Dodaj do ulubionych

Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?"

09.01.12, 08:24
Niektórzy autorzy w internecie (np. Łukasz Warzecha czy Łukasz Foltyn z Radomia) zaczęli kontestować dogmat o świętości i nieomylności Owsiaka. Muszę przyznać,że zaimponowała mi ich odwaga, bo wyznawcy Owsiaka stanowią potężną siłę, a dla nich zgłoszenie jakichkolwiek wątpliwości co do świętości Owsiaka, uznawane jest za opluwanie ich bóstwa - czytamy na blogu eurodeputowany PiS.

Wojciechowski pisze na blogu, że pod koniec jego kadencji jako szefa NIK, zrodziły się w nim spore wątpliwości dlaczego Owsiak zbiera zawsze na zakup sprzętu medycznego? Zawsze na nic innego, tylko na sprzęt...

Przecież sprzęt niezbędny do wszystkich badań, powinno dostarczyć chorym dzieciom państwo, z budżetu, czy z funduszu zdrowia. To jest psi obowiązek państwa, żeby z zebranych podatków i składek zapewniło ludziom opiekę medyczną i zapewniło dla niej odpowiedni sprzęt. Więc Owsiak zakupując sprzęt medyczny dla szpitali, raczej budżet ratuje, a nie dzieci - pisze europoseł PiS.

Janusz Wojciechowski ujawnia, że jako prezes NIK chciał skontrolować proces wspierania WOŚP przez podmioty publiczne, bo sama organizacja Jerzego Owsiaka takiej kontroli ze strony NIK nie podlega.

Teraz europoseł postuluje, by powrócić do tamtej inicjatywy głównie z dwóch powodów.

Po pierwsze - jak wykorzystywany jest sprzęt, dostarczony szpitalom przez Owsiaka. Czy ten sprzęt fizycznie dotarł do szpitali, czy jest zainstalowany i wykorzystywany (a może leży w paczkach?), czy jest on odpowiedniej jakości, krótko mówiąc, czy jest z niego publiczny pożytek i jakie są tego pożytku rozmiary? Czy na przykład nie jest tak, że na owsiakowym sprzęcie ktoś prywaciznę sobie robi - pisze Janusz Wojciechowski i dodaje, że przeciw takiej kontroli sam Owsiak nie powinien protestować.

Według eurodeputowanego druga część kontroli powinna mniej ucieszyć Jerzego Owsiaka.

Jakie są nakłady publicznych instytucji (bo nakłady prywatnych instytucji czy osób nas nie obchodzą) na prowadzenie bądź promocję akcji Owsiaka? Ile na to wydaje telewizja publiczna (podejrzewam, że są to ogromne pieniądze), ile na organizacje festynów Owsiaka z miejskich kas wydaja samorządy? Ile wydała chociażby Kancelaria Prezydenta, eksponująca rozświetlone serce na prezydenckim pałacu (krzyż przeszkadzał, symbol Owsiaka nie przeszkadza). Chciałbym, żeby te wszystkie publiczne wydatki zostały zliczone i zbilansowane z publicznymi korzyściami, jakich przysparza sprzęt zakupiony przez Owsiaka. Krótko mówiąc - ile Owsiak dał, a ile wziął, żeby dawać? - pyta na blogu europoseł.

I zastanawia się, czy przypadkiem nie jest tak, że gdyby zebrać wprost te wszystkie nakłady z publicznej kasy, jakie idą na wspieranie orkiestry Owsiaka, nie możba by za nie kupi√ znacznie więcej sprzętu medycznego dla dzieci, niż sam Owsiak go nakupił.

wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/374201,janusz-wojciechowski-zada-rozliczenia-akcji-owsiaka.html
Czytajac powyzsze tezy smiem twierdzic ze sa grupy spoleczne ktore we wszystkich i we wszystkim znajda zło ale nie w sobie.
Obserwuj wątek
    • Gość: lea To poczytaj. Może coś więcej zrozumiesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 08:31
      acontrario.nowyekran.pl/post/5131,wosp-biznes-sie-kreci-cz-1-zloty-melon
      • fnx1 Re: To poczytaj. Może coś więcej zrozumiesz. 09.01.12, 09:15
        Zacząłem czytać... ale się znudziłem - wygląda mi to na próbę zaangażowania do działalności charytatywnej osób zmarłych. Bo osoby żywe zawsze będą budziły podejrzenie, że są bardziej lub mniej nieuczciwe. Dobrze, że autorzy nie negują inicjatywy Owsiaka. Ja ją popieram - chociaż dużo niestety dać nie mogę.
    • Gość: Lucjan Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 09:28
      A gdzie był ten przechta jak Rydzyk krecił lody.
      • Gość: hard Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 09:36
        Całkiem ,całkiem nie źle panie "emigrancie zarobkowy " a ten eurodeputowany to ten pan z tymi włosami o barwie lisa ?
    • axel-bis Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 09:55
      Ciekawe czy "emigrant_zarobkowy"zdaje sobie sprawę z tego co tu pisze i czy można w ocenie opierać się tylko na wywodach jednego europosła znanego ze swych wystąpień ?
    • Gość: Wartix Ile pieniędzy wyłożyło miasto Radom na WOŚP? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 19:12
      Ile miasto Radom kosztowała WOŚP? Jakie pieniądze samorząd w sumie wydał na tę imprezkę?
      A może nie wydał ani złotówki? Wie ktoś?
      • panta_rhei_only Re: Ile pieniędzy wyłożyło miasto Radom na WOŚP? 09.01.12, 19:35
        W kraju, gdzie afera goni aferę i nikt nawet najmniejszej odpowiedzialności nie ponosi, zbytnio pozorami się nie przejmując przy pusto brzmiących słowach: uczciwość, honor, wstyd - gdzie podatki idą na posłów i administrację i nie starcza na rzeczywiste potrzeby państwa - są sprzyjające warunki do działalności "kręcenia lodów" przez co cwańszych cwaniaczków. A czemu nie mają być rozliczani z tego jak dysponują powierzonymi im funduszami?
        • Gość: Hela Re: Ile pieniędzy wyłożyło miasto Radom na WOŚP? IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 19:44
          czas najwyższy zakończyć kręcenie lodów z Owsiaka przedsięwzięciem
    • teta1985 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 19:54
      "Przecież sprzęt niezbędny do wszystkich badań, powinno dostarczyć chorym dzieciom państwo, z budżetu, czy z funduszu zdrowia. To jest psi obowiązek państwa, żeby z zebranych podatków i składek zapewniło ludziom opiekę medyczną i zapewniło dla niej odpowiedni sprzęt."

Podejście godne podziwu. A jak kasy na coś nie starcza to co mamy zrobić? I to żaden 'psi obowiązek' tak w ogóle ciemna maso.
      • Gość: lew25k Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 20:27
        Ty jesteś ta JASNA MASA.
        Pogratulować. Pogratulować. ha ha ha
        • teta1985 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 20:32
          Co Wam kościółkowi fanatycy przeszkadza ten Owsiak? Ile to już było akrobacji by go ośmieszyć a wszystkie kończyły się kompromitacją samego piszącego jak choćby ta powyższa. Podejrzewam, że chodzi o Przystanek Woodstock, który jest na kato-celowniku od lat.
          To tak jakbyście napisali: "po co nam Caritas? Psim obowiązkiem Państwa jest pomagać ludziom"
          Trybisz coś?
          • Gość: folia Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 20:38
            To nie wszystko. W fundacji Owsiaka zatrudniona jest cala rodzina. Na dzialalnosc tej fundacji idzie 15% czyli liczac tylko od 40 mln daje sume 6 milionow zlotych rocznie! Niezly biznes.
            • teta1985 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 20:41
              Masz powiedziane wprost ile z tego pójdzie na obsługę akcji, więc w czym problem?
              • Gość: WANSKA* Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 21:17
                Z czego żyje Owsiak? Z witrażóff?
            • Gość: Padre Owsiak to konkurencja dla Rydzyka IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.12, 21:46
              15? Ta wiadomosc ma w sobie tyle prawdy jak ta ze Rydzyk oddaje biednym 99% ihelikopter chcial kupic z tego 1% Mam nadzieje ze jak Twoje dziecko trafi do szpitala to przy probie ratowania zycia za pompca sprzetu z serduszkiem powiesz kategoryczne i protestacyjne NIE!
          • Gość: lew25k Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 21:00
            O i do tego obsesyjkę kościułkową młodzieniec już posiada.
            POGRATULOWAĆ....
            TRANSPARENTNOŚĆ.
            • teta1985 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 21:16
              Na rynku w biurze czy na basenie siedzisz Wojtek? Piszesz głupoty zamian coś pożytecznego zdziałać. Chyba, że to jedyne co potrafisz...
              • Gość: lew25k Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 21:30
                Nie, nie Wojtek. Ale i tak zabawny jesteś Marku.
                • teta1985 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 21:38
                  W sumie poznałem sporo oszołomów... Racja...
                  • Gość: lew25k Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 21:39
                    :) oczywiście, oczywiście.
                    • Gość: muzyk Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.korbank.pl 10.01.12, 08:53
                      Jak ktoś nie ufa Owsiakowi,to niech daje na Karitas,w czym tkwi problem? Nikt nikogo na siłę do gry nie zmusza. Ja z rodziną wierzymy,że ta akcja ma sens i bierzemy w niej udział,jak ktoś w nią nie wierzy,to niech nie daje kasy i nie wypisuje swoich sensacyjnych odkryć.
                      • Gość: Nb Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 09:41
                        Problem tkwi w tym, że w to wszystko są wciągnięte publiczne i samorządowe instytucje, które aby się pokazać lekką ręką "ofiarują" hojne dary. Tyle tylko, że to są moje, Twoje pieniądze. Telewizja, urzędy miejskie, policja itp. Z czyjej kieszeni oni pomagają? O to toczy się spór, o nic więcej. Bo gdyby Owsiak zbierał i nie mieszał w to publicznych pieniędzy - to nie ma absolutnie żadnej sprawy. A tu takie szoł z samolotami F16 na czele. Jaja jakieś.
                        • max-kom Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 12:38
                          A z czyich pieniędzy tak hojnie sypał wojewoda mazowiecki i sejm na świątynię opatrzności bożej ? Z własnej ?
                          • Gość: Nb Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 14:30
                            A my tu o świątyni opatrzności piszemy???
                            • max-kom Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 15:25
                              "Problem tkwi w tym, że w to wszystko są wciągnięte publiczne i samorządowe instytucje, które aby się pokazać lekką ręką "ofiarują" hojne dary. Tyle tylko, że to są moje, Twoje pieniądze. Telewizja, urzędy miejskie, policja itp. Z czyjej kieszeni oni pomagają? O to toczy się spór, o nic więcej. Bo gdyby Owsiak zbierał i nie mieszał w to publicznych pieniędzy - to nie ma absolutnie żadnej sprawy. A tu takie szoł z samolotami F16 na czele. Jaja jakieś."

mnie tez chodzi o publiczne pieniądze moje i Twoje :-)
                          • Gość: DOG zwirek dla kotka IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 15:06
                            Kto placil za paliwo do auta ktorym jezdzil Jarek po zwirek dla kotka?
                            • Gość: DanVan Re: zwirek dla kotka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.12, 15:52
                              Jeśli inni robią złe rzeczy to nas też to uprawnia do robienia złych rzeczy? Zastanówcie się co wypisujecie. Dyskusja jest o konkretnej sprawie.
                    • teta1985 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 18:39
                      Gość portalu: lew25k napisał(a):

> :) oczywiście, oczywiście.

Pewnie, że oczywiście. Niektórzy jednak mieli na tyle taktu, że podpisywali się swoim stałym nickiem a nie jak jakieś tchórzliwe wielolicowe kundle coraz to zmieniające pseudonim...
                      • Gość: lew25k Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.12, 18:47
                        Czy ja Cię obraziłem w którykolwiek momencie tej "dyskusji" ? Miarkuj waćpan.
          • isoxazolidine Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 09.01.12, 21:47
            teta1985 napisał:

> "po co nam Caritas? Psim obowiązkiem Państwa jest po
            > magać ludziom"

Ano właśnie ... Czy NIK oraz organy włądzy sądowniczej sprawdziły już finansowe aspekty działalności Caritasu? Albo innych KK i instytucji z nim powiązanych? Weźmy ot np. sprawę Zamku Królewskiego w Radomiu.

W 1978r Proboszcz Parafii św.Jana w Radomiu, działając z upoważnienia Biskupa Piotra Gołębiewskiego przekazał na ręce Wojewody Radomskiego zobowiązanie przekazania na rzecz miasta za symboliczną odpłatnością tzw. 'Domu Wielkiego' - nawiększej zachowanej pozostałości radomskiego Zamku Królewskiego. W zamian uzgodniono przekazanie na rzecz Kościoła budynku Kościoła św.Wacława.

Kościół św.Wacława przekazano stronie kościelnej jeszcze w 1978r. Zamek Królewski przekazany miastu nie został. Do dziś pozostaje pod administracją kościelną. Komentując tej status quo przedstawiciel strony kościelnej, Ks. Sławomir Fundowicz powiedział: "(...) przekazanie w ogóle nie wchodzi w grę (...)" ('Radom24, 2011-05-23).

Czy wypowiedź Ks. Fundowicza nie wydaje się Wam szokująca? Tym bardziej, że pada z ust przedstawiciela instytucji, która za cel stawia sobie edukację moralną społeczeństwa.
            • Gość: w w w Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 22:26
              Nie wszystko da się podciągnąć pod jedno jak starasz się to zrobić. Nie wszystko.
              • emigrant_zarobkowy Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 08:26
                Nie wszystko, ale wiele. Zbyt wiele zeby przejsc kolo tego bez echa.
                • Gość: Nb Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 09:43
                  To nie przechodź, ale nie mieszaj tego w dyskusjach o cukierkach.
    • Gość: Janusz K. Zamłynie Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.algo.radman.pl 09.01.12, 20:30
      Mam dopiero od paru dni komputer i dopiero sie ucze wiec mam pytanie. Zapytalem pana ktory instalowal mi internet gdzie mozna kupic dostep do google i za ile, bo mysle ze bardzo mi taka wyszukiwarka by sie przydala. On mi zaoferowal ze za 50 zl mi zrobi taki lewy skrot na pulpicie do google. Zgodzilem sie ale teraz mam obawy czy moga wykryc ze uzywam google nielegalnie i czy nie lepiej jednak skasowac ten skrot i zakupic dostep oryginalny? Dziekuje za pomoc
    • w1m Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 08:02
      emigrant_zarobkowy napisał:

> Przecież sprzęt niezbędny do wszystkich badań, powinno dostarczyć chorym dzieciom państwo, z budżetu, czy z funduszu zdrowia. To jest psi obowiązek państwa, żeby z zebranych podatków i składek zapewniło ludziom opiekę medyczną i zapewniło dla niej odpowiedni sprzęt.

Jedno pytanie: zapewnia? Nie do końca...
      Drugie: czy ze składki mam podstawową opiekę medyczną? Nie do końca...
      • emigrant_zarobkowy Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 08:31
        Kiedy PiS rzadzilo w latach 2005/7 jakos nie bylo tak ostrych slow pod adresem WOSP. Wtedy nie bylo obowiazkiem panstwa finansowania szpitali?
    • Gość: Wierny Kolejni fanatycy PiS dolewaja oliwy do ognia IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 12:17
      www.tvn24.pl/-1,1730847,0,1,propagandowy-cyrk--czyli-komu-nie-gra-owsiak,wiadomosc.html
      "Przewodniczący klubu parlamentarnego PiS Mariusz Błaszczak uważa, że zbiórka pieniędzy powinna być rozliczona w sposób transparentny."

- To nie rozliczaja sie? To chyba jakas nowosc. Jesli tak nie jest to prosze zlozyc doniesienie do prokuratury bo inaczej narazi sie Pan Blaszczak sam na paragrafy.
      • Gość: Saprisi Re: Kolejni fanatycy PiS dolewaja oliwy do ognia IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 17:33
        Może najpierw niech to ubolewające towarzystwo pod sztandarem PiS, rozliczy swojego pupila Rydzyka ze zbiórki pieniędzy na stocznie ?
    • Gość: Spectre Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 18:14
      Czekam jeszcze na konferencje prasową gdzie rozpędzeni panowie z PIS będą żądać dymisji Owsiaka ?
      • Gość: Franio Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 19:21
        Pan Wojciechowski calkowicie ma rację.Z resztą.Na przestrzeni wielu lat dal się poznać jako polityk umiarkowanych i wyważonych wypowiedzi.
        Popieram jego domysły.Może to nie są domysły ale fatalne skutki zbierania datków.
        Gdyby 15 milionów Polaków dalo rocznie tylko po 5 złotych.byłoby 75.000000 milionów złotych.Gdyby.... A co dzieje się z pieniędzmi z opłat ZUS?
        Gdyby akcja Owsiaka była rewelacją na światową skalę wolontariusze innych państw napewno by załapali u siebie.Owsiak zbiera już 20 lat.Nikt nie podejmuje tego tematu.
        Zbieranie jest lipą.Wszystkie koszty organizacji dają kwotę podobną do zebranej.Ale ie chodzi o to...
        • Gość: Pawel Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.12, 21:46
          "Zbieranie jest lipą.Wszystkie koszty organizacji dają kwotę podobną do zebranej.Ale ie chodzi o to..."
          LOL skad takie dane? Zreszta wiecej kwiatkow w Twojej wypowiedzi :) Znacznym zastrzykiem finansowym sa firmy ktore czesto sa kierowane przez filantropow a czesciowo w ramach reklamy decyduja sie uczestniczyc w licznych aukcjach zarowno jako licytujacy jak i ofiarodawcy przedmiotow do licytacji. Jesli zas chodzi o kopiowanie pomyslu WOSP w innych krajach to nie wszystkie akcje wolontariatu w jednym kraju przyjmuja sie przez srodowisko w inny. Niestety brak znikomej wiedzy rzuca sie w kazdym Twoim slowie. Czekamy na rzetelne argumenty a postaramy sie wyjasnic dlaczego sie mylisz :)
          • Gość: Q23_2 Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.12, 23:52
            Udział Państwa i samorządów lokalnych powinien być uzależniony od zgody ich podatników.
    • wemur Re: Owsiak "Ile wziął, żeby dawać?" 10.01.12, 19:33
      zawsze się jakaś menda znajdzie
    • Gość: I karus Ikarus. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.12, 13:17
      Nieco ponad 600 złotych zebrali wolontariusze Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, którzy kwestowali w jedynym radomskim autobusie marki Ikarus. 8 stycznia przegubowiec wyjechał na linię 7. Radomianie mogli podróżować nim za darmo, a w zamian wrzucali dobrowolne datki do puszek. Pomysł z kwestą w Ikarusie spodobał się wielu pasażerom.

Ile kosztowała miasto ta atrakcja? Paliwo sami wydobywają, że mają za darmo?
      • Gość: ... Re: Ikarus. IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.12, 14:06
        pewnie tyle co zwykle
        3/4 nie kasuje biletu i jezdzi na gape , reszta ma sieciówki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka