Dodaj do ulubionych

Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem?

17.02.09, 11:25
Popieram nadanie tym dwóm ludziom Honorowego Obywatelstwa miasta, którego
obywatele zawsze mieli wolność i sprawność Polski jako priorytet na uwadze.
Czy zidiociałem?

B a r d z o p r o s z ę osoby, które się z g a d z a j ą z decyzją o
nadaniu honorowego obywatelstwa o krótki wpis z aprobatą. Proszę o taki wpis
nawet osoby, które politycznie się z tymi osobami nie zgadzają (tak jak np.
ja) o taki wpis, gdyż uczczenie odzyskania wolności, w co ci ludzie bez
wątpienia mieli ogromny wkład, jest ważniejsze od polityki.

Dlaczego taki apel?

W komentarzach pod artykułem omawiającym ten zamysł natychmiast znalazły się
wpisy - co prawda dyżurnych forumowych - antysemitów i spiskologów. Jednak nie
ma tam za wyjątkiem dwóch osób ze mną włącznie żadnego pozytywnego wpisu. Czy
ja naprawdę jestem odosobniony na tym forum?
Czy naprawdę UWAŻACIE, że tych dwóch ludzi z liczącej kilkaset osób czołówki
opozycji NIE jest godnych uczczenia? Okazja jaką jest rozpoczęcie powrotu do
wolności 4 czerwca jest doskonała.
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 17.02.09, 14:11
      Nie jesteś odosobniony. Też popieram nadanie obu politykom Honorowego
      Obywatelstwa. Wałęsa nie był moim prezydentem. Raz głosowałem na niego, by
      prezydentem nie został Tymiński, za drugim razem przeciwko Kwaśniewskiemu. Z
      perspektywy czasu, a szczególnie w porównaniu z tym nieszczęściem, które mamy
      teraz przy Krakowskim Przedmieściu, mogę powiedzieć, że na tamte czasy Wałęsa
      sprawdził się jako prezydent. Uważam też, że jako człowiek prosty z ludu bardzo
      godnie wypełnia obowiązki byłego prezydenta.
      Jeśli chodzi o Mazowieckiego... Raz w życiu byłem na wiecu wyborczym, właśnie
      podczas wizyty Tadeusza Mazowieckiego w Auli UAM. Niestety, od tamtego czasu nie
      pojawił się na arenie polityk, który byłby godny mojego zainteresowania.
    • lili_marleen Idiocenie jest zaraźliwe 17.02.09, 14:43
      Jeżeli za głos poparcia dla Wałęsy i Mazowieckiego zostaje się
      zaliczonym do idiotów albo krypto - Żydów to ja poproszę by i mnie
      zaliczono do tego szacownego grona.

Większość czasu z prezydentury Wałęsy spędziłam za granicą, wiec nie
      silę się na jej ocenę. Powiem tylko tyle, że gdziekolwiek nie rzucę
      słowo "Poland" w odpowiedzi na pytanie - where are you from? - to w
      9 przypadkach na 10 usłyszę zachwyt - Ach Holland! What a beautiful
      country!
      Natomiast jak dodam coś co zabrzmi jak "WALESA" to każdy uradowany
      cudzoziemiec poprawi się - Oh you are from Poland it's wonderful to
      meet you!
      Holandia być może się lepiej kojarzy niż Polska natomiast nazwisko
      WALESA kojarzy się wszystkim zawsze i jednoznacznie dobrze
      przynajmniej w świecie.

Mazowiecki? Pierwszy premier odrodzonej Polski. Człowiek, którego
      rząd przeprowadził nas bezpiecznie z gospodarki księżycowej na
      zachodnioeuropejską. Tak jak Adenauer miał swojego Erharda tak
      Mazowiecki miał Balcerowicza.
      Niemcy czczą pierwszego powojennego kanclerza, czemu my Polacy mamy
      być gorsi?
      • kazek100 Re: Idiocenie jest zaraźliwe 17.02.09, 18:11
        Poland - Holland też mi się zdarzało, ale jednak o wiele częsciej
        było: Poland? A co u tego faceta z wąsami?

tak szcezre, to żadnego z wymienonych specjalnie nie darzę sympatią.
        Ale w obu przypadkach pod wnioskiem się podpisuję.
        • kazek100 Re: Idiocenie jest zaraźliwe 17.02.09, 18:12
          kazek100 napisał:

> Poland - Holland też mi się zdarzało, ale jednak o wiele częsciej
          > było: Poland? A co u tego faceta z wąsami?

PS. Chciałem dodać, że najbardziej egzotycznie było, gdy takie
          pytanie zadało mi dwóch kolesi z Paragwaju.
          • lili_marleen Re: Idiocenie jest zaraźliwe 17.02.09, 19:24
            kazek100 napisał:

"...najbardziej egzotycznie było, gdy takie pytanie zadało mi dwóch
            kolesi z Paragwaju."

To ja opowiem anegdotę.

Kierowca obwieszonej jak choinka taksówki - rasowy przedstawiciel
            dalekiego kraju po jakim podróżowałam zapytał sakramentalnie - Where
            are you from? No to usłyszał - Poland. Wyrażnie się ucieszył -
            Walesa, Walesa! Powtarzał to z wyraźną atencją. Potem dodał
            rozentuzjazmowany - Polska to wspaniały kraj. Zwykle znudzona takimi
            szoferskimi komplementami potwierdzam i na tym dialog się kończy,
            ale tym razem zapytałam - Czemu taki wspaniały? A on mi na to - że w
            Polsce mozna nie mieć żadnego wykształcenia i mimo to być
            prezydentem - jak Walesa !

Był szczerze rozczarowany, że straciłam ochotę na dalszą rozmowę.
            • Gość: err Wałęsa i Mazowiecki = brak honoru IP: 85.17.145.* 17.02.09, 22:54
              Nie no tak to jest argument - jeśli taksówkarz tak powiedział który nie był w
              Polsce to zmieniam zdanie, Wałęsa to mąż stanu ;)

Powiem wprost nie ma drugiego Państwa na świecie gdzie na bohaterów kreuje się
              osoby które opluwają i upodlają swoich "rodaków". Sprawa jest banalna i
              oczywista - Polacy są narodem bardzo przyjaznym ,szlachetnym i tolerancyjnym.
              Natomiast popełnili błąd przygarniając pod swój dach żydów - którzy niestety na
              każdym kroku próbują szkodzić swoim gospodarzom, aby nie łatwo ich było
              rozpoznać schowali się za polskimi nazwiskami i wmawiają nam oczywiste bzdury,
              wyśmiewając tradycje i kpiąc z nas.

Żyjemy w kulturze która jasno określa dobro i zło, ustala normy etyczne i
              moralne. Niestety ani Wałęsa ani Mazowiecki nie spełnia norm etycznych czy
              moralnych - z dokumentów IPN wynika ,że obaj byli kapusiami i to z niskich
              pobudek a więc finansowych i to ich dyskryminuje jako mężów stanu. Zapytaj
              następnym razem taksówkarza czy w ich kraju jest możliwe aby osoba która donosi
              na swoich rodaków obcym bandytom (bo jak nazwać osoby pochodzenia żydowskiego
              które są namiestnikami Rosjan * trzon PZPR i jego zbrojnego ramienia UB był
              Żydowski) w zamian za korzyści majątkowe.

A dlaczego tak bardzo forumowiczów interesuje skąd piszę, czy mam się Wami
              również zainteresować? Nie macie kredytów do spłacenia czasem czy np. chorych
              członków rodziny ;) proponuję zając się ważniejszymi sprawami :D

Pozdrawiam
              • kazek100 Re: Wałęsa i Mazowiecki = brak honoru 18.02.09, 10:23
                Tak naprawdę to zupełnie mnie nie interesuje skąd piszesz. Szkoda
                tylko, że wypisujesz takie brednie. Wiadomo, że jesteś człowiekiem,
                który za komuny donosił esbecji, między innymi na własnego kuzyna. W
                komunistycznej prasie opublikowałeś serię artykułów szkalujących
                największych Polaków, zrobiłeś to pod fałszywym nazwiskiem i za
                pieniądze. Twoje prawdziwe, rosyjsko brzmiące nazwisko niestety i
                tak ujawnia twój rodowód z nkwd.

Jeżeli to, co napisałem wyżej uwazasz za szczyt debilizmu, to masz
                rację. Niestety - bardzo to przypomina Twój wpis.
                • wlodekzpoznania err...zostań gdzie jesteś. Repreznetuj swoje warto 18.02.09, 10:37
                  wartości. Nie przywoź mi ich tutaj. Dla mnie nie jesteś Polakiem, gdyż
                  zaprzeczasz polskim wartościom Polski Piastów, Polski Jagiellonów i Polski
                  szlacheckiej. Wszystko wiesz o Żydach. Nie ciekawi mnie skąd. Mnie wystarczy
                  moja głupia wiedza, że antysemityzm - silny w Zachodniej Europie od XVI wieku -
                  w Polsce zakorzenił się dzięki Kościołowi Katolickiemu w okresie romantyzmu. Ja
                  wiem, że Ty wiesz lepiej. I niech tak zostanie.
                • Gość: err Re: Wałęsa i Mazowiecki = brak honoru IP: 85.17.145.* 18.02.09, 11:18
                  A propos mojego dziadka niestety nie znaleziono na ten temat żadnych informacji.

Natomiast Panie K co do twojego dziadka to są odpowiednie kwity ,że służył w
                  Wermachcie i walczył przeciw swoim rodakom. Następnie z list zdrajców
                  skorzystali sowieci i go skaperowali i donosił na swoich UB i SB, kolejnym
                  wciągniętym do ewidencji był Twój ojciec - teraz czas na Ciebie.

Oczywiście jest to prawda. IPN udostępnia dokumenty - zapraszam do lektury.
                  • wlodekzpoznania widzę, że dużo wydajesz na bilety lotnicze 18.02.09, 11:26
                    skoro tyle wiesz na temat dokumentów w IPN. A co robiłeś w tamtym systemie? Jako
                    kto pracowałeś? Jaki masz wkład w działalność opozycyjną? Gdyż ja mam doskonały
                    przykład w dokumentach mojego ojca na konfabulacje miałkich ludzi, jakimi byli
                    esbecy zrywający nam parkiet w domu, wyżywający się za swoje kompleksy,
                    realizujący się w ćwiczeniach z manipulacji.
                  • kazek100 Re: Wałęsa i Mazowiecki = brak honoru 18.02.09, 14:10
                    Gość portalu: err napisał(a):

> Oczywiście jest to prawda. IPN udostępnia dokumenty - zapraszam do
                    lektury.

Mój dziadek był ludożercą gdzieś w Kongo, wsławił sie między innymi
                    przepisem na ludzka wątrobę, podobno przepis konsultował z samym
                    Josephem Cpnradem akurat podróżującym w tamtych stronach. Ojciec
                    przemierzył pieszo Grenlandię, Alaskę i Wyspy Owcze, a to w celu
                    polowania na wstrętnych komuchów, których tam niestety nie było. Ja
                    jestem sobie tylko skromnym człowieczkiem, który nienawidzi, gdy na
                    bliźniego wylewa się pomyje.

Myślałem, że może żart pozwoli Ci ochłonąć, ale jak widać nie ma
                    szans. No chyba, że jestes zwykłym trollem forumowym i bawisz się
                    naszym kosztem. Tak czy owak szkoda czasu.
                    • wlodekzpoznania zapiekłość jest oślepiająca, jak trzy słońca 20.02.09, 09:14
                      Jest wątek, gdzie ludzie przeciwni mogą się szeroko wypowiadać i to czynią. Ten
                      wątek założyłem w przeciwnym celu - nijako kółko wzajemnej adoracji ;-) Ale
                      oczywiście musiał się i z tego zrobić śmietnik, gdyż żółć powstrzymać trudno. A
                      Ty piszesz o nadziejach? Choć w sumie ja też miałem nadzieję... ;-)
              • Gość: Bua Re: Wałęsa i Mazowiecki ludzie bez honoru IP: 142.94.86.* 18.02.09, 23:55
                To prawda, że ani Wałęsa ani Mazowiecki nie spełnia norm etycznych
                czy moralnych - z dokumentów IPN wynika, że obaj byli kapusiami i to
                z niskich pobudek a więc finansowych i to ich dyskryminuje jako
                mężów stanu.

Do tego tekstu zakradł się jednak drobny błąd:
                zamiast słowa dyskryminuje, powinno być użyte słowo
                dyskredytuje jako mężów stanu.
                • wlodekzpoznania nie ma to jak jedność polonii amerykańskiej 20.02.09, 09:11
                  Przepraszam, to okropne co napisałem. Ale nie mogłem się powstrzymać :-)))
            • kazek100 Re: Idiocenie jest zaraźliwe 18.02.09, 10:19
              lili_marleen napisała:

>
              > To ja opowiem anegdotę.

No to ja też opowiem anegdotę:

Latem byłem z dzieckiem w pewnym parku wodnym w jednym zkrajów
              Zachodu. Było krótko po mistrzostwach Europy temat jeszcze w miarę
              gorący. Ekipa, która sprawdzała bilety przy wejściu miała taki
              charakterystyczny sposób witania - każdego wchodzącego pytali, skąd
              jest i wykrzykiwali nazwiska jakiś znanych kopaczy z tego kraju.
              Przykładowo:

- where are you from?
              - Spain
              wow, Xavi!

- where are you from?
              - Czech Republic
              wow, Pavel Nedved!

Niestety, gdy my ujawniliśmy, skąd jesteśmy, kolesiom wydłużyły się
              szczęki i jako żywo żadnego naszego mistrza pola nie potrafili sobie
              przypomnieć. Juz wybuchnęliśmy serdecznym śmiechem, gdy nagle jeden
              z nich krzyknął "Lech Walesa!".
              • wlodekzpoznania dodam swoje 18.02.09, 11:03
                Jak pisałem, dużo chodziłem do szkoły za granicą. W okresie licealnym w końcówce
                lat 80-tych wyjechałem do Holandii do szkoły międzynarodowej. Wtedy jeszcze mało
                kto wiedział w Polsce kim jest Mazowiecki. Znani byli Wałęsa, Gwiazda, Bujak,
                Modzelewski, Kuroń, Borusewicz, Michnik, Lenartowski, Frasyniuk.
                Jak się tylko pojawiłem w szkole sprawa była dla mnie jasna. To była szkoła,
                gdzie 20% pochodziła z Holandii, 50% dzieci wysoko postawionych komiwojażerów,
                czyli dzieci pracowników ambasad i konsulatów, które po 4-5 lat spędzają w
                jednym kraju, po czym wyprowadzają się na drugi koniec świata, a reszta to
                dzieci pracowników firm zagranicznych, pracowników Trybunału Międzynarodowego,
                agendy ONZ itd. I prawie wszyscy Turek, Chińczyk z Hongkongu, Włoszka, Żydówka z
                Izraela, Żyd z Holandii, większość Holendrów, Niemiec, Niemka, cała rzesza
                Anglików, Francuz, część Amerykanów, Chilijczycy tak zwolennicy dyktatury, jak i
                dysydenci na emigracji, Senegalczyk, Mauretanka, Australijka, a może i jeszcze
                inni znali i podziwiali Polaków za zryw solidarności. Oczywiście nazwiskiem
                które znali był Wałęsa. To nie jest już człowiek, to jest symbol jak Mandela,
                jak obecny Dalaj Lama, jak dwie kobiety z Kolumbii i Birmy, których nazwisk nie
                pamiętam, ale wiem dlaczego podziwiać ich działalność, jak Havel. To są ikony,
                nie ludzie.
                Na Mazowieckiego głosowałem trochę potem, właśnie w Ambasadzie Polski w Hadze,
                gdzie zastał mnie 4 czerwca i moje pierwsze wybory. Pamiętam, że prominent
                ambasador jeździł wtedy szarym Mercedesem 230E, który znacząco odstawał od
                korpusu dyplomatycznego, gdyż niemal wszyscy jeździli szarymi, albo granatowymi
                Mercedesami klasy S. I miałem ambiwalentne uczucia, czy to dobrze, czy to źle ;-)))

Nie popierałem politycznej działalności Wałęsy. Niestety pierwsze decyzje
                Mazowieckiego po roku mnie do niego zniechęciły. Tak naprawdę zniechęciło mnie
                wprowadzenie religii do szkół, brak debaty medialnej na temat kierunku zmian
                (coś o co krytykowano ROAD i UD jeszcze dużo później), a także mnóstwo krytyki
                podprogowej, która jest tak charakterystyczna u języku Kaczyńskich - brak frontu
                merytorycznego, tylko nieustanne dyskredytowanie. Mam przeczucie, że nasze życie
                polityczne zepsuliśmy sobie już wtedy sami, w roku 1990. Może to Żydzi nam
                zepsuli, może ESBECY, może KGB? W każdym razie aktywnymi działaczami psucia
                standardów dyskusji o przyszłości byli podpowiadający Wałęsie Kaczyńscy i
                Maciarewicz, a SDPR była wycofana.

Doszło do tego, że dałem się tak zmanipulować, że w pierwszej turze w wyborach
                prezydenckich 1990 roku głosowałem na Tymińskiego, gdyż wiedziałem, że
                Mazowiecki wygra w drugiej z Wałęsą. W drugiej głosowałem juz na Wałęsę, z czego
                też nie jestem dumny. Następne pięć lat rewelacyjne nie były, ale było to już
                lepsze niż początek. Czas rządów Suchockiej to był pierwszy moment oddechu po
                pewnej traumie, jaką były natrudniejsze pierwsze trzy lata.

Ale nie zależnie od tego te dwie osoby, jak i wiele innych zasługują na nasz
                szacunek, jeśli szanujemy nasz kraj.
            • drhuckenbush Re: Idiocenie jest zaraźliwe 18.02.09, 22:56
              A co, nie mial racji????
              Bolek moze wyksztalcony byl? Ponoc zawodowke skonczyl...
    • dobrusia_to_ja Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 17.02.09, 15:15
      Popieram Cię absolutnie i dołączam do Twojego grona;) To całkiem fajne i zabawne
      grono:)) No, czasami, jak w tym wypadku, bywa całkiem poważne:)))))
      • Gość: Jerry Re: Zgadzająć się w pełni z zasługami tych osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 15:39
        uważam ,że tego typu wyróżnienie powinno dotyczyć osób wywodzących
        się z Poznania lub Wielkopolski.
        • dobrusia_to_ja Re: Zgadzająć się w pełni z zasługami tych osób 17.02.09, 19:13
          Odnoszę wrażenie, że dziś tych kandydatów jest coraz mniej.
      • grendelek Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 19.02.09, 14:10
        Też się podpisuję... aczkolwiek co do Lecha Wałęsy mam dość mieszane uczucia.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu jak pisałem - ja również IP: *.icpnet.pl 20.02.09, 12:35
          Szczególnie co do jego roli prezydenckiej
        • drhuckenbush Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 21.02.09, 15:10
          Ale przeciez dla takich jak Wy niewazne jakie sa uczucia wobec niego. Niewazne
          co zrobil, a czego nie zrobil. Wazne, ze nie lubi Kaczynskich.
          Jak Hubert H czy jak tej mendzie, co to po polsku zdania sklecic nie umie, beda
          chcieli dac tytul honorowego obywatela Poznania - tez bedziecie sie pod tym
          podpisywac.
    • Gość: err Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: 66.197.149.* 17.02.09, 16:33
      Żyjemy na szczęście w kraju w którym postawa obywatelska często ratowała nas
      przed zeszmaceniem kultury i tradycji.

Pareset lat nękania nas przez różnego typu wrogów zewnętrznych ale też
      wewnętrznych których przykładów można mnożyć jak najbardziej znany przykład
      Konrada Mazowieckiego czy AL którzy ściągają bandytów do swojej ojczyzny w
      zamian za konkretny profit w postaci władzy czy korzyści majątkowych
      wykształciło w Polakach mechanizm obronny.

Mazowiecki i Wałęsa są winni uczestniczenia czy przyzwolenia bandytom sowieckim
      i prosowieckim na bezlitosne sponiewieranie Polaków. Przez tych ludzi którzy
      oszukiwali naród dziś kluczowe elementy gospodarki zostały zlikwidowane lub
      sprzedane na warunkach lichwiarskich. Tworzone były ustawy mające utrudnić życie
      obywatelom polskim a ułatwić pewnej grupie tzw. "swoich".

Nie da się ukryć ,że wśród największych aferałów odrodzonej Polski i
      dzisiejszych pieniaczy trzon stanowią osoby z pochodzeniem żydowskim:

Michnik, Rywin, Bagsik, Miler , Kwaśniewski, Kiszczak, Wałęsa itd. Osoby te w
      ramach zmowy nękają i ciemiężą zdrowy organizm i toczą go jak rak. Wpychają
      "swoich" na eksponowane stanowiska i blokują karierę tym z poza ich "ekipy" - co
      jakiś czas się pokłócą o kasę i wybuchnie afera jak w przypadku "afery Rywina".

Niestety żydzi są gośćmi w "naszym domu" którzy sterroryzowali gospodarza i
      podstępem manipulują nim i próbują wszelkimi metodami nas zastraszyć i wmawiać
      na każdym kroku ,że jesteśmy do niczego, że Polacy mogą być robolami i wpychają
      swoich podłych członków na piedestał. Takie działania są właśnie typowe dla
      Żydów - przykład mamy dziś dobry oglądając co zrobili z Palestyńczykami.
      • lili_marleen Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 17.02.09, 19:13
        W zasadzie nigdy nie odpowiadam poważnie na takie brednie, które
        zasmiecają tylko temat, ale tym razem zrobię wyjątek.

Stary - daj sobie siana!

Żyjesz sobie spokojnie daleko stąd i próbujesz z tej perpektywy
        ustawiać nam życie w kraju i nas pouczać. Przyjedź na stare śmieci,
        odwiedź groby bliskich, poodychaj naszym powietrzem nie
        przefiltrowanym przez air condition, a wtedy być może nabierzesz
        jakichś praw do oceny i wpływania na NASZĄ środkowoeuropejską
        rzeczywistośc - po odebraniu lekcji pokory, jaką każdemu
        takiemu "mądrali z oddali" udziela nasz przejściowy kapryśny klimat.

Póki co zalegające w Tobie pokłady depresji, kompleksów, frustracji,
        zawiedzionych nadzieji i niepowodzeń utylizuj u siebie - my tutaj
        mamy dość swoich, by jeszcze Twoimi się zajmować.

I proszę pozostaw mój post bez odpowiedzi - bo to próżny trud i tak
        jej nie przeczytam.

Farewell!

• wlodekzpoznania Nie, nie, nie! 17.02.09, 21:45
          Nie wracaj, nie przyjeżdżaj. Żyj iluzją, nie psuj nam tu klimatu, a sobie
          humoru. Wszyscy ludzie myślący jak Ty err powinni do Ciebie dołączyć. W Szikagu
          będzie im lepiej. Tam znajdą wielu, którzy ich zrozumieją. Ja Ciebie nie
          zrozumiem, co więcej z wieloma ludźmi jestem gotów i chętny do rozmowy o Polsce,
          ale nie z antysemitami. A ty dla mnie err, jesteś antysemitą. A antysemita, to
          NIE jest Polak. Jesteś zaprzeczeniem tego co Polska niosła przez pokolenia od
          czasów Chrystianizacji Krakowa we wczesnym X wieku i od czasów krwawych podbojów
          Mieszka. Polska zawsze była krajem otwartym, a Polakiem był ten (Ukrainiec, Żyd,
          Arianin, Arab, Tatar), kto dobrze służył Rzeczypospolitej. Zostań gdzie jesteś.
          A jak się stęsknisz za mową polską wybierz się do Szikagu. Z Pennsylvanii bliżej.
          • renepoznan Jedno Państwo, jedna mysl, jeden obóz? 17.02.09, 21:49
            wlodekzpoznania napisał:

> Nie wracaj, nie przyjeżdżaj. Żyj iluzją, nie psuj nam tu klimatu, a sobie
            > humoru. Wszyscy ludzie myślący jak Ty err powinni do Ciebie dołączyć. W Szikagu
            > będzie im lepiej.

Naprawdę uważasz, że jednolitość poglądów jest zaletą społeczeństwa? Dlatego
            chcesz się inaczej myślących pozbyć?
            Coś mi to przypomina.
            • wlodekzpoznania bardzo dobrze wiesz, że tak nie myślę 18.02.09, 10:28
              jednak fobia antyżydowska, anyislamska, antyrosyjska, ukraińska, cygańska,
              czeska, łemkowska i jakiejbyś jeszcze nie dołączył są stanami umysłu, a nie
              poglądami. Stereotyp nie jest poglądem, jest uogólnieniem doświadczeń. A jeśli
              się go połączy z lękiem staje się chorobą psychiczną zwaną po prostu paranoją.
              Tylko tyle.
            • Gość: m_nocny Re: Jedno Państwo, jedna mysl, jeden obóz? IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 00:11
              Rene, nie odnoszę wrażenia, ze włodek chciałby się pozbyć inaczej myślących.
              Sądzę, ze podobnie jak Ty z zachwytem pochyla się na różnorodnością forumowej
              społeczności. Przecież nic bardziej intelektualnie nie rozwija niż studiowanie
              postów qwardiana, pana.nikt czy err'a
        • Gość: Bua Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: 142.94.86.* 06.03.09, 22:42
          AGENT lili_marleen twierdzi:

> Żyjesz sobie spokojnie daleko stąd i próbujesz z tej perpektywy
          > ustawiać nam życie w kraju i nas pouczać.

Skąd ta pewność, że daleko od Polski?
          Może na księżycu jak Twardowski?

A dalej "madrala z Rewala" poucza:
          Przyjedź na stare śmieci (...),
          a wtedy być może nabierzesz jakichś praw do oceny i wpływania na
          NASZĄ środkowoeuropejską rzeczywistośc - po odebraniu lekcji pokory,
          jaką każdemu takiemu "mądrali z oddali" udziela nasz przejściowy
          kapryśny klimat.

Ty bezczelny AGENCIE!
          Uzurpujesz sobie prawo do zamykania buzi dyskutantom?
          Won z tego forum!

• Gość: W105N4 Re: Ja też popieram Wałęsę i Mazowieckiego. IP: 81.210.2.* 17.02.09, 17:56
      Wlodkuzpoznania - pod Twoim poparciem podpisuję się obiema rękami.

pozdrawiam

W1
    • czuma_z_bazin Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 17.02.09, 18:21
      Pewnie nie można już znaleźć ludzi o bardziej różniących się osobowościach ;)
      Tęsknie do czasów gdzie mimo ciągłych zmagań siły spokoju z falandyzacją i
      siekierką, był czas na reformy gospodarcze dzięki którym populistyczni
      karierowicze typu Kaczyńscy lub Tusk obecnie mogą teraz bawić się nieustająca
      kampanie prezydencką. Jednak ci ludzie to prawdziwi mężowie stanu, którzy
      zamiast organizować dla plebsu efektowne procesy czerwonych czarownic, zajmowali
      faktycznymi zmianami ustrojowymi urządzając bezkrwawy pogrzeb PRLu. Ale cóż po
      wizjonerach przychodzą zawsze populiści obiecujący wyborcom złote góry (*państwo
      socjalne *walkę z układem *politykę miłości *Irlandie), a przy okazji lekką ręką
      przepuszczając wysiłek poprzedników. Niestety naród ma krótka pamięć i często
      daje się nabrać na zmasowany PR i tanie tricki marketingowe, ale o już inna
      bajka :)
      • Gość: 007 Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.icpnet.pl 17.02.09, 23:02
        historia kołem się toczy...

popatrzmy jak to było z Honorowymi Obywatelami Miasta Szczecina

III Rzesza

Adolf Hitler
        Hermann Wilhelm Göring
        August von Mackensen
        Wilhelm Frick

Polska Rzeczpospolita Ludowa

Bolesław Bierut
        Władysław Gomułka
        Eugeniusz Kwiatkowski
        Edward Osóbka Morawski
        Konstanty Rokossowski
        Nikita Siergiejewicz Chruszczow
        Paweł Batow
        Władimir Nikołajewicz Dżandźgwa

III Rzeczpospolita

Ks. apb Kazimierz Majdański
        Papież Jan Paweł II

czas zrobi swoje...
        • wlodekzpoznania czyżby? 18.02.09, 10:30
          Czy Karol Wojtyła nie był ważnym Polakiem godnym uczczenia? Jak budowano mu
          pomnik i nazywano ulicę jego imieniem byłem jednym z pierwszych którzy
          protestowali. Toż ten człowiek jeszcze żył! Ale teraz...? A pochodzę z rodziny
          ateistów jeszcze od lat miedzywojennych.
          • Gość: Jerry Re: Wrocław - Breslau , IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.09, 11:00
            też miał , ma sic!!!ciekawych kontrowersyjnych honorowych obywateli.
    • Gość: zidiociales tak (n/txt) IP: 217.153.70.* 18.02.09, 11:03
    • drhuckenbush PRECZ, PRECZ, Precz!!! 18.02.09, 22:44
      Jesli popierasz - to fakt, zidiociales. W 90tych latach tez go popierales? Czy
      moze teraz robisz to dlatego, bo popierasz kazdego, kto - jak Ty - nienawidzi
      PISu i prezydenta?
    • Gość: a Jestes kompletnym idiota. IP: 95.108.62.* 19.02.09, 13:13
      Bolka i slugusa stalinowskich wyrokow zlowia mazowieckiego
      popierasz...hanba dla mojego miasta. Zal ze tylu idiotow tu mieszka.
      • wlodekzpoznania szukaj leku na depresję, jest nas większość 20.02.09, 08:35
    • Gość: daniel Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 13:40
      Piszecie, że honorowe obywatelstwo dla prezydenta Wałęsy to nie gest
      polityczny, jeżeli tak to dlaczego dopiero teraz? Od 20 lat mamy
      wolność i przez wiele z tych lat Wałęsa był be, teraz gdy stanął
      po "właściwej" stronie nagle zrobił sie cacy....
      • Gość: Bua Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: 142.94.86.* 19.02.09, 16:17
        Daniel słusznie zauważył -
        "chorągiewki" ustawiają się zawsze z wiatrem.
        Cyniczni osobnicy bez kregosłupa zawsze zwęszą kiedy i kogo należy
        poprzeć a kogo opluć.
        • Gość: 007 powrót bankruta Klepasa na plecach Wałęsy? IP: *.icpnet.pl 19.02.09, 18:02
        • wlodekzpoznania doprawdy? 20.02.09, 09:07
          Gość portalu: Bua napisał(a):

> Daniel słusznie zauważył -
          > "chorągiewki" ustawiają się zawsze z wiatrem.
          > Cyniczni osobnicy bez kregosłupa zawsze zwęszą kiedy i kogo należy
          > poprzeć a kogo opluć.

Wałęsa się teraz na coś nastawił, przestawił, pod kogoś? I został przez tych
          antypolskich ktosiów poparty? Aha. Ciekawa teoria. Czyli PO to kontynuacja
          różowych. No tak! Że też na to nie wpadłem...

A można życie czynić prostszym i dochodzić do banalniejszych, mniej karkołomnych
          wniosków. Nadeszła dwudziesta rocznica odrodzenia Polski. Dwie postacie, które
          symbolizują wielkich ludzi tego okresu nie są już czynne w polityce. I Rada
          Miasta postępuje zgodnie z poglądami swoich wyborców. A głosowali na nią wyborcy
          głównie akceptujący III Rzczpospolitą wybierając PO, Groblenego, SLD i
          Demokratów, a tylko mniejszość w niej stanowi PiS, też tylko w części
          kwestionujący III Rzeczpospolitą. Na szczęście mieszkańcu USA nie mają prawa
          głosu do Rady Miasta Stołecznego Poznania.

A sugerowanie, że Wałęsa w czymś się zmienił, jest plujactwem, Danielu. Wałęsa
          się nie zmienił, nie głosowałbym na niego, gdyby znów wrócił do Polityki, gdyż
          jego wizja polityki, ani ustroju Polski mi nie odpowiadała. Ale mam dla niego
          więcej szacunku niż deteste za to co dla nas uczynił i na tym polega polityka w
          demokracji, że nie wygrywa żadne jedno jedyne spojrzenie na politykę, że umiemy
          uszanować poglądy innych. Nawet Wasze i Wam podobnych poglądy szanuję, dopóki
          nie wyłazi z tego paranoja antysemityzmu, antygermanizmu, antyrusycyzmu itd.
          gdyż fobia jest chorobą, a nie poglądem.
          Jedynie nie potrafię tego zrozumieć, zrozumieć ludzi plujących - jak Wy - na
          wolność.
    • qwardian Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 20.02.09, 08:51
      Jeden z nich w okresie żydokomuny pisał oszczercze apele, w
      rezultacie których można było życie utracić, drugi był szpiclem,
      zapoznałem się z jego donosami, były typowe dla ludzi z marginesu.
      Kiedy już się dostał na szczyt władzy, jedynym jego zajęciem było
      niszczenie za sobą śladów, kilogramy akt i papieru niszczono z jego
      polecenia, zastraszano ludzi, którzy znali jego przeszłość.

Poza powyższym, ten z wąsem jest mentalnym debilem, jego wypowiedzi
      klasyfikują go do szpitala psychiatrycznego. Może powinien zostać
      honorowym pacjentem szpitala w Owińskach...
      • Gość: Co Wlodke pasuja Ci donosiciele i slugusy stalinowski IP: 95.108.62.* 20.02.09, 11:07
        Co lubisz w kapusiach i takich slugusach jak mazowiecki? Co ci
        imponuje
        • kazek100 Jak tam Włodek? 20.02.09, 11:31
          Już poznałes ów specyficzny smaczek dyskusji z naszymi narodowymi
          bolszewikami?

Moja rada - traktuj to mimo wszystko jako rozrywkę. Rzeczy
          pożyteczne będziesz robił w realu. Sam widzisz, że nie zatrzymają
          się przed powiedzeniem największej bredni czy kłamstwa. Nawet jeśli
          niektórzy z nich nie przeklinają, deklarują, że "myślą" czy też
          wspominają o zdrowym rozsądku, to i tak w innym watku wpiszą się w
          ten endecki jazgot. Wytrwałości życzę ;-))
          • pan.nikt Re: Jak tam Włodek? 20.02.09, 12:32
            Jak podejrzewam Włodkowi bliżej do "bolszewi", niż 99,9% uczestnikom tego forum
            • Gość: Włodek z Grunwaldu kuriozalna wypowiedź! IP: *.icpnet.pl 20.02.09, 12:36
              Czy to Ty, czy ja tęsknimy do PRL?
              • pan.nikt Re: kuriozalna wypowiedź! 20.02.09, 13:02
                Nie chcę być butalem, więc zmiczlczę
              • pan.nikt Re: kuriozalna wypowiedź! 20.02.09, 13:02
                Nie chcę być butalem, więc zmiczlczę
                • Gość: Mniodek aby jezyk gietki powiedzial wszystko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 13:05
                  co pomysli glowa.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie IP: *.icpnet.pl 20.02.09, 13:11
            coś zmienić w postrzeganiu rzeczywistości? A należy ich nazwać frustratami, a
            nie adwersarzami, gdyż nie pohamowali się i spamują w wątku, który założyłem z
            (utopijnym) zamiarem zebrania wyłącznie głosów afirmatywnym. Negatywne przecież
            były w wątku pod tekstem. Tym bardziej czo mogą takie głosy coś zmienić, gdy nie
            przemawia za nimi nic więcej niż pomówienia? Jeśli by Wałęsa był poważnym
            donosicielem, to mielibyśmy naprawdę dylemat jak z Wallenrodem - spłukał
            zasługami swe winy, czy nie. Ale wszystko wskazuje na to, że nie był poważnym
            donosicielem, jeśli w ogóle był, a tak jego zasług do 1989 nic umniejszyć nie
            jest w stanie. Nawet kiepska prezydentura (na razie w mojej ocenie Polska miała
            4 stosunkowo kiepskich prezydentów, a ostatni swym kryształowym nieróbstwem
            utwierdza mnie w przekonani, że jeśli konstytucja wymaga jakiś zmian, to
            zredukowania prerogatyw prezydenta).

kazek100 napisał:
            > Już poznałes ów specyficzny smaczek dyskusji z naszymi narodowymi
            > bolszewikami?

8 walecznych. Dwóch z USA, jeden ze Szkocji, dwóch z Warszawy (pewnie podobnie
            jak Giertych doszli do wniosku, że tego NDeckiego ducha w Poznaniu jednak nie
            ma) i trzech z Poznania. Zabrakło jeszcze Jana z Toronto... Ot zwolennicy
            Rydzyka i rota przeciw spiskom żydowskim w Poznaniu. Wielu ich nie ma.

> Moja rada - traktuj to mimo wszystko jako rozrywkę. [...]
            > i tak w innym watku wpiszą się w ten endecki jazgot.

A co innego im pozostało. Przecież oni naprawdę robią to w dobrej wierze,
            walcząc z układem. Stara mądrość ludowa mówi, że chory psychicznie nigdy nie
            dostrzeże swej choroby. Nie chcę prezentować tego jako prawdy objawionej, nie
            jestem psychiatrą. Ale chyba na tym powiedzonku można polegać ;-)
            • pan.nikt Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 20.02.09, 13:39
              Jak Ty wiesz Wsystko.uhahahahahaha.
              Wiem, że "najlepiej nosić płaszcz na dwóch ramionach" albo "Panu Bogu świeczkę, diabłu ogarek", albo "bezideowcy mają lepiej"

więc MIEJ LEPIEJ, MIEJ PŁASZCZ NA DWA RAMIONA, ZAPALAJ ŚWIECZĘ KOMU CHCESZ, a nawet pisz te swoje bdury, ale NIE OBRAZAJ ludzi, którzyw przeciwienstwie do ciebie, nie "są krowami" tak latwo za "30 srebrników", nie zmieniają poglądów.
              • pan.nikt Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 20.02.09, 13:40
                ps frustratem, to jednak jesteś TY.

a wiesz chociaż, to to jest frustrat???
                • Gość: Włodek z Grunwaldu Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 12:32
                  Nie do końca zrozumiałem co miałeś do przekazania. Zatem jako pointę dodam
                  jedynie ostatnie wyniki badań CBOS - ok. 55% jest zadowolonych z bilansu zysków
                  i strat z upadku komunizmy, a 8% jest niezadowolonych. Oczywiście badanie
                  sfałszowane. Pewnie przez Żydów, czy żydów - jak kto woli.
                  • lili_marleen Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 21.02.09, 14:07
                    Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a):
                    "...ostatnie wyniki badań CBOS - ok. 55% jest zadowolonych z bilansu
                    zysków i strat z upadku komunizmy, a 8% jest niezadowolonych.
                    Oczywiście badanie sfałszowane. Pewnie przez Żydów, czy żydów - jak
                    kto woli."

Przez Żydów - czyli przez nas!
                  • drhuckenbush Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 21.02.09, 15:19
                    A ja sie tez bardzo ciesze z tego, ze upadl komunizm. Jestem natomiast zly, ze
                    nie rozliczono przeszlosci komunistow, a caly czas nami rzadza ci, co byli
                    cichymi przyjaciolmi czerwonych. Wielu z nich to agenci.
                    Natomiast nie uwazam, by komunizm upadl dzieki Walesie czy Mazowieckiemu - upadl
                    dzieki Narodowi, dzieki Solidarnosci, ktora tworzylo 10 milionow Polakow.
                    • wlodekzpoznania Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 08.03.09, 10:42
                      10 milionów Polaków tworzyło Solidarność. A 20 milionów było biernych (kolejne
                      10 milinów to dzieci). O tym trzeba pamiętać.
                      • drhuckenbush Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 08.03.09, 12:28
                        No i co z tego? Nie zmienia to faktu, ze czesciowe obalenie komuny to sukces
                        tych 10 milionow, a nie jednego Bolka!
            • drhuckenbush Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 21.02.09, 15:17
              Nie wiem, czy Bolek to straszny czy niestraszny agent. Wazne, ze donosil jak
              pies, za pieniadze. Klasyczna, zwykla, pospolita szumowina. Jego wina moglaby
              zostac zmniejszona, gdyby sie przyznal do tego co zrobil. Zamiast tego wolal
              wynosic i niszczyc akta i inne materialy. A co zrobil dobrego? Nic. Pamietajcie,
              ze komuny nie obalil Walesa, a 10-milionowy ruch Solidarnosci. Bolek stal na
              czele, bo byl wygodny dla SB - swoj czlowiek we wladzach opozycji, lepiej byc
              nie moglo.

Mentalnosc niektorych, w tym samego Walesy mnie zadziwia. Mur Berlinski
              zniszczyli Niemcy, u naszego poludniowego sasiada suwerwnnosc wywalczyli Czesi i
              Slowacy... A w Polsce komune obalil samotny jezdziec Lech Walesa. Czyz to nie chore?

A i jeszcze pomyslcie o agencie Delegat... Kto mogl nim byc? Wiele wskazuje na
              tego, kto ma z Bolkiem medal dostac...
              • wlodekzpoznania Re:Jak tam Włodek?-Czy 8 frustratów jest w stanie 08.03.09, 10:47
                drhuckenbush napisał:

> Nie wiem, czy Bolek to straszny czy niestraszny agent. Wazne, ze
                > donosil jak pies, za pieniadze.

Tego nie ma w dokumentach. Nienawiść Cię zaślepiła i niedoczytałeś Gontarczyka.

> ze komuny nie obalil Walesa, a 10-milionowy ruch Solidarnosci.
                > Bolek stal na czele, bo byl wygodny dla SB - swoj czlowiek we
                > wladzach opozycji, lepiej byc nie moglo.

Albo wtedy siedziałeś cichutko, albo byłeś jeszcze dzieckiem, jeśli nie
                pamiętasz roli Wałęsy. Komunę obaliła grupa kilku milionów Polaków, ale na
                inicjatywę im dało kilkudziesięciu Polaków, w 90% rózowych, żydokomuchów,
                których teraz rozliczają tchórze, którzy wtedy niewiadomo co robili. Za pewne
                część z nich, jak Giertychowie, kolaborowała.
      • Gość: m_nocny Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 00:00
        Pamiętam, z nieco dawniejszych czasów że to nierównany Przemysłw Piasta był
        Twoim idolem intelektualnym. Jak można z wywnioskować z zamieszczanych postów w
        dalszym ciągu trzymasz dobry wysoki poziom czego serdecznie gratuluję...
        A może by tak Przemka zgłosić do honorowego obywatelstwa..., to właśnie tacy
        ludzie, oddani, ideowi, powinni być symbolem przemian w naszym kraju, a nie
        karły moralne jak Mazowiecki czy Wałęsa...
    • pan.nikt nie wiem, czy zidcialeś, czy jestes 20.02.09, 12:26
      nie wiem, czy zidiociałeś, czy jesteś IDIOTĄ OD URODZENIA???
      fakt,że wypisujesz tu bzdury. obrażasz ludzi.

Jak komunista może kochać Wałęsę, czy Mazowieckiego?.

ano może, bo to właśnie mi oni sprzedali majątek Polski BYŁYM KOMUNISTOM (Oczywiście m.i.)

Napisałeś gdzieś, że uczyleś się za granicą.
      nie napisałes DLACZEGO, czyli kim byli "ZA KOMUNY" Twoi Rozdzice.

Boisz się prawdy?///
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Wow! Strzeliłeś z grubej rury.. IP: *.icpnet.pl 20.02.09, 12:44
        A myślałem, że jednak można mieć do Ciebie dozę szacunku jako dla człowieka o
        innych, ale jakoś uzasadnionych poglądach, za to w dyskusji się ich trzymającego...

W wątku przed dwoma tygodniami, nie wytrzymałem na Twoje tęskonty za PRL i
        wyłuszczyłem Ci, kim moi rodzice są, że wykładają na uniwersytecie, że w stanie
        wojennym ojciec przesiedział okrągły rok, co było rzadkością, że później został
        wyrzucony z uniwersytetu i zrywano nam w domach parkiety, a rozmawiając z
        kolegami przez telefon mówiliśmy dobry wieczór wyraźnie słyszalnym trzaskom w
        słuchawce.
        Ale widać nie chciałeś tego przeczytać, gdyż nie pasowało by to Tobie do
        obrazka. Nie mam racji? Wyprowadź mnie z błędu proszę. Wyprowadź mnie też z
        błędu, w którym tkwię oceniając Twoją ocenę PRL jako wyraz tęskonty za rajem
        utraconym, gdyż byłeś w 10% beneficjentów ówczesnego, niewolniczego systemu.
        Zapytałem Cię, co Ty robiłeś dla niepodległości Polski. Bez odpowiedzi.
        Wytłumacz jak możesz tęsknić za PRL i traktować słowo Bolszewik jako obraźliwe?
        Ja tego nie rozumiem. Liczę, że dowiem się więcej dzięki Twoim wyjaśnieniom. W
        końcu po to się na forum udzielam, by więcej zrozumieć, poznać.
        • pan.nikt Re: Wow! Strzeliłeś z grubej rury.. 20.02.09, 13:04
          Mam trochę mało czasu. jeżeli coś pomiłem w czytaniu PRZERASZAM.
    • Gość: daniel Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 13:38
      Piszesz Władku

"Nadeszła dwudziesta rocznica odrodzenia Polski. Dwie postacie, które
      symbolizują wielkich ludzi tego okresu nie są już czynne w
      polityce....."
      Wałęsa nie jest czynny w polityce? Jest tak samo czynny jak był gdy
      nadchodziła 10 rocznica. Dlaczego nie nagrodziliśmy go wtedy? Dla
      mnie jednak dość naiwna wydaję się promowana przez Ciebie teza, że
      ten gest to oderwane od walki politycznej uhonorowanie wielkich
      postaci. Tak właśnie powinno być, tytuł honorowego obywatela naszego
      miasta przyznajemy wielkim nie po to żeby uczestniczyć w grach
      politycznych (w takiej sytuacji jest dużo mniej warty)a po to żeby
      złożyć im prawdziwe wyrazy szacunku. I ja również mam ten szacunek
      dla Wałęsy (choć uważam że popełnił w całej swojej karierze wiele
      poważnych błędów, do których do tego nie chce się przyznać) i
      dlatego uważam, że z tytułem honorowego obywatela Poznania
      powinniśmy jeszcze trochę poczekać. Jestem pewien, że ten dłuższy
      dystans wzmocni wagę tytułu.

piszesz:
      "Wałęsa się teraz na coś nastawił, przestawił, pod kogoś? I został
      przez tych
      antypolskich ktosiów poparty? Aha. Ciekawa teoria."
      Zostawmy antypolskość, nie używałem takich okresleń. Co do reszty
      oczywiście masz prawo uwazać, że to smieszna teza ale może
      przeczytaj teksty Gazety Wyborczej na temat prezydenta Wałęsy w
      latach 90 i teraz, brzmią tak samo?

piszesz:
      "Jedynie nie potrafię tego zrozumieć, zrozumieć ludzi plujących -
      jak Wy - na
      wolność."
      Nie pluję na wolność bardzo się z niej cieszę ale podobała by mi się
      dużo bardziej gdyby szanowano poglady innych a nie nazywano
      ich "bydłem", gdyby w toku dyskusji na argumenty znajdowano
      najlepsze rozwiazania dla Polski nie dla salonu, familii czy
      korporacji gdyby słuchano a nie wyśmiewano jako oszołomów ludzi z
      innymi pomysłami na rozwój szczególnie wtedy gdy dotychczasowe idee
      okazały się być nietrafione, gdyby pomyślność zależała od
      pracowitości, i zdolności nie od znajmości i zależności.... Nie mam
      racji? Myle się w ocenie wolności, którą mamy?
      • Gość: 007 wielkość lustra IP: *.icpnet.pl 20.02.09, 19:06
        wielkim jest człowiek, którego działania stanowią służbę wspólnocie
        – służbę myślą i czynem.

Służba myślą to przenikliwa analiza faktów i wizja przyszłości
        oparta na uporządkowanym, spójnym programie działań, wynikających
        najczęściej z własnego doświadczenia, z osiagnięć i dokonań
        zrealizowanych z sukcesem we własnym życiu, za własne pieniądze, na
        własne ryzyko.

Takim przykładem był Prezydent Miasta Poznania Cyryl Ratajski, który
        zastawił nawet własny i żony majatek, by zdobyć środki na realizacje
        związane z Powszechną Wystawą w Poznaniu.

Wielkość przywódcy polega na uruchamianiu ludzi dla realizacji
        wiodącej idei. Na doborze współpracowników i doradców. Najgorszym
        doradcą jest wybujałe ego i poczucie niespełnienia w pracy
        zawodowej, gdzie widok sensownych dokonań, wniesionego indywidualnie
        wkładu innowacyjnego myśli twórczej oraz sprawności perfekcyjnego
        działania buduje poczucie spełnienia i dumy. Dumy zasłużonej w
        pełni, udokumentowanej czynem i dziełem, a nie pychy.

Spontaniczne, pełne oddania i poświęcenia działania tej części
        Narodu, która z wyrzeczeniami i ofiarnością także finansową, na jaką
        pozwalały warunki PRL-u, wspierała nie Wałęsę, nie KOR, ale samą
        ideę wolności, prawo, sprawiedliwość, uczciwość, to wszystko, czego
        zaprzeczeniem był system i otaczająca rzeczywistość – to wszystko
        zostało zaprzepaszczone.

Zmarnowana została energia wspólnoty, jaka wyzwala się niezmiernie
        rzadko, raz na kilkadziesiat lat, a może kilkaset. Energia twórcza,
        pokojowa, ofiarna, aż do ofiary własnego życia. Skupiona w Komitecie
        Obywatelskim, została ta energia po wyborach 1989 włożona na rok do
        >zamrażarki< i rozpędzona, zmarnowana.

Niezależna myśl była konkurencją dla SB-beckich nadzorców –
        Wachowskiego i spółki. Wobec nich okazali sie bezsilni tacy doradcy
        jak Andrzej Zakrzewski, prawnik, autor wystąpień Wałęsy, czy Janusz
        Ziółkowski, socjolog.

Kto nie zna czasów PRL-u z osobistego doświadczenia osoby aktywnej
        zawodowo, ten nie jest w stanie zrozumieć jak Wałęsa wpisał się w
        klimat oczekiwań władzy, w obraz przedstawiciela >klasy robotniczej,
        która z pracującym chłopstwem i postępową inteligencją buduje
        świetlaną przyszłość<. Oczywiście w >sojuszu z lewą nogą<.

Sprawdzianem >wielkości< Wałęsy jest teren Rady Mędrców Europy. Tam
        nie potrzebują zręcznych agitatorów propagandowych. Tam potrzebują
        wizji opartej na wiedzy i praktyce zarządzania zasobami ludzkimi,
        myśli opartej o praktykę uczciwej gospodarki, dlatego tam się żle
        czuje. Odbicie w lustrze nie jest satysfakcjonujące...
    • Gość: anna Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 14:13
      w Płocku
      www.youtube.com/watch?v=Nci3UdEBLq0&hl=pl
    • Gość: kibic Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 13:46
      Zakładając taki wątek? Niestety tak.
    • Gość: Kowalski Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 17:22
      wałęsa to zaledwie trybun ludowy był dobry na czas walki.Teraz jest
      trupem politycznym poza nawiasem.Mazowiecki nieudolny premier ktory
      nie rozliczyl kraju z PRL dopuscił do niszczenia teczek i archiwum
      partii i ub,uwlasczył komune na czym tez zyskał Jesli takich ludzi
      chcemy promowac to lepiej nikogo.Mamy w Poznaniu swoich ludzi do
      promowania.Nagrodzcie ostatniego prezydenta na emigracji
      P.Kaczorowskiego zasużył na to
      • Gość: a Dyzma Bolek pokazal sie z Olejnik IP: 95.108.62.* 05.03.09, 23:29
        YYYY strategycznie,jestem strategiem,strategycznie...200 razy
        powtarzal wyrazy ktorych ten prostak nie rozumie. Poziom kapusia sb
        i typowego dyzmy odpowiada tutejszym wyksztalciuszkom. Ich sprawa.
        Ale jak obronicie teze ze Mazowiecki piszac lizusowskie artykuly o
        stalinowskich wyrokach zasluguje na honorowe obywatelstwo miasta
        Poznania to nie wiem. Widocznie jestescie kmiotami ktorzy dla
        ktorych honor to wodka michnika z kiszczakiem. Serdeczne chwwd
    • patriota51 Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem 06.03.09, 00:54
      wlodekzpoznania napisał:

> Popieram nadanie tym dwóm ludziom Honorowego Obywatelstwa miasta,
      którego
      > obywatele zawsze mieli wolność i sprawność Polski jako priorytet
      na uwadze.
      > Czy zidiociałem?
      >
      > B a r d z o p r o s z ę osoby, które się z g a d z a j ą z
      decyzją o
      > nadaniu honorowego obywatelstwa o krótki wpis z aprobatą. Proszę o
      taki wpis
      > nawet osoby, które politycznie się z tymi osobami nie zgadzają
      (tak jak np.
      > ja) o taki wpis, gdyż uczczenie odzyskania wolności, w co ci
      ludzie bez
      > wątpienia mieli ogromny wkład, jest ważniejsze od polityki.
      >
      >
      > Dlaczego taki apel?
      >
      > W komentarzach pod artykułem omawiającym ten zamysł natychmiast
      znalazły się
      > wpisy - co prawda dyżurnych forumowych - antysemitów i
      spiskologów. Jednak nie
      > ma tam za wyjątkiem dwóch osób ze mną włącznie żadnego pozytywnego
      wpisu. Czy
      > ja naprawdę jestem odosobniony na tym forum?
      > Czy naprawdę UWAŻACIE, że tych dwóch ludzi z liczącej kilkaset
      osób czołówki
      > opozycji NIE jest godnych uczczenia? Okazja jaką jest rozpoczęcie
      powrotu do
      > wolności 4 czerwca jest doskonała.

nie chce byc niegrzeczny,ale zgadzam sie z panska ocena samego siebie
      • Gość: Bua Re: Popieram Wałęsę i Mazowieckiego. Zidiociałem IP: 142.94.86.* 09.03.09, 17:03
        Czy nie jest Pan czasami za delikatny?
        Idiotów trzeba nazywać idiotami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka