Dodaj do ulubionych

Telewizja kablowa

28.09.08, 13:54
Witam wszystkich mieszkańców
Jako nowy lokator mam pytanie odnośnie telewizji kablowej.
Jak wygląda ta kwestia tzn. jaki operator świadczy usługi na naszym osiedlu
(czy może mam możliwość wyboru operatora?) i jak to wygląda cenowo?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maha22 Re: Telewizja kablowa 29.09.08, 12:58
      My akurat mamy w Echostarze.
      www.echostar.pl
    • queenet Re: Telewizja kablowa 29.09.08, 13:55
      Chyba nie ma wyboru operatora.
      Za tv kablową płacimy 42zł (kilkadziesiąt programów),za internet 63zł
      ("pakiet 1728" czyli 1536kb/s do abonenta,192kb/s od abonenta).
      Na razie jesteśmy zadowoleni.
      • amkr Re: Telewizja kablowa 06.10.08, 11:46
        Witam,
        To prawda nie mamy chwilowo wyboru - pozostaje tylko Echostar. Natomiast
        powinnismy pomyslec o przyszlosci i namawiac nasza administracje na dopuszczenie
        alternatywnych operatorow - konkurencja jest zdrowa. Taki punkt powinnismy
        poddac pod glosowanie na spotkaniu wspolnoty.

Co o tym myslicie?

Pzdr/M
        • szynaboss Re: Telewizja kablowa 07.10.08, 00:00
          Jak najbardziej jestem za!!
          • mkrol282 Re: Telewizja kablowa 07.10.08, 11:51
            Widziałem kiedyś na klatce reklamę sieci INEA! To jest kablówka-ktoś
            coś o nich wie? Oni chyba też tel. stacjonarne mają?

ECHOSTAR jest strasznie drogi i nie oferuje w zamian nic extra
            dlatego popieram pomysł walki o konkurencję!
            • amkr Re: Telewizja kablowa 07.10.08, 22:50
              Tak rozmawialem z INEA - oni, mieli byc jako alternatywny dostawca i nawet
              prowadzili w tej sprawie rozmowy z Administracja. Sprawa jednak zostala
              wstrzymana, jak to powiedzieli przez PWD (dewelopera), ktory jak znam zycie nie
              wpuscil ich na teren. Tutaj domyslam sie jakie sa zwiazki biznesowe - wystarczy
              spojrzec na adres mailowy PWD. Tak czy inaczej pan z INEI powiedzial, ze nadal
              sie staraja i jezeli my mu pomozemy (glosowanie) to w ciagu 2-3 miesiecy powinni
              byc alternatywa dla Echostar. Jak dotychczas slyszalem wiele dobrych opinii o
              INEI, wiec bede napewno glosowal - jak tylko szczesliwie dojdzie do spotkania
              naszego. Nie zmienia to faktu, ze "chwilowo" nie mamy wyjscia i pewnie wiekszosc
              z nas podpisze umowe na rok z Echostarem. INEA stacjonarne ma.
              • mkrol282 Re: Telewizja kablowa 08.10.08, 08:38
                Moja sugestia, bo też niewątpliwie ucieszyła by mnie alternatywa,
                żeby INEA przedstawiła przed tym głosowaniem ofertę dla Nas! Chcą
                mieć klientów, winni dać jakieś zniżki i nie chodzi mi tylko o cenę
                konkurencyjną dle ECHOSTARU! W końcu po zakończeniu inwestycji, to
                ponad 200 potencjalnych klientów! Na zebraniu trzeba będzie wybrać
                osobę odpowiedzialną za negocjacje i działać!

Dla tych którzy już podpisali ECHOSTAR - mają dwu miesięczny termin
                wypowiedzenia!
                • korcik76 Re: Telewizja kablowa 28.10.08, 10:16
                  Witam sąsiadów!:)
                  Jeżeli chodzi o telewizję kablową to jestem jak najbardziej za
                  zmianą operatora. Chodziaż ECHOSTAR mam już od 2 m-cy to mam z nimi
                  wiecznie problemy.
                  Nawet ostatnio w sobotę 25.10. mieli jakąś awarię przez chyba 2 godz
                  a nr telefonu awaryjnego był głuchy. Kiedyś jak się dodzwoniłam pod
                  ten nr to pan raczył mnie poinformować że nie jest od tego i mam
                  dzwonić w poniedziałek. Wyobrażacie sobie to jak coś się zepsuje w
                  piątek wieczorem to musimy czekać do poniedziałku. Ale do biura też
                  się nie dodzwonicie, bo nie odbierają telefonów( niby cały czas
                  zajęte), a jak idzie sygnał to rozłączają połączenie, więc wtedy
                  trzeba się do nich pofatygować.
                  Co innego INEA. Nigdy nie miałam z nimi problemów.
                  Jestem jak najbardziej ZA zmianą operatora.
                  pzdr
                  • queenet zgadzam się 28.10.08, 12:58
                    Jestem jak najbardziej za dopuszczeniem do bloków kolejnego
                    operatora.Korzystałam z usług INEI przez wiele lat (nazywali się wtedy ICP :) i
                    dodzwonić się można było bez problemu. Awarie były usuwane bardzo
                    szybko.Prędkość łącza bez zarzutu. Obsługa klienta na wysokim poziomie.

I kwestia opłat, za listopad płaci się w Inei do 15 listopada.
                    W Echostarze za listopad płaci się do 25 października. W Inei nigdy nie było
                    problemu z ponagleniami gdy przelew dotarł kilka lub kilkanaście dni po terminie
                    (przez nieuwagę,przegapienie itp).
                    Z Echostara dostaję smsy z ponagleniem po paru dniach.

Ciekawe tylko,czy modem z Echostara będzie można wykorzystać w sieci
                    Inea.
                    • mkrol282 Re: zgadzam się 28.10.08, 15:10
                      No witam.
                      Jestem po kilku tel. w tej sprawie.

INEA: w BOK nic nie wiedzą o Smardzewskiej 18-24. W systemie jej nie
                      widzą więc nie mogą świadczyć usług. Skierowali mnie do działu
                      inwestycji!
                      ADM: nie mieli nic wspólnego z ustalaniem dostawcy mediów, ale
                      jezeli będzie taka wola wspólnoty to będą się starali o zmianę.
                      Poinformowali mnie, że w "kablówkach" panuje rejonizacja.
                      PWD: nikt nie odbiera:)!

Napisałem więc maila do INEI (dział inwestycji - podobno - choć
                      adres wygląda ogólnie). Mam nadzieje, że nie będziecie mieli do mnie
                      o to pretensji. Poniżej przedstawiam treść:

Dzień dobry.

Wielce Szanowni Państwo.
                      Niniejsze zapytanie kieruję w imieniu przyszłych członków wspólnoty
                      mieszkaniowej przy ul. Smardzewskiej 18-24!

W związku z brakiem alternatywy w dostępie, do mediów (tv, internet,
                      tel. stacjonarna) i związaniu przez dewelopera inwestycji przy ul.
                      Smardzewskiej 18-24 z siecią kablową ECHOSTAR, proszę o udzielenie
                      odpowiedzi na poniższe pytania!

1. Czy jest możliwość dotarcia Państwa sieci do lokali w
                      przedmiotwej nieruchomości i stworzenia alternatywy dla już
                      podłaczonej sieci?
                      2. Jakie są koszty i kto je pokrywa w przypadku pozytywnej
                      odpowiedzi na powyższe pytanie?
                      3. Jeżeli pojawi się jakikolwiek problem z dotarciem Państwa sieci
                      do lokali przy ul. Smardzewskiej 18-24, to czy przyszła wspólnota
                      może pomóc w procesie podłączenia i czy w takim przypadku wspólnota
                      może liczyć na negocjowanie dla niej stawek za poszczególne usługi?

Informuje, że zawiązanie wspólnoty powyżej wskazanej inwestycji
                      nastąpi najprawdopodobniej w miesiącu listopadzie br., po podpisaniu
                      aktu notwarialnego przenoszącego własność poszczególnych lokali
                      tejże inwestycji.

W przypadku konieczności podania bliższych informacji o inwestycji
                      proszę o pytania na niniejszy adres.
                      Z góry uprzejmie dziękuję za szybką odpowiedz!

Z poważaniem.
                      Marcin Król.
                      GSM -
                      • amkr Re: zgadzam się 28.10.08, 21:17
                        numer kontaktowy do Inei dla naszego osiedla to: 503821672 (taki byl wywieszony
                        na klatce). Jak kiedys do nich dzownilem to przekazali mi, ze podlaczyc sie
                        moga, ale deweloper ich nie wpuscil. Maja podlaczenia obok w blokach i to nie
                        problem. W tym momencie tylko glosowanie wspolnoty wraz z administracją moze
                        zmienic/dodac operatora. Pozdrawiam /M
                        • queenet INEA 29.10.08, 08:45
                          mkrol282, amkr- dzięki za informacje.
                          Czekamy na odpowiedź,mam nadzieję,że podłączenie będzie technicznie możliwe i
                          wystarczy głosowanie.
                          • wojciechzablocki Re: INEA 29.10.08, 11:37
                            Przypatruję się tej rozmowie z zaciekawieniem. Mam Echostar od 2,5 miesiąca i
                            nie ma z nimi problemu (telefon+kablówka+internet). Były 2 awarie które zostały
                            naprawione w ciągu 30 minut. Jedna awaria była nie w naszym bloku ale na cały
                            grunwald. Nie zgadzam się na zmiane operatora. Można przecież udostępnić aby
                            było dwóch operatorów w bloku prawda?
                            • amkr Re: INEA 29.10.08, 11:57
                              wojciechzablocki napisał:

> Można przecież udostępnić aby
                              > było dwóch operatorów w bloku prawda?

---
                              I o to wlasnie chodzi, aby bylo dwoch. Konkurencja jest zawsze zdrowa i nikt nie
                              zagwarantuje, ze INEA za rok bedzie super - a jak bedzie dwoch operatorow to dla
                              nas mieszkancow to tylko plus:)
                              • mkrol282 Re: INEA 29.10.08, 15:37
                                No pewnie że chodzi o 2 operatorów w naszej inwestycji!! Nie podjął
                                bym się zamiany operatora bo może ktoś jest zadowolony z ECHOSTARU i
                                jak widzę jest to uzasadnione twierdzenie!

Narazie dostałem tylko potwierdzenie z INEI, że moje zapytanie
                                zostało skierowane do działu inwestycji! Zatem czekamy!!!
                                • inea00 Re: INEA 30.10.08, 13:50
                                  w związku z pracami przy podączeniu budynku proszę o kontakt z inea
                                  600 092 160
                      • inea00 Re: zgadzam się 30.10.08, 13:45
                        witam z ramienia inea zajmuję się podejściem do tego budynku,
                        chętnie porozmawiam z zinteresowanymi pod nr tel 600 092 160
                  • inea00 Re: Telewizja kablowa 30.10.08, 13:47
                    witam
                    w związku z podłączeniem budynku przez inea proszę o kontakt pod nr
                    tel 600 092 160
                    • mkrol282 Re: Telewizja kablowa 30.10.08, 14:37
                      PONIŻEJ TREŚĆ LISTU JAKI OTRZYMAŁEM OD INEI:
                      -------------------------------------------------------------
                      Dotyczy: Podłączenie do sieci budynków przy ulicy Smardzewskiej 18-
                      24. W odpowiedzi na Pana korespondencję mailową z dnia 28.10.2008
                      (data wpłynięcia do Działu Inwestycji 29.10.2008) w imieniu
                      Telewizji Kablowej Poznań S.A. informuję, iż istnieją możliwości
                      podłączenia budynków przy ulicy Smardzewskiej do Multimedialnej
                      Sieci Kablowej INEA. Spółki świadczące usługi pod marką INEA
                      wielokrotnie w roku 2007 podejmowały próby otrzymania zgody
                      dewelopera PWD na budowę i późniejszą eksploatację sieci kablowej w
                      przedmiotowych budynkach. Kopie korespondencji przekazuję jako
                      załącznik do niniejszego pisma. Widać zatem, że brak alternatywy dla
                      Państwa nie jest związany z brakiem zainteresowania z naszej strony.
                      Aby podłączyć Państwa budynki do naszej sieci należy upewnić się czy
                      istniejące instalacje kablowe w budynku na odcinku od skrzynek
                      abonenckich do lokali mieszkalnych są Państwa własnością. Jeżeli
                      byłyby własnością operatora Echostar niestety nie moglibyśmy z nich
                      korzystać a co za tym idzie konieczne byłoby wybudowanie
                      alternatywnej instalacji – niestety natynkowo – co mogłoby pogorszyć
                      estetykę Państwa budynków i lokali Po sprawdzeniu powyższego faktu
                      kroki formalne są następujące: - podjęcie uchwały o wyborze zarządu
                      wspólnoty mieszkaniowej (potrzebna do zawarcia umowy z Telewizją
                      Kablową Poznań S.A.), - podjęcie uchwały o wyborze kolejnego
                      operatora telekomunikacyjnego (wzór w załączniku), - zawarcie Umowy
                      o udostępnienie nieruchomości w celu zapewnienia usług
                      telekomunikacyjnych (projekt w załączniku). Do zawarcia ww. umowy
                      konieczne jest dostarczenie na adres: Telewizja Kablowa Poznań S.A.
                      ul. Klaudyny Potockiej 25 60-211 Poznań Dział Inwestycji: Rafał
                      Kaczorowski 1) Kopii uchwały o wyborze Zarządu Wspólnoty
                      Mieszkaniowej 2) Kopii uchwały o wyborze kolejnego operatora
                      telekomunikacyjnego 3) Kopii zaświadczenia o nadaniu numerów NIP
                      oraz REGON Wspólnoty Mieszkaniowej 4) Aktualnego odpisu z Ksiąg
                      Wieczystych prowadzonych dla nieruchomości W procesie podłączania
                      budynków do naszej sieci kablowej Wspólnota Mieszkaniowa nie
                      ponosiłaby żadnych kosztów. Aby operator mógł dojść do budynków
                      swoją siecią dystrybucyjną konieczna jest ingerencja w tereny
                      przylegające do budynków jednak operator doprowadziłby teren do
                      stanu pierwotnego. Niestety nie ma możliwości prawnych negocjowania
                      cen poszczególnych usług, ponieważ dany operator musi stosować
                      jednolite stawki dla wszystkich mieszkańców danej sieci w danej
                      miejscowości (brak możliwości rejonizacji). Uprzejmie dziękuję za
                      nawiązanie kontaktu i w razie pytań pozostaję do Pana dyspozycji.

Z poważaniem Rafał Kaczorowski Asystent Menedżera ds. inwestycji
                      ------------------------------------------------------------------
                      Dołączyli skany korespondencji z PWD, a także zawiadomienie
                      u.o.k.i.k. o ograniczaniu konkurencji! Tylko że teraz już na to
                      zapóźno i to od nas zależy jak dalej się sprawa potoczy.
                      Trzeba się zorientować, czy instalacja jest własnością ECHOSTARU czy
                      developera, a jeżeli developera to załatwimy to na najbliższym
                      zebraniu wspólnoty!

Ja w mailu mam inny nr tel osoby odpowiedzialnej za Smardzewską w
                      INEI i z nią będe się kontaktował! Jeżeli pozwolicie to doprowadzę
                      tą sprawę do końca!

Pozdrawiam.
                      • queenet ..... 30.10.08, 23:24
                        mkrol282 czy już mówiłam,że jesteś niesamowity? :)))

Myślę,że śmiało możesz pytać np. Panią Lilianę lub PWD kto jest właścicielem
                        instalacji. Może dadzą odpowiedź od razu i dowiemy się tego już jutro?
                        Spróbuj,jeśli znajdziesz chwilkę.
                        • mkrol282 Re: ..... 04.11.08, 14:53
                          Witam.
                          Właśnie znalazłem chwilkę i rozmawiałem z PWD na temat instalacji!
                          Jest własnością ECHOSTARu i PWD już nic nie będzie z tym robiła, ale
                          zasugerowali mi coś innego, co muszę jeszcze dokładnie sprawdzić.
                          Zgodnie z prawem ECHOSTAR musi na rządanie innego operatora
                          udostępnić mu instalację, jeżeli ten zgłosi takie rządanie.
                          czywiście ECHOSTAR może pobrać za to udostępnienie odpłatność.

Sam poszperam w przepisach, a niezależnie od tego napiszę do INEI,
                          jak oni się na to zapatrują (swoją drogą dziwne, że tego nie
                          zasugerowali - może na tym polega regionalizacja, tzn. przejętej
                          inwestycji nie udostępnia się innemu operatorowi?).

Pozdrawiam.
                          • mkrol282 Re: ..... 18.11.08, 08:54
                            Nie było mnie kilka dni i dlatego takie opóźnienie w sprawie TV
                            kablowej. Wklejam odpowiedz INEI w sprawie wykorzystania kabli
                            ECHOSTARu.

Witam

Postaram się Panu odpowiedzieć w ciagu kilku najbliższych dni o
                            naszym stanowisku w sprawie.

Z doswiadczenia wiem jednak że Echostar nie wyrazi zgody na
                            korzystanie z infrastruktury innemu operatorowi,
                            a jeśli wyrazi to zastosuje zaporowe stawki miesięczne.
                            Dotychczasowe rozmowy na podobne tematy zawsze kończyły się fiaskiem.

W tym przypadku oczywiscie zgoda wspólnoty nie byłaby potrzebna.

Być może Echostar inaczej by rozmawiał gdyby stroną rozmów była
                            także Wspólnota Mieszkaniowa - taki wariant nigdy nie był jeszcze
                            stosowany.

Bardzo dziękuję za informację.

Pozdrawiam
                            Rafał Kaczorowski

• mkrol282 INEA vs ECHOSTAR 27.11.08, 12:47
                              Dostałem właśnie odwpowiedz od INEI:

Witam

Tak jak napisałem wcześniej, z uwagi na fakt że nie jesteśmy w
                              stanie dojść do porozumienia z firmą ECHOSTAR, niestety musimy
                              odstąpić od realizacji tematu po istniejącej sieci będącej
                              własnością tejże firmy.
                              Uprzejmie dziękuję za zaangażowanie w kwestii sprawdzenia własności
                              instalacji na Państwa budynku.

Pozdrawiam

NO TO CHYBA MAMY KONIEC TEMATU do czasu zawiązania wspólnoty - potem
                              można pomyśleć o wniosku do Rzecznika Praw Konsumentów o zbadanie
                              sprawy;)!
                              Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka