pionkowianin 20.07.04, 17:16 dlaczego najwieksze po Radomiu miasto w regionie nie ma powiatu? czy to nie bezsens???!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
granatnik_przeciwpancerny Re: Będzie powiat? 28.07.04, 15:56 nie ma. i małe sznase ze będzie. ale próbować warto. tylko czy ktoś jeszcze w tym mieście próbuje? tak poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Będzie powiat? 18.08.04, 21:11 Obawiam sie, ze raczej tendencja bedzie przeciwna. Sa dosc realne plany istotnego zmniejszenia liczby powiatow - w pierwszej kolejnosci scalenia w jedno powiatow grodzkich z otaczajacymi je ziemskimi, ale tez korekta mapy pozostalych powiatow. Jest dosc istotne, ktore z samodzielnych powiatow dawnego woj. radomskiego sie utrzymaja?... Odpowiedz Link Zgłoś
pionkowianin Re: Będzie powiat? 23.08.04, 13:14 niestety. a może po prostu zrezygnować z powiatów i zrobić 20-30 mezo-województw? Odpowiedz Link Zgłoś
drrad Re: Będzie powiat? 12.10.04, 08:45 Na powiat nie ma już szans. Jedynie co można zrobić, to próbować utworzyć jak najwięcej wydziałów zamiejscowych urzędów i instytucji powiatowych aby pozbyć się jazdy z każdą pierdołą do Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Będzie powiat? 12.10.04, 14:22 może na początek zamiejscową placówkę Sądu Rejonowego? no i nie wolno zapomnieć o koniecznosci ratowania szpitala - co jakiś czas któryś przygłup ze stolycy stwierdza że w niepowiatowych Pionkach szpital nie potrzebny - bo przecież są takowe w radomiu i kozienicach .... Odpowiedz Link Zgłoś
arti61 Re: Będzie powiat? 10.04.06, 19:27 Ludzie wierzycie w cuda tym bardziej po tylu latach gdy jest coraz gorzej.Pionki nie walczą o powiat ,ale o to by przetrwac na mapie.Pamiętam obietnice przed wyborami samorządowymi każdy pisał,gadał o powiecie i nie tylko o tym jak cudownie bedzie-efekty widzimy.Co zrobiono przez te lata juz nie dla powiatu,ale by cos sie tu zmieniło-moim zdaniem prawie nic.Rok przed wyborami zaczęto nieco remontowac centrum,czy Ogródek Jordanowski,wcześniej nawet o tych błahostkach sie nie marzyło,nie mówiąc o urzędach jak np.skarbowym.Ja efektu nawet tych remontów za bardzo nie zauważam a wjazd do Pionek kogoś kto tu przyjeżdza po raz pierwszy robi przygnębiające wrażenie(ja mam sentyment bo pochodzę z Pionek i tu mieszkam)Jak pojadę do Kozienic to widze ze ta mała mieścina żyje,coś sie dzieje prawie codzień ,nowe budynki- pływalnia,lodowisko,nowa zabudowa mieszkaniowa,plac zabaw dla dzieci całkiem porządny itp.Nawet w tak małym Zwoleniu choc niewiele sie dzieje to choc remont widać no i jako powiat- mają większość urzedów.Za ten stan rzeczy w Pionkach winie lokalne władze -burmistrza,radnych którzy się tylko pięknie usmiechają na festynach.Pionki sie wyludniają ,a czy oni mają jakis plan by temu zapobiec- obietnice i gadanie jak przez te wszystkie lata.Zobaczymy co z kolejnych obietnic bedzie spełnione(m.in.lodowisko).Oby nie było tak ze za pare lat 20- latka ujrzą mieszkańcy w oknie przejezdzającego pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
hms_anson Re: Będzie powiat? 05.11.04, 19:15 Dlaczego nie ma powiatu pionkowskiego? Między innymi dlatego, że gdy był przygotowywany plan podziału administracyjnego kraju miasto Pionki odpowiedziało się tak jak i Radom za województwem mazowieckim a nie kieleckim (rozmowa u wice ministra MSWiA - zapomniałem nazwiska). Należy się także spytać byłego posła Jana R. (powiedział, że jeżeli ma wybierać między proponowanym powiatem zwoleńskim a pionkowskim to wybiera zwoleński). Można powalczyć o powiat pionkowsko - zwoleński z siedzibą administarcyjną w Pionkach. Była taka szansa ale ją wówczas wyśmiano. Odpowiedz Link Zgłoś
drrad Re: Będzie powiat? 08.11.04, 07:18 Z tego co ja wiem i czytałem, to dzisiejszy stan Pionki zawdzięczają swojemu senatorowi, który to w decydującej chwili wybrał Radom w mazowieckim kosztem Pionek bez powiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
wegrzyn88 Re: Będzie powiat? 09.05.05, 19:48 Życze Wam powiatu, ale powiat Pionki-Zwoleń z siedziba w Pionkach sp[owodowałby ze ja musialbym jezdzic z kazda głupota do Pionek, jak teraz wy do R-mia. Zwoleniak. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Będzie powiat? 15.02.05, 15:47 potrzebuje bliższych informacji o tym jak przebiegała walka o powiat pionkowski w 1998r - na potrzeby tworzonego dzialu 'leksykon miast regionu' w serwisie www.wojewodztwo.radom.pl bede wdzieczny za kazdy detalik :))) Odpowiedz Link Zgłoś
19444p Re: Będzie powiat? 17.02.05, 20:43 Spojrzałem na dłoń zamiast powiatu wyrastają mi na niej włosy. Tak poważnie. Historię nie powstania powiatu Pionkowskiego powinni znać działacze Solidarnosci, wtedy ich obcja była u władzy. Historia upadku przemysłu w miescie to też ich dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Będzie powiat? 18.02.05, 12:30 ale przeciez sie tym nie pochwalą .... może więc jakieś szczegóły ? Odpowiedz Link Zgłoś
19444p Re: Będzie powiat? 04.04.05, 20:02 O szczgóły proszę pytać już osoby kompetentne. Byłych Przewodniczących Zwiazków Solidarnosci - Zakładów Upadłych. Odpowiedz Link Zgłoś
mihek Re: Będzie powiat? 23.02.06, 17:29 Ostatnio coraz częściej słyszymy o redukcji powiatów planowanej przez Rząd więc nie mamy już co marzyć o własnym.Ba! Likwidacja gozi powiatom: kozienickiemu i zwoleńskiemu. Co więc nasze władze zrobią po likwidacji tych powiatów??!! Może wielki powiat radomski??!! Odpowiedz Link Zgłoś