Dodaj do ulubionych

Dwoje dzieci potrąconych przez samochód

19.02.10, 11:23
Przechodziłem tamtędy po wypadku (Szarych Szeregów). Typowy małolat
rozklekotaną 15 letnią Hondą. Na dodatek ślepy bo nie widzi ludzi na
przejściu.
Obserwuj wątek
    • Gość: xXx Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 12:21
      wlogra2 czy to było na przejściu?:
      - obok fotoradaru
      - obok mostu na rzeczce przy pętli 11
      - na skrzyżowaniu z ul. Wernera
      • wlogra2 Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 12:50
        Tuż za mostkiem przy pętli jest przejście. Jechał w kierunku 11
        Listopada. Pzdr.
    • b-ania Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 13:25
      4 letnie dziecko przechodziło (chyba)samotnie przez przejście dla
      pieszych? Toż to najmłodsza grupa w przedszkolu. Takie dziecko ani nie
      zna przepisów, ani nie umie czytać ani pisać, ani rozpoznawać już znaki
      drogowe. Z doniesień GW nie wynika, że było z kimś prowadzone za rączkę.
    • b-ania Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 13:33
      3 X PO.
      Po 1. Małolat to nie ma 31 lat tylko dużo mniej.
      Po 2. 15-sto letnia Honda to nie jest jeszcze rozklekotane auto.
      i po 3. Mógł nie widzieć, była godz. 19, wiec już było ciemno.
      • Gość: xXx Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.10, 13:42
        > 4 letnie dziecko przechodziło (chyba)samotnie przez przejście dla
        > pieszych?

Chłopczyka, który był pod opieką dorosłych [...]. Ze wstępnych ustaleń policji
        wynika, że mężczyzna nie zdołał zatrzymać auta przed przejściem.

> Mógł nie widzieć, była godz. 19, wiec już było ciemno.

Bania ogarnij się. Skoro ma kurzą ślepotę to nie powinien prowadzić! Ewentualnie
        jechać 30 km/h i zdawać sobie sprawę, że są przejścia. A 15 letni samochód to
        już niestety kupa złomu.

PS.
        wlogra2 - dzięki
        • samspade Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 14:53
          A w jakim wieku samochód staje się kupą złomu ?
        • Gość: b-ania Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.radom.vectranet.pl 19.02.10, 22:18
          Chłopczyka, który był pod opieką dorosłych
          Kurcze, chyba ślepa jestem, ale tego tekstu nie ma w artykule.

Skoro ma kurzą ślepotę to nie powinien prowadzić

Skąd wiesz , że ma, widziałeś jego papiery? Więcej marchewki i witaminy
          A i może szybko mu minąć, choć nie zawsze.
      • wlogra2 Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 14:18
        B-ania bez urazy ale nie wiem co Ty masz w gowiej żeby nawet
        pomyśleć że 4 letnie dziecko szło samo po 19.00. Był z rodzicami.
        A co do Twojej opinii że 15 letni samochód jest OK to polecam Ci
        taki jak najszybciej kupić, najlepiej od tego gościa z wypadku, a
        potem spróbować go sprzedać. Wtedy dowiesz się jakie cudo posiadłaś.
        Mam nadzieję że inne czynności wychodzą Ci lepiej niż myślenie.
        • samspade Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 14:55
          Skąd czerpiesz wiedzę na temat stanu technicznego tego samochodu, skoro tak
          stanowczo twierdzisz że jest rozklekotana?
        • Gość: Johny Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.cdma.centertel.pl 19.02.10, 15:32
          Mam 14 Scorpio i nie jest rozklekotane. Ma PRAWDZIWY przebieg 200k, na bieżąco
          naprawiane (w tym roku skrzynia automat). A już na pewno jest w lepszym stanie
          niż 4letnie Mondeo kolegi, który ma już autentyczne 250k.
          A co do meritum. Niestety ale po zmierzchu nic na ulicach i wokół nich nie
          widać. przejścia często są nieoświetlone (spalone żarówki w lampach?), ludzie są
          ubrani "na ciemno", no i o tych godzinach często wraca się zmęczonym z pracy.
          Oczywiście o tym wszystkim należy pamiętać. I to będąc kierowcą i pieszym. Bo
          jak na razie nie wiemy czyja to była wina. Przecież piesi na przejście mogli
          wejść gdy auto nie miało już możliwości zatrzymania się.
          • wlogra2 Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 20:08
            No ekstra Johny. To ile chcesz za to "cacko", pewnie ze 2 tys. Ale
            zawsze się można targować.
            • Gość: Johny Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.cdma.centertel.pl 19.02.10, 21:16
              Tu nie chodzi, że cacko. Tylko to nie jest złom. O auto dbam i je naprawiam. I
              to nowymi częściami. Kolega wyżej pisał, że kilkunastoletnie auto to klekot. Ja
              twierdzę, że niekoniecznie. A że jest wart 2 - 3k to co mnie to obchodzi
              przecież nie sprzedaję. Ale tak na marginesie nie jest to główny temat rozmowy.
    • ulanzalasem Dwoje dzieci potrąconych przez samochód 19.02.10, 19:07
      samspade - udajesz głup..? Dobrze wiadomo, że Polska jest "złomowiskiem" Europy. Zapoznaj się z tematem, zobacz średni wiek samochodu w Polsce, lewe papiery, nie wiem czy sobie ktoś zdaje sprawę ale bardzo dużo bezwypadkowych bryk miało niezłe przejścia. Takie z 150 tys. na liczniku mają 200-250 tys. realnie. Ktoś nieobeznany i mało zaawansowani często nie są w stanie wykryć takich rzeczy. Jeśli się nie ma kwalifikacji, nie siedzi w motoryzacji / nie sprzedaje samochodów to szansa kupna sprowadzanego shrota jest bardzo duża.
      Przegląd byle taniej, części często regenerowane etc. ludzie idą po kosztach, a po tylu latach i oszczędzaniu na wszystkim samochód nie zachowuje się tak jak w komputerach projektantów.
      Dobrze, że ludzi stać tylko na co? To nie Ameryka gdzie ludzie kupując nawet używany samochód są w stanie nabyć auto 2-3 nowsze i w lepszym stanie.
      Koniec OT

Sorry, ale jeśli jest ciemno, a do tego ślisko to naturalne że należy zwolnić tak aby możliwość wypadku zminimalizować.
      Słupy, barierki (właściwie przerwa), pasy, znaki jest wiele sygnałów które mówią o przejściu - niestety kierowcy czują się chyba, niektórzy kierowcy czują się jak w wirtualnym świecie. Powinni być skupieni w 100% przez cały czas, a nie przez pierwsze 3-4 minuty drogi.
      • Gość: gosc Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.radom.vectranet.pl 19.02.10, 21:15
        > Sorry, ale jeśli jest ciemno, a do tego ślisko to naturalne że
        należy zwolnić t
        > ak aby możliwość wypadku zminimalizować.
        sorry, ale zeby to zrobic nalezaloby jechac 30km/h. Doprawdy, z taka
        predkoscia jezdzissz po Szarych Szeregow, madralo? Pojmij, ze
        czasami winni wypadkowi sa piesi - wdzieraja sie na jezdnie w
        momencie gdy auto jadace - a nie toczace sie- nie jest w stanie
        zahamowac, bo tu rzadza prawa fizyki!!!
      • Gość: Johny Re: Dwoje dzieci potrąconych przez samochód IP: *.cdma.centertel.pl 19.02.10, 21:29
        Owszem spora grupa kilkunastolatków to naprawdę mocno zużyte auta. W dodatku
        kupujący je to ludzie niezamożni, których nie stać na(w tym wieku niezbyt
        kosztowne - zależy też od klasy auta) częste naprawy. Ale nie można też
        generalizować. Mnie nie stać na nowe auto ale stać mnie na utrzymanie starego
        (14 lat), paliwożernego (2.9 w benzynie) auta. Kupując go cztery lata temu
        wydałem 12k, a przez ten czas eksploatacji na naprawy poszło ok 10k (z czego
        większość to automatyczna skrzynia b.). Przeglądy nie przechodzę za przysłowiową
        flaszkę. Auto ma pełen przegląd - podwozie, geometria, stan amortyzatorów, facet
        nawet ustawia światła. Wszystko o.k. Więc nie generalizujmy. Bo co powiesz o
        3letnim składaku po dzwonie. Metryka to nie wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka