Dodaj do ulubionych

Lotnisko w Radomiu

12.07.13, 10:12
jestem z Radomia. Pracowałem w nadzorze na lotnisku w Świdniku. Dość często tam nadal bywam. Mega wielki obiekt. Zatrudnieni ludzie. I pustka jeśli chodzi o podróżnych. Normalnie, jakby strefa wymarła, albo Czarnobyl. Ląduje tam kilka samolotów dziennie. Pytam się jak to utrzymać? Kosztowało to 500 mln zł + kilkadziesiąt milionów zł straty rocznie jeśli chodzi o utrzymanie. Myślicie, że w Radomiu będzie lepiej? Myślicie że to lotnisko coś zmieni? Z Radomia do Warszawy dojeżdża codziennie kilka tysięcy ludzi koleją bądź samochodami/ busami, a tu robi się coś dla nielicznych, gdzie potrzeby są zupełnie inne. Oczywiście, jakbym był prezesem lotniska lub jego pracownikiem to bym zachwalał jego potrzebę, ale czy o to w tym w wszystkim chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 10:17
      Oczywiście, że o to chodzi, aby parudziesięciu kolesi miało dobre pensje. Lotnisko cywilne w Radomiu, biorąc pod uwagę bezrobocie i biedę jest potrzebne radomianom, jak żonatemu szankier.
      • Gość: BOB Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.13, 11:03
        Pisałem o tym już kilka razy - pracuje m.in. przy analizie projektów inwestycyjnych (różne branże) i wiem, że lotnisko w Radomiu BĘDZIE przynosić straty. Straty, które będą pokrywane z naszych podatków - mieszkańcy Radomia MUSZĄ zdać sobie z tego sprawę: kasa na pensje dla Prezesów i inne ekstrawagancje lotniskowe TO NASZE pieniądze (nie panującego nam prezydenta) Jeżeli lotnisko będzie zarabiało, to odszczekam to na tym forum....
        • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 13:58
          Na tym lotnisku da się zarobić tylko, że trzeba wiedzieć jak i bardzo mocno się napracować.
          • Gość: Ja Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 14:24
            Skoro wiesz jak zarobić, to na co czekasz ? Przedstaw twój pomysł w Modlinie, Łodzi lub Świdniku i na pewno cię tam zatrudnią, bo te lotniska generują póki co straty. Poza tym przecież otwarcie mówi się, że lotnisko, jeżeli powstanie, będzie najpierw, przez kilka, albo kilkanaście lat przynosiło straty. A może pisząc o możliwości zarobku na lotnisku miałeś na myśli tych, którzy dzięki tej niekończącej się budowie mają ciepłe posadki ? Jeżeli tak, to pełna zgoda. Da się zarobić, z tym, że trzeba być w bandzie Kosztowniaka.
            • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 15:40
              Nie szukam pracy bo już ją mam :)

• Gość: Pablo Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 12.07.13, 15:58
                Nie wiem ile zarabiasz, ale jak mniej niż 200.000 zł/ miesiąc to się jednak zgłoś, bo co to jest te 200 klocków jak uratujesz ich od strat które idą w grube dziesiątki milionów :-)
                • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 16:05
                  Kasa to nie wszystko. Mi wystarczy tyle ile zarabiam :)

ps. zapominacie o jednej sprawie, lotnisko w Radomiu się nie otworzyło i minie co najmniej rok (o ile to się wogóle stanie) zanim się otworzy i jeszcze wiele rzeczy można naprawić (albo nie spartolić). Tamte lotniska już stoją i koszty poniosły ;)

ps. aczkolwiek aż taki naiwny nie jestem aby założyć, że tam będzie wszystko "z głową". osobiście kibicuje temu lotnisku ale zdaje sobie sprawę, że to czy będzie ono porażką czy nie zależy tylko od przypadku i splotu różnych nieprzewidywalnych rzeczy. Dalej jednak podtrzymuje, że można lub można było zrobić aby to lotnisko finalnie miało szanse zarabiać (pewna jest jak wiadomo tylko śmierć ;)
                  • Gość: Bez pracy Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 16:09
                    Ponieważ ty masz pracę a ja nie , to zapłać łaskawie moje podatki w tym pieniążki, które zostaną przepie.....ne na tę poronioną inwestycję pt. lotnisko cywilne w Radomiu.
                    • Gość: Letniskowy Letnisko pod Radomiem IP: *.31.169.46.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 17:55
                      O jakich pieniążkach majaczysz? Grosiki?
                  • Gość: xyz Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 22:00
                    Rozumiem Cię, stary! Ja też mam pracę i nie musze zarabiać więcej. Niestety straszne są tego skutki dla ojczyzny, bo jestem przekonany, że wiem jak powinny być zarządzane Łączniki, Radoskór, RWT, a nawet Stocznia Gdańska, żeby nie tylko nie upadły, ale i zarabiały na siebie. Otóż zależałoby to wprawdzie od splotu wielu nieprzewidywalnych rzeczy oraz przypadków, ale jeśli się wie jak to robić i dużo się pracuje, to wszystko można.
                    Szkoda, że jestem tak mało ambitny i przebojowy i nie zatrudniłem się tam w odpowiednim czasie -nie? Ale co tam! Mogę przecież o tym popisać na forum:)
        • Gość: Dópek radomski Dworzec kolejowy chlubom Radomia IP: *.31.230.180.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 13:40
          Tak trzymać, a to że będą straty ... hej, hej, tutaj nie apteka :)

• Gość: sympatyksympatyka Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 12.07.13, 15:34
        tu chodzi o to żeby kilkanaście razy przeciąć wstęgę, zrobić zdjęcia, napisać artykuły dla ciemnej masy, zatrudnić swoich i wygrać wybory... Potem podnieść jeszcze raz cenę za wywóz śmieci i jeszcze raz i jeszcze, a później jak nie wystarczy, opłatę za parkowanie w centrum, i jak nie wystarczy to całe miasto w płatne parkowanie ubrać, a jak nie wystarczy to podnieść podatki za grunty itp itd...

wiesz już o co chodzi czy wyliczać dalej?
      • Gość: Solniczka Na taczki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 17:28
        Mam nadzieje, ze to lotnisku wreszcie ruszy. Wtedy po 2-3latach długi będą tak ogromne, że ludzi sami wyciągną odpowiedzialne osoby przed wokande w przerwie odbiorą berło miłościwie panującemu PiSowi. Innego wyjścia nie ma. Czas szykować taczki.
        • Gość: Dawca moczu Re: Na taczki ! IP: *.180.13.115.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 22:30
          Cała Polska będzie latać do Radomia obejrzeć fontannę :)
          • Gość: zzz Re: Na taczki ! IP: *.radom.vectranet.pl 16.07.13, 11:43
            Pierwsze urodziny lotniska w Modlinie. "Wegetujemy", to czeka również lotnisko w Radomiu, jaka władza takie miasto i lotnisko.
            • Gość: Dawca moczu Re: Na taczki ! IP: *.147.58.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.07.13, 11:24
              Errata: jacy wyborcy taka władza :)
    • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 15:56
      Pamiętaj, że lotnisko w Lublinie jest nowe więc trudno oczekiwać cudów. Koszty budowy przeogromne (prawdopodobnie ponad 500 mln zł), dobrze, że EU obcieła ta gigantomanie, zarządzanie oparte bardziej o inne wyznaczniki niż profesjonalizm. Z takim balastem będzie ciężko ale:
      - ta kasę utopiono by w inne rzeczy (vide najnowsza gigantomania stadionu) ale lotnisko to jednak krok do przodu a nie do tyłu (argument dla inwestorów, możliwości dla mieszkańców),
      - Lublin pod względem komunikacyjnym to porażka (dróg nie ma (są nowe fragmenty s17 urywające się "w polu"), koleją się turlasz, etc...).

Można było dużo lepiej ale patrząc na nasze Polskie realia jest to lepsze niż nic.
      • Gość: Pablo Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 12.07.13, 16:00
        Ale mi argument w stylu: lepiej zgubić 100 zł niż 200 zł. Nic odkrywczego. Ale po co w ogóle tracić pieniądze.
        • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 17:04
          To idź zacznij przekonywać wyborców aby wybierali tych co są mądrzy i nie tracą pieniędzy... życzę powodzenia.
          • Gość: Ja Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 17:18
            Tu nie ma mądrych ludzi, którzy chcieliby się zająć polityką. Mądrzy albo wyjechali, albo dorobili się bez lizania doopy liderom partyjnym. Niezależnie od tego, czy będzie u władzy PiS, PO, czy inne ugrupowanie, to wszyscy kandydaci tych partii do RM, czy na urząd prezydenta, to będą ludzie, którzy niczego sobą nie reprezentują i do niczego nie doszli własną pracą. Partyjni karierowicze. Czy to dziennikarzyna Szpendałowicz, czy radni : Neska, Sońtowie, Rejczaki, prawie wszyscy oni, wszystko zawdzięczają swoim kolegom i układom w PiS, PO. Nawet niejaki Wikliński, ponoć SLD został przez Kosztowniaka doceniony chałturką. Gdyby nie polityka, Kosztowniak zapewne dalej obsługiwałby ksero w UP, a paru jego kolegów, piastujących eksponowane stanowiska w Urzędzie, nadal pobierałoby zasiłki dla bezrobotnych. Z czego by Przewodniczący Wójcik wtedy tyle działek zakupił ?
            • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 19:20
              Ale ja to wiem. Nie urodziłem się wczoraj.
              Dlatego lepiej jak kasa pójdzie na lotnisko (które ma jakieś szanse nawet rozruszać to miasto) niż np całkowicie nieprzydatnego co się rozpadnie a jest drogim słomianym "misiem", na którym ci co mają zarobić i tak zarobią.

• Gość: Ja Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.13, 20:04
                Mówiąc inaczej, niech nasza kasa posłuży koleżkom z poszczególnych partii. Ja jestem przeciw, bo tak wydane pieniądze będę musiał spłacać ja i moje dzieci. A przecież mógłbym ich nie wydawać, gdyby partyjniacy nie zdecydowali przeznaczyć je na swoich kolesiów. Poza tym, czy nie lepiej te pieniądze było przeznaczyć na dofinansowanie jakiejś inwestycji, której powstanie spowodowałoby powstanie miejsc pracy ? Trzeba tylko chcieć, poza tym, że chce się zapewnić synekury kumplom. Z drugiej strony, przecież nikomu w tym mieście nie chodzi o dobro mieszkańców.
                • Gość: abc Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.34.net-kontakt.com.pl 12.07.13, 21:52
                  Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie...
                  • Gość: Kałek To lotnisko jest potzrbne ... IP: *.181.160.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.13, 12:44
                    ... jak qrwie majtki :)
                    • Gość: pilot Re: To lotnisko jest potzrbne ... IP: 78.30.116.* 17.07.13, 14:46
                      lub kałkowi intelekt :)

buahahaha hahaha buaha (pusty durny śmiech).
                • Gość: AnetteSo Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 18:48
                  Jaki sens jest w tworzeniu lotniska w mieście, gdzie ani ono wojewódzkie, ani nie ma żadnego innego obok, które to by wykorzystało. Jest ono położone w odległości do 150 km od 4 lotnisk. Gratulację inteligencji.

Lublin o tyle ma potencjał, że na Ukrainie nie kursują żadne tanie loty. Tak spora część pasażerów to właśnie Ukraińcy.

Obawiam się, że ot będzie jak z Hiszpanią potworzyli lotnisk i jest kilka (takie jak w Saragossie), że nie ma już właściwe żadnych lotów.
          • Gość: Pablo Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 12.07.13, 23:27
            Ale kto tu mówi o wyborcach, głosowaniach. Sam nie wiem na kogo głosować. Mi chodzi tylko i wyłącznie o ekonomiczną i społeczną opłacalność dużej inwestycji.
            • Gość: Picasso Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.31.230.180.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 14:09
              Z pewnością opłaciło się to "budowniczym" tego lotniska, hehe ...

Radom - Wolska w pigułce!
    • sono_andrzej Re: Lotnisko w Radomiu 13.07.13, 21:09
      Dlatego też np. Kielcom wskazano lotnisko w Radomiu. Od tamtej pory chory pomysł z Obicami ucichł.
      Świdnik to jeszcze pikuś, pustki i gigantyczne straty będą w Szymanach koło Olsztyna, gdzie ma powstać lotnisko regionalne dla Warmii i Mazur.
      Radomskie ma o tyle szansę na mniejsze straty, że w pobliżu są spore miasta a i tereny są dobrze zaludnione.
      • Gość: Kałek Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.31.205.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 23:01
        "w pobliżu są spore miasta"

Jak np. Skaryszew - stamtąd pochodzi Kopaczowa i Łyżwiński :)
        • Gość: pilot Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 23:31
          @kałek... (śmierdzący nieco nick)
          nie rozumiesz co oznacza dla lotniska "pobliże" i duże miasta, jak mniemam samoloty widujesz tylko na niebie..
          może kiedyś polecisz.. pociesz się..
          • Gość: Kałek Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.31.183.73.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 08:50
            Właśnie wróciłem z Barcelony - Ryan wykończy LOT do cna, haha!
        • Gość: precz_z_idiotami Re: Lotnisko w Radomiu IP: 93.154.142.* 14.07.13, 17:50
          zamiast kupować papier toaletowy, kup też czasem mapę.
          • Gość: Srałek_wałek Re: Lotnisko w Radomiu IP: *.181.217.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 10:13
            Dobre, hehe ... ale się obśmiałek :)
            • Gość: pilot Re: Lotnisko w Radomiu IP: 78.30.116.* 17.07.13, 14:45
              mam tylko nadzieje, ze przy okazji się nie obsrałeś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka