Gość: Miki IP: 194.181.0.* 27.08.01, 16:17 Czy ktoś wie dlaczego w Radomiu przestały nadawać RMF i Radio Zet. Częstotliwości 100,3 i 88,7 są teraz wolne. Dlaczego tak się stało i czy ktoś wejdzie na to miejsce w eterze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anita Re: Znikające stacje radiowe IP: 217.153.117.* 27.08.01, 16:20 Też chętnie przyswoję tą informację. Od kilkunastu dni na moim firmowym odbiorniku mogę słuchać juz tylko Radia Radom i Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 16:33 Zarowno Radio Zet jak i RMF FM nie wystapily w tegorocznym procesie koncesyjnym z wnioskiem do KRRiT o przyznanie im czestotliwosci w Radomiu. Prawdopodobnie uznaly nasze nadajniki za nieoplacalne. Obecnie obydwie stacje mozna odbierac (choc oczywiscie jakosc odbioru pozostawia wiele do zyczenia) z nadajnika kieleckiego (sw. Krzyz), podobnie zreszta jak programy 2 i 3 Polskiego Radia. Osobiscie jestem ciekaw co jeszcze zniknie z naszego eteru. Do niedawna w Radomiu mozna bylo sluchac Radia Bis. Od trzech tygodni na 104,6 jest cisza... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iMBir Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 19:30 Nie, nie, to nie tak. To URT uznał, że przesadą jest, że cytowane powyżej stacje słyszane są w niektórych miejscach na kilku częstotliwościach (podczas, gdy inne nie mogą się doprosić o należne im kanały). Np. w Radomiu (i aż prawie do Warszawy) RMF słychać na częstotliwośći, z której nadają ze Św. Krzyża z mocą 120 kW! Tak więc w nowym procesie koncesyjnym 2 flagowe polskie stacje komercyjne nie dostały niektórych częstotliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voytek Re: Znikające stacje radiowe IP: 212.244.146.* 28.08.01, 09:14 Właśnie, jadąc od Warszawy cały czas słychać było tylko RMF ze św. Krzyża, dopiero w Radomiu wchodził "nasz" nadajnik (łatwo było poznać po innych indeksach). Co do Zetki i RMF to spadł tylko poziom sygnału, ale jakość pozostała bez zmian. Co do decyzji KRRiTV to jestem ciekaw co będzie z Radiem MaRyja na zachodzie kraju. W okolicach Zielonej Góry na 10 stacji na różnych częstotliwościach 8 razy łapie się RM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hAmleT` Re: Znikające stacje radiowe IP: 192.168.1.* / *.srv.ids.pl 28.08.01, 09:40 Gość portalu: Voytek napisał(a): Co do > Zetki i RMF to spadł tylko poziom sygnału, ale jakość > pozostała bez zmian. > hehh... nie rozumiem. spadl poziom sygnalu, ale jakosc pozostala bez zmian. czyli wszystko jest ok??? zetke odbieram na 105.3 i kiedy wlacze stereo robi szszszszszsz:PP nie mowie juz nic o rmfie bo jego wogole znalesc nie moge:P teraz w pracy musze sluchac slabego radia dla ciebie. jest 9:40 a ja od 20 minut slucham wywiadu z jakims kolesiem ktory nie ma nic do powiedzenia;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voytek Re: Znikające stacje radiowe IP: 212.244.146.* 28.08.01, 11:13 Gość portalu: hAmleT` napisał(a): > hehh... nie rozumiem. spadl poziom sygnalu, ale jakosc pozostala bez zmian. czy > li > wszystko jest ok??? zetke odbieram na 105.3 i kiedy wlacze stereo robi > szszszszszsz U mnie w domu wszystko chodzi jak marzenie, tylko wskaźnik poziomu sygnałżej > nie mowie juz nic o rmfie bo jego wogole znalesc nie moge:P teraz > w pracy musze sluchac slabego radia dla ciebie. jest 9:40 a ja od 20 minut > slucham wywiadu z jakims kolesiem ktory nie ma nic do powiedzenia;( Hmm, u mnie w pracy gra takie dziadowskie radyjko z targu od ruskich i rmf gra. Widocznie to Twoje nie ma właściwego zakresu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iMBir Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 09:44 Problem z RM polega między innymi na tym, że mają nadajniki raczej małej mocy w porównaniu do RMF i ZET, dlatego czasem częstotliwości mogą na siebie "zachodzić" - co jest zrozumiałe. W powyższym przykładzie natomiast (św.Krzyż+Radom) zasięgi się pokrywały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 10:14 Moim skromnym zdaniem aby zapewnic dobra jakosc sygnalu, kazdy osrodek liczacy powyzej 200 tys. mieszkancow (ta regula spelniona jest praktycznie wszedzie, lecz nie w przypadku Radomia), powinien miec przydzielone wlasne czestotliwosci najwiekszych stacji ogolnopolskich i ponadregionalnych. Nadajnik na sw. Krzyzu to tzw. "system obszarowy". Ze wzgledu jednak na uksztaltowanie terenu, wcale nie musi dysponowac mocami rzedu 60 - 120 kW. Radio Tak nadaje z moca 5 kW i w zupelnosci to wystarcza. Gdyby zastosowano taki przydzial mocy, czestotliwosci kieleckie moglyby zostac ponownie wykorzystane juz za Warszawa, co obecnie nie jest mozliwe. Poza tym w Radomiu "doswietlenie" nadajnikami "jednokilowatowymi", co mialo miejsce do tej pory, z pewnoscia byloby bardziej skuteczne. Jak bowiem sami juz zaobserwowaliscie sygnal dochodzacy z odleglosci blisko 70kM, nawet przy najwyzszej dopuszczalnej mocy (120kW) w domach w centrum miasta jest skutecznie tlumiony nawet pomimo tego, ze jego faktyczny zasieg na "wolnym obszarze" wynosi ponad 150kM. Czekam na Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Znikające stacje radiowe IP: *.*.*.* 28.08.01, 10:27 Tylko dlaczego jak ja chce posluchac radia rekord u siebie w domu to slysze 3 nakladajace sie stacje z Warszawy. O ile pamietam jest to wawa i cos jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 11:58 A to bardzo dziwne, bo Rekord nadaje na 106,2 a WAWa na 89,8 ;-) Jedyne, co moze zagluszac Ci odbior, to Radio Plus Praga na 106,2, ale radio to nadaje z moca 100W, wobec tego musialbys mieszkac na 20 pietrze albo posiadac przynajmniej 20dB wzmacniacz... Nie sa to czasem jakies harmoniczne albo przebicia z kablowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unc Re: Znikające stacje radiowe IP: *.4it.pl 29.08.01, 17:38 Gość portalu: |ron napisał(a): > A to bardzo dziwne, bo Rekord nadaje na 106,2 a WAWa na 89,8 ;-) Jedyne, co > moze zagluszac Ci odbior, to Radio Plus Praga na 106,2, ale radio to nadaje z > moca 100W, wobec tego musialbys mieszkac na 20 pietrze albo posiadac > przynajmniej 20dB wzmacniacz... Nie sa to czasem jakies harmoniczne albo > przebicia z kablowki? Wierze odbiera normalnie jak chce z walkmana posluchac to tu jest problem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano Re: Znikające stacje radiowe IP: 194.181.0.* 29.08.01, 16:25 Gość portalu: Unc napisał(a): > Tylko dlaczego jak ja chce posluchac radia rekord u siebie w domu to slysze 3 > nakladajace sie stacje z Warszawy. O ile pamietam jest to wawa i cos jeszcze ? Radio Praga Plus nadaje z Warszawy też na 106,2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Znikające stacje radiowe IP: 213.25.11.* 28.08.01, 10:16 i teraz nie mogę słuchać radia w samochodzie bo mi się wyszukiwanie stacji popsuło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 10:26 Gość portalu: Miki napisał(a): > Czy ktoś wie dlaczego w Radomiu przestały nadawać RMF i Radio Zet. > Częstotliwości 100,3 i 88,7 są teraz wolne. Dlaczego tak się stało i czy ktoś > wejdzie na to miejsce w eterze? To dlatego od niedawna wreszcie jako tako mozna sluchac Trojki, co do tej pory bylo doswiadczeniem wymagajacym sporego zamozaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Znikające stacje radiowe IP: 194.181.0.* 28.08.01, 12:15 Trójka też nadaje z Kielc na 96,2. Słuchanie np. Śniadania w Trójce wymaga sporych nerwów bo spośród szumów nie słychać niektórych tekstów. A te są najważniejsze. Szkoda, że tak się stało, że musimy znów być zdani na nadajniki kieleckie. Przecież w dawnym urzędzie radiokomunikacji czy jakoś tak sie to ciało zowie pracował do niedawna Adam Kornatowski - założyciel Radia Radom. Czyżby uznano, że obecnie w Radomiu ludzie nie potrzebują już radia. O telewizji nie wspomnę (TVN). Syndrom "warchoła"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voytek Re: Znikające stacje radiowe IP: 212.244.146.* 28.08.01, 12:56 Włśnie TVN nie mamy z anteny i do tej poty nie wiem czemu tak jest. Może jakąś akcję majlową? Najlepiej to tak grupowo zapytać, bo moje pytanko do zetki czemu przestał działać radomski nadajnik pozostało bez echa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Znikające stacje radiowe IP: 194.181.0.* 28.08.01, 15:28 Przy okazji pytanie do gospodarzy. Czy Agora nie zamierza przypadkiem uruchomić jakiejś stacji w naszym miasteczku po nowym procesie koncesyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 23:07 Ja rowniez ciekaw jestem czy pogloski o sprzedazy Radia Rekord wlasnie Agorze sa jedynie pogloskami...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.com.pl 30.08.01, 10:35 Nie wierzę, że URT nakazał zwinąć nadajniki ZET i RMF. Jeśli tak by było, to uznałbym to za najgłupszą decyzję tego urzedu - kasować nadajniki, które dają żywy szmal (i to niemały) różnym instytucjom państwowym? Wynika to raczej z ekonomiki samych rozgłosni: trudno jest płacić za nadajnik, kt.óry sam się nie utrzymuje. I wydaje mi się, że taka jest prawda. Niestety względy ekonomiczne inwestorów (w tym przypadku ZET i RMF, a także TVN i innych naziemnych stacji) są w takich przypadkach decydujące. I nie ma przeproś! Nie pomoże nawet pan Zdrojewski i pan Kornatowski. Sumując - uważam, że [ron ma racje! Odpowiedz Link Zgłoś