Dodaj do ulubionych

Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam

• eagle1900 na opak 22.09.10, 15:28
      akurat religia doskonale nadaje się do "nauczania" wśród 3-,4-lub 5-latków (później zaczynają się pytania, na które niestety trudno odpowiedzieć); ja pamiętam moje pierwsze lekcje religii prowadzone przez ciocię/babcię czyli kolorowanie postaci, opowieści o stajence i żłóbku, o małym Jezusie z Nazaretu, mówienie "paciorka" za zdrowie wszystkich, jedną z ulubionych "bajek" była - pewnie niektórzy pamiętaję Biblia dla Młodych w takim nietypowym formacie, na kredowym papierze, który wręcz narkotycznie pachniał:) dzięki temu znam - przynajmniej w zarysach Biblię, wiem o co w tym chodzi i teraz, jako człowiek dorosły, który przeczytał już o wiele więcej książek mogę podyskutować na pewne tematy i podjąć decyzję czy i w co wierzę...czy zaszkodziło mojemu rozwojowi modlenie się za zdrowie babci? nie, religia w szkołach, gdzie są oceny z religii - bez sensu, ale jeśli jest taka propozycja w przedszkolu, nadzorowana ściśle przez rodziców, organizowana tylko i wyłącznie dla dzieci rodziców zainteresowanych taką aktywnością - czemu nie? ja jako dojrzały człowiek bardzo się zastanawiam, jak mogłabym swojemu dziecku odebrać te fajne "bajki", które były obecne w moim dzieciństwie
      • Gość: myślący Re: na opak IP: *.pl 22.09.10, 15:52
        Dlaczego fakt, że dzieci są w wieku, w którym chłoną informacje jak gąbki biorąc je takimi jakimi są, za prawdę objawioną (biologiczny imperatyw) uczenie ich jakichś bezużytecznych, szkodliwych bzdur (bo że św. Mikołaj czy Wróżka-Zębuszka nie istnieją to się dowiadują wkrótce i od wszystkich - iluzja rzekomego "istnienia" ponbócka utrzymywana jest przez prawie wszystkich i wszystko (inne dzieci, rodzinę, państwo)) ma być z jakiegoś powodu dobre?

Jesteś ty aby katechetką?
        Bo dla mnie to dziwne i wstrętne.
        • eagle1900 Re: na opak 24.09.10, 00:08
          wręcz przeciwnie ;) wybrane przykłady z katechizmu są bardzo fajne do pokazania dzieciom dlaczego nie warto kłamać, kraść, zabijać i bić młodszego kolegę, tzw. apokryfy, które od paru wieków trochę pomagają zrozumieć proste prawdy o życiu - i to wszystko; sama jestem wesołym agnostykiem, ale zastanawiam się czy moje osobiste - bez rozszerzania tego na ogół - dziecko nie posłałabym na taką "małą" religię, tylko z tego powodu, że mnie jako dziecku się to bardzo podobało, więc czemu mam odbierać mu takich rzeczy; potem dorośnie i przestanie wierzyć w św. Mikołaja i pewnie w św. Trójcę też, ale czy to mu zaszkodzi? najbardziej mnie przeraża głos tych strasznych mamusiek z forum, że "moje dziecko będą uczyć o ukrzyżowaniu" - przecież każdy ma wybór i głos w buzi - jeśli nie chcę żeby takie lekcje były organizowane , to sorry winnetou, dwonię do kuratorium ze skargą, piszę list do przełożonego pani dyrektor przedszkola (sic! jaki dramat tkwi w tym moim zdaniu, tak jakby nienaturalne było "do przełożonej pana dyrektora przedszkola") - więcej luzu, konsekwencji i nie odbierajcie tym biednym dzieciom wszystkich złudzeń, w zamian oferując tylko naukę angielskiego, squash i szampana w limuzynie wiozącej na 10 urodziny - trochę rozsądku!!!!
    • abdu_al 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:30
      Religia powinna być tylko dla dorosłych.
      Nie można tak prać mózgów małym dzieciom.
    • malcriada Koszty pokrywa miasto? 22.09.10, 15:31
      A z jakiej racji? Szlag człowieka trafia.
      • Gość: azyt Re: Koszty pokrywa miasto? IP: *.fbx.proxad.net 22.09.10, 16:00
        pomysl dlaczego
        myslenie podobno nie boli
    • abdu_al Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam 22.09.10, 15:32
      Religia powinna byc tylko dla dorosłych. Nie można tak prać mózgów dzieciom i młodzieży.
    • zebrzec 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:32
      Kler, wynocha z przedszkoli i ze szkół...!
      • Gość: aron ateiści won do Rassiji IP: 91.200.94.* 22.09.10, 17:24
        ateiści won do Rassiji, nic tu po was. Rydzyk paszportu wam nie zabrał, poszli won do putina. On was nauczy etyki rosyjskiej - jak mordować dziennikarzy, zatruwać polonem, albo strzelać do gruzińskich kobiet i dzieci

już was tu nie ma
    • ciotka-ltd Religia w publicznych placowkach to skandal... 22.09.10, 15:34
      Czy mowa o szkolach, czy o przedszkolach. I to w dodatku na koszt panstwa czy miasta.
      Niech KK po godzinach nawet i szkolne czy przedszkolne klasy wynajmuje (wraz z innymi religiami i wyznaniami chrzescijanskimi). I niech koszt tegoz pokrywaja rodzice, ktorzy sa zainteresowani by ich dziecko mialo lekcje religii.
      Nb. Lekcja religii wcale nie oznacza religijnego wychowania, bo to ma sie w rodzinnym domu. Tu zreszta mamy i potwierdzenie mojej tezy: ci malutcy ponoc katolicy nie zostali nauczeni w domu, ze tych 'innych' nie wolno przezywac. A wiec jacy z ich rodzicow katolicy...
      KATO-TALIBIA, ot co!
      • anmaja76 To chyba historia o mnie! 22.09.10, 15:39
        Jestem świeżo po zebraniu. Religia ma być 2 x w tyg. po pół godziny. Oburzeni byli rodzice, jakaś połowa że po co że na co. Ale nikt nikt nie wypisał dziecka z tych zajęć !!!!! Wychodzi na to że moja córka będzie jedyna. Narazie była na jednych zajęciach i mówi że jej się nie podobało i wiecej nie pójdzie. Pytanie tylko gdzie będzie spędzać czas - na korytarzu, w piwnicy?????????

Jestem zbulwersowana. Religia jest w ramach czesnego a za angielski muszę płacić. To jest jakaś kpina !!!!
        • Gość: azyt Re: To chyba historia o mnie! IP: *.fbx.proxad.net 22.09.10, 15:58
          no , kpina
          to zaplac tez za religie
          wtedy bedzie ok?
    • widz.i.czytelnik Teraz Polska Jutro Iran! 22.09.10, 15:35
    • vomitorium1 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:37
      jaś jak ma wolne
      to może posłuchać sobie radia
      • Gość: GOŚĆ Re: 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzi IP: *.toya.net.pl 22.09.10, 15:43
        Tylko nie radia MARYJA!!!!!
      • Gość: mh Re: 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzi IP: *.vlan418.corcoran.lubman.net.pl 22.09.10, 16:54
        ...maryja :D
    • Gość: k*wa mać Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: *.pl 22.09.10, 15:40
      "Wychowawcy nie narzucają rodzicom konieczności zapisania malucha na katechezę. Nauka odbywa się w formie zabawy: piosenek i malowania, koszty pokrywa miasto"

Cholerne katabasy za publiczne pieniądze piorą mózgi najmłodszym?
      Co takiego dostała dyrektorka, że zaszantażowała rodziców?
      • Gość: czarek Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: 194.114.62.* 22.09.10, 15:50
        co najgorsze, nauka religii (katolickiej!) sponsorowana jest przez nas wszystkich!

O zgrozo!
        • Gość: azyt Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: *.fbx.proxad.net 22.09.10, 16:01
          no
          tylko sie pochlastac
    • Gość: Zenek jakm prawem "koszty pokrywa miasto" co to IP: *.toya.net.pl 22.09.10, 15:44
      qrw... jest to rodzice płacą za dodatkowe zajęcia angielski rytmikę gimnastyka a tu miasto sponsoruje indoktrynację religijną
      • Gość: azyt Re: jakm prawem "koszty pokrywa miasto" co to IP: *.fbx.proxad.net 22.09.10, 16:06
        no, i kasa dodatkowa jest na to potrzebna
        proponuje dodatkowo opodatkowac na ten cel wszystkich Zenkow
    • dziennikarz12 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:45
      tojest skandal debilizm ciemnogrod aby takie male dzieci uczyc pierddoly wyssane z palca-pranie mozgow jak w islamie!!czarna zaraza nawet do pzredszkola wlazla-tylko sluchac jak bedzie ich molestowac psychicznie!!!k..wa co za kraj zacofanie!!!!
      • pandzik Szlag mnie trafia, jak czytam, ze jeszcze miasto z 22.09.10, 16:00
        za to płaci!

Co to za Talibankraj do jasnej!

Mój syn za 2 lata bedzie wychodził do innej grupy.. szlag mnie trafia. Gdzie jest równouprawnienie do cholery!

To katofanatycy maja sie spotykac w kosciele, po lekcjach!
        • Gość: Tre Re: Szlag mnie trafia, jak czytam, ze jeszcze mia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 16:12
          Cóż. "Miasto" nie ma wyboru. Nie zapłaci (podwójnie) za zajęcia religii w przedszkolu, to proboszcz namaści innych kandydatów w nadchodzących wyborach.
      • bastiasz Dzienikarzyna 12: masz łeb jak truskawka! 22.09.10, 16:19
        Jak mawiają górale z ch...em się na głowy pozamieniałeś! Na szczęście takich frajerów jak Ty jest naprawdę mało i BOGU WIELKI DZIĘKI. Idź do cioci na obiadek bo chyba dzisiaj nic nie jadłeś i taki jesteś, biedactwo, strasznie znerwicowany. he he he
    • mrdilbert 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:57
      To jest maksymalna perfidia aby indoktrynować małe dzieci zanim nauczą się krytycznie myśleć. Moi teoretycznie wierzący acz całkowicie niepraktykujący rodzicie wysyłali mnie na katechezy ale miałem już te 7 lat i potrafiłem rozróżnić kiedy wciska mi się kit.

Teraz moje dzieci chodzą do przedszkola, starszej córce w zeszłym rok ktoś bez pytania o zgodę rodziców puścił film o ukamieniowaniu (4-latce)! Pewnie myślicie, że piszę z jakiejś moherowej wioski, to więc nie - z Wrocławia. A przedszkole jest oczywiście państwowe.

A od humorystycznej strony to dzieciom bóg kojarzy się z Buką (postacią z muminków) i bukami :)
    • michu 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:58
      Kościół zjawisko inprintingu odkrył i wykorzystał na długo zanim odkryła je nauka :)
    • kubafriday Religia w dopiero w szkole 22.09.10, 15:59
      Rzeczywiście, naukę religii należy wyprowadzić z przedszkoli. Może jeszcze fizyki będą uczyć dzieci. A w sprawie nauczania religii w państwowych placówkach edukacyjnych mam takie zdanie, że religia powinna być nauczana w takiej formie jak obecnie. Nie powinno być religioznastwa bo to nikomu nie potrzebne. Natomiast w szkołach jeżeli (siedem) uczniowie wyrażą chęć uczenia się religii niekatolickiej, to taki wniosek powinien być pozytywnie rozpatrzony. A dla niewierzących proponuję etykę zapewnioną we wszystkich szkołach. To będzie rozwiązanie kompromisowe dla lewicy i prawicy.
      • Gość: tre Re: Religia w dopiero w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 16:16
        A jak sobie wyobrażasz zajęcia etyki w młodszych klasach szkoły podstawowej? I to w wymiarze dwóch godzin w tygodniu. Zresztą na lekcjiach religii też nieźle się nudzą zarówno księża jak i uczniowie.
      • Gość: fizyk Re: Religia w dopiero w szkole IP: *.chello.pl 22.09.10, 17:02
        Myślę, że fizyka jest o wiele bardziej zasadna niż indoktrynacja. Katabasy nie mają już skrupułów i pchają się nawet do przedszkoli.
      • slbm Re: Religia w dopiero w szkole 22.09.10, 17:21
        >Nie powinno być religioznastwa bo to nikomu nie potrzebne

Kategorycznie się z Tobą nie zgadzam - to jest jak najbardziej potrzebne w epoce globalizacji. Skoro ludzie w tej chwili na każdym niemal kroku mogą natknąć się na ludzi wyznających inną religię (choćby w budce z kebabem), to uważam, że warto jednak co nieco wiezdieć o różnych religiach. Na takiej samej zasadzie, jak dobrze jest znać zasady dobrego wychowania. Oraz języki obce. Musimy się coraz częściej komunikować z ludźmi myślącymi inaczej, pochodzącymi z innych kręgów kulturowych - dlaczego nie mielibyśmy tego uczyć naszej młodzieży?
      • Gość: Herba Re: Religia w dopiero w szkole IP: *.tktelekom.pl 22.09.10, 18:22
        Gdzie jest ta demokracja ?" gdzie maja wynik z nauczania religi" osmieszenie calego narodu !! by w przedszkolu ( 4 latkow ) uczyc religie, skoro za tyle lat nieczego nie nauczyli w szkolach podstawowych !! to skandaliczne zachowanie przedszkolanek wobec dzieci,ktore maja troskliwych rozsadnych rodzicow..czyzby to pragnienie pedofilow ukrywajacych sie w sukmanach? demoralizowac dzieci w przdszkolach..ale menatalna ubogosc wolajaca do samego nieba ..
    • emeryt21 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 15:59
      Ludzie ! Czy macie dobrze w glowie ? Religia staje sie panujaca ideologia w naszym "swieckim" kraju. Dlaczego powalacie na to ?
      Macie przyklady do czego to doprowadza na swiecie....
      Al quaida,Afganistan,Irak,Pakistan......Ze to inna religia ? Ona na poczatku tez taka byla mila...kochajaca ludzi...
      Katolicyzm tez taki byl,bo mu pozwalali nasi przodkowie.Niedlugo pewnie zaplona stosy z czarownicami.To wcale nie tak dawno bylo,zaledwie kilka pokolen temu....
      Za wasze piniadze ksieza budowali salki katechetyczne a teraz wynajmuja je firmom handlujacym byle czym i co z tego mamy...Za nasze wspolne pieniadze nauczanie religii "milosciwe nam panujacej" odbywa sie w publicznych szkolach czy ktos tego chce czy nie. To jest tragiczny proces,bo boicie sie zle traktownie swoich dzieci a bedzie jeszcze gorzej.Sami doprowadzacie do tego.
    • grajag 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 16:04
      "Nie udało się zorganizować religii na początku albo na końcu zajęć" Niebywałe!
      To rodzice powinni decydować kiedy ta lekcja się odbędzie.To oni płacą podatki.
      Katecheta nie może" rządzić" w przedszkolu!
    • michals-3 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 16:07
      Nic dziwnego, że księży ciągnie do przedszkoli. Przecież oni bardzo lubią takie małe dzieci.
    • gonia28b Ten problem występuje w całym kraju :/ 22.09.10, 16:08
      Religia w przedszkolu czy w szkole to kompletne nieporozumienie...
      Jestem wierząca, ale dlaczego szczycący się tolerancją katolicyzm zmusza mnie, moje dziecko do uczestniczenia w lekcjach religii????
      Oczywiście mało który rodzic zdecyduje się na niewyrażenie zgody, bo przecież w jakiś tam sposób dziecko było zdyskryminowane.
      Moim zdaniem dobrze było, jak religia odbywała się poza godzinami lekcyjnymi w kościołach w specjalnych salach - i wilk był syty i owca cała. Pamiętam jeszcze te czasy, bo to od siódmej klasy szkoły podstawowej w moim przypadku na lekcja religii stała się obowiązkiem w szkole.
      Jestem wierząca, ale pytam się: czy wtedy, kiedy religia była poza szkołą, było gorzej?
      A co z dziećmi, które faktycznie należą do rodzin innej wiary bądź rodzin ateistów?
      Uważam, że jeśli jesteśmy narodem tolerancyjnym, to niestety, ale wszyscy powinniśmy się zbuntować temu agresywnemu sposobowi działania Kościoła katlickiego w tym naszym wspaniałym kraju...
      • liwilla1 goniu 22.09.10, 16:35
        no wlaśnie. co mozemy zrobic? kto chce, by jego dziecko wytykano palcami i mowiono, ze to dziecko tej wariatki co listy do RPO pisze o lekcje religii ("malowania i wierszykow" jak powiedziala opiekunka grupy mojego syna, ktora probowala mnie namowic na zgode na uczestnictwo dziecka w zajeciach). Przedszkole panstwowe to nie miejsce na nauczanie religii i jestem ogromnie rada, ze sa wsrod katolikow i takie osoby, ktore podzielaja moja opinie. dzieki.
    • olucha05 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzie ... 22.09.10, 16:10
      W przedszkolu mojego dziecka jest tak samo, jezeli nie zapisze go na religie to podczas zajec musi siedziec przy lawce na koncu sali (pytam czy za kare-bo tak to wyglada). Skoro mamusia nie zapisala Cie na lekcje religii, to za kare na koniec do oslej lawki, wiec pytam tych wszystkich Rodzicow , ktorzy nie widza problemu- jaki mam wybor? Co odpowiedzec dziecku, ktore po raz kolejny pytam- mamus co takiego zrobilem ze musze siedziec na tej lawce?
      • Gość: mi Re: 4-letni Jaś nie uczy się religii, więc wyjdzi IP: *.102.211.91.static.bait.pl 22.09.10, 17:33
        > oniec do oslej lawki, wiec pytam tych wszystkich Rodzicow , ktorzy nie widza pr
        > oblemu- jaki mam wybor? Co odpowiedzec dziecku, ktore po raz kolejny pytam- mam
        > us co takiego zrobilem ze musze siedziec na tej lawce?

Powiedz mu, że nie musi siedzieć w tej ławce, może normalnie się bawić, biegać, budować z klocków czy na co tam ma ochotę ;) Dla niego NIE MA w tym momencie żadnych zajęć, więc ma czas na tzw. swobodną zabawę. Jak ktos przyleci ze skargą, że przeszkadza, to zrób wielkie oczy i powiedz, że byłaś pewna że przedszkole zapewnia właściwą opiekę, i że w czasie kiedy dzieci mają zajęcia dodatkowe z religii on jest z wychowawczynią (tak jest w przypadku np angielskiego). Nie ma żadnego siedzenia w osobnej ławeczce, na korytarzu itp.

pozdr,
        mi
    • ku.klux.kler STOP kościelnej indoktrynacji dzici i młodzieży! 22.09.10, 16:11
      To zbrodnia na umyśle !
    • bastiasz A mój Antoś ma 3 latka i pieknie się modli. 22.09.10, 16:11
      To jakaś bzdura na resorach z tym marudzeniem, że dla dziecka wiara jest wpajana za wcześnie. Rodzice decydują, jaki światopogląd jest najodpowiedniejszy i ja wybieram nauczanie Jana Pawła II a nie skompromitowanych ludzi jak pedofil Cohn-Bendit z Parlamentu Europejskiego i jego koleś Adam M. z gazety Aborczej.
      • Gość: kibuc Re: A mój Antoś ma 3 latka i pieknie się modli. IP: *.chello.pl 22.09.10, 16:53
        Pedofilia Ci przeszkadza, a mimo to chcesz związać syna z instytucją, której członkowie uprawiają ją niemal programowo? I oprzeć to na naukach człowieka, który przez lata wspierał ukrywanie pedofilów przed wymiarem sprawiedliwości w imię "dobra kościoła powszechnego"? Zazdroszczę poczucia humoru.
        • Gość: bastiasz Kibuc idź do domu otwórz szafę i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 17:12
          Mów do rzeczy. Takich bredni jak Ty wypisujesz to nawet antyklerykał by nie wymyślił. Jesteś chory człowieczku. Dzięki heroicznemu Kościołowi katolickiemu nie mówisz dzisiaj do Stalina - dziadziusiu, dlatego przestań się ośmieszać i obnosić ze swoją ignoracją.
          Tak się składa, że w kościele katolickim pracuje 400.000 księży a tylko 350 postawiono zarzuty i udowodniono zbrodnię pedofilii na całym świecie. Więc o czym Ty mówisz dziecinko?
          • Gość: pit Re: Kibuc idź do domu otwórz szafę i IP: *.spray.net.pl 22.09.10, 17:52
            350 bo reszte ukrywał twój idol. Kibuc dobrze mówi. A u bastiasza widzę logiczne myślenie i możliwość posiadania własnego zdania wyeliminowano na katechezie w przedszkolu.

na szczesci coraz wiecej ludzi budzi się z tego koszmaru i dostrzegaja że kościół instytucjonalny to organizacja przestepcza (vide sprawa pełnomocnika KK przy komisji majątkowej).

Cheścijaństwo - tak, kler - NIE!
    • gregsmile za zgodą rodziców czy za wymuszeniem od rodziców? 22.09.10, 16:13
      płaci miasto i w dodatku KK narzuca program? pozostają tylko przedszkola prywatne, tam katechet(k)a nie przyjdzie, bo za frajer nie będzie przecież uczyć religii a rodzice i tak by nie zapłacili. niedługo statystyki pokażą 25% spadku popularności KK i naprawdę ta instytucja mocno na to pracuje.
      • Gość: katechetka Re: za zgodą rodziców czy za wymuszeniem od rodzi IP: *.broker.com.pl 22.09.10, 16:42
        Chyba Cię muszę zasmucić...w przedszkolach prywatnych też jest religia jesli rodzice wyrażą chęć by ich dzieci takie zajęcia miały, i przynajmniej w tych w których ja uczę rodzice nie placą za te zajęcia dodatkowo...
        Współczuję dzieciom, które wg rodzicow muszą dorosnąć do nauki religii... Przychodzi pozniej taki mały poganin do II klasy bo rodzice chcą mu tak jak innym wyprawić I Komunię Św. no i doznaje szoku - bo koledzy i koleżanki znają piosenki, mówią modlitwy, znają historie biblijne a on nic....

PS. A dzieci na religię w przedszkolu bardzo lubią przychodzić - szkoda, że pozniej to się zmienia - ale jak ktoś wyżej zauważył, co innego poznawać wiarę w zabawie i bez stresu a co innego uczyć sie religii na ocenę... i tu wiekszość katechetów chyba ubolewa iż zamiast katechizować uczymy...
        • Gość: prt Re: za zgodą rodziców czy za wymuszeniem od rodzi IP: *.spray.net.pl 22.09.10, 17:56
          "mały poganin"? gdzie twoje miłosierdzie baranku? z resztą co masz do pogan? przecież z tego wyrośliśmy.

Pogaństwo to nasza spuścizna. Katolicyzm został sztucznie przeszczepiony i wymuszony na ziemi, tej ziemi
    • affera123 Miasto przepuszcza bezsensownie kasę 22.09.10, 16:13
      Wszyscy podatnicy, obojętnie, czy wierzący, czy nie wierzący, płacą za tę paranoję.
      • Gość: Lichwa i Kara Wszyscy podatnicy placa lichwiarzom odsetki $$$$$$ IP: *.dsl.bell.ca 22.09.10, 16:29
        Wszyscy podatnicy placa lichwiarzom odsetki, mimo iz dlugow nie zaciagali.
        Czy moglbys nam powiedziec jaka jest RELIGIA i POCHODZENIE lichwiarzy?

W usa w szkolach ucza gier komputerowych.
        Rezultat:
        1/ szkola placi NIEpolakom za gry i komputery
        2/ dzieci po takiej "edukacji" strzelaja w szkolach i sa tak bestialskie ze w wielu szkolach trzeba bylo na pelny etat zatrudnic policjanta bo nauka byla niemozliwa.

Nie daj sobie Polaku narzucic pogladow paru lewakom. Jesli im sie polska nie podoba niech sie przeniosa na bliski wschod. Tam beda mieli BOMBOWYCH sasiadow a milosc dobrosasiedzka bedzie eksplodowac w autobusach szkonych.

Pamietasz polaku jak takie same nieudaczniaki oszukiwaly cie ze Lenin da kazdemu wg potrzeb? Ich rodak lenin mial byc wiecznie zywy. Jego kretynskie idee i ucisk nie przetrwaly nawet 100 lat. Chrzescijanstwo liczy sobie dzieki Bogu ponad 2000 lat.
    • Gość: ekumeniczny Jak michniki pojmuja "demokracje" ++++++++++++++++ IP: *.dsl.bell.ca 22.09.10, 16:16
      Panie michnik, a co pan proponuje? Zeby zabronic wiekszosci nauki religii bo rodzice jednego dziecka nie pozwalaja mu na katecheze?
      Dziekujemy za lekcje zydowskiej "demokracji"

Co zydzi ucza swoje dzieci - Ekumeniczny pyta michnik wyjasnia
      =================================================
      Panie michnik, czy to prawda ze w zydowskich szkolkach ucza dzieci Talmudu?
      A co Talmud mowi o Chrzescijanach? Czy to prawda ze Talmud nazywa Chrzescija zwierzetami? Czekamy na odpowiedz panie michnik.

Jak zydzi ucza "ewolucji"
      ==========================
      Zydzi narzucili nauke "ewolucji". Wg. tej nieudowodnionej teorii, czlowiek i malpa mieli wspolnego przodka. Panie michnik a co by bylo gdybysmy napisali artykul ze ZYD i MALPA mieli wspolnego przodka? No przeciez nie powie pan ze bylby to "antysemityzm"

POZNACIE ICH PO CZYNACH.
      • Gość: pt Re: Jak michniki pojmuja "demokracje" +++++++++++ IP: *.spray.net.pl 22.09.10, 17:58
        wystarczy zeby religia była na pierwszysch lub ostatnich zajęciach. A twoje zadęcie jest zupełnie niepotrzebne.

Nie dość że matoł to jeszcze rasista.
    • Gość: wiktor Re: Jaś nie uczy się religii, więc pobawi się sam IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.10, 16:18
      Nierozumiem -czemu państwo dopuszcza do prania mózgów przez kościół ..
      przecież lepiej pieniądze wydać z korzyścią dla dzieci np J.angielski itp
      niż na katolickie ogłupianie ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka