Dodaj do ulubionych

RADOM nie równa się KIELCE........

16.12.04, 14:12
Przejeżdżałem kiedyś przez Radom pociągiem. Straszne. Nawet nie zdążyłem
zauważyc kiedy minąłem miasto. Przez i po dworcu było kilka poobijanych
budynków. Syf malaria ....itp.
Za to Kielce rozwijają się jak tako. Czy wniosek z tego że opłacoało się
zostać na swoim. Gdyby teraz Kielce były pod Małopolską, zostałyby też tak
wyr...ne jak Radom przez Warszawkę!!!!!!!!!!!!!!!

Ahoj
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: RADOM nie równa się KIELCE........ 16.12.04, 14:22
      Przejeżdżałem kiedyś przez Kielce pociągiem. Straszne. Nawet nie zdążyłem
      zauważyc kiedy minąłem miasto. Przed i po dworcu było kilka poobijanych
      budynków. Syf malaria ....itp.

• mcemrek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ 16.12.04, 15:06
        Nie tak do końca. Chyba jednak nie byłes w Kielcach.
        W radomiu -mimo ze to centrum kraju- prąd w linach zawraca.
        • Gość: Gość56 Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.radom.pl 16.12.04, 15:12
          a ja przejeżdżałam zarówno przez Kielce jak i przez Radom i myślałam, że
          przejeźdźam przez to samo miasto. tylko stare fabryki były w trochę inną stronę
          poustawiane
          • mcemrek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ 16.12.04, 17:42
            Radom to dziura. Zdecydowanie słabszy przemysł. Kielce stolicą Centralnej
            Polski!!!!!!
            • Gość: Mariusz Olać krzykacza, przyszedł tu robić "kariere" IP: *.30.udn.pl 16.12.04, 18:50
              najbardziej go zaboli nasz brak reakcji...

• Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.prawo.uni.wroc.pl 17.12.04, 14:44
              Oj.chyba znowu chcesz namącić w stosunkach kielecko-radomskich.Jestem z
              Kielc,identyfikuję się z tym miastem,ale nie jestem z Kielc Taki "happy" jak
              Ty.Kielce ,fakt,lepeij stoja od Radomia,bo nie były nastrawione tylko na
              przemysł,maja też funkcje turystyczne-ale o zagospodarowaniu ich to nie będe
              wspominac.Zapomiasz dodac ,że Kielcowo jest przy "kasie" wojewódzkiej,a Radom
              jest olewany przez Warszawe.Ale zauważam marazm w działaniach promocyjnych
              Radomia,u nas to trochę lepiej stoi-a pamiętasz może Kielce sprzed 5-10 lat?-To
              był dopiero syf!!!!Może byś tak porównał Kielcowo do Poznania,Łodzi,Częstochowy
              czy Wrocławia--i wtedy odpowiedział sobie co jest Stolicą?:)
              Pozdrawiam....ale nedzny wątek rozpocząłeś...
              • mcemrek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ 17.12.04, 20:03
                Z ta stolicą to żart. A oczywiście są ładniejsz emiasta w Polsce ale to z
                róznych powodów.
                • Gość: radom Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:00
                  to zapyziała prowincja taka jak Przytyk.
                • Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.wroclaw.mm.pl 18.12.04, 16:12
                  To dobrze,że zdajesz sobie sprawe,że sie wygłupiłeś z tym wątkiem....
              • Gość: jurek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 17:25
                no nie...zeby Kielce do czestochowy przyrownywac. Nie urągajcie Kielcom :]
                • Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.prawo.uni.wroc.pl 21.12.04, 11:27
                  A niby to czemu? Zdecydowanie bardziej wielkomiejsko Czestochowa wygląda niż
                  Kielce.No i w turystyce większe znaczenie.Popatrz też jak tam wygląda główny
                  deptak i dworzec PKP-o liczbie pociągów nie wspominając.Pozdrawiam....
                  P>S> Jestem z kielc ,ale patrzę na to troche obiektywniej....
                  • Gość: jurek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:53
                    no wlasnie...deptak a w zasadzie aleja w Cz-wie prezentuje sie stokroc gorzej
                    nic wyremontowana czesc ulicy sienkiewicza w Kielcach.
                  • Gość: K-e Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 22:29
                    Gość portalu: gladiatorek napisał(a):
                    > A niby to czemu? Zdecydowanie bardziej wielkomiejsko Czestochowa wygląda niż
                    > Kielce.No i w turystyce większe znaczenie.

Z 2 zd. nie do końca mogę się zgodzić. Jeśli chodzi o same miasto- nie wiem.
                    Jeśli chodzi o okolice miasta- nie.
                    • Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 80.48.119.* 24.12.04, 08:55
                      Chyba nie zaprzeczysz ,że Częstochowa ma większe znaczenie w turystyce niż
                      Kielce.Popatrz ile ludzi wali na Jasną Górę a ile na Święty Krzyż.A co do
                      okolic to zapominasz chyba ,że w okolicy jest Jura Krakowsko-Częstochowska...
                      Pozdrawiam...
              • Gość: kamil Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 80.50.17.* 24.12.04, 11:12
                ???
    • Gość: :-) Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 213.199.199.* 18.12.04, 10:14
      A przejezdzajac przez Kelce czules ten zapach zgnilej kapusty i kartofli?
      • Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.wroclaw.mm.pl 18.12.04, 16:07
        nie czułem
        • kustosz.m Re: pociagi omijaja i RADOM i KIELCE 20.12.04, 13:23
          dajcie sobie na wstrzymanie.
          wazne pociagi omijaja zarowno jaedno jak i drugie miasto.

i to bedzie ich coraz wiekszy problem.
          w Radomiu sie ciesza, ze w kielcach tez ni epowstanie lotnisko.
          w Kielcach, ze w Radom tez nie bedzie mial autostrady.

zamiast pomoc sobie wzajemnie wyjsc z dolka
          to ciesza sie,
          ze drudzy tez ugrzezli.
    • Gość: ania Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 17:30
      zgadzam sie radom to hujnia niesamowita tylko zlodzieje w samochodach jezdza
      tam nic nie ma a mieszkalam tam 25 lat.I zaluje tego sram na radom i tych
      cw..ow z zeromki
      • Gość: drs Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.devs.futuro.pl 22.12.04, 15:41
        Ja też jestem z urodzenia kielczaninem,a nie mieszkam juz ponad 20lat w
        Kielcach.I moje zdanie jest takie.Oba miasta o podobnym potencjale,leżące dość
        blisko siebie,niejako skazane na siebie,nie chcą razem współpracować i to duży
        błąd.Bo popatrzcie teraz co się dzieje.Radom znajdujący się na południowych
        rubieżach woj.mazowieckiego niejako troszkę jest spychany przez stolicę na plan
        dalszy/no może z wyjątkiem prac przy siódemce/.Ale poza tym to całkowity
        marazm,bezrobocie,ludzie uciekają do stolicy albo dalej.Decyzyjnie miasto
        całkowicie podporzadkowane stolicy/wiadomo utracił wojwódzkość/.Kielce-
        rzeczywiście po okresie około kilkunastu lat poczyniły jakis postęp/wiele
        spółek giełdowych,przynajmniej jeszcze kilka lat temu,bo teraz to historia/,ale
        generalnie zachowały swój mały bo mały region i coś tam powolutku gospodarczo
        realizują,choć też bezrobocie duże.Ale realizują,przynajmniej rządzą na swoim
        podwórku,mogą sięgać po unijne fundusze z racji zacofania regionu itp./.Ale
        popatrzmy,gdyby te miasta znalazłyby się w jednym obszarze,podzieliły
        kompetencje między siebie,zaczęły współnie realizować inwestycje
        drogowe,kolejowe,może inne przemysłowe/ściągnięcie inwestora zachodniego-toż
        przemysł metalowy,huta/.No nie wiem,może wspólne lotnisko w Radomiu,wtedy taki
        region/przyjmijmy umownie nazwę Staropolski liczący ponad 2mln mieszkańców/może
        i Opoczno bogate tez powróciłoby wtedy do macierzy/nieporównalnie większy i
        spójny obszarowo,juz jako całość historyczna w widłach Wisły i Pilicy/ miałby
        duzo większe szanse w readsorbcji srodków unijnych,mógłby wspólnie wypracowywać
        politykę regionalną w gospdarce,turystyce,ekologii itp..A tak to co?Radom swoje
        w południowym Mazowszu,niechciany,a Kielce swoje na miarę swoich możliwości w
        karłowatym województwie,któremu co rusz odmawia się a to tego a to
        tamtego,groźby likwidacji,próby podporzadkowaywania instytucjonalnego pod
        silniejszych sąsiadów.A przecież te dwa regiony mimo wszystko lepiej pasują do
        tej układanki niż w obecnym układzie administracyjnym.Odległość około 80km
        jakby dzieliła te dwa miasta a nie łączyła,zero wspólnych działań,wspólnej
        polityki gospodarczej.A Warszawa?Ma to gdzieś,to metropolia zapatrzona w
        siebie.I nie wierzcie Radomianie,że nawet jak wyłączą Warszawę z
        woj.Mazowieckiego to siedziby pójdą w teren do Radomia,Płocka czy
        Siedlec.Zostaną w Warszawie bo tam jest kupa urzędasów,którzy są przy żłobie i
        nie pozwolą sobie wyrwać stołeczków.Weźcie mapkę zobaczcie z góry dawne
        woj.radomskie,dawne kieleckie plus opoczyńskie i powiedżcie czy to nie pasuje
        do siebie?Tylko nie mówcie,że to juz przerabiano.Teraz są inne czasy,może byc
        po partnersku.A najważniejsze są nie urzędy wojewody czy marszałka,tylko
        gospodarka,inwestycje i biznes.Nie trzeba się dublować Radom może rozwijać inne
        a Kielce inne sprawy ,a wspónie z tego mogą korzystać oba miasta.Tylko wtedy w
        Radomiu i Kielcach ludziom bedzie się żyło lepiej i nie będą się wstydzić
        swojego miasta i chcieć z niego uciekać za lepszym zyciem.I nie będzie tego
        typu tematów jak Radom nie równa się Kielce.
        I tą przedświąteczną refleksją kończę i Życzę wszystkim Radomianom i Kielczanom
        Wesołych i Spokojnych Swiąt Bożonarodzeniowych.
        • Gość: dziadek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 195.164.168.* 22.12.04, 19:32
          Całkowicie się z Tobą zgadzam i także życzę Ci wesołych Świąt .
          • Gość: gregor13 Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.udn.pl 22.12.04, 22:45
            Choć osobiście byłem za włączeniem Radomia w struktury woj. mazowieckiego, to
            teraz z perspektywy tych kilku lat widzę, że był to duży błąd. Trzeba było w
            odpowiednim czasie zakopać "topór wojenny" z Kielcami i zrobić coś wspólnie,
            może by teraz było lepiej. A tak, to już chyba "po ptokach"... skazani jesteśmy
            na wegetację przy Warszawce i ochłapy rzucane przez urzędasów ze stolicy,
            wyrywane sobie przez pomniejsze ośrodki na Mazowszu... Wesołych Świąt i
            Szczęśliwszego Nowego Roku.
        • Gość: KIBIC Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 208.186.134.* 23.12.04, 08:01
          Jestem z Radomia, ale mieszkam poza. Ma jedna siostre w Kielcach. Oba miasta
          sa na swoj sposob roznie fajne ale bezrobocie je gnebi. Dyskusja na temat czy
          razem czy osobno juz byla wiec jest to powtarzanie od nowa tego samego.

Twoj glos jest bardzo rozsadny, moze tak i byloby lepiej aby oba miasta razem
          zaczely dzialac. To, ze sa w roznych wojewodztwach nie powinno byc przeszkoda.
          Wielu wierzy w formalne rozwiazania, a ja NIE. Poprostu zaczac sobie w zajemnie
          pomagac a nie pierdoly wypisywac, ze jedno miasto jest lepsze od dugiego tak
          jak znany dowcip "o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia na Swietami
          Wielkanocnymi".

Jest wolny rynek a nie administracyje nakazy wiec mozna wzajemnie dla dobra obu
          miast wiele zrobic. Utworzcie wspolna grupe robocza pomyslow, ktore mozna
          wladzom obu miast podsuwac.

Moja siostra zaczela jezdzic rowerem wiec napewno wybralaby sie na wspolna
          radomsko-kielecka oraz kielecko-radomska mase krytyczna!
          • Gość: pa Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 22:39
            Prawo administracyjne na to nie pozwala
        • Gość: Radomianin Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 217.96.36.* 23.12.04, 08:42
          Najądrzejsze słowa które przeczytałem w tym wątku. Radom i Kielce w jednym,
          sporym województwie, ze wspólna polityką.Podzielmy się władzą jak Toruń i
          Bydgoszcz, czy Gorzów Wlkp i Zielona Góra i wreszcie zacznijmy ze soba
          współpracować a nie wrzucać sobie i wyliczać które miasto jest lepsze.
          Wesołych świąt
          • Gość: bak Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.udn.pl 23.12.04, 11:44
            czyżby zbliżające się święta wpłynęły na tak rozsądne wypowiedzi :)
        • Gość: misterxy Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 22:37
          Juz kiedys o tym pisalem (o wspolnym wojewodztwie) "Do Świętokrzyskiego Marsz?"
          • Gość: Gość Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 10:00
            I racja biegiem puki jeszcze mozemy cos natym skorzystac
            a moze referendum ??
            • Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 80.48.119.* 28.12.04, 11:33
              Ale ludzie macie zabawę.Czy słyszeliście,żeby kiedyś dorobili jakies
              województwo albo jakies skasowali? Takie rzeczy dzieją się tylko wtedy kiedy
              jest generalna reforma administracyjna.A tokowe srednio w naszym kraju
              przeprowadzane są co 20 lat.Teraz to Radom może sobie (i później) pomarzyc o
              wojewodztwie ,a Kielcom i tak nikt tego nie odbierze.Zastanawiają ce jest to ,z
              e w Kielcach nikt na ten temata nie rozmawia,nic sie nie słyszy,czyli to dalszy
              ciąg marzeń Radomia,a te maja to dio siebie ,że sa nierealne...Nawet gdyby
              perzyłączyli Radom do Kielc to i tak nie byłoby żadnych przenosin
              urzędów.LUDZIE W CO WY WIERZYCIE-w ANARCHIĘ? Poza tym nie ma przyzwolenia
              sopołecznego na to .Kielce nie chcą mieć takich problemów jak ma Warszawa z
              Radomiem.W Radomiu, odnoszę wrazenie ,że tylko myślą,że wszystko im się
              należy.Trzeba było w 1998 walczyc o wspólne województwo.Woleliście żenującą
              dziecinade typu "precz z Kielcacmi" to musicie ponosic tego konsekwencje.Ale o
              czym ja w ogóle tu pieprze.Przeciez nie bedzie duztych zmian na mapie
              administracyjnej.Na to nie może zaden rząd pozwolić.Na wiele lat zachowane
              będzie status quo.
              Więc lepiej zająć sie czymś pozytecznym niz wylewać się w tego typu
              watkach....Po prostyu śmiezsszne to już jest, tak jak jedyna dima Radomia ,że
              Radom jest o 10 tysięcy mieszkańcówe większy(i to tylko wg papierów.które nie
              wykazuja ile ludzi rrzeczywiście przeniosło się do Warszawy, a przeciez Radom
              jest liderem wśród miast z którego sie ucieka).
              Aby upezdzic to ...pozdrawiam z zacofanej,śmierdzącej kapusta i kartoflami wsi
              która zowie sie Kielce.Ze wsi ,ale wojewódzkiej....
            • Gość: Qrek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: *.l1.c1.dsl.pol.co.uk 29.12.04, 18:51
              SZKIELETCZYZNA
              • Gość: gladiatorek Re: RADOM nie równa się KIELCE........ IP: 80.48.119.* 29.12.04, 19:04
                szkieletczyzna,no i ...? do czego zmierzasz? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka