Dodaj do ulubionych

Sprawozdanie finansowe

04.03.15, 21:16
Witam, jestem nowym właścicielem lokalu w małej wspólnocie mieszkaniowej, gdzie blok zarządzany jest przez Przedsiębiorstwo Gospodarki Mieszkaniowej.

Niedawno otrzymałem sprawozdanie finansowe i zaciekawiła mnie różnica w przychodach/kosztach za rok 2013 i 2014 z tytułu energii elektrycznej (pozycja numer 3 i 13 na zdjęciu), która wynosi ok. 3500 zł. Dodam, iż ani liczba podmiotów (PEC oraz lokalny dostawca mediów rtv), ani urządzenia pobierające energię elektryczną się nie zmieniły w tym czasie. Nie było żadnych wymian urządzeń, żadnych dodatkowych remontów na bloku.

Na dzisiejszym zebraniu po zadaniu pytania, skąd nagle takie zużycie energii na bloku przez podmioty zewnętrzne, zostałem zbyty odpowiedzią, iż te kwoty i tak się bilansują na zero, a skok jest spowodowany prawdopodobnie wymianą oprogramowania do księgowości, które niby uwzględnia od nowego roku "refakturowanie kwot" (jeśli dobrze to zrozumiałem) za ciepło z PEC'u.

Co do bilansowania, to trochę dziwna odpowiedź, bo równie dobrze można sobie wpisać przychód 10000 zł i koszty 10000 zł za energię elektryczną i to się bilansuje na zero. Nie rozumiem tylko tego, dlaczego w poprzednich latach, jeśli był inny sposób "fakturowania bądź prowadzenia księgowego" niż teraz, takich kosztów/przychodów nie uwzględniano w innych pozycjach sprawozdania finansowego, bo chyba takie kwoty powinny gdzieś się raczej pojawić w sprawozdaniu finansowym, a nie nagle pojawiać się znikąd, bo zmieniło się oprogramowanie?

Sprawozdanie w linku!
zapodaj.net/9e8f4410e68b4.jpg.html
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Sprawozdanie finansowe 05.03.15, 10:00
      Opisana przez ciebie sytuacja to klasyka gatunku. Pracownicy PGM nie są zainteresowani analizą kosztów, sprawdzeniem, oszczędzaniem itp. To są ludzie, którzy biorą pensję, ale bez świadomości, że tę pensję ty im płacisz. Dopóki nie przejdziecie na zarząd właścicielski tego nie zmienisz.

U mnie sporo zaoszczędziliśmy na prądzie sprawdzając i regulując czujki na klatkach schodowych. Teraz robimy to co roku w ramach przeglądu elektrycznego.
      • mire_k56 Re: Sprawozdanie finansowe 05.03.15, 16:15
        lolol38 - chyba się zbytnio nudzisz i szukasz jakiś haków. Z przedstawionego przez Ciebie Rozliczenia finansowego WM wnioskuję ,że macie dobrą, rzetelną firmę zarządzającą, a sprawozdanie jest "nadwyraz czytelne", prawie wzorcowe. Dla WM bilans jest zero, być może księgowa "wcisnęła tam coś co nie wiedziała gdzie wcisnąć", dla niej się zbilansowało. Swoją drogą administrator powinien potrafić rzetelnie to wytłumaczyć.
        koziorozka - odniosłem wrażenie ,że nie przeczytałaś dokładnie co napisał lolo38.
        Domniemywam ,że lolo38 mieszka w 40-50 lokalowej WM, gdzie oświetlenie klatek schodowych to 500 zl, żadna sensacja.
        Nie wiem o jakie czujki ci chodzi? Chyba nastawienie automatu klatkowego. To zrobi nawet gimnazjalista. A przegląd elektryczny robi się raz na 5 lat. Chociaż kto bogatemu zabroni.
        • lolol38 Re: Sprawozdanie finansowe 05.03.15, 22:15
          Wspólnota ma 20 lokali, czujki były robione, stąd energia elek klatek jest niższa.

mire_k56, nie jestem księgowym, ale nie można wciskać w bilans czegoś, co pojawia się znikąd. Bo nawet jeśli w 2014 roku dodano te przychody i koszta w energię elektryczną, to w takim razie z którejś pozycji musiano by ją odjąć. Przecież w bilansie są uwzględniane chyba wszystkie rachunki, faktury, itd., dla poszczególnych pozycji. A w tym przypadku, przy zmianie oprogramowania, pojawia się nagle dodatkowa faktura za zewnętrznego użytkownika energii elektrycznej. Czemu tego nie uwzględniano w poprzednich latach w innych pozycjach w takim razie? Nie twierdzę, że to spisek, ale też tego nie wykluczam. :-)
          • mire_k56 Re: Sprawozdanie finansowe 07.03.15, 11:58
            Rzeczywiście nie masz większych problemów, więc zajmujesz się mniejszymi. Więc zajmij się tym co rzeczywiście mi się nie podoba, tj. kosztami administracyjno-księgowymi. Macie dwa razy mniejszą WM niż moja a większe koszty. Czyli Was doją stawką podwójną. Ale widocznie wolisz zajmować się sprawami podmiotowa zewnętrznych. POWODZENIA.
            • piotrderkacz Re: Sprawozdanie finansowe 09.03.15, 15:55
              Jeśli są jakieś wątpliwości co do pracy zarządcy nieruchomości zawsze można zlecić audyt wspólnoty. Prostsze to niż zmiana zarządcy, pomaga rozwiać wątpliwości i wskazać ew. obszary do poprawy. Jakby co służymy pomocą adminion.pl/audyt-wspolnoty-mieszkaniowej/
              • mire_k56 Re: Sprawozdanie finansowe 09.03.15, 16:21
                O, nadleciały sępy. Po likwidacji Komisji Odpowiedzialności Zawodowej, jedni zarządcy będą oceniać drugich, ale Petunia non olet.
    • nowikana Re: Sprawozdanie finansowe 09.03.15, 19:36
      A nie możesz po prostu zadać zarządowi nurtujące Cię pytanie na piśmie? Przede wszystkim co to takiego energia elektryczna "użytkowników zewnętrzych", kto pokrywa te koszty, i skąd ten 30 krotny wzrost. Trochę to wszystko dziwnie wygląda, ale bez znajomości konkretnej wspólnoty trudno udzielić sensownej odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka