Dodaj do ulubionych

Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej

11.03.09, 21:02
Puma: niejest w pełni niskopodłogowa, jest brzydka i niepraktyczna w środku i
jeszcze się będą procesować, brak słów. Wymóg doświadczenia jest prosty i
nawet FPS przyznaje że go nie spełnia, więc po co wszystko odkładać, a stanie
się tak że przez Poznaniaków (FPS) nie będziemy mieli tramwajów jak
najszybciej - tylko że wtedy powiedzą że nie chcieli czy coś, nie oszukujmy
się rok spóźnienia to dla nas, Poznaniaków korzystających z MPK jest fatalną
wiadomością.

Odwoływanie się dla zasady, porażka, wiem że piszą co innego ale widze jak to
wygląda
Obserwuj wątek
    • Gość: poznanczyk Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 21:47
      Nawet wygrana Cegielskiego nic w tej firmie nie zmieni, to musi upaść aby pozbyć
      się ludzi z mentalnością głebokiej komuny. Wiem że walczyliście z komuną ale bez
      niej nic nie znaczycie. Byliście dla siebie stworzeni...

Proponuję sprzedać na rynkowych zasadach chociaż jeden tramwaj niskopodłogowy i
      dopiero wtedy startować w dużych przetargach. Taki tramwaj niskopodłogowy należy
      najpierw zaprojektować i wyprodukować. Projektowanie nie polega na zmianie kasty
      115tek. Buhahahhahaha

Solaris przynajmniej stanie sie jeszcze silniejszą firmą, zatrudni kolejnych
      absolwentów PP a nie synów pracowników związkowych.

pozdrawiam
      Łukasz
    • Gość: Krze Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 213.156.122.* 11.03.09, 21:50
      Dzisiaj jechałem tą Pumą, fajne jest to, że jest cicha. Ale tłok był
      niemiłosierny, więc nie sposób powiedzieć, czy jest wygodna. Natomiast co do
      odwołania to nie rozumiem na jakiej podstawie, przecież co oni chcą, podważyć
      każdy przetarg na tramwaje, który się obecnie w Polsce odbywa? No i przecież
      sami przyznali, że nie spełniają kryteriów...
      • Gość: xxAxx Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 22:34
        Krze napisał(a):

> Dzisiaj jechałem tą Pumą, fajne jest to, że jest cicha.

Krze ten tramwaj wcale nie jest taki cichy. Jak pojedziesz następny
        raz pumą to idź na koniec tramwaju i posłuchaj tych odgłosów
        silnika. SĄ TRAGICZNE. A tak po za tym Puma jest BARDZO BARDZO nie
        praktyczna: dużo siedzeń, wąskie przejścia i tym podobne!!

• Gość: KT4D Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 89.206.146.* 12.03.09, 17:56
        Tlok byl ze wzgledu na to, jak ten tramwaj jest zaprojektowany.
        Przyjrzyj sie, ile jest miejsca dla pasazerow w srodkowym czlonie...
    • Gość: mirek Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 21:53
      Puma z zewnątrz jest ohydna, tylko tyle mogę o tym tramwaju powiedzieć. Ale
      wiem, że chce nowe w pełni niskopodłogowe tramwaje jak najmniej awaryjne. Jako
      mieszkaniec Poznania nie życzę sobie aby firma która przez kilka lat nie
      potrafiła nic wyprodukować szantażowała mieszkańców że jeśli miasto nie kupi ich
      produktu (wątpliwej jakości) to będzie się odwoływać i przedłużać procedury
      przetargowe. Po Poznaniu jeżdżą tramwaje które były prototypami - Tatry robione
      przez konsorcjum HCP-CKD. Jakie z nimi były i są problemy to chyba każdy
      mieszkaniec miasta wie.
      • Gość: mirek FPS przegrał też w Warszawie i Gdańsku IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 22:53
        Ze strony InfoTram o prztargu dla Gdańska
        infotram.pl/text.php?from=main&id=23221
        Od warunków przetargu próbowała się odwołać Fabryka Pojazdów Szynowych wchodząca
        w skład zakładów H. Cegielskiego w Poznaniu. Zdaniem FPS, gdański ZKM postawił
        zbyt wygórowane wymagania odnośnie doświadczenia w realizacji podobnych
        tramwajów w okresie ostatnich trzech lat.Protest ten jednak został uznany za
        bezzasadny. Co ciekawe, zakłady Cegielskiego próbowały odwoływać się od wymagań
        przetargowych również w Poznaniu i Warszawie. Za każdym razem bezskutecznie.
      • Gość: KT4D Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 89.206.146.* 12.03.09, 17:57
        A co jest takiego genialnego w tramwajach w 100% niskopodlogowych w
        porownaniu do 70% niskiej podlogi?
    • Gość: ja Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 80.51.91.* 11.03.09, 22:45
      Ładną opinię zrobi sobie FPS jeśli miasto straci przez ich odwołanie 156 mln zł...
    • Gość: Mike Combino lub Tramino :) IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 22:53
      Przede wszystkim miasto (MPK) powinno postarać się, żeby powoziło
      nas to Tramino jakiś czas. Nie wiem czy to jest zgodne z prawem, ale
      zanim dotra do Szczecina, chociaz jeden moglby jezdzic w Poznaniu -
      mieszkńcy pojezdza i ocenia. Proste :)

Dla mnie tylko Combino (jakosc sama w sobie), albo Solaris (uznanie
      za wspaniale autobusy - a to w penien sposob jest gwarancja udanych
      tramwajow)
      • xaliemorph Re: Combino lub Tramino :) 11.03.09, 23:02
        Jedynie możemy dogadać się z ZDiTM Szczecin by nam wypożyczył Tramino na jakiś
        czas. Solaris nie może sobie pozwolić na lekceważenie klientów.
        • Gość: Merff Re: Combino lub Tramino :) IP: *.icpnet.pl 12.03.09, 00:41
          Przecież Sam Olszewski w wywiadzie powiedział, że "TRAMINO" będzie testowane w
          Poznaniu przez pasażerów w ciągu najbliższych 12 miesięcy, więc trzeba się
          uzbroić w cierpliwość. A tak wg mojej opinii Tramino jest najładniejszym
          projektem i widać, że nie siedzieli przy nim projektanci bez gustu ( tak jak z
          PORSCHE design czeskiej Skody). Z resztą Solaris jest praktycznie Poznańską
          firmą i będę się cieszył jak będą nasze miasto rozsławiali.
          • Gość: KT4D Re: Combino lub Tramino :) IP: 89.206.146.* 12.03.09, 18:10
            Wolnego, Skody oferowane dla Poznania beda wygladac tak:

www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2008041001
      • Gość: KT4D Re: Combino lub Tramino :) IP: 89.206.146.* 12.03.09, 17:59
        Nie mow "chap" zanim nie chapniesz. Solarisowi sie moze udalo
        przejsc do nastepnego etapu przetargu, ale pamietaj, ze jeszcze nie
        maja doswiadczenia. Moze z tego ich tramino byc naprawde swietny
        tramwaj, ale nie musi.
    • Gość: hipolit Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 07:36
      Nie przeglądałem dokładnie wszystkich proponowanych tramwajów, ale obejrzyjcie
      sobie firmę Alstom. Niby jakaś tam nieznana, ale zobaczcie gdzie robią tramwaje.
      Przy nich taki Siemens wypada słabo. No chyba, że są najdrożsi =]
      Zwróciłem na nich uwagę tylko z powodu częstego korzystania jakiś czas temu z
      ich tramwajów - bezawaryjne, ładne zewnątrz i wewnątrz, ciche, nowoczesne,
      jednym słowem miło się podróżuje.
      • przewoz_pw Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej 12.03.09, 08:49
        Alstom jest bardzo dobrze znanym producentów tramwajów (i nie tylko przecież) na świecie.
        • Gość: Gość Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 10:19
          Dodam jeszcze, że Alstom nie tylko produkuje tramwaje ale również
          wagony do metra (np. w NYC) i składy kolejowe.
      • Gość: RdX Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.173.16.223.tesatnet.pl 12.03.09, 17:29
        Alstom nieznany?? Człowieku ty nie masz wogóle pojęcia o tym co piszesz. Alstom
        to czołowy producent pojazdów szynowych na świecie
      • Gość: KT4D Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 89.206.146.* 12.03.09, 18:00
        A dowiadywales sie m.in. o ich wlasciwosciach jezdnych na torach
        wybudowanych ciut wczesniej niz same wagony? Bo po swiezo
        torowiskach we francuskich miastach to jezdzi sie w nich faktycznie
        slicznie. Co innego w Rotterdamie czy Turynie...
      • Gość: luter2000 Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 79.162.165.* 12.03.09, 23:51
        Alstom, nieznana... TGV to se tak w ziemiance składają, żeby nikt nie widział ;-)
    • walek_z_lasu Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej 12.03.09, 07:37
      "W stanie" w tym kontekście pisze się osobno. Może potrzebujecie
      Państwo korektora? "Fakt 2"? Chętnie dorobię. Oferty proszę składać
      na mail.
      Walek
      • Gość: wojtek Fabryka Pojazdów Szybowych?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 13:07
        No i na dodatek jeszcze "Fabryka Pojazdów Szybowych":)) Faktycznie chyba
        potrzebują korektora w Gazecie...
    • Gość: k0les Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.icpnet.pl 12.03.09, 07:52
      No tak..i przez takiego goscia jak ten szafran moze miaso
      stracic...przez takich ludzi potem inwestycje w poznaniu, jak i w
      calej polsce ledwo ida do przodu...bo bedzie prostestowal, bo bedzie
      sie odwolywal... kurde, nie maja doswiadczenia, nic sie w tym
      kierunku nie rozwijaja a teraz pretensje?? smiechu warte
      • Gość: KT4D Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 89.206.146.* 12.03.09, 18:02
        Ten argument jest po prostu klasycznym prasowym straszakiem i
        szukaniem sensacji. Ja bym wrzucil na luz...
    • Gość: kiepol Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.111.134.154.static.crowley.pl 12.03.09, 08:14
      Solaris powinien dostać te zlecenie. Raz że to Polska firma, poznańska to
      jeszcze robią świetne autobusy co potwierdza uznanie na całym świecie. Początki
      z autobusami były tez niepewne. Zaryzykowano i okazało się że solaris jest
      znacznie lepszy i ładniejszy od pierwowzorów mana. Uważam że identycznie będzie
      z tramwajami.

• Gość: KT4D Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 89.206.146.* 12.03.09, 18:03
        1. Pierwowzorem Solarisa na pewno nie byly wyroby MANa.

2. Jestesmy w Unii Europejskiej i w przetargach wygrywa ten, ktory
        uzyska najwiecej punktow wedlug specyfikacji przetargowej, bez
        wzgledu na kraj czy miasto pochodzenia.
        • Gość: kiepol Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 95.108.59.* 12.03.09, 19:52
          a solaris to niby na podwalinach czego powstał? Właściciel zjadł w MANie zęby.
          KT4D - czytając Twoje wypowiedzi można odnieść wrażenie że masz coś z FPS wspólnego?

• Gość: KT4D Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 89.206.146.* 12.03.09, 19:57
            Oczywiscie, ze mam - urodzilem sie w tym samym miescie, w ktorym ten
            zaklad ma siedzibe...

Ale oczywiscie - kto nie z nami, ten przeciwko nam!

W celu uzupelnienia: Solaris powstal z firmy NEOPLAN Polska...
            • Gość: kiepol Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 95.108.59.* 12.03.09, 20:39
              Oczywiście ze Neoplan. Zwracam honor. Pokręciły mi się firmy. Mój błąd.
              Nie zrozum mnie źle odnośnie FPS, ale z tego co pamiętam to skompromitowali się
              szynobusami (przeciągające się naprawy). Dla mnie ta firma nie jest godna
              zaufania. Niestety poznałem ceglarza od wewnątrz (inny wydział) i to co tutaj
              ludzie piszą jest absolutna racją. Głęboki komunizm i rozpasanie związkowe. Nie
              liczy się praca a polityka. Etos fizola, najczęściej kompletnego nieroba i
              nieuka jest tam rozpasany do granic zdrowego rozsądku. Z taką firmą nie
              chciałbym robić interesów i mieć cokolwiek wspólnego. Dobrze zrobiono wywalając
              ich z konkursu.
            • ramolzezdymbca Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej 12.03.09, 23:30
              > W celu uzupelnienia: Solaris powstal z firmy NEOPLAN Polska...

Gość portalu: KT4D napisał(a):

> W celu uzupelnienia: Solaris powstal z firmy NEOPLAN Polska...

A właściwie na gruzach Neoplan Polska, bowiem Niemcy wycofali się, nie słuchając rad Olszewskiego, który wtedy u nich dyrektorował. Po wycofaniu się Neoplana swoją szansę właśnie on zwietrzył, wszedł w spółkę z bankami i ... dobrze na tym wyszedł. Po pewnym czasie wykupił udziały i Solaris Bus&Coach stał się firmą rodzinną. Wtedy nawet mówiło się, że Neoplan Polska został zamknięty, ponieważ w Sadach rozwijała się montownia MAN'a, z którym Neoplan był/jest w jednej grupie kapitałowej. Przyszłość pokazała, że Niemcy na tym się przejechali, a Polak ... potrafi.

O historii firmy i profilu produkcji mozna poczytać w Wikipedii:
              pl.wikipedia.org/wiki/Solaris_(motoryzacja)
    • Gość: Swosh HCP STOP! IP: *.dalkia.poznan.pl 12.03.09, 11:13
      Mam już dość HCP.
      Zasługi sprzed lat czas odłożyć na bok. Od tamtych czasów w Poznaniu zmieniło
      się wszystko tylko nie HCP. Wciąż strajki, wciąż żądania. Firma totalnie
      nierentowna, nieprzystosowana do dzisiejszych czasów i realiów. Kolos na
      glinianych nogach.
      Jak można na podstawie doświadczeń z 115 (konstrukcja sprzed kilkudziesięciu
      lat) chcieć produkować niskopodłogowce?!?
      Solaris byłby idealny bo w sumie jest nasz, poznański i (sądząc po autobusach)
      dostarczy tramwaje z prawdziwego zdarzenia. A HCP? Niby też nasze ale wstyd mi
      za nich. Z wizytówki miasta stają się pośmiewiskiem bo nie potrafią podołać
      żadnym zamówieniom.
      Produkty HCP oglądam na poznańskich torach od urodzenia (32 lata) i naprawdę nie
      chcę już na nie patrzeć...
      Poznań się zmienił. 115 pasuje dziś jedynie do wieżowców Alfy na Św. Marcinie:)))
      • Gość: zyzy Re: HCP STOP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:06
        Chyba jednak 105N/ 105Na a nie żadne 115, co? A HCP powinni zamknąć
        tak samo jak poprzedni system, bo jak ktoś tu już napisał, byli dla
        siebie stworzeni: PRL i HCP.
        • Gość: Swosh Re: HCP STOP! IP: *.dalkia.poznan.pl 12.03.09, 12:41
          Racja, 105N. Moja pomyłka;)
          • Gość: KT4D Re: HCP STOP! IP: 89.206.146.* 12.03.09, 18:04
            A jakie HCP ma niby doswiadczenie przy produkcji wagonow 105N?
    • Gość: PYRA Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.maius.am.poznan.pl 12.03.09, 11:41
      Rzeczywiście to smutne, że takie miasto jak Poznań od wielu lat nie
      może wymienić taboru tramwajowego na coś nowego i sprawdzonego. Co
      przetarg to klapa. Panie Szafran, masz Pan bielmo na oczach? Chcesz
      pozbawić mieszkańców Poznania pojazdów tramwajowych na miarę XXI
      wieku?
    • Gość: analog Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 11:47
      HCP niech się weźmie porządnie do roboty lepiej i przestanie straszyć...

Solaris; Simens i Alstom; CAF.
      moje typy
    • kayo77 Nic dziwnego ze Fabryka Pojazdów SzyBowych odpadła 12.03.09, 12:29
      W końcu one mają jeździć po ulicach a nie po szybach górniczych...;)
    • Gość: szybki Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.man.poznan.pl 12.03.09, 13:10
      a mnie chodzi o tą fotę bo to nie jest na pewno w szczecinie. w pobliżu jedynego
      przejścia podziemnego w mieście nie ma takiego otoczenia
      • Gość: kiepol Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.111.134.154.static.crowley.pl 12.03.09, 13:28
        Oczywiście że to nie szczecin. W szczecinie nie ma takich ładnych budynków. Tzn
        kilka jest ale porozrzucanych po mieście a nie w takim zagęszczeniu. A tak to
        syf kiła i mogiła.
        • Gość: ver Re: Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.09, 18:19
          Byle nie Siemens i jego Combino! Już nowe były wadliwe, straciliśmy przez nie
          mnóstwo czasu. Teraz wreszcie jeżdżą, ale ich wnętrze jest zupełnie
          nieprzemyślane, zawsze jest w nich tłok, za mało miejsc stojących, siedzące źle
          rozstawione, nie ma się czego chwycić, paskudne plastiki dookoła. No i dźwięk
          przy ruszaniu naprawdę nieprzyjemny, nie mówiąc już o tym, co się dzieje na
          pętli przy budziszyńskiej, słychać je wtedy dosłownie z kilometra.
    • Gość: poznaniak Ohydna Puma IP: *.gprs.plus.pl 12.03.09, 18:26
      Brzydka,niepraktyczna ,niska jakość wykonania materiałów.Po prostu masakra.Żal...
    • Gość: ciuma Nie posmarowali Grobelnemu to z przetargu odpadli IP: *.man.poznan.pl 12.03.09, 19:30
      Kiedy ten złodziej Grobelny trafi w końcu do więzienia się pytam?! Kiedy komunikacja w tym mieście odbije się od dna, bo w tej chwili puka tam od spodu...
      • Gość: jackx Re: Nie posmarowali Grobelnemu to z przetargu odp IP: 195.149.124.* 13.03.09, 09:16
        Abstrahując od ceny biletów to komunikację mamy jedną z lepszych w
        kraju. Chcesz zobaczyć problemy komunikacyjne to wybierz się
        Wrocławia lub najlepiej na Górny Śląsk. Tam zobaczysz jak
        komunikacja sięga dna.
    • Gość: Kris Cegielski odpada, Solaris przechodzi dalej IP: 212.67.156.* 13.03.09, 21:35
      Według mnie powinien wygrać Siemens (lepiej posiadać tabor jednej firmy) albo
      Solaris
      moja propozycja dla władz miasta i MPK : przyjrzyjcie się liniom tramwajowym w
      Dublinie jak to pięknie jest tam zrobione i z tego co wiem Tramwaje "Citadis" z
      Alstomu sprawują się rewelacyjnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka