Gość: Dosia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.09.04, 20:11 Panie Jarku jutro jestem u Pana posmakować tego złocistego napoju. Chyba Pan nie odmówi?Czy mogę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tavola Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.udn.pl 28.09.04, 22:34 Pozdrowienia od sąsiadów - szkoda że nie mieliśmy okazji spróbować- gratulujemy świetnej pasji - trzymamy kciuki za powodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.09.04, 08:27 no wreszcie pozytywna wiadomosc powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megadildo Re: Najmniejszy browar Polski IP: 199.243.30.* 30.09.04, 02:51 A ty z czego się cieszysz NIEwyparzona syjonistyczna mordo ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Na pewno pyszniutkie. 29.09.04, 11:56 Kiedyś piwko z takich małych regionalnych browarów było jednym z elementów moich licznych wycieczek po Polsce. Dzisiaj gdzie nie pojadę, to Tyskie albo Żywiec; małych marek ze świecą trzymać. Pozdrawiam wszystkich browarników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L3 Re: Na pewno pyszniutkie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 08:32 jacek.69 napisał: > Kiedyś piwko z takich małych regionalnych browarów było jednym z elementów > moich licznych wycieczek po Polsce. Dzisiaj gdzie nie pojadę, to Tyskie albo > Żywiec; małych marek ze świecą trzymać. Pozdrawiam wszystkich browarników. Witam bratnią duszę, nigdy ,jak jestem gdzieś w Polsce, "nie popuszczę" lokalnemu browarkowi. Czasami żałuję ;)), ale... Jak będziesz w okolicach Lwówka Śląskiego (Dolny Sląsk) to szukaj "Mocnego Dobrego" z lwóweckiego browaru a nie zawiedziesz się :). Swoją drogą, ciekawe kiedy ludzie dojda do wniosku, że "smaczkiem" piwa jest jego różnorodność. Pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Najmniejszy browar Polski IP: 80.249.4.* 29.09.04, 12:49 smakoszy piwa jest mnóstwo i tylko czekamy na jakis pomysł, pomożemy pewnie. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulavik Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.09.04, 16:30 oj ja to bym sie napil takiego piwka... piweczka... piwunka... ojojoj... ale mi slinka juz cieknie... GRATULUJE PASJI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 21:53 Gratuluję!!! Znam w Polsce co prawda kilka maleńkich "domowych" browarów, ale każda wiadomośc o kolejnym jest wspaniała. Tylko dzięki takim inicjatywom można poznać różne smaki piwa. Ta koncernowa urawniłowka powoduje, że trudno rozpoznać markę, jeśli sie nie widzi opakowania. Brrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... WSZYSTKO CO MALE TO SMAKUJE... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 29.09.04, 22:31 ...wezmy takie pieczywo z malej piekarni a nie jakiegos molocha dajmy nato z supermarkietu...takich browarow jak opisany...powinno byc w polsce tysiace...dopieszczone piwo z kamera obserwujaca czy w poblizu nie szwendaja sie myszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulek Małe jest piękne! IP: 198.170.174.* 30.09.04, 00:15 A może by tak zmienić przepisy, żeby właściciel mógł sprzedawać małe partie towaru? Na brak klientów by nie narzekał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... ...wlasnie, grupo heineken IP: *.avenel01.nj.comcast.net 30.09.04, 02:03 ...i te drugie badziewie...okocim- dania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstynent Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 30.09.04, 04:05 niech pana Bog ma w opiece aby pan w alkocholizm nie wpadl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamma Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.09.04, 06:26 A wiecie może w którym miejscu jest podobny browar gdzieś na Glinicach? Podobno tam również gość robi super piweczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Hamburger Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.04, 06:31 Tak trzymac p.Jarku-duze nie musi byc dobre.Wszystkiego naj... oczywiscie w produkcji "zwocistego"produktu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.kp.pl 30.09.04, 07:27 Panie Jarosławie. Ciekaw jestem dlaczego twierdzi Pan, że leżakowanie jest ewenementem w dużych browarach? Skoro zajmuje się Pan wytwarzaniem piwa to pewnie Pan wie, że bez leżakowania nie da się tego robić. Na dowód, że mówi Pan nieprawdę wystarczy wygląd każdego dużego browaru. Co się rzuca w oczy, gdy się patrzy na browar ? Przede wszystkim ogromne zbiorniki, w których piwo właśnie leżakuje (dla ścisłości w jednych fermentuje, a w drugich leżakuje). Mówienie więc ludziom, że leżakowanie to ewenement jest mąceniem im w głowach. Jeśli chodzi o sam przebieg procesu leżakowania są to szczegóły techniczne, ale fak jest faktem : LEŻAKOWANIE PIWA MA MIEJSCE W KAŻDYM BROWARZE. A jak ktoś nie wierzy wystarczy wybrać się na wycieczkę do browaru. pozdrawiam wszystkich piwoszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.zeork.com.pl / *.zeork.com.pl 30.09.04, 07:45 "LEŻAKOWANIE PIWA MA MIEJSCE W KAŻDYM BROWARZE" - napisał Pan z KP. Szanowny Panie z Kompanii Piwowarskiej nie zmienia to faktu, że TYSKIE zeszło na psy i rzeczywiście nie wiele różni się od innych tego typu produktów, a co najgorsze TYSKIE z jednej partii jest przyzwoite a z innej niestety nie da się wypić. Gdzie się podział charakterystyczny (i niezmienny) smak? Nie oczekuję szczerej odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.kp.pl 30.09.04, 08:45 Zgodzę się z Panem, że można trafić na różny smak różnej partii piwa. Nie jest to jednak spowodowane tym że jakość naszej produkcji jest niestabilna bo tutaj jest wszystko w porządku. Jak wiadomo piwo podlega procesowi starzenia. Gwarancja udzielana na piwo to 6 miesięcy, niestety KP i żaden inny producent nie ma wpływu na to w jakich warunkach piwo jest przechowywane w hurtowniach i sklepach (znane sa przypadki przechowywania butelek na placu wystawionych na słońce - a te jest dla piwa zabójcze). Jeżeli piwo jest przechowywane w nieodpowiednich warunkach to bardzo szybko dochodzi do utraty jego smaku, jakości itd. Jeżeli chodzi o smak piwa w lokalach to wiele zależy od właścicieli lokali, od tego jak dbają o czystość instalacji do nalewania. Pewnie na to co teraz napiszę powie Pan, że uprawiam jakąś propagandę ale tak nie jest. O jakości Tyskiego niech świadczy zdobycie drugi rok z rzędu medalu na konkursie w Londynie (pierwszy był złoty, drugi srebrny). Pewnie powie Pan, ze na konkury wysłyła się specjalne partie - tak nie jest. Każdy ma oczywiście prawo do własnego zdania i do własnego gustu w zakresie smaku. Zgadzam się z tym, że czasami produkt nie spełnia oczekiwań. jednak trzeba mieć świadomość, że producent nie zawsze ma na to wpływ, czy to będzie KP, czy Żywiec, Heineken, Okocim itd. pozdrawiam P.S. O temacie jakości możnaby dyskutować długo i przytaczać wiele przykładów na "tak" lub na "nie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skok Niestety muszę zgodzić się z kolegą Jankiem IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 14:43 Tyskie (pije tylko beczkowe piwo) od lipca tego roku było nie do spożycia . Smak goryczy zastąpił smak kwaśny przy czym piwo klarowniutkie, a i pan z tyskiego czyścił i jakieś filterki zakładał. Po którymś razie zaprzestałem kupowania Tyskiego. Ciężko mi teraz przełamać opór, bo Tyskie to było Tyskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quark Takie artykuly powoduja u mnie pragnienie! IP: *.union01.nj.comcast.net 30.09.04, 08:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.proxyplus.cz / *.centertel.pl 30.09.04, 14:12 Najmniejszy browar jest u mnie w domu (zresztą takich browarów jest kilkadziesiąt w Polsce). Maksymalna wydajność 20l na tydzień/dwa. Głównie piwa górnej fermentacji (a na upartego także lagery), jasne, ciemne, co kto woli... Koszt stworzenia takiego browaru to około 300złotych. Koszt jednej warki zamyka się w 100zł (czasem nawet 50zł). Każdy może to robić. Społeczność browamatorów zbiera się tutaj: www.browar.biz Sprzęt i surowce m.in. tutaj: www.browamator.pl www.wes.com.pl Proponuję GW zgłębić ten temat, bo jest bardzo ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Browar Zamkowy Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 09:18 Szanowny Panie t, tematem nie był domowy "browar", tylko najmniejszy profesjonalny browar, który jest zarejestrowany w Stowarzyszeniu Regionalnych Browarów Polskich, Europejskim Stowarzyszeniu Browarów Prywatnych. Jest to normalny browar produkujący piwo dolnej fermentacji, a nie jakieś wyroby piwo- podobne. Koszt wytworzenia jednej warki jest na poziomie ok. 50 groszy!Koszt całego browaru to około 15000-20000 zł. Co do leżakowania to w dużych browarach nazywa się to kondycjonowanie, a w browarze Głubczyce trwa całe 2 godziny.Bardzo proszę NIE JESTEŚMY PIWOWARAMI DOMOWYMI!jeżeli ktoś ma problemy ZAPRASZAM, adres podała Wyborcza (bez mojej zgody) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: browar zamkowy Re: Najmniejszy browar Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 09:25 zapomniałem dopisać, że 50 groszy za litr Odpowiedz Link Zgłoś