Dodaj do ulubionych

Mandat karny

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.03.05, 11:48
Witam!

Ehhh co tu dużo mówić dostałęm wczoraj mandat karny w wysokosci 100zł za
spożywanie alkocholu w miejscu publicznym. Wstyd i tyle. A mam pytanie do
speców, jestem studentem, ucze się, nie posiadam żadnego majątku(znaczy sie
posiadam komórke<na karte, nie na abonament>, walkman, jakies płyty cd i tak
dalej)ale w gruncie rzeczy nic z tego nie jest moje, bo nie jest na mnie
zapisane. Czy jak przyjdie komornik bedzie mógł cos odemnie wziąsc??Czy będzie
mógł wziasc jakis majątek który należy do moich rodziców??<miekszam z nimi>,
jakby to miało jakies znaczenie to mam 19 lat. Czy miał ktos z was podobne
doswiadczenia??
Proszę o odpowiedz i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Mandat karny IP: 80.249.0.* 24.03.05, 13:17
      Byłem w podobnej sytuacji, jedyna różnica to kwota (50 PLN). Komornik troche
      mnie postraszył ale i tak umorzył. Olej to nic, ci nie zrobią :)
      • mikke5 Re: Mandat karny 24.03.05, 13:38
        proponuję ustalić czy bylo to miejsce publiczne w którym spżywaleś alkohol, bo
        takie miejsca są wyraźnie określone przepisami. a zdaża sie często,że
        niedouczeni polcjańci lub straznicy miejscy tego nie rozrozniają tych miejsc i
        karaja.
        • Gość: xyz Re: Mandat karny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 22:08
          Nawet jeśli policjant jest tępy i nie rozróżnia tych miejsc, to i tak nic nie
          zrobisz, bo policjant zawsze ma rację. W Twojej sytuacji, jesli komornik
          przyjdzie do domu to rodzice powinni wyjaśnić, że nic nie masz. Nie ma prawa
          zająć czegoś co nie stanowi Twojej własności.
    • Gość: serniksa Re: Mandat karny IP: *.infoplus.com.pl 24.03.05, 14:51
      nerkę ci wytną.
    • Gość: tez Student Re: Mandat karny IP: *.radom.pl 24.03.05, 14:56
      Pojdziesz za kratki,na trzy dni.Na piwo miales pieniadze ,a na zaplate mandatu NIE---nie mozesz byc bezkarny,prawo musi byc!!!
      • Gość: Już po studiach Re: Mandat karny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.03.05, 16:34
        Zgadzam się. Jak miałeś kapuche na piwo to musisz mieć na mandat - mniej
        wypijesz, zdrowszym będziesz.
        • Gość: Prawnik Re: Mandat karny IP: *.udn.pl 24.03.05, 18:43
          A tak poważnie, to istnieje realne prawdopodobieństwo zamiany na odsiadkę. Sąd
          zamieni ci te 100zł. doda troszkę za opór i lekceważenie prawa, przeliczy i
          orzeknie ile.Dostaniesz termin kiedy będziesz musiał się zgłosić do pierdla i
          tyle.
          • Gość: doktorek Re: Mandat karny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.03.05, 18:48
            I dobrze. Jak się zrobiło ciepło, to w okolicach radomskich uczelni strach
            chodzić. Siedzą jacyś łysole, piją, wrzeszczą, ogólnie rzecz biorąc - bydło.
            Oprócz policji powinny się za to wziąć i władze szkół. Bo potem tacy delikwenci
            wędrują na zajęcia i wydaje im się, że dalej są w krzakach. Wywalać na zbity
            łysy łeb!
            • mikke5 Re: Mandat karny 24.03.05, 22:23
              nie pójdziesz siedziec bo to nie ten zakres kar, jest to wykroczenie które i
              tak po dwóch latach sie przedawni.Zaden argument że miales na piwo to i musisz
              miec na mandat, wcale nie musial miec, może kolega postawil, albo dziewczyna
              zafundowała to jego sprawa.Jakiś glupawy przepis uchwalili radni a stroze prawa
              mocno egzekwują.A niby dlaczego nie mialbym sie napić piwa po ratuszem? proszę
              o sensowne wyjasnienie.Tak na marginesie to polecam radomskim policjantom
              zainteresowac sie budką z kurczakami pod dworcem,pod nią to dopiero dzieja sie
              rózne rzeczy, a wypicie piwa to maly pikuś.
    • Gość: tez student Re: Mandat karny IP: *.radom.pl 25.03.05, 20:06
      Ja na Twoim miejscu wysuplalbym te 100zl,komornik Ci nie odpusci!---do 10lat.Pozniej dolicza odsetki.A z ta odsiatka nie zartowalem.Znam przypadki podobne.

pozdrawiam

• mikke5 Re: Mandat karny 25.03.05, 20:14
      jesteś strasznie durnowaty
      • Gość: Student Re: Mandat karny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.03.05, 13:33
        Odsetki, owszem w przypadku przyjscia komornika wynoszą całe 6% od kary czyli
        praktycznie nic. A nie zamierzam pic piwa pod szkołą czy też pod ratuszem,
        popijałem sobie piwo idąc z kumplami przez osiedle, kierując sie w stronę tzw.
        "pól" między 1 a 2 południem<nie w parku>, szkoda tym bardziej że piwo miałem
        tylko odtworzone, nawet nie zdąrzyłem sie napic:( Co innego jak pod klatką pija
        łyse dresy, a co innego jak idę sobie z kumplem pogadać i napić się piwa!
        • mikke5 Re: Mandat karny 26.03.05, 14:39
          wiesz należy Ci sie ten mandat ale z innego powodu. a mianowicie że zachowujesz
          sie jak dziecko.Jeżeli nie pileś to za co ten mandat? jeżeli podpisales i
          przyjaleś tzn ze sie przyznales.Inna sprawa czy to miejsce gdzie zostales
          zatrzymany jest miejscem publicznym w mysl obowiązujących przepisów ja nie znam
          dobrze Radomia i jest mi trudno to ocenić<ale jeżeli nie piles i masz na to
          świadkow i bylo to niedawno to masz prawo zlożyć skarge do Komendanta Policji i
          wnosić o uchylenie mandatu.
          • Gość: tez student Re: Mandat karny IP: *.radom.pl 26.03.05, 16:41
            Uderz w stol,a nozyce sie odezwia!(mikke5) pozdrowionka.
            • Gość: Jerzy Re: Mandat karny IP: *.udn.pl 26.03.05, 19:20
              A tak właściwie, to człowiek kulturalny piwo pije w pubie albo w domu, a nie na
              ulicy. Takie zachowanie to zwyczajny brak obycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka