Dodaj do ulubionych

Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju

11.08.11, 17:16
Jestem młodym facetem po studiach. Dużo nie zarabiam ale jest to kwota od 2-3 lat ta sama. Na początku mogłem sobie pozwolić na różne przyjemności typu kino, dyskoteka, piwo, fajki, hobby itd. Z czasem zacząłem rezygnować z różnych rzeczy aby mieć na utrzymanie. Obecnie sciągam filmy z neta nie chodząc do kina, fajki rzuciłem, na disco nie chodzę, hobby zmieniłem, z kumplami się już nie umawiam, starannie dobieram spożywkę w sklepie, jeżdżę rowerem. Jakoś mi starcza jeszcze na bieżące wydatki, ale powoli staje się to wegetacją, gdy nawet zastanawiam się czy kupić głupiego loda w sklepie! Ktoś powie znajdź inną pracę nieudaczniku. Niestety pensje stoją a o pracę coraz ciężej. W związku z tym zaznaczam że obywatel nie udźwignie coraz to nowych wymyślnych ciężarów podatkowych. Cóż z tego że zwiększają się wpływy z podatków jak hamuje gospodarka z racji mniejszej konsumpcji bo takich jak ja jest pewnie cała masa. Błędne koło a pętla na szyi zwykłego Kowalskiego się zaciska. Głosowałem na PO gdyż obiecała złote góry, minęły 4 lata i jest dramat, jest coraz gorzej, nie spisali się. Nie obchodzi mnie kryzys, to nie jest żadna wymówka, nasi sąsiedzi Niemcy jakoś radzą sobie z kryzysem. Skoro obecna ekipa nie potrafi sobie z nim poradzić głosuje na innych i nie rozumiem jak ludzie mogą wierzyć w te bajki Donalda że jest super, kraj miodem i mlekiem płynący. Wczoraj wyczytałem że do 2012 Polska zadłuży się na 1 bilion zł! Tak 1 bilion, zaś dług cały czas rośnie i obecnie już nie pożyczamy na inwestycje ale na obsługę odsetek tego długu. O tym się nie mówi, ale dowiedziecie się po wyborach jak zaczną ciąć co się da ale wtedy już będzie za późno. Ludzie obudźcie się wreszcie z tego snu tak jak ja!
Obserwuj wątek
    • Gość: Rad Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 17:55
      RADOM - 219 tys. mieszkańców - 21.1 % bezrobocia ( stan na czerwiec 2011r.) - Prezydentowi Kosztowniakowi i PiS w Radomiu już dziekujemy.Nie głosujcie na PiS.
      • Gość: wyborca24 Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.radom.vectranet.pl 11.08.11, 18:09
        to nie polityka lokalna decyduje o podatkach ogólnokrajowych i wszechobecnej drożyźnie! tak jest w całym kraju łosiu!
    • Gość: WCIE Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.radom.vectranet.pl 11.08.11, 19:03
      " Ludzie obudźcie się wreszcie z tego snu tak jak ja!"
      będę brutalny , nie obudziłes się , nadal wydaje Ci sie że zyjesz w kraju w którym
      coś można zmienić przez to że zagłosujesz na tych czy innych idiotów . Nie można nic zmienić bo ten kraj jest jak wydmuszka . na zewnątrz kolorowa skorupa , na nią składa się konstytucja której nikt nie przestrzega , tony idiotycznych przepisów prawnych które zamiast ułatwiać zycie robią z niego piekło , niesprawiedliwy wymiar sprawiedliwości , niewydolny system opieki zdrowotnej , debilnie zorganizowany system emerytalny , kasty zawodowe nakierowane na jak nawiększy zysk kosztem polaków , można tak długo wyliczać . w środku , jak to w wydmuszce , pustka . nie da się tego zmienić , zrozum .
      • Gość: wiekowy radomianin Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.radom.vectranet.pl 11.08.11, 20:23
        Gleboko wspolczuje wam mlodym a zwlaszcza po studiach .Musicie zrozumiec ze na tym wlasnie polega demokracja o ktora tak walczył Wielki Lech i jego partia Solidarnosc.Dzisiaj wszyscy ci co przewodzili sa na zasluzonych emeryturkach albo jescze przy zlobie.Pytam was kto doprowadził do takiego stanu przemysl w Radomiu jaki teraz jest .W fabrykach pracowalo tysiace ludzi ,jak bylo tak bylo .Ja po ukonczeniu nauki otrzymalem tz.w.nakaz pracy do zakładu i nie martwilem sie ze prace strace ,chyba ze ..wiadomo co .Budownictwo bylo widac na codzien a dzisiaj .Jako doswiadczony w zyciu poruszam glowa i kiwam nad tym co sie dzieje w okolo.Nie bylem zwolennikiem śp.A.Leppera ale popieram go za to co widział i przepowiedział o UE,co ona nam da i co z tego wyjdzie.Armia nasza w galimatiasie,opieka zdrowotna sama chora ,budownictwo lezy , przemysl w rekach spolek i spoleczek ,nienawiśc i zaklamanie w spoleczenstwie ,katastrofalna sytuacja naszej polskiej mlodziezy --oto obraz obecnej demokracji.Dlatego jeszcze raz wam mlodzi ludzie wspolczuje.
        • Gość: mlodyradomianin Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 09:15
          Do wiekowego radomianina, chciałbym napisać, i muszę napisać jedno, że zazdroszczę mu jednego, tego, że urodził w takim okresie, gdzie miał pracę, mogł liczyć na mieszkanie, i mógł normalnie założyć i utrzymać rodzinę, dzieci. Tak było za PRLu, Za PRLu ludzie rodzili po 3 czy 4 dzieci, a dziś ciężko utrzymac jest jedno dziecko! Chciałbym urodzić się w tamtym okresie, i mieć takie stabilne zycie, bo takie ludzie wtedy mieli. Dzis młodzi mają pracę na umowy zlecenia, niepewną, gdzie po kilku miesiącach się ja traci, i od początku szukanie owej, ja tak mam, i pomimo, że są wokół mnie ludzie dobrze sytuowani w rodzinie, ta rodzina nie pomoze, i już. Dziś trzeba liczyc na samego siebie, Państwo nie pomoze, rodzina nie pomoze, radz sobie sam.
    • Gość: Ja @patriota_radom IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 20:19
      Nie rżnij głupa. Problemem w Radomiu nie jest dla młodych to, że od kilku lat zarabiają grosze, lecz to, że w Radomiu nie ma dla nich pracy. Problem ten nie wynika z działań lub zaniechań obecnego Rządu, lecz doprowadził do tego stanu p. Kosztowniak i jego ekipa. Proszę o informację ile nowych miejsc pracy pozyskał p. Prezydent i jego ludzie podczas swego urzędowania. Młodzi wyjeżdżają i pracują poza Radomiem. Tam praca jest. Ale tam nie rządzi PiS. U nas bezrobocie w okolicach 20 procent. To też wina PO i Tuska ? Twoja przedwyborcza agitka może utwierdzić co najwyżej ciemny lud, że PO jest winna wszystkiemu co się złego w Radomiu dzieje. Poza tym kij ma dwa końce. Skoro nie powstają nowe miejsca pracy, to nie zatrudnia się nowych ludzi a więc nie ma konkurencji na rynku pracy. Płace stoją w miejscu, bo pracodawca wie, że pracownik nie odejdzie do innej firmy, w której lepiej zarobi, bo takiej nie ma. Kółko się zamyka. Są za to miejsca pracy dla kolegów Prezydenta, wybitnych fachowców od wszystkiego. Odnosze wrażenie, że tylko o to chodzi obecnej ekipie.
      • Gość: radomianin 35 Re: @patriota_radom IP: *.radom.vectranet.pl 11.08.11, 20:28
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Nie rżnij głupa. Problemem w ......
        ---------
        Ty rzniesz glupa i @ jestes ty a nie autor watku.Masz poj...e w glowie i tyle .Jak chcesz pracowac to jedz m sobie i pracuj nawet do Papuasow .
        • senior76 Re: dramat mlodych ..... 11.08.11, 20:37
          Zastanawiam się co da wam młodym ludziom biadolenie i pisanie na naszym forum radomskim .Ja osobiście czytając wasze wywody głęboko wam współczuję bo za moich czasów takich spraw nie było .
          • Gość: Rad 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 21:43
            Ponad 6000 Radomian wyjechało z Radomia za czasów rządów PiS i Prezydenta Kosztowniaka w Radomiu.Mówimy o okresie od listopada 2006 r. do 30 czerwca 2011 r. to są fakty.Dane ze strony Państwowej Komisji Wyborczej.
            Radomianie głosują nogami emigrując z miasta widząc co wyprawia w Radomiu PiS.Na ta partie głosują tylko emeryci i działacze tej partii.
            • Gość: Rad Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 21:44
              Ponadto 21.1% bezrobocia w Radomiu - dane z czerwca 2011r.PiS w Radomiu już dziękujemy.Miastu wiedzie sie fatalnie za rządów PiS.
            • Gość: hejom Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.radom.vectranet.pl 11.08.11, 22:53
              Nie agitujcie, z resztą niedługo wybory więc klakiery działają. Szukam od niedawna pracy w wawie i jest to samo. Sama akwizycja a jak coś się trafi to tysiąc chętnych za tysiąc złotych. Ten kraj się wali na naszych oczach! Problem dotyczy całej Polski niestety. Tak źle jeszcze nie było:/
              • Gość: ech Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 23:24
                nie badz smieszny, wlasnie dwa miesiace temu zmeinilem w wawa prace, nie malem z tym absolutnie zadnych problemow, moze po prostu tysiac zlotych to tyle na ile wyceniane sa twoje kwalifikacje.
                • Gość: harald Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 09:57
                  Z taką gramatyką i interpunkcją Twoje kwalifikacje też są pewnie niezmiernie wysokie.
                  • Gość: prorok Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 10:14
                    Gość portalu: harald napisał(a):

> Z taką gramatyką i interpunkcją Twoje kwalifikacje też są pewnie niezmiernie wy
                    > sokie
                    -----
                    Nie wiem do kogo pijesz .Powinienes wiedziec to ze z wiekiem umysl pracuje coraz gorzej a u ciebie zacznie fiksowac chyba duzo wczesniej .Uwazaj i czekaj na ten moment .
                  • Gość: antyk Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.static.chello.pl 12.08.11, 17:31
                    z takim szykiem zdania zapewne jesteś stałym bywalcem klubu PUP
                    • Gość: Klara Re: 6000 Radomian wyjechało za PiS z Radomia. IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 18:48
                      Radom zostal wukonczony za rządów Balcerowicza, SLD i UW. Dzuisiaj rynku pracy tu nie ma i nie będzie bo mlodzi zamiast sie zabrać za siebie jedynie marudzą. A czas sobie powiedzieć prawdę. Umiejętności młodych sa przerażające.
        • Gość: Ja Re: @patriota_radom IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 21:57
          Może jakieś rzeczowe argumenty, zamiast obrzucania inwektywami ? Nawet nie potrafisz zrozumieć przeczytanego tekstu. W którym miejscu proponowałem radomianom wyjazd za pracą ? Poza tym powinieneś zapoznać się ze znaczeniem znaku @ zanim zaczniesz pisać.
        • Gość: :))) Solidarność Was nieźle wydymała IP: *.play-internet.pl 12.08.11, 00:40
          Dziś zawodowi rewolucjoniści Niejaki Zdzicho Maszkiewicz oraz Zdzicho Dziubasik mają ciepłe posadki i Was chromolą a Wy młodzi szukajcie pracki w Portugalii.
    • Gość: ech Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 23:21
      skoncz z ta tania agitacja, twoj nick i ton wypowiedzi z dala smierdzi tym z czym kojarzy sie PiS, jezeli Ci tak zle, to wyjedz z tego miasta, badz choc raz w w zyciu mezczyzna i wez los w swoje rece, a nie czekasz by matula schowala cie pod spodnice, a panstwo sypnelo tanim groszem.

Zycie to nie jest hollywodzki film, na rynku pracy trzeba byc mobilnym, a nie narzekac, ze jej nie ma i obarczac nim wladze, czy to PiS czy PO czy SLD.
      Popatrz i popytaj wsrod znajomych tym co sie powiodlo w zyciu, zapytaj ile pracy i wysilku musieli wniesc w to co maja, co osieglenli, posiadz od nich wiedze i zamiast spedzac na forum delektujac sie tania agitacja i pisac o twych troskach, zastanowic sie po porstu nad swym zyciem.
      • Gość: :((( Precz z PIS-em !!! IP: *.play-internet.pl 12.08.11, 00:36
        Na PiS głosują emeryci i renciści i fani Radia Maryja. Pozostała część społeczeństwa olewa wybory
        • Gość: wiekowy radomianin Re: ku przemysleniu...... IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 09:49
          Jedno jeszcze stwierdze :"jak bylo tak bylo ale bylo a dzisiaj jak jest tak jest ale nie ma " (zwlascza pracy dla młodziezy a nie mowiac juz o starszych,,wlaściwej opieki zdrowotnej ,mieszkan komunalnych ,przemyslu panstwowego itp}.Przyznam ze bylo wiele obludy i zaklamania ale i byly dobre strony ktorych wyniki i rezultaty widac do dzisaj patrzac dokola.Nasuwa sie pytanie a jak jest dzisiaj ? odpowiedzcie sobie sami bo ja to wiem doskonale zyjac w kraju kilkadziesiat krzyzykow.
      • Gość: harald Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 09:56
        Gościu przecież on pisze że ma pracę. Poza tym ma na myśli wszechobecną drożyznę, podnoszenie obciążeń finansowych przez państwo itd. oraz skutki tego
    • Gość: mario Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.korbank.pl 12.08.11, 10:36
      Człowieku przeczytaj swoją wypowiedż jeszcze raz i zastanów się jakie korzyści płyną z tego stanu rzeczy,na który narzekasz.Otóż:przestałeś nabijać kieszenie frajerom (kino i dyskoteka),rzuciłeś fajki,zacząłeś jeżdzić rowerem,kupujesz żarcie zastanawiając się nad tym żeby się nie przejadać i nie marnować tego co ci kiedyś zbywało, a więc twoje zdrowie znacznie się poprawi.Osraj kumpli,którzy byli z tobą kiedy miałeś pieniądze,wkrótce znajdziesz prawdziwych.Lody?,machnij na to ręką,znajdż sobie dziewczynę...,pieprz donalda ale nie wierz też jarkowi i reszcie!!! Polską się nie przejmuj,nie z takimi frajerami sobie w historii poradziła.Olej zbliżające się wybory,niech te świnie same się wybiorą i tak na nic nie będziesz miał wpływu,no weż się zastanów!!! Bądż ponad to wszystko!!! Mam już prawie 50 lat i serfuję sobie po tej przestrzeni na warunkach podobnych do twoich.Studia,żona,która pomimo 20 lat od zaobrączkowania ciągle mnie intryguje i się sobą nie nudzimy,dzieciak,jak to dzieciak,świrus gimnazjalny i deskorolkarz,dom,samochód,którym prawie nie jeżdżę bo nie ma na paliwo.Dzięki jakimś lewiznom starcza mi jeszcze na piwo i niezłe buchy od piątku do niedzieli...Nie pozwól zepchnąć się na margines i nie myśl tak jak oni chcą żebyś myślał,głowa do góry i do przodu.Zdaje się,że jesateś poważnie młodszy,myślisz -co ty gościu nawijasz,jesteś ustawiony więc się mądrzysz!!! Otóż kolego pracą doszedłem do tego co mam,po pracy natomiast uwielbiam się bawić,śmiać się i olewać frajerów,którym się wydaje,że to ja nim jestem.Pozdrawiam Cię i życzę więcej wiary we własne możliwości,jak będziesz chciał,to dasz radę.Tylko nie zawracaj sobie głowy pieprzonymi politykami i ich gierką,głosuj na siebie!!!
      • senior76 Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju 12.08.11, 12:06
        Wypowiedz "Gość portalu: mario" godna jest zastanowienia .Takich jak pan w Radomiu można policzyć na palcach.Nie dziw się człowieku ze ten młodzian założył taki watek bo on tak widzi otoczenie a nie tak jak ty czy nawet ja .Szanowałem i będę szanował naszą młodzież ,głęboko im współczuję w ich troskach i dążeniach .Moja młodość upłynęła też jak wielu innym w odmiennych warunkach społeczno -politycznych jak teraz.Były to ciężkie czasy powojenne zmuszające do licznych wyrzeczeń i zaparć ale to minęło i przeszło do historii która teraz jest wypaczana przez "nowych" znawców historii.Każdy z nas ma prawo do swojej opinii na każdy temat ,dlatego ja wyraziłem swój pogląd który się nie wszystkim spodoba .
        • Gość: mario Re: Dramat młodych ludzi w Radomiu i w kraju IP: *.korbank.pl 12.08.11, 13:15
          Seniorze,mam nadzieję,że moja wypowiedż nie bulwersuje Cię formą,nie miałem takiego celu.Jej głównym sensem i celem jest zwrócenie uwagi młodego Radomianina na to,że tak na prawdę wszystko zależy od niego,trzeba walczyć.Miałem taki okres w swoim życiu kiedy pracowałem nawet w niedziele,na tygodniu po kilkanaście godzin dziennie,półtora etatu a do tego jeszcze w domu.Nauczyłem się tego od mojego ojca,który też wszystkiego dorobił się pracując dużo i ciężko,podkreślam,że nie trawił poprzedniego systemu,za swoją postawę nie mógł piastować żadnych poważniejszych funkcji.Choć był fachowcem lekko nie miał.Dzisiejsza młodzież być może ma gorzej jeżeli chodzi o start,nie mniej jednak wszystkie pokolenia łączy jedno: jak jesteś słaby,to odpadasz,więc nie trzeba być słabym i tyle.Natomiast lody,kino,dyskoteka...,no niech mnie młody nie rozśmiesza,nie uważasz? Polityką niech się nie zajmuje na tym etapie,to jest zajęcie dla ludzi,którzy już się dorobili,mają czas,chcą i potrafią coś zmienić,ulepszyć,w Polsce to niestety nie jest regułą.Mnie się wydaje,że tacy co już "mają" prawdopodobnie nie będą myśleć jak tu się wyłącznie dorobić i nakraść,(myślę tu oczywiście o uczciwych przedsiębiorcach),na gołodupców powinno się w polityce szczególnie zwracać uwagę.Młody niech sobie ustali o co mu chodzi i do czego zmierza,następnie niech zacznie to realizować,najpierw niech przestawi krzesło,no i dalej,nie ma się co mazać,a będzie gorzej...,marnotrawienie publicznych pieniędzy w Polsce w połączeniu ze złodziejskim systemem podatkowym w Polsce mnie przeraża,do tego jeszcze ten kryzys...,ktoś wyżej już o tym napisał.
    • emigrant_zarobkowy Jestes manipulantem! 12.08.11, 14:53
      Pracy nie masz bo w tym miescie nigdy nie bylo łatwo. Mozesz pisac ze 4lata temu bylo Ci lepiej ale nikt w to nie uwierzy. Bezrobocie bylo i jest powyzej 20% a gdyby wladza lokalna byla produktywna to nie musialaby codziennie plakac przed kamerami ze to nie ich wina ze to Oni sa tego winni! Liczby nie klamia, wiec nie wciskaj kitu ze było lepiej o prace 4lata temu. Jest wiele miast ktore pomimo kryzysu sie rozwijaja. Jestes kolejnym przykladem osob ktore cierpia na dziwna odmiane amnezji. Rzadzil tym miastem kiedys ktos z PiS i byl wtedy prezydent, premier z tego ugrupowania i co nam sie takiego dobrego przytrafilo? Mi sie zyje lepiej jak wyjechalem z Radomia.
      • Gość: mario Re: Jestes manipulantem! IP: *.korbank.pl 12.08.11, 15:27
        To trudna decyzja,cóż takie czasy,wymagają odważnych decyzji,takich jak Twoja Emigrancie.Tu nie ma się co oglądać na władzę,oni załatwiają głównie pracę dla swoich,zawsze tak było,obecnie jest tylko trochę mniej roboty więc proceder bardziej razi w oczy.Nie ma się co oglądać aż ktoś pomoże,wiejcie z tego miasta,gdzieś musi być lepiej...
        • Gość: Nowak 18.7 % bezrobocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 16:48
          W Radomiu chyba w 2008r. w lato bezrobocie wynosiło już 18.7% a potem znowu poszło do góry oczywiscie wszystko to za czasów rzadów PiS w Radomiu.
          Jak Kosztowniak zaczynał rzady bezrobocie wynosiło 26% i było 225 tys. Radomian w naszym miescie.A teraz stan na czerwiec 2011r. - 21.1% bezrobocia i 219 tys. mieszkańców.
          Nie wszyscy w Radomiu wiedza co tu PiS wyprawia a szkoda wtedy byłoby tu zupełnie innaczej.
          • Gość: Hera Re: 18.7 % bezrobocia IP: *.radom.vectranet.pl 13.08.11, 13:10
            Wnioski na poziomimie euroniedacznika. Koles umiesz coś czy nie?
            • Gość: koles Re: 18.7 % bezrobocia IP: *.radom.vectranet.pl 13.08.11, 15:09
              Te koles do kogo piles mowiac o euronieudaczniku ? a Ty koles umiesz cos czy tylko tak pier....ć na forum.
              • Gość: jerry Re: 18.7 % bezrobocia IP: *.radom.vectranet.pl 14.08.11, 20:37
                Walił do ciebie przygłupie co zmieniasz nicki
      • Gość: ktoś starszy..... Re: moja maleńka uwaga .... ... IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 17:11
        emigrant_zarobkowy napisał:

> Pracy nie masz bo w tym miescie nigdy nie bylo łatwo. Mozesz pisac ze 4lata tem
        > u bylo Ci lepiej ale nikt w to nie uwierzy. Bezrobocie bylo i jest powyzej 20%
        > a gdyby wladza lokalna byla .......
        ------------
        Piszesz że w Radomiu nigdy pracy nie było.Pytam się ciebie pewnie młody "emigrancie "skąd masz takie wiadomości i co za "wielce uczony nauczyciel " ci je podał ..Zapamiętaj raz na zawsze że nasze miasto było jednym z większych ośrodków tz.COP( wiesz co to?) a historia naszego grodu określa nas mianem Czerwony Radom (wiesz co to?).W Radomiu nigdy nie było bezrobocia a pojęcie to zaistniało po 1989 r.Istniejące państwowe zakłady przemysłowe nie pozwoliły na to a istniało ich kilka.(ZM.Waltera,Radoskór,Blaszanka ,ZPP Tytoniówka ,Marewil,,ZT.Erikson,ZNTK,ZPD,ZMO, ZPC. kilka czynnych garbarni itp.Zakłady były i była klasa robotnicza co walczyła o swoje prawa od 1905 r a dzisiaj ? nie ma zakładów to i klasy robotniczej też nie ma a znaczenie tego słowa stopniowo zamyka .Zgadzam się ze stwierdzeniem ze dużo zależy od opcji rządzącej z dana partią ale nie miejmy pretensji do nikogo tylko do siebie bo kogo wybraliśmy ten rządzi a jak rządzi to wszyscy teraz widzimy.Niedługo się rozpocznie kampania wyborcza która zapowiada się na kampanię wulgarną jakiej jeszcze chyba nie było .Doczekamy to zobaczymy.
        • Gość: Nowak Re: moja maleńka uwaga .... ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 18:05
          Bezrobocie w Radomiu pojawiło się 22 lata temu bo wczesniej było bardzo biednie w Radomiu ale praca była zdaniem starszych Radomian.A teraz mamy 21% bezrobocia i zadowolone władze Radomia z PiS.
          • Gość: Klara Re: moja maleńka uwaga .... ... IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 18:45
            Głupota twoja polega na tym, ze winisz za to obecnie rządzących a jeszcze większe bezrobocie z masowyni zwolnieniami był w Radomiu za rzadów SLD czy UW. Pozostaje opuścić Radom i zobaczyć jakie Eldorado jest w innym miejscu kraju. A mioże czas zrozumieć , że mało się umie a czas leci.
        • emigrant_zarobkowy Kolejny manipulant, tym razem starszy ale manipula 12.08.11, 19:22
          MANIPULANT!
          Jak dobrze zacytowales "w tym miescie nigdy nie bylo łatwo" co nie jest rownoznaczne z Twoja insynuacja jakobym sugerowal ze zawsze tutaj bylo wysokie bezrobocie. Wszystko byloby dobrze gdybys MANIPULANCIE ze zrozumieniem przeczytal kolejne zdanie i odpowiednio je zacytowal co pozniej nie byloby powodem MANIPULACJI. Zapewne zaraz zaczniesz "szczekac" ze to kolejny atak na PO. Mozesz sobie pisac te swoje wywody ale wiedz dobrze ze sa ludzie rozsadni ktorzy nie dadza sobie dmuchac w kasze i wszystkie tego typu proby MANIPULACJI beda wytykane!
          Tak kampania bedzie wulgarna, bezczelna, klamliwa i pelna MANIPULACJI o ktorej bardzo duzo wiesz. Dzis BYŁY premier Kaczynski wmawial ze za jego czasow paliwo bylo tansze, wczoraj ze za jego czasow cukier byl tanszy. Tego typu manipulacje obnazaja brak wiedzy o ekonomii i ogromnym populizmie!
          PS: Tlumaczyc sie z wiedzy o historii tego miasta nie musze, wydawalo mi sie ze piszac zacytowane przez Ciebie slowa, jest to oczywiste jaka wiedze posiadam.
      • patriota_radom Re: Jestes manipulantem! 12.08.11, 18:42
        emigrant_zarobkowy napisał:

> Pracy nie masz bo w tym miescie nigdy nie bylo łatwo. Mozesz pisac ze 4lata tem
        > u bylo Ci lepiej ale nikt w to nie uwierzy. Bezrobocie bylo i jest powyzej 20%
        > a gdyby wladza lokalna byla produktywna to nie musialaby codziennie plakac prze
        > d kamerami ze to nie ich wina ze to Oni sa tego winni! Liczby nie klamia, wiec
        > nie wciskaj kitu ze było lepiej o prace 4lata temu. Jest wiele miast ktore pomi
        > mo kryzysu sie rozwijaja. Jestes kolejnym przykladem osob ktore cierpia na dziw
        > na odmiane amnezji. Rzadzil tym miastem kiedys ktos z PiS i byl wtedy prezydent
        > , premier z tego ugrupowania i co nam sie takiego dobrego przytrafilo? Mi sie z
        > yje lepiej jak wyjechalem z Radomia.

Nie jestem żadnym manipulantem. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Pracę mam ale pensje stoją i za to co obecnie dostaję kiedyś mogłem żyć na wyższym poziomie zaś dziś ledwo wiąże koniec z końcem mimo wielu wyżeczeń opisanych wyżej. Dla człowieka zaczynającego od zera to jest dramat, gdy nie ma się bogatych rodziców, wpływowych znajomości itd. Nie mówię głosować na PiS, mówię nie głosować na obecną ekipę rządzącą bo się nie spisali. Wszystko drożeje, dług państwa rośnie zastraszająco więc podatki będą jeszcze wyższe więc każdy normalnie myślący człowiek nie wierzy w te brednie władzy "że jest dobrze, bo jest dobrze, bo my tak mówimy że jest dobrze". Z resztą odsyłam do postu zaczynającego ten temat.
        • Gość: Klara Re: Jestes manipulantem! IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 18:45
          A moze jesteś osobą która mało co umie.
        • emigrant_zarobkowy Precz z manipulantami! 12.08.11, 19:35

patriota_radom napisał:

> mówię nie głosować na obecną ekipę rządzącą bo się nie spisali

Wszystko sie zgadza tylko ze warto pamietac ze zaczyna sie sprzatanie od wlasnego podworka!
          Nie wiem gdzie ty pracujesz, nawet nie chce wiedziec, wiem tylko ze nie mam ani jednego znajomego ktory powiedzialby ze nie dostal podwyzki. Dopiero budzetowce zamrozono podwyzki tak wiec albo jestes MANIPULANTEM albo nie brak Ci odwagi zmienic prace!
          - Aaa nie masz gdzie zmienic? Fakt, przed prezydentura p. Kosztowniaka bylo o nia latwiej.

Jak juz taki oczytany jestes to moze zacytujesz znanych i cenionych ekspertow ktorzy wypowiadaja sie o tym jak nasz kraj prezentuje sie na tle rynku europejskiego? Benzyna droga? prosze bardzo
          nafta.wnp.pl/ceny_paliw_europa/
          podroze.auto-swiat.pl/aktualne-ceny-paliwa-w-europie/
          - prawie najtansza w europie. Ze co? ze w norwegii zarabia sie wiecej? Ok ale w Norwegii kiedys tez byly prawie najdrozsze paliwa a u nas prawie najtansza. Nic sie nie zmienilo!
          Cukier? - kto wynegocjowal takie a nie inne warunki na obecne lata? UUuu pamiec zawodna. Szkoda. To teraz negocjujemy limity na przyszle lata i to za kilka lat bedzie mozna ocenic czy wlasciwe.
          • bhjs Re: Precz z manipulantami! 13.08.11, 08:07
            emigrancie zarobkowy , dla mnie i myślę że dla większości mieszkańców kraju liczy się
            siła nabywcza pieniądza , czyli prosto mówiąc ile moge kupić za zarobioone pieniądze .
            podałeś przykład cen paliw , niby że w Polsce nie są one tak drogie jak w innych krajach europy , oraz podałes linki do tabel .
            OK , nie wiem gdzie wyemigrowałeś zarobkowo , być może do londynu , być może tylko do Warszawy . i rozpatrzmy siłę nabywczą pieniędzy w tych krajach .
            jeżeli wyemigrowałeś do londynu to za swoje zarobione 1120 funtów ( 160 godzin x 7 funtów/godz. zakupisz 800 litrów ON ( 1120:1,40) .
            jeżeli wyemigrowałeś do Warszawy to za te 800 litrów ON musisz zapłacic 4040zł.
            (800x5,05) .
            według ostatnich oficjalnych danych (według mnie zaniżonych z powodów politycznych) 30%
            zatrudnionych dostaje najniższa płacę tj około 1350 zł. czyli za miesięczna pensje może sobie kupić 267 litrów ON .
            tak wygląda proste porównywanie cen towarów w różnych krajach europy .
            ---------------------------------------------------------------
            • Gość: Jack Re: Precz z manipulantami! IP: *.radom.vectranet.pl 13.08.11, 12:51
              Zuycie w Radomiu jest o wiele tańsze niż w innych miastach. Nie wierzycie no to spróbujcie w Wałbrzychu. Benzyna, mieszkania, czynsze, woda i ceny w sklepach. Komu Radom nie odpowiada niech jedzie do Wałbrzycha.
        • Gość: ech Re: Jestes manipulantem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 19:35
          place stoją? dziwne, ja zmieniłęm pracę i z automatu dostałem podwyżkę, może po prostu zmień pracę zamiast narzekać, zacznij od siebie, zainwestuj w siebie, w szkolenia, a potem narzekaj na państwo, socjalizm już mieliśmy, widać, że jesteś chyba w nim głęboko zakorzeniony i od państwa domagasz się by za Ciebie myślało, niby student, taki światły, a bezradny jak dziecko ...
          • Gość: K. Re: Jestes manipulantem! IP: *.radom.vectranet.pl 12.08.11, 19:58
            mnie taka sytuacja w mieście nie dziwi, skoro najbardziej obleganymi kierunkami są te które pracy nie dadzą, a absolwentów co roku jest b.dużo. Mam na myśli ekonomie, administracje itp. Ja (kończyłęm Akademię Medyczną) i moi koledzy ze studiów jak i z informatyki, czy budownictwa po PW nie mieli i nie mają problemu z dobrze płatną pracą.
            • Gość: ech Re: Jestes manipulantem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 20:19
              otoz to, obecnie studenci mysla, ze za samo bycie studentem, za samo ich ukonczenie, powinno im sie placic krocie ("przeciez to bylo 5 lat nauki"), tylko ile tak naprawde mamy dobrych uczelni, ktore ksztalca, a nie daja tylko tytul magistra, ile z tych uczelni da szanse na dobra prace, ile ludzi chce cos wokol siebie zmienic, zamiast narzekac na to co ich otacza, ile z nich chwyta przyslowiowa "wedke", i niech Ci to tak narzekaj wokolo zaczna dzialac ...

Problemem jest tez to, ze mamy rzesze nazwijmy ich "osob z wyzszym wyszktalceniem", tylko kraj potrzebuje fachowcow, specjalistow, a nie rzeszy osob po wspomnianej ekonomii, zarzadzaniu, nie ma tyle firm, by ich zatrudnic, po prostu albo trzeba miec wysokie umiejetnosci, albo szukac pracy w innym zawodzie, to tak jak nigdy nie bedzie panowala rownosc na swiecie, zawsze beda biedni i bogaci ...
              • Gość: wiekowy radomianin Re: słów kilka .... IP: *.radom.vectranet.pl 13.08.11, 09:49
                O co wam chodzi droga młodzieży w tym wątku teraz już nie wiem .Naparzacie jeden drugiego jak tylko potraficie ,Ktoś napisał że mamy całe rzesze zdolnych ludzi,zgoda ale jacy to są fachowcy ?Jeżeli mamy studentów takich jak "studentoilitechnikiradomskiej' który siedzi non stop na tym forum i wypisując głupoty to się nie dziwie że mamy później "wielkich naukowców " nadających się do sprzątania szamba i mycia szyb u sąsiadów .Sytuacja w kraju jaka jest ,taka jest brak zakładów spowodował to duże bezrobocie którego kiedyś nie było .Spytaj się jeden z drugim ojca a nie mówiąc już o dziadkach czy znali pojęcie bezrobocie.Nie mających zatrudnienia a siedzących obiboków przy piwie czy "Mamrocie" legitymowano ,brano za du.ę i do roboty.Jaka ta praca była ,to była i obiboków było dużo mniej jak dzisiaj .Dzisiaj biedacy a w tym i młodzi ludzie bezrobotni pukają do mieszkań prosząc o kawałek chleba czy coś do zjedzenia .Niektóre wpisy są pouczające a niektóre nadają się do skasowania przez moderatora.Dyskutujcie dalej ,chętnie poczytam sobie to co jest napisane .Jedno mam zapewnione że mnie bezrobocie już nie grozi oraz moim dzieciom.A więc zapraszam do dalszej owocnej dyskusji.
                • senior76 Re: słów kilka .... 13.08.11, 10:03
                  Przeglądając wpisy na tym wątku przypomniała mi się : "Oda do młodości ".Komentarza nie wpisuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka