Dodaj do ulubionych

Nowy zakaz handlu świątecznego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 01:02
1:0 dla R A D O M I A !!! Wreszcie ktoś tu pokazał charakter. Jestem
absolutnie za zakazem handlu w niedzielę. A supermarket nie można postrzegać
jako inwestycję. To jest bez sensu, to raczej Skarbonka do której wrzucami
pieniążki i nabijami komuś portfel!!!!
Panowie i Panie ROND i SUPERMARKETÓW dość Nam w Radomeczku :-) A Żabojadów
nikt w Polsce nie lubie bo to wyzyskiwacze i trzęsą wszędzie spodniami.. He
he
Obserwuj wątek
    • Gość: kat Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.udn.pl 09.11.04, 08:31
      Jak długo radni o takich predyspozyciach umysłowych będą reprezentować a
      jednoczesnie kompromitować nasze miasto, jest ogrom bardzo ważnych spraw w
      naszym miescie, które nie cierpią zwłoki a Ci - ludzie kłócą się o przyslowiową
      pietruszkę. Myślę, że przy takim mysleniu naszych władz, długo jeszcze nie
      zdejmiemy z Radomia miana miasta - rządzonego przez warchołów.
    • Gość: Amos Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.nfz.gov.pl / *.devs.futuro.pl 09.11.04, 08:34
      Mam nadzieję, że i tym razem znajdą się siły zdolne powalczyć o wolność
      wyboru:kupować - nie kupować,klęczeć - nie klęczeć. Warto być wolnym.
      • Gość: moly Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 09:13
        amos -komu ten kit wstawiasz.Ty pracując w kasie chorych mówisz o wolności
        wyboru.Jak pięknie jest pomarzyć.
    • Gość: zeb Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.internet.radom.pl 09.11.04, 08:42
      a jak jestem niewierzący, to nie ma dla mnie miejsca w tym mieście? ja nie chcę
      w niedziele chodzić do kościoła, pracuję cały tydzień i tego dnia robię zakupy
      • Gość: moly Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 09:10
        zeb- cały tydzień zasuwasz jak niewolnik,ledwo starcza ci na opłaty,rozumiem
        twoje frustracje i to że jedyną twoją rozrywką jest chodzenie do marketów w
        niedzielę.
        • Gość: sonoAndrzej Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.tkdami.net / *.66.tkdami.net 09.11.04, 09:32
          Wreszcie stało się tak jak być powinno. Wreszcie zadbano o polską tradycję
          narodowościową i religijną. Niestety jednak już widać, że uchwała ma jeden
          bubel - zakazuje handlu 1 listopada. Uważam, że w tym miejscu należy wyłączyć
          to święto spod obowiązywania uchwały.
          Handel w niedziele tak, ale święta, zarówno te kościelne jak i ważne państwowe
          powinny być wolne od handlu i pracy. BRAVO RADOM, POKAZALIŚMY NIEUDOLNOŚĆ
          PARLAMENTU POLSKIEGO, KTÓRY DO TEJ PORY NIE BYŁ W STANIE UREGULOWAĆ USTAWĄ TEJ
          MATERII.
          • Gość: proteg Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 17:42
            tradycja, jeśli utrzymywana jest poprzez zakazy przestaje być tradycją. Owszem,
            ludzie przestaną chodzić do sklepów w święta (bo te będą zamknięte), ale czy to
            oznacza że przez to będą bardziej kultywować "tradycje" i staną się bardziej
            patriotyczni i religijni??? Jak ktoś sądzi że tak, to znaczy że jest
            naiwniakiem. Skąd u nas to przywiazanie do nakazów i zakazów??? Inaczej nie
            potrafimy???
          • Gość: Finger(man) Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 07:36
            Chodzenie do supermarketów w niedzielę i święta to jest nowa polska ( świecka ) tradycja i żadne zakazy administracyjne nie są w stanie tego zmienić, bo tradycje kształtują zachowania ludzi. Proponuje, aby radni wydali także nakazpostu przez trzy dni w tygodniu, bo taka była tradycja w średniowieczu.
        • Gość: Kamil B Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.miks.uj.edu.pl 09.11.04, 13:38
          w swoim ograniczeniu nalezalo by wpasc na mysl ze nieraz ludzie pracuja 6 dni w
          tygodniu zeby przezyc, a ten 7 wykorzystuja na tak prozaiczne czynnosci jak
          zakupy...coz nie kazdy musi biec do kosciola...
          • Gość: serniksa Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.infoplus.com.pl 10.11.04, 10:02
            to idź do meczetu, co Wy wszyscy z tym, żeby jak market zamknięty do tylko
            trzeba iść do kościoła. A w Boże Narodzenia masz wolne? Niby dlaczego?
            • Gość: Kamil B Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.miks.uj.edu.pl 10.11.04, 17:25
              odpowiedz jest prosta-w polsce wiecej niz wyznawcow allacha jest ateistow-i ja
              sie do nich zaliczam
      • Gość: @QQ Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: 193.111.144.* 09.11.04, 14:43
        A ja jestem zadowolony z takiego obrotu sprawy ... Niemcy ani Francuzi u siebie
        nie handlują w żadne święto narodowe!!!! /w Niemczech w niedziele jest zakaz
        handlu i jakoś niekt nad tym nie płacze!/
        Natomiast taka mała uwaga do tego co napisał ZEB
        > a jak jestem niewierzący, to nie ma dla mnie miejsca w tym mieście?
        mój drogi jest dla Ciebie miejsce w tym mieście .. ale jeśli już nie chcemy
        szanować świąt ... to po co wogóle je uznawać ... po co siedzieć w domu ...
        trza się podnieść i iść do roboty.
        Nie znosze oszołomów /to nie do Ciebie ZEB/ ani z lewej ani z prawej strony
        naszego "pajacykowa". Ale jesli godzimy sie na to, ze dni swiateczne - nawet
        dla niekatolikow sa wolne - to niech beda! 12 wolnych dni w roku to taki
        problem?
        Spytajcie sie Francuza czy w jego kraju dopuszczalny jest handel podczas święta
        narodowego Francji!!! Mysle, ze jakby jakis hipermarket otworzyl w owym dniu
        swoje podwoje - nastepnego dnia by juz nieistnial.
        To tyle ....
        Poza tym ... moi drodzy troche szacunku - zwlaszzca dla tych, ktorzy chca
        uczestniczyc jako Polacy w Polskich swietach i podczas "mazurka" nie rzuja gumy.
        Pozdrawiam
        • Gość: Karol Re: Nowy zakaz handlu świątecznego - dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:11
          Masz rację. Tam handel w święto jest niemożliwy. Brak klientów. Zmuś naszych
          obywateli do rezygnacji z zakupów to i markety zamkną drzwi.
          Co masz ludziom do zaproponowania w wolny czas. Zostaje tylko msza, ale jej
          zadaniem nie jest zabicie czasu.
          Zamiast oglądania kolorowych wystaw pójdziemy sobie na zawody sportowe, pogramy
          w kręgle, pojeździmy gokartami, pobawimy się w pinbool itd. itp. Pierwsze, to
          trzeba by te zamienniki były, no i nie bez znaczenia jest zasobność portfela.
          Przyjęło się w tym kraju większość tematów załatwiać zakazami i nakazami, ale
          to chyba nie tędy droga.
    • b4rtek Re: Nowy zakaz dla niewlników 09.11.04, 10:06
      Tak juz widocznie musi być, że polactwo nie moze sie obyć bez kija nad swoimi
      pustymi łbami...

To chyba znamienne że jak uczy historia, polactwu zawsze pod jakiś kij w końcu
      wleźć się udawało - zabory, pół wieku sowietyzmu, teraz okupacja III RP. A jak
      tego mało to jeszcze sie ustanawia cięższe kije - radomskie. Bo tylko pod
      karzącym kijem i ciężkim butem polak czuje się bezpieczny. Bezpieczny od myślenia.

Mam nadzieję że wasze dzieci odpowiednio podziękują wam za to, że im taki
      bezpieczny los zgotowaliście.

A tym nielicznym, którzy nie chcą być niewolnikami i potrafią docenić wartość
      wolności życzę odwagi i siły aby wytrwali w tym bagnie i nie dali się zatopić
      tym co są na dnie. W was ostatnia nadzieja na odnowę tego parszywego miejsca po
      środku Europy.
    • Gość: Piotr Do Dominiki Kosman i fanów marketów IP: *.udn.pl 09.11.04, 10:37
      Jestem bardzo zdziwiony wypowiedzią pani rzecznik.Na łamach prasy wypowiada
      brednie typu "Przyjemne spędzenie wolnego czasu w markecie,miasto nieprzyjazne
      dla marketów" i inne bzdury.Takimi wypowiedziami, pani rzecznik jednoznacznie
      udowadnia,że nie jest Polką i reprezentuje tylko interesy właściciela
      marketu.Zapewne nie zna historii Polski i nie rozumie istoty świąt
      narodowych.Każde państwo na świecie, czy w Europie świętuje swoje święta
      narodowe.W żadnym państwie w Europie nie ma otwartych sklepów,czy bazarów
      podczas takich świąt.Jako Polak jestem zbulwersowany postawą niektórych radnych
      wobec otwierania marketów w te dni.Ich przynależność narodowa budzi również
      moje podejrzenia.Zresztą,moją opinię podzielają moi znajomi z za granicy.W
      święto państwowe markety otwarte?
      • Gość: oko Re: Do Dominiki Kosman i fanów marketów IP: *.126.tkdami.net 09.11.04, 12:26
        Rodzina Kosmanowej spędza każdą niedzielę i święto w markecie.W ramach
        odpoczynku pewnie obserwują kupujących.
      • Gość: @QQ Re: Do Dominiki Kosman i fanów marketów IP: 193.111.144.* 09.11.04, 14:45
        Niech Pani rzecznik porozmawia ze swoimi mocodawcami z Berlina ... tam wogole
        nie ma handlu w niedziele i jakos markety nie upadaja ...
    • wigr Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 09.11.04, 11:00

--------------------------------------------------------------------------------
      To jest akurat bardzo dobry pomysł. Nie dajmy się zwariować. Powinny istnieć
      dni wypoczynku, także od zakupów i mało inteligentnych rozrywek w centrach
      handlowych. Przecież to wcale nie oznacza przymusu chodzenia do kościoła, jak
      sugerują niektórzy "oświeceni".

• Gość: Kamil b Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.miks.uj.edu.pl 09.11.04, 13:41
        Tak sie jakos sklada ze demokracaja ktora "budujemy' daje nam mozliwosc wyboru
        (podobno Bog tez) ale tylko od nas zalezy co z ta mozliwoscia zrobimy-krotko to
        my wybieramy sobie rozrywki i jezeli ktos lubio siedziec w niedziele w markecie
        to jest to tylko i wylacznie jego sprawa.
    • Gość: nieryba Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 11:03
      papież nie chce być honorowym obywatelem Radomia-nie ma gdzie robić zakupów!!!
    • Gość: Niezgryźliwy ZAKAZAĆ , zabronić, zaorać.... IP: 217.8.186.* 09.11.04, 12:39
      Zakaz handlu w Radomiu powinien obowiązywać od godz.12.oo-tej w wigilie soboty
      lub dnia wolnego od pracy do godz.10.00 w poniedziałek albo po dniu wolnym.
      Mam stragan odpustowo/targowy i bardzo, ale to bardzo teraz brakuje mi
      klientów a z utargów niedzielnych w Kozienicach , Białobrzegach lub Szydłowcu
      ledwo egzystuję. Brakuje mi sobotnich i świąetcznych klientów z Radomia-City.
      O , wilekie dzięki, Wam Rajcowie,za dbanie o mnie.
      • Gość: sm PROSZE OBRONCOW BIEDNYCH SKLEPIKARZY... IP: *.stat.gov.pl 09.11.04, 14:45
        ..zeby w ramach protestow poszli jako wolontariusze pracowac w niedziele w M1
        albo Leclercu na miejsce tych, co chcieliby miec niedziele wolne od pracy, bo
        oprocz pracy maja w domu rodzine, z ktora chca spedzic od czasu do czasu troche
        czasu.
        A wiesniakow prosze, zeby od czasu do czasu poszli do kawiarni czy kina zamiast
        zrec lody w przytulnym klimacie pasazu handlowego.
        • Gość: GT Re: PROSZE OBRONCOW BIEDNYCH SKLEPIKARZY... IP: *.udn.pl 10.11.04, 18:14
          A po co ja place podatki? Przypadkiem nie po to zeby utrzymac PIH i PIP?
          Usraliscie sie z tymi sprzedawcami w supermarketach!!!! CO ROBIA TE DWIE
          INSTYTUCJE??!!!!?!!! JAK TAKIE M1 LUB LECLERC DOSTANIE 500 000 EURO KARY TO
          ODECHCE MU SIE WYMUSZAC PRACE OD PRACOWNIKOW. TYLKO NIECH PRACOWNIK DOSTANIE Z
          TEGO 100 000 EURO A NAPEWNO NIE ZAWACHA SIE PODPIERD.... PRACODAWCE.
          • Gość: herk Re: PROSZE OBRONCOW BIEDNYCH SKLEPIKARZY... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.11.04, 16:46
            Super opowieść !!!!!! Gratulacje !
        • Gość: woj Re: PROSZE OBRONCOW BIEDNYCH SKLEPIKARZY... IP: *.chello.pl 11.11.04, 09:07
          A kinie lub kawiarni, do których mamy iść zamiast żreć lody, pracują w miejsce
          ludzi roboty V generacji ?
          Ale jak zamkną markety moje łóżka handlowe, które mam z obydwu stron tunelu
          przy dworcu kolejowym, wrescie zaczną mieć normalny, nierejestrowany i
          nieopodatkowany UTARG. Wrescie odżyję, bo dotychczas było mi ciężko, markety
          zabrały całą kasę.
    • pnawrot Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 09.11.04, 12:56
      Oj dobrze, że w moim mieście nie ma nawiedzonych radnych.
    • Gość: Kamil B Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.miks.uj.edu.pl 09.11.04, 13:35
      PANOWIE APELUJE O TROCHE ROZWAGI,WSZAK MAMY GOSPODARKE RYNKOWA I JUZ NIEDLUGO
      MOZE DOJSC DO TEGO ZE SUPERMARKETY BEDA SIE OTWIERALY POZA OBSZARAMI WSZEJ
      JURYSDYKCJI(PRZY GRANICACH MIASTA), A CO ZA TYM IDZIE MIASTO NIE BEDZIE MIALO Z
      TEGO ZADNYCH POZYTKOW,A TYLKO SAME STRARY.
      • Gość: :) Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: 193.111.144.* 09.11.04, 14:46
        hura!!!!
    • martica radomskie przyglupy!!! 09.11.04, 17:44
      boze, jak ja nienawidze tego pieprzonego grajdola!!!!! i komentarz radnego, ze
      zamkniete markety nie oznaczaja zwiekszenia bezrobocia? chryste, czlowieku, kto
      cie uczyl ekonomii?????oto radom wlasnie...
      poza tym przeciez to caly czas jest niekonstytucyjne - dlaczego jedne podmioty
      beda sprzedawac (stacje), a inne nie?gdzie rownosc wobec prawa. radom robi z
      siebie posmiewisko. wstyd mi. kiedy teraz ktos zapyta mnie skad jestem, to po
      prostu nie odpowiem.
      pomyslcie, przyglupi radni, ze sa tacy ludzie, ktorzy albo pracuja pzrez caly
      tydzien i to czesto nie w radomiu, albo pzryjezdzaja ze studiow. nie dosc ze tu
      kompletnie nie ma co ze soba zrobic, to jeszcze zamykacie markety???a gdzie
      zrobie zakupy???dlaczego zabraniacie mi przejscia sie po sklepach??
      i na koncu, pani dominika ma racje. radom ma opinie miasta nieprzyjaznego
      inwestorom, a takim decyzjami jeszcze to pogorszy. bo w tym miescie w ogole sie
      nie mysli. wszyscy naormalni ludzie juz dawnio sie stad wyniesli, ale nuiestety
      ardomski smrod pozostanie z nimi do konca ich zycia.
      i jeszcze jedna rzecz - w markecie nie tylko sie chodzi na zakupy, ale tez
      napic sie kawy.poza marketami w tej dziurze nie ma porzadnych kawiarni czy
      restauracji.
      a ten pomysl radnych chyba bierze sie stad,ze nigdy na oczy nie widzieli
      przwdziwego marketu, w ktorym jest kino i silownia. wyobrazacie sobie
      zamkniecie takiego marketu w niedzsiele???????

proponuje rozwiazanie: dajcie ludziom wybrac jak spedzaja wolny czas. bo to
      jedyna rzecz, ktora nalezy tylko i wylacznie do danej osoby. przy takim tenmpie
      zycia, kilka wolnych chwil to cos niezmiernie cennego. teraz to dopiero bedzie
      koszmar w piatki i soboty. TO MOJA SPRAWA, CO ROBIE W WOLNYM CZASIE!!!!MAM
      PRAWO PZRESPAC CALY TEN CZAS, PRZEPIC GO, ISC DO KOSCIOLA ALBO DO MARKETU!!!!

to kolejny powod dlaczego nienawidze tego miasta: zapytajcie ludzi i dajcie im
      prawo wyboru.komuna juz sie skonczyla i mamy cos takiego jak wolnosc wyboru.A
      MOZE ZROBIC REFERENDUM????PANIE PRZEZYDENCIE- DO ROBOTY!!!!
      • Gość: VOGUE BRAWO! IP: *.tkdami.net / *.66.tkdami.net 10.11.04, 00:07
        MARTICKA-SWIETNY POST,NAPARWDE,ZGADZAM SIE Z TOBA W CALEJ ROZCIAGLOSCI.TAK JEST
        JAK WLASNIE PISZESZ.
        PIEPRZONA DZIURA ZABITA DECHAMI,KTORA NIE OFERUJE NIC,ZADNYCH
        ROZRYWEK,ZADNYCH RESTAURACJI,GALERII- MIEJSC GDZIE MOZNA NA POZIOMIE SPEDZIC
        CZAS,NO ALE ZA TO SA OGRODKI PIWNE W LATO,SPELUNY PELNE LYSYCH TEPAKOW W
        DRESACH ZNAJACYH MAX.3 SLOWA-TO DOPIERO JEST ROZRYWKA.

NAJGORSZE JES TO ZE GDZIE SIE NIE OBROCISZ TAM JEST
        KOMPROMITACJA,PORAZKA,CHYBIONA DECYZJA I TA MOZNA WYLICZAC DO WYRZYGANIA,CZEGO
        SIE TO S******** TOWARZYSTWO NIE DOTKNIE-WSZYTSKO NISZCZA.

NAJSMIESZNIEJSZE JEST TO ZE TAKIE BURASY NP SPOD SKARYSZEWA MAJA CZELNOSC
        DECYDOWAC O NASZYM WOLNYM CZASIE, TYM SWINIOPASOM Z BRUDEM ZA PAZURAMI( TAK
        PAZURAMI,A NIE PAZNOKCIAMI) POPRZEWRACALO SIE W TYCH PUSTYCH LBACH.

A KTO TWIERDZI INACZEJ JEST PO PROSTU SLEPYM KRETYNEM,NIE DOSTRZEGAJACYM
        MAKABRYCZNYCH REALIOW W SRADOMIU.

MARTICA JESLI CHCESZ PODYSKUTOWAC TO BARDZO CHETNIE : vogueee@gazeta.pl
      • Gość: :) Re: radomskie przyglupy!!! IP: *.com 10.11.04, 11:34
        to twoja sprawa co robisz w wolnym czasie masz rację ale hmmmmmm popatrzmy tak
        piszesz o równości to czemu nie zrobić żeby pracować we wszystkie święta ??
        wtedy nikt nie będzie miał kiedy chodzić do marketów bo będzie tylko i wyłacznie
        pracował święta staną sie normalnymi dniami hmm zresztą sama nazwa mówi przesie
        święto czyli świętować bawić się itp a nie pracować popatrz na inne kultury albo
        powiedz amerykaniniowi zeby pracował 4 lipca ?? czy francuzom w ich święta
        narodowe
      • Gość: GT Re: radomskie przyglupy!!! IP: *.udn.pl 10.11.04, 18:21
        Zgadzam sie w sumie z toba ale z tym to przesadziles: "poza marketami w tej
        dziurze nie ma porzadnych kawiarni czy restauracji." Sa przyjazne miejsca ale
        akurat nie w supermarketach.
        • Gość: VOGUE no gdzie?????? IP: *.tkdami.net / *.66.tkdami.net 10.11.04, 21:31
          GDZIE SA TE P O R Z A D N E KAWIARNIE I RETEURACJE,CO??CIEKAWI MNIE TO BARDZO.

TAK SA JAKIES 3,4 PODRZEDNEJ KLASY I N A TYM KONIEC.

NIE MA TU TAKICH MIEJSCZ P R A W D Z I W E G O - ZD A R Z E N I A,TYLKO
          DLACZEGO ZAPRZECZACIE?SAMI SIE OSZUKUJECIE ZE NIBY COS JEST,BO WSTYD PRZED
          SAMYM SOBA.
          JEST OWSZEM- MIERNOTA I BYLEJAKOSC.
    • Gość: EU Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 21:04
      Zwolennicy zakazu to lobbing benzynowo-alkoholowych intresów. Supermarkety to
      tylko pretekst. Zakaz to zamkniecie sklepów nocnych w czasie ich największych
      zysków z handlu alkoholem. Lobbiści meliniarze walczą o swoje i głosują za
      ograniczaniem wolnego handlu.
    • Gość: Marek Szolc Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.gni.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:52
      Bardzo mi się podoba decyzja o wprowadzeniu całkowitego zakazu handlu w święta.Uważam też,że należałoby tym zakazem objąć handel w niedzielę.Samorząd powinien chronić interesy lokalnej społeczności, a nie zagranicznych korporacji.Mam też nadzieję że inne miasta pójdą za przykładem Radomia.
      • Gość: Herk Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.11.04, 16:59
        Panie Marku!!! A może by tak wogóle zakazać handlu wszystkim marketom na
        terenie miasta Radomia? Wtedy to ta lokalna społecznośc by trochę odżyła.
        Pozamykać wszystko co ma zwiazek z zachodnimi inwestycjami i wtedy sami
        będziemy sabie pakowac szmal do własnych portfeli.( PODPOWIEDŹ DLA RADNYCH
        RADOMIA. )
    • Gość: Łukasz Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.136.udn.pl 10.11.04, 00:03
      Kolejny bezmyślny pomysł. Zastanawiam się czy Rada Miejska może zająć się czymś
      potrzebnym. Uważam, że u nas w mieście można zamknąć Radę i bez jej bzdurnych
      decyzji wszyscy żyli by lepiej i TANIEJ... 28 * 2000zł miesięcznie. Jak tylko
      lewica coś naprawi to już jakiś piekarz musi namieszać...
      • Gość: V&V Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.tkdami.net / *.67.tkdami.net 10.11.04, 07:03
        Lewica to umie naprawiać swoje kieszenie wiecznie bez dna.50 lat okradała naród
        a teraz robi to nadal na majątku ukradzionym Polsce.Teraz wychodzi kto i za co
        zakładał spółki dla członków PZPR czy podstawionych osób.
    • Gość: Wstydze sie Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 00:58
      Hooooooooo?
      • paulos32 Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 10.11.04, 09:23
        a w Czechach właśnie przymierzają się do ograniczenia handlu w niedzielę...
        i w Hiszpanii chcą zwiększyć ilość niedziel, w które nie wolno otwierać sklepów

no chyba tacy zacofani nie jesteśmy
    • Gość: Zdziwiony Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 09:26
      To czy ja jestem katolikiem czy jakimś innym to moja sprawa i zamknięty sklep w
      niedziele lub święto nie jest w stanie mnie wygonić do kościoła jak to chcą
      radni. JAK NIE BĘDĘ CHCIAŁ TAM IŚĆ TO I TAK NIE PÓJDĘ. A może na stację
      bencynową na piwo?. Trzeba by wreszcie rozliczać radnych z naszych podztkowych
      pieniędzy, niech się zajmą wreszcie poważnymi sprawami, np. bezpieczeństwem w
      mieście, czy dotacjami dla stołówek studenckich i wielu innymi sprawami.
    • Gość: proteg Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 09:33
      słuchałem ostatnio wypowiedzi prof. Balcerowicza który twierdził że Polska
      stanęła w miejscu ponieważ za duża była ingerencja państwa w gospodarkę. Tak
      się właśnie dzieje w radomiu w przypadku handlu w niedzielę i święta. Dlaczego
      radni w tym grajdole nie słuchają autorytetów??!!
      • b4rtek Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 10.11.04, 10:58
        Balcerowicz ma jakieś rozdwojenie jaźni! Z jednej strony gada, że chce dobrze
        (prawidłowy rozwój gospodarki nie jest możliwy gdy Langowski majstruje przy
        mechanizmach rynkowych) a z drugiej robi źle - sam pcha łapska w tryby wolnego
        rynku... shizofrenik aby cyniczny bydlak.
        • paulos32 Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 10.11.04, 11:27
          > sam pcha łapska w tryby wolnego rynku

to znaczy...? rozwiń trochę swą myśl
          • b4rtek Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 10.11.04, 12:46
            Jego słynna akcja schładzania gospodarki choćby.

W 97 gadał tak:

"W 1989 r. polska gospodarka była w stanie katastrofy, teraz sytuacja jest inna.
            Teraz musimy usunąć groźbę destabilizacji, czyli przerwania procesu wzrostu
            gospodarczego, i umacniać zdrowe siły rozwoju."

UMOCNIŁ JAK CHOLERA! JAK NIGDY!!! HAHAHA!!!!
    • Gość: woj brak sieci w PSS..... IP: *.chello.pl 10.11.04, 11:51

Ponieważ PSS Społem nie ma i nie sądzę, aby kiedykolwiek miała taką sieć
      marketową jak potentaci w branży, dlatego też prezes PSS Społem w Radomiu pan
      Marian Lubański twierdzi: "Uważam, że to słuszna i dobra decyzja. Powinna być
      już dawno podjęta nie tylko przez poszczególne gminy, ale przez Sejm. Jesteśmy
      bądź co bądź państwem katolickim." Zdanie to wypowiedziane przez
      przedstawieciela drogiej i skromnej sieci handlowej brzmi dość dziwnie i trochę
      jakby stronniczo. Pan prezes nie dodał jeszcze, że żyjemy w państwie katolickim
      i wyznaniowym. Tylko czy tak powinien wypowiadać się człowiek, który jest osobą
      publiczną i czy takjest zapisane w polskiej konstytucji? I jeszcze jedna
      kwestia: jaki jest poziom bezrobocia w Radomiu?, i jak podjęta uchwała będzie
      wpływać na poziom tego bezrobocia? Wielka szkoda, że Radom jest tak ulokawany
      geograficznie! Gdyby tak, na przykład, był położony tam gdzie jest w pobliżu
      Odra....Już wiem, gdzie robili by radomianie w dni zakazane zakupy ! Kochani na
      szczęście granice Radomia gdzieś się kończą. Może nowy market stanie w
      Wierzbicy, albo w Jedlińsku, Jedlni, Prztyku? To też jest dobry wskaźnik dla
      potencjalnych inwestorów. Granice niechęci gdzieś w końcu muszą mieć kres, a
      rynkiem rządzi jedynie ekonomia i jej reguły. Pozdrawiam wszystkich ciepło.
      Radomianin ( z urodzenia)
      • paulos32 ale śmieszni jesteście 10.11.04, 14:02
        strasznie się denerwujecie, że będzie kilka dni, w ktorych sklepy będą zamknięte
        przecież i tak większość z nich w te dni dotychczas była zamknięta

no i po co te nerwy, wykażcie trochę empatii dla osób pracujących w te dni w
        tych sklepach - niech i oni, tak jak wy, poczują, że są święta

i tak jak można było się zastanawiąć, czy zakaz handlu w niedzielę wpłynie na
        stan bezrobocia to w tym przypadku takie twierdzenie jest całkowicie absurdalne

pozbądźcie się choć odrobinę swojego egoizmu...
        • Gość: woj wykażcie trochę empatii IP: *.chello.pl 10.11.04, 14:47
          Zdecydowanie proponuję poczytać semantyczną encyklopedię, gdzie jest opisana
          znaczeniowo sympatia i empatia! Ułatwi to posługiwanie się przez autora tej
          wypowiedzi językiem polskim.
          A apropos bezrobocia w te dni wolne (przecież jest ich niewiele), to czy
          likwidacja handlu odbywającego się przed cmentarzami oraz zmknięcie wszystkich
          sklepów nie spowodują wzrostu patologii społecznej, meliniarstwa i innych
          dewiacyjnych zachowań. Jedynie słuszne wartości nie powstrzymją rodziny, która
          jest w biedzie i dorabia sobie handlem kwiatami i zniczami od innych zachowań
          p a t o l o g i c z n y c h. Nie pójdą, gdy są głodni i nieodziani lub bez
          butów, wyznawać jedyną słuszną i niepodzielną wiarę, uczestniczyć w obrządku
          liturgii katolickiej. W miejsce utraconego zarobku, (również i tego utraconego
          z pracy w markecie w dni świąteczne - płaconego w "nadgodzinach"). Będą
          zmuszeni do wykonania innych substydialnych działań, aby poprostu ż y ć! Takie
          są twarde reguły ekonomii. Światem współczesnym nie rządzi ideologia i
          polityka, a twarde i nieugięte zasady ekonomii, również i w Radomiu! Pozdrawiam.
          • paulos32 Re: wykażcie trochę empatii 10.11.04, 15:38
            empatia (gr. empatheía) psychol. zdolność, świadomość, przekonanie o
            przeżywaniu uczuć innych osób; pełne wczuwanie się w uczucia innych osób,
            przypisywanie sobie takich możliwości i odczuć

To tyle jeśli chodzi o definicję.

Wracając jednak do meritum, to wydaje mi się, że bardzo upraszczasz. Twoje
            rozumowanie sprowadza się do tego, że skoro wprowadzono zakaz handlu w te parę
            dni to oznacza to, że tym samym wprowadzono obowiązek pójścia w te dni do
            kościoła. Jakoś nie zauważyłem w tej uchwale wprowadzenia takiego obowiązku.
            podobnie zresztą jak i ty nie masz obowiązku chodzenia do kocioła w Boże
            Narodzenie i Wielkanoc mimo, że w te dni nie idziesz do pracy. Pewnie bolejesz
            nad tym, że są to dni wolne od pracy, bo wyznawcy jedynie słusznych wartości
            ograniczają twoją wolnośc wyboru. Ciężko Ci się pewnie żyje w kraju gdzie
            niedziela a nie jakiś inny dzień jest dniem wolnym (dyktatura czarnych).
            Jeśli zaś chodzi o handel przed cmentarzami we Wszystkich Świętych (rozumiem
            zresztą, że ty tego dnia nie idziesz na cmentarz bo jest to katolickie święto),
            to chyba ta uchwała mu nie zaszkodzi, bo nie są to jednostki handlowe (podobnie
            jak np. hurtownie).

pozdrawiam
            • Gość: woj podoba mi się wypowiedź Martci IP: *.chello.pl 10.11.04, 16:10
              Postawa Martici, które stwierdziła iż: "poza tym przeciez to caly czas jest
              niekonstytucyjne - dlaczego jedne podmioty beda sprzedawac (stacje), a inne nie?
              gdzie rownosc wobec prawa. radom robi z siebie posmiewisko. wstyd mi. kiedy
              teraz ktos zapyta mnie skad jestem, to po prostu nie odpowiem."
              I dlatego też uchwała rajców Radomia handlujących pod cmentarzami nie dotyczy.
              Moja wypowiedź jest właśnie w obronie tych ludzi, którzy pozbawieni dochodów,
              hipotetycznie, mogą tworzyć środowisko p a t o l o g i c z n e.
              Ja zaś znicze będę kupował na stacji benzynowej, a alkohol zamówię soboie w
              radiotaxi. Ludzie, w myśl kontytucujnej zasady równości, stracą dochód bowiem
              uchwała radnych im zabrania handlować w uchwalone Święta, również 1 listopada.
              Ach, nie są podmiotami gospodarczymi?! To rajcy dają zgodę na handel przed
              cmentarzami osobom niezarejestrowanym, którzy w W O L N E J Polsce nie płacą
              podatków?
              I znów, jak widać, ekonomii nie da się zideologizować.
              Kiedyś byłem dumny, że urodziłem się w tym mieście.

I wreszcie, a to było przedmiotem mojego wywodu, jak się ma empatia, sympatia i
              inne określenia stanów psychologicznych człowieka do praw rynku: ekonomii,
              obrotu gospodarczego i obrotu pieniądza na niczym nieskrępowanym wolnym rynku,
              a także wolnego wyboru każdego człowieka? A może pracownicy marketów z własnej
              woli chcą w nich pracować? A może ja z własnej woli właśnie w te Święta chcę
              kupować? Jeśli obydwu stronom tranzakcji zakupu nie będzie to odpowiadało,
              odejdą z rynku, bez innych mechanizmów regulacyjnych. Mówiąc innymi słowami
              sami zamkną swoje interesy: sklepy, markety i hurtownie. To podstawowa zasada
              ekonomii bez dodatków ideologicznych.
      • Gość: gość Re: brak sieci w PSS..... IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 10.11.04, 21:25
        Dziwi mnie ,że pan prezez Lubanski nie powiedział gazecie ,że jego pracownicy
        pracują po więcej godziń niż jest to przewidziane doskonale on o tym wie jak i
        cała rada niech powie jak są wykorzystywani ludzie w PSS gorzej się dzieje niż
        w Biedronce pracuje się w sobote i w niedziele nie mają ludzie wogóle wolnych
        dni
    • Gość: STAR ZNÓW WEZMĄ KASĘ I ODWOŁAJĄ TĘ USTAWĘ IP: *.radom.pl 10.11.04, 14:12
    • gall_eon MH... 10.11.04, 17:48
      chcialem zabrac glos w tej debacie, ale doszedlem do wnosku ze jedyne co moge
      powiedziec to ze zal mi was panstwo radni-wasze ograniczenie jest przerazajace,
      jedynie wspolczuc.
      I nie zapomnijcie isc jutro do kosciola pomodlic sie za waszych wyborcow-pewnie
      pluja sobie teraz w twarz kogo wybrali...
    • Gość: Happy Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 02:57
      Tym Matołkom, którzy tak ostro krytukują swoje miasto, wrzucając im od
      grajdołów i innych - mówię po rosyjku "Paszli w p...."!!!! Stary, jeden z
      drugim po cholerę ty mieszkasz w tym mieście. Masz jeszcze kilka tysięcy inny
      miast w Polsce jeśli coś Ci nie odpowiada. Weź żyletkę Polsilvera i wyskrob
      sobie miejsce urodzenia wpisz "Dzięciołowo Dolne" i przenieś się nawet do
      stolica! Wszyscy tylko krytykować potrafią, a jak trzeba coś zrobić, to
      otwierają buzie, albo im się nie chce. Bezsennu, nienawidzę cynizmu!
      • Gość: woj Oto jest przykład empatii..... IP: *.chello.pl 11.11.04, 08:53
        Tak mieszkam już od 28 lat poza Radomiem, a od 20 lat dokładnie w Warszawie. I
        nie wstydzę się tego faktu.
        Nie ma potrzeby używać niecenzuralnych słów i prezentować agresji. Taka postawa
        nie zmieni sposobu myślenia innych ludzi. Wskazuje tylko na poziom kultury
        osobistej osoby, która taką wypowiedź czyni.
        W zakresie Swiąt i prezentowanych wartości, to czy nie jest w Biblii
        zapisane:" ....jeśli ktoś jest bez winy, niech pierwszy weźmie kamień i
        rzuci...."?
        Nieżyjący już BARD Solidarności Jacek KACZMARSKI,którego poznałem osobiście,
        śpiewał:
        "Wyrwij murom zęby krat ! Zerwij kajdany, połam bat !
        A mury runą, runą, runą
        I pogrzebią stary świat !"
        Za lata zmieni się i nasza rzeczywistość, przybliżymy się do modelu państwa
        podobnego wyznaniowo do Francji, przestaniemy żyć w państwie zideologizowanym i
        problem handlu w niedziele i święta umrze śmiercią naturalną.

"A mury runą, runą, runą....."

• paulos32 do woja 11.11.04, 23:45
          > Za lata zmieni się i nasza rzeczywistość, przybliżymy się do modelu państwa
          > podobnego wyznaniowo do Francji, przestaniemy żyć w państwie zideologizowanym
          i
          >
          > problem handlu w niedziele i święta umrze śmiercią naturalną.
          >
          > "A mury runą, runą, runą....."
          >

No ciekawa konstatacja
          czyli uważasz, że większoś krajów europejskich (łącznie z Francją) są krajami
          wyznaniowymi, ponieważ w większości z nich święta kościelne są dniami wolnymi
          od pracy? (często tych dni jest więcej niż u nas jak choćby 6 stycznia - dla
          niewtajemniczonych - trzech króli) ciekawe...
          Ja mam nadzieję, że prędzej czy póżniej model tak laickiego państwa jak
          francuski (zaszłości historyczne) jednak upadnie i kraje raczej pójdą w strone
          modelu USA gdzie zarówno wierzący jak i niewierzący mają równe prawa bez
          wrogości między nimi (we Francji tej równości brakuje)
          a jeśli chodzi o Kaczmarskiego to skoro zdąrzyłeś się pochwalić że go znałeś to
          pewnie też wiesz, że na łożu śmierci zdołał się nawrócić i przyjąć chrzest
          więc pamiętaj, że może kiedyś przyjdzie czas, że jednaki i ty zatęsknisz za
          tymi wartościami, z których tak teraz sobie pokpiwasz...

a jeśli chodzi o równość wobec prawa podmiotów gosodarczych to trzeba coś sobie
          wyjaśnić - możliwość wprowadzenia ograniczenia wynika z przepisów kodeksu pracy
          i zezwala organom administracji samorządowej do wprowadzenia regulacji
          związanych z czasem pracy jednostek handlu detalicznego na terenie gminy
          a osoby sprzedające pod cmentarzem nie są jednostkami handlu detalicznego a
          osobami fizycznymi prowadzącymi działalność gospodarczą
          i dla tego tych osób wprowadzone przez radę miasta ograniczenia nie obowiązują

i na koniec może cię zaskoczę, ale ja mam poglądy ekonomiczne bardzo liberalne
          (niektórzy twierdzą nawet że skrajne) ale mimo to nie jestem przeciwnikiem
          wprowadzeniu pewnych ram działania w handlu właśnie takich jak zaproponowano w
          tej uchwale (z zakazem we wszystkie niedziele mialem większy problem)
          i wynika to z tego, że nie uważam, że wprowadzenie tych faktycznie 4
          dodatkowych dni wolnych w roku wpłynie w zasadniczy sposób na funkcjonowanie
          tej branży a wiem że ludzie tam pracujący (niestety nie zawsze z wyboru) będą
          mogli ten dzień spędzić poza miejscem swojej pracy (tak jak większość ludzi w
          tym kraju)

pozdrawiam
          • Gość: woj ad vocem IP: *.chello.pl 12.11.04, 10:08
            Z Twojej wypowiedzi wynika jasno, że należy zmienić formę prawną uczestników
            handlu zorganizowanego na inny rodzaj upodmiotowionej działalności
            gospodarczej, może to być np.: s a m o z a t r u d n i e n i e wszystkich
            pojedyńczych osób dotychczas zatrudnionych w centrach handlowych i wówczas już
            będzie fajnie i w zgodzie z uchwała rajców miejskich: "osób fizycznych
            prowadzących działalność gospodarczą wprowadzone przez radę miasta ograniczenia
            nie obowiązują". Handel będzie działać nadal i w zgodzie z przepisami:
            KONSTYTUCJĄ, ustawami szczegółowymi, rozporządzeniami i lokalnymi uchwałami
            zideologizowanych rad samorządowych.
            Jednak powtórzę dalej:
            ""Wyrwij murom zęby krat ! Zerwij kajdany, połam bat !
            A mury runą, runą, runą
            I pogrzebią stary świat !"
            Za lata zmieni się i nasza rzeczywistość, przybliżymy się do modelu państwa
            podobnego wyznaniowo do Francji, przestaniemy żyć w państwie zideologizowanym i
            problem handlu w niedziele i święta umrze śmiercią naturalną.

"A mury runą, runą, runą.....""

Na szczęście nie żyję w Radomiu i nigdy to nie nastąpi.
            A ja, gdy będą musiał, pójdę czynić zakupy w niedziele i święta tam gdzie będą
            życzliwsze, niezidelogizowane wyznaniowo, klimaty.
            Wszystkiego dobrego, good lack.
            • Gość: proteg Re: ad vocem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 12:19
              masz szczęście że nie żyjesz w radomiu - to uważaj bo "radom" może przyjść do
              Ciebie!!! To tylko kwestia tego jakich sobie wybrałeś radnych :-)
          • Gość: cenzorus, bestja Re: do Paulosa: IP: *.chello.pl 12.11.04, 12:09
            Oto ciekawa wypowidź Macieja Giertycha, europosła i papci posła Romana
            Giertycha, lidera LPR: "Obserwujemy, że na świecie coraz więcej krajów
            muzułmańskich powraca do szariatu. Muzułmanie wracają do modelu państwa
            wyznaniowego. Kontr-liberalizm jest w świecie muzułmańskim w natarciu. Łączy
            się to ze wzrostem moralności, z dbaniem o przyzwoitość ubioru, z publicznym
            manifestowaniem religijności, z przestrzeganiem postów (Ramadan) itd. [...]
            Czas na opamiętanie. Czas na kontr-liberalizm. Czas na walkę o katolickie
            państwo wyznaniowe. [...] Ufam, że nadchodzi czas kontr-liberalizmu, spóźniony,
            bardzo spóźniony, ale nadchodzi. Ufam, że powróci czas katolickiego państwa
            wyznaniowego, jak w średniowieczu. Ufam też, że właśnie Polska może być tym
            krajem, który rozpocznie proces odnowy - jak kiedyś kontr-reformację, jak
            niedawno Iran w islamie." Opoka, lipiec 2001;
            Są wyszukiwarki internetowe...
            Bez problemu można znaleźć za ich pomocą archiwum "Opoki", niestety od 1995 r.
            dopiero, a ten kawałek o islamie i katolickim państwie wyznaniowym, jak w
            średniowieczu - jest akurat w nrze z lipca 2001 bodajże.
            Ciekawa lektura, polecam!

No chyba, że to całe archiwum - to ubecka prowokacja...

Oto co kieruje, tak naprawdę, handlem w niedziele i święta, troska o państwo
            wyznaniowe!
            • paulos32 Re: do Paulosa: 12.11.04, 13:41
              Giertych jak zawsze gada bzdury oprócz tej pierwszej części, że w krajach
              muzułmańskich jest powrót do szariatu.

Ale w takim razie racz wyjaśnić dlaczego w Hiszpanii Zapaterro, który wręcz na
              na swoje sztandary wpisał walkę z kościołem katolickim próbuje zwiększyć ilość
              wolnych niedziel, choć tam i tak większość jest wolna
              albo w Czechach gdzie rządzą lberałowie z socjalistami i którym też trudno
              przypisać religijne motywy, próbuje się rownież wprowadzić ograniczenia handlu
              w niektóre dni.
              Nie sprowadzajmy wszystkiego do motywów ideologicznych. Mój pogląd na tą sprawę
              nie wypływa z zapatrywań światopoglądowych.
              I przecież w te dni nikt nikomu nie każe iść do kościoła (zresztą całe
              szczęście). Ja tak jak i wy nie chciałbym żyć w państwie wyznaniowym i jestem
              pewien, że Polska taka nigdy nie będzie.
              amen
              • Gość: woj Re:"Świętujmy niedziele i święta..".. IP: *.chello.pl 12.11.04, 16:47
                "Czas na opamiętanie. Czas na kontr-liberalizm. Czas na walkę o katolickie
                państwo wyznaniowe. Zgodnie z naszą tradycją chcemy tolerancji dla innowierców,
                praw umożliwiających im swobodne praktykowanie swoich wierzeń, pod warunkiem
                jednak, że nie będą przeszkadzać nam w urządzaniu naszego życia według naszych
                norm. A te nasze normy muszą być z ducha katolickie, oparte o naukę Kościoła
                Powszechnego.

Marzy mi się Polska i Europa, w której państwu nie będzie wolno rozwiązywać
                ważnie zawartych związków małżeńskich, nie będzie się traktować związków
                cudzołożnych na równi z normalnymi, nie będzie się tolerować zboczeń, nikomu
                nie będzie wolno zabijać nienarodzonych dzieci czy niedołężnych starców,
                policja będzie chronić obywateli przed przestępcami, a nie władzy przed
                obywatelami, gdzie tak będzie znaczyć tak, a nie - nie, bez światłocienia. Nie
                tylko nie chcę referendów, ale nawet dyskusji nad dekalogiem czy innymi normami
                naszej wiary - niech obowiązują z zasady. Nawet przykazania kościelne niech
                obowiązują. Świętujmy niedziele i święta, a nie walentynki, haloween czy “dni”
                wiosny, wagarowicza itp. Komuż miałoby przeszkadzać, że w wojsku, w szpitalach,
                w więzieniach, w stołówkach szkolnych i zakładowych we wszystkie piątki podaje
                się potrawy bezmięsne? Któż straciłby na tym, że nieobyczajne filmy, reklamy i
                prasa byłyby zakazane? Czy to tak trudno przepędzić agencje towarzyskie i
                prostytutki z naszych szos? Potrzebna tylko wola państwa.

Czy kiedykolwiek uda nam się taką wolę państwa wykrzesać? Ufam, że tak. Ufam,
                że nadchodzi czas kontr-liberalizmu, spóźniony, bardzo spóźniony, ale
                nadchodzi. Ufam, że powróci czas katolickiego państwa wyznaniowego, jak w
                średniowieczu. Ufam też, że właśnie Polska może być tym krajem, który
                rozpocznie proces odnowy - jak kiedyś kontr-reformację, jak niedawno Iran w
                islamie." OPOKA W KRAJU 38(59)Kórnik lipiec 2001 Wydawnictwo seryjne, ukazujące
                się w nieregularnych odstępach czasu pod redakcją Macieja Giertycha
                Adres: ul. Parkowa 19/8, 62-035 Kórnik.
                I oto słowa prawdy: Świętujmy niedziele i święta, a nie walentynki, haloween
                czy “dni” wiosny, wagarowicza itp..
                Radom jest już krok do państwa wyznaniowego, o które apelije Pan prof,Giertych,
                eurodeputy z LPR. Do widzenia, nie amen.

• paulos32 Re:"Świętujmy niedziele i święta..".. 12.11.04, 21:54
                  No cóż wygląda na to, że kolega jest takim Giertychem na odwrót - czyli od
                  skrajności w skrajność.

Jest takie radio w Polsce które podobnie jak ty też owładnięte jest manią
                  prześladowczą tylko innego rodzaju. Współczuję zarówno temu radiu i jego
                  słuchaczom jak również i takim osobom jak ty. Oni podobnie jak ty też cytują
                  jakiś tam polityków, którzy głoszą tezy wpisujące się w ich maniakalną wizję
                  świata. Jesteście bardzo podobni do siebie - widzicie wszędie jakiś spisek -
                  jedni masońsko-żydowski inni katolicki.

Może trzeba zachować zdrowy rozsądek i zachować dystans. Czego nam wszystkim
                  życzę.

do widzenia i amen (hebr: niech tak się stanie)
    • Gość: Cap Stary I Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: 80.48.245.* 11.11.04, 09:42
      Od godziny 13-tej zezwolić dopiero na handel wszelaki. A do tej godziny wprowaddzić nakaz pracy pod rygorem grzywny w kolegium prezydenckim za "nieróbstwo i włóczęgostwo " tak, było drzewiej, za czasów kaszanki, pasztetki i kołchozwoni z przymusem pracy ! Wolność to Wolność ps. Liberty, libertyścy kretyni tam nad tą rzeczką...
      • Gość: woj granice demokracji i wolności wyboru IP: *.chello.pl 11.11.04, 09:55
        Pod pręgieżem tak wypowiadanych słów, kończy się demokracja i swoboda wolności
        wyboru.
        Z nieracjonalnymi argumentami trudno jest polemizować w kulturalny sposób.
        Nic dodać więcej jak ".....a mury, runą, runą,,,,,,,"
        Pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji, pozostając z empatią dla Ich, ale
        swoich przede wszystkim, poglądów.
        Woj
      • kate74 Re: Nowy zakaz handlu świątecznego 12.11.04, 13:28
        a ja proponuje zezwolić na sprzedaż od godz.13 alkoholu i innych używek ,
        niech kwitnie handel i mała przedsiębiorczość.
    • Gość: zuczek Re: Nowy zakaz handlu świątecznego IP: *.skarpam.net / *.crowley.pl 11.11.04, 14:14
      od dluzszego czasu nie moge zrozumiec, ani nikt nie udziela mi odpowiedzi z
      jakiego to powodu wszystkich ogarnela litosc nad kasjerkami w supermarketach?
      to tylko ulamek ludzi ktorzy musza pracowac w niedziele, a zawierucha nad nimi
      przeogromna, i chyba nieuzasadniona...
    • Gość: van-ivan Chyba ten kretyn Langowski IP: *.tkdami.net / *.67.tkdami.net 12.11.04, 13:14
      .. znów sie obudził i chce zwrócić na siebie uwagę. Szkoda, że znów niczym
      mądrym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka