Dodaj do ulubionych

KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 22:49
Kilka dni temu ruszyl temat "poznan i wroclaw powinny trzymac sie razem". Ku
powszechnemu zainteresowaniu postanowilismy rozpoczac dzialalnosc klubu
przyjazni poznansko-wroclawskiej, ktory bedzie mial na celu integrowanie ludzi
obu, podobno blizniaczych miast. Poza tym mamy nadzieje ze dzieki klubowi
zakoncza sie wasnie pomiedzy miastami i ludzie zaczna sobie pomagac a nie
traktowac siebei jak wrogow.
Poddaje do dyskusji punkty regulaminu owego klubu, zachecam do wstapienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: pyra Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 23:34
      tej no wiaruchna kochana!!! tak nie moze byc, zawdy temacik jest wygibasty a tu
      taka cisza....... no wiaruchna... deknac po klawiszach!!!!!!!!!!!
    • Gość: pyra POZDROWNIENIA DLA MADRYCH WLADZ ZE STOLYCY IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 23:42
      w zeszlym tygodniu wykryto w czechach pierwsze ognisko BSE, wczoraj ponowne
      Wielkiej Brytanii

od niedzieli bedzie mozna importowac do polski mieso i towary pochodzenia
      zwierzecego

pozdrawiam glownego lekarza weterynarii i zapraszam do McSwiniaka na pysznego
      hamburgera
    • Gość: mm Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.06.01, 23:56
      ludziska!!!
      w kocu nalezy zawrzec przymierze pomiedzy naszymi miastami, a wiec:
      1.przestajemy porownywac oby dwa miasta do siebie, maja one ten sam klimat, w
      obu mieszkaja super ludzie wiec przestanmy sie wywyzszac i postawmy oba miasta
      na rowni
      2. nie trabimy na siebie, nie wskazujemy zlej drogi
      3. co sadzice o wspolnych spotkaniach w Lesznie?
      raezm opanujemy cala zach polske :))))
      • Gość: Kuba_Wr Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 05.08.01, 10:35
        Gość portalu: mm napisał(a):

<CIACH>
        > 3. co sadzice o wspolnych spotkaniach w Lesznie?
        > raezm opanujemy cala zach polske :))))

Raczej gdzieś w stronę Rawicza. Z Leszna do Poznania jest 69 km., do Wrocławia
        96. Gdzie jest idealny środek? Kto go znajdzie?
        • Gość: lol Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: 212.75.127.* 07.08.01, 15:42
          Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a):

> Gość portalu: mm napisał(a):
          >
          > <CIACH>
          > > 3. co sadzice o wspolnych spotkaniach w Lesznie?
          > > raezm opanujemy cala zach polske :))))
          >
          > Raczej gdzieś w stronę Rawicza. Z Leszna do Poznania jest 69 km., do Wrocławia
          > 96. Gdzie jest idealny środek? Kto go znajdzie?

Leszno - Poznań 80 km
          Leszno - Wrocław 99 km

Idealny środek jest gdzieś między miejscowościami Kłoda a Kaczkowo

Pozd
    • Gość: gregorr Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icpnet.pl 16.06.01, 00:14
      Znów jestem za, wstępuję, mogę być skarbnikiem :))(jako poznaniak)!
      Zachodnia Polska nasza!
    • Gość: ethanol Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.coh.org 16.06.01, 01:23
      No to ja chce nalezec do tego klubu.
      Wspolnie spotkania w Lesznie, Wroclawiu i Poznaniu (koniecznie przy piwku :)))
      pozdrawiam

ethanol
    • Gość: Lechita Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icom.ca 16.06.01, 01:43

> Kilka dni temu ruszyl temat "poznan i wroclaw powinny trzymac sie razem". Ku
      > powszechnemu zainteresowaniu postanowilismy rozpoczac dzialalnosc klubu
      > przyjazni poznansko-wroclawskiej, ktory bedzie mial na celu integrowanie ludzi
      > obu, podobno blizniaczych miast. Poza tym mamy nadzieje ze dzieki klubowi
      > zakoncza sie wasnie pomiedzy miastami i ludzie zaczna sobie pomagac a nie
      > traktowac siebei jak wrogow.
      > Poddaje do dyskusji punkty regulaminu owego klubu, zachecam do wstapienia.

Czy warto? Wiemy co o nas mysla wiec po co sie oszukiwac ze Wroclaw nas lubi? Ja
      osobiscie chyba do tego klubu nie wejde. Bo po co? Bedziecie pieprzyc ze nie
      rozumiecie co mowimy? Takie przymierze to chyba zmuda naszego czasu i naszych
      sil. Poznaniacy, przeciez przyklad WBK pokazuje ze Wroclaw wyssal by tuk z
      poznanskich kosci gdyby im dano. Dretko mi to smakuje. A nie lepiej cos zalatwic
      ze Szczecinem i z nimi wspolpracowac? Jak Wroclaw zostanie sam to beda sie prosic
      zebysmy z nimi wspolpracowali. Wroclaw to taki cygan, mily mily, ale uwazaj na
      bejmy bo sie odwrocisz i kieszenie bedziesz mial puste (vide WBK).

• Gość: lol Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 03:27
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: mm napisał(a):
        >
        > > Kilka dni temu ruszyl temat "poznan i wroclaw powinny trzymac sie razem".
        > Ku
        > > powszechnemu zainteresowaniu postanowilismy rozpoczac dzialalnosc klubu
        > > przyjazni poznansko-wroclawskiej, ktory bedzie mial na celu integrowanie l
        > udzi
        > > obu, podobno blizniaczych miast. Poza tym mamy nadzieje ze dzieki klubowi
        > > zakoncza sie wasnie pomiedzy miastami i ludzie zaczna sobie pomagac a nie
        > > traktowac siebei jak wrogow.
        > > Poddaje do dyskusji punkty regulaminu owego klubu, zachecam do wstapienia
        > .
        >
        > Czy warto? Wiemy co o nas mysla wiec po co sie oszukiwac ze Wroclaw nas lubi? J
        > a
        > osobiscie chyba do tego klubu nie wejde. Bo po co? Bedziecie pieprzyc ze nie
        > rozumiecie co mowimy? Takie przymierze to chyba zmuda naszego czasu i naszych
        > sil. Poznaniacy, przeciez przyklad WBK pokazuje ze Wroclaw wyssal by tuk z
        > poznanskich kosci gdyby im dano. Dretko mi to smakuje. A nie lepiej cos zalatwi
        > c
        > ze Szczecinem i z nimi wspolpracowac? Jak Wroclaw zostanie sam to beda sie pros
        > ic
        > zebysmy z nimi wspolpracowali. Wroclaw to taki cygan, mily mily, ale uwazaj na
        > bejmy bo sie odwrocisz i kieszenie bedziesz mial puste (vide WBK).

Lechito!

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Albo najwyraźniej nie chcesz przyjaźni między
        Poznaniem i Wrocławiem bo masz jakieś traumatyczne wspomnienia w przeszłości i
        źle wspominasz wrocławiaków, albo daleki punkt widzenia (daleka Kanada żywicą
        pachnąca) wypatrzyła nieco Twój punkt widzenia. Poznań i Wrocław to naprawdę
        naturalni sprzymierzeńcy. Miasta podobne a jednak różne (i o to chodzi). Poznań
        nastawiony na handel, targi, bankowość, usługi dla biznesu. Wrocław jako centrum
        technologii hi-tech, przemysł precyzyjny i atrakcja turystyczna. Te miasta się
        uzupełniają. WBK i tak wyląduje w Warszawie, a Szczecin - to nie konkurent ani
        sprzymierzeniec godny Poznania i poznania (bez urazy).
        Ja wstępuję do klubu przyjaźni poznańsko-wrocławskiej. I apeluję - skończmy te
        bezsensowne targi i urazy bo są one bezsensowne na linii Poznań - Wrocław.

Pozdro

PS. MM! Jestem jutro w Lesznie, co ciekawe ze znajomymi z Warszawy :)))

• Gość: Lechita Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icom.ca 16.06.01, 03:37
          Gość portalu: lol napisał(a):
          > Lechito!
          >
          > Nie mogę się z Tobą zgodzić. Albo najwyraźniej nie chcesz przyjaźni między
          > Poznaniem i Wrocławiem bo masz jakieś traumatyczne wspomnienia w przeszłości i
          > źle wspominasz wrocławiaków, albo daleki punkt widzenia (daleka Kanada żywicą
          > pachnąca) wypatrzyła nieco Twój punkt widzenia.

Poprostu czytam co pisze wroclawi, koala etc na tym forum.

> Poznań i Wrocław to naprawdę
          > naturalni sprzymierzeńcy. Miasta podobne a jednak różne (i o to chodzi). Poznań
          >
          > nastawiony na handel, targi, bankowość, usługi dla biznesu. Wrocław jako centru
          > m
          > technologii hi-tech, przemysł precyzyjny i atrakcja turystyczna.

Jaka tam atrakcja turystyczna. Wogole nie rozumiem tego zachwytu Wroclawiem.
          Wcale nie jest taki super piekny. Niby dlaczego Wroclaw ma byc atrakcja
          turystyczna a Poznan nie? Mamy wyzszej klasy zabytki niz Wroclaw.

Te miasta się
          > uzupełniają. WBK i tak wyląduje w Warszawie, a Szczecin - to nie konkurent ani
          > sprzymierzeniec godny Poznania i poznania (bez urazy).
          > Ja wstępuję do klubu przyjaźni poznańsko-wrocławskiej. I apeluję - skończmy te
          > bezsensowne targi i urazy bo są one bezsensowne na linii Poznań - Wrocław.
          >
          > Pozdro
          >
          > PS. MM! Jestem jutro w Lesznie, co ciekawe ze znajomymi z Warszawy :)))
          >

Ja nie wstepuje do tego klubu.
          • Gość: lol Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 03:50
            Nie chcę polemizować kto ma ładniejsze zabytki - oni mają gotyk, który u nas
            zniszczyli Szwedzi (Kolegiata). My mamy piękny barok - mnóstwo baroku - Wrocław
            Aulę Leopoldyńską. Zastanawiam się czy byłeś kiedykolwiek we Wrocławiu? Ale
            spokojnie my też jesteśmy atrakcją turystyczną, choć faktem jest że więcej
            przyjeżdża tu ludzi robiących interesy niż oglądających zabytki.

Wyluzuj. Jeżeli spuścisz z tonu Koala się wyciszy - to taki ichniejszy radykał
            (pewnie przodków ma daleko zza Dniestru :)))))))

Znam sporo Wrocławian i są to fajni ludzie, a z pewnością nie można zarzucić im
            fałszu.

Pozdro
            Pozdro
            • Gość: Lechita Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icom.ca 16.06.01, 04:15

> Nie chcę polemizować kto ma ładniejsze zabytki - oni mają gotyk, który u nas
              > zniszczyli Szwedzi (Kolegiata). My mamy piękny barok - mnóstwo baroku - Wrocław
              >
              > Aulę Leopoldyńską. Zastanawiam się czy byłeś kiedykolwiek we Wrocławiu? Ale
              > spokojnie my też jesteśmy atrakcją turystyczną, choć faktem jest że więcej
              > przyjeżdża tu ludzi robiących interesy niż oglądających zabytki.
              >
              > Wyluzuj. Jeżeli spuścisz z tonu Koala się wyciszy - to taki ichniejszy radykał
              > (pewnie przodków ma daleko zza Dniestru :)))))))
              >
              > Znam sporo Wrocławian i są to fajni ludzie, a z pewnością nie można zarzucić im
              >
              > fałszu.
              >
              > Pozdro
              > Pozdro

Juz wyluzowalem. Do klubu nie wchodze ale nie bede ich obrazal. Ale wkurzylo mnie
              jak oni sie pucza. To co napisali ze nie moga zrozumiec co mowimy to chamstwo. To
              jest nasza mowa i powinni sie odwalic. M.in. dlatego napisalem w watku o gwarze
              ze powinnismy chociaz troche wiecej naszych poznanskich wyrazow uzywac. Ino
              zniknie stad koala i wroclawi i ten Roberto to wszystko bedzie rychtyk. Pokazmy
              szczonom ze Poznaniacy nie gesi i wlasna mowe maja:)

P.S. Czy ten tuleja warszowski ma zamiar stad wyjsc? Czy ta zaraza juz nigdy nas
              nie opusci? Warszol, kim ty jestes trzeszczoku frechowny ze zabierasz glos na
              naszym forum?

• Gość: koala Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.01, 18:10

> Nie chcę polemizować kto ma ładniejsze zabytki - oni mają gotyk, który u nas
              > zniszczyli Szwedzi (Kolegiata). My mamy piękny barok - mnóstwo baroku - Wrocław
              >
              > Aulę Leopoldyńską. Zastanawiam się czy byłeś kiedykolwiek we Wrocławiu? Ale
              > spokojnie my też jesteśmy atrakcją turystyczną, choć faktem jest że więcej
              > przyjeżdża tu ludzi robiących interesy niż oglądających zabytki.
              >
              > Wyluzuj. Jeżeli spuścisz z tonu Koala się wyciszy - to taki ichniejszy radykał
              > (pewnie przodków ma daleko zza Dniestru :)))))))
              >
              > Znam sporo Wrocławian i są to fajni ludzie, a z pewnością nie można zarzucić im
              >
              > fałszu.
              >
              > Pozdro
              > Pozdro

spadajcie, co...:))) obgadywac koale za plecami... ichniejszy radykał, hehehehe.
              no ładnie, ładnie. nie wiem co takiego radykalnego napisalem, chyba nic... no
              niewazne, nie bede nikogo wyciszal, zwlaszcza lechity, ktory opowiada o mnie
              niestworzone rzeczy za kazdym razem mowiac, ze napisalem ze poznan jest brzydki i
              obsikany, ale ja tego nigdy nie stwierdzilem i nie rozumiem tego kolesia po
              prostu... przykre, ale nic to.
              przodkow mam z poznania:)))))) a i w kanadzie mam rodzinke i wiem ze oni nie
              wszyscy sa tacy... :-P
          • Gość: Kuba_Wr Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 05.08.01, 10:38

> Ja nie wstepuje do tego klubu.

To byłby kolejny cud świata, gdyby Lechita do tego klubu wstąpił!!
        • Gość: mm Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.01, 20:53
          to rozejrzyj sie za odpowiednim miejscem do spotkan ;)))
      • Gość: tos Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 14:38
        Wrocław jest jednym z najlepszych miast w kraju
        To wynika z raportu Centrum Badań Regionalnych. W rankingach stolica Dolnego
        Śląska wyprzedziła inne podobne miasta, m.in. pod względem dochodów na jednego
        mieszkańca i liczby inwestycji.
        Niecały miesiąc temu Wrocław znalazł się wśród 100 najlepszych gmin w kraju.
        Zajął wprawdzie ostatnie miejsce, ale był jedynym dużym miastem na liście.
        Tym razem Centrum Badań Regionalnych przygotowało raport na podstawie danych
        Głównego Urzędu Statystycznego. Co z niego wynika? W czym Wrocław jest lepszy
        od podobnych miast w kraju?
        - ma najbardziej samodzielny budżet - dochody własne gminy to 43 procent
        (średnia krajowa 31 procent)
        - dochód na jednego mieszkańca to ponad 2300 złotych (średnia 1920 zł)
        - wydaje, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, o kilkadziesiąt złotych więcej
        niż inne miasta na gospodarkę komunalną, transport i łączność
        - jest siedzibą większej liczby spółek z kapitałem zagranicznym niż inne
        podobne miasta, wyprzedza przodujący do tej pory Poznań
        - na kulturę, sport i turystykę miasto wydaje 145 złotych na jedną osobę
        (średnia 90 zł)
        Bogdan Zdrojewski krótko skomentował wyniki badań: - Radość byłaby większa,
        gdyby rząd nie obciął nam 30 milionów subwencji na oświatę. Po raz pierwszy w
        rankingach wyprzedziliśmy także Poznań. To duże osiągnięcie.
    • Gość: mw Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.06.01, 09:02
      Pomysł przedni! Szkoda, że niektórzy potraktowali to znowu jako przymierze
      przeciw komuś i okazję do opanowania terytorium (oczywiście pod przewodwm
      Poznania). Niestety poznańskie forum nie nadaje się do realizacji takich
      pomysłów. Dominują tu szowiniści z kompleksami i syndromem oblężonej twierdzy.
      Każde sąsiadujące z nimi województwo jest ich wrogiem albo nie dorasta im do
      pięt. Warszawa wypija z nich ostatnie soki a reszta kraju to barany, bo nie są
      kibicami Lecha. Drogi mm ! Szkoda czasu na tak wspaniałą akcję na tym forum!
      Przecież oni zaczęli już mówić penerskim bełkotem, żeby tylko jak najbardziej
      zaakcentować swoją odrębność od reszty kraju. Pozdrawiam
      • Gość: Lechita Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icom.ca 16.06.01, 09:13
        Gość portalu: mw napisał(a):

> Pomysł przedni! Szkoda, że niektórzy potraktowali to
        znowu jako przymierze
        > przeciw komuś i okazję do opanowania terytorium
        (oczywiście pod przewodwm
        > Poznania). Niestety poznańskie forum nie nadaje się do
        realizacji takich
        > pomysłów. Dominują tu szowiniści z kompleksami i
        syndromem oblężonej twierdzy.
        > Każde sąsiadujące z nimi województwo jest ich wrogiem
        albo nie dorasta im do
        > pięt. Warszawa wypija z nich ostatnie soki a reszta
        kraju to barany, bo nie są
        > kibicami Lecha. Drogi mm ! Szkoda czasu na tak
        wspaniałą akcję na tym forum!
        > Przecież oni zaczęli już mówić penerskim bełkotem,
        żeby tylko jak najbardziej
        > zaakcentować swoją odrębność od reszty kraju.
        Pozdrawiam

Penerskim belkotem. Prosze bardzo. Tak o nas mysla takie
        szmaty jak mw. Penerski belkot. Bardzo ladnie. I kto tu
        jest chamem? Sluchaj idioto, po co tu wlazisz? Jesli
        nasza gwara, jezyk ktory ksztaltowal sie przez wieki w
        Poznaniu jest dla ciebie penerskim belkotem, to nie
        tylko plujesz na nas, ale na naszych dziadow i
        pradziadow. Nasza gwara jest czyms pieknym. Chcialbys
        zeby wszyscy godoli tym samym jezykiem? Zero odrebnosci?
        Spadaj stad trzeszczoku.
        • Gość: Warschau Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ / do Lechity/ IP: *.matrix.pl 16.06.01, 12:21
          Twój dziad by się za Ciebie wstydził i pewnie się w grobie przewraca...
          Za to Twoje chamstwo, wulgarność i ksenofobię....
          • Gość: pyra Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ / do Lechity/ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 00:22
            odwal sie od poznania wrocka i lechity
      • Gość: mm do mw IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.01, 20:59
        caly sens tego klubu polega na tym zeby osoby takie jak ty spuscily z tonu i
        przestaly obrazac siebie nawzajem (w twoim przypadku poznaniakow)
        nikt ciebie nie namawia zebys wstepowal do klubu
        jak widac na forum poznanskim ten klub jakos dziala i wcale nie jest tak jak
        mowisz

pozdrowionka dla Pozania
    • Gość: Mariusz Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 12:18
      Macie mój akces.
      Czy nie wydaje się Wam, że podobne miedzymiastowe spory wywołuje internetowa anonimowość?
      Mnie nie zdarzyło się nigdy spotkać z wzajemną wrogością poznaniaków i wrocławian w czasie
      normalnych rozmów. Czasem to forum jest polem do popisu dla zakompleksionych frustratów, a my
      dajemy się im prowokować tocząc idiotyczne spory o to, kto ma więcej zabytków i lepszą sytuacje
      gospodarczo-administracyjną. Pozdrowienia z Wrocka!
      • Gość: Warschau Re: Pozdrowienia z Warszawy! IP: *.matrix.pl 16.06.01, 12:23
        Trzymam za Was kciuki "normalni" Poznaniacy i Wocławianie...Tak powinno być...
    • Gość: top Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: 63.103.140.* 17.06.01, 04:19
      • Gość: Roberto Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 16:27
        Lechita, wyluzuj się. Jak nie chcesz należeć do tego klubu , to nie musisz.
        Nikt Cię tu do niczego nie zmusza, jesteś przecież wolnym człowiekiem! Pozdro!
    • Gość: ede Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icpnet.pl 18.06.01, 11:45
      Cześć mm, sorry, że dopiero teraz dołączam ale nie miałem czasu na udzieolanie
      się - dużo pracy. Co z moją legitymacją nr 3?

Wszyscy, którzy nie chcą wstępować do tego klubu niech poprostu nie wtrącają
      się, są inne wątki. Co do ocen obiektywnych warszawiaków, to zostawcie je dla
      siebie, nie interesują mnie wasze opinie.

Pozdrowienia dla Wrocławia i Poznania
    • Gość: ede OBROŃCY KLUBU IP: *.icpnet.pl 18.06.01, 19:30
      Nie masz racji FraMauro. Między naszymi miastami nigdy nie było jadki na forum.
      Były potyczki, czasem emocje siadały, ale nigdy nie było jakiejś strasznej
      wojny, choć oba miasta mają paru wojowników do walki zawsze gotowych. Klub to
      doby pomysł.

Mam pierwszą propozycję, drodzy Partnerzy (tylko żeby żaden łysy zaraz od
      pedała mnie nie wyzwał)każdą wypowiedź rejestrujmy na forum POZNAŃ i WROCŁAW.
      Każdy rasowy członek (następne ciekawe słowo) klubu niech stosuje się do tej
      zasady. Ci, którzy będą nas atakować, będą to robić najprawdopodobniej tylko na
      jednym z naszych forum.

Na początek dyskusji - niech każdy napisze po 5 argumentów za tym, że Poznań i
      Wrocław to partnerskie miasta, a ich społeczności wzajemnie się lubią.
      • Gość: Piegdoń Re: OBROŃCY KLUBU IP: *.gazeta.pl 18.06.01, 19:38

> Na początek dyskusji - niech każdy napisze po 5 argumentów za tym, że Poznań i
        > Wrocław to partnerskie miasta, a ich społeczności wzajemnie się lubią.

Nie mam pięciu argumentów, ale
        1. lubię marciny zwłaszcza te z orzechami (mmmm!) (a może marciny lubią mnie)
        2. lubię Wojtka Bartkowiaka - szefa Gazety Wielkopolskiej (i wiem, że Wojtek też
        mnie lubi)
        może to wystarczy na początek

• Gość: mm Re: OBROŃCY KLUBU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.06.01, 00:47
          poznan i wrocek sa miastami do siebie podobnymi a swiadczy o tym m.in.:
          1.szkiely stoja na kazdym kroku ( co prawda wydaje mi sie ze we wrocku lepiej
          sie z ludzmi obchodza ale to tylko moja subiektywna opinia:))
          2.przez oba miasta nie da sie przejechac w szczycie (nie wpominajac o MTP)
          3.ludzie w piatki ida do knajp i nie ma ich na forum (sprawdzone)
          4.wszyscy wroclawianie i poznaniacy sa chetni do zabawy(pozananiacy proponuja
          imprezy -oczywiscie w Poznaniu - Wroclaw ma sie jedynie dostosowac....)
          • Gość: ethanol Re: OBROŃCY KLUBU IP: *.coh.org 20.06.01, 02:00
            Znam przynajmniej 5 wroclawiakow i lubie ich i oni mnie lubia.
          • Gość: tyrysek Re: OBROŃCY KLUBU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 22:17
            ech ludzie... moimi ulubionymi miastami zawsze byly Krakow, Gdansk, no i
            Wroclaw. Poznania nie mialam okazji blizej...poznac. Tym wieksze bylo moje
            zaskoczenie, gdy uslyszalam od pewnego Anglika (uczacego w Poznaniu), ze ponoc
            sa jakies antagonizmy miedzy naszymi miastami. Dziwne i dziecinne mi sie to
            wydaje... Ale te wypowiedzi (zwlaszcza z Poz.)niestety potwierdzaja te przykra
            teze. Mi osobiscie wszystko jedno. Pozdrawiam Poznaniakow, z ktorymi mialam
            okazje sie spotkac, bo sa ok!
    • Gość: sew Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 20.06.01, 16:01
      Drodzy Poznaniacy!
      Na formu pod hasłem Popierajcie Wrocław! jest taki apel:
      Rząd wciąż nie zgłasza kandydatury Wrocławia do organizacji
      wystawy swiatowej EXPO 2010. Wniosek do rządu wpłynął dwa miesiące temu.
      Zgłosiły się już trzy miasta- Moskwa, Szanghaj, Josu.Wrocław jest blokowany
      przez rząd polski. A przecież taka wystawa
      to kupa kasy dla całej Polski. Popierajcie Wrocław! Podpisujcie się z wyrazami
      poparcia dla Wrocłwia i sprzeciwu wobec indolencji rządu! Bądźmy razem!
      Dopiszcie się!
      • Gość: Lechita Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: *.icom.ca 07.07.01, 22:22
        Gość portalu: sew napisał(a):

> Drodzy Poznaniacy!
        > Na formu pod hasłem Popierajcie Wrocław! jest taki apel:
        > Rząd wciąż nie zgłasza kandydatury Wrocławia do organizacji
        > wystawy swiatowej EXPO 2010. Wniosek do rządu wpłynął dwa miesiące temu.
        > Zgłosiły się już trzy miasta- Moskwa, Szanghaj, Josu.Wrocław jest blokowany
        > przez rząd polski. A przecież taka wystawa
        > to kupa kasy dla całej Polski. Popierajcie Wrocław! Podpisujcie się z wyrazami
        > poparcia dla Wrocłwia i sprzeciwu wobec indolencji rządu! Bądźmy razem!
        > Dopiszcie się!

Z jakiej racji chcecie zeby was Poznan, ktory sam bedzie sie staral o Expo, was
        poparl? Chory jestes?
        • Gość: Godi Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 05:59

> Gość portalu: sew napisał(a):
          >
          > > Drodzy Poznaniacy!
          > > Na formu pod hasłem Popierajcie Wrocław! jest taki apel:
          > > Rząd wciąż nie zgłasza kandydatury Wrocławia do organizacji
          > > wystawy swiatowej EXPO 2010. Wniosek do rządu wpłynął dwa miesiące temu.
          > > Zgłosiły się już trzy miasta- Moskwa, Szanghaj, Josu.Wrocław jest blokowan
          > y
          > > przez rząd polski. A przecież taka wystawa
          > > to kupa kasy dla całej Polski. Popierajcie Wrocław! Podpisujcie się z wyra
          > zami
          > > poparcia dla Wrocłwia i sprzeciwu wobec indolencji rządu! Bądźmy razem!
          > > Dopiszcie się!
          >
          >
          > Z jakiej racji chcecie zeby was Poznan, ktory sam bedzie sie staral o Expo, was
          >
          > poparl? Chory jestes?

Lechita nie jesteś wyrazicielem opini całego Poznania, więć siedż cicho!
          Poznań będzie się starał prawdopodobnie o Expo, ale nie w 2010 /o to już nie
          może/, tylko w 2014/ nieuku jeden !

• Gość: Lechita Re: POPIERAJCIE WROCŁAW! IP: *.icom.ca 08.07.01, 06:46
            Gość portalu: Godi napisał(a):

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: sew napisał(a):
            > >
            > > > Drodzy Poznaniacy!
            > > > Na formu pod hasłem Popierajcie Wrocław! jest taki
            apel:
            > > > Rząd wciąż nie zgłasza kandydatury Wrocławia do
            organizacji
            > > > wystawy swiatowej EXPO 2010. Wniosek do rządu
            wpłynął dwa miesiące te
            > mu.
            > > > Zgłosiły się już trzy miasta- Moskwa, Szanghaj,
            Josu.Wrocław jest blo
            > kowan
            > > y
            > > > przez rząd polski. A przecież taka wystawa
            > > > to kupa kasy dla całej Polski. Popierajcie
            Wrocław! Podpisujcie się z
            > wyra
            > > zami
            > > > poparcia dla Wrocłwia i sprzeciwu wobec indolencji
            rządu! Bądźmy raze
            > m!
            > > > Dopiszcie się!
            > >
            > >
            > > Z jakiej racji chcecie zeby was Poznan, ktory sam
            bedzie sie staral o Expo
            > , was
            > >
            > > poparl? Chory jestes?
            >
            > Lechita nie jesteś wyrazicielem opini całego Poznania,
            więć siedż cicho!
            > Poznań będzie się starał prawdopodobnie o Expo, ale
            nie w 2010 /o to już nie
            > może/, tylko w 2014/ nieuku jeden !
            >

Aha, czyli Polska dostanie 2 razy expo w ciagu 4 lat?:)
            Glupi jestes. Jesli Wroclaw dostanie Expo to Polska moze
            sie starac o nastepne za 50 lat.
    • Gość: SKIN Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ-PO CHUJ!!!!!!! IP: 212.244.25.* 08.07.01, 10:51
      KLUB? JAKI KURWA KLUB?
      MY MAMY ŚLĄSK!!!!!!!!!!!!!!!
      A WY CO??????????????
      lecha, KTÓRY SPADNIE.
      PIERDOLCIE SIĘ!!!!!!!!!
      • Gość: ken Re Po ch... to skin na forum :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 12:27
      • kompas Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... 09.07.01, 04:22
        ... nie jest wyrazicielem poglądów odzwierciedlających sposób myślenia
        wrocławian.
        Lecz również, co czynię z prawdziwym żalem, po lekturze postów niejakiego
        lechity (i nie tylko), w związku z brakiem zdecydowanego odcięcia się od jego
        wypowiedzi pozostałych członków "klubu" z przykrością informuję, że w szeregi
        nie wstąpię.

Viva Silesia!
        • Gość: Kosa Re: Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... IP: 150.254.98.* 09.07.01, 11:43
          A ja wstpie. Jak widzisz nikt z Poznania Lechity nie
          wspiera. Po prostu ignorujemy go.

Czy silesia to chodzi o Katowice ?
          • Gość: Graf Re: Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... IP: *.amrest.com.pl 09.07.01, 16:27
            Jakim cudem temu tępakowi udało się uruchomić przeglądrkę internetową?

Tymczasem , niniejszym potwierdzam, że jako Wrocławianin bardzo szanuję Poznań
            i mam tam najlepszych przyjaciół. Dopisuję się zatem obiema rękoma do hasła, że
            "Więcej nas łączy niż dzieli". A gdyby EXPO miało się odbyć w Poznaniu, z
            zapałem wspierałbym tę ideę i życzyłbym jej wszystkiego najlepszego, tak jak
            teraz czynię to dla Wrocławia.
            Pozdrowienia
            P.S.
            Silesia inaczej Śląsk to kraina, która wg niektórych geografów rozciąga się od
            okolic Katowic, aż do Berlina, z centrum we Wrocławiu :))))
            • Gość: Graf Re: Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... IP: *.amrest.com.pl 09.07.01, 16:44
              Gość portalu: Graf napisał(a):

> Jakim cudem temu tępakowi udało się uruchomić przeglądrkę internetową?

Oczywiście chodzi o skina, niech wybaczą normalni.
              pzdr
            • Gość: Kosa Re: Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... IP: 150.254.98.* 09.07.01, 16:47
              Mam nadzieje, ze to "tępaku" to nie do mnie.
              A poza tym to jestem geografem, wiec z tym Slaskiem az po Berlin to bujda, bo
              Berlin to juz Brandenburgia, i to ewidentna. Slask to jest tzw. G.Slask (Wyzyna
              Sląska). Wrocław lezy na Dolnym Śląsku, co chyba jasne. Próba podmontowania do
              niego G.Śląska jak dla mnie jest naiwna (to jakby do Mazowsza przylączyć
              Lubelszczyne).
              • Gość: Graf Re: Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... IP: *.amrest.com.pl 09.07.01, 16:52
                Gość portalu: Kosa napisał(a):

> Mam nadzieje, ze to "tępaku" to nie do mnie.
                > A poza tym to jestem geografem, wiec z tym Slaskiem az po Berlin to bujda, bo
                > Berlin to juz Brandenburgia, i to ewidentna. Slask to jest tzw. G.Slask (Wyzyna
                >
                > Sląska). Wrocław lezy na Dolnym Śląsku, co chyba jasne. Próba podmontowania do
                > niego G.Śląska jak dla mnie jest naiwna (to jakby do Mazowsza przylączyć
                > Lubelszczyne).

Za tępaka ponownie przepraszam.
                wyrażam, także ubolewanie, że mój śląski żart, był "niskiego lotu" i nie został w
                mig złapany.
                Z wyrazami szacunku dla Twojej wiedzy, Kosa.
                Pozdrawiając piękny Poznań

• Gość: DRAGON Re: Niniejszym oświadczam, że ten z przemarzniętą czaszką nie jest ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.01, 01:46
                "Śląsk" to kraina historyczna ciągnąca się(w granicach Rzeczpospolitej)od
                Małopolski do Brandenburgii ze stolicą we Wrocławiu!
      • Gość: ede Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ-PO CHUJ!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 10.07.01, 13:06
        SKIN powiedziałeś, co wiedziałeś, a teraz spadaj. Chcesz się zmieżyć z tym
        twoim śląskiem to idź na forum kibica.

Taka jest różnica pomiędzy kibicami LECHA a śląska (myślę o nodze), że my
        potrafimy egzystować równolegle w dwóch wymiarach. Krzyczeć na Śląsk na
        stadionie, a z drugiej strony z kolesiem z Wrocławia iść na piwo i budować klub
        przyjaźni. Zresztą sama ksywka skin mówi kim jesteś.

Bez komentarza
        • Gość: Tim Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ-PO CHUJ!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.01, 02:14
          Prawda jest taka,że nasz Ślązeczek jest kochany, a lech niech spierdala do
          trzeciej ligi, a najlepiej w niebyt(odbyt).Nasze miasta nigdy nie będą razem
          (historia).A ten klub-poroniony pomysł!
          P.S. I odchrzańcie wreszcie się od naszego EXPO!!!!!
          • Gość: canemuto do tima, skina i im podobnych IP: *.icpnet.pl 09.08.01, 11:26
            Gość portalu: Tim napisał(a):

> Prawda jest taka,że nasz Ślązeczek jest kochany, a lech niech spierdala do
            > trzeciej ligi, a najlepiej w niebyt(odbyt).Nasze miasta nigdy nie będą razem
            > (historia).A ten klub-poroniony pomysł!
            > P.S. I odchrzańcie wreszcie się od naszego EXPO!!!!!

Tim - jestes jak rodzynek (...), takich...hmmm...debili??? kmiotkow??? sam juz
            nie wiem - no nic, w kazdym razie jest was coraz mniej. i bardzo dobrze!!! zwroc
            ponadto uwage, ze to nie jest watek o lechu poznan (czy slasku - pozdrawiam
            normalnych kibicow:) ale o klubie przyjazni poznansko-wroclawskiej. takze spadaj,
            bo mama znowu zmniejszy ci kieszonkowe za zbyt duze rachunki za telefon. WYPAD!!!
            PS zycze wroclawianom organizacji expo - moje popracie juz macie:)
            • Gość: Tim Re: do tima, skina i im podobnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.01, 20:58
              Gość portalu: canemuto napisał(a):

> Gość portalu: Tim napisał(a)
              >
              > > Prawda jest taka,że nasz Ślązeczek jest kochany, a lech niech spierdala do
              >
              > > trzeciej ligi, a najlepiej w niebyt(odbyt).Nasze miasta nigdy nie będą raz
              > em

> > (historia).A ten klub-poroniony pomysł!
              > > P.S. I odchrzańcie wreszcie się od naszego Expo!!!
              > Tim - jestes jak rodzynek (...), takich...hmmm...debili??? kmiotkow??? sam juz
              > nie wiem - no nic, w kazdym razie jest was coraz mniej. i bardzo dobrze!!! zwro
              > c
              > ponadto uwage, ze to nie jest watek o lechu poznan (czy slasku - pozdrawiam
              > normalnych kibicow:) ale o klubie przyjazni poznansko-wroclawskiej. takze spada
              > j,
              > bo mama znowu zmniejszy ci kieszonkowe za zbyt duze rachunki za telefon.
              WYPAD!
              > !!
              > PS zycze wroclawianom organizacji expo - moje popracie juz macie:)

Drogi canemuto,widzę,że cię "poniosło"(ale to takie typowo poznańskie).Przede
              aszystkim dziękuję za życzenia odnośnie EXPO-jesteś chyba wyjątkiem wśród
              Poznanian.Zrozum,Wrocławianie także bardzo kochają swoje miasto i zależy im na
              jego rozkwicie.Moje "wywody" były pochodną wcześniejszych wypowiedzi twoich
              ziomków(także mnie poniosło),którzy mają diametralnie inne zdanie od twojego(nie
              sądzisz,że to ty jesteś rodzynkiem?).Na przyszłość,zwróć uwagę na Lechitę "i jemu
              podobnych",którzy również na forum wrocławskim popisują się swoistą
              elokwencją.Może zareagujesz? Pozdro!
    • Gość: maro Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.pl 09.07.01, 12:53
      A co z poparciem dla Expo we Wrocławiu?????? Może klub wykona jakąś
      spektakularną akcję na łamach Gazety? Wrocław tego na pewno nie zapomni....
      • Gość: q Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.trzcianka.sdi.tpnet.pl 09.07.01, 15:04
        a to "wasze" expo to z deficytu czy nieplanowanej nadwyzki w budzecie?
        • Gość: Kosa Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: 150.254.98.* 09.07.01, 16:49
          Nie sprowadzajmy działania klubu tylko do popierania EXPO we Wroclawiu, bo to
          nie wypali (i EXPO i klub).
          • Gość: ede Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icpnet.pl 10.07.01, 13:09
            Kosa masz w pełni rację. Zachodzi sprzeczność interesów, więc Poznań raczej nie
            będzie pomagać Wrocławiowi w organizacji EXPO. Ważne jest, żeby im lub Wam nie
            przeszkadzać!!! Jeżeli było by wiadomo, że Poznań nie będzie starał się o
            organizację EXPO w 2014, wtedy powinniśmy pomóc Wrocławiowi, zwłaszcza, że
            doświadczenie w organizacji siatowych wystaw mamy nie złe.

Pozdrowienia dla Wrocławia
    • Gość: lol Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 00:18

Ciekawe czy ten klub jeszcze istnieje?
      • Gość: canemuto Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.icpnet.pl 05.08.01, 01:02
        podobal mi sie fragment wypowiedzi goscia, ktory w chwile po apelu o
        zaniechanie dalszych wyliczanek zaczal... wyliczac. niektorzy sa
        niereformowalni:((( ja tez nie - lubie ludzi, niezaleznie od tego skad pochodza
        i gdzie mieszkaja:) zglaszam akces do tego klubu, jesli jeszcze istnieje. o
        expo chyba gdzies sie juz wypowiadalem (na forum silesi???). pozdro.
        • Gość: Kuba_Wr Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 05.08.01, 10:54
          Od pieciu lat mieszkam we Wrocławiu, kocham to miasto, ale przyszło mi się z
          nim rozstać na jakiś czas - czeka na mnie praca w Poznaniu. Myślę, że ten klub
          to dobry pomysł. Wiele antagonizmów wynika z niedoinformowania - ilu
          Poznaniakow spędziło przynajmniej rok we Wrocławiu, wczuło sie w jego klimat, a
          ilu Wrocławian poznało dogłębnie klimat Wroclawia. Bo na pewno nie tacy, jak
          Lechita, czy Skin. Ja będę mial okazję, choć Poznań też nie jest mi obcy, mam
          tu troszku dalszej rodziny. Co do EXPO to myślę, że siły trzeba jakos połączyć.
          Jeśli będziemy ze sobą walczyć, nie wypali ani jedno, ani drugie
          • Gość: canemuto witam w poznaniu IP: *.icpnet.pl 05.08.01, 20:14
            Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a):

> Od pieciu lat mieszkam we Wrocławiu, kocham to miasto, ale przyszło mi się z
            > nim rozstać na jakiś czas - czeka na mnie praca w Poznaniu. Myślę, że ten klub
            > to dobry pomysł. Wiele antagonizmów wynika z niedoinformowania - ilu
            > Poznaniakow spędziło przynajmniej rok we Wrocławiu, wczuło sie w jego klimat, a
            >
            > ilu Wrocławian poznało dogłębnie klimat Wroclawia. Bo na pewno nie tacy, jak
            > Lechita, czy Skin. Ja będę mial okazję, choć Poznań też nie jest mi obcy, mam
            > tu troszku dalszej rodziny. Co do EXPO to myślę, że siły trzeba jakos połączyć.
            >
            > Jeśli będziemy ze sobą walczyć, nie wypali ani jedno, ani drugie

brawo kuba, trzeba bylo tak odrazu ( a nie wypowiadac sie np. na temat
            komunikacji w poznaniu, ktorej zreszta nie znasz zbyt dobrze). pozdrawiam i witam
            w poznaniu (szczerze i z sympatia). pozdro:)
    • Gość: anka9009 Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 12:44

> Kilka dni temu ruszyl temat "poznan i wroclaw powinny trzymac sie razem". Ku
      > powszechnemu zainteresowaniu postanowilismy rozpoczac dzialalnosc klubu
      > przyjazni poznansko-wroclawskiej, ktory bedzie mial na celu integrowanie ludzi
      > obu, podobno blizniaczych miast. Poza tym mamy nadzieje ze dzieki klubowi
      > zakoncza sie wasnie pomiedzy miastami i ludzie zaczna sobie pomagac a nie
      > traktowac siebei jak wrogow.
      > Poddaje do dyskusji punkty regulaminu owego klubu, zachecam do wstapienia.
      no tak mamy wiele wspólanego np. walczymy z warszawką
      • Gość: warad Re: KLUB PRZYJAŹNI POZNAŃSKO-WROCŁAWSKIEJ IP: 195.150.133.* 07.08.01, 15:27
        Polecam dyskusję o Poznaniu na krakowskim forum. Też tam dorzuciłem parę zdań.
        Znam dobrze oba Wasze miasta, więcej w nich różnic niz podobieństw, dlatego nie
        mozna mówić, że są bliźniacze. Jedynie podobna wielkość i regionalne znaczenie.
        Jestem we Wrocławiu i Poznaniu, a także w sympatycznym Lesznie bardzo często.
        Jak dotąd nie spotkałem się z niechęcią do Krakowa ani w Poznaniu ani we
        Wrocławiu. Jeśli nie mogę być członkiem, czy mogę być sympatykiem Waszego klubu
        z legitymacją nr 1.
        Pozdrawiam Was!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka