Dodaj do ulubionych

Wirus na mzdik.pl

23.10.09, 20:56
Na stronie internetowej radomskiego MZDIK gnieździ się jakiś wirus, który prawdopodobnie uszkadza rejestr windy. Objawem jest uruchomienie się komputera z czarnym pulpitem i kursorem myszy. Uważajcie!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Laki Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 23.10.09, 22:33

Nic tam nie ma. Usuń Avasta i zainstaluj coś lepszego.
    • Gość: tomusP Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.chello.pl 24.10.09, 01:07
      Potwierdzam, dokładnie tak miałem z jednym z komputerów z zainstalowanym i na
      bieżąco aktualizowanym Kasperskym..
      • Gość: Wirus Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 17:33
        co się dzieje z tymi wirusami
        • Gość: Laki Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 24.10.09, 20:59

Tam nie ma żadnego wirusa, Byłem na tej stronie 5 minut temu i nic !!!
          • Gość: tomusP Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.chello.pl 24.10.09, 21:18
            Teraz już chyba ok. W poprzednią niedzielę sprawdziłem autobus, wyłączyłem kompa
            a po powrocie tylko czarny ekran i wskaźnik myszy.
            • Gość: WR Re: Wirus na mzdik.pl to Czyż wraz z IP: *.radom.vectranet.pl 25.10.09, 17:25
              jego zastępcami i wspierającym ich Kosztowniakiem. Takich
              nieudaczników wirusujących miejską komunikację to ze świecą szukać w
              świecie!
    • darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 26.10.09, 00:53
      Wirusa nie widzę, za to po wysłaniu e-maila pod jeden z "oficjalnych" adresów MZDiK dostaję raport, że adres jest nieprawidłowy... Ciekawe...
      • Gość: nieznajomy Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 26.10.09, 08:50
        ja za to straciłem wszystko na swoim kompie dzięki temu wirusowi, więc
        radzę nie odwiedzać tej strony, bo za dużo to potem kosztuje
        • Gość: Ewel K. Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 26.10.09, 18:31
          Lanie wody. Korzystam z tej strony. Nie ma na niej żadnych wirusów (mam jeden z
          najskuteczniejszych pakietów - firewall + antywirus).
    • Gość: Serwis Motocyklowy Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.algo.radman.pl 04.11.09, 16:58
      Witam, jednak jest. jeden z moim laptopow padl na mzdik, zostal
      wylaczony a nastepnego dnia w pracy czarny ekran... Ale dane
      uratowane
    • Gość: koko Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 04.11.09, 22:33
      Jest wirus. Prawdopodobnie na rozkładach jazdy. Mi siadł komp. A potem okazało
      się że sąsiadowi też. Pogrzebałem trochę w sieci i po objawach zdaje się że to
      sasser.
    • Gość: wers Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.ats.pl 14.11.09, 14:43
      Mam coś takiego:
      "Strona zgłoszona jako dokonująca ataków
      Strona www.mzdik.pl została zgłoszona jako strona stanowiąca zagrożenie i
      została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa.

Tego rodzaju strony mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne
      dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system.

Niektóre szkodliwe strony celowo rozpowszechniają niebezpieczne oprogramowanie,
      ale większość z nich działa na serwerach, na które nastąpiło włamanie."

Po zignorowaniu:

Bezpieczne przeglądanie
      Strona diagnostyczna dla www.mzdik.pl/rozklady

Jaki jest obecny stan witryny www.mzdik.pl/rozklady?

Witryna znajduje się na liście podejrzanych witryn — jej odwiedzenie może
      spowodować uszkodzenie komputera.

W ciągu ostatnich 90 dni część tej witryny została 1 raz(y) umieszczona na
      liście witryn mających związek z podejrzanymi działaniami.

Co się działo podczas odwiedzin Google w tej witrynie?

Liczba stron przetestowanych w witrynie w ciągu ostatnich 90 dni: 137. Testy
      wykazały, że niektóre (77) z nich powodowały pobranie i zainstalowanie
      złośliwego oprogramowania bez zgody użytkownika. Robot Google po raz ostatni
      odwiedził tę witrynę 2009-11-13, a ostatni raz podejrzana treść została w niej
      wykryta 2009-11-12.

Malicious software includes 4 scripting exploit(s).

Liczba domen, w których przechowywane jest złośliwe oprogramowanie: 1. Są to
      między innymi następujące domeny: nextv.co.jp/.

This site was hosted on 1 network(s) including AS8308 (NASK).

Czy ta witryna działa jako pośrednik w dalszym rozpowszechnianiu złośliwego
      oprogramowania?

W ciągu ostatnich 90 dni witryna www.mzdik.pl/rozklady nie funkcjonowała
      jako witryna pośrednicząca w rozpowszechnianiu wirusów.

Czy ta witryna przechowuje złośliwe oprogramowanie?

Nie, w ciągu ostatnich 90 dni w tej witrynie nie znajdowało się złośliwe
      oprogramowanie.

Co mogło być przyczyną?

W niektórych przypadkach aplikacje firm trzecich mogą dodawać złośliwy kod
      do wiarygodnych witryn, co powoduje wyświetlanie ostrzeżenia.

Kolejne kroki:

* Powrót na poprzednią stronę.
      * Jeśli jesteś właścicielem tej witryny, możesz poprosić o ponowne
      przeanalizowanie swoich stron za pośrednictwemNarzędzi dla webmasterów. Więcej
      informacji na temat procesu sprawdzania witryn znajduje się w Centrum pomocy dla
      webmasterów
    • pitagor Re: Wirus na mzdik.pl 14.11.09, 16:13
      Jest, przynajmniej wg google:
      img17.yfrog.com/img17/9267/47070861.jpg
      • Gość: adek Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.09, 18:00
        Słuchajcie, co jest z tą stroną? Nie mogę sprawdzić nawet rozkładu jazdy, bo mój
        komputer nie chce mnie wpuścić na tą stronę. Mam taką samą informację jak
        opisujecie powyżej. Gdzie jeszcze mogę sprawdzić rozkład jazdy MPK?
        • pitagor Re: Wirus na mzdik.pl 14.11.09, 19:19
          Ma funkcje pokazującą najbliższy kurs: rozklady.komunikacja.radom.pl
    • double.dog Re: Wirus na mzdik.pl 14.11.09, 19:33
      Ja pie...e !!! Za co informatycy UM i MZDiK biorą kasę ???? Czy żaden geniusz
      (informatyk) nie potrafi załatwić tego problemu ?? Tak to jest jak zamiast
      fachowców przyjmuje się do pracy niedouczonych krewnych.
      • Gość: star5555 Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 14.11.09, 21:51
        już 5 kompów padło w moim otoczeniu rodzina, przyjaciele i ja xD ten
        wirus to raczej typ kodu skryptowego wstrzykniętego na podstronę
        rozkłady... czasem się zdaża że tego skryptu nie ma co oznacza że
        nie złapiemy tego wirusika natomiast niestety czasem się zdaża że
        stronka się zawiesza co oznacza że wirusik już coś kombinuje w miare
        szybko zamknięta strona może uratować was przed formatem. U mojej
        koleżanki spowodował to co u każdego czyli czarny pulpit albo
        zweiszke na logo windows + partycja D: Błąd dostępu co moze
        nareperować Combofix ;) przetestowane programy na tym wirusiku czyli
        Avast który spełnił swoją blokadę oraz NOD 32 (ten to nawet nei
        zczaił że coś jest grane i format lol. Napisałem do mzdik że mają
        wirusa to mnie olali i zignorowali to pewnie ;/ żal.com.pl ich xD
        • Gość: Robak nie ksiądz Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.anonymouse.org 14.11.09, 21:56
          jak dostaną kilka pozwów o zwrot kasy za utratę danych to oprzytomnieją
          • Gość: pasazer Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 14.11.09, 23:06
            wirus jest tylko w rozkladach jazdy
            pozostale podstrony mzdik.pl powinny byc bezpieczne
            na miejscu mzdik rozwiazal bym umowe z firma u ktorej trzymaja strone skoro nie
            potrafi sobie poradzic z zabezopieczeniem serwera przed atakami
        • darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 15.11.09, 00:46
          Gość portalu: star5555 napisał(a):
          > Napisałem do mzdik że mają
          > wirusa to mnie olali i zignorowali to pewnie

A dostałeś potwierdzenie, że e-mail dotarł do MZDiK? Ja pisałem na jeden z
          oficjalnych adresów: drogi@mzdik.pl i dostałem raport, że adres jest niepoprawny...

PS.Na blogu
          p.Bohdana
          Karasia
          jest również informacja o "forumowym" wątku wirusa oraz innych
          atrakcjach zafundowanym Radomianom przez MZDiK...
          • Gość: Laki Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 15.11.09, 11:13
            Nie wiem gdzie wy macie tego wirusa ja wchodziłem na tą stronę i nie mam
            problemu z kompem.

Naj więcej problemów mają osoby nie posiadających legalnego systemu ,a co za tym
            idzie wszystkich poprawek , drugą sprawą jest ten Pseudo Antywirus Avast. Dużo
            lepszym i też darmowym jest AVG.
            • Gość: adek Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.09, 15:07
              Bo masz słabe zabezpieczenie i dlatego wchodzisz na tą stronę, a do tego jak
              korzystasz jeszcze z IE to już nie ma o czym gadać. Mój kaspersky jakoś mnie nie
              chce wpuścić na tą podstronę.
    • Gość: Simone Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.09, 16:05
      Miałam to samo. Do jakiegoś czasu strona działa bez problemów, po jakimś czasie
      wyskakiwał co jakiś czas komunikat od antywirusa żeby przerwać połączenie. PO
      kliknięciu ok strona się nie ładowała, a jak brałam anuluj to normalnie
      wyskakiwało okienko z rozkładem. Miałam tak parę razy jak wchodziłam na tą
      stronę aż do czasu jak się zawiesił komp. Po restarcie nic już się nie dało
      zrobić. Od nowa musiałam stawiać system:-/. Nie wiem co oni mają na tej stronie,
      zwłaszcza że to stronka MPK:-/ chyba powinni ją tak zrobić żeby nie było żadnego
      zagrożenia.Po postawieniu systemu dalej wchodze na tą stronę ale na razie nie
      mam takich komunikatów, tylko ciekawe do kiedy:-)
      • Gość: elka Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 17.11.09, 09:48
        JA TEZ BEZ PRZERWY KORZYSTAM Z ROZKLADOW I NIE MAM ZADNEGO PROBLEMU
        • Gość: autor Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 17.11.09, 10:08
          Dopóki korzystasz z Internet Explorera, nawet nie masz pojęcia o zagrożeniu...
      • Gość: abc Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.09, 21:08
        ta strona nie nalezy do MPK tylko MZDiK
    • Gość: autor Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 16.11.09, 19:23
      Na stronie mzdik.pl/rozklady w plikach htm i html został doklejony złośliwy kod,
      wczytujący - oprócz widocznych rozkładów jazdy autobusów - stronę z zupełnie
      innego serwera. Z tego, co udało mi się w miarę bezpiecznie podpatrzeć, jest to kod:
      <script nelliepratherfoundation.org/updates/temp.php ></script>

Po kliknięciu na rozkład jazdy jakiejkolwiek linii autobusowej, Firefox
      wyświetla następujący komunikat:

Witryna zgłoszona jako dokonująca ataków!

Witryna www.mzdik.pl została zgłoszona jako witryna stanowiąca zagrożenie i
      została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa.

Tego rodzaju witryny mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne
      dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system.

Niektóre szkodliwe witryny celowo rozpowszechniają niebezpieczne
      oprogramowanie, ale większość z nich to witryny, na które nastąpiło włamanie.

Co ciekawe - Internet Explorer nie wyświetla podobnego komunikatu, więc można
      nieświadomie uszkodzić system na komputerze. Nawet google, po wpisaniu w
      wyszukiwarkę adresu mzdik.pl/rozklady wyświetla odpowiednie ostrzeżenie.

Można oczywiście zignorować powyższe Firefoxowe ostrzeżenie, ale jak już kilka
      osób wyżej wspomniało, nie jest to bezpieczne. Grozi nawet utratą danych z
      komputera, być może także zainstalowaniem się jakiegoś złośliwego
      oprogramowania, które potrafi wykradać dane wpisywane podczas normalnego
      surfowania po sieci (loginy i hasła do poczty elektronicznej, banków, allegro
      itd.). Niestety, Windows jest systemem dziurawym, więc ostrożności nigdy za wiele.

Reasumując, klikanie teraz na mzdik.pl jest tylko dla odważnych. Tak, jak
      wspomniał wyżej bodajże Pitagor, istnieje alternatywa, gdzie także można
      sprawdzić aktualne rozkłady.

PS. Chyba tylko kwestia czasu, gdy oficjalna strona miasta Radomia zostanie
      wykluczona w podobny sposób. Gołym okiem widać, że wszystkie rozkłady są
      kopiowane z mzdik.pl. Na chwilę obecną nie widać tam złośliwego kodu, ale jeśli
      informatycy z mzdik nic z tym nie zrobią, stronę www.radom.pl może czekać
      podobny los.. A to chyba nie będzie już takie 'funny'...

• Gość: wers Chyba coć robią, bo... IP: *.ats.pl 17.11.09, 20:01
      Forbidden
      You don't have permission to access /rozklady/linie.htm on this
      server.
    • Gość: hrthr Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internet.radom.pl 17.11.09, 22:43
      noscript + updaty windowsa i nic nie wlezie
      • Gość: star5555 Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 18.11.09, 12:45
        no niestety albo stety usunęli dowody zbrodni z MZDIK xD wszystkie
        podstrony z rozkłady jazdy zniknęły hahah xD
        • Gość: autor Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 18.11.09, 14:51
          Wszystkie pliki z rozkładami zostały usunięte z serwera, ale to nie zmienia
          faktu, że domena nadal widnieje na liście niebezpiecznych, i Firefox wyświetla
          komunikat/ostrzeżenie...
          • Gość: Ja Cały miesiąc im zajęło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 17:48
            Cały miesiąc im zajęło podjęcie decyzji jakiej kolwiek !!!!
    • Gość: maciej_81 Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.09, 10:32
      To wejdzcie sobie na strone www.radom.pl zakladka komunikacja i jak wybierzecie
      jakis rozklad to tez pokazuje ze jest trojan. Ehhh gdzie ci ... informatycy ....
      • darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 14.12.09, 17:16
        Sprawdzałem przed chwilą na www.radom.pl i www.mzdik.pl.
        Prawdopodobnie informatycy wreszcie poradzili sobie z wirusem w rozkładach jazdy - mój antywirus niczego już nie zgłasza (wcześniej blokował dostęp do strony)...
        • labellaluna Re: Wirus na mzdik.pl 14.12.09, 18:13
          A ja dosłownie przed 15 minutami weszłam na radom.pl i gdy sprawdziłam rozkład
          dla linii nr 11 było ok, ale dla linii nr 1 już nie - avast alarmował o wirusie.
          Masakra!
          • darek_radom Re: Wirus na mzdik.pl 14.12.09, 18:56
            Potwierdzam - linie nr 1, 5, 12 - trojany...

Za co ci informatycy biorą od Miasta pieniądze? Albo ponowna infekcja (czyli
            brak odpowiedniego zabezpieczenia strony), albo poszli "na skróty" i wkleili z
            powrotem na stronę zainfekowany kod.

Bez komentarza...
            • Gość: Radomianka Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 25.12.09, 10:13
              weszłam dziś na stronę Radom-spotkajmy się w internecie, żeby w zakładce
              komunikacja sprawdzić rozkład jazdy jedynki
              program antywirusowy pokazał komunikat, żeby się przerwać połączenie ze stroną,
              bo znaleziono na niej trojana
              pierwszy post w tym wątku napisano 2miesiące temu, czy naprawdę przez tak długi
              czas nikt z Urzędu Miejskiego ani z MZDiK nie był w stanie usunąć wirusa?
              kurcze, przecież to straszny wstyd/-sprawdzałam ten rozkład ze znajomym, który
              przyjechał do miasta rodzinnego na Święta-następny powód, żeby nie żałować
              tego, że się stąd wyjechało
              • Gość: gość Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 25.12.09, 22:57
                > weszłam dziś na stronę Radom-spotkajmy się w internecie, żeby w zakładce
                > komunikacja sprawdzić rozkład jazdy jedynki
                > program antywirusowy pokazał komunikat, żeby się przerwać połączenie ze stroną,
                > bo znaleziono na niej trojana
                > pierwszy post w tym wątku napisano 2miesiące temu, czy naprawdę przez tak długi
                > czas nikt z Urzędu Miejskiego ani z MZDiK nie był w stanie usunąć wirusa?

skoro to strona Radomia to Urzad Miejski tego nie usunal
                MZDiK ma swoja strone
            • Gość: xxx Re: Wirus na mzdik.pl IP: *.radom.vectranet.pl 26.12.09, 01:13
              Problem polega na tym, że "informatycy" <lol> z mzdik.pl poradzili sobie w ten
              sposób, że rozkłady zostały przeniesione z linku www.mzdik.pl/rozklady
              pod nową domenę mzdik.RADOM.pl/rozklady. Cóż, potrzebowali na to prawie 2
              miesiące... Bez komentarza.

Jeśli chodzi o rozkłady na radom.pl, są one pobierane automatycznie z mzdik.pl
              (prawdopodobnie), nie rozumiem tylko, czemu na mzdik.pl trojanów nie ma...
              Czyżby tym razem strona radom.pl miałabyć zgłoszona do 'witryn dokonujących
              ataków'? To będzie fantastyczna promocja marki Radomia :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka