jankosik 04.12.08, 23:13 Tyle się ostatnio mówi o ekologii... Od tygodnia szukam producenta (sprzedawcę) brykietów słomy, by móc ją (je - brykiety)palić zamiast węgla. I nie mogę znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lili_marleen Re: Słoma - brykiety 05.12.08, 09:50 jankosik napisał: "..Od tygodnia szukam producenta(sprzedawcę) brykietów słomy, by móc ją (je - brykiety)palić zamiast węgla. I nie mogę znaleźć..." Jest dość bogata oferta brykietów z trocin - równie ekologicznych. Pale tym w kominku pierwszy sezon i jestem zachwycona. Mają wiekszą wartosc energetycza niz drewno, są (bo muszą być) suche, wiec nie brudza szyby kominkowej. Mimo, że z pozoru droższe-daja wiecej ciepła, a wiec spala sie ich mniej. Poza tym, nie trzeba ich rabać, daja niewiele popiołu, sa wygodne w składowaniu i przenoszeniu, no i nie "brudzą" tak w mieszkaniu jak drewniane szczapy. Jeden minus - są mniej romantyczne niż strzelajace iskrami tradycyjne rabane drewno, ale cóż - nikt (nic) nie jest doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krispo Re: Słoma - brykiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 14:23 Faktycznie-nie bardzo się reklamują-w zeszłym roku worek 25kg kosztował 10 zł i tylko tam były sprzedawane www.asket.pl/brykiety.php?idd=14 Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Słoma - brykiety 07.12.08, 20:10 Gość portalu: krispo napisał(a): "...w zeszłym roku worek 25kg kosztował 10 zł..." To daje 400 zł za tonę, ciekawe czy w tym roku nie podnieśli na fali ogólnych podwyżek nośników energii. Ja płaciłam mniej więcej tyle tej jesieni za tone brykietów drewnianych. Obliczyłam, że 5 ton powinno mi starczyć na całą zimę. Jeżeli pogoda utrzyma się ( czyli zima będzie taka jaka jest dotychczas) to się pewnie nie przeliczę, a pan Putin et consortes może sobie zamykać wszelkie kurki z gazem. Niech żyje ekologia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krispo Re: Słoma - brykiety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 16:47 podaj namiary gdzie tak tanio kupujesz brykiety drzewne w Poznaniu,cały rok próbowałem szukać ale poniżej 600-650 nie można było kupić. Tu link do aktualnego ogłoszenia www.allegro.pl/item484694411_brykiet_poznan_nowosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Słoma - brykiety 08.12.08, 17:00 Niestety w podmiejskim osiedlu, gdzie mieszkam- z roku na rok- mimo moich apeli- coraz więcej osób ogrzewa domy węglem nie mogąc kupić brykietów. Rozmawiałem w wytwórni brykietów. Okazuje się, że całą produkcję z pocałowaniem ręki kupuje od nich energetyka poznańska, zobowiązana do spalania określonej puli paliw odnawialnych. Tu jest tajemnica, dlaczego tak trudno ci trafić na ślad dostawcy. Ustawodawca chciał dobrze a wyszło jak zwykle. Duży odbiorca- energetyka spala paliwo ekologiczne a indywidualni klienci palą węgiel, smrodząc w okolicy. Ten sam węgiel spalany w Karolinie nie jest tak szkodliwy jak spalany w domach, bo elektrociepłownia ma skomplikowane systemy oczyszczania spalin. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Słoma - brykiety 08.12.08, 18:59 kiks4 napisał: " Niestety w podmiejskim osiedlu, gdzie mieszkam- z roku na rok- mimo moich apeli - coraz więcej osób ogrzewa domy węglem..." Węgiel to taka wiejska tradycja i nie przetłumaczysz. Gorzej gdy do rozhajcowanego pieca dorzucają śmieci (jaka oszczędność - nie trzeba już wywozić ich do lasu, jak to się robi latem) albo dla uzyskania szybko tzw "temperatury" wrzucą kilka opon albo folię... Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Słoma - brykiety 08.12.08, 23:37 lili_marleen napisała: > Węgiel to taka wiejska tradycja i nie przetłumaczysz. --- Przed wielu laty Anglia borykała się ze smogiem. W ich wilgotnym klimacie dym węglowy z mgłą zalegał nad osiedlami i truł ludzi ze skutkiem śmiertelnym. Z tych czasów pochodzi słowo- zbitka: smog czyli połowa z dymu (smoke) i połowa z mgły (fog). Pragmatyczni Anglicy rozwiązali wówczas problem: przemysł produkuje odgazowane paliwo węglowe, które spalając się nie kopci tak beznadziejnie jak węgiel. No i zadbali o to, że zwykłego węgla po prostu w handlu detalicznym nie było. W Polsce to niemożliwe- który z polityków odważy się zabrać ludowi ukochany ( i w miarę tani) węgiel??? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Słoma - brykiety 08.12.08, 23:41 > lili_marleen napisała: > > Węgiel to taka wiejska tradycja i nie przetłumaczysz. --- znam miejscowość, gdzie przed kilku laty Wielkopolski Zakład Gazownictwa zamierzał doprowadzić i rozprowadzić gaz do celów grzewczych. Ze swoich przy tym środków. Projekt został skutecznie storpedowany przez miejscowych handlarzy węglem. Efekt- w zimie miasteczko śmierdzi dymem węglowym jak niegdyś poznański dworzec PKP, gdy jeszcze jeździły parowozy. A przy okazji często czuję smród palonego plastiku, także PCW który może w trakcie spalania wydzielać cieszące się zasłużenie złą sławą dioksyny. Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Słoma - brykiety 10.12.08, 20:01 kiks4 napisał: "...Przed wielu laty Anglia borykała się ze smogiem..." W czasie jednej z moich podrózy do UK mieszkałam w domu u jednego z tubylców. Jak to w Anglii było wilgotno i chłodno - nawet w jego domu. Ku mojej radości dostrzegłam w salonie kominek i ułożone równo szczapy - nic tylko rozpalać. Niestety gospodarz szybko sprowadził mnie na ziemię. Szczapy były tylko dla ozdoby a kominek miał ersatz rusztu w postaci podświetlanego na czerwono plastikowego zwału "płonacych" polan. Porażka, masakra i totalne rozczarowanie.... Kominek owszem kiedyś działał, ale od czasów walki z londyńskim smogiem władze zakazały także ogrzewania drewnem. Komin komisyjnie zaczopowano a moi gospodarze dla "nastroju" wstawili sobie podświetlany sztuczny zimny ruszt. Pozostało mi przyzwyczaić się do wszechobecnej wilgoci i panującego wszędzie chłodu - nawet wstawiony z troski o moje kontynentalne przyzwyczajenia do sypialni "electric heater" niewiele pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Re: Słoma - brykiety 10.12.08, 20:13 lili_marleen napisała: > W czasie jednej z moich podrózy do UK mieszkałam w domu u jednego z > tubylców. --- A jesteś pewna że to był Anglik? Może trafiłaś na Szkota i stąd siurpryza. Ja o tym paliwie głównie tylko czytałem choć przed laty będąc w londyńskim pubie widziałem płonący kominek. No i teraz żałuję, że dla potrzeb naszej dzisiejszej dyskusji nie sprawdziłem czym w tym kominku palą :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Słoma - brykiety IP: *.icpnet.pl 08.12.08, 19:02 kiks, to jest świetny temat dla prasy! ale gazeta pewnie go się nie podejmie... Odpowiedz Link Zgłoś
lili_marleen Re: Słoma - brykiety 08.12.08, 18:49 Gość portalu: krispo napisał(a): "podaj namiary gdzie tak tanio kupujesz brykiety drzewne..." Tutaj: ale.gratka.pl/ogloszenie/1760716_brykiet_kostka_ruf.html Teraz widzę, że mają trochę drożej bo jest pełnia sezonu, ale jak się do nich zgłosiłam na przełomie sierpnia/września to płaciłam jeszcze 395 zł brutto za tonę, a transport do Poznania miałam gratis. Co prawda - zgraliśmy się w kilka rodzin i kupiliśmy jednorazowo hurtem całego tira - 24 tony. Odpowiedz Link Zgłoś
ecicha-3 Re: Słoma - brykiety 10.12.08, 20:45 Najlepiej szukaj na Allegro,albo na bezplatnym forum ogloszeniowym Gumtree,ostatnio nawet byl brykiet ze slomy.Na tym gumtree mozesz sam rowniez dac ogloszenie,ze chcesz kupic.A tak wogole niestety Poznan jak zawsze do najtanszych nie nalezy.Ostatnio bylam w temacie drewna kominkowego,brykietu,itp.i Poznan,Wielkopolska najdrozsze.Ale w sumie ten brykiet warto kupic,ja chwale bukowo-debowy.I tak wychodzi taniej jak drewno,a cieplo daje solidne.,i zadnej wielkiej roboty,zero popiolu. Odpowiedz Link Zgłoś