Dodaj do ulubionych

Atonomia Śląśka to utopia.

10.08.13, 08:40
Autonomia Ślaska to utopia. Grozi tylko nieszczęściem na Śląsku. Dla Rudy Śląskiej też. Takie jest moje zdanie. O choćby dlatego: "Regionalizm w Unii Europejskiej jest pojmowany jako narzędzie integracji, a nie jako narzędzie dezintegracji. Ma mądrze łączyć wspólnoty narodowe i ponadnarodowe. Nie jest mechanizmem przygotowującym do secesji. Jego celem jest wszechstronny rozwój regionu dla optymalnej realizacji celów państwa i narodu. Współcześnie regionalizm nie neguje patriotyzmu, ale go twórczo uzupełnia. " www.dziennikzachodni.pl/artykul/783192,list-do-dz-budowanie-autonomii-slaska-na-trupie-polski-to-zly-pomysl,id,t.html?cookie=1
Obserwuj wątek
    • jankolodziej Re: Atonomia Śląśka to utopia. 10.08.13, 09:21
      My wiemy, że Polska bez Śląska byłaby rzeczywiście trupem. Dlatego nikt nie mówi o terytorialnym oderwaniu, ale o budowie systemu silnych regionów autonomicznych.
      www.jaskolkaslaska.eu/1149/narodowe-pranie
    • fkae Re: Atonomia Śląśka to utopia. 11.08.13, 19:51
      I zaś forumowy Gorol wiy lepi co i jak mo być na Ślonsku!
      Smutne jest to, że teraz tylko i wyłącznie trąbi się o tym jakoby Jerzy Gorzelik wypiął się na Polskę i chciał Śląsk od Niej odłączyć. A ja Ci mówię, że tak jak Piłsudski na Śląsk, nikt nigdy ze zwolenników autonomii Śląska na Polskę się nie wypiął. Dla Piłsudskiego Śląsk to była "stara niemiecka prowincja, którą miał w dupie", co potem udowodnił kiedy zamęczył Korfantego, który mu Śląsk do Polski przywiódł i w zasadzie bez którego, to by sobie Polska mogła swoją gospodarczą niepodległość z drewna wydłubać. Po II-giej wojnie też Śląsk Polskę odbudowywał. A kto chce wiedzieć, ten wie jaką propozycję dla Korfantego miał Lloyd George i z jakiej Korfanty nie skorzystał. Kto chce wiedzieć, ten wie jak Piłsudski potraktował Korfantego i własne dane mu słowo, co do wyniku wyborów i swojego ustąpienia oraz teki premiera dla Korfantego. I kto kogo miał gdzie?! Teraz wszyscy psy wieszają na Gorzeliku i RAŚu, a jakoś nikt nie chce powiedzieć jak to drzewiej bywało z miłością Polski do Śląska.
      To co proponuje RAŚ to nie "utopia" - to coś, co w normalnym świecie funkcjonuje. To, że ktoś normalnie w świecie autonomię województwa śląskiego wygumował jak gumką myszką, a Prezydent RP w Katowicach pomiędzy pomnikami Korfantego i jego kata - Piłsudskiego, wygłasza peany na cześć tego drugiego, nie znaczy, że propozycja RAŚu (teraz już nie tylko wobec Śląska) jest "utopią".
      • greenrs2 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 11.08.13, 21:43
        fkae napisał(a):

A ja Ci mówię, że tak jak Piłsudski na Śląsk, nikt nigdy ze zwolenników autonomii Śląska na Polskę się nie wypiął. Dla Piłsudskiego Śląsk to była "stara niemiecka prowincja, którą miał w dupie", co potem udowodnił kiedy zamęczył Korfantego

...co nasza Rada Miasta upamiętniła, nazywając jego imieniem jedną z ulic w Kochłowicach...
        • aloes69 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 11.08.13, 22:41
          Śląsk zawsze był potrzebny jak coś od nas chcieli i dostawał kopa jak sam coś chciał i to warto byłoby zmienić. Ciekawy artykuł Janiekołodzieju, a jak tam w praktyce? Czy np. ciagła wojna w Rudzie nastawia pozytywnie społeczeństwo do jakichkolwiek wyborów? A czy aktualnie nie jesteście przypadkiem w symbiozie z tymi partiami , które jakoś nic dobrego temu miastu do tej pory nie przyniosły i tradycyjnie ich priorytetem są stołki? Nie uważasz, że to może czas na budowę samorządów odpartyjnionych , zorientowanych na potrzeby lokalnego społeczeństwa? Czas na zadbanie o nasze interesy – nas wszystkich , którzy mieszkają na Śląsku bez względu na rodowód? Czas na zbudowanie elity intelektualnej, która będzie miała ludziom coś do zaproponowania i nie będzie myślała o wykonywaniu funkcji radnego czy posła wyłącznie w kategoriach zaspokojenia własnych ambicji przywódczych, lub w kategoriach mieć albo nie mieć koryta ? Czy to takie trudne odstawić czasami na bok osobiste ambicje, oczekiwania i wystawić w kolejnych wyborach ludzi, którzy będą chcieli coś dla miasta zrobić i będą na tyle mądrzy, że będą potrafili to osiągnąć w cywilizowany sposób?

P.S.
          Wiem, że to bardzo trudne , bo u nas każdy jest gwiazdą i do tego w większości z rodzaju świecących wyłącznie dla siebie. Uczciwych , bezinteresownych społeczników na lekarstwo. Praca zespołowa , umiejętność współpracy i porozumiewania się to czysta utopia. Głupota, zapalczywość, pieniactwo, egoizm i brak wyobrazni osiagają kolejne szczyty .
          Dlatego mamy to co mamy i pewnie jeszcze długo mieć bedziemy :(
          • waple Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 08:34
            Nie bądz takim pesymistą.Stare demokracje dochodziły do stanu obecnego przez dziesięciolecia a Ci co nas demokracji mają uczyć to demokrację rozumieją egoistycznie, czyli tylko ich demokracja myślowa, czyli dupokracja.Myślę,że szybko się uczymy,ale droga jest kręta.Natomiast praca , praca i systematyczność to nasze atuty i to robimy, nie spoczywamy na laurach.Aby natomiast zaczynać budować to przede wszystkim trzeba mieć solidne fundamenty.Jakąś ciągłość władzy, dobre kontynuować, złe poprawiać a te najgorsze na śmietnik i tu widzę drogę do rozwoju i sukcesu naszej lokalnej społeczności. Pozdrawiam.
          • jankolodziej Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 18:57
            Jak to w świecie cywilizowanym bywa, rękę na przywitanie wyciągnę do każdego. Ale o wspomnianej symbiozie mowy być nie może - mamy swoje poglądy i idee, do realizacji których dążymy. Co do frekwencji w wyborach - dopóki ludziom jakakolwiek władza będzie kojarzyła się wyłącznie z "korytem", to i frekwencja w wyborach będzie oscylowała koło połowy uprawnionych. Bo ludzie po prostu nie mają poczucia realnego wpływu na decydowanie o ich otoczeniu. Ci co głosują, czynią to w większości na zasadzie "a, tego widziałem w gazecie, to musi być dobry"
            Moim zdaniem, w takim mieście jak nasze należy oprzeć się na stowarzyszeniach, czy też utworzyć dzielnicowe rady społeczne w miejsce tej "centralnej". Jednak doświadczenia są złe - np. ponad 50 społeczników z OSP potraktowano jak nie powiem co, bo to zbyt samorządna organizacja. Jest więcej tego typu przykładów.
            A brak chęci zacieśniania współpracy z partiami niektórzy mają nam za złe ...
            www.jaskolkaslaska.eu/1132/by-polska-rosla-w-sile
            p.s. jeśli ktoś chce, może przyłączyć się do akcji "tyta do piyrszoka". Jak najbardziej pod własnym nazwiskiem czy pod egidą swojego stowarzyszenia czy grupy. To już niedługo!

www.jankolodziej.neostrada.pl
            • aloes69 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 19:38
              Trudno się z Tobą nie zgodzić w zasadniczych kwestiach ( mam na myśli też Twój felieton) Jednak pozwolisz, że poruszony temat OSP nieco poszerzę, bo problem z OSP to nie zagadnienie niechęci władzy do współpracy z stowarzyszeniami, ale kwestia opisana w tym linku www.zosprp.pl/?q=node/1154.
              Czyli w uproszczeniu, decydujące znaczenie mają tu koszty utrzymania tej formacji przez samorząd ,zwłaszcza w sytuacji gdy jak sam napisałeś było to ponad 50 osób, a faktyczne możliwości wykorzystania ich w celach dla których taka jednostka powinna funkcjonować, w świetle zbudowanego ustawo sytemu ratownictwa z zawodową strażą pożarną w dużych miastach są niewielkie. I wspomnę nieśmiało, że nałożyło się to też na trudną sytuacje finansową miasta.
              • jankolodziej Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 20:53
                Finanse to oczywiście "dyżurne" tłumaczenie, ale sprawa jest bardziej skomplikowana. Ochotnicy wbrew pozorom potrafią więcej dać, niż kosztuje ich utrzymanie. Nie wiem jaki jest dziś poziom należności miasta za np. powierzanie podmiotom zewnętrznym utrzymania środków do walki z powodziami. Praca strażaków zawodowych przy długotrwałych akcjach też kosztuje. Każda jednostka OSP może stanowić ogniwo Krajowego Systemu Ratowniczo Gaśniczego, a to oznacza pewne zmiany również w finansowaniu. Warunkami są m.in. liczebność członków, sprzęt, remiza i poziom wyszkolenia. OSP ma wystarczająca liczbę członków, poziom ich wyszkolenia jest ponadprzeciętny.
                Ale co tu gadać - dla przykładu taki Rybnik posiada OSP w każdej dzielnicy (jak kiedyś Ruda Śląska). Strażacy nie tylko prędzej od ZSP dojeżdżają tam do zdarzeń, ale animują życie kulturalne dzielnic, utrzymują nienagannie otoczenie strażnic w promieniu kilkuset metrów (w tym chodniki, parkingi, przystanki, wiaty itp), służą sprzętem potrzebującym tego mieszkańcom. Co znamienne - tam nikt z młodych ludzi jakoś nie kradnie węgla z wagonów czy przewodów trakcyjnych. W niektórych strażnicach funkcjonują też sklepy - opłaty czynszowe służą utrzymaniu strażnic. Do tego dochodzi wynajem sal - zarówno komercyjny jak i społeczny. Wydatki miasta na całą ochronę ppoż w Rybniku oscylują koło 1,65% budżetu.
                • skalar2011 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 21:22
                  ale my niestety mieszkomy w Rudzie Śląskiej i tu widać że tylko ,,wybranym,, stowarzyszeniom sie daje wszystko na tacy, niezależnie od ich osiągnięć, wystarczy kolegowanie sie z odpowiednimi osobami i już
                • aloes69 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 21:23
                  "Dyżurne" ? Z tego co mi wiadomo Miasto nie płaci za gotowość firm do utrzymania środków do walki z powodziami itp. Płaci jeżeli w przypadku konkretnego zdarzenie rzeczywiście musi skorzystać z np. ciężkiego sprzętu, według ustalonych i wynegocjowanych wcześniej cen. Rybnik ma swoją specyfikę , tradycje więc trudno porównywać go z Rudą. Generalnie nie kwestionuję różnych pozytywów wynikających z aktywizowania w ten sposób społeczeństwa, tylko czemu opisując Rybnik nie wspomniałeś jak wygląda działalność OSP w Rudzie i jaki był lub jest jej faktyczny wkład w życie mieszkańców, choć może to temat na inny wątek ?
                • fast-kajfasz Re: Atonomia Śląśka to utopia. 17.08.13, 22:10
                  Tobie choćby i święte słowa, a ty - moja krowa.
    • fifik_rsl Re: Atonomia Śląśka to utopia. 12.08.13, 22:03
      Przykre, ale nie ma szans na autonomię, ponieważ nie ma siły politycznej która by w sposób rzeczywisty i zaangażowany o tę kwestię zabiegała.
      Zaraz połowa tego forum wykrzyknie, a co z RASiem!!! Niestety ta formacja jest zupełnie czymś innym niż jeszcze kilka lat temu. W początkowym okresie istnienia rzeczywiście skupiali się swoim celu, ale od dłuższego czasu interesuje ich tylko polityka i profity z nią związane.
      Żeby daleko nie szukać, wystarczy nasze miasto. RAŚ potrafił poprzeć gloryfikację Człowieka (Kacze Rondo) dla którego byli separatystami i ukrytą opcją niemiecką. Skoro dla korzyści politycznych są wstanie tak mocno się sprzeniewierzyć własnym zasadom, to nie mamy żadnej pewności że za kilka srebrników nie zrezygnują w ogóle ze swojego tytularnego celu, jeśli np. tego zażądają koalicjanci, trzymający klucz do koryta.
      Tradycyjnie o swoich sloganach wyborczych przypomną sobie dopiero przed następnymi wyborami.
      Niestety z takimi przedstawicielami „walki o autonomię” doczekamy prędzej na Śląsku toru formuły I.
      • jankolodziej Re: Atonomia Śląśka to utopia. 13.08.13, 18:28
        Wszyscy członkowie RAŚ w Rudzie Śl podpisali listy ze sprzeciwem w/s kaczego ronda. Nasza radna przedstawiła oficjalne stanowisko w tej sprawie.
        Populistyczne gadki o "korycie" możesz sobie darować, skoro dla miasta nie robisz nic innego.
        • mietlorz707 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 13.08.13, 20:29
          > Nasza radna przedstawiła oficjalne stanowisko w tej sprawie.

Teraz pewnie fifik przypomni jak głosowała.
          Znowu się podkładasz, Jasiu. :)
          • fifik_rsl Re: Atonomia Śląśka to utopia. 13.08.13, 23:55
            Jak głosowała Radna przypominać nie trzeba, bo to wszyscy wiedzą. Mnie intryguje coś innego dlaczego tak zagłosowała, zważywszy że tutaj czytamy że ponoć cały RAŚ był przeciwko rondku. Nie wydaje się to Wam dziwne...

Zapytałem ją o to w mailu i otrzymałem odpwiedź na pół strony, z której nic nie wynikało. Bo tak czuje, bo kazano jej głosować za rondem Domermacków itd i też nie uległa...
            W mojej ocenie przyczyna lezała właśnie w politycznym interesie polegającym na tym, byle głosować przeciw Radnym popierającym G. Dziedzic. Skoro to ma być wystarczająca przyczyna by gloryfikowac swojego największego wroga politycznego, to nikt mnie nie przekona że jeśli na horyzoncie pojawi się wizja realnej korzyści politycznej, to ludzie RAsiu pokroju naszej Radnej sprzedają wszystkie ideały tej formacji za przysłowiowe 30 srebrników.
            Bo innych racjonalnych powodów głosowania za rondem przez członka RAŚ nie mogę sobie wyobrazić. Bo chyba nie korzyści osobiste nią kierowały??

Tym bardziej to dla mnie przykre, gdyż w wyborach samorządowych zawsze głosowałem na RAŚ, a ostatnio nawet na ową Radną.... Wierzyłem że kto jak kto, ale Ona się nie sprzeda. Jak bardzo się pomyliłem......
        • g-48 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 20.08.13, 16:08
          Wszyscy członkowie RAŚ w Rudzie Śl podpisali listy ze sprzeciwem w/s kaczego ro
          > nda. Nasza radna przedstawiła oficjalne stanowisko w tej sprawie.
          A to znaczy ze RASiowcy tez sie boja PiSu ?
          Trudno powiedziec jak by teraz PiS zareagowal ale tak mysle ze wtedy Kaczynski- Rokita mogly stworzyc sile ktora by tych karierowiczow jak Tusk, Gorzelik,czy ta cala banda nowobogackich
          usadzila by na zadzie bo oni wiedzieli jak te "jelity" polityczne i gospodarcze powstawaly.
          Widocznie do teraz maja jeszcze strach w kosciach.
          • w36 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 20.08.13, 20:19
            g-48 napisał:

> Widocznie do teraz maja jeszcze strach w kosciach.

Teraz Raś ma inne zmartwienia.
            Po ostatniej głośnej promocji autonomicznej kultury w Gdyni, media ogólnopolskie nazywają konsekwentnie żarliwych sympatyków Rasia i Wodza Gorzelika, mianem... Polaków.
            Czekam na stanowczy protest Rasia wobec takiej bezczelności ;)
      • fkae Re: Atonomia Śląśka to utopia. 13.08.13, 20:33
        "Przykre, ale nie ma szans na autonomię, ponieważ nie ma siły politycznej która by w sposób rzeczywisty i zaangażowany o tę kwestię zabiegała."
        Gdzie Ty żyjesz, co Ty czytasz, co oglądasz...?!

"Zaraz połowa tego forum wykrzyknie, a co z RASiem!!!"
        No właśnie!

"(...)ale od dłuższego czasu interesuje ich tylko polityka i profity z nią związane."
        I może wg Ciebie dlatego wyszli w sejmiku z koalicji z PO?

"Niestety z takimi przedstawicielami „walki o autonomię” doczekamy prędzej na Śląsku toru formuły I."
        No tu akurat jest zupełnie na odwrót. Tor F1 na Szybie Walenty w komputerowych wizualizacjach to miał Andrzej Stania, który za autonomią nie jest i narodowości śląskiej nie uznaje. Poza tym ostatnio ktoś dał pozwolenie na fedrunek "na zawał" pod miastem (mam na myśli RŚl, bo o innych planach toru F1 na Śląsku poza Andrzejem Stanią nie wspominał), a chyba nie wyobrażasz sobie toru F1 z przełomami, znakami sygnalizującymi szkody górnicze i ograniczeniami prędkości.

Co do ronda - jankolodziej Ci odpowiedział.
      • fkae Re: Atonomia Śląśka to utopia. 14.08.13, 17:14
        Aha i jeszcze jedno...
        "Żeby daleko nie szukać, wystarczy nasze miasto. RAŚ potrafił poprzeć gloryfikację Człowieka (Kacze Rondo) dla którego byli separatystami i ukrytą opcją niemiecką."

Kaczyńscy to nie moja bajka, ale dla ścisłości... Z tego co pamiętamy to rondo miało być im. Lecha i Marii Kaczyńskich. A RAŚ "ukrytą opcją niemiecką" był dla... Jarosława Kaczyńskiego, którego w nazwie ronda być nie miało. Masz jakieś dowody na to, że śp. Lech Kaczyński też tak powiedział o RAŚu (czy ogólnie autonomistach)? Bo jak nie to przypisujesz zmarłemu fakty, które nie były Jego udziałem (a były udziałem Jego brata) i masz nas albo za osłów, którzy nie potrafią łączyć faktów, albo...
        • fifik_rsl Re: Atonomia Śląśka to utopia. 14.08.13, 21:16
          Autorem opracowania w którym padł zwrot o "seperatystach i ukrytej opcji" był oczywiście Jarosław.
          Natomiast czy oni w swoich poglądach się różnili?? Przecież razem ramie w ramie tworzyli i działali w Porozumieniu Centrum, potem w tak samo w AWS by razem stworzyć PiS. Przecież oni nikomu poza sobą na wzajem nie ufali i nawet otwarcie o tym mówili.
          Ich poglądy były tak samo podobne, jak podobieństwo fizyczne. Jedynie Jarosław był trochę bardziej zacietrzewiony w swej nienawiści do wszystkich którzy się z nim w czymkolwiek nie zgadzali.

O tym jak ważny jest nasz region dla Jarosława niech świadczy ostatnia konwencja o Śląsku i "na Śląsku" zorganizowana w ...Sosnowcu.

Nasza RM natomiast nie pytając o zdanie Mieszkańców miasta głosami mn szuj z PO a także Radnej RAŚ decyzuje o tym by uhonorować gościa co by nas Ślązaków w łyżce wody utopił gdyby tylko miał taką możliwość. Wszystko to ze strachu przed zeschizowanym Jarusiem który przy braku kaczego rondka w naszym mieście rozpędził by pewnie to całe Po-PiS-Raśowskie towarzystwo, pozbawiając ich szansy na przejęcie Rudzkiego koryta, co i tak później w konsekwencji nastąpiło u komisarza wyborczego przy liczeniu podpisów.

Na moich "śmieciowych studiach" taka postawa polegająca na sprzeniewierzeniu się sztandarowym ideałom dla zdobycia korzyści politycznych i materialnych w polityce nazywana była przez dr Mazura polityczną prostytucją.
          Ze posunie się do tego PO jakoś mnie nie zdziwiło bo oni już wszystkie swoje ideały sprzedali za mamonę, czy to na szczeblu centralnym czy lokalnym, natomiast że tą drogą pójdzie Radna RASiu i to w dodatku osoba którą zawsze szanowałem za postawę, było dla mnie niezmiernie przykre.
          • fifik_rsl Re: Atonomia Śląśka to utopia. 14.08.13, 21:18
            "separatystach" miało być oczywiście. Przepraszam za literówkę.
          • mietlorz707 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 14.08.13, 21:38
            > Nasza RM natomiast nie pytając o zdanie Mieszkańców miasta głosami mn szuj z PO
            > a także Radnej RAŚ decyzuje o tym by uhonorować gościa co by nas Ślązaków w ły
            > żce wody utopił gdyby tylko miał taką możliwość.

Fifiku, czy na "śmieciowych studiach" uczyli też tego, że jako taki pogląd na daną sprawę można sobie wyrobić dopiero w oparciu o więcej źródeł informacji, niż media faworyzujące jedną ze stron?
            • fifik_rsl Re: Atonomia Śląśka to utopia. 15.08.13, 22:38
              Wykład monograficzny pt. "Metody manipulacji informacją" był jednym z ciekawszych z całego toku studiów.
          • fkae Re: Atonomia Śląśka to utopia. 15.08.13, 11:38
            "Autorem opracowania w którym padł zwrot o "seperatystach i ukrytej opcji" był oczywiście Jarosław. Natomiast czy oni w swoich poglądach się różnili??"
            Czy pdobieństwo poglądów i podobieństwo fizyczne tłumaczy Twoją bezmyślną pisaninę, w której przypisujesz komuś fakty, które nie były jego udziałem? I w dodatku robisz to w stosunku do osoby zmarłej.

"Wszystko to ze strachu przed zeschizowanym Jarusiem który przy braku kaczego rondka w naszym mieście rozpędził by pewnie to całe Po-PiS-Raśowskie towarzystwo, pozbawiając ich szansy na przejęcie Rudzkiego koryta, co i tak później w konsekwencji nastąpiło u komisarza wyborczego przy liczeniu podpisów."
            Taaaaa... Już widzę jak Jaruś na Ksztance najeżdża RŚl z powodu braku ronda nazwanego im. jego brata i rozpędza rudzką RM. Bredzisz!

"Na moich "śmieciowych studiach" taka postawa polegająca na sprzeniewierzeniu się sztandarowym ideałom dla zdobycia korzyści politycznych i materialnych w polityce nazywana była przez dr Mazura polityczną prostytucją."
            A jak dr Mazur na Twoich studiach nazywał przypisywanie osobom faktów, które nie były ich udziałem?
            A jak dr Mazur na Twoich studiach nazwałby prezydenta miasta, o podobno konserwatywnych poglądach (względnie umiarkowanie konserwatywnych), żyjącego w dobrej komitywie z lewicą postkomunistyczną i ochoczo korzystającego z poparcia tejże oraz ochoczo się pokazującego w towarzystwie tychże lewicowców (w tym jednego, który nie był chyba jeszcze tylko w Lidze Kobiet)?

Najpierw mylisz osoby i fakty, a potem, żeby wyszło na to, że to nic takiego, piszesz kolejne hektary tekstu o niczym.
            • skalar2011 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 15.08.13, 12:03
              zapomniałeś jeszcze o wielkiej komitywie z obrońcami związkowymi, co to zamiast bronić pracowników, urządzają cyrki na sesjach, w występach jak z epoki kamienia łupanego
            • fifik_rsl Re: Atonomia Śląśka to utopia. 15.08.13, 23:11
              Nie fkae, ocena zwolenników RASia dokonana przez Jarosława była tylko jednym z namacalnych przykładów jak my Ślązacy byliśmy odbierani przez braci Kaczyńskich.

Co do telefonu z Warszawy, to pomyśl logicznie. Po co na szybko Myszur zgłaszał propozycje ronda na Halembie. Chyba że uważasz że podczas tej kilkudniowej przerwy między jedną a drugą propozycją Tobisz i Wieszołek odnaleźli w sobie nadzwyczajną potrzebę uhonorowania Leszka i w tym samym momencie tę samą potrzebę poczuło całe PO i Radna RAŚ.
              Jeśli tego nie potrafisz zrozumieć to po prostu zapytaj kogo trzeba.

Co ma wspólnego "konserwatyzm" obecnej Prezydent z Autonomią i RASiem?
              Chcesz poruszyć ten temat, nie ma sprawy załóż odpowiedni wątek.
              Co by powiedział nie wiem, nie posiadam daru wróżenia.
        • w36 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 16.08.13, 05:22
          fkae napisał(a):

> Kaczyńscy to nie moja bajka, ale dla ścisłości... Z tego co pamiętamy to rondo
          > miało być im. Lecha i Marii Kaczyńskich. A RAŚ "ukrytą opcją niemiecką" był dla
          > ... Jarosława Kaczyńskiego, którego w nazwie ronda być nie miało.

Komplikujesz niepotrzebnie. Przecież głównym kapłanem religii smoleńskiej (m.in kacze rondka, pomniki, miesiączki, okładanie krzyżami itd.) jest Jarosław. Lech tu nie ma nic do gadania bo nie żyje. A zresztą jak żył też nie miał nic do gadania. Mógł najwyżej zameldować wykonanie zadania :) .
          Tak że rudzki Raś z tym kaczym rondkiem zrobił dobrze Jarosławowi. Pozornie kłoci się to z doktryną Rasia ale interpretacja ich doktryn jest elastyczna jak guma. A tak na prawdę zależy tylko co się w danej chwili opłaca.
          Tak jak postawa ich wodza Gorzelika co się zarzekał że nie jest Polakiem a potem bez żenady korzystał z polskiego czynnego prawa wyborczego.
          • fast-kajfasz Re: Atonomia Śląśka to utopia. 17.08.13, 22:15
            A mi się wyda, że Rudemu stadu służy smoleński kociołek.
            • meg114 Re: Atonomia Śląśka to utopia. 18.08.13, 14:27
              ...podobnie jak tobie korytko rudzkie. mopsikowe menu smakuje, co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka