zwykly_mieszkaniec
01.08.12, 11:12
dariuszwojcik.blox.pl/html
środa, 01 sierpnia 2012
Tak PiS rządzi miastem!
Z niecierpliwością czekam na zapowiadany już od kilku dni przez Gazetę Wyborczą artykuł dotyczący rządów PiS w Radomiu. Tekst miał być opublikowany dzisiaj, ale będzie jutro. Jeśli dziennikarze Gazety Wyborczej chcą go napisać rzeczywiście rzetelnie, służę pomocą.
Prezesi miejskich spółek: Rewitalizacji, Administratora, Portu Lotniczego, Wodociągów Miejskich i Radkomu, nie są członkami Prawa i Sprawiedliwości, ani związani z PiS.
W instytucjach miejskich: Miejskim Zarządzie Lokalami, Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej, Miejskim Zarządzie Dróg i Komunikacji, Domach Pomocy Społecznej, Radomskim Szpitalu Specjalistycznym, a także kulturalnych: Teatrze Powszechnym, Amfiteatrze, Łaźni, Resursie Obywatelskiej – dyrektorzy nie są członkami Prawa i Sprawiedliwości, ani związani z PiS.
W oświacie, na ponad 100 placówek (szkoły i przedszkola), zaledwie troje dyrektorów jest z Prawa i Sprawiedliwości. Śmiem twierdzić, że członków innych partii, na dyrektorskich stanowiskach, jest więcej.
W Urzędzie Miejskim, tylko dyrektor kancelarii prezydenta jest członkiem Prawa i Sprawiedliwości, ale trudno, żeby nie był… Pozostali dyrektorzy wydziałów nie mają przynależności do Prawa i Sprawiedliwości i nie są związani z PiS.
Oczywiście członkowie PiS pracują również w instytucjach miejskich, ale gdzieś pracować muszą. Zapewniam jednak, że wielu ludzi z PiS pozostaje bezrobotnymi.
Nie mam nic do ukrycia także jeśli chodzi o mnie i moją żonę.
Nazywam się Dariusz Wójcik, pracuję w miejskiej spółce Radkom na stanowisku głównego specjalisty do spraw organizacji i rozwoju. Z wykształcenia jestem magistrem inżynierem ochrony środowiska ze specjalizacją – gospodarka odpadami i inżynieria środowiska. Mam ukończone studia podyplomowe z zakresie zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach Unii Europejskiej. Ukończyłem również podyplomowe studia z zakresu bezpieczeństwa i organizacji pracy oraz studia podyplomowe uprawniające mnie do przeprowadzania audytu energetycznego.
Przez wiele lat pracowałem w prywatnej firmie m.in. jako specjalista ds. zarządzania gospodarką odpadami. Przez krótki czas pracowałem również w PPKS Radom, ale z przyczyn politycznych musiałem z tej pracy odejść.
Czy posiadam odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie, żeby pracować na obecnie zajmowanym stanowisku, odpowiedzcie sobie Państwo sami.
Moja żona Edyta Wójcik od 20 lat pracuje w radomskiej oświacie. Była nauczycielką w PSP nr 44, potem przez wiele lat wizytatorem w kuratorium oświaty. Było to w czasach, kiedy nawet nie myślałem, że mogę zająć się polityką.
Przez dwa lata, moja żona była dyrektorem Kuratorium Oświaty, po odejściu poprzedniego dyrektora. Pracę zaproponował jej kurator związany z SLD. Kiedy kuratorem został jednak „apolityczny” fachowiec Karol Semik, zwolnił moją żonę z pracy.
Moja żona wystartowała w konkursie na dyrektora Radomskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli. W skład komisji konkursowej wchodziło trzech przedstawicieli miasta, dwóch kuratorium, dwóch związków zawodowych i jeden ze szkoły. Moja żona konkurs ów wygrała.
Tak właśnie rządzi PiS w mieście. Takie są fakty!