Dodaj do ulubionych

Ankieta w sprawie odwołania władz miasta!

11.01.12, 22:49
ANKIETA W SPRAWIE REFERENDUM LOKALNEGO!

Ponieważ ze wszystkich stron słyszymy głosy o utracie przez władze naszego miasta zaufania przez coraz szersze grono osób, postanowiliśmy przeprowadzić krótką anonimową ankietę.

Ankieta będzie włączona w dniach 12.01.2012 - 20.01.2012 i ma pokazać nam jaka ilość osób w związku z ostatnimi wydarzeniami (szkodliwe dla oświaty i społeczeństwa lokalnego plany oszczędnościowe) faktycznie chce odwołania władz miasta.

Strona WWW z ankietą!

Jak wspomnieliśmy ankieta jest anonimowa i nikogo do niczego nie zobowiązuje. Każdy może oddać głos tylko jeden raz - na jedną z trzech odpowiedzi. Nie ukrywamy, że wynik tej ankiety może mieć duże znaczenie przy podejmowaniu przez nas kolejnych działań. Pozwolimy sobie zacytować wypowiedź Szymona Janiszewskiego - wiceprzewodniczącego Rady Rodziców Publicznego Przedszkola nr 15 z Gazety Wyborczej:

"Siła argumentów nie znaczy nic. Może trzeba więc sięgnąć po argument siły i wszcząć procedurę referendalną? Do zwołania referendum w sprawie odwołania prezydenta miasta potrzeba podpisów 10 proc. uprawnionych do głosowania na terenie gminy. Dla nas oznacza to nieco ponad 17 tysięcy podpisów. Myślę, że taką liczbę społeczność radomskich przedszkoli z łatwością zbierze w tydzień. Dalej - będzie co ma być. Jeśli referendum będzie uznane za ważne (do tego potrzeba udziału ok. 33 tysięcy uprawnionych), do osiągnięcia celu wystarczy połowa głosów za. Może się więc zdarzyć, że do odwołania Andrzeja Kosztowniaka wystarczy mniejsza liczba głosów niż podpisów. A przykład łódzki jest budujący - da się! (...)"

Jeżeli zgadzacie się z tymi argumentami i chcecie coś w tym mieście zmienić - a nie wyrażacie zgody na szkodliwe zmiany planowane przez władze miasta - weźcie udział w ankiecie!

Ankieta jest już umieszczona - ale głosować można od jutra - tj. 12 stycznia!

Strona WWW z ankietą!

Rada Rodziców Przy MDK w Radomiu
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 23:18
      Z wielką ochotą wypełnię tę ankietę. Życzę wytrwałości wszystkim sprzeciwiającym się arogancji aktualnej ekipy zarządzającej naszym miastem.
    • Gość: Ja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 23:55
      Nic to nie da. Przecież połowa mieszkańcówe Radomia to matoły, które czytają co najwyżej książeczke do nabożeństwa. Pozostałe czterdzieści procent niczego nie czyta. To wtórni analfabeci tkwiący swoimi korzeniami w różnych podradomskich Wólkach. Wystarczy przeczytać wypociny pisiaków.
      • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 00:10
        Nie mam nic przeciwko książeczce do nabożeństwa. Jestem katolikiem i zwolennikiem PiS'u. Ale nie w Radomiu... To nie PiS tylko taka mała grupka trzymająca się władzy. W ankiecie wezmę udział.
        • Gość: Ja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 00:48
          Przecież ja też nie mam nic p-ko książeczkom do nabożeństwa. Niech lud czyta, byle tylko ze zrozumieniem. A oni idą na msze, żeby poudawać coś tam, co jest publicznie pochwalane. Potem zapominają o dziesięciorgu przykazań. Polski katolicyzm na pokaz. I te rybki na samochodach. To Polska jest krajem muzułmańskim, żeby afiszować się byciem chrześcijaninem ? Nalepić nalepkę każda menda może, postępować po chrześcijańsku, bez naklejki, wyjątki.
          • Gość: wędkarz Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: 194.165.48.* 12.01.12, 06:53
            menda na pewno nalepki z rybką sobie nie naklei
            • Gość: qa Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:37
              ooo, a ja spotkałem już takiego na drodze. Rybka na aucie a straszne przekleństwa w ustach. Nawet obecność małego dziecka i ewidentnie jego wina nie przeszkodziły mu w tym słowotoku.
              ale my tu nie o tym
              • radomianin79 Łodź zyskała gdy przepędziła Kropiwnickiego 12.01.12, 21:12
                i jego zgraje. Pogonili pis, Łódź zyskała dziś, i zyskuje. Kto nie wie kim był Kropiwnicki, to odpowiadam, to człowiek z pod szyldu pisu. Pis tylko psuje niż pomaga. Dzięki Łodkiemu SLd odwołano go, własnie dzieki referendum. Ludzie pisu nie mają zdolności zarządzania miastem, przyciągania inwestorów, potrafią tylko robić dobry marketing np taki jaki sobie Kosztowniak robił na pochodzie w 3 króli, postawili go na scenie pod urzędem, i tak wygląda marketin, autopromocja Kosztowniaka, by wygrał nastepne wybory. Jesli jest to jego kampania wyborcza, pokazywanie się na koscielnych pochodach, to ja dziekuję za takiego prezydenta, któy nie umie wykazać się sukcesami realnymi, co zrobił dla miasta, czy jest szybka kolej? Czy jest lotnisko, nie ma. Ja takiemu prezydentowi mówię nie.
          • Gość: sawa Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 18:27
            Macie rację. Polska - jak mawiał Zulu-Gula - to taka dziwna kraj, w którym więcej jest praktykujących niż wierzących.
        • Gość: też Radomianka Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.181.204.212.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.01.12, 18:44
          Ja również jestem katoliczką ale nie jestem zwolenniczką sobiepaństwa obecnej ekipy
      • Gość: ja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 00:19
        I z tego powodu mamy nic nie robić? To tylko potwierdziłoby krążące po kraju opinie o mieszkańcach naszego miasta. Jeśli włodarze Radomia nie chcą poważnie traktować radomian, to działania w kierunku referendum wydają się właściwą drogą. Warto zmobilizować się i próbować. Żebyśmy później nie musieli słuchać opowieści o ujadających pieskach i karawanie...
        • Gość: Ren Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: 203.185.255.* 12.01.12, 02:49
          Podpisze sie nawet dwoma rekami , bo Kosztowniak nie powinien w ogole byc wybrany i nie chce mi sie wierzyc , ze on w ogole wygral. Ta ankieta powinna to potwierdzic.
          • Gość: xxx Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 18:50
            WSZYSTKO SIĘ ZGADZA. KOSZTOWNIAK I JEGO BANDA DARMOZJADÓW ZNÓW OSZUKAŁA LUDZI. KU..............WA NA TACZKI Z NIMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • axel-bis Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 21:15
              Panie gościu "xxx" ładnie to tak opluwać i wyzywać ? napisz jeszcze większymi literami .
    • paartycja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 06:50
      już
      mam nadzieję,że pójdą do diabła
      • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 09:30
        Ja też już zagłosowałem i jak widzę sporo osób również... Arogancja władz miejskich się mści na nich samych!
        • Gość: gościu Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 09:40
          Jaką ilość głosów obstawiacie? Myślę, że ok. 1000 głosów w tak mało rozpropagowanej ankiecie byłoby bardzo mocnym impulsem do podjęcia działań w kierunku referendum.

Siła w precyzji....głupich decyzji.
          • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 10:13
            > w tak mało rozpropagowanej ankiecie byłoby bardzo mocnym impulsem
            >do podjęcia działań w kierunku referendum.

No to trzeba rozpowiedzieć po znajomych! I rozpropagować!!!
            • Gość: zizu Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 10:40
              Żałosna ankieta żałosna strona :) a czy wiecie ile średnio zarabia nauczyciel dyplomowany w MDK - 4800 zł brutto za 18 godz pracy w tygodniu ciekawe? za nic nie robienie też bym chciał tyle brać!
              • Gość: j23 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 10:42
                Podajecie przykład Łodzi , gdzie w referendum odwołali Prezydenta , przyszedł komisarz z Platformy i zlikwidował 23 szkoły naraz , tego chcecie? bo ja nie!
                • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 10:59
                  j23 - Czy oprócz tego, że nie chcesz żeby naszego szlachetnego prezydenta i władze odwołano - coś robisz, aby nie zlikwidowali tych szkół, które chcą zniszczyć? I MDKu - który (jak niektórzy mówią dla gorzały w sklepie) też chcą zlikwidować? Jeśli tak to działaj skuteczniej.
                  Czy to kolejna zagrywka zastraszająca elektorat - nauczona przez PO - straszące wszystkich Kaczyńskim - teraz ty J23 (stary agencie ;) ) chcesz straszyć platformą? Gratuluję wzorce masz świetne...
              • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 10:52
                Kłamiesz - albo jesteś głupi i dajesz się manipulować. Nawet Fałek (podobno nauczyciel ) opowiada takie same kłamstwa. Dziwię się, że jeszcze nikt nie skierował sprawy do sądu o zniesławienie. Ale cóż... nauczyciele są zależni od dyrektorów - a ci od... Fałka. Zatem tylko dlatego jeszcze nie było wyroku w tej sprawie.
                Ale w twoim przypadku to najprawdopodobniej po prostu zwykłe chamstwo. I nieuzasadniona zazdrość.
              • Gość: qa Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:25
                Zizu piszesz bzdury!!! Skąd wziąłeś taką sumę. Chyba pomyliłeś z aktualnymi poborami byłego posła i nauczyciela. No ale on ma raczej jeszcze więcej... I za jakie "nic nie robienie"??? Przyjdź na zajęcia i sam oceń. Dorobek MDKu nie jest ukrywany (w przeciwieństwie do niektórych zakulisowych poczynań naszych władz).
                Ankieta wypełniona
              • Gość: ja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 12.01.12, 17:54
                było się ciołku uczyć , zazdrosć to cecha właśnie ciołka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • beata_ogien Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 15:39
              Już powiedziałam i głosowali. A tak gwoli ścisłości odwołanie prezydenta pociąga za sobą automatycznie odwołanie rady miasta :) czego sobie i wam drodzy współmieszkańcy życzę. Jak powiedział mój przedmówca, dosyć arogancji tych, którym się na władczych stołkach we łbach poprzewracało.
              • Gość: du Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 16:28
                Mam nadzieję że wraz z Kosztowniakiem znikną etatowi radni zwłaszcza z tak zwanej opozycji
        • Gość: Ja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 13:22
          Aktualnie jest 226 głosów. Kosztowniak i jego kolesie z RM mogą spać spokojnie.
    • Gość: Paweł Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie?:) IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 10:58
      • rada_rodzicow_mdk Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 11:11
        Tak jak pisaliśmy - pod dzisiejszą informacją na radomskiej stronie Gazety Wyborczej - po zakończeniu ankiety zrobimy podsumowanie i zastanowimy się co dalej. O wynikach ankiety poinformujemy wszystkich zainteresowanych.
        No, ale chyba jednak w przypadku referendum o odwołanie władz miasta - oni powinni się jednak dowiedzieć jako pierwsi.
        A ilość głosujących za referendum stale wzrasta!
        • Gość: gościu Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 11:15
          Oni doskonale wiedzą. Dam sobie uciąć, że patrzą na licznik z nikłą nadzieją, że nie nabije zbyt wiele.

Siła w precyzji i hipokryzji.
          • fnx1 Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 11:20
            Z tego co widziałem - widoczne jest tylko jaki procent odpowiedział na które pytanie. Więc o wielkości faktycznego poparcia może coś wiedzieć tylko admin strony.
            • Gość: gościu Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 11:25
              Możesz sobie podglądać wyniki na bieżąco. Na chwilę obecną głosowały 92 osoby.
              • fnx1 Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 11:32
                Gdzie te wyniki? Bo nie widzę?
                • Gość: gościu Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 11:41
                  Po oddaniu głosu była możliwość zobaczenia statystyk, otworzył się ładny wykres kołowy z liczbą głosów oddanych na poszczególne pytania. Teraz sobie odświeżam i już :).
                  Tu nie chodzi o politykę a o zwykłą nieudolność i amatorszczyznę.
                  • fnx1 Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 11:52
                    To mi już się nie uda odświeżyć... :( Poczekam na ogłoszenie wyników -a swoją drogą to dobrze, że możesz widzieć ile jest głosów na bieżąco - bo pewnie i tak będą tacy, którzy powiedzą, że wyniki są zmanipulowane...
              • Gość: normalny Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: 67.159.44.* 12.01.12, 11:34
                jak czytam to jest mi wstyd za was wszystkich, chcecie ugrać sobie jak najwięcej! polityka pieprzona! zmiany są konieczne zobaczcie co się dzieje w państwie przykład innych miast!! nasza władza robi zmiany w jak najmniej bolesny sposob, wszystkie sa konieczne nei widzicie tego? a wasze wpisy o konieczności referendum zmianach w rzadzie miasta, co wy wymyslacie? zalosne
                • fnx1 Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 11:58
                  normalny? Jesteś? Nasza władza robi zmiany w najmniej bolesny sposób? A gdzie dialog społeczny? Gdzie PRAWDZIWE przyczyny zmian? Gdzie podstawy planu i analiza jego kosztów? Gdzie rozmowy z drugą stroną a nie przesłuchanie i wyrzucenie protokołów? To nie jest protest przeciwko niezbędnym zmianom - to jest sprzeciw wobec arogancji i niekompetencji władz miejskich! Jeżeli PRZEWODNICZĄCY RADY MIEJSKIEJ oświadcza, że klub większościowy w RM nie reprezentuje interesów mieszkańców tylko stanowi ZAPLECZE prezydenta?! I ty to nazwałbyś normalnością? Dziękuję ci uprzejmie za taką normalność! Tylko dlatego, że to PiS a nie PO czy SLD czy Palikoty? Nędza po prostu.
                  Acha - nadal popieram PiS - ale nie ten w Radomiu. Cenię sobie ludzi myślących - a nie roboty do głosowania.
                  • Gość: gościu Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 12:17
                    W 100% się z Tobą zgadzam choć nie jestem zwolennikiem PiS ani w Radomiu ani w kraju. Zależy mi na mieście, w którym żyję a ludzie nim rządzący swą niekompetencją i arogancją wyrządzają mu krzywdę. Brakuje im wizji, horyzontów i zwykłej przyzwoitości dlatego jestem za referendum.
                  • Gość: gość maro Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.12, 21:08
                    Jestem zbulwersowany postawą Pani Półbratek jako wieloletniej nauczycielki radomskich szkół, wobec nieracjonalnego postępowania w sprawie reorganizacji radomskiego szkolnictwa. Pani profesor proszę nie chować głowy w piasek i wykazać się cywilną odwagą, bo dotychczasowa Pani postawa jest godna ubolewania i splendoru na pewno nie przyniesie.
                • Gość: Pirania Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 17:03
                  Żałosny jesteś...ugrać chcemy ciekawe co? Dług miejski mam wygrać? Chcemy żyć normalnie, nie jesteśmy bezmózgowcami ani kretynami. Widzimy co się dzieje w Radomiu od lat i nie chcemy żeby tak się dalej działo. Skoro władze lekceważą mieszkańców ba, nie tylko władze ale i przedstawiciele mieszkańców czyli Rada miasta która powinna być łącznikiem między nami a władzami to my mówimy nie . I to jest nasze prawo ...daliśmy władze ekipie Kosztowniaka, kontrolujemy jej poczynania, nie podoba nam się to co robią i odbieramy ich władzę. A ty co? Boisz się o swoją ciepłą urzędniczą posadkę??????
              • Gość: nowy Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: 194.181.137.* 12.01.12, 11:57
                co wy wypisujecie?! najlepiej siedzieć i krytykować! jakiś baran rzucił hasło referendum i ludzie bez argumentów i w ogóle bez zastanowienia się poszli za idiot... myslą przewodnią! jak nie masz co powiedziec to sie nei odzywaj!!
                • fnx1 Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 12:00
                  Gość portalu: nowy napisał(a):

> co wy wypisujecie?! najlepiej siedzieć i krytykować! jakiś baran rzucił hasło r
                  > eferendum i ludzie bez argumentów i w ogóle bez zastanowienia się poszli za idi
                  > ot... myslą przewodnią! jak nie masz co powiedziec to sie nei odzywaj!!

A do czego to piszesz? Można to doskonale odwrócić - pisząc o planach oszczędnościowych. Szkoda czasu.
                  • Gość: milosz Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 12:41
                    Ankieta jest nieuczciwa ponieważ można głosować wielokrotnie z jednego komputera! nie wierzę jej. zróbcie blokadę na jeden głos ja już zagłosowałem 3 razy
                    • rada_rodzicow_mdk Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 12:54
                      W jakim celu oddałeś głos trzy razy? Masz w tym jakiś interes? Poza wszystkimi trudnościami w zablokowaniu możliwości oddania wielokrotnie głosu - ankieta nie jest wiążąca do czegokolwiek. Ma jedynie pokazać jaki jest poziom niezadowolenia społecznego z podejmowanych przez władze miasta - a naszym zdaniem szkodliwe - decyzje w sprawie jednostek oświaty. Dlatego oszukiwanie i dokonywanie prób wielokrotnego głosowania jest bzdurą.
                      Wracając jednak do zabezpieczeń ankiety. Jest zrobiona blokada na jednego użytkownika. Nie oznacza to jednak, że z jednego komputera można oddać tylko jeden głos! Przecież wiele osób korzysta z kawiarenek internetowych i internetu w miejscach publicznych udostępnianego pod tym samym IP. Posunięcie zabezpieczeń ankiety do granic absurdu spowoduje jej zerową funkcjonalność. Wyraźnie jest przy ankiecie zaznaczone, że głos można oddać raz na 168 godzin -ze względu na zakładany tydzień trwania zbierania głosów. Zdajemy sobie sprawę, że jest wiele możliwości oszukania mechanizmu ankiety. Ale niestety przy ankietach internetowych trzeba się liczyć z pewnym błędem "statystycznym". W przeciwieństwie do Pana zakładamy uczciwość uczestników i brak potrzeby oszustw. Natomiast nie ma możliwości oddania 3 głosów jak to zostało napisane - z jednego komputera bez specjalnych zabiegów.
                  • Gość: nowy Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? IP: 194.181.137.* 12.01.12, 12:47
                    fnx1 jak zmienisz władze to nagle co? dorobią pieniędzy? widze ze chccesz cos na koniecznych oszczędnośćiach ugrać? spojrzmy prawdzie w oczy! zmiany dla ciebie bolesne przyniosa korzysci w przyszłosci! popatrz na cały kraj - zaciskanie pasa ! może nakłaniajcie wszyscy do referendum nad odwolaniem rzadu państwa - patrz ustawa o lekach refundowanych!
                    • fnx1 Re: Zaglosowalem, kiedy formalne podpisy i gdzie? 12.01.12, 12:56
                      Gość portalu: nowy napisał(a):

> fnx1 jak zmienisz władze to nagle co? dorobią pieniędzy? widze ze chccesz cos n
                      > a koniecznych oszczędnośćiach ugrać?
                      Nowy wręcz przeciwnie. Nie chcę aby na nich KTOŚ ugrywał swoje prywatne interesiki - kosztem np. oświaty i MDK w Radomiu.
                      Ale i tak nie zrozumiesz - bo ty wiesz wszystko - tylko nie chcesz prawdy dostrzec.
    • Gość: Paweł Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 13:09
      Zrobmy cos raz a dobrze czyli cos czego nie potrafi prezydent. Polaczmy SILE i PRECYZJE i odwalajmy kogo trzeba!
      • Gość: :) Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:19
        Ta cała akcja to polityczna prowokacje jej uczestnicy chcą sie wybic politycznie i napchac sobie kieszenie publicznymi pieniędzmi!!!!
        • Gość: durnowaty Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 13:26
          Jako niezbyt rozgarnięty obywatel proszę o objaśnienie na czym miałoby polegać wybicie polityczne i w jaki sposób uczestnicy będą sobie napychać kieszenie pieniędzmi? Tylko w prostych słowach jeśli łaska.
          • Gość: desperadonly Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.radom.vectranet.pl 12.01.12, 13:37
            Moim zdaniem, aby uzyskać informację o tym, jaki procent mieszkańców domaga się zmian we władzach lokalnych należałoby dodać opcję: nie chcę żadnych zmian (lub coś w tym stylu); Przy obecnej formie ankiety tak naprawdę dowiadujemy się ile osób, które zajrzało do tego wątku chce odwołania jakiego organu. Nie wiadomo jak mają się te dane do całości, bo jednak należy uwzględnić fakt, że są osoby popierające obecne władze
            • Gość: qa Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:40
              ale ta ankieta to nie plebiscyt, tylko próba oceny poziomu niezadowolenia społecznego spowodowanego arogancją aktualnych władz Radomia. Autorzy wyraźnie to zaznaczyli
              • Gość: 123 Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:47
                Ankieta jest nierzetelna i stronnicza. szkoda że taka akcja ma podłoże polityczne a nie merytoryczne.
                • Gość: q Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 13:57
                  a ci dalej swoją mantrę. Jakie podłoze polityczne? Od razu widać skąd pochodza wasze wpisy. Przynajmniej podbijacie nimi wątek. Natomiast merytoryki w nich żadnej
                • Gość: Sowaprzemądrzała Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 17:17
                  Dobry człowieku, przestań już zmieniać nicki i wypisywać bzdury, bo się robi niedobrze od twoich bełkotów. Co nierzetelnego jest w pytaniu czy chcesz odwołania prezydenta???? Odpowiedzi są dwie tak albo nie .
                • Gość: Ja Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.12, 17:28
                  Taaaaa.... I pytania są tendencyjne. O co ten szum ? Trzeba było iść na wybory a nie teraz narzekać. O ile pamiętam frekwencja w Radomiu była jedną z najniższych w Polsce. A Mohery poszły i mają swojego prezydenta oraz odpowiednią reprezentacje w RM. Ankieta nie ma żadnego sensu, poziom niezadowolenia mieszkańców pokazuje wynik wyborów. Wygląda na to, że Kosztowniak i jego ekipa radomianom się podoba.
            • fnx1 Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) 12.01.12, 13:50
              esparadonly - ta ankieta jest EFEKTEM tego, że część społeczeństwa właśnie nie chce zmian! Nie chcemy psucia MDKu, likwidacji szkół ani prywatyzacji przedszkoli. Nie chcemy kolejnego marketu zamiast MDK i szkoły nr 8. A argument o obniżeniu subwencji jest z czapy wzięty - bo w porównaniu do ubiegłego roku koszty mają wzrosnąć o (zdaje się) 1 milion zł! Dodatkowo miasto dostało kasę (10mln?) na edukację dzieci "trudnych", 35 mln na drogę, zimy nie ma - i powinny być oszczędności - jak w innych normalnych miastach... ale u nas nie ma - bo zimy nie ma. Absurd pogania absur przez absurd poganiany... A spora część Radomian nadal myśli, że: "jest super - więc o co im chodzi?"
              • Gość: gościu Re: Polaczmy wreszcie siłe i precyzje dzialania:) IP: *.radom.pilicka.pl 12.01.12, 13:54
                Godzina 13:53 - 274 głosy
    • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 15:14
      Po pierwszych kilku godzinach głosy złożyło 350 osób. Z duużym zapasem wystarczy to by rozpocząć akcję referendalną...
    • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 12.01.12, 16:21
      Ujadają dookoła pieski, kundelki przemiłe, pieseczki z piekła rodem, Azorki z PUPy... a karawana idzie dalej i jest już 420 głosów!
      • Gość: azorek Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 12.01.12, 20:58
        fnx1 napisał:

> Ujadają dookoła pieski, kundelki przemiłe, pieseczki z piekła rodem, Azorki z P
        > UPy... a karawana idzie dalej i jest już 420 głosów!
        _________
        ....... i debile i debilki ,mohery i moherki taki tu tłok jest wielki ,listę wszyscy podpisują ,pewnie znów coś nowego knuja .
    • fnx1 Projekty uchwał likwidacyjnych !!! 12.01.12, 17:52
      Mam pytanie w kwestii formalnej - dlaczego projekty uchwał - przesyłane do związków zawodowych pozostaja utajnione dla reszty społeczności Radomia? Przecież na stronie miasta w części dotyczącej Rady miasta jest zakładka PROJEKTY UCHWAŁ. DLaczego nie ma tam tak ważnych projektów uchwał? To, że są one przesyłane do ZZ nie powinno blokować umieszczenia ich do publicznej wiadomości!!! Brak tych projektów powoduje, że na forach internetowych aktywizuje się grupa niedoinformowanych zwolenników nieznanych im bliżej planów "oszczędnościowych" i piszą głupoty. Kiedy urząd miejski zamierza opublikować te projekty? Dopiero po odrzuceniu ich przez związki? Czy też po zaopiniowaniu ich negatywnie przez kuratora oświaty? A może dopiero po zatwierdzeniu przez RM? To i tak dla Prezydenta i radnych nie ma znaczenia a mieszkańcy Radomia powinni być dokładnie o wszytskim poinformowani. Żądam umieszczenia tam projektów niezwłocznie - jako informacji publicznej(!) skoro są już gotowe - z całą pewnością przed skierowaniem ich do Rady Miejskiej do karnego zatwierdzenia.
      • fnx1 Re: Projekty uchwał likwidacyjnych !!! 13.01.12, 15:18
        Godzina 15 drugiego dnia głosowania - 1043 głosy! W tym 888 na odwołanie Prezydenta i Rady Miejskiej!
      • Gość: Kosztowniak&spółka Re: Projekty uchwał likwidacyjnych !!! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.01.12, 19:25
        żartujesz...
        przecież tam rządzą PIS
        czyli:
        Prawo Interpretujemy Sami !
    • Gość: gość emar Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.12, 20:32
      Dość tych rządów Rady i Zarządów w naszym Mieście, rozpędzić to kolesiostwo.
    • Gość: gość maro Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 13.01.12, 20:33
      Gratuluję inicjatywy, ale pozostaje temat dalszego działania, takiego aby skutek był pełny. Chętnie włączę się do prac zmierzających w tym kierunku.
    • Gość: lola11 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.00c.radom.pilicka.pl 13.01.12, 21:43
      Kilka osób z mojej rodziny też chciało zagłosować, ale mamy niestety jeden komputer. Jedna osoba zagłosowała, pozostali nie mogą :( Wyniki ankiety mogą być nie do końca miarodajne.
      • fnx1 Komentarz do konferencji Przeydenta 13.01.12, 22:14
        Proszę bardzo oto mój (mam nadzieję) merytoryczny komentarz do konferencji prasowej Pana Prezydenta Kosztowniaka:
        1. Powtarzanie jak mantry "de facto" i "uwierzcie mi" jest znanym, acz mało skutecznym zabiegiem socjotechnicznym.
        2. Pan Prezydent w połowie grudnia na swoim blogu napisał, że całe to zamieszanie jest niepotrzebne, a on nie wie nic o jakichkolwiek planach w zakresie zmian. DZISIAJ Pan Prezydent oficjalnie skreślił tamtą wypowiedź - twierdząc, że nad zmianami tymi pracowali już OD ROKU! Która z tych wypowiedzi była prawdziwa? Lub chociaż prawdziwsza?
        3. Dlaczego Pan Prezydent Miasta Radomia uważa, że miasto Radom nie powinno ponosić żadnych ciężarów związanych z edukacją w mieście? Budżet miasta pochodzi z podatków od osób zamieszkujących to miasto. Dlaczego zamiast dofinansować szkolnictwo i motywować do podnoszenia poziomu oświaty stara się te wartości skutecznie obniżyć - w imię "oszczędności"?
        4. Dlaczego Prezydent Miasta Radomia bierze na siebie odpowiedzialność za miliony? Dlaczego podaje dane dotyczące samorządów w ogólności - zamiast skupić się na swoim małym poletku?
        5. Dlaczego do przychodów budżetowych zalicza subwencję oświatową - natomiast wydatki na oświatę traktuje jak w całości wyszarpane z jego prywatnej kieszeni? Dlaczego nie podaje, że wydatki extra - przekraczające kasę otrzymaną z budżetu wynoszą nie 300 mln. tylko jedną trzecią tej kwoty? A w stosunku do roku ubiegłego wzrosły o ok.1 mln???
        6. Dlaczego Pan Prezydent nie wspomina o podwyżkach jakie dał pracownikom UM? Akurat o kwotę zbliżoną do w/w miliona?
        7. Na jakiej podstawie Pan Prezydent twierdzi, że zadania i zakres funkcjonowania Młodzieżowego Domu Kultury w Radomiu się nie zmieni - pomimo, że statuty domów kultury nie obejmują całego szeregu zadań ze statutu MDK? Czy pokusił się o porównanie statutów tych w dużym stopniu odmiennych jednostek? Gdzie w domu kultury znajdzie się miejsce na zadania oświatowe, wychowawcze, sportowe, rekreacyjne itp itd???
        8. Dlaczego w stosunku do MDK Pan Prezydent wyjaśnia w koło, że budynek MDK nie zostanie sprzedany? Przecież od dobrych kilku dni wszyscy mówią, że chce zmienić charakter oświatowy MDK i zlikwidować szkołę obok - aby na 25 czerwca powstał market z możliwością sprzedaży alkoholu! (Kaufland?) Do tych wiadomości (plotek?) jakoś się nie odniósł?
        9. Czy Prezydent może wskazać jakie narzędzia specjalne otrzymają dyrektorowie szkół po zlikwidowaniu PG nr 9? Jak wiadomo jest to gimnazjum dla młodzieży "trudnej" wymagającej specjalnego przygotowania i dodatkowych umiejętności oraz czasu. Duużo czasu na naukę indywidualna. Likwidacja tej szkoły spowoduje odebranie szans tym młodym ludziom na zdobycie wykształcenia. A innym bardziej może uzdolnionym - zdecydowanie utrudni. Brak specjalistycznej kadry w każdej szkole uniemożliwi w wielu przypadkach w ogóle prowadzenie zajęć! Czy przewidziano nowe etaty dla nauczycieli specjalnych/wspomagających we wszystkich szkołach do których ci uczniowie trafią?
        Poza tym jeżeli Prezydent nie lubi dzielenia ludzi na lepszych i gorszych - niech zlikwiduje szkoły specjalne, poprawczaki, o więzieniach już nie chcę w tym kontekście wspominać - ale one również wprowadzają pewną kategoryzację obywateli...
        10. Pomysł prywatyzacji przedszkoli - wg mnie jest jednym z bardziej karygodnych pomysłów. Przeniesienie ciężaru prywatyzacji z Prezydenta na pracowników przedszkoli może powodować działania korupcyjne, mobbing i szykanowanie, a nawet zwolnienia w stosunku do opornych. Będzie możliwość przekupienia (dać kasę pracownikowi niezależnie od tego czy będzie to dyrektor, nauczyciel, grupa nauczycieli, sprzątaczka lub kucharka), aby taka osoba FIRMOWAŁA swoim nazwiskiem PRYWATNE przedszkole. Utworzenie planu, tak aby był najlepszy też nie będzie problemem. Problemem może być jego wykonanie oto konkretny przykład:
        - składane są świetne 3 oferty (dyrektora, nauczyciela i sprzątaczki)
        -plan sprzątaczki (na przykład) jako najlepszy jest przyjmowany i przedszkole przekazane
        - po 4 m-cach okazuje się, że rentowność przedsięwzięcia jest poniżej kosztów - więc sprzątaczka - przepraszam, właściciel lub dyrektor(?) - zwraca się do Prezydenta z informacja, że musi podnieść cenę usług przedszkolnych z powodu np wzrostu inflacji, cen paliwa, przelotu komety itp itd.
        - Prezydent w zasadzie nie ma nic do gadania - bo przedszkole jest prywatne - a nawet jeżeli ma - to zgodę wydaje, bo przecież coś tam się wydarzyło (np. była ciężka zima - albo ciężkiej zimy nie było - w Radomiu taki powód też jest dobry) - a nie wyrzuca aktualnego wykonawcy umowy i nie bierze kolejnej być może poprawnej.
        - ceny rosną...
        Dla rodziców dzieci żadne zmiany osoby, która PRZEPROWADZI prywatyzację nie mają żadnego znaczenia!!!
        Uwierzcie mi, że to tylko kilka takich wątpliwości, które de facto są dosyć oczywiste...
        • fnx1 Re: Komentarz do konferencji Przeydenta 14.01.12, 14:27
          Do g. 14 zagłosowało 1316 osób!
        • Gość: prawdeczka Re: Komentarz do konferencji Przeydenta IP: *.radom.vectranet.pl 14.01.12, 19:00
          Zgadzam sie z tym komentarzem - nic nowego kochami radomianie a i cala polska tak sprywatyzowana i to jest gigant plan. ....dobry dla KOGO?????/ A jaki dobrobyt z tego to kazdy czuje i widzi to nadal trwa. A P. Prezydent - no - przykro biedny mlody człowiek NIC NIE MOże, sumienie moze i by chciało byc ludzkim, ale inni nie dadzą i robi co każżą.
          LUDZIE wiedza i napewno zapamiętają.
    • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 15.01.12, 11:10
      Konferencja prasowa Prezydenta i nasilona akcja klakierów na forum to juz początek kampanii referendalnej! Trzeba się ładnie zareklamować - bo wyborcy mogą jednak powiedzieć NIE.
      A na stronie ankiety już 1526 osób powiedziało władzom miasta NIE!!!
      • Gość: Referendum? Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 13:11
        Dokłądnie tak! A przecież jeszcze decyzja o referendum chyba nie zapadła? A zainteresowanie radomian chyba po trzech dniach - już maleje... Zobaczymy za tydzień po podsumowaniu ankiety...
        • Gość: rodowity Radomiak Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.glux.org 15.01.12, 18:24
          Ktoś wspomniał parę postów wyżej, że obecne Władze Miejskie nie mają nic wspólnego z PiS
          i miał w 1000 % rację
          Jeśli ktoś ma wątpliwości, że jest to klika biznesowa zapraszam do tego wątku

forum.gazeta.pl/forum/w,68,131751168,131751168,Zwiazkowcy_skarza_do_na_prezesa_MPK_Niegospoda_.html
          Sam brałem udział w kampanii Towarzysza Kosztowniaka - drugi raz tego ani Ja ani moi bliscy ani moi znajomi i znajomi znajomych nie popełnią
          Tu nie chodzi o oświatę - miasto jest wykańczane finansowo przez bandę kombinatorów
          bezrobocie rośnie w zastraszającym tempie - nie mają pomysłu ani kwalifikacji na ściągnięcie inwestorów !!!!!
          A Towarzysz Kosztowniak co niedziela do komunii a jakże przystępuję obłudnik jeden
          • Gość: Jerry Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 16.01.12, 19:24
            Jakbyś to ty rządzil to dopiero byłoby nieszczęście.
    • rada_rodzicow_mdk Informacja rady rodziców MDK 16.01.12, 10:03
      Dzisiaj rano (poniedziałek godz. 10.00) zagłosowało za odwołaniem władz miasta ogółem - 1773 osoby.

Ponieważ nasilają się akcje przeciwko ewentualnej akcji referendalnej wyjaśniamy:
      1. ANKIETA NIE ZOSTAŁA ZAWIESZONA JEST NADAL AKTYWNA! - zbieranie głosów trwa nadal. Jedynie wyników nie będziemy ciągle publikować - w końcu każdy po oddaniu głosu może zobaczyć jaki jest aktualny wynik.
      2. Smutne jest to jak się słucha pana Wójcika. Poziom rozumowania i analizy sytuacji doprowadzający go do wniosku, że to robota wewnętrzna nauczycieli z MDK jest żenujący i zbliżony do niektórych anonimowych komentatorów na forum. Pomysł i wykonanie ankiety wyszedł od członka rady rodziców w żaden sposób nie związanego z nauczycielami MDK. Co więcej żaden nauczyciel MDK nie brał udziału w dotychczasowych działaniach rady rodziców. Ale jak rozumiemy - to nie do pomyślenia dla pana Wójcika.
      3. Wójcik faktycznie groził radnym z ramienia PIS - w przypadku głosowania niezgodnego z pomysłami Prezydenta mają zostać usunięci z PIS'u. Ogłosił to w programie telewizji radomskiej.
      4. "Oj moco czyjeś polityczne interesy zostały tu naruszone. Taki szum o zmianę ststutu MDK-u? Nawet jak zrobicie referendum to MDK-u nie uratujecie, bo nawet tzw. kmisarz tego nie zmieni, a za 3 miesiące kolejne wybory samorządowe i Kosztowniak wygra" Być może czyjeś interesy zostały tu naruszone. Ale nie chodzi tu o interesy polityczne. Postawienie marketu i likwidacja dookoła szkół i MDK to raczej kwestie finansowe a nie polityczne. A interes dzieci i ich kształcenie jest na samym końcu.
      5. "Czym tu się ekscytować? Tym że głosujacych było może niecała setka i klikali i sami cpo kilkadziesiąt razy? Mało tego. Pytania były tak sformułowane że nie sposób było inaczej odpowiedzieć niż za odwołaniem. Możecie sobie poszczekać a i tak trzeba będzie wziąć się do roboty 40 godzin tygodniowo zamiast 18." Jeżeli masz rację to chyba niepotrzebnie się tak udzielasz? Bo w przypadku referendum będzie widać FAKTYCZNĄ ilość głosujących. Pytania były tak sformułowane by dać pokazać jak ilość radomian jest niezadowolona z rządów obecnej ekipy. Co do 40 godzin tygodniowo - tak właśnie pracuję oraz nawet trochę dodatkowo. I wcale nie w oświacie. Ale prawda niektórych tu nie interesuje - lub do nich nie dotrze. Poza tym jako członek rady rodziców MDK wystąpię w najbliższych dniach do nauczycielskich związków zawodowych o wyciągnięcie konsekwencji prawnych wobec osób rozpowszechniających kłamliweinformacje na temat ilości wykonywanej pracy przez nauczycieli (również MDK) i szkalujących ich dobre imię. Dziwię się, że związki te dotychczas pozwalają na takie bezkarne kłamstwa.
      7. "Po mieście już od dawna krążyła informacja jak zagłosować z jednego komputera przez jedną osobę w dowolnej ilości (nawet ponad 100 razy)." Ponownie wrócę do tego co było wcześniej mówione - po co? Referendum i tak pokaże ilość faktyczną.

Cała nagonka na ankietę i jej autorów (czyli nas...) ma wyraźne oznaki akcji referendalnej - władze miasta i ich nieformalni poplecznicy już zawczasu próbują zdyskredytować wartość samej ankiety i wmówić społeczności Radomia, że nic się nie da zrobić. To absolutnie nie jest prawda!
      Jeżeli zdecydujemy się na przeprowadzenie referendum w sprawie odwołania władz miasta liczymy na poparcie jej przez wszystkich rozsądnych - mających dosyć aktualnych rządów, (w tym między innymi niszczenia oświaty, przedszkoli, Młodzieżowego Domu Kultury w Radomiu ale również niekontrolowanego wzrostu zadłużenia naszego miasta).
      Wyniki ankiety zostaną opublikowane w najbliższą sobotę lub w niedzielę rano.
      Na wszelki wypadek zwracamy się z prośbą o to by JEDEN mieszkaniec Radomia nie oddawał więcej niż jednego głosu w ankiecie. Co prawda nie ma to wielkiego znaczenia - ponieważ bez specjalnych zabiegów z jednego komputera nie da się oddać kilku głosów - co zresztą uniemożliwia oddanie głosów całej rodzinie - ale chcielibyśmy aby ankieta była jak najbardziej wiarygodna - DLA NAS.
      Bo strona przeciwna i tak nie uwierzy w jej wynik - co akurat dla idei referendum nie ma ŻADNEGO znaczenia.
      Biorąc pod uwagę fakt, że na forum cały czas zajęłoby nam tłumaczenie się, że nie jesteśmy nauczycielami MDK - i że pomysł referendum wyszedł od rady rodziców a nie od nauczycieli - kolejne nasze wypowiedzi pojawią się dopiero po zakończeniu zbierania głosów.
      • Gość: No Re: Informacja rady rodziców MDK IP: *.radom.vectranet.pl 17.01.12, 00:16
        UDA SIE WIARY
        • Gość: malgosianieradna Re: Informacja rady rodziców MDK IP: *.play-internet.pl 17.01.12, 09:53
          uda się! wiary i konsekwencji!
          • Gość: Podajcie się do dy Klapa Rado i Preziu nic nie wychodzi .Zrezygnujcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 11:29
            • Gość: egzekutor Re: Klapa Rado i Preziu nic nie wychodzi .Zrezygn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.12, 13:28
              I tak nie macie poparcia w zbieraniu podpisów! ludzie przeganiają was , nieroby , które pracują po 16 godzin i biorą po 4000 tysiące złotych! nie wstyd wam! mam nadzieję że zapłacicie za to zamieszanie i wprowadzanie ludzi w błąd........
              • Gość: du Re: Klapa Rado i Preziu nic nie wychodzi .Zrezygn IP: *.radom.pilicka.pl 18.01.12, 16:01
                jaki błąd zarzucasz, chyba arogancka władza jest w błędzie.
              • Gość: radomianka Re: To jest hućba IP: *.radom.vectranet.pl 18.01.12, 17:47
                Paru gości cos tam artykuuje a mieszkańcy Radomia maja to gdzieś. Nawet nie zbiorą wymaganej ilości glosów. W Radomiu nie jest możliwe odwołanie teraz ani Kosztowniaka ani rady. Większość traktuję tą akcję jako wugłup. Nie widzicie tego.
                • Gość: mammaleo Re: To jest hućba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 10:15
                  sądzę że akcja zbierania podpisów sie nie uda , slatego że intencje zbierających są nieszczere. bronią oni swoich ciepłych posadek anie patrzą na finanse placówek oświatowych. sądzę że powinni zostać zreorganizowani tak jak w wielu miastach polski rządzonych przez platforme. reformy są nieuniknione a tym ludzim nie chce sie zwyczajnie pracować 40 godz tygodniowo , tylko 18 i wtymtkwi cały impuls zbierania podpisów! skandal żenada wstyd!
                  • Gość: panorama radomska To jest hucpa IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 14:46

Teść ma plac, a szkoła przeprowadzkę?
                    18 styczeń 2012, 22:10 - Autor

- Parę metrów od naszej szkoły ma powstać supermarket, w którym zapewne będzie sprzedaż alkoholu. Czy w takim razie szkoła nie stoi w sprzeczności z interesami i dlatego musi być zlikwidowana – pytali niedawno rodzice protestujący przeciwko likwidacji Publicznej Szkoły Podstawowej nr 8. Czy trafili w sedno sprawy?
                    Okazuje się, że szkoła rzeczywiście może być problemem. Teren, na którym ma powstać wspomniany przez protestujących obiekt handlowy, jest własnością Ryszarda Sońty – od niedawna teścia wiceprezydenta miasta, Igora Marszałkiewicza i ojca radnego Prawa i Sprawiedliwości, Karola Sońty. – Ryszard Sońta chodził za tą inwestycją przez dwa lata. Wszystko nabrało tempa, gdy jego córkę poślubił Igor Marszałkiewicz – tłumaczy nam osoba wtajemniczona w inwestycyjne plany teścia wiceprezydenta. – Założenie jest proste. Sońta daje teren, a budowę realizuje osobna firma. Plany są na zaawansowanym etapie. Nawet potencjalni inwestorzy, którzy w sąsiedztwie terenu Sońty próbowali uzyskać zgodę na budowę sklepów typu Biedronka, odchodzili z kwitkiem – dodaje. Słowa naszego rozmówcy znajdują potwierdzenie w urzędzie miejskim. - Rzeczywiście były takie przypadki. Nie mogę powiedzieć ile dokładnie, ale jedna osoba na pewno pytała o tereny w pobliżu placu pana Sońty. Została poinformowana zgodnie z prawdą, że nie ma takiej możliwości, aby powstał tam jakikolwiek sklep – opowiada jeden z urzędników.
                    Czy jednak powstanie sklepu może być przyczyną likwidacji „ósemki”? Jeśli, tak jak domyślają się rodzice uczniów szkoły, będzie tam sprzedawany alkohol, a odległość pomiędzy budynkami będzie mniejsza niż sto metrów, to najprawdopodobniej tak. – Nie wiem czy będzie sprzedawany alkohol, ale jeśli rzeczywiście powstanie tam supermarket, to zdziwiłbym się gdyby tak nie było. Trzeba przyznać, że plan jest bardzo sprytny. Zlikwidować szkołę, uzyskać oszczędności i jeszcze postawić supermarket. A przecież Młodzieżowy Dom Kultury też mógł stanowić zagrożenie powodzenia inwestycji. Zwłaszcza, że mają powstać dwa budynki, w tym jeden tuż przy ulicy 25-go Czerwca – tłumaczy nasz pierwszy rozmówca.
                    Według uchwały rady miejskiej „w sprawie ustalenia zasad usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych na terenie miasta Radomia” odległość 100 metrów jest liczona od sklepów z alkoholem m.in. do szkół i zakładów oświatowo-wychowawczych. Do tej drugiej grupy należy właśnie MDK, który według planów władz Radomia, ma stracić status placówki oświatowej. Oficjalnie – w związku z oszczędnościami.

• Gość: takajakty Re: To jest hucpa IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 20:54
                      i wszystko jasne
      • Gość: ja Re: Informacja rady rodziców MDK IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 15:44
        Dyrektorka MDK straci stanowisko?
        mojradom.pl/content/view/9770/81/
    • Gość: Anna_PIS Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.algo.radman.pl 19.01.12, 16:51
      My PIS uważamy to referendum za nielegalne.
      PRECZ OD WSZELKIMI PRZEJAWAMI ODSUNIĘCIA PIS OD WŁADZY, W RADOMIU KOMUCHY.
      • Gość: ja Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 17:11
        wy PIS uważacie, że jak jesteście przy władzy w Radomiu to macie we wszyskim rację
        • Gość: ur.radomianin Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 18:57
          DOSYĆ decyzji prowadzących do zaorania Radomia, panowie testujcie swoje pomysły nie na ludzkim organizimie ludzkim a najlepiej sami szukajcie oszczedności u siebie na swoim podwórku w Urzędzie. Czy zarzadzający uważają ze nie mamy głosu w istotnych sprawach dla radomia, a kto was wybrał pa..nty teraz to z wdzięcznosci robicie i w podziękowaniu dla radomian tak. Wydawać łatwo się wydaje ale skąd brac potem teraz dopiero was oświeciło ze mało bardzo mało będzie tak i ZAORAĆ OŚWIATĘ, ciekawe jakie macie dyplomy i z czego, jak widać mowa o ekonomii się chowa.A pomysły swoje testujcie z dala od radomia szczególnie ten ostatni znawca się znalazł, wnuczkom na dobranoc poczytać jak się ,,umie,, a nie do oświaty się wtrącać.
          • Gość: radomianin .77 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 21:34
            Dzisiaj podano że odwołano panią dyrektor MDK bo podobno zaszła za pazury ojcom miasta czyli mówiąc pospolicie "zamoczyła pupcę",czy tak powinno być ?Przecież ankietę zgłosił komitet organ.a nie pani dyrektor.Pewnie " ociec " miasta znów wsadzi na ten etat swojego jakiegoś przydupasa za jakieś kilkadziesiąt tys zł.
            • Gość: anty-"w"ałek Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 22:10
              To już koniec demokracji i wolności słowa,i o taką Polskę walczyli moi starzy dla mnie i wnuków?Chyba czas przygotować "Tupolewa" dla Was ,ale będzie Air Show...Kosztowny i Fałek,STOP!!!To jest zastraszanie pracowników,nauczycieli,i dyrektorów szkół itd.
              Że sie nie boicie???Ludzie dzięki Wam mają więcej do stracenia niż,kilka milionów złociszy ,działki pod budowę marketów,itd...
              Jest coś takiego jak prawo do godnego życia i bycia człowiekiem,ojcem,mężem...gdzie to wasze Prawo i Sprawiedliwość pytam?Bo mnie sie żyć odechciewa...Amen.
    • Gość: Krystian Gołębiów Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.algo.radman.pl 19.01.12, 21:50
      Siemka, ja slucham tylko rozmow niedokonczonych w radyjku M , a tam gadajom że Radom jest OK bo PIS jest u władzy.
    • Gość: zszokowany Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 22:22
      Jeśli prawdą jest nagłe odwołanie dyrektorki MDKu przez Fałka, jeśli prawdą jest to, że do problemów ósemki i MDKu mogły przyczynić się plany budowy marketu w bezpośrednim sąsiedztwie powyższych placówek, jeśli prawdziwy jest/był związek rodziny pewnego radnego i jednego wiceprezydenta z terenem w pobliżu tych placówek, jeśli potwierdzi się to wszystko, to nie będę miał innego wyjścia, jak tylko wziąć udział w referendum. Hipokryzja i prywata to ostatnie cechy jakimi powinni wykazywać się ludzie u władzy.
      Przejawy braku jawności w poczynaniach władz powodują powstawanie plotek. Czekam teraz na potwierdzenie, czy powyższe informacje to rzeczywiście tylko plotki.
      • Gość: xxxx Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 21.01.12, 18:48
        Czy jest już decyzja w sprawie referendum?
        • Gość: stary wiarus Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.vectranet.pl 21.01.12, 21:34
          Decyzja? Wiesz chociaż kto jest władny ja podjąć. Nie podniecaj sie Radom nie chce zmian.
          • Gość: ciekawy Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! IP: *.radom.pilicka.pl 31.01.12, 09:07
            I jakie wieści w sprawie referendum? Czyżby sprawa przyschła?
            • fnx1 Re: Ankieta w sprawie odwołania władz miasta! 31.01.12, 21:42
              Odbyły się dwie sesje rady miasta. Jak można było się spodziewać kamiennego spokoju naszych władz nic nie wzruszy... żadne argumenty się nie przebiją... To wybitni fachowcy - będą budować hale sportowe za 80 mln zł... niepotrzebne obwodnice - dojazd do M1 - za duuuużo większe pieniądze. WIęc potrzeby są ogromne. Szkoły? MDK? Ależ oni nawet dobrze nie wiedzą po co to jest i do czego służy. Wiedzą tylko, że jakies rachunki płacą - a jak zlikwidują to płacić przestaną.
              Zatem teraz zbliża się chwila na podjęcie decyzji o referendum. Ale spokojnie. Zdążymy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka