Dodaj do ulubionych

brak regulacji zaworu termost.Danfoss

IP: *.udn.pl 06.02.05, 10:43
Mam taki problem. Mam mieszkanie spółdzielcze położone z drugiej strony
budynku w stosunku do węzła cieplnego. Rok temu wymieniałem zawory
termostatyczne przygrzejnikowe na zawory firmy Danfoss. Podobno najlepsze.
Zawory te niestety nie trzymają wcale, to znaczy po zakręceniu ich
przepuszczają czynnik grzewczy.
Myślę, że spóldzielnia mieszkaniowa w ogóle nie płuka instalacji wewnętrznych
co, płynie w nich nie gorącą woda, ale woda gorąca o konsystencji smoły
koloru czarnego i taka maź uszkodziła zawóry. Kto z Państwa ma jakieś
doświadczenie w tym temacie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: lokator 2 Re: brak regulacji zaworu termost.Danfoss IP: *.udn.pl 06.02.05, 12:56
      Wejdź na forum GW dom - budowa i remont i tam zgłoś problem.Na pewno dostaniesz
      odpowiedzi kilka.
    • Gość: spec_lista Re: brak regulacji zaworu termost.Danfoss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:30
      nawet po calkowitym zamknieciu zaworu minimalny przeplyw zostaje zachowany po to
      zeby rur nie wywalilo ( nie wszyscy uzytkownicy zaworow mieszkaja w blokach
      gdzie ryzyko zamarzniecia instalacji prawie nie istnieje, a w przypadku domow
      np. jednorodzinnych staje sie to wazne.) zachowanie obiegu jest tez istotne aby
      w rurach nie odkladal sie syf. na koniec potwierdze ze tego co plynie w rurach
      nie mozna nazwac goraca woda!!! juz 2 zawory mi sie przytkaly wczesniej
      wspomnianym syfem. konkretne plukanie instalacji mile widziane a zawory trzeba
      bedzie rozebrac i potraktowac z osobna! :(
      • Gość: Pello Re: brak regulacji zaworu termost.Danfoss IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 06.02.05, 20:32
        Trochę to nie tak. Termostat ma zabezpieczenie preciwko zamarzaniu. Jeśli
        temperatura w jego otoczeniu spoadnie poniżej 5 stopni, termostat otworzy
        przepływ zładu (tego co ma przypominać wodę w instalcji) przez grzejniki.

Na którym osiedlu mieszkasz? Pamiętam kilka lat temu SM Michałów miał ten
        problem. Zawory Danfossa średnicy 10 mm, montowane w blokach czteropiętrowych
        gremialnie przepuszcały czynnik grzewczy. Z tego co pamiętam, części partii
        zaworów poszła do laboratorium w Nordborgu. Testy ponoć wykazały (nie widziałem
        raportu), że mosiądz, z którego zawory były wykonane wchodził w reakcję ze
        słabo wypłukaną substancją chemiczną (chyba Retermozanem), służacą do
        czyszczenia instalacji, przed montażem zaworów. Skończyło się na tym,że SM
        Michałów kupiła nowe zawory, na wymianę uszkodzonych sztuk.
        Termostaty Danfossa nie są najlepsze. Mają najlepszy marketing.
        • Gość: spec_lista Re: brak regulacji zaworu termost.Danfoss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 23:22
          sm michalow i termostaty DANFOSS'a :)
          • Gość: Pello Re: brak regulacji zaworu termost.Danfoss IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 07.02.05, 09:20
            ???? skąd to zdziwienie? O ile dobrze pamiętam. SM Michałów była pierwszą
            spółdzielnią w Radomiu, która kompleksowo montowała termostaty, i to w dodatku
            Danfossa. Było to w latach 1996 - 1997.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka