tug120 09.01.12, 19:21 No tak dla Pisuarow wystarczy aby podpisywac sie krzyzykiem na karcie do glosowania na nich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulanzalasem Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 09.01.12, 19:30 Zlikwidujmy radnych :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowaprzemądrzała Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 20:27 Jestem jak najbardziej za. Myślę że z 7 radnych PiSu da się zrobić jedengo , więc dwóch wystarczy w zupełności, proszę policzyć jakie oszczędności miasto będzie miało i to miesiąc w miesiąc. Aaaaa.....i żeby było sprawiedliwie jeden radny żeński a drugi męski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 20:34 Pismaki z Wyborczej kręca a wy sie dajecie podpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 08:59 Jak najszybciej referendum o ODWOŁANIE Kosztowniaka i jego radnych PiS, którzy nie reprezentują interesów wyborców tylko głosują blokiem za Kosztowniakiem. Czy za to mają brać diety? Gdzie moralność i etyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.204.124.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.01.12, 19:50 Pacholec Zlikwiduj najlepiej wszystkie szkoły, ale najpierw zlikwiduj te szkoły które Ty Wielki Radny ukończyłeś. Ale radzę nie wychylać nos z domu......................... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A_jednak Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.182.172.149.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.01.12, 20:11 A może jednak potrzebne są reformy szkół. W ubiegłym roku mnóstwo klas się nie wypełniło podczas naboru, każde liceum straciło jedną klasę, mamy za dużo liceów. Pan radny Golka z PO chce tworzyć następne przy PG5 - ta propozycja wychodzi na przeciw jego potrzebom. Czy ktoś będzie miał odwagę potwierdzić, że akurat te zmiany (a nie przedszkola) idą w dobrym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlkoholikMichałowa Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 20:33 Jak radny bez żadnej szkoły może zasiadać w komisji oświatowej. Głosowałem na PiS ale przez ciebie Pacholec już do tego ręki nie przyłożę. Rozpierda.lacie PiS od środka. Może o to waszej części chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianin79 A w Polsce skutek reformy ... IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 20:50 Szkoły policealne zawodowe, oraz technika / licea zawodowe zaoczne dla dorosłych takze z likwidują już nie ma naboru do tych szkoł, reforma oswiaty przez mienisterstwo oswiaty. Szkoly pozamykają, a nauczycieli pozwalniają. Ale ciemnogrod w Polsce się stworzy? Bedą produkować bezrobotnych mgr humanistów i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed 09.01.12, 20:51 Niemożliwe żeby Pan Poseł nie miał żadnego wykształcenia,chyba jakiś papier dostarczył komitetowi przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jul Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.01.12, 20:55 Jak glosowales tak masz i na tym zakonczmy bajania uczonego radnego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaskoczony Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 21:50 Po wyczynach pani Hall myślałem, że to rządowi tylko zależy na ciemnym społeczeństwie, a tu się okazuje, że jest POPiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kopiec_kreta Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.static.korbank.pl 09.01.12, 21:55 A skąd pani wie w ogóle o zmianach - dopytywał Marek Szary, radny PiS. Tak, to jest najważniejsze dowiedzieć się kto jest kretem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trupa Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 22:06 Kto i komu obiecał budynki w samym centrum miasta po I LO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gumowe ucho Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 23:11 Bankowi....o tym ptaszki ćwierkały kiedy się kończył remont Kopernika :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosty robol I dobrze IP: 46.7.134.* 09.01.12, 22:06 po kiego grzyba tyle liceów produkujących kolejnych bezrobotnych, podobnie jak te wszystkie szkoły wyższe od biznesu i handlu wypuszczające kolejnych nic nie umiejących pedagogów, politologów, marketingowców itp dobry hydraulik czy elektryk zawsze znajdzie prace a na pewno zarobi kilka razy więcej od magistra od siedmiu boleści siedzącego na kasie w supermarkecie i narzekającego ze po 2 fakultetach pracy dla niego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odzieżówka Re: I dobrze IP: *.radom.vectranet.pl 09.01.12, 22:40 Bardzo rozsądne propozycje pana Pacholca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: future Re: I dobrze IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 01:26 Prostyrobol-prosty mózg bez fałd!A kto utrzymuje prostych roboli?Tacy jak ja ...siedzący na dupie w firmie,czy biurze,"nic nie umiejący" inteligent,oj jełopie...martw sie by mnie nadal było stać zatrudniać takich jak ty.Sorry ale mnie wkur..ł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosty robol Re: I dobrze IP: 46.7.134.* 10.01.12, 21:59 Widzisz panie pofałdowany ja nie muszę liczyć na takich jak ty prostaków bo do prowadzenia własnej firmy nie potrzeba mi było kończyć szkół biznesu i seksu. Pozostaje mi tylko współczuć twoim podwładnym bo najwyraźniej nie douczyli cię w tych twoich szkołach elementarnej kultury, o ortografii czy składni nie wspominając. Jesteś żywym dowodem na to że "kończenie" szkół nic nie daje - trzeba się jeszcze w nich czegoś nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telenowela skok na budynki kopernika IP: *.home.net.pl 10.01.12, 07:08 Wszystko co mówisz jest racją. Zgadzam się z tym, ale... dlaczego Kopernika? Kopernik, w zależności od roku, plasuje się pomiędzy 3-5 miejscu w klasyfikacji radomskich liceów. A za nimi jest ich jeszcze 6. Więc zapewne chodzi tu o budynki w samym sercu miasta, tuż przy zabytku tej rangi co Kościół Ojców Bernardynów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość nie likwidujcie 7 LO ! IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 12:23 szkoła K.K.Baczyńskiego jest wspaniałą szkołą , jako jedyna w mieście ma profil teatralny :) jest niepowtarzalna , atmosfera jest świetna , każdy jest tolerancyjny :) bardzo się cieszę , że wybrałam tą szkołę :P nauczyciele są niesamowici mam nadzieję , że zostanę w niej do końca :) jak każdy uczeń tej szkoły !!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delf Re: nie likwidujcie 7 LO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 15:53 Właśnie, szkoła w VII LO im. K.K. Baczyńskiego jest świetna. Ma nie powtarzalne profile, atmosfera jest przyjemna i nie widze potrzeby by ją likwidować. A jeżeli radny chce zlikwidować VII LO to dlaczego nie zlikwiduje szkoły którą sam skończył... o ile ją skończył... Nie mam zamiaru przenosić się do nowej szkoły, dlatego więc idiotyczny pomysł z tą likwidacją... jak Pacholec moze miec świadomosc, ze tylu ludzi z VII LO zostanie na lodzie? jak dla mnie to beznadziejny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devi VII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 16:27 VII LO JEST PRZYSZŁOŚCIĄ DLA KAZDEGO Z NAS!! A PACHOLEC I JEGO BANDA NIECH IDĄ SOBIE RZĄDZIĆ GDZIE INDZIEJ! Panie Pacholec rządzić to pan sobie moze w domu! Bo chyba się Panu kierunki pomylily. Jak by sie pan czul gdyby pana zwolnili z pracy ? Jak zliwiduje pan naszą szkole, na pewno pana prędzej czy później spotka takie cos jak nas! JESTEŚCIE BEZNADZIEJNI!!!!!!!! zliwkidujcie radom, wtedy zaoszczędzicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: nie likwidujcie 7 LO ! IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 19:47 no i co ty bidulko będziesz robić po tej klasie teatralnej? będziesz dobrze grała rolę kasjerki na kasie w supermarkecie za 500 zł/miesięcznie a w domu robiła dobrą minę do złej gry? też na cós taka szkoła się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
klaudus1315 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 09.01.12, 23:34 No chyba im się w d.. głowach poprzewracało. Lepiej jest likwidować szkoły 'produkujących bezrobotnych' czy może uświetnić i tak beznadziejną oświatę w Polsce? Likwidacja, łączenia i inne takie nic nie pomogą, ale przecież tak jest łatwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomi Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: 80.249.5.* 10.01.12, 07:48 tu nie chodzi o żadną oświatę i bezrobotnych tylko o budynki w centrum miasta chyba ktoś nieźle chce się dorobić na wynajmie takich budynków dla banku np. Odpowiedz Link Zgłoś
infra123 Zadłużyli miasto teraz szukaja oszczędności!!!!! 10.01.12, 08:00 I kolejne super wiadomości dotyczace oświaty autorsta nikogo innego jak radnych z PiS-u!!! Ludzie co sie dzieje. Przez poprzedną kadencję zadłużyli miasto, teraz biora sie za groszowe oszczędności w oświacie. Najlepiej powynosic wszystkie szkoły, które zajmują budynki w wcentrum na obrzeża miasta. Te z obrzezy polikwidowac bo po co w radomiu szkoły (jeszcze mieszkańcy będą zbyt wykształceni i przestana na nich głosować!!!) a budynki w centrum posprzedawać za śmieszne ceny, kolegą powiązanym z machloajami prezydenta i jego przydupasów- przykład kamienicy w rynku sprzedaną za śmieszną kwotę ok 300tys zł. człowiekowi który sprowadził samochód dla Kosztowniaka i Kowalskiego. Trzeba napisac do jakiś mediów ogólnopolskich-może wezmą sie za to jak niedawno w Łodzi PiS chciało likwidować szkoły. Odwołać Prezydenta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co Re: Zadłużyli miasto teraz szukaja oszczędności!! IP: *.play-internet.pl 10.01.12, 21:04 I co z tego będzie. Licea do likwidacji, zawodówki tworzyć. To już przerabialiśmy kilka lat temu. A po zawodówce czy technikum praca czeka. Pracodawcy biją się o absolwentów. Panowie radni wyjdźcie na ulicę na własnych nogach, a nie jeździjcie służbowymi samochodami, zobaczcie jak wygląda miasto. Co robi młodzież nad którą straciliśmy kontrolę, a oni czują się bezkarni. A młodzież która jest chlubą naszego miasta nie ma wsparcia od was. Dalej trwa poplecznictwo. A krąży po mieście powiedzenie " OBYŚ PLECY STRACIŁ ". Pracy nie ma ani po liceum ani po zawodowce. Ile ludzi pracuje na cz.....? Powstały nowe "obiekty dające pracę" ciekawa jestem o ile zmniejszyło się bezrobocie. A 6-latki do szkoły to wczesne siły bezrobotne. Obliczcie sobie po ukończeniu szkoły ile to dziecko będzie miało lat. Będzie młodociany bezrobotny albo robotny na 3/4 etatu, bo nieletniego nie można zatrudnić na cały etat ( przy dzisiejszych przepisach). NIE ZABIERAJCIE DZIECIOM DZIECIŃSTWA. Odpowiedz Link Zgłoś
martica niedlugo za brak sniegu tez bedziecie winic PiS... 10.01.12, 08:26 Rozumiem ze na warszawskich Bielanach (na tej dzielnicy najwiecej szkol ma zniknac..) rowniez radni PiS sie rozpedzili: www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,pochodnie-i-transparenty-kolejny-marsz-w-obronie-szkoly,357798.html Ilez razy mozna wyjasniac ze to wina rzadu ktory obcial subwencje oswiatowe?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iewqf Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 08:57 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10931216,1_4_mld_zl_na_edukacje_skasowane__Z_problemem_zostaja.html?lokale=radom Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 10:45 Radni w naszym mieście doszli do słusznego skądinąd wniosku, że skoro w mieście nie ma pracy i coraz większa grupa radomian dojeżdża codziennie do Warszawy to należy rozpocząć akcję łączenia rodzin. Po co wracać do tego poszkodowanego historycznie (a teraz również jak widać umysłowo) miasta - skoro można sprowadzić dzieci do siebie i zamieszkać w miejscu w którym się pracuje. W końcu dlaczego mają likwidować szkoły w Warszawie (PO) - skoro zrobią to w Radomiu (PIS) i zapewni większą ilość uczniów szkołom warszawskim. Ktoś tu robi krecią robotę dla Radomia. Radujmy się z takich Radnych i Prezydenta. I cieszmy się bo mogą szybko odejść... Czego Wam i sobie życzę w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pustostan Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 10:58 A co się dzieje z budynkami po przeniesionej szkole muzycznej i plastyku (poza tym, że stoją puste)? Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed 10.01.12, 11:11 Jest jeszcze do sprzedania budynek świetnie nadający się na bank... również po dawnej szkole. Stoi przy przystanku na Słowackiego - jakieś 50 metrów od MDK... A może tam przenieść radę miasta i prezydenta? Siedziba jak się patrzy! A w prezydium zrobimy zespół szkół radomskich wszystkich. I same oszczędności. 1 dyrekcja, jedna księgowa, i wszystkie szkoły razem. Odpowiedz Link Zgłoś
agusienka121994 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 11:42 Jestem uczennicą VII LO i uważam że nie jest to dobry pomysł jeśli chodzi o likwidację tej szkoły. Dużo osób jest zadowolonych że chodzi do Baczyńskiego . Szkoła ta ma bardzo pozytywną opinię wśród moich rówieśników. W Baczyńskim rozwija się wiele prawdziwych talentów jeśli chodzi o aktorstwo :) Jest dużo nauczycieli którzy wiedzą jakie mieć podejście do uczniów . A w niewielu szkołach tak jest. Uczniowie i Nauczyciele tworzą jedną wielką zgraną rodzinę . Więc nie ma potrzeby żeby to wszystko psuć . Jest to jedyna szkoła która stara sie tworzyć klasy na zapotrzebowanie uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milenaa. Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 12:32 jedno pytanie: dlaczego akurat liceum K.K Bzczyńskiego? jestem w pierwszej klasie ale już zdążyłam się tutaj zaklimatyzować. Jest tu inaczej niż w gimnazjum, do którego uczęszczałam...chodzi mi przede wszystkim o atmosfere.. nauczyciele są przyjaźni w stosunku do uczniów, zawsze starają się pomóc... i profile, których w innych szkołach napewno nie znajdziemy! Odpowiedz Link Zgłoś
shanana1 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 12:13 Chory pomysł chorych ludzi. Nie rozumiem toku myślenia "elity" naszego społeczeństwa. NFZ oszczędza na zdrowiu, rząd na uczniach. Stwierdzenie, że licea tworzą bezrobocie jest IDIOTYCZNE. Licea kształcą przyszłych lekarzy, prawników i ludzi potrzebnych dzisiejszemu społeczeństwu. Mam wrażenie, że politycy pałają miłością do zawodówek, ponieważ sami takowe szkoły kończyli. Jestem uczennicą LO im. K.K Baczyńskiego i z całkowicie czystym sumieniem mogę stwierdzić, że jest to miejsce, do którego chce się chodzić. Nieustannie coś się dzieje, a wszystkie dobre pomysły są realizowane. Inne szkoły mogą nam tylko pozazdrościć atmosfery panującej na lekcjach czy szkolnym korytarzu (tu szczególne pozdrowienia dla soreczek Moczoł, Owczarek i Dąbrowskiej). Myślę, że każdy uczeń LO im. K.K. Baczyńskiego może przyznać mi rację. Nie chciałabym zobaczyć argumentu: " Baczyński jest podrzędną szkołą". Baczyński jest przede wszystkim wspaniałą szkołą, której uczniowie będą bronić do samego końca. Poza tym, co z tego, że nie każdy z nas jest alfą i omegą? Wystarczy, że każdy chce do czegoś w życiu dojść. Nie powinno się odbierać nam szansy napisania matury, umieszczając w zawodówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 12:14 Uczęszczam do LO im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego . Cieszę się bardzo , że wybrałam tą szkołę jako dalszy rozwój mojej nauki , panuję tu miła i ciepła atmosfera , nauczyciele są przesympatyczni ! :D. Poznałam tu świetnych ludzi , chciałabym przeżyć kolejne 2 lata w tej szkole z tymi cudownymi osobami które poznałam . Ta SZKOŁA przerosła moje oczekiwania :) !! Pozdrawiam serdecznie kochanych nauczycieli :)!:D Odpowiedz Link Zgłoś
czescsiema Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 12:21 Nie wiem dlaczego akurat VII LO ? Jestem uczennicą tej szkoły i jestem na prawdę zadowolna, chociaż jestem tutaj dopiero 5 miesięcy. Wszyscy w tej szkole są symatyczni i pomocni. Jako osoba która nikogo tutaj nie miała i przyszła do szkoły zupełnia sama, teraz mogę śmiało powiedzieć, że poznałam ludzi których mogę śmiało nazwać przyjaciółmi. W tej szkole nie ma czegoś takiego jak szykanowanie uczniów, jest wielka tolerancja, nie ma wyśmiawania się z osoby która jest słabsza. Również mam wielkie uznanie do moich i nie moich nauczycieli którzy każdego potrafią zrozumieć, wesprzeć oraz pomóc. Tutaj jest wspaniała atmosfera, która udziela się każdemu. Uczniowie ''Baczka'' będą walczyć do ko nca o pozostawieniu tej szkoły, nie poddadzą się! Odpowiedz Link Zgłoś
perkeele Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 12:21 VII LO jest liceum jedynym w swoim rodzaju. Panuje w nim niesamowita atmosfera, tutaj wszyscy są dla siebie jak rodzina, nieustannie coś się dzieje. Szkoła ta jest jedyną w Radomiu która może kształcić uczniów w kierunku np. aktorstwa. Nie uważam też żeby był tutaj niski poziom nauczania. Nie rozumiem dlaczego chcecie odebrać nam tak wartościowe miejsce, pozbawić pracy wielu ludzi i wysłać ambitną młodzież, która mogłaby wiele osiągnąć, do zawodówek! Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiaa123 Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed 10.01.12, 12:22 Jeżeli 7 LO im. K. K. Baczyńskiego zostanie zlikwidowane, Radom usunie jedyną szkołę, w której można rozwinąć swoje zainteresowania artystyczne. Wiele uczniów straci możliwość dalszego kształcenia się w tym kierunku, niektórzy zostaną przeniesieni do klas o profilu w żadnym stopniu nie związanym z aktorstwem itp. Szkoła zasłużenie nosi im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. z dumą możemy pochwalić się różnymi osiągnięciami, które ta szkoła pomogła nam zdobyć. Radom straci miejsce , gdzie ludzie czują się swobodnie w swoim towarzystwem. Traktujemy się jak rodzina. Jestem uczennicą pierwszej klasy, ale poznałam na tyle nauczycieli oraz innych uczniów, by stwierdzić, że bez nich to nie to samo. Atmosfera panująca w naszym LO świadczy jedynie o tym, jak bardzo przyciąga ona ludzi. Absolwenci z dumą wracają tu, by powspominać te piękne lata. Tutaj uczeń nie czuje się jak w więzieniu, nauczyciele wszystkimi swoimi siłami, pomagają nam w problemach w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
asia02.03.1995 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 12:24 Jestem uczenicą klasy 1, wybrałam tę szkołę ponieważ bardzo zaciekawił mnie profil klasy. Moim zadniem nie ma profilu w innych szkołach takich jak <profil teatralny czy ratownictwo medyczne> Nie chce aby moja szkoła zaostała zlikwidowana... Ja wybrałam tę szkołę i chce ją ukończyć odbieracie mi w tym momencie wolnośc mojego słowa.... zadecydowaliście za mnie więc po co takie komentarze przy naborze szkół że 'to wasza decyzja z wyborem szkoły' jak potem mi ją likwidujecie.Pomyście o nas i o naszej przyszłości a nie o sobie <a dość często to robicie>. Nasze VII LO to nie szkoła taka jak inne. Czuje się tu bezpiecznie i swobodnie. Organizowane są tu liczne zabawy aby nam ułatwić naukę i kontaktowanie się z innymi.Nauczyciele probują się z nami zaprzyjźnić i prubują zawsze nam pomóc ale przecież panowie nie pomyślą o pracownikach naszej szkoły: nauczycielach, personelu sprzątającym, Macie pracę i za co utrzymać rodzinę, ale przecież to nie istotne jak utrzyma rodzinę osoba,która właśnie straciła pracę prawda.?Proszę zobaczyć ile osob dodało komentarzy w tej sprawie i nic do was nie dociera!!! Mam nadzieję że decyzja która została ogłoszona ulegnie zmianie. Uczennica VII LO. Odpowiedz Link Zgłoś
km95 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 12:24 Nie mogę zrozumieć, że zdanie uczniów, nauczycieli i tego co się z nimi stanie się nie liczy??? wszystko oszczędności, oszczędności, bo Radom traci?? Przepraszam, ale jak ma nie tracic przy takim zarządzaniu ? Gdy stałam przed wyborem szkoły też nie myślałam o Baczyńskim, niestety takie są opinie, niemniej jednak przychodząc tu na daną chwilę nie zamieniłabym jej na żadną inną i nie wyobrażam sobie zmiany szkoły. Jako jedyna w Radomiu ma profile tematyczne i stanowi jedyny punkt bezpośredniego kształcenia się w wybranych kierunkach. Poza tym ten klimat! :)) Co chwilę nauczyciele starają się nam coś zorganizowac, coś się dzieje, aż chce się chodzić! Do Kopernika wiele znajomych chodziło przez pierwsze dwa miesiące ze łzami w oczach, że gdyby wiedzieli to by tam nie poszli. Dlaczego nasza szkoła ma tracić i być likwidowana skoro chodzi o budynek I LO? Niech ich poprzepisują po innych szkołach. DLaczego młodzież chcąca się kształcić znowu ma odpowiadać za błędy dorosłych, którzy nie potrafią rządzić? I kolejne pytanie: po co się kształcić??? Niech rosnie tempe społeczeństwo i po latach wspominajmy czasy spędzone w zawodówkach i uganianie się z osobami które całe gimnazjum leciały na dwójach i nie myślały co chcą osiągnąć w życiu, bo takie są realia dzisiejszych zawodówek w Radomiu! Nie wiem po co w takim razie było uczenie się w gimnazjum. I co tu się dziwić, że kraj upada??? Jesteśmy tylko uczniami, co mamy do powiedzenia.. ??? Starsi wiedzą lepiej, tylko szkoda, że to się na nas odbija.. Ci co powinni pewnie nawet tego nie przeczytają, będą zbyt zajęci zarządzaniem miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 14:21 Twoi znajomi pewnie płakali bo dostali się do Kopernika za 3 rekrutacją i poziom jaki jest w tej szkole ich przerastał :) Jestem uczennica I LO im. Kopernika i jestem ze szkoły bardzo zadowolona. Mimo, że budynek jest mały to ma swój klimat. Wszyscy się znają, nauczyciele są w tej szkole wiele pokoleń (sami byli jej uczniami). Nie narzeka się na nudę, wiele się dzieje i dlaczego my mamy to wszystko tracić? Ten budynek jest magiczny i co z tego, że nie spełnia niektórych norm? Bez tego da się uczyć jak widać i zdawać maturę na jednym z najwyższych poziomów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zatroskana-mieszkanka Wójcik i Fałek przeciwni pomysłom SF 10.01.12, 12:31 Dariusz Wójcik, szef rady miejskiej i partyjny kolega Jerzego Pacholca z PiS podkreśla, że radny proponując w poniedziałek kolejne zmiany w edukacji, m.in. likwidację VII LO i połączenie X i XI LO, występował wyłącznie w swoim imieniu. - Radny ma takie prawo - komentuje wiceprezydent Ryszard Fałek i dodaje: - Jestem odważny, ale nie aż tak, Ryszard Fałek, wiceprezydent Radomia Fałek zapytany czy by firmował propozycje Pacholca stwierdził, że każdy radny ma prawo zgłaszać swoje przemyślenia, i że to radni ostatecznie podejmują decyzję w sprawie zmian w oświacie. Dodał, że jego propozycje, m.in. likwidacji PSP Nr 8 i Gimnazjum przy ul. Wierzbickiej, czy połączenia "Odzieżówki" ze "Skórzanką", oparte zostały na dokładnych wyliczeniach. - Ja przedstawiłem jakie możemy uzyskać oszczędności, ale też jakie będą konsekwencje zmian, co z nauczycielami, uczniami. A tu (propozycje Pacholca - red.) chodzi o ostre ruchy, zmieniające filozofię prowadzenia szkół - komentuje Fałek. Zaznacza, że gmina od kilku lat stara się preferować szkolnictwo zawodowe, ale na zasadzie ewolucji, i to przynosi efekty. W Radomiu mamy 58 proc. młodzieży w szkołach technicznych a 42 proc. w liceach. Na Mazowszu trend jest wciąż odwrotny - 60 proc. w liceach a 40 w szkołach zawodowych. A są takie gminy, gdzie w zawodowych szkołach uczy się tylko 30 proc. młodzieży. - Ja nie mam tytułu do tego, by powiedzieć rodzicowi, że ma posłać swoje dziecko do technikum czy zawodówki. Trzeba to robić inaczej, zachęcać. A na siłę mówić i zamknąć od ręki trzy licea? Ja jestem odważny, ale nie aż tak - usłyszeliśmy od wiceprezydenta. Zdaniem Ryszarda Fałka speckomisja, która opiniowała jego propozycje, już przestała działać. - Na spotkaniu z członkami komisji prezydent Kosztowniak powiedział, że dziękuje jej za pracę, a jak będzie chciał jeszcze jakiejś opinii to ją poprosi - wyjaśnił. Dariusz Wójcik, szef PiS w Radomiu i przewodniczący rady miejskiej jest zaskoczony wystąpieniem Pacholca. - To stanowisko pojedynczego radnego, który ma prawo do zgłaszania propozycji. Nie sądzę natomiast, aby prezydent te propozycje zaakceptował. Wójcik uważa, że "Kopernika" na pewno trzeba przenieść do nowej siedziby, gdzie miałby lepsze warunki, bo postawienie hali sportowej przy budynku przy Żeromskiego 10 nie będzie możliwe. - Ale wynoszenie jednego z najlepszych liceów na peryferie miasta to zły pomysł. Powinno pozostać w centrum - zaznacza Wójcik. Jak pisaliśmy Pacholec chce zlikwidowania VII LO im. K.K. Baczyńskiego, do jego dotychczasowej siedziby przy Powstańców Śląskich miałoby się przenieść I LO im. M. Kopernika. Zaproponował też połączenie X LO im. S. Konarskiego z XI LO im. Stanisława Staszica, gdzie są oddziały integracyjne. Szkoła miałaby się mieścić w budynku "Staszica". I wreszcie uznał, że VIII LO im. Jana III Sobieskiego powinno się przenieść do Publicznego Gimnazjum nr 5 przy Warszawskiej. Kolejna propozycja to utworzenie klasy licealnej z językiem angielskim w PG nr 13 oraz utworzenie pracowni do kształcenia zawodowego na bazie dawnych warsztatów obecnie zarządzanych przez Centrum Kształcenia Praktycznego. Znamienne słowa Przewodniczącego Rady Miasta w sposób zdecydowany uspokoiły całe środowisko. Dziękujemy Panie Przewodniczący. Więcej... radom.gazeta.pl/radom radom.gazeta.pl/radom/1,48201,10938478,Falek_i_Wojcik__to_tylko_propozycje_radnego_Pacholca.html' Odpowiedz Link Zgłoś
zatroskana-mieszkanka Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed 10.01.12, 13:11 Prezydent Radomia odciął się od głupich pomysłów pojedynczych radnych. W sprawie przedszkoli dał wybór poszczególnym przedszkolom: to które chcą mogą przekształcić się w przedszkole niepublicznie, tworząc np. spółkę z kadry pracowników. Natomiast te przedszkole które nie będą chciały się przekształcić nikt ich nie zmusi a Prezydent pozostawi ich strukturę bez zmian. Pełne oświadczenie prezydenta tu: www.radom.pl/page/4,aktualnosci.html?id=2924 Odpowiedz Link Zgłoś
kej112 Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 13:28 Jestem już w 3 klasie w VII LO i mimo, że odchodzę z tej szkoły nie jestem za likwidacją jej. Jest to szkoła, w której panuje przyjazna atmosfera, uczniowie mają prawo głosu w różnych sprawach, grono pedagogiczne jest wyrozumiałe i ma dobre kontakty z uczniami. Osoby, które mają problemy z nauką zawsze mogą liczyć na pomoc nauczycieli jak i kolegów, którzy mają lepsze wyniki w nauce. Jako chyba jedyna ze szkół ma profil teatralny, który pozwala niektórym na rozwijanie swojej pasji a niektórym pomaga sprawdzić siebie. Uczniowie klasy teatralnej wystawiali swoje przedstawienie w szkole muzycznej czy w seminarium. Z roku na rok pojawia się w naszej szkole coraz więcej młodych utalentowanych osób, które mogą pokazać swój talent. Mamy również profil medyczny, który świetnie radzi sobie na zawodach z pierwszej pomocy. Szkoła posiada także wielu sportowców, którzy osiągają dobre wyniki sportowe przykładem są niedawno wygrane zawody w piłkę nożną. Jeśli zdaniem radnych szkoła ta nadaje się do usunięcia bo ma słabe wyniki to zadajmy sobie pytanie CZEMU LUDZIE PRZYCHODZĄ DO TEJ SZKOŁY Z PODANIAMI, CZY TEŻ CZEMU PRZEPISUJĄ SIĘ DO NAS Z TAKICH SZKÓŁ JAK CZACHOWSKI CZY CHAŁUBIŃSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
ot_tak_k Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed 10.01.12, 18:10 najgorsza sytuacje maja takie osoby jak ja... jestem w drugiej klasie. i co teraz mamy zrobic? na rok szukac nowej szkoly? isc do zupelnie innych ludzi, na nowo przytosowywac sie do otoczenia i naczycieli? trzecia klasa nie jest tak dluga i nie uda nam sie zaklimatyzowac przez co matura nam moze gorzej wypasc, gdyz program nauczania moze byc inny niz w naszej szkole i kiedy zdazymy to nadrobic aby udalo nam sie zdac mature? radni zamiast myslec o swoich portfelach niech pomysla o uczniach ktorzy najbardziej na tym ucierpia, na nauczycielach a takze na innych pracownikach szkoly. jakby sie pan radny czul na miejscu uczniow ktorzy nagle przez glupi pomysl musza zmieniac swoje zyciowe plany, marzenia a takze przyzwyczajenia? prosze ruszyc glowa a nie oszczedzac dla walsnych korzysci! Odpowiedz Link Zgłoś
krashszatan Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 14:20 Dlaczego akurat Baczyńskiego?!, nie ma w Radomiu szkoły gdzie była by klasa teatralna,medyczna czy dziennikarska, Baczynski nie jest zwykła szkołą. Jest aktywny w zyciu Radomia, panuje tam swietna atmosfera , jest naprawdę fantastycznie, nie wiem co zrobie jesli odbiorą nam to liceum :( Nauczyciele są wspaniali i uczniowie takze,kazdy potrafi się dogadac i rozwiazać kazdy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w ed IP: *.radom.vectranet.pl 10.01.12, 18:51 ja też jestem uczennicą tej szkoły.. to jest jedna jedyna szkoła w której jest taka atmosfera! W żadnej innej szkole nie ma tak ogromnej tolerancji. Każdy może być sobą i nikt nie wytyka go palcami. Licea są po to, że jak ktoś jeszcze nie wie na jaki kierunek chce się kształcić to ma 3 lata na decyzje... a po za tym po co ktoś kto chce iść, np na filologie polska ma do gastronomika czy odzieżówki!? wiele osób nie radzi sobie w technikach i zawodówkach i przenosi się do LO, więc po co to wszystko? Nie możecie nas zlikwidować! Taka cudowna szkoła! Odpowiedz Link Zgłoś
politikkk Radni PiS się rozpędzili: kolejne zmiany w eduk... 10.01.12, 14:25 Jetsem uczennicą VII LO, klasa maturalna, i przepraszam bardzo dlaczego mają likwidować tę szkołę ? Bez zbędnego słodzenia. W każdej szkole zdarzają się nauczyciele lepsi i gorsi, u Nas jest przewaga tych 'lepszych' chociaż tak na prawdę Ci, których uważamy za 'gorszych' są dla nas surowi w ocenianiu tylko dlatego żebyśmy mogli się starać i wykazać na co nas stać, poza tym nie znam w szkole nauczyciela który nie byłby wyrozumiały, zawsze da się z nimi dogadać. Poza tym w Baczyńskim panuje bardzo miła atmosfera, ludzie na prawdę są świetni ! Mało tego jesteśmy jedyną szkołą w Radomiu, która ma profil teatralny. Niektórzy ludzie nie mają na tyle pieniędzy by brać płatne lekcje z aktorstwa, a u Nas w szkole, mogą kształcić się w tym kierunku za darmo. Jeżeli chodzi o poziom szkoły to to jest przesada, nie jest to najgorsza szkoła, zaniżonego poziomu tutaj nie ma. Jeżeli Radni zamykają szkoły bo się pozadłużali albo nie stać ich na kolejne nowe garnitury, to pięknie się w naszym mieście dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś