Dodaj do ulubionych

PEC jak Polmos???

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 13:31
Informacja o sprzedaży PEC-u francuzom budzi we mnie pytanie: czy konsumenci
ciepła miejskiego wyjdą na tym interesie jak pracownicy Polmosu na niezwykle
korzystnej sprzedaży swej firmy? Słyszałem brednie jakiegoś mydłka z
magistratu, że cena tej energii może zmienić się jedynie o wielkość inflacji,
ha ha ha ! Proponuję zapisać sobie aktualną cenę energii w kajeciku i porównać
za czas jakiś z nową ceną! Francuzi kupią PEC pewno po to by do niego dopłacać!
Kolega podpowiedział mi ciąg dalszy: francuzi po kupnie "zrestrukturyzują"
firmę, czyli wywalą na zbity pysk pracowników (patrz Polmos i inne), zaorają
firmę, my założymy sobie baterie słoneczne a oni będą brać za to pieniądze. Te,
moderator - teraz już jest dobrze?
Obserwuj wątek
    • kilimek Re: PEC jak Polmos??? 01.02.02, 13:42
      ciekawe jak wyglada sytuacja PEC w innych duzych miastach
      czy ktos cos wie na ten temat ?
    • Gość: salog Re: PEC jak Polmos??? IP: 195.216.103.* 01.02.02, 16:48
      Oj, oj Proletariusze wszytskich krajów łąćzcie się!
      Jeżeli zostali zwolnienie ludzie z Polmosu to jest to starsznie przykre (sam
      kiedys byłem wyrzucony), ale firma musi produkować swe produkty po najniższych
      kosztach. Zwiększanie wydajności pracy tych którzy pozostają przyczynia się w
      długim okresie czasu (niestety nie od razu) do powstawania nowych miejsc pracy.
      Dlaczego PEC ma zatrudniać więcej ludzi niż jest to niezbędne (nie wiem czy w
      ogóle ktoś chce tam kogoś zwalniać)...)
      Może po prstu chodzi o to, że taka komunalna firemka to doskonała synekura vide
      PZU.
      Wszystko co prywatne jest lepsze i bardziej efektywne. Tak na marginesie to
      przydałąby sie konkurencja dla nich! Wtedy żaden ceny by nie poszły w górę...
      • Gość: XXL Re: PEC jak Polmos??? IP: *.echostar.pl 01.02.02, 16:58
        Gość portalu: salog napisał(a):

> Wszystko co prywatne jest lepsze i bardziej efektywne. Tak na marginesie to
        > przydałąby sie konkurencja dla nich! Wtedy żaden ceny by nie poszły w górę...

Tak jest, stać nas na drugą i trzecią sieć ciepłowniczą he, he....
        Zagadka :
        Ko zapłaci te setki milionów za nową sieć ???
    • Gość: P.B Re: PEC jak Polmos??? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 20:09
      Gość portalu: stoik napisał(a):

> Informacja o sprzedaży PEC-u francuzom budzi we mnie pytanie: czy konsumenci
      > ciepła miejskiego wyjdą na tym interesie jak pracownicy Polmosu na niezwykle
      > korzystnej sprzedaży swej firmy? Słyszałem brednie jakiegoś mydłka z
      > magistratu, że cena tej energii może zmienić się jedynie o wielkość inflacji,
      > ha ha ha ! Proponuję zapisać sobie aktualną cenę energii w kajeciku i porównać
      > za czas jakiś z nową ceną! Francuzi kupią PEC pewno po to by do niego dopłacać!
      >
      > Kolega podpowiedział mi ciąg dalszy: francuzi po kupnie "zrestrukturyzują"
      > firmę, czyli wywalą na zbity pysk pracowników (patrz Polmos i inne), zaorają
      > firmę, my założymy sobie baterie słoneczne a oni będą brać za to pieniądze. Te,
      >
      > moderator - teraz już jest dobrze?

Jak PECu nie sprzedadzą, to możemy zapomnieć o nowych tramwajach. Tak czy siak
      wszysko należy sprywatyzować. Ja jestem za!
      • Gość: tur Re: PEC jak Polmos??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 20:57
        A jaki jest związek przyczynowy między sprzedażą
        PEC a nowymi tramwajami?.
        Czy to nie jest tak żejak nie sprzedam własnego domku
        to nie kupię sobie ostatniego modelu BMW.
        • cesar01 Re: PEC jak Polmos??? 01.02.02, 21:08

uwazam ze poziom wladzy sie obniza. Jednoczesnie poziom korupcji sie zwieksza.
          Spolki miejskie to dobre miejsce do obsadzenia dla swojej siczy. Z drugiej
          strony jest inwestor, ktory chce na tej prywatyzacji zarobic. Ponoc ma to sie
          jemu zwrocic w przeciagu 15 lat. Do tego momentu maja byc wylozone znaczne
          pieniadze na dalsze modernizacje sieci cieplowniczej i inne rzeczy. Cena ciepla
          ma rosnac zgodnie z aktualna inflacja. Ma tez byc przeprowadzona
          restrukturyzacja zatrudnienia.

Jesli umowy zawarte teraz nie zostana dotrzymane, to bedzie to wielka porazka
          m. in. pana prof. Frackowiaka szefa jednej z najwiekszych firm doradczych w
          Polsce, czlonka wielu rad nadzorczych. Powinien wtedy stracic swoja
          wiarygodnosc, bo po prostu zle doradzal.
      • Gość: stoik Re: PEC jak Polmos??? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 09:46
        Niestety, nie przekonujesz mnie. Czy ktokolwiek zadał sobie trud w tym kraju i
        zrobił statystykę: ile z "koniecznie" prywatyzowanych i "koniecznie" później
        sprzedawanych inwestorowi zagranicznemu firm ostało się w naszej rzeczywistości
        gospodarczej??? Nie chodzi o tani populizm ale o pewne podsumowanie - co z tego
        wszystkiego wyszło. Zauważcie, że tzw. ekonomiści i stratedzy gospodarczy
        unikają tego tematu. Znamy najczęściej tylko początek: firma X została
        sprywatyzowana, firma Y została sprzedana inwestorowi zagranicznemu z bardzo
        korzystnym pakietem socjalnym. I co potem??? Ostatni przykład, właśnie Polmosu -
        ludzie dostają "propozycję nie do odrzucenia", mimo owego korzystnego pakietu.
        Francuzi nie mogli uwierzyć własnym oczom, jakie laboratoria i jak wypsażone
        były i jeszcze są(?) w Polmosie. Prawdopodobnie będą one wycięte. Są w Poznaniu
        inne przykłady takiego "załatwienia" sprawy. "Żelazna dama", która właśnie
        doczekała swego marmurowego cienia w Wlk. Brytanii, stwierdziła kilka lat temu,
        że tempo prywatyzacji w Polsce jest za duże, że nie opanujemy problemów
        społecznych jakie towarzyszą tego rodzaju przemianom. Coś mi się zdaje, że z
        szumnych zapowiedzi o konieczności transformacji gospodarczej u nas - po tych
        zmianach i tak przeprowadzonych zostaną tylko "świeże i chrupiące bułeczki" -
        czy ktoś to jeszcze pamięta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka