowa. Dobre ciasto ma to do siebie, że nie starzeje się przez
            jeden dzień i każdy, kto ma pojęcie o pieczeniu doskonale o tym wie. Tak się
            składa, że odkąd 11 listopada stał się świętem wolnym od pracy, wolałam go
            spędzać z mężem i dziećmi na imprezach organizowanych z okazji imienin ulicy, a
            w długiej kolejce staję dzień wcześniej w cukierni Merkurego, o czym pisałam już
            wielokrotnie. To wszystko.
            • lukask73 Merkurego 26.10.07, 13:58
              > w długiej kolejce staję dzień wcześniej w cukierni Merkurego

Po pierwsze, nie ma już Merkurego, tylko Mercure. Nie miałoby to
              większego znaczenia, gdyby nie to, że (po drugie) spowodowało
              faktyczne zakończenie istnienia tradycji cukierni Merkurego. Wiem z
              pierwszej ręki, że to, co teraz tam się robi, ma się do dawnych
              wypieków jak chleb z Tesco do chleba prawdziwego. Szkoda.
              • dobrusia_to_ja Re: Merkurego 26.10.07, 14:05
                Po pierwsze, dla wielu poznaniaków Merkury zawsze będzie nazywany Merkurym.
                Po drugie. Rzeczywiście, w cukierni nowi właściciele wprowadzili wiele
                kretyńskich zmian, ale rogale, pączki, tort czekoladowy nadal są najlepsze na
                świecie. Zamiast słuchać znajomych, sam spróbuj.
                • renepoznan Muszę się przyznać. 26.10.07, 14:08
                  Nie jadam rogali świetomarcińskich. Za duże, za słodkie, za tłuste.
                  Czy jestem poznańczykiem????????
                  :(:(:(:(:(:(:(:(
                  • dobrusia_to_ja Re: Muszę się przyznać. 26.10.07, 14:12
                    Oczywiście, że jesteś:)) Era zbiorowego przymusu minęła wraz z upadkiem komuny.
                • lukask73 Re: Merkurego 04.11.07, 15:21
                  > nowi właściciele wprowadzili wiele
                  > kretyńskich zmian, ale rogale, pączki, tort czekoladowy
                  > nadal są najlepsze na
                  > świecie. Zamiast słuchać znajomych, sam spróbuj.

Nie przepadam za słodyczami. Ale koleżanki tato jest tam
                  cukiernikiem i najlepiej wie, co się wkłada do środka. Nie
                  wypytywałem dokładnie o każdy przepis, ale ogólnie wiem, że ideał
                  sięgnął bruku. Jeśli coś tam jeszcze zostało z dawnych czasów i
                  smakuje jak dawniej, to jedzcie, póki jeszcze tego nie zmienili.
            • Gość: anabeo dobrusia tak jak pajac poseł cymański IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 22:45
              każdą brednę powie byleby uzasadnić pisuarowe kretyństwa na szkodę
              polaków i odwrócić kota ogonem
              • dobrusia_to_ja Zanim zaczniecie niegrzecznie krytykować czyjeś 28.10.07, 23:07
                wypowiedzi, przeczytajcie je wszystkie. Możliwe jednak, że dla niektórych
                czytanie ze zrozumieniem jest zbyt trudne.
                • Gość: anabeo a co takiego przeoczyłem w twojej wypowiedzi IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 23:13
                  może obruszyło cię tak mocno porównanie z pajacem cymańskim?
                  • dobrusia_to_ja Re: a co takiego przeoczyłem w twojej wypowiedzi 28.10.07, 23:24
                    Gość portalu: anabeo napisał(a):

> może obruszyło cię tak mocno porównanie z pajacem cymańskim?

NIe, ponieważ pisałeś o sobie.
                    • Gość: anabeo Re: a co takiego przeoczyłem w twojej wypowiedzi IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 23:39
                      Nie martw na dłuższy czas będziemy mieć pajaca C.z głowy. Nie będzie
                      łże-polskiego rządu tworzonego przez braci K. to i nie będzie co w
                      głupawy sposób uzsadniać przed kamerami
            • lmblmb Dokładnie tak samo - 11 XI dniem zabawy 29.10.07, 09:31
              dobrusia_to_ja napisała:

> [...] odkąd 11 listopada stał się świętem wolnym od pracy, wolałam
              > go spędzać z mężem i dziećmi na imprezach

Robię dokładnie tak samo: rogale kupuję wcześniej, a 11 listopada "obijam się",
              albo idę na Św. Marcin.

Jestem liberałem i sprzeciwiam się takim zakazom. Jak ktoś nie chce pracować w
              święta czy sobotę to nie musi. Sam prowadzę biznes i z wyboru pracuję w sobotę.
              Mógłbym się obijać, ale tego nie robię.

Nikt mnie nie zmusza.
        • w.s3 Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 08:45
          Kupuje świeży chleb codziennie .Nie muszę jeść starego i wystawać w
          kolejkach przed piekarniąjak za komuny.Niektórzy ułomni nie
          posiadają prawa jazdy,konta w banku i nie robią zakupów bo
          to "niemęskie".
        • Gość: jerry Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: 212.160.172.* 26.10.07, 12:52
          Rozumiem, że na spektakl teatralny/seans kinowy/wesele też wybierasz
          się dzień wcześniej? Żeby ino tłoku nie było?
          • dobrusia_to_ja Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 13:36
            Gość portalu: jerry napisał(a):

> Rozumiem, że na spektakl teatralny/seans kinowy/wesele też wybierasz
            > się dzień wcześniej? Żeby ino tłoku nie było?

Napisałam coś o tłoku?? Może byście przeczytali najpierw wszystkie moje
            wypowiedzi ze zrozumieniem zanim napiszecie jakąś bzdurę??
        • Gość: makrev Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.echostar.pl 27.10.07, 23:06
        • Gość: anabeo byle co je byle co jada taka jest dobrusia IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 22:39
          takie są wszystkie mohery. Najpierw nawalą na środku klatki
          schodowej żeby zrobić na złość sąsiadowi a potem gdy sami w to
          wdepną to piszą donosy do spółdzielni że sprzątaczka źle sprząta-
          cały moher.
          • Gość: anabeo oczywiście miało być byle co je byle co gada IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 22:48
            ...
        • guru133 Re: Zamach na rogala marcińskiego 29.10.07, 01:11
          dobrusia_to_ja napisała:

> Rogale i chleb można kupić dzień wcześniej. Chyba mi nie wmówisz, że podczas
          > świąt, również niedzielę, lecisz do sklepu po świeży chleb i bułki??
          Właśnie że lecę, bo nie ma nic lepszego na niedzielne śniadanie niż świeże bułeczki.
        • onioni Re: Zamach na rogala marcińskiego 29.10.07, 07:26
          no chleb i bułki mozna kupić tez 5 dni wczęsniej.

Proponuje, by handel odbywał się przez cały rok tylko w środy i
          soboty.

:)
          zobacz.xx.pl
    • Gość: kwadransik Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:56
      Przecież miał byc zakaz handlowania tylko w marketach a małe sklepy
      miały byc otwarte- więc w czym problem w cukierniach chyba będzie
      można kupić- i zarobią Poznaniacy a nie wielkie sieci handlowe.
      • Gość: Poznaniara no właśnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:55
        kto kupuje rogale w markecie? To tak, jakby z perfidią wybierać jak najzieleńsze
        mięso w Biedronce...
      • Gość: LC no właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:30
        Jak to jest z tym przepisem, miał dotyczyć tylko sklepów wielkopowierzchniowych, a nie małych, cukierni, aptek czy stacji benzynowych. Trza będzie tę ustawę samemu przeczytać
        • Gość: swoboda_t Re: no właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 00:54
          Zakaz dotyczy działalności handlowej. Wszelkiej działalnosci z
          wyjątkiem tej wykonywanej osobiście przez właściciela
          lub "dostarczajacej podstawowych potrzeb społecznych", czyli jak
          widać w praktyce takich, które urzędnik PIP uzna za podstawowe. Jest
          jeszcze furtka w postaci zatrudniania pracowników w opariu o umowę -
          zlecenie. Genealnie koszmarny bubel prawny, dość typowy dla
          kończącej się kadencji.

• orlet Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 10:47
        Żaden zamach, jak chcą niech sami staną za ladą, albo dodatkowo zatrudnią pracowników na "umowę - zlecenie". Innymi słowy - cukiernie mogą być otwarte i nie ma z tym problemu. Rzecz w tym, że pracownicy zatrudnieni na "umowę o pracę" mają obowiązkowo dzień wolny i jeżeli pracodawca chce by jego pracownik w ten dzień pracował, to musi mu dodatkowo za to zapłacić. Ot i cała prawda. Chyba nie wierzycie, że przez 14 dni nie znajdą chętnych do pracy na jeden dzień, co? Uważam artykuł za "sponsorowany".
        • Gość: jerry Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: 212.160.172.* 26.10.07, 12:59
          Następny co nie rozumie słowa "tradycja". Te rogale sprzedawano już
          100 lat temu. To nie wymysł "komuny" ani hipermarketów. Nieważne kto
          rządził i jakie prawa ustalał. Zmiana tradycji na siłę nigdy nikomu
          nie wychodziła na dobre.
          • dobrusia_to_ja Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 13:48
            Tradycją jest jedzenie rogali marcińskich 11 listopada i ja, w przeciwieństwie
            do wielu innych poznaniaków, tak właśnie robię. I nie ma żadnego znaczenia, czy
            kupię je lub upiekę dzień wcześniej. Żadnego.
            • Gość: anabeo ale setki poznaniaków chciałyby tradycyjnie IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 23:04
              jak zawsze o tej samej porze zjeść świeżego rogala kupionego zaraz
              po wypieku.
              • dobrusia_to_ja Re: ale setki poznaniaków chciałyby tradycyjnie 28.10.07, 23:10
                Czy ja komuś bronię?? W którym miejscu to napisałam?? Poza tym wiele cukierni
                zaczyna wypiekać rogale kilka dni wcześniej, o czym wielu z Was nawet nie zdaje
                sobie sprawy.
                • Gość: anabeo Re: ale setki poznaniaków chciałyby tradycyjnie IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 23:18
                  czyli ty nawet jesteś przeciw tej chorej ustawie, a polemizujesz na
                  tym forum wyłacznie dla przyjeności pisania? Nie chodzi o to czy
                  rogal był pieczony wczoraj czy dziś chodzi o prawo dla obywateli
                  decywowania kiedy co i gdzie mogą kupować i by nie robił tego żaden
                  z braci K. anie żaden inny zakompleksiony polityk.
                • Gość: regdos Re: ale setki poznaniaków chciałyby tradycyjnie IP: *.icpnet.pl 28.10.07, 23:43
                  dobrusia_to_ja napisała:

> Czy ja komuś bronię?? W którym miejscu to napisałam?? Poza tym wiele cukierni
                  > zaczyna wypiekać rogale kilka dni wcześniej, o czym wielu z Was nawet nie zdaje
                  > sobie sprawy.

A 11 listopada je tylko podgrzewają, prawda ? I to pewnie w mikrofalówce żeby
                  szybciej było :)

• lmblmb Czyli tworzenie kolejnych przepisów do obchodzenia 29.10.07, 09:33
          orlet napisał:

> Żaden zamach, jak chcą niech sami staną za ladą, albo dodatkowo
          > zatrudnią praco wników na "umowę - zlecenie".

Czyli kolejny bzdurny przepis. Martwy, bo łatwo go obejść. Bzdurny, bo zachęca
          ludzi żeby go obejść.
          • kiks4 konsekwencje ustawy 29.10.07, 10:45
            Ciekawą konsekwencją ustawy Dz.U. 176 poz. 1239 jest niemożność pracy własnych
            służb ochrony w centrach handlowych w święta.

A więc - panowie złodzieje- 11 listopada to wasze święto!
            • Gość: szpadryna Re: konsekwencje ustawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 15:01
              > Ciekawą konsekwencją ustawy Dz.U. 176 poz. 1239 jest niemożność pracy własnych
              > służb ochrony w centrach handlowych w święta.

Stary mówisz poważnie czy robisz ze mnie mnie wała? Bo jakby co to pożałujesz
              • kiks4 Re: konsekwencje ustawy 29.10.07, 16:20
                Gość portalu: szpadryna napisał(a):
                > Stary mówisz poważnie czy robisz ze mnie mnie wała? Bo jakby co to pożałujesz
                ---
                Szpadryna- nie gniewaj się. Tak mi się wydaje, że ochroniarze to też pracownicy
                handlu. Ale jak już pisałem- prawnikiem nie jestem.
                Zanim podejmiesz jakieś działania- poradź się jakiegoś zawodowego radcy
                prawnego, adwokata czy coś w tym rodzaju. Nie rób nic pochopnie a tym bardziej
                nie win mnie w razie wpadki
    • dobrusia_to_ja Jeśli chodzi o prywatne cukiernie, 25.10.07, 23:29
      nawet za komuny były otwarte w niedziele i święta. Niezbyt długo, może do
      pierwszej lub drugiej, dokładnie nie pamiętam, ale były. Po kościele zawsze szło
      się po "słodkie", latem na pyszne lody. Najlepsze były u Kostusiaka w
      Puszczykowie. A ciasto z truskawkami - palce lizać!! Tylko, że wtedy galaretkę
      robiono z agaru, a nie podłej żelatyny.
      • Gość: pinia1a Re: Jeśli chodzi o prywatne cukiernie, IP: *.zbsril.poznan.pl 26.10.07, 11:20
        Fakt, że w PRL w niedziele były dyżurne sklepy i ludzie to
        akceptowali.
        Teraz markety ludzi rozpuściły i kupują w niedzielę.
        11 listopada w PRL nie było swiętem ale jestem ciekawa jak z kupnem
        rogali radzono sobie przed wojną, kiedy to był dzień Święta
        Niepodległości. Przecież jakoś ta tradycja istniała i przetrwała do
        PRL-u. Musiały wtedy działać jakiś cukiernie np. kupowano rogale u
        Dobskiego.
    • Gość: czesiu Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:32
      gdy będę jadł świeżego rogala w niedzielę 11 listopada nie pomyślę o żadnym
      bublu czy zamachu na tradycję, bo to już było kiedyś. No a o 11 listopada
      Święcie Niepodległości warto pisać pozytywniej, lokalnie w Poznaniu jest ono
      bogatsze i atrakcyjniejsze niż w innych miastach, gdzie nie ma legendy i
      słodkiego dodatku do wspaniałej daty historycznej.
      • Gość: Asmo Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.eastwest.com.pl 26.10.07, 07:56
        11 listopada 1918 roku w całej wielkopolsce stały wojska niemieckie. My nie
        odzyskalśmy niepodległości jak reszta naszego kraju. Sami ją sobie
        wywalczyliśmy. Pier....ć Piłsudskiego - wolał Lwów od Poznania. Niech tam
        spier....la.

11 listopada to w Poznaniu święto Marcina a nie odzyskania niepodległości! To
        tak jakbyśmy w stolycy świetowali odzyskanie niepodległości przez Francję.

PS. Ciekawe czy w warszafce świętują rocznice wybuchu Powstania Wielkopolskiego
        • lili_marleen Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 08:02
          Gość portalu: Asmo napisał(a):

".... Pier....ć Piłsudskiego - wolał Lwów od Poznania. Niech tam
          > spier....la..."

Gdyby nie ten Piłsudski małbyś na Zamku w Poznaniu w dwa lata
          później łopot czerwonych flag, a pod nim pochody z portretami
          Luxemburg, Liebknechta i Kasprzaka.
        • Gość: czesiu Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:57
          wojska były, bo jak to wojsko - nie było innego rozkazu. ciekawi mnie czy już
          wtedy powstawały rady żołnierskie, i dlaczego pewien oddział z biedruska nie
          dojechał do jarocina - może z powodu rogali?
    • Gość: tui Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 03:55
      Kompletnie bzdurny jest ten zakaz. Jak ktoś nie chce pracować w
      okreslonych warunkach i czasie, to niech się zwolni i koniec sprawy.
      Znajdą się tacy, którzy chętnie popracują. Głupia regulacja LPR-u
      Samoobrony i PIS-u.
      • orlet Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 10:49
        Ta znajdą się... powiedz mi dlaczego na co drugim sklepie jest karteczka "zatrudnię sprzedawcę" ?
    • Gość: hulio Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: 195.205.249.* 26.10.07, 06:48
      Polska federacją Landów de-rauber jesteś genialny.Jestem za
    • Gość: Janko Muzykant Zamach na rogala marcińskiego IP: *.icpnet.pl 26.10.07, 07:28
      Rozwiązanie jest proste. Pracownicy cukierni A idą do zaprzyjaźnionej cukierni B
      na fuchę, a a pracownicy cukierni B idą sobie dorobić w punkcie A. Wszyscy są
      zadowoleni - pracownicy mają dodatkowo 100 czy 200, cukiernicy też zarobią,
      ludność przytyje, głupi koń z kaczką obudzą się w niedziele ściskając w ręku
      cieplutkie g... ku powszechnej satysfakcji narodu. Alleluja!
      • orlet Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 10:51
        Przecież pracownicy cukierni A mogą iść na fuchę do cukierni A.
        Budka czy inny Kandulski nie chcą dodatkowo swoim pracownikom zapłacić i stąd ten artykuł.
        • Gość: jerry Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: 212.160.172.* 26.10.07, 12:49
          kto powiedział, że nie chcą zapłacic? Prawo im na taki myk nie
          pozwala.
        • Gość: swoboda_t Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 00:59
          Bzdura! Po raz kolejny ją powtarzasz, widać jak bardzo nie masz
          pojęcia o temacie.
    • Gość: piotr trudno IP: *.171.32.2.crowley.pl 26.10.07, 09:12
      Rogale można sobie upiec samemu. Rodzinnie. To nie żaden "zamach" -
      tylko przestrzeganie praw człowieka. Rogalik vs człowiek?
      • Gość: jerry Re: trudno IP: 212.160.172.* 26.10.07, 12:46
        na głowę upadł czy jak? A skąd białego maku dostaniesz? Myślisz, że
        każda gospodyni potrafi ciasto półfrancuskie zagnieść? Zresztą nie
        od dziś wiadomo, że to właśnie cukiernicy przygotowywali. To oni
        pierwsi obdarowywali biedotę miejską. A reszta poznaniaków kupowała
        łakocia raz do roku.
    • pinia1a Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 09:35
      A wszystko przez te supermarkety.
      Gdyby tam nie wykorzystywano ludzi i nie zmuszano do pracy całą
      dobę w niedziele i świeta to nie powstałaby ta debilna ustawa,
      która teraz godzi we wszystkich handlowców.
      • orlet Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 10:54
        W nikogo nie godzi. Jak zapłacą pracownikom dodatkowo za pracę w święto, to cukiernie będą otwarte. Rzecz w tym, że nie chcą płacić.
    • Gość: jo Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 09:36
      przeciez juz wczoraj było wiadomo, ze rogale bedą sprzedawane normalnie. ale
      oczywiscie wybiorcza robi sensację, zeby takie ciamajdy jak ty mogły pisać -
      pamietaj, kto podniosł rękę na naszą tradycję itp. W ustawie jest zapis, który
      pozwala na sprzedaż rogali jak i paliwa. i to sie poznaniakiem nazywa.... chyba
      od 20 lat :D
      • orlet Re: Zamach na rogala marcińskiego 26.10.07, 10:57
        Przecież nawet bez tego zapisu mogliby sprzedawać rogale 11 listopada. Wystarczyło dodatkowo zapąłcić za pracę w święto (jednodniowa umowa-zlecenie).
        • Gość: imre Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 15:20
          Orlet, wciąż powtarzasz tę sama tezę, zastanów się zanim zaczniesz
          znowu coś nam wmawiać. Prawda jest taka, że pracownik zatrudniony na
          umowę o pracę nie może w tym samym zakładzie pracy wg. PIP pracować
          w te 12 dni w roku na umowę zlecenie. Czy nie rozumiesz, że ustawa
          nie miała na celu zapewnić pracownikom dodatkowego wynagrodzenia ale
          miała na celu dać wolne pracownikom zatrudnionym w handlu.
          Zatrudnić cukiernie mogą, zgadza się ale osoby z zewnątrz na umowę-
          zlecenie.
    • Gość: Rozsądny Zamach na rogala marcińskiego IP: *.generacja.pl 26.10.07, 09:47
      Cóż to za bezczelność brać nasze pieniądze i pluć nam w twarz.Won
      hołoto sejmowa w takim wydaniu.
    • Gość: Marek Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 11:12
      Tutaj możesz znaleźC tych "geniuszy"
      orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&5&41&168
    • Gość: Jarek Kacz Milczec, poznanskie germance!!! IP: *.polityka.com.pl 26.10.07, 11:38
      Rogal marcinski to wymysl niemiecki! MInister Fotyga juz pracowala
      nad zdemaskowaniem tego germanskiego zwyczaju, chciala go zastapic
      staropolskim zwyczajem siorbania herbaty ze spodka i blinami, ale
      sie nie udalo, bo ten esesman Tusk wygral wybory. W zakazie pracy w
      swieta wlasnie o to nam chodzilo, zebyscie wy, germance z
      Wielkopolski, ze Slaska, z POmorza wreszcie przestali sie buntowac,
      rozbijac POlske i Narod. To wasza wielka szansa - mozecie wreszacie
      udowodnic ze jestescie niewinni, ze jestescie tak samo wartosciowymi
      Polakami jak my - priwislincy z Warszawy.
      Jarek Kacz
    • Gość: alex Zamach na rogala marcińskiego IP: 150.254.101.* 26.10.07, 11:43
      Wydaje mi się, że rozwiązaniem mogłoby być podpisanie przez właścicieli cukierni
      umów zlecenia z pracownikami, których przedmiotem byłaby sprzedaż rogali w dniu
      11 XI i ustawienie stoisk przed cukierniami, by nie było wątpliwości, że nie ma
      tu podległości charakterystycznej dla stosunku pracy.
    • Gość: Wielkopolanin Ta tradycja rozszerzyła się na całą Wielkopolskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 12:50
      11 listopada w wielu miejscowościach sprzedaje się rogale marcińskie. Od wielu
      lat np. mieszkańcy Piły obchodzą w ten sposób tradycję stolicy Wielkopolski. Co
      więcej od kilku lat ta tradycja już wyszła poza Wielkopolskę. W Koszalinie od
      kilku lat 11 listopada kilka cukierni sprzedaje właśnie te rogale.
      • trrapez Re: Ta tradycja rozszerzyła się na całą Wielkopol 26.10.07, 19:55
        Zgadza się, Mieszkam od jakiegoś czasu w Wawie (jestem WIELKOPOLANINEM i nie
        lubie jak mnie nazywają warszawiakiem) i tu też można kupić rogale marcińskie,
        ale to podróba - małe to takie...
        Poznańskie (Wielkopolskie) to są rogaliki... mniam... chyba na 11 przejadę te
        300km specjalnie na rogaliki i świętowanie urodzin ulicy św. Marcina...
        Pozdrawiam Poznań i wszystkich którzy wiedzą co to gzik i śneka z glancem :D
        • Gość: anban Re: Ta tradycja rozszerzyła się na całą Wielkopol IP: 195.20.110.* 26.10.07, 21:34
          dla przypomnienia szneka z niemieckiego Schnecke - ślimak(n, rodz. f)
          , a nie śneka ;)
      • Gość: Szneka z glancem Re: Ta tradycja rozszerzyła się na całą Wielkopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 22:53
        Nowa ustawa o zakazie handlu w święta skutecznie uniemożliwi
        rozszerzanie się tej tradycji poza Poznań, bo o ile mi wiadomo,
        cukiernie bedą mogły być otwarte tylko na terenie Poznania.
        • Gość: nick Re: Ta tradycja rozszerzyła się na całą Wielkopol IP: *.icpnet.pl 28.10.07, 14:33
          a po kiego grzyba ma się rozprzestrzeniać???
    • Gość: Poznaniak PIS wyrządził tyle zła POlsce ,że bedziemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 23:15
      to naprawiać 10 lat
      • kiks4 Zobaczymy jak PO sobie poradzi 27.10.07, 06:21
        bo PiS mając na czele utytułowanych prawników produkowało seryjnie prawne buble.
        Jak choćby ostatnia zmiana kodeksu pracy wprowadzająca zakaz pracy handlu w święta.
        A jeszcze gorszym jest doraźne łatanie dziur jak np. deklaracja PAŃSTWOWEJ
        Inspekcji Pracy, że będzie patrzeć przez palce na pracujące w święta staje
        benzynowe.
        Przypominam-ustawa ogłoszona w Dz.U. nr 176 poz. 1239 nie pozostawia pola
        manewru dla takiej interpretacji
        isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20071761239&type=2&name=D20071239.pdf
        • renepoznan Kiksie - Doczytuj przepisy a potem krytukuj!!!!! 27.10.07, 10:05
          kiks4 napisał:

> bo PiS mając na czele utytułowanych prawników produkowało seryjnie
          prawne buble
          Przypominam-ustawa ogłoszona w Dz.U. nr 176 poz. 1239 nie
          pozostawia pola
          > manewru dla takiej interpretacji

Problem tylko kiksie w tym,że nie doczytałeś tej ustawy. Tam dośc
          jasno pisze, że praca jest dopuszczalna w placówkach handlowych gdy
          ich działalność jest potrzebna ze wzgledu na ich uzyteczność
          społeczną i codzienne potrzeby ludnosci. Chyba żaden normalnie
          myslacy człowiek nie zaprzeczy, że stacje beznynowe - zwłaszca 1
          listopada spełniaja to kryterium. Zresztą podobnie jak cukiernie w
          dniu 11 listopada - choc to może mniej jasne - dla innych niz
          Poznaniacy.
          Dziennikarze i co co podnieśli ten problem to albo nie mysleli i sie
          solidnie wygłupili (nie pierwszy i nie ostatni raz) albo za wszelką
          cenę chcieli dokopać PIS. Jednak w tym konkretnym przypadku
          niecelnie.

U nas problem to raczej nie w przepisach ale w mentalnosci ludzi.
          Nikt nie chce sam interpretować przepisów bo wszyscy się boją,, że
          wszechwładny urzednik zinterpretuje inaczej. Tu naprawdę kłania się
          okres komuny i późniejsze osiagniecia "wszechwładnego państwa".
          Tylko, że ludzie głoszący maksymalne "wycofanie się państwa" z
          wtrącania się w gospodarkę nie byli do tej pory popularni. I nie
          przypuszczam, że to się zmieni.
          Dklatego takie żenadne wypowiedzi dziennikarzy czy urzdników bedą
          jeszcze długo.
          I to niezaleznie od tego,że moim zdaniem sam przepis jest głupi. Nie
          trzeba było zakazywać ale np zobowiązać pracodawcę do płacenia za
          pracę w niedzielę w placówkach handlowych np 300% stawki - i to
          niezalęznie od innego dmnia wolnego. Ale wówczas mali handlowcy by
          podniesli krzyk. Lepiej takich spraw wcale nie regulować.
          • kiks4 Re: Kiksie - Doczytuj przepisy a potem krytukuj!! 27.10.07, 19:29
            renepoznan napisał:
            > Problem tylko kiksie w tym,że nie doczytałeś tej ustawy. Tam dośc
            > jasno pisze, że praca jest dopuszczalna w placówkach handlowych gdy
            > ich działalność jest potrzebna ze wzgledu na ich uzyteczność
            > społeczną i codzienne potrzeby ludnosci.
            ---
            Prezydent Wałęsa przestrzegał przed kopaniem się z koniem a właśnie pisząc tego
            posta próbuje tej zabawy. Ja nie jestem prawnikiem, umiem tylko czytać.
            Wydaje mi się, że te odstępstwa od zakazu pracy :"ze wzgledu na ich uzyteczność
            społeczną i codzienne potrzeby ludnosci." dotyczą pracy niedzielnej a nie w
            święta. Bo najczęściej święta nie są niedzielami.
            Ale to głos laika cieńszy od pisku!
            • renepoznan Re: Kiksie - Doczytuj przepisy a potem krytukuj!! 27.10.07, 20:09
              kiks4 napisał:

> > Wydaje mi się, że te odstępstwa od zakazu pracy :"ze wzgledu na
              ich uzyteczność
              > społeczną i codzienne potrzeby ludnosci." dotyczą pracy
              niedzielnej a nie w
              > święta.

Ups. Kiksie. To ja nie doczytałem. Zatem uroczyscie odszczekuję pod
              stołem. hau, hau.
              Miałes rację.
              • kiks4 Re: Kiksie - Doczytuj przepisy a potem krytukuj!! 27.10.07, 20:19
                Rene!
                Wyjdź spod stółu. Uspokoję Cię- to nie ja zauwazyłem. Syn- prawnik mi podpowiedział!
                Ja czytając nawet przez miesiąc nie zwróciłbym na to uwagi!
                Przepraszam, że na moment Cię zdołowałem:-)))
                • Gość: anabeo najpierw tworzy się setki ustaw zakazujących tego IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 22:55
                  i owego a potem pozwala urzędnikom decydować kto może to robić a kto
                  nie. I dzięki temu ludzie pokroju ministra Ziomberka vel
                  Dzierżyńskiego mogą w II programie TV TRWAm czyli w TVP pokazywać
                  poakzowe akcje policji politycznej czyli CBA CBŚ itp.
                  • Gość: anabeo pis tworzy ustawy i później furtki do nich IP: *.net.wektormedia.pl 28.10.07, 23:10
                    aby poźniej móc przed kamerami ujawniać właśnie złapanych groźnych
                    przestępców. Jaką placówką użyteczności publicznej jest stacja
                    benzynowa albo piekarnia. Prawo tworzone przez cwaniaków i popierane
                    przez kretynów czyli ciemny lud jak określa swój elektorat lieder
                    PIS Jacek Kurski. Oni nawet nie ukrywywali że śmieją się ze swoich
                    wyborców.
                    • guru133 PiSiaki reklamują się jako prawdziwi Polacy, więc 29.10.07, 01:19
                      trudno dziwić się że najpierw coś robią, potem myślą a poniewczasie żałują tego
                      co zrobili, tyle tylko że jest już za późno.
    • Gość: rysiopyasio Zamach na rogala marcińskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.07, 19:30
      Wygląda na to ,że niepodległość w niewłaściwym dniu odzyskaliśmy :-)
    • Gość: katolik_to_ja Zamach na rogala marcińskiego IP: *.icpnet.pl 27.10.07, 19:37
      A czy nie mozna po bozemu? Dyspense od ks Arcybiskupa. Prezydencie Grobelny-
      trzeba jechac do Kurii i PROSIC!
    • Gość: mona Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.net.fone.pl 27.10.07, 20:34
      rogale rogale tylko o najedzeniu myslicie a ktos pomyslal o tym ze ,
      ktos musi zapierd.... caly ten dzien zebyscie pogli zjesc tego
      rogala. chcesz zjesc to sobie upiecz ty beztolerancyjny poznaniaku .
      co by sie stalo jakbys dzien przed kupil. myslisz ze w niedziele
      dostaniesz swieze. o nie niestety . Nie wiesz ze piekarnie beda
      piekly dzien przed . SMACZNEGO WAM ZYCZE . Ja napewno nie zjem tego
      waszego rogala bo czym on sie rozni zjedzony w tym dniu od tego z
      poprzedniego dnia .
    • Gość: mona Zamach na rogala marcińskiego IP: *.net.fone.pl 27.10.07, 20:48
      rogale rogale wy tylko o jedzeniu . a ktoś pomyślał o tym że
      abyście wy mogli sie najeś tych waszych rogali ktoś musi
      zapierda.... cały dzień.Jakby nie było mozna kupi dzień
      wcześniej.Jeżeli myślicie że kupicie w niedziele świeże to sie
      mylicie. Pracuje w cukierni i gwarantuje że bedą one z poprzedniego
      dnia. Wiec SMACZNEGO wam życze poznaniacy, szkoda ze innych tradycji
      nie szanujecie I INNYCH LUDZI tylko jakieś rogale.
      • kiks4 Re: Zamach na rogala marcińskiego 27.10.07, 21:38
        Gość portalu: mona napisał(a):
        Pracuje w cukierni i gwarantuje że bedą one z poprzedniego
        > dnia. Wiec SMACZNEGO wam życze poznaniacy, szkoda ze innych tradycji
        > nie szanujecie I INNYCH LUDZI tylko jakieś rogale
        ---
        Tylko na chwile się zastanów- Mona. Na małą chwileczkę!
        Kto Tobie płaci pensję? Skąd masz środki na utrzymanie?
        To my, Twoi klienci, amatorzy rogali napędzamy kasę właścicielowi cukierni a on
        dzieli się jej częścią z Tobą i Twoimi koleżankami.
        A gdybyśmy Cię posłuchali i zbojkotowali cukiernie??? Czarno widziałbym wówczas
        Twoja przyszłość:-)))
        • Gość: Agnes Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.07, 01:46
          Nie nie widzę czarno takowej przyszłości:D
          Cukiernie nie żyją tylko z marcińskich rogali:D
          Gdybyś przyszedł w taki dzień i zastał cukiernie zamkniętą to czy zniechęciłbyś
          się i nie przyszedł w następny dzień po pączka chociażby???
        • Gość: mona Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.net.fone.pl 28.10.07, 20:09
          o moje utrzymanie to ty sie nie bój.Praca w cukierni jest dobrze
          płatna.Od jednego dnia wolnego nie zbankrutowała bym.A po zatym nie
          wydaje mi sie abyś przez jeden dzień niedyspozycji cukierni nigdy
          więcej nie przyszedł po coś słodkiego.
          • kiks4 Re: Zamach na rogala marcińskiego 28.10.07, 21:52

> o moje utrzymanie to ty sie nie bój.Praca w cukierni jest dobrze
            > płatna.
            ---
            Nie wątpię, że powodzi Ci się nie najgorzej. Tylko chcę, żebyś pamiętała, że to
            ja i mnie podobni klienci Tobie płacimy. Więc nie obrażaj się na nas.
            W mojej firmie przejętej przez zachodni kapitał nowi szefowie wbili nam do
            głowy, że to nie oni nam płacą tylko nasi odbiorcy.
            Świadomość tego nie jest jeszcze w Polsce powszechna!
            • Gość: mona Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.net.fone.pl 29.10.07, 18:31
              A wiec teraz rozumiem dlaczego tak sie upierasz przy swoim. Jestes
              jednym z tych polaków,któremu zostało wpojona myśl praca praca
              praca.Naszczeście pracuje u Polaka, który uważa podobnie jak ty ,ja
              równiez tak uważam odnośnie odbiorców ale naszczęście szanuje nas
              pracowników i to że my też chcemy odpocząc. Wiec zapraszam do mnie
              do cukierni w sobote a nie niedziele. Pozd.
              • kiks4 Re: Zamach na rogala marcińskiego 29.10.07, 19:47

> A wiec teraz rozumiem dlaczego tak sie upierasz przy swoim. Jestes
                > jednym z tych polaków,któremu zostało wpojona myśl praca praca
                > praca.
                ---
                Wyczułaś mnie chyba dobrze. W końcu jestem urodzony w Poznaniu- to takie nasze
                obciążenie genetyczne.
                Naprawdę cieszę sie, że jesteś zadowolona z pracy, pracodawcy i życia.
                pozdrawiam
          • Gość: attina 3 Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.sdbnxx1.adsl-dhcp.tele.dk 28.10.07, 21:54
            ...a tutaj w Danii jest tradycja jedzenia gesi w dniu Marcina.
            Moze by tak w Polsce zamiast rogalikow wprowadzic nowa tradycje:
            pieczona kaczke z rydzami på torunsku?
          • Gość: van tielt Re: Zamach na rogala marcińskiego IP: *.access.telenet.be 28.10.07, 21:55
            Niemcy pogonieni,ale tradycje przejete.Wielkie mi swieto poznanskie.
    • wojtek1963 Zamach na rogala marcińskiego 28.10.07, 23:06
      to debilizm kaczyzmu. mam nadzieje ze ten zakaz odejdzie razem z
      Kaczynskimi
    • guru133 Jeden PiStolet na cały PiS to za mało, 29.10.07, 01:09
      ale gdyby zrobić tak narodową zrzutkę, to może by wystarczyło. A swoją drogą
      ciekaw jestem jak się teraz czują poznaniacy, którzy głosowali na Gilowską?
      Kiedy podziękują jej za świąteczną ustawę?
    • Gość: Basia Zamach na rogala marcińskiego IP: 38.98.164.* 29.10.07, 04:55
      Polacy sa genialni w organizowaniu sobie niepotrzebnych problemow,
      zakazow. A pozniej w omijaniu tych zakazow. Taki pies ogrodnika. Sam
      nie zje , drugiemu nie da. Sam nie pojdzie do sklepu w niedziele, to
      tez nikomu nie pozwoli.
      Ile ten zakaz spowodowal juz frustracji. Niepotrzebnych frustracji.
      Ale moze to dobry znak ze ludzie nie maja powazniejszych problemow.
    • venus99 Re: Zamach na rogala marcińskiego 29.10.07, 07:10
      nazwijmy rzecz po imieniu:
      PiS skumał się z partią kryminalistów i analfabetów czyli Samoobroną.
      głupotę Samoobrony poparła większość posłów poprzedniej kadencji z
      pisuarami na czele.ustawę poparł premier,podpisał prezydent.
      durnie ludziom zgotowali ten los.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka