Dodaj do ulubionych

Najmniejszy browar Polski

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.09.04, 20:11
Panie Jarku jutro jestem u Pana posmakować tego złocistego napoju.
Chyba Pan nie odmówi?Czy mogę?
Obserwuj wątek
    • Gość: tavola Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.udn.pl 28.09.04, 22:34
      Pozdrowienia od sąsiadów - szkoda że nie mieliśmy okazji spróbować- gratulujemy
      świetnej pasji - trzymamy kciuki za powodzenie
    • Gość: erni Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.09.04, 08:27
      no wreszcie pozytywna wiadomosc powodzenia
      • Gość: QQ Re: Najmniejszy browar Polski IP: 193.111.144.* 29.09.04, 09:08
        :)
        • Gość: Megadildo Re: Najmniejszy browar Polski IP: 199.243.30.* 30.09.04, 02:51
          A ty z czego się cieszysz NIEwyparzona syjonistyczna mordo ?
    • jacek.69 Na pewno pyszniutkie. 29.09.04, 11:56
      Kiedyś piwko z takich małych regionalnych browarów było jednym z elementów
      moich licznych wycieczek po Polsce. Dzisiaj gdzie nie pojadę, to Tyskie albo
      Żywiec; małych marek ze świecą trzymać. Pozdrawiam wszystkich browarników.
      • Gość: L3 Re: Na pewno pyszniutkie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 08:32
        jacek.69 napisał:

> Kiedyś piwko z takich małych regionalnych browarów było jednym z elementów
        > moich licznych wycieczek po Polsce. Dzisiaj gdzie nie pojadę, to Tyskie albo
        > Żywiec; małych marek ze świecą trzymać. Pozdrawiam wszystkich browarników.

Witam bratnią duszę, nigdy ,jak jestem gdzieś w Polsce, "nie popuszczę"
        lokalnemu browarkowi. Czasami żałuję ;)), ale...
        Jak będziesz w okolicach Lwówka Śląskiego (Dolny Sląsk) to szukaj "Mocnego
        Dobrego" z lwóweckiego browaru a nie zawiedziesz się :).
        Swoją drogą, ciekawe kiedy ludzie dojda do wniosku, że "smaczkiem" piwa jest
        jego różnorodność.
        Pzdrw.
    • Gość: X Re: Najmniejszy browar Polski IP: 80.249.4.* 29.09.04, 12:49
      smakoszy piwa jest mnóstwo i tylko czekamy na jakis pomysł, pomożemy pewnie.
      Pozdrowionka
      • Gość: kulavik Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.09.04, 16:30
        oj ja to bym sie napil takiego piwka... piweczka... piwunka... ojojoj... ale mi
        slinka juz cieknie... GRATULUJE PASJI!!!
    • Gość: Jola Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 21:53
      Gratuluję!!! Znam w Polsce co prawda kilka maleńkich "domowych" browarów, ale
      każda wiadomośc o kolejnym jest wspaniała. Tylko dzięki takim inicjatywom można
      poznać różne smaki piwa. Ta koncernowa urawniłowka powoduje, że trudno
      rozpoznać markę, jeśli sie nie widzi opakowania. Brrr....
    • Gość: mee... WSZYSTKO CO MALE TO SMAKUJE... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 29.09.04, 22:31
      ...wezmy takie pieczywo z malej piekarni a nie jakiegos molocha dajmy nato z
      supermarkietu...takich browarow jak opisany...powinno byc w polsce
      tysiace...dopieszczone piwo z kamera obserwujaca czy w poblizu nie szwendaja
      sie myszy
    • Gość: Lulek Małe jest piękne! IP: 198.170.174.* 30.09.04, 00:15
      A może by tak zmienić przepisy, żeby właściciel mógł sprzedawać małe partie
      towaru? Na brak klientów by nie narzekał.
      • Gość: mee... ...wlasnie, grupo heineken IP: *.avenel01.nj.comcast.net 30.09.04, 02:03
        ...i te drugie badziewie...okocim- dania
    • Gość: abstynent Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 30.09.04, 04:05
      niech pana Bog ma w opiece aby pan w alkocholizm nie wpadl
    • Gość: gamma Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.09.04, 06:26
      A wiecie może w którym miejscu jest podobny browar gdzieś na Glinicach?
      Podobno tam również gość robi super piweczko.
    • Gość: Leszek Hamburger Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.04, 06:31
      Tak trzymac p.Jarku-duze nie musi byc dobre.Wszystkiego naj... oczywiscie w
      produkcji "zwocistego"produktu
    • Gość: Dragon Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.kp.pl 30.09.04, 07:27
      Panie Jarosławie. Ciekaw jestem dlaczego twierdzi Pan, że leżakowanie jest
      ewenementem w dużych browarach? Skoro zajmuje się Pan wytwarzaniem piwa to
      pewnie Pan wie, że bez leżakowania nie da się tego robić. Na dowód, że mówi Pan
      nieprawdę wystarczy wygląd każdego dużego browaru. Co się rzuca w oczy, gdy się
      patrzy na browar ? Przede wszystkim ogromne zbiorniki, w których piwo właśnie
      leżakuje (dla ścisłości w jednych fermentuje, a w drugich leżakuje). Mówienie
      więc ludziom, że leżakowanie to ewenement jest mąceniem im w głowach. Jeśli
      chodzi o sam przebieg procesu leżakowania są to szczegóły techniczne, ale fak
      jest faktem : LEŻAKOWANIE PIWA MA MIEJSCE W KAŻDYM BROWARZE. A jak ktoś nie
      wierzy wystarczy wybrać się na wycieczkę do browaru.

pozdrawiam wszystkich piwoszy
      • Gość: Janek Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.zeork.com.pl / *.zeork.com.pl 30.09.04, 07:45
        "LEŻAKOWANIE PIWA MA MIEJSCE W KAŻDYM BROWARZE" - napisał Pan z KP.

Szanowny Panie z Kompanii Piwowarskiej nie zmienia to faktu, że TYSKIE zeszło
        na psy i rzeczywiście nie wiele różni się od innych tego typu produktów, a co
        najgorsze TYSKIE z jednej partii jest przyzwoite a z innej niestety nie da się
        wypić. Gdzie się podział charakterystyczny (i niezmienny) smak?
        Nie oczekuję szczerej odpowiedzi...
        • Gość: Dragon Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.kp.pl 30.09.04, 08:45
          Zgodzę się z Panem, że można trafić na różny smak różnej partii piwa. Nie jest
          to jednak spowodowane tym że jakość naszej produkcji jest niestabilna bo tutaj
          jest wszystko w porządku. Jak wiadomo piwo podlega procesowi starzenia.
          Gwarancja udzielana na piwo to 6 miesięcy, niestety KP i żaden inny producent
          nie ma wpływu na to w jakich warunkach piwo jest przechowywane w hurtowniach i
          sklepach (znane sa przypadki przechowywania butelek na placu wystawionych na
          słońce - a te jest dla piwa zabójcze). Jeżeli piwo jest przechowywane w
          nieodpowiednich warunkach to bardzo szybko dochodzi do utraty jego smaku,
          jakości itd. Jeżeli chodzi o smak piwa w lokalach to wiele zależy od
          właścicieli lokali, od tego jak dbają o czystość instalacji do nalewania.
          Pewnie na to co teraz napiszę powie Pan, że uprawiam jakąś propagandę ale tak
          nie jest. O jakości Tyskiego niech świadczy zdobycie drugi rok z rzędu medalu
          na konkursie w Londynie (pierwszy był złoty, drugi srebrny). Pewnie powie Pan,
          ze na konkury wysłyła się specjalne partie - tak nie jest.

Każdy ma oczywiście prawo do własnego zdania i do własnego gustu w zakresie
          smaku. Zgadzam się z tym, że czasami produkt nie spełnia oczekiwań. jednak
          trzeba mieć świadomość, że producent nie zawsze ma na to wpływ, czy to będzie
          KP, czy Żywiec, Heineken, Okocim itd.

pozdrawiam
          P.S. O temacie jakości możnaby dyskutować długo i przytaczać wiele przykładów
          na "tak" lub na "nie"
        • Gość: skok Niestety muszę zgodzić się z kolegą Jankiem IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 14:43
          Tyskie (pije tylko beczkowe piwo) od lipca tego roku było nie do spożycia .
          Smak goryczy zastąpił smak kwaśny przy czym piwo klarowniutkie, a i pan
          z tyskiego czyścił i jakieś filterki zakładał. Po którymś razie zaprzestałem
          kupowania Tyskiego.

Ciężko mi teraz przełamać opór, bo Tyskie to było Tyskie
    • Gość: Quark Takie artykuly powoduja u mnie pragnienie! IP: *.union01.nj.comcast.net 30.09.04, 08:12
    • Gość: t Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.proxyplus.cz / *.centertel.pl 30.09.04, 14:12
      Najmniejszy browar jest u mnie w domu (zresztą takich browarów jest
      kilkadziesiąt w Polsce). Maksymalna wydajność 20l na tydzień/dwa. Głównie piwa
      górnej fermentacji (a na upartego także lagery), jasne, ciemne, co kto woli...
      Koszt stworzenia takiego browaru to około 300złotych. Koszt jednej warki zamyka
      się w 100zł (czasem nawet 50zł). Każdy może to robić.

Społeczność browamatorów zbiera się tutaj:
      www.browar.biz

Sprzęt i surowce m.in. tutaj:
      www.browamator.pl
      www.wes.com.pl

Proponuję GW zgłębić ten temat, bo jest bardzo ciekawy...
      • Gość: Browar Zamkowy Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 09:18
        Szanowny Panie t, tematem nie był domowy "browar", tylko najmniejszy
        profesjonalny browar, który jest zarejestrowany w Stowarzyszeniu Regionalnych
        Browarów Polskich, Europejskim Stowarzyszeniu Browarów Prywatnych. Jest to
        normalny browar produkujący piwo dolnej fermentacji, a nie jakieś wyroby piwo-
        podobne. Koszt wytworzenia jednej warki jest na poziomie ok. 50 groszy!Koszt
        całego browaru to około 15000-20000 zł. Co do leżakowania to w dużych browarach
        nazywa się to kondycjonowanie, a w browarze Głubczyce trwa całe 2
        godziny.Bardzo proszę NIE JESTEŚMY PIWOWARAMI DOMOWYMI!jeżeli ktoś ma problemy
        ZAPRASZAM, adres podała Wyborcza (bez mojej zgody)
        • Gość: browar zamkowy Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 09:25
          zapomniałem dopisać, że 50 groszy za litr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka