Dodaj do ulubionych

DamiNet a subskrypcja list dyskusyjnych

IP: 217.17.41.* 04.04.02, 10:26
...czy macie problem z subskrypcją list dyskusyjnych np. tpi.pl z poziomu
programu pocztowego ? Nie wiem czy to wina owego softu, jest raczej prawidlowo
skonfigurowy, czy też należy to nieco inaczej zrobić. Macie jakieś sugestie?

MS
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: DamiNet i problemy z nią IP: *.radom.pl 04.04.02, 10:45
      Narzekacie, narzekacie na DamiNet. Życzę Wam żeby wszytskto z nią było dobrze!
      Ja mam internet z ATS-u i bardzo go sobie chwalę. Przepustowość taka sam jak w
      DamiNecie, nie mam zadnych problemów, no i opłata tansza, bo tylko 50,- brutto.
      • Gość: MS Re: DamiNet i problemy z nią IP: 172.16.0.* 04.04.02, 12:01
        ... dzięki lecz nie skorzystam
        • Gość: Tomek Re: DamiNet i problemy z nią IP: *.radom.pl 05.04.02, 19:57
          Gość portalu: MS napisał(a):

> ... dzięki lecz nie skorzystam

A to czemu?
    • Gość: Pablo Re: DamiNet a subskrypcja list dyskusyjnych IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 20:17
      Do tpi dostęp mają tylko userzy korzystający z urządzeń TPSA: Polpak, modemowcy
      tepsy... Spróbuj skorzystać z innego serwera.
      • Gość: binky Re: DamiNet a subskrypcja list dyskusyjnych IP: 172.16.0.* 07.04.02, 00:10
        Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Do tpi dostęp mają tylko userzy korzystający z urządzeń TPSA: Polpak, modemowcy
        >
        > tepsy... Spróbuj skorzystać z innego serwera.

Załóż sobie konto, np. na Onecie. Potem wpisz serwer: news.onet.pl
        Pamiętaj, że tam trzeba się logować. Jako user wpisz pełną nazwę konta, jako
        passwd wpisz takie samo haslo, jak do w/w konta.

Ale dowalil facet z tym transferem w ATS. Znajomy uzyskuje 8-10 kilo/s a w dami
        srednio 30 a bywa, ze i ponad 100 kilo/s. Slucham sobie radia (64 kilo/s) i
        jednoczesnie przegladam web. Sprobuj to zrobic w ATS.
        W dami.net jedyna wada to zmienne IP i na serwerach ftp jestem widoczny jako
        passiv. Na SDI w telekomunie jest stale IP, ale kosztuje to troche duzo. W ATS IP
        tez jest zmienne, jak w dami. No i w ATS trzeba organizowac kilkuosobowe zespoly,
        w dami sie po prostu dzwoni i zamawia.
        • Gość: ??? Re: DamiNet a subskrypcja list dyskusyjnych IP: 80.249.0.* 07.04.02, 11:43
          > w dami sie po prostu dzwoni i zamawia.
          No to teraz mnie zdenerwowałeś kolego! OD PONAD PÓŁ ROKU chodzę do dami z
          pieniędzmi w zębach, a oni ciągle coś wymyślają i jakoś nie mogą mi założyć.
          Ciągle słyszę: "już w przyszłym tygodniu będzie pan miał". Co to za firma?!

• Gość: bartosz DamiNet a wszystko IP: 195.205.45.* 08.04.02, 14:39
      Dami jest najgorszym znanym mi dostawcą usług internetowych. Tam nic nie działa
      tak, jak powinno. Nie odpowiadają i nie reagują na listy.
      Najlepszy pokaz niekompetencji daje działanie ich serwera pocztowego. Otóż
      serwer ten pozwala przesyłać wiadomości każdemu, kto zechce z niego skorzystać,
      nie sprawdzając numeru IP, ani nie pytając o hasło. Dzięki temu, każdy spamer
      zaśmiecający ludziom skrzynki pocztowe może za darmo korzystać z usług Dami,
      zapychając jego łącza ze światem. Dodatkowy efekt tego jest taki, że coraz
      więcej serwerów nie chce odbierać poczty przychodzącej z Dami (aby chronić
      swoich użytkowników przez zalewem spamu).
      Już następnego dnia po intalacji DamiNetu wysłałem pod adresem Dami list, w
      którym napisałem, że ich serwer znajduje się na czarnej liście serwerów
      nieobsługiwanych, podałem link do takiej listy, wyjaśniłem przyczyny i podałem
      zapis transakcji miedzy klientem spoza DamiNet a ich serwerem SMTP. Żadnej
      reakcji. Ani odpowiedzi na list, ani poprawy sytuacji.
      Jeśli natomiast chodzi o serwer grup dyskusjnych, to przyjętym zwyczajem jest
      to, że jeżeli dostawca usług internetowych nie posiada takiego, to dogaduje się
      z instytucją mającą serwer, by udostępniała go jego klientom. Mimo nagabywania
      pocztą elektroniczną, Dami nie zamierza tego zrobić (tak myślę, bo na listy
      oczywiście nie odpowiada).
      Największe natomiast jaja zawiera umowa, jaką zawiera się z Dami. Czytaliście
      ją? Dami do niczego się w niej nie zobowiązuje, poza ogólnym stwierdzeniem, że
      umowa dotyczy (cytuję z pamięci) "usług multimedialnych" definiowanych
      jako "przesyłanie danych cyfrowych". I nawet tego Dami nie wypełnia. Chcę
      przesłać dane cyfrowe pocztą elektroniczną - nie mogę, bo doprowadzono do tego
      że liczne serwery nie przyjmują poczty od Dami. Chcę przesłać dane na grupę
      dyskusyjną - nie mogę, z braku serwera. Chcę w celu przesyłania danych postawić
      serwer FTP - nie mogę, bo nie mam publicznego adresu (o czym w ofercie jakoś
      zapomniano wspomnieć). Chcę więc umieścić na serwerze Dami własną stronę WWW (o
      czym mowa jest w cenniku), ale nie wiem jak, a na list z pytaniem nie dostałem
      odpowiedzi.
      Odnoszę wrażenie, że tym interesem nikt się nie zajmuje. Ktoś im zainstalował
      serwer (swoją drogą żenada, że jeden od wszystkich usług) i jakoś działa. Można
      darować zdarzające się pady, traktując je jako chorobę wieku dziecięcego, ale
      nie takie totalne olewanie klienta, jakim raczy nas Dami.
      • Gość: Mith^ Re: DamiNet a wszystko IP: 172.18.0.* 08.04.02, 22:13
        Czesciowo sie z toba zgadzam. Faktycznie dami nie informuje nigdzie
        o przydzielaniu uzytkownikom adresu ip klasy prywatnej. To prawda, ze
        uzytkujac dami ciezko jest korzystac z grup dyskusyjnych ( ja osobiscie
        korzystam z serwera onetu). Ja do admina sieci wyslalem juz 4 listy i na
        wszystkie otrzymalem wyczerpujaca odpowiedz :) moze ty nie masz szczescia ;)
        Czy moglbys wyjasnic jasniej co miales na mysli mowiac o serwerze pocztowym
        dami i podac linka (z ta lista serwerow)o ktorym wspomniales. Ja z dami jestem
        calkiem zadowolony (wole to od modemu :)

Pozdrawiam Mith^
        • Gość: bartosz Re: DamiNet a wszystko IP: *.acn.waw.pl 08.04.02, 23:18
          Gość portalu: Mith^ napisał(a):

> Ja do admina sieci wyslalem juz 4 listy i na
          > wszystkie otrzymalem wyczerpujaca odpowiedz :) moze ty nie masz szczescia ;)

Może mój błąd polega na tym, że nie pisałem do administratora, tylko na adres
          podany na kartce, którą dostałem przy intalacji - dami@dami.com.pl.

> Czy moglbys wyjasnic jasniej co miales na mysli mowiac o serwerze pocztowym
          > dami i podac linka (z ta lista serwerow)o ktorym wspomniales.

No dobra, tłumaczę najjaśniej, jak tylko umiem.
          Do przesyłania poczty elektronicznej służą serwery zwane serwerami SMTP. W celu
          wysłania listu łączysz się z serwerem SMTP Dami, a on kontaktuje się z serwerem
          obsługującym domenę adresata. Każdy serwer, przez który przechodzi list, zostawia
          po sobie ślad w jego nagłówku. Jeżeli administrator serwera adresata otrzyma
          informację o niezgodnym z prawem lub z przyjętymi zwyczajami zachowaniu nadawcy
          (może to być masowe wysyłanie reklam, molestowanie, nękanie), to skontaktuje się
          z administratorem serwera nadawcy (a zna go z nagłówków listu) i poprosi go o
          pozbawienie nadawcy możliwości wysyłania listów. Jasne jest, że w tym celu serwer
          nadawcy musi mieć możliwość identyfikacji klientów. Serwer SMTP Dami nie
          identyfikuje ich - ktokolwiek zechce, zostanie obsłużony. W związku z tym,
          administratorzy wielu serwerów blokują całą pocztę, jaka przychodzi z serwera
          Dami, ponieważ wiedzą, że jego administrator nie jest w stanie zapobiegać
          nadużyciom. Dowiedziałem się o tym, gdy próbując wysłać list, dostałem od serwera
          adresata następującą odpowiedź:

Diagnostic-Code: smtp; 553 (EMail from mailserver at 195.205.191.251 is refused.
          The email senders host is Blacklisted by postmaster@outblaze.com.)

Sprawdziłem i faktycznie, serwer SMTP Dami znajduje się na czarnej liście - oto
          efekt sprawdzenia na jednej z nich:

relays.osirusoft.com/cgi-bin/rbcheck.cgi?addr=dami.dami.com.pl

To jest jedna częsć problemu. Druga jest taka, że klienci Dami płacą za łącze
          Dami ze światem, podczas gdy firma ta rozdaje je za darmo wszystkim chętnym.
          Każdy może przesyłać gigabajty danych przez serwer Dami, zabierając przepustowość
          płacącym klientom. Dlatego uważam, że za interes ten wzięli się ludzie, którzy
          zupełnie go olewają, albo zupełnie się na nim nie znają.

> Ja z dami jestem calkiem zadowolony (wole to od modemu :)

Widzisz, ja mam porówanie. Z usług Dami korzystam tylko wtedy, gdy jestem u
          rodziny w Radomiu. Na codzień korzystam z warszawskiego AsterCity, które działa
          bezawaryjnie i zdecydowanie szybciej oraz umożliwia posiadanie publicznego IP i
          ma swój serwer grup dyskusyjnych. Wycieczka do Radomia przypomina mi czasy
          modemowe. Te żenujące transfery w połączeniu z tym, że za darmo rozdają wszystkim
          przepustowość (list przesyłany przez serwer SMTP Dami przepycha się przez ich
          łącza dwa razy, po razie w każdą stronę) wzbudzają we mnie litość.
          • Gość: Mith^ Re: DamiNet a wszystko IP: 172.18.0.* 09.04.02, 16:30
            Dzieki za odpowiedz. Faktycznie slabo z tym serwerem poczty dami :(((.
            Moglbyc powiedziec jakie transfery uzyskujesz w ACN (www,ftp,kazaa,dc i nne
            p2p).
            Pozdrowinia
            Mith^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka