Dodaj do ulubionych

Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest?

24.04.09, 00:06
U nas w kraju nawet najwieksza glupota jest swieta jezeli jest na
oficjalnym druku i z pieczatka. Taka urzednicza metalnosc rodakow co
prowadzi do kraju bezmyslnych rozporzadzen na kazdy temat.

Swoja droga ta Sowinska to bylo cudo. A Ci co jej sie sluchaja nie
madrzejsi.

Obserwuj wątek
    • te_rence Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest? 24.04.09, 00:07
      buahahaha
      zakazać! przecież prezerwatywa to grzech!
      buahahahaha
      • krycha_z_gazowni Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:28
        ... bo jeszcze krzywdę sobie nimi zrobią.
        Proponuje podwyższyć barierę wieku do 30 lat a wówczas problem
        (braku) przyrostu naturalnego sam się rozwiąże.
        • Gość: mudd Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.aster.pl 24.04.09, 10:03
          No tak, bo przecież to powstrzyma dzieci od uprawiania seksu, prawda?
          To chyba logiczne...Boże, widzisz i nie grzmisz..
          • pavle uuu, wesoło... tylko czy śmiać się, czy płakać... 24.04.09, 10:19
            ciekawe, co jeszcze ta pani nam po kryjomu zafundowała.

czy można jakoś hurtowo sprawdzić jej wszystkie "dzieła"?
            chyba mają tam u rzecznika jakąś kartotekę pism wychodzących?

i pomyśleć jeszcze jej za to płacono z kasy państwowej...
            tak to jest, jak nie ma bata. przyzwyczajajmy się.
            • Gość: zik Re: uuu, wesoło... tylko czy śmiać się, czy płaka IP: *.icpnet.pl 24.04.09, 10:29
              Nie można, bo GW niebędzie miała o czym pisać później.

Swoją drogą IMHO, błąd po stronie Rossmana, a nie Sowińskiej, ale ona z LPR to trzeba jej przywalić.
              • topewnieja Re: uuu, wesoło... tylko czy śmiać się, czy płaka 24.04.09, 10:53
                no cóż sama sobie zapracowała na to by jej przywalać...LPR takoż.
                • orlet Re: uuu, wesoło... tylko czy śmiać się, czy płaka 18.07.09, 10:53
                  Rzecz nie w tym czy w swoim życiorysie sobie zapracowała na krytykę ona albo LPR. Rzecz w tym, że w tej konkretnej sytuacji to nie ona jest winna, a z niej GW robi kozła ofiarnego. Wyjaśnisz mi dlaczego?
              • bf109 Re: uuu, wesoło... tylko czy śmiać się, czy płaka 24.04.09, 11:09
                O tym babonie to szkoda już gadać ale w sumie to postępowanie sieci
                jest gorzej niż debilne.

Amen
                -------------------------------------
                "Ludzie, którzy lękają się mocniejszych wrażeń, są tchórzami, bo
                naga rzeczywistość ich przeraża, a tacy właśnie słabi ludzie są
                największymi szkodnikami kultury i charakteru. Tacy wychowaliby
                naród jako gromadę przeczulonych człowieczków, masturbantów
                fałszywej kultury w rodzaju św. Alojzego, o którym powiedziano w
                księdze mnicha Eustachego, że gdy św. Alojzy usłyszał, jak mąż jeden
                z wielkim hukiem wypuścił wiatry, rozpłakał się i w modlitwie
                dopiero znalazł ukojenie."

Jaroslav Hašek
      • babariba-babariba no to będą się... 24.04.09, 18:24
        ...bzykać bez kondomów. Bo choćby się durnowata Sowińska zes.rała, bzykaniom nastolatków takimi zakazami nie zapobiegnie. Będą się bzykać na golasa.
        Ciekawe, jak taka durna kuchta wyobraża sobie wychowywanie dzieci przez dzieci. Po moim osiedlu w małym miasteczku kilka nastolatek wózki z niemowlętami popycha.
        Ja byłbym za tym, żeby alimenty od Sowińskiej im zasądzili i wyegzekwowali.
        *
        ale sprawa ma jeszcze jeden wymiar - mianowicie taki, że spora firma tak łatwo uległa pie.rdolcowi powalonej ciotki klotki.
        • orlet Re: no to będą się... 18.07.09, 10:54
          Czytamy jeszcze raz i ze zrozumieniem coś więcej niż sam tytuł. Akurat Sowińska nie popełniła błędu.
    • azazel87 Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest? 24.04.09, 00:11
      gdyby ktoś mi o tym opowiedział to bym chyba nie uwierzył. Tym
      bardziej, że Rossmann to międzynarodowa firma, powinni mieć już dawno
      wypracowane procedury, a tu taka niespodzianka - "krysiologia
      stosowana", legitymizująca się jakimś listem, hehe. to tak jakby w
      Realu odmówili mi sprzedaży alkoholu powołując się na list bisupa,
      który właśnie ogłosił "tydzień trzeźwości". Paranoja.
      • maruda.r Kompromitacja Rossmana 24.04.09, 06:03
        azazel87 napisał:

> gdyby ktoś mi o tym opowiedział to bym chyba nie uwierzył. Tym
        > bardziej, że Rossmann to międzynarodowa firma, powinni mieć już dawno
        > wypracowane procedury, a tu taka niespodzianka

Bardzo możliwe, że Rossman będzie obiektem szyderstw przez kilka najbliższych
        tygodni w prasie zagranicznej i na forach internetowych. Nie dość, że samo
        ograniczenie jest idiotyczne, to jest jeszcze skutkiem zaleceń najdurniejszego
        rzecznika praw dziecka w historii tego globu.

• Gość: podrozny Re: Kompromitacja Rossmana IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.09, 07:46
          Rzecznik praw dziecka moze i najdurniejszy, ale jakie za nim autorytety stoja.
          Nikt nie chce byc wymieniany jako dewiant, deprawator, czy tez wrog narodu w
          obszernych programach koncernu TV Trwam, z ambon kosciolow, czy tez politykow
          bliskich KK. Najzwyklejszy instynkt samozachowawczy sie odzywa.
          • zigzaur Przecież sklepy sieci "Rossmann" sprzedają głównie 24.04.09, 08:20
            kosmetyki. Elektorat LPR tam raczej nie zagląda.

Kierownicy sklepów powinni głupie pisemko po prostu zignorować. Zaś PIH powinna
            ukarać kierowników sklepu grzywną za odmowę sprzedaży oferowanego towaru.

Ciekawe, czy prezerwatywy smakowe są traktowane inaczej od "zwykłych"?

W normalnych krajach są "kondomaty" sprzedające prezerwatywy po wrzuceniu
            monety. Kondomaty ustawia się nawet w szkołach.
      • kazek100 Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:10
        azazel87 napisał:

to tak jakby w
        > Realu odmówili mi sprzedaży alkoholu powołując się na list bisupa,
        > który właśnie ogłosił "tydzień trzeźwości". Paranoja.\

No, myślę, że w naszej przenajświętszej ojczyżnie to tylko kwestia
        czasu ;-))

• r.maszkowski zakaz biskupa 24.04.09, 12:24
        azazel87 napisał:
        > gdyby ktoś mi o tym opowiedział to bym chyba nie uwierzył. Tym
        > bardziej, że Rossmann to międzynarodowa firma, powinni mieć już dawno
        > wypracowane procedury, a tu taka niespodzianka - "krysiologia
        > stosowana", legitymizująca się jakimś listem, hehe. to tak jakby w
        > Realu odmówili mi sprzedaży alkoholu powołując się na list bisupa,
        > który właśnie ogłosił "tydzień trzeźwości". Paranoja.

Bywały już podobne sytuacje. Pamiętam jak kilka lat temu uciekałem przed
        papieżem z Warszawy. Już była zablokowana Grójecka, ale w ostatniej chwili
        skręciłem, zawróciłem do Banacha i się udało. Kilka dni później byłem
        na Śląsku - i tam mnie dopadł. Chciałem kupić butelkę wina do obiadu u
        znajomych, a tu zakaz. Ale wyjechałem do Lwowa, tam był spokój.
        • kazek100 Re: zakaz biskupa 24.04.09, 18:44
          A ja kiedyś jechałem z Belchatowa do Poznania w czasie wizyty JPII,
          cała droge nie można było piwa kupić, bo zakaz. Ale zatrzymalismy
          sie w przybocznym barze - tak się składa, że w linii prostej bardzo
          niedaleko od Lichania, gdzie JPII przebywał, ale przy innej trasie
          połozonym
          .

Chyba ze 100 osób, wszyscy pijani. Ale miałem ubaw.
    • Gość: o. Frywol Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.chello.pl 24.04.09, 00:38
      W tym wieku powinno się uprawiać miłość francuską. Za wcześnie na penetrację.
      Zapewniam was Drogie Dzieci, że stosunki oralne potrafią dostarczyć wiele
      radości. Są godne polecenia również ze względu na ryzyko niepożądanej ciąży.

Seks "może być frywolny, zaskakujący i pełen fantazji, a jednocześnie
      bezgrzeszny" - podkreśla ojciec Ksawery Knotz w swojej książce "Seks, jakiego
      nie znacie".
      • Gość: Bartek Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 07:52
        > (...) stosunki oralne potrafią (...) Są godne polecenia również ze
        > względu na ryzyko niepożądanej ciąży.
        Seks oralny przyczyną ciąży?
        • Gość: Dżony Łolkier Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.serv-net.pl 24.04.09, 09:50
          Uu, czytać ze zrozumieniem nie nauczyli.
          • Gość: Bartek Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.tsi.tychy.pl 25.04.09, 00:07
            Mnie czytać,w przeciwieństwie do Ciebie, nauczyli bardzo dobrze, ale mojego
            przedmówcę pisać nie nauczyli.
            • orlet Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 18.07.09, 10:57
              Chyba jednak odwrotnie.
        • neptus Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 17:15
          Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Seks oralny przyczyną ciąży?

Tak, pozamacicznej. Gęba od tego puchnie i trzeba iść do dentysty.
    • l.george.l Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 01:10
      Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, momentem uprawniającym do współżycia
      seksualnego jest ukończenie piętnastu lat. Ponieważ Polska jest kolonią
      watykańską i w wielu kwestiach bardziej działa u nas prawo tamtego kraju, a
      Sowińska szczególnie kierowała się dyrektywami stamtąd płynącymi, to powinna
      wiedzieć, że w Watykanie można współżyć już od ukończenia dwunastu lat. Jednym
      słowem w Rosmannie dzieciom katolickim do zakupu prezerwatywy powinna wystarczyć
      legitymacja szkoły podstawowej.
      pl.wikipedia.org/wiki/Wiek_uprawniaj%C4%85cy_do_wsp%C3%B3%C5%82%C5%BCycia_seksualnego
      • zas_ale_pyra Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 04:06
        Po wglebianiu sie w pewne posty, stwierdzilem, ze dyskusja (czy raczej "monolog") z poniektorymi osobnikami nic nie da.
        Zeganm wiec unizenie "panowie towarzystwo".
        PS. Bede zagladal, bo bywaja ciekawe watki tudziez madrzy dyskutanci. Niestety, w mniejszosci.
        VALE
        • kazek100 Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:12
          No i proszę. Znowu się okazało, że to forumowicze są winni.

To nie Sowińska się wygłupiła. To nie Rossman wykazał się służalczą
          gorliwością. To my jesteśmy palantami, bo mielismy czelność pośmiać
          się z głupoty.

podobasz mi się bracie ! ;-))
          • Gość: zik Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.icpnet.pl 24.04.09, 10:34
            Owszem, nie sowińska się wygłupiła tylko Rossman, nie potrafiąc czytać ze zrozumieniem. Trzeba było napisać debilom, drugi raz, że chodzi o dzieci. Dzieci, powtarzam, dzieci, nie nastolatki.
            • Gość: Bilbo Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: 83.101.72.* 24.04.09, 10:36
              Mam 35 lat i nadal pozostaje dzieckiem swoich rodzicow... Jak nie bede mial
              dowodu, to gumki nie kupie?
              • Gość: zik Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.icpnet.pl 24.04.09, 10:37
                Jesteś aż tak głupi czy udajesz?
                • Gość: Bilbo Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: 83.101.72.* 24.04.09, 10:45
                  Gość portalu: zik napisał(a):
                  Owszem, nie sowińska się wygłupiła tylko Rossman, nie potrafiąc czytać ze
                  zrozumieniem. Trzeba było napisać debilom, drugi raz, że chodzi o
                  dzieci. Dzieci, powtarzam, dzieci, nie nastolatki.

Rozumiesz co piszesz? Ja przedstawilem Ci tylko pewna mozliwosc wynikajaca z
                  tego co napisales. JESTEM dzieckiem swojej mamy. Jak sie do mnie zwraa, czesto
                  mowi, "dziecko moje".

Skoro Pani Rzecznik miala na mysli dzieci, ewidentnie miala tez na mysli mnie.
                  Jezeli tak nie bylo i miala na mysli tylko pewna kategorie dzieci, to mogla
                  wyrazac sie precyzyjnie (Ty rowniez).

Ale jak ktos ma sieczke w glowie, to i po pismach nie mozna sie spodziewac
                  przeblysku.

Co do inwektyw, glupek Cie zrobil - zal, ze nie mial forsy na prezerwatywy.
                  • Gość: arm Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.chello.pl 24.04.09, 12:06
                    No, Sowińskiej chodziło głównie o dzieci boże. :P
                  • Gość: Gość Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 24.04.09, 13:44
                    Ja rozumem, ty rozumiesz, każdy normalny rozumie. A debile nie
                    rozumieją.

Pomijam że jest pewna różnica pomiędzy kupieniem prezerwatywy a jej
                    użytkowaniem do celu w jakim była wyprodukowana. O ile pamiętam, to
                    prezerwatywa po wypełnieniu wodą itd. nieźle sprawdza się do zabawy.
                    Do tego dochodzi drobiazg - prezerwatywę można kupować niekoniecznie
                    do własnego użytku, ale np. będąc dobrym harcerzem dla dziadzia
                    który stracił obie nogi na wojnie. (Skoro kombatanci konsumją
                    garściami viagrę, o czym głośno w TV, to i prezerwatywy może będą im
                    przydatne - starszymi ludźmi opiekować się trzeba, rozumieć ich
                    potrzeby!)

Do tego dochodzi drobiazg - bez okazania dokumentów nie można
                    stwierdzić pełnoletności - a legitymowanie osób kupujących
                    prezerwatywy (i jakikolwiek inny towar w sklepach Rossman) jest po
                    prostu nie do przyjęcia - jako naruszenie prywatności.
                  • Gość: _ Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.sds.uw.edu.pl 24.04.09, 13:44
                    chyba nie ma sensu sprowadzać dyskusji do defenicji pojęcia dziecka.. szczególnie, że problem dalej istnieje. zauważmy, że kierownictwo po interwencji klientów i dziennikarzy wydało zarządzenie, aby nie sprzedawać prezerwatyw dzieciom.. czy dzieci to nie ludzie? jakim prawem? szanujmy obowiązujące prawo i siebie nawzajem
            • Gość: pyteasz Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 11:56

czytamy we fragmencie:

"Zaczyna się ono od informacji, że 14 lipca 2006 r. olsztyński Rossmann sprzedał
              prezerwatywę dziecku (a dokładnie 16-latce). Dalej czytamy: "Sprzedaż małoletnim
              produktów, które przeznaczone są do czynności, które dla osób w tym wieku
              uznawane są za niemoralne"

jakie więc dzieci? aferę rozpoczął akt sprzedaży prezerwatywy szesnastolatce.
        • kolejorz_nie_ma_szans Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:52
          PALANT!
      • zigzaur A nieprawda, bo 24.04.09, 08:25
        bo Święta Jadwiga Andegaweńska, prawnuczka Władysława Łokietka i córka Ludwika
        Andegaweńskiego wyszła za mąż za austriackiego księcia Wilhelma w wieku lat 13.
        Małżeństwo zostało skonsumowane. Niemniej jednak zostało zerwane i Jadwiga
        poślubiła trzykrotnie starszego od siebie Jagiełłę z Litwy.
        W toku negocjacji na temat zawarcia małżeństwa (a przy okazji unii politycznej)
        uzgodniono, że Jagiełło i specjalnie wyznaczony przez Jadwigę dworzanin pójdą
        razem do ówczesnego odpowiednika sauny. Było to warunkiem zgody Jadwigi na ślub.
        • Gość: dzul Re: A nieprawda, bo IP: *.184-82-b.business.telecomitalia.it 24.04.09, 09:49
          Ale nie uzywala prezerwatyw wiec wszystko bylo OK.
          Tak samo dzieci - moga sie p... ile chca - wszak w ten sposob moga (dziewczynki)
          przejsc w stan blogoslawiony, jakze pozadany. A z prezerwatywa niestety nie.
          Ot, taka to katolicka moralnosc...
          • zigzaur Re: A nieprawda, bo 24.04.09, 10:59
            Trudno powiedzieć. Podobno prezerwatywy były w owych czasach znane, wykonywano
            je ze zwierzęcych jelit (jak na kiełbaski), Casanova wynalazł prezerwatywy z
            rybich pęcherzy.

Zresztą, w dawnych czasach antykoncepcja była zbędna. Co drugi poród kończył się
            śmiercią dziecka lub matki. 25 % dzieci dożywało wieku dorosłego. Sama Jadwiga
            zmarła podczas porodu w wieku lat 29, córka też nie przeżyła.

Jan Sebastian Bach (pierwsza połowa XVIII wieku) miał 20 dzieci OCHRZCZONYCH.
            Wieku dorosłego dożyło siedmioro z nich.
        • iluminacja256 Re: A nieprawda, bo 24.04.09, 11:15
          >bo Święta Jadwiga Andegaweńska, prawnuczka Władysława Łokietka i
          córka Ludwika
          > Andegaweńskiego wyszła za mąż za austriackiego księcia Wilhelma w
          wieku lat 13.
          > Małżeństwo zostało skonsumowane.

O widze, ze mamy tu jakas alternatywna wizje historii...

Jadwiga NIGDY nie wyszła za maz za Wilhelma, została mu przyczeczona
          i zawarto zaręczyny. Zadnej konsumpcji, tym bardziej w wieku 13 lat
          nie było , bo i nie mogło byc, gdyz nie bylo małzeństwa. Naweet w
          sredniowieczu rygodrystycznie przestrzegano zasady, aby nie zblizać
          sie do dziewki młodszej niz 15 lat - zbyt wiele takich umierało w
          trakcie porodu.
          • zigzaur Re: A nieprawda, bo 24.04.09, 12:25
            Oparłem moją wypowiedź na treści "Polski Jagiellonów" Pawła Jasienicy.

W owych czasach nie było metryk ani dowodów osobistych.
    • Gość: robert Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest? IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 24.04.09, 06:50
      az przykro czytac...prezerwatywy od 18 lat...
      • Gość: kumkacz Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.icpnet.pl 24.04.09, 10:36
        hehehe, poziom Rossmanna, kimasz na tym samym levelu
    • migrena74 Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest? 24.04.09, 07:18
      Ciekawe ile jeszcze duchy tamtej koalicji beda straszyc...
      • freejazzy Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 10:33

Tym razem resztki IV RP ukryły się na półce z kondomami. Zobaczymy, skąd wychyną następnym razem:)
      • Gość: gość Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: 78.133.192.* 24.04.09, 12:15
        a czy Rossmann to państwowy sklep? czy nie może sprzedawać czego chce i komu chce?
        • turbo_wesz Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 12:25
          komu chce - nie - wszystkim albo nikomu. oprócz alkoholu i tytoniu
          • Gość: gość Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: 78.133.192.* 24.04.09, 12:29
            no ale dlaczego, bo nie rozumiem... jeśli mam własną firmę to muszę zatrudnić
            każdego kto się zgłosi do mnie do pracy...?
            • unhappy Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 20:54
              > no ale dlaczego, bo nie rozumiem... jeśli mam własną firmę to muszę zatrudnić
              > każdego kto się zgłosi do mnie do pracy...?

A co ma jedno (sprzedaż) do drugiego (zatrudnianie)?
              • lukask73 Zatrudnianie - sprzedawanie 28.04.09, 09:59
                > A co ma jedno (sprzedaż) do drugiego (zatrudnianie)?
                Ma. Ale tego nie rozumiesz.
                Jedno i drugie jest naruszaniem wolności przedsiębiorcy.

Jeśli do sklepu wejdzie osobnik, z którym sprzedawca nie ma ochoty
                handlować, grzecznie prosi po poszukanie innego sklepu. I nie ma
                obowiązku się z tego tłumaczyć. Prywatny rpzedsiębiorca ma ponadto
                prawo zamknąć w takim wypadku sklep, żeby uciąć wszelką dyskusję.
                Jedyne, na co się naraża, to utrata wiarygodności wobec innych
                klientów („zamknięte w środku dnia?”). Zatem wybór odpowiedniego
                kroku siłą rzeczy należy do właściciela tej reputacji, czyli
                właściciela sklepu.

Oczywiście nie mówię tu o przypadkach dyskryminacji Murzynów, Żydów,
                czy - modnej ostatnio - katolików. Czasami ma się ochotę wywalić
                klienta za drzwi, bo po prostu po nim trzeba cały sklep umyć i
                wietrzyć przez godzinę.
    • szellheliks Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest? 24.04.09, 07:22
      Zupełnie słusznie. Chcą w ten sposób uniknąć wypłaty odszkodowania za
      niechciane ciąże. Zręczny adwokat wciśnie sądowi, że ta ciąża jest wynikiem
      faktu , iż młodzieniec zaufał prezerwatywie a tak naprawdę to jest zbyt
      niedoświadczony w tym aby się nią posługiwać. Sąd to łyknie. Łyknął głupie
      zażalenie komitetu wybiorczego PO na spot PISu. A każdy wie jaka jest
      rzeczywistość.
      • Gość: q Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.wroclaw.mm.pl 24.04.09, 07:44
        Gdzie Ty widziałeś takie sądy? Polskie sądy takich rzeczy nie orzekają, poza tym podmiotem odpowiedzialnym byłby pewnie producent prezerwatyw. Poza tym nie wiem, czy widziałeś kiedyś opakowanie kondomów, bo tam jest instrukcja obsługi. PiS w spocie oparł się na nieprecyzyjnych danych i nieudowodnionych tezach, a przy trybie wyborczym, to na nim leży konieczność udowodnienia tego, że to co powiedział w spocie jest prawdą. A to mu się nie udało. Poza tym ten spot jest tak gó...any, że dzięki decyzji sądu może PiSiory dostaną kilka głosów więcej.
        • Gość: gość Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.matrix.pl 24.04.09, 08:16
          Pomijamy tu kwestię tak oczywistą jak fakt iż na ulotce informacyjnej w pudełku
          widnieje wyraźny napis o treści podobnej do "Gumy nie sa stuprocentową metodą
          zapobiegania ciąży i STD".100% a 99.(9)% jest tym wytrychem prawnym dla
          producenta, który pozwala w sadzie powiedziec "RTFM!"
          • zigzaur Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 09:03
            A jak przed sądem udowodnić, że osoba oszczędna (w końcu działo się w Poznaniu,
            bądź co bądź) nie użyje tej samej prezerwatywy drugi raz po wywróceniu na drugą
            stronę?

Szczyt męskiego egoizmu: założyć prezerwatywę z wypustkami masującymi - tymi
            wypustkami do środka.
          • Gość: Piotr Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: 150.254.124.* 24.04.09, 09:52
            Wystarczy powołać biegłego matematyka. Dowód, że 100%=99.(9)% jest trywialny.
            • Gość: Kibic Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.blich.krakow.pl 24.04.09, 09:55
              hhmm, ale to działa też w drugą stronę - ten sam matematyk może też dowieść, że
              100% wcale nie jest równe 99,(9)%. Z drugiej strony chodzi tutaj o 9 "w
              okresie", a na pudełku jest napisane jedynie 99,9%. Czepiam się, ale zdaje sobie
              z tego sprawę ;)
              • r.maszkowski Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 12:32
                Gość portalu: Kibic napisał(a):
                > hhmm, ale to działa też w drugą stronę - ten sam matematyk może też
                dowieść,
                > że 100% wcale nie jest równe 99,(9)%. Z drugiej strony chodzi tutaj o 9 "w
                > okresie", a na pudełku jest napisane jedynie 99,9%. Czepiam się, ale zdaje
                > sobi e z tego sprawę ;)

A, jeżeli w okresie, to rzeczywiście może nie zajść.
              • Gość: wtf Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 20:59

Jak nie jest jak jest:P

Jak sie spalo na matematyce w gimnazjum, to sie lepiej nie wypowiadac:P
      • zigzaur Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:27
        Raz pewien ginekolog napisał - fakt autentyczny! - że pacjentka zaszła w ciążę z
        powodu niewłaściwego posługiwania się prezerwatywą.
        Biedaczka nie wiedziała, że prezerwatywy się zakłada a nie połyka.
        • kolejorz_nie_ma_szans Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:56
          "Fakt Autentyczny"? A znasz jeszcze jakieś inne fakty ?
          • zigzaur Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 09:04
            prasowe
            • kolejorz_nie_ma_szans Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 09:07
              i pewnie te prasowe też są faktami autentycznymi co ?

• Gość: kumkacz Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.icpnet.pl 24.04.09, 10:41
                Nie, jak prasowe to już nie fakty.
                • kolejorz_nie_ma_szans Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 15:17
                  prasowe to fakty "nieautentyczne" :)
      • Gość: romix Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 09:26
        a ja myślę że sklep wszedl w układ z "czarną mafią" - mniej
        prezerwatyw - więcej dzieci - więcej kasy dla kościoła- i bilans się
        zgadza. kochać się w prezerwatywie kościółnie pozwala - ale rodzić
        nieletnim - jak najbardziej - to jest chore, ale zawsze tak będzie
        jak faceci w sukienkach i dewotki zaczną rzadzić krajem (mamy
        przykład w krajach islamskich czym to się kończy)
      • Gość: toty Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 10:25
        Coć się tobie pomyliło. Prawdy nie widzisz! Rozlasowali ci mózg!
    • leszekes Że Sowińska była walnęta torebką przez 24.04.09, 07:28
      Teletubisia wiedziałem, ale żeby kierownictwo Rossmannna? Cóż... jak
      widać idiotyzm zaraźliwy jest
      • igel1 Re: Że Sowińska była walnęta torebką przez 24.04.09, 07:48
        Walizka z komdomami na nia za dziecka spadla...i taki blad w
        juz zostal....nie do wyleczenia..
        Zreszta jak cale byle LPR
    • piotrsawr Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest? 24.04.09, 07:28
      A czy nie jest tak, że osobie niepełnoletniej mozna odmówić
      sprzedania czegokolwiek bez powzięcia pewności, że opiekun prawny
      tej osoby dał jej zgode na dokonanie zakupu? Może byc to
      prezerwatywa, ale może być np. sok marchewkowy. Bo prosze Państwa
      alkoholu osobie niepełnoletniej nie wolno sprzedać, ale czy osobie
      niepełnoletniej muszę cokolwiek sprzedać?
      • leszekes Oj, wyglądasz mi na teletubisiowego fana 24.04.09, 07:32
        pewnej przygłupiastej rzecznik

piotrsawr napisał:

> A czy nie jest tak, że osobie niepełnoletniej mozna odmówić
        > sprzedania czegokolwiek bez powzięcia pewności, że opiekun prawny
        > tej osoby dał jej zgode na dokonanie zakupu? Może byc to
        > prezerwatywa, ale może być np. sok marchewkowy. Bo prosze Państwa
        > alkoholu osobie niepełnoletniej nie wolno sprzedać, ale czy osobie
        > niepełnoletniej muszę cokolwiek sprzedać?

• Gość: Roman Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.tami.pl 24.04.09, 07:58
        Proszę uważnie przeczytać jeszcze raz to, co Pan napisał.
        Niechybnie dojdzie Pan do takiego samego wniosku, co i ja, że pan ma
        urojenia i powinien się leczyć u psychiatry.
      • Gość: mjw szkoda ze nie spprzedali twojemu ojcu IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 08:03
        prezerwatyw jak sie spotykal z twoja mamusia, naprawde szkoda
      • zigzaur Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:30
        Odpowiedź na to pytanie znajduje się w Kodeksie Cywilnym. Umowy kupna-sprzedaży
        zawarte z osobami niepełnoletnimi a dotyczące spraw życia codziennego (zakup
        artykułów powszechnego użytku) są ważne.
      • Gość: cds Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 08:32
        Jest prawie dokładnie tak, jak mówisz - stanowi o tym kodeks cywilny

Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę
        ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody
        przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego
        przedstawiciela.
        § 2. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może sama
        potwierdzić umowę po uzyskaniu pełnej zdolności do czynności
        prawnych.
        § 3. Strona, która zawarła umowę z osobą ograniczoną w zdolności do
        czynności prawnych, nie może powoływać się na brak zgody jej
        przedstawiciela ustawowego. Może jednak wyznaczyć temu
        przedstawicielowi odpowiedni termin do potwierdzenia umowy; staje
        się wolna po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu.

Art. 20. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może
        bez zgody przedstawiciela ustawowego zawierać umowy należące do umów
        powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia
        codziennego.

Czyli o żadnej grzywnie dla pracownika Rossmana nie ma w ogóle mowy,
        bo zawsze może się powołać na te przepisy i powiedzieć, że kupienie
        kondoma przez małoletniego nie jest dla niego drobną bieżącą sprawą
        życia codziennego i dla niego to uzasadniona przyczyna odmowy
        sprzedaży w rozumieniu art. 135 k.w. W polskim prawie cywilnym
        przede wszystkim obowiązuje zasada swobody umów i Rossman może się
        spokojnie na nią powołać wskazując, że ma taką politykę firmy,że
        komuś coś sprzedaje albo nie. A czy to ma sens to inna sprawa.
        • zigzaur Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest 24.04.09, 08:52
          Akurat prezerwatywa jest przedmiotem związanym z typowymi drobnymi sprawami
          życia codziennego.

Mydełka też siedemnastolatkowi nie sprzedadzą?
          Znajdą pretekst, że siedemnastolatek może zwrócić mydełko i zażądać zwrotu
          pieniędzy pod pretekstem że jeszcze daleko do soboty?
          • Gość: cds Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.09, 10:12
            > Akurat prezerwatywa jest przedmiotem związanym z typowymi drobnymi
            sprawami
            > życia codziennego.

A z czego to wynika? Masz gdzieś taki przepis, może orzecznictwo
            przytoczysz jakieś? Nie chodzi mi zresztą o skutek cywilnoprawny,
            ale karny, a właściwie wykroczeniowy - skoro przepis jest tak
            skonstruowany, to w hipotetycznej sprawie o wykroczenie nie ma
            podstaw do skazania.
            • Gość: coss Re: Prezerwatywy proszę. A dowodzik osobisty jest IP: *.strong-pc.com 24.04.09, 10:42
              Tu o drobnych sprawach:

Dla uchwycenia dopuszczalnego zakresu tych umów istotne znaczenie
              mają także takie okoliczności, jak charakter środowiska społecznego
              oraz sytuacja materialna rodziny. Inna jest skala drobnych spraw
              dziecka zamożnych rodziców żyjących w wielkim mieście, a inna osoby
              dorastającej w skromniejszych warunkach. Mając to na uwadze,
              opowiedzieć się należy za dopuszczalnością zawierania umów, które
              dotyczą cenniejszych przedmiotów niż zeszyty, książki czy drobne
              zabawki (np. szesnastoletni chłopiec zawiera w warsztacie umowę o
              naprawę motoroweru, oddanego mu przez rodziców do swobodnego
              użytku). Za szerszą interpretacją zakresu takich umów opowiedział
              się także F. Wejman, wskazując, że takie szerokie ujęcie ratuje
              osoby, o których mowa w art. 14 i 20 k.c., przed istotną
              dolegliwością wynikającą z nieważności umowy (F. Wejman, Wzorce umów
              na stronach www i w poczcie elektronicznej, TPP 2000, nr 4, s. 41).

Art. 135. Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie
              handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa
              przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez
              uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,
              podlega karze grzywny.

Przepis stanowi o braku uzasadnionej przyczyny. Sprzedaż prezerwatyw
              nie jest ograniczona żadnym przepisem. Odmowa takiej sprzedaży
              stanowi wykroczenie. Tak samo jak np. odmowa sprzedaży gazety
              emerytowi. Stan prawny mamy taki, że jak coś wystawiaz na sprzedaż,