Gość: Krystyna IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 25.08.04, 22:42 ale czy ta krew będzie zdrowa bez żadnych wirusów żółtaczki i eidsa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jim Re: Tydzień z ambulansem IP: 217.11.152.* 26.08.04, 09:18 no przeciez ja najpierw zbadaja zanim komus podadza, nie ? zycze wiecej pomyslunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NITKA Re: Tydzień z ambulansem IP: *.zywiec.plusnet.pl 26.08.04, 09:21 Chcąc oddać krew nalezy wypełnić szczegółową ankietę na temat stanu zdrowia, ostatnio przebytych chorób, miejsca przebywania, kontaktów seksualnych itp. Wszyscy liczą na prawdomówność, bo przecież nie dla psikusa oddających krew nazywa się HONOROWYMI DAWCAMI. Ale żeby nie bazować tylko na słowach, pielęgniarki najpierw pobierają próbkę krwi, która jest badana i jeśli wynik jest pozytywny chętny może oddać krew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Tydzień z ambulansem IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.08.04, 10:10 to w ciągu krótkiego czasu można zbadać czy ktoś nie ma aids ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NITKA Re: Tydzień z ambulansem IP: *.zywiec.plusnet.pl 26.08.04, 11:23 > to w ciągu krótkiego czasu można zbadać czy ktoś nie ma aids ? Nie! Wirus żółtaczki czy też hiv w krwi pojawia się po około pół roku od momentu zakażenia. Po to ludzie wypełniają ankietę i odpowiadają na dziesiątki pytań mogących określić czy istniało ryzyko zakażenia. Nie wiem jak dłużo taka krew jest przechowywana (czy powyżej pół roku), ale mocno wierzę, że krwi nie oddają idioci i pozbawieni skrupułów dranie! To wstępne badanie to pierwszy krok eliminacji dawców. Mimo, że oddaję krew od kilku lat dwukrotnie zdażyło mi się, że z niedoboru witamin (obnizony poziom żelaza) zrezygonowano z pobierania mojej krwi, a przepisano skład witamin. Odpowiedz Link Zgłoś