Dodaj do ulubionych

List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr...

• bobenita List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 30.04.12, 09:37
      Nawet nie chce się komentować tych komentarzy ...
      Maturzysto po przeczytaniu ich chyba już wiesz co robić.
      Powodzenia!
      • Gość: te5d Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.12, 09:49
        www.bibula.com/?p=55960
    • ar.co List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 30.04.12, 09:51
      Człowieku, nad czym Ty się jeszcze zastanawiasz? Uciekaj, zamknij drzwi i klucz wrzuć do Rowu Mariańskiego. Uciekłam z tej radomskiej czarnej dziury prawie 20 lat temu i nigdy nie żałowałam. A radomski skansen odwiedzam, a jakże - co tydzień w internecie i raz do roku w realu. Wystarczy, żeby po raz kolejny przekonać mnie do słuszności decyzji.
      • Gość: lokis Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 16:26
        Ejże nie mozesz się rostać z Radomiem i nie stać cie nawet na napisanie tego
    • rewolucja_wisi_w_powietrzu Młody, nie udawaj idioty! 30.04.12, 09:53
      Ty się boisz bezrobocia a nie Kaczora. A jeżeli nie chcesz Kaczora to najpierw trzeba wywalić Tuska!
      • Gość: ktoś Re: Młody, nie udawaj idioty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 08:18
        Tak trzymać. W młodych cała nadzieja na inne jutro nas starszych. Zmieniajcie wszystko co złe jeszcze została wam nadzieja. To wiele
    • Gość: aqua h... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.12, 10:19
      Maturzystce marzy się kolejny proces o zniesławienie, a tu pstro, do roboty maturzystko.
    • amrik Co robic? Proste 30.04.12, 11:11
      Wyjedz stamtad mlody czlowieku i zapomnij, ze pochodzisz z Radomia. To wiocha, jak sam zauwazyles, nagromadzenie ksenofobii, chamstwa i kolosalnych polskich kompleksow. Niestety - gdzie indziej w Polsce nie jest lepiej.
      • Gość: lokis Re: Co robic? Proste IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 16:28
        a ty z jakiej wsi pochodzisz?
    • buk-humor-dziczyzna miał za mało "lekcji" religii i modłów do jp2 30.04.12, 11:27
      miał za mało "lekcji" religii i modłów do jp2
    • gela1 List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 30.04.12, 11:39
      fajne sa te listy do GW
      jednego dnia wysmiewanie radomskiego marazmu i braku reakcji podczas dnia gniewu,
      teraz manifestacja w obronie wolnych mediów, podejście całkowicie odmienne,
      widzimy to na przykładzie Rydzyka jednego dnia szejk

wyborcza.biz/biznes/1,100896,10263699,Najbardziej_rentowna_telewizja_w_Polsce__TVN__Polsat_.html
      następnego dnia nie stać go na miejsce na multipleksie i tak w koło Wojtek,
      ciemny lud kupi, kogo obchodzi jakas Stavka biorąca kredyt dopiero po zastaw koncesji
      uzyskanej nikt nie wie w jaki sposób,

co do studenta jego prawo popierać kogo chce, wierzyc w tory formuły
      i w drugą Irlandię, patrząc na radomski odłam pis ma tez prawo nie wierzyć,

dziwne jest tylko to, że wg salonowych mediów jedynie "ciemne mohery" widzą problem w dyskryminacji jedynej opozycyjnej stacji telewizyjnej, knebluje się głos który należy pielęgnować nawet dla równowagi w przekazie z prywatnych podkreślam "Prywatnych" stacji oraz zawsze "bezstronnej" TVP
      • Gość: gosc Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 11:55
        no bez przesady przeciez telewizja trwam jest rowniez prywatna jej wlascicielem jest fundacja lux veritatis, a przez to posrednio Rydzyk

polecam do obejrzenia czego bronicie
        youtu.be/69kh_HRSt6Q
    • biorytmix Maturzysto to są zapewne warchoły z "Solidarności" 30.04.12, 12:33
      ELEMENT ANTYPOSTKOMUNISTYCZNY, zwolennicy zachodniej demokracji i uczciwości w relacjach władzy ze społeczeństwem. Na takich zawsze można czołgi puścić i spacyfikować. Nie przejmuj się, pamiętaj o odświeżających doświadczeniach i zdobyczach Stanu Wojennego
    • nienoto ależ to tanie! 30.04.12, 12:35
      rozumiem że młody człowiek, który jeszcze jest ubogi w doświadczenia życiowe, obserwacje, który się naczytał gazety wyborczej może tak myśleć (o ile w ogóle istnieje) , ale żeby od razu to publikować bez żadnego komentarza... czytelnicy wbrew temu co myślicie nie są idiotami... no przynajmniej część... sami nie możecie tak nieobiektywnego i jednostronnego tekstu napisać, więc trzeba się posłużyć listem czytelnika...
      nie chce mi się odnosić do całości, bo to wszystko jest wałkowane na forach, ale tylko jedna rzecz; straszenie że od takich demonstracji jest krok do rozlewu krwi jest manipulacją, jest głupie i nieprawdziwe.
      ciekawe że jakoś tak nie piszecie o agresywnych demonstracjach swoich ulubieńców- młodych lewicowców...
      • Gość: radomianin Re: ależ to tanie! IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 12:59
        prawie dobrze sie podpisales, bo widac, ze jestes niemota i idiota
        po 1 majkel istnieje
        po 2 nie widzialem jeszcze agresywnej demonstracji hocby homoseksualistow mimo, ze takich rowniez nie popieram
        po 3 widzialem mnostwo agresywnych manifestacji "katolikow" zaznaczam, ze w cudzyslowie, bo to co oni wyprawiaja nie ma nic wspolnego z katolicyzmem (zwlaszcza gdy obrazaja dziennikarzy innych mediow ktorzy niczemu nie zawinili - samochody tvn'u same sie spalily)
        • Gość: gela Re: IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.12, 13:29
          co do palących się samochodów to mogło być róznie,
          dość ciekawie ujął to Babiarz z Tvp, twierdząc że cały ciąg zdarzeń m.in. nakręciły media trabiąc wszem i wobec jakie to będą zamieszki na marszu niepodległości co przyciągnęło element zadymiarski z nikim nie związany, podał przykład meczy podwyższonego ryzyka i dość ciekawych eksperymentów jakie robiono wrzucając w media informacje, że nie ma szans na awantury i odwrotnie
    • minkat Uciekaj 30.04.12, 12:56
      Moja babcia pochodzaca spod Radomia jak wrocila z robot przymusowych w Austrii to stwierdzila, ze ona do tego syfu nie wraca i pojechala na drugi koniec Polski.

Jestem jej wdzieczna za to, ze podjala taka decyzje.
    • 4groove List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 30.04.12, 13:32
      Slowem wstepu...Nie pochodze z Radomia, nigdy tam nie mieszkalem, bywalem kilka razy u przyjaciol...nie znam lokalnej atmosfery i tego co sie tam obecnie dzieje. Tak naprawde mieszkam poza Polska od prawie 2 lat, mimo wszystko chcialbym sie takze wypowiedziec w temacie.
      List maturzysty odebralem po prostu jako jego glosne i publiczne rozterki w kwestii jego przyszlosci, bo umowmy sie, czlowiek ten jak widac powodzenie wlasnego losu wiaze dosc scisle z kierunkiem w jakim pojdzie jego miasto. Dosc sensowne i przyznam szczerze warte docenienia, podkreslajace "patriotyzm lokalny" o ktorym wiele osob zapomina. Na kolana nie rzuca, glebszej refleksji ten tu nie widze, po prostu komentarz do obecnych wydarzen, w trosce o przyszlosc...

Lecz to co zobaczylem w komentarzach "przekrecilo moj mozg na druga strone"...
      Ludzie ! Wy, nazywajacy siebie katolikami ! Jak mozecie wypisywac takie inwektywy ?
      Jak mozecie tak zionac jadem ? Nie miesci mi sie to w glowie...
      Zaraz zapewne zostane wyzwany od czerwonych, sbekow i innych palikotow, tak wiec od razu informuje...majac obecnie 36 lat komune ogladalem z poziomu niczego nieswiadomego brzdaca, na lewice glosowalem raz, dokladnie na Prezydenta Kwasniewskiego majac dosc wyglupow Prezydenta Walesy, w swoim zyciu glosowalem takze na PiS, w pamietnych wyborach kiedy planowali koalicje z PO...Potem zycie zweryfikowalo troche moje spojrzenie na polityke, i oddalem swoj glos na PO, ktore takze mnie zawiodlo, i w ostatnich wyborach moj glos dostal Ruch Palikota, tylko z jednego powodu...mandat PO i PiS dawno sie juz wyczerpal.
      Z czescia pogladow Ruchu sie zgadzam, uwazam ze im mniej panstwa w naszym zyciu tym lepiej nam bedzie...
      Mieszkam jednak za granica, nie wyjechalem z Polski z powodu pracy, mialem calkiem niezla, ciekawa i dobrze platna w Warszawie. Wyjechalem bo mialem dosc hipokryzji i obludy, szczucia jeden na drugiego, wyzwisk w TV i poczucia wszechobecnego absurdu.

Teraz polityka zajmuje mnie tylko wtedy jak juz sie bardzo nudze, czasem podyskutujemy ze znajomymi kilkanascie minut po obejrzeniu lokalnych wieczornych wiadomosci...i tyle.

Mieszkam w kraju ktory jest takze podzielony, i nie jest to podzial "swiatopogladowy" a po prostu dzieli je jezyk i pochodzenie, i jak narazie ani razu nie spotkalem sie nawet z namiastka tego co sie dzieje/dzialo w Polsce.

Moja sugestia dla Majkela: Wyjedz, poznaj swiat, poznaj ludzi, wyrob sobie dystans.
      Jezeli uznasz ze uda sie cos Ci zmienic w Radomiu, to wroc. Jak mawia przyslowie "Jak kocha to wroci" .
      Obawiam sie ze jesli zostaniesz, za kilka lat flustracja i niemoc, moze wpedzic Cie w stan ze bedzie Ci wszystko obojetne.
      Kreuj sam swoja przyszlosc.
      • Gość: brawo Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 13:47
        brawo wreszcie ktoś coś sensownego napisał
        • Gość: redaktor GW Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 16:32
          he he he wiemy jak to robić by tak myślano
        • wemur Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem 01.05.12, 13:17
          „młodzi, wykształceni” to nadchodząca postać współczesnej ciemnoty. A trzeba nam wiedzieć, że nie ma nic gorszego, niż ciemnota mniemająca, iż jest oświecona. Zwyczajna ciemnota wie, że jest ciemna i - zdając sobie sprawę z rozmiarów własnej ignorancji – jest ciekawa świata i chłonna, podczas gdy ciemnota oświecona tego nie wie i myśląc, że zjadła wszystkie rozumy, ma skłonność do pogardzania wszystkim, czego nie może pojąć; -Stanisław Michalkiewicz

Stanisław Michalkiewicz
          • Gość: samusionek Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 17:59
            trafione w 10-tkę Mundrole od Palikota i PO powinny sobie to powiesić nad łózkiem w tymk ten niedoszły maturzysta
    • Gość: Renia PiS rządzi w Radomiu i nic mu nie wyszło! IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 21:28
      Wyszło jedno, siła w precyzji bezrobocia!!!!!!!!! Dziękujemy ci PIS radomkie, polskie za bezrobocie, biede i ucieczkę młodych z tego miasta!
    • sono_andrzej List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 30.04.12, 21:52
      Niech chłopak robi co uważa za najlepsze dla samego siebie. Chce wyjechać, niech wyjeżdża. Najważniejsze by w przyszłości nie zapomniał o Radomiu.

Prawda jest taka, że więcej dobrego dla miasta zrobią Radomianie w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, itd. niż np. Wójcik czy Kosztowniak albo inny lokalni prominenci.
      Najlepszy kapitał ludzki z Radomia odpływa już od kilkunastu lat, ważne by osoby go tworzące kiedy będą już zajmować ważne stanowiska miały na względzie Radom przy procesie decyzyjnym.
      • Gość: jinx Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.12, 21:59
        Dyrdymały mosci panie. Jak świat światem ludzie zmieniali otoczenie. Do radomia przyjeżdzją i wyjeżdżają. A kluzińskiego i Jasińskiego nie ma co żałować. Maturzysty też nie. Z takim myśleniem i działaniem rodem z PRL daleko nie zajedzie. Nie takich ludzi warto w Radomiu mieć.
      • Gość: Biger Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: 194.181.137.* 01.05.12, 10:39
        "Prawda jest taka, że więcej dobrego dla miasta zrobią Radomianie w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, itd. niż np. Wójcik czy Kosztowniak albo inny lokalni prominenci."

Tak myślisz? to wskaż mi co takiego dobrego zrobili ci "radomianie"? Podać ci nazwiska "wybitnych" którzy wypieli sie na to miasto? wrócą, jak już będę starymi zapomnianymi dziadami. Wtedy te uciułane pieniąchy chcieliby zamienić na choćby kilka dni życia w "swoim" Radomiu.
        To najczęściej takie ludziki z PO; bez ojczyzny, bez patriotyzmu, bez tęsknoty i przywiązania.
        • Gość: ubu Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.12, 10:53
          Autor miał na mysli admina Jasińskiego i Kluzińskiego zapewne.
        • Gość: azza Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 00:13
          >To najczęściej takie ludziki z PO; bez ojczyzny, bez patriotyzmu, bez tęsknoty i przywiązania.

Mali, zakompleksieni i zawistni, ale na ustach ojczyzna, patriotyzm, tęsknota i przywiązanie. I nic więcej.
          • Gość: samusionek Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 18:00
            zapomniałes, ze coś umiejacy by mieć pracę w odróżnieniu od np ciebie
    • Gość: dawnyradomianin Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.centertel.pl 01.05.12, 12:21
      dobrze ,ze tak myśli bo to prawda ja przynajmniej w kraju staram się nie mówić, żę jestem z Radomia. Określam się jako mieszkaniec podupadłego miasta na Mazowszu, podupadłego nie tylko ekonomicznie, ale moralnie Tak, Tak moralnie
      • Gość: samusionek Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 18:01
        Do Wałbrzycha Radomiowi jeszcze daleeekkkoo
    • abdul_wisimullaha Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem 01.05.12, 22:12
      brat6 napisał:

> ten list wygląda na prowokację "maturzysto"

to dzwoń na gestapo !
      łapaj trzymaj wroga "wolnych mediów" !
      • Gość: AVO List anonimowego debila IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.12, 22:36
        Tak... Takie podchody i prowokacje są możliwe tylko w partyjnej Gazecie Wyborczej. List żenujący, komentarze odrażające. Jak wy się nie wstydzicie wychodzić na ulicę i patrzeć ludziom w oczy? Żadna szanująca się gazeta nie zgodziłaby się opublikować takich głupot. Domański już dawno sięgnął dna, a teraz przebił się łysą głową do jakiegoś cuchnącego szamba. Ale fajnie!
    • Gość: AVO List anonimowego debila IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.12, 22:38
      Tak... Takie podchody i prowokacje są możliwe tylko w partyjnej Gazecie Wyborczej. List żenujący, komentarze odrażające. Jak wy się nie wstydzicie wychodzić na ulicę i patrzeć ludziom w oczy? Żadna szanująca się gazeta nie zgodziłaby się opublikować takich głupot. Domański już dawno sięgnął dna, a teraz przebił się łysą głową do jakiegoś cuchnącego szamba. Ale fajnie!
      • ikozak82 Re: List anonimowego debila 02.05.12, 00:25
        Jestem zmęczonym życiem radomianinem i czytając list maturzysty Majkela stwierdziłem, że popełniłem życiowy błąd wracając z dobrej uczelni (PW -mechanika precyzyjna) do rodzinnego miasta.
        Teraz z perspektywy czasu mogę tylko życzyć autorowi: "spieprzaj z tego miasta, a nawet z tego kraju". Gdybym ja miał 25 lat mniej to już by mnie tu nie było...
        Niedługo moje dzieci staną przed takim samym dylematem i wcale się nie zdziwię gdy wybiorą życie na obczyźnie. W kraju gdzie rządzi PO, gdzie cała energia rządu idzie na rozdysponowanie publicznych pieniędzy na dziwne menedżerskie kontrakty, w mieście gdzie dla miernych, biernych, ale wiernych tworzy się fikcyjne etaty dla "pełnonocników d/s wykluczonych" lub "specjalistów - marketingowców" zwiększających spożycie wody z wodociągów miejskich - ręce po prostu opadają...
        Takie fikcyjne etaty blokują możliwość zatrudniania młodych, zdolnych, pracowitych ludzi i zachęcają miernoty do robienia kariery nosicieli/donosicieli teczek dla fryzjerów/perukarzy oraz dla ambitnych aktywistów piszących głupoty i obelgi na forach.
        No i teraz ad rem - w imię jakich wartości maturzysta Majkel/Michał miałby zaprzedawać swój lokalny patriotyzm ekipom władającym tym miastem/krajem ?
        Aby popierać powszechny nepotyzm, kumoterstwo, złodziejstwo i nierząd ?

Majkel - szanuję Twoją szczerość i odwagę cywilną - spieprzaj z tego miasta, ale wróć gdyby coś się zmieniło. Pozdrawiam Irek.K :)
        • Gość: AVO Re: List anonimowego debila IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 01:05
          No... toś się popisał... Dopiero tęga głowa, jaki mądry! Takich jak ty powinno się wysyłać w kosmos. Ale szkoda czasu na dyskusje. Skoro nasze zadupie ci nie odpowiada, to po prostu poszukaj sobie szczęścia gdzie indziej i nie rób smrodu. Ale pewnie w życiu zabrakło ci chęci i mobilizacji, żeby dupsko ruszyć.
          Zmęczony życiem radomianin... Dobre! Gdyby cię przesadzić do Paryża, byłbyś zmęczonym życiem paryżaninem. Czyli taki zadeptujący się frustrat. Jeśli jeszcze nie potykasz się o swoje nogi, to zacznij uważać...
          • ikozak82 Re: List anonimowego debila 02.05.12, 09:23
            Niech Ci będzie,
            Rzeczywiście "nie chce mi się dupska ruszać", jestem sfrustrowany/zfrustrowany (obie formy mi nie pasują) bo jestem mechanikiem, a nie polonistą...
            Rzeczywiście w życiu zabrakło mi chęci i mobilizacji.
            I tu masz rację...
            Ale dlaczego miałbym skazywać swoje dzieci na wegetację uzależnioną od partyjnych układów? Przecież wszyscy wiemy, że bez partyjnych układów nie można w Radomiu zdobyć nawet etatu sprzątaczki w miejskich spółkach. A wcale nie marzę o etacie sprzątaczek/woźnych dla swoich dzieci z VI LO (tam gdzie Majkel).
            Jeśli więc AVO masz dzieci to zastanów się już teraz do jakich partii je zapisać.

Gość portalu: AVO napisał(a):

> No... toś się popisał... Dopiero tęga głowa, jaki mądry! Takich jak ty powinno
            > się wysyłać w kosmos. Ale szkoda czasu na dyskusje. Skoro nasze zadupie ci nie
            > odpowiada, to po prostu poszukaj sobie szczęścia gdzie indziej i nie rób smrodu
            > . Ale pewnie w życiu zabrakło ci chęci i mobilizacji, żeby dupsko ruszyć.
            > Zmęczony życiem radomianin... Dobre! Gdyby cię przesadzić do Paryża, byłbyś zmę
            > czonym życiem paryżaninem. Czyli taki zadeptujący się frustrat. Jeśli jeszcze n
            > ie potykasz się o swoje nogi, to zacznij uważać...
            • Gość: AVO Re: List anonimowego debila IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 12:21
              Człowieku, temat mafijnych struktur partyjnych nie dotyczy tylko Radomia, ale całej Polski. Nie obwiniajmy więc Radomia za partyjną hołotę, choć przyznać trzeba, że radomianie już w 1976 roku chcieli sobie dobrze zrobić. No i zrobili, wystarczy popatrzeć np. na to, co pozostało z Łucznika, czy RWT. Skoro więc radomianie zaczęli, to wypadałoby żeby teraz sami sprawę odkręcili. Przypominam zatem hasło, z jakim radomscy robotnicy skierowali się do I sekretarza KW PZPR w Radomiu Janusza Prokopiaka, odwiedzając go 25 czerwca 1976 roku w pracy:
              - Za dupę go i przez okno!
              No, teraz tylko zmieniły się adresy i numery pokoi, ale hasło aktualne... Jeśli więc czujesz, że w twoim państwie jest coś nie tak, trzeba zacząć działać. Sami od koryta nie odejdą, o nie...
      • Gość: samusionek Re: List anonimowego debila IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 18:03
        GW podprowadziła nieboraka i tak sie skompromitował.
    • zartiepl List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 02.05.12, 13:23
      Zwiewaj stąd jak najdalej. W tym grajdole nawet żeby dostać pracę sprzątaczki potrzebne są znajomości. A jak będą kiedyś pytać skąd pochodzisz, odpowiadaj, że z takiej jednej wioski koło Jedlińska, będzie to bardzo bliskie prawdy.
      • Gość: Bizon Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.rivalhost.com 02.05.12, 14:35
        Powiem wam coc w zaufaniu POlityczne POmioty. Spieprz.cie z Radomia czym predzej!
        Tyle szkod ile zrobiliście temu miastu to nawet komunisci nie wyrzadzili. Won i tu nie wracac!
        • Gość: samusionek Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.12, 18:07
          O i tu jest sedno dyskusji.
          • marcinradom Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem 02.05.12, 21:33
            Patriotyzm (łac. patria,-ae = ojczyzna, gr. patriates) – to postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar; pełna gotowość do jej obrony, w każdej chwili. Źródło wikipedia - pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm
            Jak się więc ma Twój patriotyzm do napisanego przez Ciebie zdania:
            Jako maturzysta staję przed trudnym wyborem: iść na studia z myślą o późniejszym powrocie do ukochanego Radomia, gdzie nie czeka na mnie nic poza bezrobociem, brakiem perspektyw i pięknymi wspomnieniami, czy wyjechać i osiedlić się gdzie indziej - pracować za duże pieniądze, korzystać z uroków życia, przebywać w otoczeniu ludzi otwartych na świat i zapomnieć o rodzinnym mieście, a na wzmiankę o nim rumienić się ze wstydu.
            Patriotyzm nie polega na sloganach i populistycznych hasłach. Patriotyzm jest bardzo często niezbyt popularną postawą. Jesteś patriotą? Wróć, walcz o Radom, walcz o zmianę jego postrzegania, staraj się by w Radomiu było lepiej. Jeśli rezygnujesz z tej walki to jesteś nie patriota, a egoista, który tam siedzi gdzie mu wygodnie.
            Zastanawiam się gdzie byśmy żyli gdyby nasi Ojcowie, Dziadkowie miast bić się o Polskę, mieli takie wątpliwości jak Ty. Powiem Ci kolego maturzysto jeszcze coś z punktu widzenia gościa, który maturę zdawał kilkanaście lat temu. Dorosłe życie to ciągłe wybory, trudne wybory. Wiedz jednak, że to jest naprawdę fantastyczna rzecz. Wyborów nie musi dokonywać np krowa, którą gospodarz co ranek wyprowadza na łąkę. Nie musi się ona martwić o wikt i opierunek - tylko czy Ty chciałbyś tak żyć?
            • Gość: AVO Re: List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem IP: *.radom.vectranet.pl 03.05.12, 00:43
              I tu trafiliście towarzyszu w samo sedno tarczy...!
    • Gość: eryk ile masz lat i dlaczego masz takie duże ZĘBY!! IP: *.radom.vectranet.pl 03.05.12, 09:57
      gazeto ! wstyd drukować agitkę redakcyjną pod pozorem gałosu liudiu!!!!
    • mieszkanka_pionek List maturzysty. Patrzę na ten marsz, jestem pr... 05.05.12, 21:56
      Drogi Majkelu,
      Rozumiem Twój strach przed bezrobociem. Niestety realia są takie, że nie tylko w Radomiu ludzie nie mogą znaleźć pracy, ale także w innym miastach pojawia się ten problem, m.in w Pionkach. Ja przed trudnym wyborem stanę dopiero w przyszłym roku i też mam pewne obawy z tym związane.
      Z drugiej strony, jeśli się jest patriotą, a jak sam napisałeś- przede wszystkim lokalnym, należy pomóc miastu. Nie mówię tu koniecznie o wstąpieniu do PIS-u, ale mam na myśli konkretnie wybór władz.Od nas zależy, kto będzie rządził nad miastem. Skoro większość narzeka na PIS, to po co ich ludzie wybierają? Widocznie mają jakiś powód. Być może tym powodem jest bycie w większości. Może to i dobrze, że w Radomiu główną partią jest PIS. Za każdym razem, gdy jestem w tym mieście, widzę, że coś się zmienia, a do Radomia przyjeżdżam raz na dwa miesiące. Tobie może się wydawać, że nic się nie dzieje, ponieważ mieszkasz tam na co dzień.
      No cóż, co do marszu, jest to odpowiedz na to, co się dzieje polskim kraju. Mam nadzieję, że kocioł, o którym mówisz nie wykipi i nie pogrążymy się w wojnie domowej. Lepszy taki pochód niż stanie pod Pałacem Prezydenckim i krzyczenie: "Gdzie jest krzyż?! Brawo młodzi, jedźcie po krzyż ?!", czego świadkiem byli moi znajomi.

P.S. Powodzenia na maturze ! I mam nadzieję, że Twój wybór będzie właściwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka