Dodaj do ulubionych

F16 WON z Poznania!

02.06.09, 14:08
znowu zasrane qtasy cyrk urządzają nad Grunwaldem
Wypie...ć trepy nad Puszczę Notecką!

Obserwuj wątek
    • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: F16 WON z Poznania! IP: *.icpnet.pl 02.06.09, 14:38
      Po stokroć NIE! Puszczy Noteckiej należy się cisza. A F-16 trzeba będzie zacząć
      blokować. Czas się zorganizować. Primo ta baza to coraz większa uciążliwość dla
      Poznania. Secundo ta baza to wrzód na ciele miasta i poznańskich polityków. Czas
      ją stąd usunąć. Postaram się do końca miesiąca wysmażyć list do polityków
      lokalnych do wiadomości MON, Kancelarii Premiera i lokalnych mediów z żądaniem
      przedstawienia planu wyniesienia bazy wojskowej z obszaru Poznania i przekazania
      lotniska miastu. Wojsko może sobie osiąść na Bednarach, czy w Kąkolewie koło
      Grodziska. Tam są warunki na bazę wojskową.

Mam nadzieję, że wpiszecie się w tym wątku, żebym wiedział, że ma to sens. A
      także, że pomożecie mi z redagowaniem listu, który później będziecie powielać i
      wysyłać do adresatów.
      • poika Re: F16 WON z Poznania! 15.07.09, 09:21
        > w Kąkolewie koło Grodziska

i gdzie sie mlodziez bedzie strzelala zelatyna i barwnikami spozywczymi? i co z
        zabawami na motorach i paleniem gumy? :-).
        Ogolnie wyrzucmy ten problem z Poznania, niech sie inni mecza, moze maja
        mniejsza sile przebicia...
      • rogalozerca Chętnie pomogę! 15.07.09, 09:40
        Czy coś w tej sprawie już pisałeś? Chętnie pomogę.
        (Pozdrawiam z Grunwaldu)
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Chętnie pomogę! IP: *.icpnet.pl 17.07.09, 19:33
          Na razie niestety nie. Sporą część miesiąca zabrała III rama, potem obowiązki, a
          teraz urlop. Natomiast sam sezon urlopowy nie jest najlepszy na organizowanie
          się. Ale myśl nie schodzi mi z powiek ;-)
      • Gość: Bua Re: F16 odlatujcie do Powidza! IP: 142.94.86.* 15.07.09, 20:01
        W pełni popieram te propozycje.
        Lotnisko w Powidzu można użyć do tych celów.
      • Gość: Bua Re: F16 WON z Poznania! IP: 142.94.86.* 08.09.09, 19:15
        Czekamy zatem na ten list do polityków.

Tę bazę należy jak najwcześniej usunąć z Poznania.
        To naprawdę ropiejący wrzód.

• Gość: Poznaniak Re: F16 WON z Poznania! IP: *.icpnet.pl 24.09.09, 14:46
        Dzisiaj F16 około 13.30 zaczęło testować mieszkańców Rataj. Rumel
        straszny, nie można było rozmawiac,słuchać radia i t.p.. Ogólna
        kaszanka. F16 WON do Powidza. A tak może przy okazji ktoś
        chronologicznie powie poznaniakom. kto podejmował decyzje w naszym
        imieniu o bazie w Krzesinach??Nie jesteśmy królikami doświadczalnymi.
        Lotnicy z F16 będą mieszkać w Strzeszyni. Cisza zapewniona!!
    • Gość: Piccolo_Jr Re: F16 WON z Poznania! IP: 213.17.211.* 02.06.09, 15:46
      I znów się biednym dzieciom marzy że wojsko wyniesie się z bazy w
      którą wpakowało grube miliony ;P

Ludzie to naprawdę bywają naiwni....

A ja i tak zawsze będę uważał że mnie nie przeszkadza ;P
      • Gość: fan F-16 Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 17:00
        A mi się podobają.

Grzmot silników też lubię. Choć mieszkam w miejscu gdzie wyjątkowo
        go słychać.

Klasyczne polskie ujadanie i postawa roszczeniowa, że "mi się
        należy".

Żałość po stokrość żałość
        • bassooner Re: F16 WON z Poznania! 02.06.09, 17:43
          ciekawe czy wiara też tak się burzyła jak ruskie latały... ;-)))
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: F16 WON z Poznania! IP: *.icpnet.pl 02.06.09, 19:21
            Rosjan tam nie było. Wciąż ta sama jednostka na nowym sprzęcie. TYle, że nad
            miastem nie latały. Ale mam wrażenie, że odnosząc się do mnie czegoś nie
            doczytaliście. Hałas mi nie przeszkadza. Przeszkadza szkodliwa dla miasta
            obecność tej jednostki, której działalność została zintensyfikowana.

Piccolo naiwniaku, jak myślisz dostępność tego lotniska dla Miasta Poznania jest
            miastu potrzebna, czy też nie? Niemożność zorganizowania tam lotniska cywilnego
            jest dla miasta korzystna, czy też nie?
            • Gość: marek.es Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 18:39
              Latały, latały. Znajomi mieszkają na Świerczewie i jak chłopaki dały
              po turbinie Miga-21 to szklanki na stole podskakiwały. Zegarki mozna
              było wg. nich regulować. O ile mnie pamięć ni myli, to latali o 11,
              13 i 19.
              • bak_on Re: F16 WON z Poznania! 15.07.09, 20:06
                Znaczy sie, ze jesli z lotniska wybudowanego w czasie wojny dla potrzeb
                Focke-Wulfa startowaly Migi, to mmamy sie teraz godzic na ryk slusznych
                samolotow wojskowych?
                • Gość: marek.es Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 20:55
                  Pod domem "przelatują" mi stare, zmurszałe helmuty i holendry linii
                  2 i 9. To już wolę F-16.
                  • bak_on Re: F16 WON z Poznania! 15.07.09, 22:43
                    Sugerujesz, ze F-16 zajmuja sie przewozem ludzi?
                • Gość: Bua Re: F16 WON z Poznania! IP: 142.94.86.* 15.09.09, 15:36
                  Nie!
        • Gość: Bua Re: Głuchemu od ryków F16 IP: 142.94.86.* 15.07.09, 20:09
          Jak decybele tobie nie przeszkadzają to może wraz z nimi przy okazji
          dostanie się do twojej łepetyny troche oleju, bo jest on potrzebny
          byś przestał pisać bzdury.
        • Gość: Bua Re: Z Poznania wprost do Powidza? IP: 142.94.86.* 17.08.09, 17:44
          Fan F16
          uwielbia ryki silników.
          Pełnej rozkoszy jednak doznaje chyba dopiero na "koncertach" w
          hamowni.
      • Gość: topik Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 23:33
        Trzeba sprawdzić legalność tych inwestycji.
        W dotychczasowych starciach aroganckich wojskowych popieranych przez
        skorumpowane państwo (reprezentowane przez takich urzędników) z mieszkańcami,
        którym odebrano spokój i zdewastowano znaczną część wartości ich nieruchomości,
        nikt nie wyciągnął tego wątku.
        Czy wszystko budowano po przeprowadzeniu wymaganych prawem procedur ? Czy
        uzyskano tzw. decyzję środowiskową ? Gdzie są te dokumenty ? Powinny być
        publicznie jawne.
        Społeczeństwo jeśli ma płacić cenę za istnienie bazy, to musi mieć nad tym
        kontrolę. A odszkodowanie powinno się należeć automatycznie, a nie na drodze
        sądowych upokorzeń i szantażu, nie tylko przegranej, ale grożenie odwetem w
        postaci wysokich kar za "rękę podniesioną na władzę ludową"

Prawdopodobnie są tam samowole, nie przeprowadzono badań i analiz oddziaływania
        akustycznego. Np. tzw. strefy wyznaczono na podstawie zupełnie fikcyjnych danych
        - zamiast na f16, dane dotyczyły jakichś migów.
      • Gość: Bua Re: F16 WON z Poznania! IP: 142.94.86.* 14.08.09, 19:00
        To że wpakowało grube miliony w tę bazę nie znaczy, że dalej należy
        to finansować.
        Raczej jak najwcześniej zawrócić z tej drogi do nikąd.
        Pozwać do sądu tych co podjęli tę "genialną" decyzje, aby się
        rozliczyli również z tego co "załapali na boku", oraz aby zapłacili
        Poznaniowi odszkodowania.
    • Gość: asdeqrd Mnie tam F16 nie przeszkadza IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.09, 17:46
      Ale wolałbym, żeby po sąsiedzku developerzy tyle bloków nie
      stawiali. Może wlodek w swoim liscie tez o tym wspomniał - o!
      • Gość: Włodek z Grunwaldu a są tam jakieś budowy? IP: *.icpnet.pl 02.06.09, 19:18
        • lucyn3-3 f-16 02.06.09, 22:46
          A mnie bardziej przeszkadzają zasrane trawniki ,gdzie nie stąpniesz
          tam gó...,F-16 to przy tym pikuś.A ,i jeszcze wszędzie porozrzucane
          śmieci,i pełno porozbijanych butelek i jeszcze parę innych
          rzeczy.Wam to nie przeszkadza?
          • der-rauber od tego jest straż miejska 16.07.09, 14:57
            Od tego jest straż miejska u której można interweniować.

A na F-16 nie ma mocnych bo Policja ze Stingerami lub Striełami nie przyjedzie i
            buractwa nie zestrzeli.
          • Gość: Bua Re: Lucyn3-3 do rzeczy IP: 142.94.86.* 17.07.09, 18:39
            Pisz człowieku do rzeczy.
            Na temat smrodzących, ryczacych f-16.
            Twoje zbędne dygresje nam przeszkadzają
    • Gość: ere Re: F16 WON z Poznania! IP: *.icpnet.pl 15.07.09, 09:02
      Dzisiaj znowu piekielny hałas przy przelocie nad Ratajami. Drgania wyczuwalne w
      meblach i podłodze. Nie chcemy tego hałaśliwego złomu nad miastem!
    • Gość: ania Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 10:01
      zwierzęta chcesz bucu płoszyć?
    • Gość: d cadyki z rodzkami tez do widzenia IP: 95.108.0.* 15.07.09, 11:16
      www.bibula.com/?p=10810
    • Gość: senior Re: F16 WON z Poznania! IP: 91.198.179.* 15.07.09, 13:15
      I po co ten qtas leci teraz hałasując nad całymi Winogradami?
    • Gość: 19F A gdzie w Poznaniu można ich posłuchać? IP: *.physd.amu.edu.pl 15.07.09, 13:24
      Z ciekawości pytam bo jeszcze nie słyszałem.
      • Gość: Gość Re: A gdzie w Poznaniu można ich posłuchać? IP: *.perfekt.pl 15.07.09, 13:39
        Jakiś czas temu latały na Dębcem i Świerczewem, ale ostatnio coś ich nie słyszę ...
        Mi tam nie przeszkadzają ;)
      • kajciech Re: A gdzie w Poznaniu można ich posłuchać? 15.07.09, 14:12
        Akurat na Morasku może być o to ciężej
        • Gość: Bua Re: A gdzie w Poznaniu można ich posłuchać? IP: 142.94.86.* 15.07.09, 22:59
          Co za "znakomita" znajomość j. polskiego!

Raczej będzie o to trudniej
          niż ciężej.
          • kajciech Re: A gdzie w Poznaniu można ich posłuchać? 16.07.09, 09:47
            Dość nędzna zaczepka a w dodatku niezbyt celna.
            Słownik języka polskiego PWN jako jedną z definicji "ciężej"
            podaje "wymagający dużego wysiłku". Takowy musiałby zostać
            poczyniony by usłyszeć F16 na Morasku.
            Zresztą w mowie potocznej używamy częściej "ciężko coś zrobić"
            niż "trudno coś zrobić".
    • der-rauber Re: F16 WON z Poznania! 16.07.09, 14:53
      F-16 won z Poznania! spieprzajcie na jakąś wioskę gdzie będziecie kluczowym
      pracodawcą i przestańcie nas wku...ać swoimi przelotami. Spotkania z klientami
      przerywane przelotami tych debili nad Dębcem, dziecka na ogrodzie położyć nie
      można bo jakieś zasrańce muszą sobie polatać nad miastem. Skandal! Jeszcze na
      nich podatki płacimy!

Zaskarżyć debili którzy ich nam tu umieścili!!!
      • Gość: Piccolo_Jr Re: F16 WON z Poznania! IP: *.icpnet.pl 16.07.09, 17:01
        Kurcze jak Ci tak źle to się wyprowadź. Mnie tam jakoś wcale to latanie nie przeszkadza i nie uważam żeby obecne kilkanaście lotów na dzień na dodatek nie codziennie jakoś tak mocno uciążliwe było (hałas który może bardziej wrażliwym przeszkadzać maksymalnie przez może 2 minuty przy jednym locie słychać).
        • kajciech Re: To kłamstwo! 16.07.09, 17:34
          Proszę zaprzestać tych kłamstw. Już w innym wątku wykazywałem, iż
          wojsko zaplanowało na rok 2009 ponad 11.000 lotów co daje średnio
          ponad 30 lotów dziennie! (30 startów - 30 lądowań). (Dane te są
          publicznie dostępne, więc prosze nie zaprzeczać Panie Pułkowniku! i
          nie wprowadzać opinii publicznej w błąd).
          To nie jest mało i to jest uciążliwe! Co ciekawe wojskowi
          zainstalowali się ze służbowymi blokami na Strzeszynie! (kolejne
          kuriozum, które pokazuje tą bandę cwaniaków w prawdziwym świetle!)
          • Gość: Piccolo_Jr Re: To kłamstwo! IP: *.icpnet.pl 16.07.09, 18:05
            Kajciech weź już przestać paplać takie bzdury.
            I co z tego że zaplanowali skoro jak doskonale widać i słychać za oknem do częstotliwości 30 lotów dziennie to im obecnie daleko.
            A nawet gdyby to 30 lotów to też raczej niewiele.
            To już na Ławicy ląduje i startuje dziennie więcej samolotów swoją droga przelatujących nad moim blokiem z drugiej strony miasta (scieżka podejścia).
            A co do hałasu to ciekawe że najwięcej robią go umnie teraz przelatujące ptaki za oknem, dzieci na placu zabaw (z gwidkiem jakimś też ;), szczekające psy i dzwon w kościele.
            Jakoś z tego tragedii nie robie i mimo że takie odgłosy mam tu cały dzień a nie tylko przez jego drobny ułamek (plus motocykle i samochody scigające się po ulicach i linię kolejową co prawda pare kilometrów ode mnie ale i tak słychać) to nie beczę że mi tu źle bo wiem że mieszkam w mieście.
            I weź juz przestań z tym pułkownikiem bo to śmieszne.
          • energy52 Re: To kłamstwo! 16.07.09, 21:33
            kajciech napisał:

> Proszę zaprzestać tych kłamstw. Już w innym wątku wykazywałem, iż
            > wojsko zaplanowało na rok 2009 ponad 11.000 lotów co daje średnio
            > ponad 30 lotów dziennie! (30 startów - 30 lądowań).

Jestem w stanie poświęcić jeden dzień i udać się z Tobą osobiście w
            pobliże bazy żeby Ci udowodnić, że nie ma takiej opcji aby samoloty
            F16 startowały 30 razy w ciągu doby.

• Gość: Piccolo_Jr Re: To kłamstwo! IP: *.icpnet.pl 16.07.09, 22:44
              Nie no Energy opcja jest tylko najzwyczajniej w świecie naszej "armii" (w cudzysłowiu bo zdolnosci bojowe coraz mniejsze) najzwyczajniej w świecie na nią nie stać szczególnie że żeby to było wykonalne to w bazie musiałoby być chyba trochę więcej samolotów i pilotów że o innym personelu nie wspomnę ;)
              No ale niektórzy na tym forum wolą się trzymać zapisanych gdzieś cyferek (papier wszystko przyjmie ;) niż trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość.
              • Gość: RAUBER Re: To kłamstwo! IP: *.spray.net.pl 17.07.09, 10:08
                Trzeźwa rzeczywistość jest taka że F-16 latają nam nad głowami i zatruwają
                życie. W normalnych krajach norma jest to że wojskowe bazy lokuje się w
                miejscowościach gdzie wojsko będzie największym pracodawcą. Ile jest
                miejscowości z wysokim bezrobociem w np. Zachodniopomorskim? Dopiero co był na
                forum temat że pracownikom cywilnym płacom jakieś żałosne pieniądze w skali
                Poznania. Te same na wiosce gdzieś pod Białogardem, czy Łobzem byłyby spore i
                utrzymywałyby całe rodziny. Ilu ludziom w promieniu 10 km istnienie tej bazy
                zapewnia dochód? A ilu zatruwa życie????
                • Gość: Bua Re: Celny argument IP: 142.94.86.* 17.07.09, 18:50
                  Obiekty wojskowe powinno się lokować biorąc pod uwagę niezwykle
                  ważny element,
                  to że bazy wojskowe tworzą sporo miejsc pracy dla okolicznych
                  mieszkańców.
                  Budując je w pobliżu miejscowości gdzie panuje wysokie bezrobocie
                  jest jak najbardziej wskazane.
                  • Gość: Bua Re: Celnny argument IP: 142.94.86.* 17.07.09, 23:55
                    Obiekty wojskowe powinno się lokować biorąc pod uwagę niezwykle
                    ważny element, to że bazy wojskowe tworzą sporo miejsc pracy dla
                    okolicznych mieszkańców.
                    Budując je w pobliżu miejscowości gdzie panuje wysokie bezrobocie
                    jest jak najbardziej wskazane.

• Gość: RAUBER Re: F16 WON z Poznania! IP: *.spray.net.pl 17.07.09, 09:59
          Byłem na Dębcu na długo przed pojawieniem się w Polsce F-16, moja Rodzina
          mieszka w Poznaniu od wieków. Niech sobie wojsko stąd spie.... Co ja
          napisałem? Wojsko? Nie to nie wojsko, to tchórze którzy budują bazy w miastach
          żeby potencjalny wróg nie chciał ich atakować. TO się nazywa chowanie się za
          plecami swoich obywateli.

• Gość: tubylec Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 12:02
            Raczej zwykla wygoda wojskowych. Po co mieszkac na prowincji, skoro mozna
            pomieszkac na koszt panstwa w sporym miescie. To ze sa uciazliwi dla otoczenia,
            nie chca przyjac do wiadomosci.
          • everettdasherbreed Re: F16 WON z Poznania! 27.07.09, 08:32
            Zapewne ten obiekt został zbudowany jeszcze przez Prusaków.
            Jednostkę wojskową zlokalizowano tuż pod Poznaniem w celu ewentualnej
            pacyfikacji miasta.
      • Gość: roni-moroni Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 13:21
        Godz. 13.11 - ul. Głogowska - przerwa w pracy na kawę, papierosa czy co tam kto
        lubi - pan f-16 raczył przelecieć obdarzając nas maluczkich cichutkim szumem silnika
    • Gość: przypomnienie Re: F16 WON z Poznania! IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 09:10
      za godzinę i pięćdziesiąt minut kolejny przelot...

nie pozwolimy żeby temat ucichł, będziemy robić hałas tak długo aż wojsko się
      nie wyniesie z Poznania
      • Gość: przypomnienie Re: F16 WON z Poznania! IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 09:37
        taaa za półtora godziny, już drugi przelot nad Dębcem zrobili,
        • Gość: przypomnienie Re: F16 WON z Poznania! IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.09, 10:00
          ósmy raz, a mineło 40 minut, dlaczego te zasrańce muszą latać nad moim
          domem???????? na południe nie skręcają bo tam jest park narodowy (mam nadzieję
          że choć tam nie latają), na północ jest Poznań i tędy dziś buractwo lata, a na
          zachód Luboń, Komorniki, Plewiska czyli też Poznań, na podejściu do lądowania
          też jest ku... Poznań. Co za skończony popie...niec ulokował tu te latające
          motorynki z lat siedemdziesiątych. Dlaczego tam nie ma np. śmigłowców bojowych
          te są w miarę ciche.
          • Gość: arecki Re: F16 WON z Poznania! IP: 87.204.181.* 20.07.09, 10:25
            Przed chwilą zapuścili się aż nad Swarzędz.
            A nad parkiem też dość często latają niestety.
            • Gość: senior Re: F16 WON z Poznania! IP: 91.198.179.* 20.07.09, 14:56
              jak robimy realcję to ok 13:00 na Winogradach przelatywało to g** w
              odstępie 15 minutowym 3 razy
    • Gość: RAUBER to co? za kwadrans pierwszy przelot nad Dębcem???? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.09, 08:53
      to co? za kwadrans pierwszy przelot nad Dębcem?????
      zaczynamy nowy piękny dzień z rykiem F-16 nad głowami
      • Gość: M Re: to co? za kwadrans pierwszy przelot nad Dębce IP: *.icpnet.pl 21.07.09, 09:56
        > zaczynamy nowy piękny dzień z rykiem F-16 nad głowami

Przesadzasz z tym rykiem. Niestety życie w mieście ma ten "urok", że zamiast
        świergotu ptaków słyszymy przejeżdżające samochody, autobusy i tramwaje oraz
        samoloty przelatujące nad naszymi głowami. Osobiście uważam, że samoloty
        pasażerskie podchodzące do lądowania są bardziej dokuczliwe dla uszu niż F-16. A
        jeszcze gorsze są śmigające nocą motocykle.
        • dziodu Re: to co? za kwadrans pierwszy przelot nad Dębce 21.07.09, 10:03
          Głogowska na wysokości MTP - dzisiaj już Pan F16 raczył nas odwiedzić wykonując
          nad głowami jakieś piruety :I Mnie, oprócz samego hałasu, zastanawia czy Panowie
          Piloci mogą sobie latając nad miastem (!!!) wykonywać takie esy floresy? Czy
          tego nie określają jakieś wewnętrzne regulaminy?
        • Gość: podrozny Re: to co? za kwadrans pierwszy przelot nad Dębce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 11:25
          Do niektorych nie dotrze, ze ryk samolotu wojskowego nad miastem to zaden
          element zycia miejskiego. Domyslac sie mozna, ze to poglad wojskowego
          pracujacego w Krzesinach.
        • Gość: RAUBER masz coś z uszami??? IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.09, 12:02
          W którym miejscu samoloty pasażerskie są bardziej uciążliwe niż F-16? Chyba
          tylko wtedy gdy F16 ma wyłączony silnik...

Życe w mieście ma swój urok, jest MPK z tramwajami i autobsami - coraz
          cichszymi, a jak ktoś szaleje samochodem czy motocyklem to się wzywa Policję a
          ta delikwenta uspokaja. Żeby tak ktoś chciał jeszcze uspokoić F-16
          (zestrzeliwując je najlepiej)
        • vipunia Re: to co? za kwadrans pierwszy przelot nad Dębce 21.07.09, 13:45
          Hmmm
          > Przesadzasz z tym rykiem. Niestety życie w mieście ma ten "urok", że zamiast
          > świergotu ptaków słyszymy przejeżdżające samochody, autobusy i tramwaje oraz
          > samoloty przelatujące nad naszymi głowami.

Zapraszam w takim razie do Wielkopolskiego Parku Narodowego, okolice
          Puszczykowa. Zwłaszcza do miejsca chronionego podobno programem Natura2000 ze
          względu na ptaki.
          Piękna cisza... spokój - wszystko byłoby pięknie, gdyby nie urok i cudowny ryk F-16.

Otóż, latają tutaj sobie F-16, jednak wg MON tutaj NIE latają, gdyż tego nie
          przewiduje program lotów i wytyczne MON.
          Niemniej jednak to co widzę nad głową to nie złudzenie zbiorowe mieszkańców, a
          jeśli tak to potrzebne jest wsparcie (lekarze, psychiatrzy, leki!!!). Możliwe
          też, że skoro MON wie, że to nie są nasze F-16 to tym bardziej powinni się
          sprawą zainteresować, bo może to jakieś obce i radary nie wykryły?.
          Podejrzana sprawa po prostu.
    • Gość: spokojny Re: F16 WON z Poznania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 10:40
      Znowu przelecialo i zasmiecilo halasem.
      • kajciech Re: F16 WON z Poznania! 22.07.09, 10:47
        Pół godziny temu odwiedziło Piątkowo gówxo zwane F16
    • Gość: arecki Re: F16 WON z Poznania! IP: 87.204.181.* 22.07.09, 11:31
      A jakby tak zastanawić się ile dobra F16 wnoszą do naszego życia?

- wielu ludzi lubi ich dźwięk (czy są chorzy umysłowo to inna sprawa)
      - jest to świetny temat do dyskusji na forum w czasie sezonu
      urlopowego
      - jednoczą ludzi we wspólnej sprawie
      - pozwalają wyżyć się forumowiczom, którzy lubią opluwać innych vide
      odszkodowania za strefę

Poza tym powinniśmy byc wdzięczni naszym chłopcom w ich stalowych
      maszynach, że nie latają o 3 w nocy. Pomyślcie, nie latają a
      mogliby. Cóż za szczęście.
      • der-rauber Re: F16 WON z Poznania! 22.07.09, 13:24
        Jakby mi latali po nocy to naprawdę kupiłbym stingery i zaczął do nich strzelać.
        • bardzomilywlasciciel Re: F16 WON z Poznania! 22.07.09, 15:28
          Może jak w Warszawie, w KDT pojdziecie na Krzesiny z płytami chodnikowymi ?

A ja lubie F-16. Kto nie ten frajer i trabą.

• Gość: RAUBER Re: F16 WON z Poznania! IP: *.spray.net.pl 22.07.09, 15:52
            my jesteśmy profesjonalistami, w Warszawie płytki chodnikowe, u nas Stingery,
            moździerze, MLRS, zestawy Gepard i Durandal zrzucane z modeli latających...
          • Gość: darcik Re: F16 WON z Poznania! IP: 91.198.179.* 30.07.09, 09:05
            > A ja lubie F-16. Kto nie ten frajer i trabą

Frajer to Cię trabą (miękką) zrobił
      • everettdasherbreed Re: F16 WON z Poznania! 27.07.09, 08:30
        Samolotów odrzutowych nie robi się ze stali.
    • Gość: RAUBER no to fruuuu czy sruuuu IP: *.spray.net.pl 24.07.09, 09:11
      A może wiatr i burze będą im przeszkadzać i będzie cisza????
      • Gość: hehek Re: no to fruuuu czy sruuuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 15:45
        jak słysze F-16 czyje sie bezpiecznie
        • Gość: RAUBER buahaha ty masz ale z gorem IP: *.spray.net.pl 25.07.09, 09:22
          jak bezpiecznie? od F-16 bezpiecznie? buahahaha oni latają samolotami
          nieuzbrojonymi, na ew przeciwnika to oni mogą puścić boski wiatr czyli być
          kamikadze, a na to nawet ja się nie zgodzę bo to trochę za dużo kosztuje
        • Gość: ? Re: no to fruuuu czy sruuuu IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.09, 19:49
          Im nizej lataja, tym bezpieczniej sie czujesz?
    • everettdasherbreed Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojami? 27.07.09, 08:29
      To wypiszcie się z NATO, UE i Polski i wstąpcie do Rosji. Droga wolna.
      • Gość: senior Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam IP: 91.198.179.* 27.07.09, 10:13
        Szkoda komentować takiego przygłupa
      • bak_on Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam 27.07.09, 11:07
        Chyba nawet Ci nie przemknela mysl po glowie, ze ryk wojskowych samolotow, bez
        wzgledu na kraj ich pochodzenia, mozna traktowac jako zbedna uciazliwosc.
        • everettdasherbreed Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam 30.07.09, 01:39
          Kto nie lubi własnej armii, będzie musiał polubić obcą, okupacyjną.
          Bardzo wątpię, czy okupant pozwoli na protesty.
          • bak_on Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam 30.07.09, 14:19
            Rozumowanie, ze umieszczanie lotnisk wojskowych w duzych miastach jest wymiarem
            symaptii do wlasnej armii, przyznam, jet dosyc nowatorskie.
            • Gość: RAUBER Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam IP: *.spray.net.pl 30.07.09, 17:30
              bo ta armia jest tak kiepska że chowa się za plecami swoich obywateli...
          • Gość: Rauber Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam IP: *.spray.net.pl 30.07.09, 17:29
            w tych czasach tylko debil podbija inne terytoria militarnie, teraz się robi
            podbój ekonomiczny.
            • zigzaur Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam 06.08.09, 07:47
              Niemniej jednak armie istnieją i nic nie zapowiada ich zaniku.

Poznaniacy siedzieli cicho, gdy były pruskie cytadele i sowieckie bazy. A teraz
              nagle zebrało się na protesty?
              • Gość: arecki Re: Tęsknicie, Poznanioczki, za Migami i Suchojam IP: 87.204.181.* 06.08.09, 08:24
                A co w tym dziwnego?
                Gdy byliśmy pod okupacją niemiecką (nie pruską jak sugerujesz) a
                potem radziecką to nie był wolny kraj i troche trudno ryzykować
                życie w proteście przeciwko hałasowi. Teraz mamy ponoć wolny kraj i
                demokrację, więc chyba wolno zgłaszać swój głos do dyskusji?
    • Gość: RAUBER i za ok 2 godz znów... IP: *.spray.net.pl 28.07.09, 07:18
      i za ok 2 godz znów...
      F-16 won z Poznania!!!
    • Gość: Rauber Re: F16 WON z Poznania! IP: *.spray.net.pl 29.07.09, 10:56
      Nie zapominamy o temacie!!!

Kto wie gdzie można kupić używane ZSU-23/4 z oprogramowaniem celowniczym żeby
      zainstalować je na dachu domu??? ;)))
      (Kto oglądał Szakala z Brucem Willysem wie o co chodzi, to samo ale poczwórnie
      sprzężone :)))
    • Gość: r Re: F16 WON z Poznania! IP: *.spray.net.pl 31.07.09, 10:24
      Nie odpuszczamy! F-16 won z Poznania!!
      • Gość: Bua Re: Kto chce F16 IP: *.ed.shawcable.net 03.08.09, 16:57
        Sadze, ze jedynie zupelnie glusi
        i familie tych co lataja ryczacymi potworami F16
        sa przeciwni wywaleniu tej bazy lotniczej z Poznania
        • Gość: raptor_stelth Re: Kto chce F16 IP: *.izacom.pl 03.08.09, 21:53
          Ale sie wszyscy pieklą, jak kilka lat temu były Migi 21 nikt nie
          marudził, jakoś nic nie było słychać. A osoby mieszkające na
          Marlewie same sa sobie winne, lotnisko jest od czasów wojny i nikt
          nie kazał tam się budować. Ja lubię jak chłopcy polatają nad
          miastem, przynajmniej widzę że moje pieniądze z podatków idą na
          szkolenie operacyjne.
          • Gość: arecki Re: Kto chce F16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 22:30
            Przykro mi, ale się mylisz.
            1. Kilka lat temu nie było MiGów, jak już to kilkanaście
            2. Internet nie był w Polsce tak rozwinięty, więc nie było protestów
            w internecie a gazety nie interesowały się problemem
            3. MiGi latały rzadko, bo nie było paliwa i praktycznie nigdy nie
            latały nad centrum Poznania
            4. Przed '89 nikt nie mógł protestować, ale teraz żyjemy w państwie
            prawa i mamy inne prawa niż wtedy.
    • Gość: Rauber Re: F16 WON z Poznania! IP: *.spray.net.pl 04.08.09, 00:00
      za dziewięć godzin jakiś trep w bazie stwierdzi że im się sypie statystyka lotów
      i znów wyśle nam nad miasto te padliny

nie odpuszczamy, walczymy, pozbędziemy się F-16 z Poznania!
    • india.wr.only za i przeciw 04.08.09, 00:47
      Lotnisko jest od 1941r, na poważnie wojsko lata od 1957r. Czy
      ludzie, którzy kupowali parcele budowlane liczyli, że samoloty
      znikną lub będa latać ciszej? Czy to nie właśnie sąsiedztwo lotniska
      powodowało, że ceny ziemi byłu niższe niż gdzie inndziej w Poznaniu.
      Czyż nie było dostatecznie dużo czasu, aby wynieść się gdzie
      indziej? Ziemia i dom to towar na sprzedaż! Co innego to
      występowanie o odszkodowanie za spadek wartości ziemi, ale żeby
      wrzeszczeć F16 Won?
      Długo mieszkałem koło Ławicy, nie cieszyłem się z sąsiedztwa
      lotniska, wyniosłem się gdzie indziej. Oczywiście trzeba lobbować na
      rzecz przeprowadzki wojska z Krzesin do ... no właśnie gdzie? kto,
      jaki rząd wyłoży dzisiaj setki milionów złotych na te operację?
      Proszę o trochę realizmu. Lobbować na rzecz przyszłości tak, ale bez
      fanatyzmu
      • Gość: raptorf22_stelth Re: za i przeciw IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.09, 11:29
        Migi-21MF nie latają od roku 2003 (nie kilkanaście lat!), w tym
        czasie trwała rozbudowa lotniska. Jak pisał przedmówca nie ma szans
        na przeniesienie 31 bazy z Poznania. To są miliony złotych, nasze
        miliony złotych drodzy państwo! Ale do 27.08.2009 możecie być
        spokojni, trwa remont pasa więc Jastrząbki nie będa Wam
        przeszkadzać. Piszę jako sympatyk latania.
        • Gość: Bulwa Re: Przeciw ! IP: 142.94.86.* 05.08.09, 07:01
          raptorf22_stelth
          sympatyk latania
          Lataj sobie do woli ale nie nad Poznaniem
          i za swoje pieniadze,
          a nie za te z naszych podatków.
      • kajciech Re: za i przeciw 05.08.09, 09:18
        a jak ktoś ma dom w którym wraz z rodzina mieszka od lat 20. XX
        wieku?
        • Gość: RAUBER to pozostaje kupić Stingery albo Geparda IP: *.spray.net.pl 05.08.09, 11:46
          to pozostaje kupić Stingery albo Geparda i urządzić strzelanie do kaczek znaczy jarząbków, czy tak na prawdę Falconów
          • Gość: Bulwa Re: Do dzieła IP: 142.94.86.* 05.08.09, 15:56
            Trzeba żadać by:
            - wszczęto dochodzenie dotyczące tego, kto zdecydował o ulokowaniu
            bazy lotniczej dla F16 w Poznaniu
            - ukarać winnych (degradacja generałów, zwolnienie niekompetentntch
            biurokratów itp.)
            - jak najwcześniej naprawić błędy podejmując szybko decyzje gdzie
            przenieść ten hałaśliwy bałagan.
      • bak_on Czy liczy sie tylko wygoda wojskowych? 06.08.09, 00:08
        To ze lotnisko zalozyli sobie Niemcy w czasie wojny na potrzeby Focke-Wulfa, to
        zaden niezbywalny dowod, ze lotnisko wojskowe ma tam istniec po wsze czasy. Inne
        czasy, inna sytuacja, inne samoloty inni gospodarze. Po raz ktorys powtarzam -
        lotnisko wojskowe nie nalezy do infrastruktury miasta.
        To ze lobby militarne wywalczylo dla wlasnej wygody, zeby lotnisko wojskowe
        znajdowalo sie w lini powietrznej raptem tylko 8 km od Starego Rynku, wcale nie
        swiadczy, ze reszta mieszkancow Poznania ma wyrazac zachwyt z powodu ryku F-16
        nad ich glowami.
        To ze ugieto sie przed wygoda oficerow pracujacych na lotnisku i dopuszczono do
        takiego stanu, ze lotnisko wojskowe znajduje sie niemal w centrum miasta, wcale
        nie znaczy, ze tego stanu rzeczy nie mozna zmienic. Poznan potrzebuje nowego
        lotniska w miejsce Lawicy. Krzesiny by sie bardzo dobrze do tego nadawaly.
        Argument, ze wydano sporo pieniedzy dla przyjemnosci dowodcow Jastrzebi i nie
        mozna przeniesc F-16 gdzies indziej zatem upada.
        • Gość: RAUBER Wykurzymy ich stąd!! Będą pikiety, blokady, pisma IP: *.spray.net.pl 06.08.09, 14:04
          Wykurzymy ich stąd!! Będą pikiety, blokady, pismami ich zatkamy. Będą pozwy dla
          podejmujących decyzje (i urzędów i pracowników), zahaczymy nawet Strasburg. Tu
          poszkodowani są wszyscy mieszkańcy, w tym biznesmeni, prawnicy. Kasa i know how
          się znajdzie!
          • Gość: RAUBER Re: Wykurzymy ich stąd!! Będą pikiety, blokady, p IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.09, 10:37
            ktoś zaproponuje jeszcze jakieś atrakcje dla umilenia wojsku życia???

blokada dróg dojazdowych do bazy tak, ale żeby przy okazji nie utrudniać życia
            mieszkańcom. To się da zrobić.
            • log82 Re: Protesty 08.08.09, 15:05
              Pikiety tam gdzie mieszkaja "latajacy" generalowie i reszta towarzystwa pracujaca na lotnisku
              • der-rauber Re: Protesty 10.08.09, 10:19
                oczywiście z zastosowaniem metody Samoobrony czyli przechodzenie po pasach w
                kółeczko :)
            • masster88 Akcja protestacyjna 09.08.09, 03:28
              Osoby, które są zaangażowane w temat powinny się skrzyknąć na żywo i podjąć
              wreszcie działania.

--

Moja propozycja, co można zrobić:

1. stworzenie portalu internetowego, w ramach którego znajdą się:

* opinie 5 ekspertów z różnych dziedzin, świadczące o negatywnym wpływie bazy na
              terenie Poznania
              - przede wszystkim potrzebni są urbaniści, specjaliści od zagospodarowania
              przestrzeni
              - dalej może być np. ktoś zajmujący się hałasem
              - dalej jakiś marketingowiec mówiący o obniżeniu atrakcyjności dużej części miasta
              - i koniecznie ktoś powiązany w jakiś sposób z wojskiem
              przydałoby się, żeby któryś ekspert podał realną z technicznego punktu widzenia
              alternatywę dla F16

* zbiór 10-15 wypowiedzi zaangażowanych mieszkańców

* lista miejsc, w których rozpocznie się zbieranie podpisów do petycji do
              odpowiedniego organu (Ministerstwo Obrony, jak się domyślam)

* zdjęcia przelatujących samolotów nad centrum miasta, filmy

* mała mapka miasta z wyróżnionym lotniskiem i na czerwono zakreślonym obszarem
              dookoła niego, wyrażającym jego negatywny wpływ na rozwój Poznania; może by się
              dało jakąś mapę np. dotyczącą hałasów, bo pojawianie się samolotów pewnie byłoby
              trudne do przedstawienia

* fragmenty analizy środowiskowej, jakichś planów rozwoju miasta i podobnych
              dokumentów, zwracające uwagę na negatywny wpływ F16

* bieżące informacje nt. podejmowanych działań, wycinki z prasy, fragmenty
              dyskusji dot. lotniska

* forum, na którym będzie można opracowywać formę współpracy, argumenty itd.

2. Nagłośnione medialnie pikiety

* pierwsza na początek akcji, z rozdawaniem ulotek mieszkańcom i petycją do
              władz miasta, żeby o mieszkańców zadbały (jak wiemy, nieskuteczna, ale zostanie
              nagłośniona), podczas tej pikiety rozpoczęta zostanie akcja zbierania podpisów z
              namiocikiem np. na Półwiejskiej; zachęcenie ludzi do robienia zdjęć F16
              przelatującym nad miastem (warto przed akcją się w takie wyposażyć, bo pewnie
              zaczną się wtedy pilnować przez jakiś czas)

* druga pikieta na końcu, po zebraniu podpisów, kończąca się wyjazdem
              przedstawicieli do organu decydującego z listą podpisów

* ważnym elementem obu akcji jest silny PR, połączenie merytoryki i emocji, ale
              bez pieniactwa, odpowiednie wcześniejsze poinformowanie mediów, również
              ogólnopolskich, o szczegółach i oczekiwaniach

3. Akcja zbierania podpisów

* podpisy zbierane do ksiąg w charakterystycznych punktach miasta, przede
              wszystkim w rejonie lotniska, ale również w centrum

* najlepiej zaangażować do tego zwykłe sklepy/łatwo dostępne dla przechodniów
              lokale usługowe osób zaangażowanych

* na witrynach lokali informacje o akcji; odnośniki do portalu zostawiamy na
              forach itd.

--

Terminy:

* optymalny moment na przeprowadzenie takiej akcji jest TERAZ, ponieważ mediom
              brakuje tematów. akcja powinna zakończyć się przed początkiem września, a trwać
              2 tygodnie. Ponieważ prawdopodobnie się to nie uda, można próbować przeprowadzić
              akcję w ostatnim tygodniu sierpnia i pierwszym września

* najlepiej przeprowadzić pierwszą akcję w sobotę, drugą po dwóch tygodniach w
              niedzielę i ogłosić wyjazd do ministerstwa w poniedziałek z rana. W dni
              weekendowe będzie najłatwiej dotrzeć do ludzi i zdobyć więcej miejsca w mediach.

--

Ale ja tu jestem tylko studentem, kontrolę powinni przejąć ludzie w stylu
              Włodka, którego chyba niestety wciąż nie ma.
              kto więc ruszy na żywo?
              • der-rauber Re: Akcja protestacyjna 10.08.09, 10:20
                Ja się włączam! Wielu innych również :)
                • Gość: RAUBER Re: Akcja protestacyjna IP: *.spray.net.pl 11.08.09, 09:58
                  to co na początek blokada osiedla czy od razu bazy???
                  • masster88 Re: Akcja protestacyjna 12.08.09, 01:31
                    Nie śpieszyłbym się tak z pikietowaniem, tylko najpierw zadbałbym o wsparcie
                    tzw. autorytetów, ludzi nauki.
                    Taka akcja nie może być odebrana jak kolejny wyskok mieszkańcom, którym nic nie
                    pasuje, jak z linią energetyczną.
                    Tutaj na wstępie trzeba pokazać: miasto ekonomicznie i społeczne traci. Na jego
                    obszarze są 2 lotniska ograniczające rozbudowę (już brakuje terenów pod
                    budownictwo wielorodzinne) i utrudniające funkcjonowanie mieszkańcom, którzy
                    dzień w dzień pracują i płacą regularnie podatki (np. przeloty nad miastem).

Na czele muszą znaleźć się ludzie poważni, szanowani. Takimi osobami są
                    przedsiębiorcy, znani lokalni społecznicy. Ja jestem studentem z Grunwaldu, mogę
                    tylko doradzać.

Proponuję więc jeszcze raz komuś zorganizowanie akcji w oparciu o wypisane wyżej
                    punkty i wcześniejsze doświadczenia. To ekonomia, gospodarka i świadomość
                    potrzeb społeczności powinny być na pierwszym miejscu, nie awanturnictwo -
                    chociaż pikieta może się odbyć - ale dla skuteczności akcji nie może ona być jej
                    podstawą.

Zachęcam do zorganizowania spotkania np. za tydzień w jakimś charakterystycznym,
                    łatwo dostępnym miejscu w pobliżu lotniska, ogłoszenia tego w sklepach dookoła itd.
                    Na tym spotkaniu powinien zostać omówiony plan, ustalony sztab akcji.

Muszę tutaj zastrzec, że zalecam współpracę również przez internet, tym
                    bardziej, że ja obecnie mogę tylko w ten sposób pomóc, bo wyjeżdżam w sierpniu z
                    Poznania.
                    Warto się na pierwszym spotkaniu jakoś minimalnie złożyć na stronę www i zebrać
                    parę osób, które skontaktują się np. z naukowcami z UAM i UEP. Myślę też, że
                    któryś z lokalnych polityków na pewno chętnie się pod nią podpisze, szczególnie
                    przed wyborami.

Rauber, jeśli jesteś osobą, która to może pociągnąć, albo znasz kogoś
                    kompetentnego, to w Twoich rękach rozwinięcie tego, zapewnienie wykorzystania
                    pomysłów.

W razie czego, zalecam kontakt ze Stowarzyszeniem "Ekologiczne Marlewo", które,
                    o ile się zorientowałem, organizowało wcześniejsze protesty i, jak zauważyłem
                    teraz, na stronie częściowo realizuje moje propozycje: www.marlewo.pl/
                    (ale np. zamiast zdjęć samolotów nad blokami ma galerię pól krzesińskich i
                    manifestacji).

Odradzam stanowczo natomiast kontakt z organizacjami anarchistycznymi (jak to
                    miało miejsce w przeszłości).

W razie potrzeby od soboty jestem dostępny mailowo.
                    • Gość: Bulwa Re: Akcja protestacyjna IP: 142.94.86.* 12.08.09, 15:47
                      Masster88
                      Masz rację!
                      Szkoda, że wyjeżdżasz w sierpniu z Poznania.
                      Niebawem jednak wrócisz, gdyż jesteś naprawdę potrzebny nie tylko
                      jako cenny doradca.
                      Poznań potrzebuje osób, zwłaszcza młodych, nie zaplątanych w różne
                      układy i sitwy. Takich, którzy poprowadzą innych, przywódców którzy
                      przede wszystkim ROBIĄ, nie marnując czasu na często zbędne dyskusje.
                      Sprawa jest oczywista. Trzeba zacząć działać.

• masster88 Re: Akcja protestacyjna 19.08.09, 02:02
                        Dziękuję Bulwa za miłe słowa i nadzieję. Również liczę, że z czasem uda się te
                        idee zrealizować.
                        Tymczasem...
                        Żałuję, że wciąż nie zgłosił się nikt, kto mógłby poprowadzić akcję.
                        Zapewniam więc, że po moim powrocie rozpocznę działania wśród osób spoza
                        tutejszego forum, aby doprowadzić akcję do skutku.
                        I muszę tutaj dodać, mimo optymizmu Bulwy, iż wiem, że w fazie realizacyjnej
                        akcji, nie mogę stać na jej czele.
                        To mimo wszystko powinna być osoba szanowana, z autorytetem, należąca do grupy
                        najbardziej poszkodowanych. Ktoś, kogo ludzie chętnie posłuchają.
                        Profil najlepszego przywódcy: osoba z wyższym wykształceniem, przynajmniej
                        trzydziestolatek, najlepiej przedsiębiorca, zamieszkały w pobliżu lotniska,
                        biorący aktywny udział we wcześniejszych inicjatywach obywatelskich,
                        rozpoznawalny w okolicy.
                        Samo zaangażowanie nie wystarczy i ja to akceptuję.
                        Osobiście, mimo wszystko, zrobię, co będę mógł i w akcji zamierzam być cały czas
                        aktywny.
                        A póki co zalecam robić zdjęcia, filmy z latającymi nad miastem samolotami.
                        Wkrótce się przydadzą.
                        • der-rauber Re: Akcja protestacyjna 20.08.09, 09:18
                          Z fotkami i filmami nie ma problemu. Te padliny co chwila zakłócają ciszę.
                        • Gość: RAUBER Co tu tak cicho gdy nad miastem głośno??? IP: *.spray.net.pl 28.08.09, 16:33
                          Co tu tak cicho gdy nad miastem głośno???
                          • masster88 Akcja protestacyjna - Wstęp do działania 01.09.09, 16:00
                            Dzisiaj wróciłem i informuję, że nawiązywanie kontaktów rozpocząłem.

Prosiłbym równocześnie o:

1. przesyłanie mi namiarów na osoby, które mogą zaangażować się w akcję z
                            informacją kto, w jakim charakterze potencjalnie itd.

gdzie te osoby mogą się znaleźć, co mogą robić?
                            trzeba utworzyć komitet organizacyjny, mieć miejsce na spotkania, trzeba zebrać
                            "wolontariuszy" (to osoby, które np. w swoich lokalach by udostępniały listy do
                            podpisywania się pod protestem albo redagowały stronę) i odnaleźć specjalistów
                            np. od gospodarki przestrzennej, wojskowości (to się bardzo przyda!).

nie musicie znać osobiście tych osób, wystarczy ogólna wiedza o nich, i tak na
                            pewno je sprawdzę sam.

2. osobiste zgłaszanie gotowości do udziału (podobnie jak w punkcie pierwszym)

3. przesyłanie mi zdjęć i filmów F-16 nad miastem z informacją, w jakich
                            rejonach były .
                            Proszę przy tym o rozwagę i obiektywizm, nie każdy materiał się nadaje, a ja mam
                            ograniczony czas.
                            Wydaje mi się, że pewnie przyda się przy tym wpisać w treści maila:
                            "Zezwalam na wykorzystywanie i rozpowszechnianie przesłanych przeze mnie
                            materiałów."
                            Przesłanie maila rozumiem jako taką zgodę, ale na wszelki wypadek proszę również
                            o taki wpis.

4. rozmowy ze znajomymi, sąsiadami w temacie, upowszechnianie informacji o pomyśle

Maile proszę wysyłać na adres: masster88 -at- wp.pl
                            Proszę o niepublikowanie danych o różnych osobach tutaj.
                            • Gość: Bua Re: Akcja protestacyjna - Wstęp do działania IP: 142.94.86.* 04.09.09, 00:05
                              masster88
                              mam nadzieje zgromadzi odpowiednich ludzi.
                              Życze powodzenia!
                            • masster88 Re: Akcja protestacyjna - Wstęp do działania 15.09.09, 23:53
                              Jak się słucha ostatnio efektownych przelotów?

W ramach akcji podejmuję ze swojej strony odpowiednie działania, coś się rusza,
                              ale muszę przyznać, że jestem rozczarowany faktem, że z tego forum nikt do mnie
                              nie napisał.
                              Czy ten wątek jest tylko do narzekania? Albo piszące tu osoby myślą, że sprawę
                              naprawdę można załatwić bez ich udziału?

Napisałem wyżej, co jest potrzebne, proszę o zgłoszenia, choćby o zdjęcia,
                              nagrania. Zrobienie zdjęcia zajmuje mniej czasu niż napisanie nowego posta, a
                              może być bardziej cenne i więcej wnoszące.

I to nie jest tylko wymieniany wszędzie hałas czy przeloty nad centrum: w
                              mieście zablokowane są olbrzymie tereny pod inwestycje. Deweloperzy wciskają się
                              na stare osiedla, ludzie przenoszą się do podpoznańskich gmin. Firmy też wolą
                              tam się budować. Poznań na tych procesach traci i tak będzie, dopóki nie
                              zmobilizuje się nas naprawdę dużo.

Czekam na maile.
                              • der-rauber Re: Akcja protestacyjna - Wstęp do działania 10.11.09, 23:16
                                Masster rzuć okiem w skrzynkę.
                                • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Akcja protestacyjna - Wstęp do działania IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.11.09, 18:20
                                  a przede wszystkim blokuje się możliwość rozwoju lotniska cywilnego na
                                  Krzesinach. Posłuchajcie, w świetle kontrposunięcia wojska jakim jest darowanie
                                  Marszałkowi gruntów po nieużywanej już bazie wojskowej na Ławicy, odpadnie
                                  wkrótce jeden z najważniejszych argumentów czyli brak możliwości rozwoju Ławicy.
                                  A wszyscy wiemy, że rozwój połączeń na lotnisku leżącym 5 km od Ratusza to
                                  proteza rozwoju. Dlatego jak to przeczytałem, to uzmysłowiłem sobie, ze now or
                                  never. Za pół roku będzie po sprawie. Sprawę trzeba nagłośnić, rozruszać i to
                                  szybko, tak by udało się przeprowadzić serię demonstracji do wiosny. Petycje to
                                  już za mało. Trzeba zorganizować opinię publiczną. Myślę, że bez zaangażowania i
                                  przekonania polityków, radnych, dziennikarzy, organizacji społecznych jak
                                  MyPoznaniacy i potencjalnych uczestników protestów NIC się nie zmieni, gdy tylko
                                  dość sprawny Marszałek (któremu ogólnie życzę powodzenia, np. w sprawie
                                  północnego domknięcia IV ramy) przygotuje program rozwoju Ławicy na nowych terenach.

Dziwicie się dlaczego nikt nie napisał? A jak ma napisać skoro to jedna z
                                  wypowiedzi w wątku liczącym 120 ileś wpisów? Kto to jeszcze z zainteresowaniem
                                  śledzi? Chciałem założyć nowy wątek pod tytułem Poznań Krzesiny Airport, ale
                                  pomyślałem, że to byłoby nie w porządku wobec Masstera. Załóż proszę nowy wątek
                                  i zacznijmy od zbierania pomysłów, ustalmy, że w tym tygodniu:
                                  - spiszmy wszystkie pomysły i do końca tygodnia je wydyskutujmy ustalając
                                  harmonogram działań
                                  - napiszemy każdy do ludzi, którzy się aktywnie zalogowani wypowiadali przeciw
                                  F16 na ich maile Gazetowe - może część z nich czytuje i się wypowie. Jak Master
                                  pisałeś potrzebujemy szerokiego grona ludzi gotowych do aktwności w swoim
                                  czasie. Ja mam problem, że wdrażam się w nową firmę i od lata jestem w Warszawie
                                  albo w Zachodniej Europie, a w Poznaniu w weekendy. Ale myślę, że np.
                                  demonstrację przed Starym Browarem można zrobić w sobotę by widział ją tłum itd.
                                  time for action!
                                  • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Akcja protestacyjna - Wstęp do działania IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.11.09, 18:21
                                    Z adresu wlodekzpoznania praktycznie nie korzystam, ale Rauber zna mój prywatny
                                    adres.
                                    • masster88 Re: Akcja protestacyjna - Wstęp do działania 14.11.09, 18:59
                                      Włodku, w temacie dzieje się dużo więcej niż w tej chwili słychać. I opinię
                                      publiczną na pewno to zainteresuje.
                                      Kontr-działania są prowadzone, jest w nie nawet zaangażowanych kilka
                                      organizacji. Osobiście się w te działania włączyłem z pomysłami i staram się na
                                      bieżąco wspierać.

Odpisałem już wcześniej Rauberowi, daję zielone światło do przekazania
                                      wiadomości i Tobie.

Zgadzam się z Twoim spojrzeniem, które obejmuje również kwestię Ławicy, Twoje
                                      wsparcie, szersza wiedza w związku z tym bardzo się przydadzą.

w razie czego jeszcze raz: masster88@wp.pl
    • bak_on Re: F16 WON z Poznania! 20.08.09, 12:35
      Niestety wakacje od ryku F-16 sie koncza.
      miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,6945679,Glosny_powrot_F_16_do_Poznania.html
      • der-rauber Re: F16 WON z Poznania! 20.08.09, 12:38
        oni nam, my im, teraz damy im popalić, dalej Wiara, szykujemy się do blokady
        dojazdów do bazy. Samoobrona mogła chodzić w kółko po pasach? My też możemy...
        • Gość: Bua Re: F16 WON z Poznania! IP: 142.94.86.* 26.08.09, 16:30
          Oczywiscie warto rozpocząć protesty.
          Blokować można też dojazdy do osiedla wybudowanego dla pracowników
          tej bazy. Kto zna adres?
          • der-rauber Re: F16 WON z Poznania! 07.09.09, 09:55
            Gdzieś na Strzeszynie. Ale nie wiem dokładnie. Lepiej zablokować wjazd do bazy,
            żołnierzyki postoją w korkach to spiszą raporty o spóźnieniach. A te będą
            trafiać na biurka wyżej i wyżej. A media będą o tym na bieżąco informowane.
            • der-rauber pamiętamy o F-16, wojsko nie da o sobie zapomnieć 09.09.09, 23:17
              pamiętamy o F-16, wojsko nie da o sobie zapomnieć
            • Gość: Bua Re: F16 WON z Poznania! IP: 142.94.86.* 05.10.09, 15:00
              Google Map pokazuje Strzeszyn Grecki.
              Zdjęcia satelitarne są niestety nieaktualne i nie widać na nich
              budynków nowego siedla zbudowanego specjalnie dla lotników i ich
              rodzin.
    • Gość: RAUBER Re: F16 WON z Poznania! IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.09, 11:16
      Nad Dębcem już dwa razy padliny przeleciały.
    • Gość: RAUBER pilnujemy pilnujemy IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.09, 20:14
      pilnujemy pilnujemy, dosyć hałasu w mieście, ostatnio mało tu bywam bo mnie
      codzienność blokuje, ale temat nie umiera!
      • roninpoland Re: pilnujemy pilnujemy 22.09.09, 22:32
        I like to fly :-)))
        • Gość: RAUBER Re: pilnujemy pilnujemy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.09, 00:24
          a ja lubię zestrzeliwać
    • der-rauber kiedy im się wreszcie paliwo skończy? 15.10.09, 20:07
      kiedy im się wreszcie paliwo skończy?

tak jak te rzęchy nas wkurzały tak wkurzają, to że mam zapieprz na co dzień nie
      oznacza że temat ma zaniknąć, naduszamy! naduszamy!

F-16 won z Poznania!!!
      • vipunia Re: kiedy im się wreszcie paliwo skończy? 21.10.09, 22:37
        ehh.. dzisiaj tyle nad Puszczykowem latali, że gdybym tylko mogła to nagrałabym
        na kamerę i wysłała do MON, żeby sprawdzili czy mam omamy... skoro tu nie
        latają. Hałas potworny...
        • wlodekzpoznania Re: kiedy im się wreszcie paliwo skończy? 22.10.09, 22:22
          obiecałem akcję, ale na razie jestem tak pochłonięty, że nie mogę dotrzymać
          słowa. Widzę, że niecierpliwość wzrasta. A pamiętajmy, że temat będzie tak długo
          realizowalny dopóki nie rozstrzygną się wybory prezydenckie. Czyli akcja
          społeczna musi zostać rozegrana wiosną i doprowadzić do napiecia, które
          zaangażuje rząd, tak by ten mógł popracować nad projektem przez lato i przed
          wyborami prezydenckimi ogłosić dobrą nowinę. Inaczej ZERO głosów z Poznania ;-)
          Postaram się przez listopad na powrót uaktywnić na forum. Na razie nie mogę.
          • der-rauber Re: kiedy im się wreszcie paliwo skończy? 23.10.09, 12:51
            Mam to samo, np wczoraj miałem zapieprz od 2 nad ranem i powrót od klienta ok
            20-ej.

Ale tematu nie odpuścimy. Trzeba się zorientować kiedy jacy nasi posłowie mają
            konferencje prasowe i trzeba ich pomęczyć pytaniami. Oraz wcisnąć im w łapy
            rodzaj harmonogramu który będziemy im pilnować.
      • der-rauber Re: kiedy im się wreszcie paliwo skończy? 29.10.09, 12:37
        Nad Dębcem latają regularnie. Podobno nie latają nad Naramowicami i os.
        Łokietka. Pewnie że latają.

F-16 won z Poznania!
      • der-rauber Re: kiedy im się wreszcie paliwo skończy? 05.11.09, 05:50
        Mam wrażenie że wczoraj sobie nie polatali. Co jest? Śnieżek z deszczem
        spowodował że cuda techniki nie startowały? A może pas był śliski?

F-16 won z Poznania!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka