Dodaj do ulubionych

Chamstwo na forum GW

IP: *.udn.pl 26.08.04, 16:14
Dlaczego na stronach radomskiego forum jest aż tyle chamstwa? Czy radomscy
internauci nie są w stanie rzeczowo dyskutować? Spora ich grupa stosuje
prymitywną metodę polegającą na zwymyślaniu oponenta rynsztokowym
słownictwem, bez normalnej polemiki. Czy osoby, którym to przeszkadza mogłyby
zacząć z tym walczyć? Może zastosować jakiś ostracyzm? A może inną metodę?
Tylko jaką?
Obserwuj wątek
    • pitagor Re: Chamstwo na forum GW 26.08.04, 16:32
      Jakie społeczeństwo takie foruum
      • Gość: :-( Re: Chamstwo na forum GW IP: 213.199.199.* 26.08.04, 18:30
        Rozumując po twojemu można stwierdzic że: wszyscy Radomianie są tacy lub
        owacy... itd. Bzdury wypisujesz. Ani całego społeczeństwa, ani wszystkich
        mieszkańców miasta nie można oskarżać o wulgarność. Są to jednostki, które
        psują to forum. Można by było coś złego powiedzieć o twórcach Forum: " Kto
        wiatr sieje, zbiera burzę..." ale to nie o to chodzi. Potrzebny jest zwykły
        mechanizm, a mianowicie usunięcie postów zawierających takie to a takie wyrazy.
    • bibis5 Re: Chamstwo na forum GW 26.08.04, 17:33
      M.in. dlatego już od dawna nie piszę na forum. Autorzy opinii i poglądów
      niewygodnych są brutalnie atakowani i obrzucani obelgami przez niektórych
      fumowiczów. Jest to słowne "boksowanie" nafaszerowane epitetami osobistymi
      zwolenników i przeciwników nie tylko np. handlu w niedzielę, ale każdej
      poruszanej sprawy lub problemu.
      Tak nie można postępować. Jest to efekt brutalizacji życia oraz niezadowolenia,
      frustracji zmęczonego i niezadowolonego z życia społeczeństwa. A może chęć
      popisania się, zaistnienia i przykopania komuś anonimowo. Dla chamstwa nie ma
      usprawiedliwienia.
      Pozdrawiam przeciwników cham ...
    • Gość: ludzik Re: Chamstwo na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 17:40
      odpowiedź dla Pitagora : jakie społeczeństwo takie forum, zgoda, ale
      społeczeństwo składa się pojedyńczych ludzików, a każdy z nich odpowiada za
      siebie, ot co !
      • Gość: Bogna Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.08.04, 17:45
        Proponuję wydzielić forum dla tych, którzy "muszą" pisać bzdury i używać
        brzydkich słów, albo osobne dla innych, prawdziwie zatroskanych o przyszłość
        naszego miasta!
        • Gość: macadam Re: Chamstwo na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 18:38
          Popieram Pitagora, te jednostki to też (niestety) to społeczeństwo.
          • Gość: smutny ... Tak.Tak tu jest niestety. IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 26.08.04, 18:50
            Ja juz od dawna zwrócilem na to uwage.I niejednokrotnie o tym pisalem tu na
            forum.NO ale niestety.Wychodzi na to,ze radomscy internauci(nie mowie ze
            wszyscy)są jednak bardzo konserwatywni,ograniczeni,nietolerancyjni ze az ich
            ogrania frustracja co uwidacznia sie zgryzliwością i "rynsztokowym" slownictwem.
            Dlatego po czesci moge sie podpisac pod stwierdzeniem: jakie spoleczenstwo
            takie forum i wypowiedzi.
            Po prostu,radomianie nie mogac obiektywnie oceniac spraw reaguja wlasnie w taki
            a nie inny sposob(podpisujac sie nagminnie anonimowo - co swiadczy o ich
            niskiej samoocenie).Taka jest prawda.A jak z tym walczyc?Moim zdaniem,jak ze
            wszystkim co sie dzieje w Radomiu czyli... masowym programem resocjalizacji
            spolecznstwa radomskiego!Spoleczenstwa,które daje "ciche przyzwolenia" calym
            bandom zlodziei,oszustów i radnym-udając ze ich to nie dotyczy a ciagle jednak
            narzekając.

Problem jest powazniejszy i glebszy niz Nam sie wszystkim zdaje.Ale jednak
            zgadzamy sie wszyscy z jednym:spoleczenstwo.Od tego trzeba zacząć.
            • kaboom Przesadzasz... 26.08.04, 18:54
              Jeszcze nie wymyślono społeczeństwa idealnego.
              A ci, którzy twierdzą, że u nich, na lokalnym podwórku, jest lepiej, niech mają
              na uwadze migrację społeczeństwa w poszukiwaniu pracy.
              To, że dziś cham jest na podwóku naszym nie oznacze, że jutro nie zawita do
              Ciebie :)
    • Gość: A Re: Chamstwo na forum GW IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.08.04, 18:48
      wg mnie jest forum do wyrażania wszelkich opinii, czy to złych czy dobrych. i
      tak zawsze trzeba wyposrodkowac by cokolwiek pojac o co chodzi w tym naszym
      Radomiu.forum jest jednym z niewielu zrodel, gdzie mozna poczytac o wszytskim i
      wszytskich. wiecej tolerancji
    • Gość: W Re: Chamstwo na forum GW IP: 195.136.247.* 26.08.04, 19:06
      Spalic na stosie a prochy rozsypac n 4 strony swiata. W wersji light - przypalic piety.
      • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.08.04, 21:01
        Nie chodzi tu tylko o wulgaryzmy - bardziej o sposób traktowania innych. Nie
        jestem zwolennikiem zakazywania czegokolwiek (że niby usuwać posty) - to jest
        cenzura, a forum powinno służyć zupełnie nieskrępowanej dyskusji. Nie mogę
        tylko pogodzić się z jednym: piszę sobie coś (mniej lub bradziej do rzeczy) i
        zapoznaję się z opiniami innych. Jeśli się nie zgadzam - piszę dlaczego. A
        przychodzi taki np. Edek i wymyśla mi od głąbów. To nie jest słowo
        niecenzuralne, ale chodzi o to, że nie próbuje polemizować, a wymyśla.
        Rozumiem, że to istota dość prymitywna, która wyraża w ten sposób swój
        sprzeciw. Ale problem polega na tym, że ta metoda ekspresji staje się coraz
        powszechniejsza, co mnie wqrwia (przepraszam przeciwników wulgaryzmów, ale
        moje "wqrwia" nie jest obelgą pod niczyim adresem, a jedynie wyrazem
        nieukierunkownej złości).
        • Gość: W Re: Chamstwo na forum GW IP: 195.136.247.* 27.08.04, 10:23
          To po prostu efekt wiekszej dostepnosci internetu. Jakies 5-6 lat temu internet mialy uczelnie, osrodki naukowe, wieksze firmy - i bylo pieknie...Kulturalni ludzie, zero bluzgow, konkretne dyskusje i polemiki. Ale coz dzis net ma czesto 10-15 letni dzieciak ktoremu latwiej napisac "ty ch...." niz probowac jakas dyskusje poprowadzic. Nie widze juz mozliwosci "odchamienia" forow publicznych - bo ostre moderowanie tez nie jest wyjsciem.
          P.S. Ostaly sie jeszcze miejsca w necie gdzie hamstwa jest znacznie mniej - dzieki trudnej dostepnosci dla ogolu internautow. :)
          • jdk Re: Chamstwo na forum GW 27.08.04, 11:01
            Jestem przekonany, ze takie obrazliwe i wulgarne posty sa czesto rowniez
            dzielem osob wyksztalconych i na co dzien kulturalnych.

Korzystaja z anonimowosci internetu, by dac upust swojej prawdziwej (?) naturze.

A jak sobie z tym radzic?

Po prostu robic swoje. Pisac, jesli ma sie cos sensownego do powiedzenia.
            Pisac, jesli czlowieka cos frustruje lub cieszy.

I chyba po prostu olewac chamow...
    • Gość: md Re: Chamstwo na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:11
      pewnie chcesz wrócić do cenzury ................?????????!!!!!!!!!!!!
      Powodzenia
      • Gość: ABC Re: Chamstwo na forum GW IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.08.04, 12:53
        cenzure juz widze mamy. śledziłem jeden z wątkow wczoraj zainicjowany i
        nagle ....znikł-choć takie przypuszczenia wlaśnie były. cenzura, cenzura,
        cenzura.
    • Gość: Monika Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.08.04, 13:24
      A nie przyszło wam do głowy że nastapiło zdziczenie obyczajów a przykład idzie
      z góry?Nie chcę nikogo usprawiedliwiać ale na niektóre działania niektórych
      polityków, rządzących, samorządowców poprostu brakuje słów a języka polskiego.
      Chodzi również o dosadność; powiedzieć bardzo przepraszam panie radny Pyrcioch
      ale jak pan mógł podpisać się pod czyimś projektem uchwały?A pan Pyrcioch
      odpowiada: goń się!Dlatego trzeba inaczej, mocniej, dosadniej.Tak jak
      powiedziałam: ptrzykład idzie z góry.
    • Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 30.08.04, 23:46
      Witam wszystkich.

Cieszę się, że w tym wątku nie pojawił się, jak do tej pory, rynsztok.
      Moim zdaniem, na każdym forum, także w GW, problem sprawiają uczestnicy, którzy
      nie wnoszą nic do dyskusji. I można ich podzielić na dwie grupy. W pierwszej
      lokuję takich, którzy nie wiedzą co chcą napisać, nie mają nic do powiedzenia i
      bełkoczą ale nikogo nie obrażają. Ci mają najprawdopodobniej kłopot z czytaniem
      ze zrozumieniem. Drugą grupę tworzą ci, którzy z nikim nie dyskutują ani nie
      prezentują żadnych myśli, jedynie kierują na forum rynsztok.
      Myślę, że temu rynsztokowi, czyli popisom drugiej grupy, należy postawić tamę.
      I jak w całym necie, na wszystkich forach, powinien robić to moderator forum.
      OBOWIĄZKOWO i BEZPARDONOWO wywalać te posty, w których występują słowa
      niecenzuralne (jest takie coś w języku poskim!), lub których treść ubliża
      komukolwiek.
      Wiele osób nazwie takie działanie cenzurowaniem i będzie przeciw. Ja uważam, że
      stanowisko takie jest nieuprawnionym demonizowaniem cenzury. Proszę wszystkich
      o uświadomienie sobie, że będzie to cenzura OBYCZAJOWA, która ma na celu
      ochronę większości przed agresją słowną mniejszości. Czyli bronić ona będzie
      praw jednych przed BEZPRAWNYMI zachowaniami innych. Publiczne używanie słów
      niezenzuralnych, obrażanie ludzi i ubliżanie im jest w Polasce karalne!!!
      Nawiasem mówiąc, nasz opór przeciwko cenzurze wywodzi się z lat minionych, w
      których była ona narzędziem zniewalania społeczeństwa. Lecz rolę taką spełniała
      wyłącznie cenzura POLITYCZNA i IDEOLOGICZNA. Cenzura obyczajowa zawsze istniała
      i jej rola była pozytywna.
      Więc namawiam wszystkich do zmiany spojrzenia na cenzurę i proszę o powszechne
      słanie postów do GW domagających się zdecydowanych reakcji moderatora forum
      na zalewającą nas kloakę.
      Trzydzieści kilka lat temu ze sceny kabaretowej padły słowa: "... chamstwu w
      życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom ...". Zwracam
      uwagę, że siła jest na miejscu pierwszym.

pozdrawiam wszystkich

radomianin48
      • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.08.04, 09:59
        Jestem bardzo przeciwny usuwaniu postów z wulgaryzmami, bo nie o to chodzi.
        Ubliżać można różnie. Wulgaryzmy mają swoją rolę w języku, ich użycie w pewnych
        sytuacjach może być uzasadnione. Bardziej chodzi o bezpośrednie, niepolemiczne,
        osobiście kierowane wypowiedzi pod adresem dyskutantów. To jest nieprzyjemne.
        • Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 31.08.04, 11:05
          Witam Cię doktorek.

Rozumiem, że wulgaryzmy Ci nie przeszkadzają. Argumentujesz: "... mają swoją
          rolę w języku, ich użycie w pewnych sytuacjach może być uzasadnione. ..."
          Mnie one przeszkadzają i zauważam, że ogromna większość przypadków ich użycia
          na forum jest nieuzasadniona. Uważam, że ten kto w internecie chce przekazać
          swoje myśli i, jeśli już musi, pokazać swoje emocje może obyć się bez słów
          wulgarnych (słownikowo: ordynarnych, nieprzyzwoitych, prostackich, trywialnych,
          grubiańskich).
          Zostawmy wylgaryzmy artystom literatom bo naprawdę tylko w literaturze pełnią
          one rolę, o jakiej napisałeś. Na forum są one domeną prostaków.
          Obstaję przy swoim. Won z forum z wulgaryzmami (mógłbym napisać: wyp.....lić z
          forum wulgaryzmy). Nadużywanie słów nieprzyzwoitych i ordynarnych zamienia
          język rzeczowej dyskusji na język ulicy. Po co to komu?

Jeszcze jedno. Regułą jest, że właśnie chamskie personalne ataki na forum są
          dokonywane z użyciem wulgaryzmów. A to na skutek tego, że cham nie potrafi
          wyrazić w sposób kulturalny swych negotywnych emocji i używa swego chamskiego,
          ulicznego języka.

pozdrawiam
          radomianin48
          • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.08.04, 22:32
            Może i masz rację, ale usuwać - jakoś źle się kojarzy. Taki post z wulgaryzmem
            może zawierać jakąś niegłupią ideę. A czy zawiera, czy nie - o tym nie powinien
            decydować admin.
            A zauważyłeś wypowiedź Mirki na temat honorowego obywatelstwa JPII? Właśnie ten
            rodzaj chamstwa mnie najbardziej bulwersuje.
            • Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 31.08.04, 22:53
            • Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 31.08.04, 23:27
              Ja myślę, że ktoś mający do przekazania ciekawą ideę, wiedząc o tym, że
              wulgaryzmy są usuwane z forum, nie będzie ich używał.
              Nie wierzę natomiast, że możemy wywalając wulgaryzmy, utracić bezpowrotnie
              wartościowe idee zrodzone w mózgach? osobników używających kloacznego języka do
              komunikowania się ze światem.

Idąc tokiem Twojego rozumowania, tzn. odżegnując się od przyznania komukolwiek
              możliwości decydowania co należy usunąć z forum, definitywnie przekreślamy
              możliwość rozwiązania problemu chamstwa na forum, poprzez jego tu
              niedopuszczanie. Bo cenzura się żle kojarzy.

Stoimy przed wyborem. I nie łudźmy się, że ktoś znajdzie na chamstwo inny
              sposób niż cenzura. Żadne ostracyzmy nie pomogą. Chamom niepotrzebna jest nasza
              reakcja, choć niektórych z nich napewno ona rajcuje. Oni piszą bluzgi bo w ten
              sposób rozładowują swą agresję. Ulica weszła do sieci. Brońmy się by jej nie
              zdominowała.

A Mirka pluje jadem bo to ją bawi. Przytłaczającej większości forumowiczów to
              nie bawi. Myślę, że najwyższa pora popsuć wszystkim Mirkom zabawę.

• Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 01.09.04, 00:18
              No i radomiak dokładający pajjakowi utwierdza mnie w przekonaniu o konieczności
              stosowania cenzury. On chciał tylko komuś naubliżać, no to lu tego kto inaczej
              myśli.
              • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.09.04, 13:15
                To teraz należałoby przekonać admina, by usuwał posty z wulgaryzmami.
                A swoją drogą, gdyby osławiona Mirka napisała:
                "Tak, zrobił.Nie pozwolił pozabijać takich półmózgów żydowskich jak ciebie."
                jej post nie zwierałby wulgaryzmów, ale treść byłąby dokładnie tak samo głupia
                i chamska.
                • Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 01.09.04, 22:39
                  Dwa dni temu, przed północą napisałem:
                  "Moim zdaniem, na każdym forum, także w GW, problem sprawiają uczestnicy,
                  którzy nie wnoszą nic do dyskusji. I można ich podzielić na dwie grupy.
                  W pierwszej lokuję takich, którzy nie wiedzą co chcą napisać, nie mają nic do
                  powiedzenia i bełkoczą ale nikogo nie obrażają. Ci mają najprawdopodobniej
                  kłopot z czytaniem ze zrozumieniem.
                  Drugą grupę tworzą ci, którzy z nikim nie dyskutują ani nie prezentują żadnych
                  myśli, jedynie kierują na forum rynsztok.
                  Myślę, że temu rynsztokowi, czyli popisom drugiej grupy, należy postawić tamę.
                  I jak w całym necie, na wszystkich forach, powinien robić to moderator forum.
                  OBOWIĄZKOWO i BEZPARDONOWO wywalać te posty, w których występują słowa
                  niecenzuralne (jest takie coś w języku poskim!), lub których treść ubliża
                  komukolwiek."

Uładzony przez Ciebie post Mirki należałoby także usunąć jako ubliżający innej
                  osobie. To jest atak na osobę przeciwnika w dyskusji. W kulturalnej dyskusji
                  podważać można poglądy, oceny i argumentację adwersarza, nie należy zaś
                  atakować samej osoby.

Co do przekonywania Admina, to myślę, że można spróbować wejść w opcję "Zgłoś
                  problem lub błąd" po prawej stronie na dole ekranu i poprosić wprost o usuwanie
                  tekstów, o których była mowa w tym wątku. Gdyby takich próśb było sporo to może
                  GW podjęłaby odpowiednie działania. Zdecydowana reakcja na chamstwo jest na
                  innych forach stosowana a uczestnicy forum sa o tym informowani w regulaminie.
                  GW nie nie opracowała takiego regulaminu. Jest to pewnego rodzaju zaniedbanie.

pozdrawiam
                  • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.09.04, 22:51
                    To co, od jutra zaczynamy wyrywać chwasty?
                    • Gość: radomianin48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 01.09.04, 23:02
                      Spróbujmy.
                      Jutro, około południa napiszę do GW.

pozdrawiam
    • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.09.04, 20:29
      Pisząc tego posta nie zdawałęm sobie sprawy jak daleko można się posuwać. Od
      pewnego czasu nadzwyczajną aktywność zaczął przejawiać niejaki Megadildo - to
      co było przed nim nie zasługuje chyba na określenie chamstwo. Ale nie tylko o
      wulgarność chodzi - dyskusje, w które ten osobnik się miesza tracą jakikolwiek
      sens. Jego wypowiedzi podpadają pod kodeks karny - nawoływanie do nienawiści
      rasowej, itd. Admin musi coś z tym zrobić!!!!!!!!!!
      • Gość: taśmociąg Re: Chamstwo na forum GW IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 19.09.04, 20:33
        Tak jest :) hehe To jakis skonczony kretyn.Dobrze ze ktos go wykancza tym
        watkiem z jego nickiem heheehe
        Ale tak na serio:ADMINIE GW!!!!!!!!!!! Zlokalizuj tego typa bo mi sie robi
        niedobrze gdy slysze wzywanie do nienawisci rasowej!bleeee ochyda!
      • Gość: ktoś Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.09.04, 21:00
        Przestań dramatyzować i postępować jak twój tatuś z ORMO. Megadildo jest takim
        samym uczestnikiem forum jak i ty a jak nie podabają ci się jego posty to
        poprostu nie czytaj. Zatracasz przesłanie powstania forum. to jest coś na wzór
        Hyde Parku gdzie każdy może powiedzieć co mu leży na sercu i jest to JEGO
        OSOBISTA SPRAWA!!! A ty zaraz byś chciał policję, kodeks karny, prokurator
        szybki proces, więzienie jak za czasów protestu radomskich robotników, którzy
        wykrzyczeli prawdę twoim przodkom!
    • Gość: Olo48 Re: Chamstwo na forum GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:43
      Chamstwo i kłamswo to najcześciej cechuje tzw internautów!!!!!!!!
    • Gość: MiKO Re: Chamstwo na forum GW IP: *.udn.pl 20.09.04, 00:04
      Dlaczego na świecie jest aż tylu głodnych ludzi? czy ludzie świata
      są aż tak biedni i nie potrafią sie z tym uporać? Spora ich grupa w ogóle nie
      pracuje i nie stara się o pracę. Czy osoby, którym to przeszkadza mogłby z nimi
      walczyć. Może wpakować ich do jednego wspólnego getta co by je później wysadzić
      w powietrze? A może inny sposób na nich...

Moja propozycja
      Ignorujcie chamstwo
      przez sieć więcej nie zdziałacie...
      a może się mylę?
      • Gość: Megadildo Re: Chamstwo na forum GW IP: 199.243.30.* 20.09.04, 01:05
        Kiedyś oglądałem Polityczny Atlas Swiata w 2025 roku. Przewidziano tam że Polska do roku 2025
        staNIE się krajem totalitarnym. Współczuję, ale patrząc się na co NIEktórych upewniam się,
        że możliwość totalitaryzmu jest u nas jak najbardziej realna. Sen o demokracji to tylko sen, nic więcej.
        • Gość: doktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.09.04, 14:57
          Ojej. Nic o żydostwie, lewakach. I bez wulgaryzmów. Jak chce to potrafi. A tak
          na margineie - Admin usunął posta, w którym Megadildo mi nawrzucał. Zgłaszajcie
          problemy lub błędy (prawy dolny róg strony) - to działa.
          • Gość: Megadildo Re: Chamstwo na forum GW IP: 199.243.30.* 20.09.04, 16:32
            Homonistrator ma ręce pełne ręce roboty. W tygodniu i na weekend. Ma teraz
            pewną pracę, a może i kahał podwyższy mu stypendium za wzmożoną czujność.
            Może potrzebny będzie nawet drugi etat. Szalom i sukcesóe w geszefcie.
    • Gość: Admin!!!! Re: Chamstwo na forum GW IP: *.interia.pl 20.09.04, 18:49
      Mysle, ze to wina admina, ktory kuleje tak jak i cala radomska redakcja.
      Przeciez jest regulamin i wystarczyloby sie go trzymac a nasze forum
      wygladaloby zupelnie inaczej!!!
      • Gość: dokktorek Re: Chamstwo na forum GW IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.09.04, 18:53
        Ale jak zgłosiłem problem to zareagował - i chwała mu chociaż za to. Powinien
        robić to bez wzywania do tablicy.
        • Gość: Megadild-a Re: Chamstwo na forum GW IP: 199.243.30.* 20.09.04, 22:07
          "Piotrus' nie by? dzisiaj w szkole,
          "Antek zrobił dziurę w stole,
          Wanda obrus poplamiła,
          Zosia szyi nie umyła,
          Jurek zgubił klucz, a Wacek
          Zjadł ze stołu cały placek."

"Któż się ciebie o to pyta?"
          "Nikt. Ja jestem skarżypyta." SZALOM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka