Dodaj do ulubionych

Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą pra...

12.07.11, 16:11
Jakie wykształcenie takie umiejętności. Jakie umiejętności taka praca - albo jej brak. Jak się kończy byle co na wyższej szkole biznesu, marketingu i czegoś tam jeszcze tylko żeby skończyć to nie ma co płakać później ze dwa fakultety, a na kasie supermarkecie 1000 zł tylko dają. Albo tłumy walące na pedagogikę. Od dawna wiadomo ze nauczycieli za dużo jest i jeszcze spory niż demograficzny. I po co się pytam kończyć studia jak po nich pracy nie ma?
Obserwuj wątek
    • ritazien Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą pra... 12.07.11, 16:37
      ukończenie wyższej szkoły gotowania na gazie czy innej akademii zrywania gruszek to żadne wykształcenie... więc się proszę nie dziwić, że roboty nie ma, nawet po kilku fakultetach w takich szkółkach
      • Gość: elkomistka Re: Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą p IP: *.radom.vectranet.pl 12.07.11, 17:01
        jestem oburzona bowiem idonc do wyrzszej szkoły a konkretnie WSH sugerowałam się prestirzem i renomą tej szkoły a okazuje się że wydaniu cieżkich pieniądzów i wielu godzin poświęconych na naukę nie mogę nigdzie teraz znaleść pracy:(
        • Gość: Rysiek Przepraszam, a jaki kierunek szanowna pani IP: *.146.243.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.07.11, 17:10
          skończyła? Europeistykę, dziennikarstwo czy może administrację? Nie sądzie, aby po informatyce miała pani problem z pracą...
          • Gość: Kolega Re: Przepraszam, a jaki kierunek szanowna pani IP: *.radom.vectranet.pl 12.07.11, 17:21
            skończyła ta samą szkołę co nasz prezydent Komorowski poznałem to po sposobie forułowania myśli i mistrzoskiej ortografii
            • Gość: NN Re: Przepraszam, a jaki kierunek szanowna pani IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.11, 12:35
              Widzę, że Ty też tam uczęszczałeś!
            • ar.co Re: Przepraszam, a jaki kierunek szanowna pani 15.07.11, 10:22
              A słowo "ironia" kiedyś słyszałeś? Bo o czytanie cię nie posądzam.
          • Gość: pies Re: Przepraszam, a jaki kierunek szanowna pani IP: *.infoplus.com.pl 12.07.11, 17:22
            >jestem oburzona bowiem idonc do wyrzszej szkoły a konkretnie WSH sugerowałam się prestirzem i renomą tej szkoły a okazuje się że wydaniu cieżkich pieniądzów i wielu godzin poświęconych na naukę nie mogę nigdzie teraz znaleść pracy:(

Może pracodawcy nie rozumieją ludzi mówiących i piszących slangiem? ;-)
            • Gość: polonista Re: Przepraszam, a jaki kierunek szanowna pani IP: *.xdsl.centertel.pl 12.07.11, 17:36
              jakby wam ironia na łeb spadła to też byście się nie zorientowali :P
        • Gość: Romuald Re: Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą p IP: 109.255.130.* 13.07.11, 01:24
          Gość portalu: elkomistka napisał(a):

> jestem oburzona bowiem idonc do wyrzszej szkoły a konkretnie WSH sugerowałam si
          > ę prestirzem i renomą tej szkoły a okazuje się że wydaniu cieżkich pieniądzów i
          > wielu godzin poświęconych na naukę nie mogę nigdzie teraz znaleść pracy:(

Zapisz się do partii rządzącej w mieście. Zaraz się znajdzie praca. Może specjalista ds. eksportu kostek lodu na Grenlandię, albo starszy referent ds. ondulacji w wydziale dla łysych obywateli, a kto wie może nawet zostaniesz prezesem spółki budującej kosmodrom - Radom - Mars 2075
        • anamaria12 Re: Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą p 18.07.11, 12:26
          Z taka ortografią !!!!!! a kto Tobie dziecko maturę dał !!!!!
    • zarro Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą pra... 13.07.11, 07:13
      Bezrobocie duży problem, niebawem aktualne dane....i porównywarka
      www.markamiasto.pl/
      • Gość: Jarek Re: Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 07:25

Mślę, że jestem nastarszy z was. Kiedy jak kończyłem studia magisterskie na Politechnice Warszawskiej to trwały one prawie 6 lat. Nie było wolnych sobót a zajęcia zaczynały się we wrześniu. Jak to wszystko podliczyć to dziś czasowo obstanie ze trzy fakultety na prywatnych "sorbonach". Dziś kupuje się dyplomy więc poziom absolwentów denny.
        Jest tylko kilka uczelni i wydziałów dających gruntowne wykształcenie. Reszta to badziewie i ściema.
        • sympatyklewicy Re: Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą p 13.07.11, 11:55
          Gość portalu: Jarek napisał(a):
          > Dziś kupuje się dyplomy więc poziom absolwentów denny.
          Ale też pracodawcy coraz więcej patrzą na umiejętności, a coraz mniej na dyplomy ...
    • Gość: oaza spokoju Re: Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.11, 10:33
      Myślę, że przed popełnieniem takiego komentarza warto by zorientować się, że kierunek 'Pedagogika' tak naprawdę niewiele ma wspólnego z pracą w szkole i byciem nauczycielem, a już na pewno nauczycielem przedmiotowym.
      To kierunek, który zresztą jest szalenie niedoceniany. A to błąd, biorąc pod uwagę jak duży ma potencjał - wszak chodzi o wychowanie naszych dzieci, a idąc jeszcze dalej - przyszłych obywateli, którzy będą pracować na naszą przyszłość. Myślę, że gdyby porządnie (i poważnie) zająć się tymi kwestiami od początku (życia młodego człowieka), to nie mielibyśmy tylu pogubionych młodych ludzi, którzy kończąc edukację obowiązkową niewiele wiedzą o sobie, swoich możliwościach i możliwych drogach rozwoju, a tym samym - nie byłoby tylu absolwentów wszelkiej maści Wyższych Szkół Automarketingu i Promocji w Tesco, którzy tak naprawdę potrafią niewiele, za to przekonani są, że posiedli wiedzę ekspercką i świat czeka, aby bić się o ich kandydaturę.
      I wreszcie - gdyby naprawdę wykorzystać osiągnięcia i współczesną wiedzę pedagogiczną, tak na skalę ogólną, okazałoby się, że można w (relatywnie) bardzo krótkim czasie bardzo mocno zmienić mnóstwo z tych rzeczy, które ogólnie nazywa się złem tego świata, bazując tylko na wczesnym kształtowaniu postaw, budowaniu wartości, większym nacisku na rozwój tego, co ostatnio zyskało modną nazwę inteligencji emocjonalnej i społecznej, czy kształceniu umiejętności samoregulacji. To wszystko są elementy naszego codziennego życia, szalenie zaniedbane w szkole powszechnej, a, moim zdaniem, o niebo ważniejsze niż budowa pantofelka czy zasada działania prądnicy, którą to wiedzę nabyć musiałam, a z której najprawdopodobniej nigdy nie skorzystam (a nawet jeśli będę musiała, to w każdej chwili mogę uzyskać ją dzięki Wujkowi Google).
      Tak, jestem Pedagogiem. I jestem z tego dumna :)
      m.
    • Gość: Pracodawca Tragedia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.11, 09:29
      Kiedy mam dzień "Castingu" i przychodzą bezrobotni-absolweńci to jet dzień wielkiej tragedii!!! Absolwent nie umie pisać , mówić , nawet nie zna podstawowych zasad obycia TRAGEDIA. Tego na uczelniach nie uczą nawet na wspomnianej WSH czy WSB
      • Gość: inżynier Re: Tragedia IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.11, 17:05
        Większość pracodawców tak uważa. Dzisiejszy inżynier opuszczając uczelnie ma wiedzę na poziomie wczesnego technikum lat 70tych. W dodatku w pracy nie ma się od kogo uczyć. Zostaje sam. To jego tragedia i firmy w której jest zatrudniony.
    • macine123 Radom mnie wygonił 17.07.11, 15:34
      Ja za pracą musiałem z Radomia wyjechać, a wcale nie chciałem, podkreślam musiałem.
      Jestem z wykształcenia inżynierem elektrotechniki/automatyki, znam języki, pracowałem też za granicą, ale dla specjalistów w Radomiu pracy niestety nie ma i nie zapowiada się, że będzie. Musiałem rozstać się z rodziną i żyć gdzieś daleko. Smutne to, ale prawdziwe. Nawet związek z dziewczyną mi się popsuł przez rozłakę, ehhh... , szkoda gadać, bo ona tu a ja tam.
      "Radom" oferował mi tylko permanentne bezrobocie i psychicznego doła. Ale tęsknię... za rodziną i za znajomymi, których też coraz mniej w Radomiu, bo musieli wyjechać. Podkreślam raz jeszcze musieli, nie mieli wyjścia, chyba że chcieli być bezrobotnymi.
      • Gość: AVO Re: Radom mnie wygonił IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.11, 19:39
        Renoma WSH,WSB...? Jaja sobie robicie? Trzeba to wreszcie jasno powiedzieć, bo naród otumaniony kapitalistyczną propagandą już nic nie kuma. Otóż prywatne uczelnie nie służą do tego, by kogoś czegokolwiek nauczyć, ale są od tego, by ich sprytni właściciele zarabiali pieniądze. Innymi słowy, owe szkółki sprzedają złudzenia i to dość drogo. Dawne zawodówki, przy dzisiejszych "uczelniach", to prawdziwe politechniki, które kształciły świetnych fachowców. Gość z wykształceniem zawodowym daje przynajmniej gwarancję, że coś potrafi.
        Z przerażeniem obserwuję, że "wybitni studenci" pani Pierzchalskiej, czy Komosy - nie potrafią nawet mówić i pisać po polsku, a o takich rarytasach jak twórcze myślenie, inteligencja i wyobraźnia - lepiej nawet nie wspominać! Takich wykształciuchów nie chciałbym nawet do zamiatania podwórka. Wypadłoby z tym wreszcie zrobić porządek, ale w tym złodziejskim kraju liczy się wyłącznie kasa. Bogatsi Polacy, tzw. biznesmeny, nie chodzą nawet do szkół, bo matury i dyplomy można kupić.
        Jan Pietrzak, słynący z psychopatycznej nienawiści do PRL-u, powiedział ostatnio w swoim programie, że cinkciarze byli Kolumbami polskiej przedsiębiorczości. Niestety, po raz pierwszy muszę się z nim zgodzić. Efektem tego jest nasza złodziejsko bazarowa rzeczywistość i powszechne prostactwo.
        I jeszcze słowo do Marcine123 - masz świetny zawód, ale w kraju bez własnej gospodarki i przemysłu, nie ma pracy dla fachowców. Solidaruchy wszystko sprzedali i rozkradli. Mówię to z bólem serca, ale uczciwej pracy trzeba szukać za granicą. No, chyba że masz wójka radnego, posła, albo innego kombinatora. Np. PO dla swoich partyjnych sługusów stworzyło już prawie 100 tysięcy fikcyjnych etatów - specjalistów od ważenia powietrza, liczenia liści, etc. Głosuj na nich chłopie, a będzie ci żyło jeszcze lepiej...!
        • Gość: tow. z KM PZPR Re: Radom mnie wygonił IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.11, 20:52
          Czerwony ptaszku dzisiaj dominuje to co wytworzyli twoi kolesie z PZPR. Nie ma się więc co dziwić.
          • Gość: AVO Re: Radom mnie wygonił IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.11, 22:30
            Tak, oczywiście, towarzysze z PZPR stworzyli kapitalizm... Myśl trochę jełopie, jak już musisz popierać te złodziejskie szajki, to rób to z głową. Zamiast się napinać dla zasady, przeczytaj jeszcze raz to, co napisałem wcześniej. Jest szansa, że coś zrozumiesz, bo nie ma tam nic skomplikowanego.
          • panta_rhei_only Re: Radom mnie wygonił 18.07.11, 09:16
            Gość portalu: tow. z KM PZPR napisał(a):

> Czerwony ptaszku dzisiaj dominuje to co wytworzyli twoi kolesie z PZPR. Nie ma
            > się więc co dziwić.
            Akurat to, co stworzył poprzedni system, zostało doszczętnie rozgrabione przez twoich kolesi, którzy nagle stali kapitalistami na bazie majątku narodowego, bo rzekomo nic nie był wart i nie ratowano zakładów/tysięcy miejsc pracy. N.B. Niemcy np. rozsądnie inwestując nie pozbywają się tak łatwo swych podmiotów gospodarczych. U nas w ramach czystki nawet pomniki burzono i zmieniano nazwy ulic - pominąwszy ideologię (pieniactwo) - stać nas nato?
            • Gość: tow. z KM PZPR Re: Radom mnie wygonił IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.11, 15:42
              Masz rację kolesie z PZPR stali sie dzisiaj kapitalistami z socjalistycznym uksztaltowaniem nabytym w PRLu
              • panta_rhei_only Re: Radom mnie wygonił 18.07.11, 16:16
                Wszyscy kolesie z okrągłego stołu się dogadali i sobie nie krzywdują. Opłacało się bez płot skakać. A społeczeństwo płaci karmione od czasu do czasu marchewką (wyborczą).
      • yorek No to masz szanse wrócić 18.07.11, 08:46
        Akurat jeżeli posiadasz rzeczywiście takie wykształcanie jak piszesz, to dzisiaj w Radomiu spokojnie znajdziesz pracę.
        • Gość: Simotion Re: No to masz szanse wrócić IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.11, 16:35
          Ano. Mam takie samo wykształcenie (elektrotechnika/automatyka/) i po zakończeniu studiów szukałem w Radomiu pracy 3 miesiące. Znalazłem ją bez znajomości w zawodzie, bodajże w największej radomskiej firmie, na pensję też nie narzekam. Także jeśli ktoś nie daje sobie rady to raczej nie jest wina Radomia, lecz jego faktycznej wiedzy/kultury/obycia.
          • macine123 Re: No to masz szanse wrócić 21.07.11, 16:57
            A ile takich miejsc jest wolnych dla inżynierów. 20-30 a może 120 ?
            • Gość: Simotion Re: No to masz szanse wrócić IP: *.radom.vectranet.pl 21.07.11, 21:44
              Nie wiem, nie liczyłem, ale ogłoszenia pojawiają się dosyć często.
    • anamaria12 Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą pra... 18.07.11, 12:38
      Dane z 1988 r 7% społeczeństwa posiadało wyższe wykształcenie. Wykształcenie średnie 37 % . Wygląda na to,że mniej niż połowa Polaków miała maturę.Ale... za moich zamierzchłych czasów,a studiowałam w latach 80 -tych , żaden wykładowca nie dał zaliczenia jeżeli delikwent nie umiał choćby na 3. Dzisiaj z przykrością stwierdzam,że wykładowcy wyższych uczelni nie szanują ani siebie,ani swojego dorobku. Za kasę machają podpisy w indeksie. Poziom uczelni zależy przede wszystkim od wykładowców.Idiotyzmem jest również tzw. nowa matura. 30% zalicza i już można starać się o indeks. Efekt w ubiegłym roku na wydziale polonistyki UŁ po pierwszym roku kłopoty z zaliczeniami miało 60 % studentów. I tak się zastanawiam, komu w tym kraju zależy na produkcji "połentelegentów". Tak coś mi komuna zapachniało,wszak niedoukami łatwiej rządzić.
    • anamaria12 Wykształceni, ale bezrobotni. Kogo nie chcą pra... 18.07.11, 12:41
      Do ekonomistki
      z taka ortografią!!!! A któż Tobie dziewczyno maturę dał !!!!
      • Gość: magda_maria_5 @anamaria12 IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.11, 16:22

ar.co 15.07.11, 10:22 A słowo "ironia" kiedyś słyszałeś? Bo o czytanie cię nie posądzam.

Gość: polonista 12.07.11, 17:36 jakby wam ironia na łeb spadła to też byście się nie zorientowali :P

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka