Dodaj do ulubionych

JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA?

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 17:24
Co raz bardziej widoczne jest angażowanie się radomskiej diecezji w politykę.
Było to ze wszechmiar potrzebne i nawet wskazane jeżeli zagrażała nam komuna
i całe zło, które ze sobą niosła. W chwili obecnej zaangażowanie w politykę
księdza biskupa jest chyba niezawinione. Został podstępnie uwikłany przez
były aparat eSBecko-PZPRowski, który skrzętnie korzysta propagandowo z Jego
wizerunku. Np oglądając w TV Dami uroczystość 5 rocznicy istnienia ARKI
odniosłam wrażenie jakby to obecne władze stworzyły i utrzymywały Arkę.
Dziwię się też księdzu Tuszyńskiemu, że tak czapkuje przed Marcinkowskim. W
dobrym tonie jest podziękować komuś, jeżeli ktoś rzeczywiście bezinteresownie
pomaga, ale ODDAWANIE HOŁDU to już gruba przesada!!! Już kolejny raz
(pierwszy raz po rozegranej partii szachów) ksiądz biskup uniżenie kaja się
przed byłym członkiem PZPR i milicjantem, obecnie prezydentem Marcinkowskim.
Czy robi to tylko dla pieniędzy?
Och, jak mi brakuje JEGO EKSCELENCJI KSIĘDZA BISKUPA CHRAPKA.
Komuniści tyle razy zabiegali o Jego wsparcie czy wspólną fotografię, ktorą
później chcieliby wykorzystać propagandowo tak jak zrobili to Radomianie
Razem z obecnym biskupem. Ale Biskup Chrapek miał ten umiar, umiał
rozgraniczyć dyplomację od propagandy, wyczuwał ludzi i ich intencje, zawsze
wychwycił "farbowanych lisów". Szkoda, że tego umiaru, wyczucia i oceny
sytuacji brakuje obecnemu biskupowi. Daleka jestem od posądzania go o jakieś
tajne umowy, ale fakt jest faktem: w odczuciu wielu radomian ksiądz biskup,
wspierając aparat esbecki-nawet nieświadomie-przekroczył granice dobrego
smaku, wyczucia i misji.
KSIĘŻE BISKUPIE CHRAPEK, WRÓĆ DO NAS!!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 18:01
      Marzenko, źle postawiłaś pytanie, gdyż misją diecezji jest prowadzić ludzi do
      zbawienia. Przyznaj się, Tobie chodzi o coś innego. Precyzyjniej wypowiadaj
      się, no i... nie łaskocz tak bardzo swoich kompleksów
      • Gość: jędruś Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.udn.pl 29.02.04, 18:34
        To co robi Marzena G. to nekrofilia. Przecież biskup Chrapek nie żyje.
    • Gość: Marzena Głogowska Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 09:56
      Nie żyje dla ciebie. Dla mnie jest On wciąż żywy!!! Jego przesłanie, Jego
      postawa, Jego wiara jest we mnie (w niektórych nas) i na zawsze tam pozostanie.
      Mylicie się. Nie chodzi mi o nic więcej jak o to, żeby biskup Zimowski swoim
      autorytetem i autorytetem Kościoła, który reprezentuje nie wspierał
      propagandowo układ esbecko-pezetpeerowski. Oni bezwzględnie i perfidnie
      wykorzystują jego prostolinijność. Ale czy nie ma doradców? Przecież
      sekretarzem jest ten sam ksiądz, który był sekretarzem JEGO EKSCELENCJI KSIĘDZA
      BISKUPA CHRAPKA. Dlatego jest to dla mnie nie zrozumiałe i dlatego zadałam to
      pyatnie: jaka jest misja radomskiego Kościoła?
      • Gość: ala Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 11:14
        Odp> taka sama, jak: warszawskiego, kieleckiego, częstochowskiego, lubelskiego,
        łódzkiego,...., czyli prowadzić ludzi do zbawienia.
      • Gość: baza PARAFIANKA MARZENKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 22:57
        nie ma żadnej misji, tak jak nie ma społecznej nauki kościła...nauka to postep i
        odnoszenie się do tego co jest..wybieganie w przyszłość - czy nauką jest
        odnoszenie się do tego co już było??????????????????????????????????????
    • Gość: Drużynowy Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 18:18
      Marzenko we wszystkim o czym piszesz masz całkowitą rację tylko że powinnaś
      inaczej sformułować pytanie.
    • jassp Cesarzowi co cesarskie, a co ludziom? 01.03.04, 18:33
      Biskup Zimowski po prostu nie ma doświadczenia, przecież przed objęciem naszej
      diecezji mieszkał ponad 20 lat poza granicami Polski, skąd może u niego większe
      zaufanie do ludzi które zapewne przywiózł z sobą z Włoch, a znajomość realiów,
      szczególnie radomskich, zdecydowanie mniejsza. Widzę go jako "dobrego ojca", a
      nie "upolitycznionego hierarchę" A sekretarz ks. Mizak to jeden z najmądrzejszy
      z księży jakich znam. O drugim (ks. Piotrze) nie wiele mogę powiedzieć, po za
      tym że w tamtym roku zrobił doktorat.
      Może on (biskup), po prostu w tym czasie "oddaje co prezydenckie,
      prezydentowi". I tyle.
    • Gość: próbujący widzieć Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.ioip.com 01.03.04, 18:43
      Dużo słów, pouczania, protestów, misji, ocen, pokazywania się, ... i co z tego?

Mówi się, że:
      ŚLEPY Z WIDZĄCYM PRZEBYWAJĄC W CIEMNOŚCI NIE RÓŻNIĄ SIĘ OD SIEBIE ALE GDY NASTANIE ŚWIATŁOŚĆ WIDZĄCY UJRZY ŚWIATŁOŚĆ A ŚLEPIEC POZOSTANIE W CIEMNOŚCI.

- kto z autorów wpisów i z tych, o których piszą nazwie się widzącym?
      - kto nazwie się ślepym?
      - kto jest prowadzącym innych a kto jest prowadzony?
      - CO KTO NA TEN TEMAT ODWAŻY SIĘ POWIEDZIEĆ Z CAŁKOWITĄ PEWNOŚCIĄ?
      - CZEGO WOGÓLE MOŻECIE BYĆ PEWNI?

A może wszystkim (ww. i pozostałym), bez wyjątku, przydałoby się chociaż trochę pokory?
      • Gość: (B)Ania Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.stat.gov.pl 02.03.04, 08:22
        Zbyt ogólnie napisane. A tak konkretnie to jak to widzisz, czy tak jak Marzena
        Głogowska czy Jassp czy ktoś inny?
    • Gość: Tantarutti Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 13:00
      Próbujący widzieć może i ma rację ale przecież ktoś musi informować biskupa
      Zimowskiego o zakulisowych gierkach. W dużej częśc rację ma Marzena i Jassp.
      Może biskup wychodzi z dobrym sercem a nie widzi (bo rzeczywiście nie poznał
      jeszcze realii polskich), że w perfidny sposób wykorzystywany jest przez aparat
      władzy. Może ktoś go oświeci?
    • Gość: Monstrum Re: JAKA JEST MISJA RADOMSKIEGO KOŚCIOŁA? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 04.03.04, 09:23
      A co Ty myślisz, że w Kościele nie ma paratu władzy? Świetnie tam funkcjonuje i
      może dlatego tak dogadują się ze sobą, a biskup niemalże całuje go po p...pie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka