Dodaj do ulubionych

Znikające stacje radiowe

IP: 194.181.0.* 27.08.01, 16:17
Czy ktoś wie dlaczego w Radomiu przestały nadawać RMF i Radio Zet.
Częstotliwości 100,3 i 88,7 są teraz wolne. Dlaczego tak się stało i czy ktoś
wejdzie na to miejsce w eterze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anita Re: Znikające stacje radiowe IP: 217.153.117.* 27.08.01, 16:20
      Też chętnie przyswoję tą informację. Od kilkunastu dni na moim firmowym
      odbiorniku mogę słuchać juz tylko Radia Radom i Ave.
    • Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 16:33
      Zarowno Radio Zet jak i RMF FM nie wystapily w tegorocznym procesie koncesyjnym
      z wnioskiem do KRRiT o przyznanie im czestotliwosci w Radomiu. Prawdopodobnie
      uznaly nasze nadajniki za nieoplacalne. Obecnie obydwie stacje mozna odbierac
      (choc oczywiscie jakosc odbioru pozostawia wiele do zyczenia) z nadajnika
      kieleckiego (sw. Krzyz), podobnie zreszta jak programy 2 i 3 Polskiego Radia.
      Osobiscie jestem ciekaw co jeszcze zniknie z naszego eteru. Do niedawna w
      Radomiu mozna bylo sluchac Radia Bis. Od trzech tygodni na 104,6 jest cisza...
      Pozdrawiam.
      • Gość: iMBir Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 19:30
        Nie, nie, to nie tak. To URT uznał, że przesadą jest, że cytowane powyżej
        stacje słyszane są w niektórych miejscach na kilku częstotliwościach (podczas,
        gdy inne nie mogą się doprosić o należne im kanały). Np. w Radomiu (i aż prawie
        do Warszawy) RMF słychać na częstotliwośći, z której nadają ze Św. Krzyża z
        mocą 120 kW! Tak więc w nowym procesie koncesyjnym 2 flagowe polskie stacje
        komercyjne nie dostały niektórych częstotliwości.
        • Gość: Voytek Re: Znikające stacje radiowe IP: 212.244.146.* 28.08.01, 09:14
          Właśnie, jadąc od Warszawy cały czas słychać było tylko
          RMF ze św. Krzyża, dopiero w Radomiu wchodził "nasz"
          nadajnik (łatwo było poznać po innych indeksach). Co do
          Zetki i RMF to spadł tylko poziom sygnału, ale jakość
          pozostała bez zmian.
          Co do decyzji KRRiTV to jestem ciekaw co będzie z
          Radiem MaRyja na zachodzie kraju. W okolicach Zielonej
          Góry na 10 stacji na różnych częstotliwościach 8 razy
          łapie się RM.
          • Gość: hAmleT` Re: Znikające stacje radiowe IP: 192.168.1.* / *.srv.ids.pl 28.08.01, 09:40
            Gość portalu: Voytek napisał(a):

Co do
            > Zetki i RMF to spadł tylko poziom sygnału, ale jakość
            > pozostała bez zmian.
            >

hehh... nie rozumiem. spadl poziom sygnalu, ale jakosc pozostala bez zmian. czyli
            wszystko jest ok??? zetke odbieram na 105.3 i kiedy wlacze stereo robi
            szszszszszsz:PP nie mowie juz nic o rmfie bo jego wogole znalesc nie moge:P teraz
            w pracy musze sluchac slabego radia dla ciebie. jest 9:40 a ja od 20 minut
            slucham wywiadu z jakims kolesiem ktory nie ma nic do powiedzenia;(
            • Gość: Voytek Re: Znikające stacje radiowe IP: 212.244.146.* 28.08.01, 11:13
              Gość portalu: hAmleT` napisał(a):

> hehh... nie rozumiem. spadl poziom sygnalu, ale jakosc
              pozostala bez zmian. czy
              > li
              > wszystko jest ok??? zetke odbieram na 105.3 i kiedy
              wlacze stereo robi
              > szszszszszsz

U mnie w domu wszystko chodzi jak marzenie, tylko
              wskaźnik poziomu sygnałżej
              > nie mowie juz nic o rmfie bo jego wogole znalesc nie
              moge:P teraz
              > w pracy musze sluchac slabego radia dla ciebie. jest
              9:40 a ja od 20 minut
              > slucham wywiadu z jakims kolesiem ktory nie ma nic do
              powiedzenia;(

Hmm, u mnie w pracy gra takie dziadowskie radyjko z targu
              od ruskich i rmf gra. Widocznie to Twoje nie ma
              właściwego zakresu i tyle.
          • Gość: iMBir Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 28.08.01, 09:44
            Problem z RM polega między innymi na tym, że mają nadajniki raczej małej mocy w
            porównaniu do RMF i ZET, dlatego czasem częstotliwości mogą na siebie
            "zachodzić" - co jest zrozumiałe. W powyższym przykładzie natomiast
            (św.Krzyż+Radom) zasięgi się pokrywały.
            • Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 10:14
              Moim skromnym zdaniem aby zapewnic dobra jakosc sygnalu, kazdy osrodek liczacy
              powyzej 200 tys. mieszkancow (ta regula spelniona jest praktycznie wszedzie,
              lecz nie w przypadku Radomia), powinien miec przydzielone wlasne czestotliwosci
              najwiekszych stacji ogolnopolskich i ponadregionalnych. Nadajnik na sw. Krzyzu
              to tzw. "system obszarowy". Ze wzgledu jednak na uksztaltowanie terenu, wcale
              nie musi dysponowac mocami rzedu 60 - 120 kW. Radio Tak nadaje z moca 5 kW i w
              zupelnosci to wystarcza. Gdyby zastosowano taki przydzial mocy, czestotliwosci
              kieleckie moglyby zostac ponownie wykorzystane juz za Warszawa, co obecnie nie
              jest mozliwe. Poza tym w Radomiu "doswietlenie"
              nadajnikami "jednokilowatowymi", co mialo miejsce do tej pory, z pewnoscia
              byloby bardziej skuteczne. Jak bowiem sami juz zaobserwowaliscie sygnal
              dochodzacy z odleglosci blisko 70kM, nawet przy najwyzszej dopuszczalnej mocy
              (120kW) w domach w centrum miasta jest skutecznie tlumiony nawet pomimo tego,
              ze jego faktyczny zasieg na "wolnym obszarze" wynosi ponad 150kM. Czekam na
              Wasze opinie na ten temat. Pozdrawiam.
        • Gość: Unc Re: Znikające stacje radiowe IP: *.*.*.* 28.08.01, 10:27
          Tylko dlaczego jak ja chce posluchac radia rekord u siebie w domu to slysze 3
          nakladajace sie stacje z Warszawy. O ile pamietam jest to wawa i cos jeszcze ?
          • Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 11:58
            A to bardzo dziwne, bo Rekord nadaje na 106,2 a WAWa na 89,8 ;-) Jedyne, co
            moze zagluszac Ci odbior, to Radio Plus Praga na 106,2, ale radio to nadaje z
            moca 100W, wobec tego musialbys mieszkac na 20 pietrze albo posiadac
            przynajmniej 20dB wzmacniacz... Nie sa to czasem jakies harmoniczne albo
            przebicia z kablowki?
            • Gość: Unc Re: Znikające stacje radiowe IP: *.4it.pl 29.08.01, 17:38
              Gość portalu: |ron napisał(a):

> A to bardzo dziwne, bo Rekord nadaje na 106,2 a WAWa na 89,8 ;-) Jedyne, co
              > moze zagluszac Ci odbior, to Radio Plus Praga na 106,2, ale radio to nadaje z
              > moca 100W, wobec tego musialbys mieszkac na 20 pietrze albo posiadac
              > przynajmniej 20dB wzmacniacz... Nie sa to czasem jakies harmoniczne albo
              > przebicia z kablowki?

Wierze odbiera normalnie jak chce z walkmana posluchac to tu jest problem :(
          • Gość: Ano Re: Znikające stacje radiowe IP: 194.181.0.* 29.08.01, 16:25
            Gość portalu: Unc napisał(a):

> Tylko dlaczego jak ja chce posluchac radia rekord u siebie w domu to slysze 3
            > nakladajace sie stacje z Warszawy. O ile pamietam jest to wawa i cos jeszcze ?

Radio Praga Plus nadaje z Warszawy też na 106,2.
    • Gość: Lechu Re: Znikające stacje radiowe IP: 213.25.11.* 28.08.01, 10:16
      i teraz nie mogę słuchać radia w samochodzie bo mi się wyszukiwanie stacji
      popsuło
    • Gość: jdk Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 10:26
      Gość portalu: Miki napisał(a):

> Czy ktoś wie dlaczego w Radomiu przestały nadawać RMF i Radio Zet.
      > Częstotliwości 100,3 i 88,7 są teraz wolne. Dlaczego tak się stało i czy ktoś
      > wejdzie na to miejsce w eterze?

To dlatego od niedawna wreszcie jako tako mozna sluchac Trojki, co do tej pory
      bylo doswiadczeniem wymagajacym sporego zamozaparcia.
      • Gość: Miki Re: Znikające stacje radiowe IP: 194.181.0.* 28.08.01, 12:15
        Trójka też nadaje z Kielc na 96,2. Słuchanie np. Śniadania w Trójce wymaga
        sporych nerwów bo spośród szumów nie słychać niektórych tekstów. A te są
        najważniejsze.
        Szkoda, że tak się stało, że musimy znów być zdani na nadajniki kieleckie.
        Przecież w dawnym urzędzie radiokomunikacji czy jakoś tak sie to ciało zowie
        pracował do niedawna Adam Kornatowski - założyciel Radia Radom.
        Czyżby uznano, że obecnie w Radomiu ludzie nie potrzebują już radia. O
        telewizji nie wspomnę (TVN). Syndrom "warchoła"?
        • Gość: Voytek Re: Znikające stacje radiowe IP: 212.244.146.* 28.08.01, 12:56
          Włśnie TVN nie mamy z anteny i do tej poty nie wiem
          czemu tak jest. Może jakąś akcję majlową? Najlepiej to
          tak grupowo zapytać, bo moje pytanko do zetki czemu
          przestał działać radomski nadajnik pozostało bez echa.
    • Gość: Miki Re: Znikające stacje radiowe IP: 194.181.0.* 28.08.01, 15:28
      Przy okazji pytanie do gospodarzy. Czy Agora nie zamierza przypadkiem uruchomić
      jakiejś stacji w naszym miasteczku po nowym procesie koncesyjnym?
      • Gość: |ron Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 23:07
        Ja rowniez ciekaw jestem czy pogloski o sprzedazy Radia Rekord wlasnie Agorze
        sa jedynie pogloskami...?
        • Gość: Gość Re: Znikające stacje radiowe IP: *.radom.com.pl 30.08.01, 10:35
          Nie wierzę, że URT nakazał zwinąć nadajniki ZET i RMF. Jeśli tak by było, to
          uznałbym to za najgłupszą decyzję tego urzedu - kasować nadajniki, które dają
          żywy szmal (i to niemały) różnym instytucjom państwowym? Wynika to raczej z
          ekonomiki samych rozgłosni: trudno jest płacić za nadajnik, kt.óry sam się nie
          utrzymuje. I wydaje mi się, że taka jest prawda. Niestety względy ekonomiczne
          inwestorów (w tym przypadku ZET i RMF, a także TVN i innych naziemnych stacji)
          są w takich przypadkach decydujące. I nie ma przeproś! Nie pomoże nawet pan
          Zdrojewski i pan Kornatowski. Sumując - uważam, że [ron ma racje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka