Gość: H2O IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 23.07.02, 08:40 Proponuje stworzenie rankingu osób które mogłyby rządzić naszym miastem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 23.07.02, 08:54 zaraz tu pewnie kibic wpisze siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 212.191.8.* 23.07.02, 09:13 Pewnie tak .. ala ja mam zamiar głosować na Kuźmiuka ... wyrobił się chłopak na warszawskich salonach ... a nie wiecie kto jeszcze będzie startował? Napewno Wieczorek - ale temu panu już podziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 23.07.02, 10:19 Kuźmiuk i owszem jako jednostka. ale ta zachłanność personalna jego formacji. gdy był wojewodą to wszyscy w uw mieli rekomendacje psl. no ale to byłyby koszty polityczne. ważne, żeby przychody były wyższe. a karuzela stanowisk po wyborach odbędzie się bez względu na to kto wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.4it.net.pl 23.07.02, 10:40 Ostatni sensowny władca tego miasta nazywał się Grzecznarowski, ale niestety nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
problema Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 01.08.02, 18:50 Kochani,dlaczego ciągle szperacie wśród gorszych lub lepszych polityków i tam upatrujecie kandydata na prezydenta.Przecież miasto to wielka fabryka,którą musi zarządzać profesjonalny menadżer.A który z wymienianych wyżej kandydatów ma takie umiejętności,ba-chociażby predyspozycje.Znowu chcecie sprzedać gospodarkę polityce i oczekiwać na cud.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.4it.net.pl 05.08.02, 09:39 problema napisała: > Kochani,dlaczego ciągle szperacie wśród gorszych lub lepszych polityków i tam > upatrujecie kandydata na prezydenta.Przecież miasto to wielka fabryka,którą > musi zarządzać profesjonalny menadżer.A który z wymienianych wyżej kandydatów > ma takie umiejętności,ba-chociażby predyspozycje.Znowu chcecie sprzedać > gospodarkę polityce i oczekiwać na cud.... I co Wy na to? Ja się zdecydowanie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.4it.net.pl 05.08.02, 09:44 problema napisała: > Kochani,dlaczego ciągle szperacie wśród gorszych lub lepszych polityków i tam > upatrujecie kandydata na prezydenta.Przecież miasto to wielka fabryka,którą > musi zarządzać profesjonalny menadżer.A który z wymienianych wyżej kandydatów > ma takie umiejętności,ba-chociażby predyspozycje.Znowu chcecie sprzedać > gospodarkę polityce i oczekiwać na cud.... I co Wy na to? Ja się zdecydowanie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 23.07.02, 10:34 Czy Kuzmiuk oglosil chec startowania w wyborach na prezydenta miasta? A kto ma wystartowac z tzw. prawej strony? Gesiak? Pyrcioch? ... Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 23.07.02, 11:05 a z samoobrony ? pewnie jakieś łyżwińskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zetoxa Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.pl 24.07.02, 08:18 ... Matko Boska, jeśli Łyżwińscy wystartują zacznę się odchudzać, przysięgam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 24.07.02, 08:28 To mozesz juz zaczac, bo w istocie maja wystartowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H2O Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 09:19 A może Stanisław Iwanicki jest mocno związany mocno z Radomiem, i pewnie zrobiłby porządek w magistracie(szczególnie w wydziale komunikacji:))))) ) Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 25.07.02, 10:37 przecież on sie wyrzekł woj. radomskiego. mamy go za to nagradzać. prokuratorek !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H2O Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 11:46 czorny10 napisał: > przecież on sie wyrzekł woj. radomskiego. mamy go za to nagradzać. > prokuratorek !!!!!!!!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.mrkch.pl / 10.10.15.* 25.07.02, 12:57 Gość portalu: H2O napisał(a): > czorny10 napisał: > > > przecież on sie wyrzekł woj. radomskiego. mamy go za to nagradzać. > > prokuratorek !!!!!!!!!! > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H2O Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 13:38 Gość portalu: cz10 napisał(a): > Gość portalu: H2O napisał(a): > > > czorny10 napisał: > > > > > przecież on sie wyrzekł woj. radomskiego. mamy go za to nagradzać. > > > prokuratorek !!!!!!!!!! > > > Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 26.07.02, 09:46 Gość portalu: H2O napisał(a): > Gość portalu: cz10 napisał(a): > > > Gość portalu: H2O napisał(a): > > > > > czorny10 napisał: > > > > > > > przecież on sie wyrzekł woj. radomskiego. mamy go za to nagradza > ć. > > > > prokuratorek !!!!!!!!!! > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 26.07.02, 10:02 po za tym jest jeszcze inna kwestia. czy p. Iwanicki w ogole zamierza kondydować. i tu problem jest naprawdę palący. ci którzy wystartują, bendą moim zdaniem pełni niedoskonałości. każdemu będzie można coś wygrzebać. natomiast potencjalni kandydaci którzy bez problemu zdobyliby 50%+1 raczej nie będą zainteresowani wzięciem publicznej posady za dla niektórych małe pieniądze w sytuacji gdy będzie narażony na total krytyką zewsząd. na dodatek bez politycznego zaplecza nie będzie miał żadnych obrońców, wszyscy będą go chcieli zjeść, co zaskutkuje porażką. wskaż mi kogoś rozsądnego kto na to pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 212.160.240.* 25.07.02, 20:18 Uważam że gen.Zdzisław Marcinkowski były komendant wojewódzki nadaje sie na prezydenta naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 212.191.8.* 26.07.02, 09:24 I wcale nie jest to taki głupi pomysł .... Jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchol Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.pilickanet.pl 26.07.02, 23:52 Gość portalu: :) napisał(a): > I wcale nie jest to taki głupi pomysł .... > Jestem za No, bez jaj. Przy całym szacunku dla Pana Generała najpierw trzeba by zdobyc jakieś doświadczenie samorządowe. Mimo wszystko kierowanie strukturą tak zhierarchizowaną jak policja, a samorządem nieco się różni. Mieliśmy już kiedyś (w skali kraju) generała, co mu się wydawało, że jak rozkaże, że ma być dobrze, to będzie. I nie było. Może najpierw niech Pan Generał zostanie radnym, w następnej kadencji sam na niego zagłosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 12:28 Już mam dosyć wskazywania pana Marcinkowskiego na Prezydenta Radomia! Co on takiego zrobił? Przecież pozostawienie czy stworzenie Komendy Wojewódzkiej z siedzibą w Radomiu to po pierwsze nie była jego indywidualna decyzja, po drugie taki układ przy brakach lokalowych i drożyźnie warszawskiej pasował każdemu kto tylko umiał liczyc (a tych-wbrew pozorom-w policji nie brakuje). Jego szumne zapowiedzi nie tylko nie zmniejszyły ale powiększyły przestępczość w naszym mieście.TAKIE SĄ NIEUBŁAGALNE DANE CZY TO SIĘ KOMUŚ PODOBA CZY TEŻ NIE.Jednego nie można mu odmówić: umiał facet się spredać.Ciągłe powtarzanie "moje miasto", "bandyci nie mają co tu dzukać" etc robiło wrażenie, ale nic po za tym! Żadnych efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kop Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 217.96.36.* 27.07.02, 13:07 Zacznijmy od tego że Marcinkowski nie dementuje pogłosek jakoby był generałem.Czyli oszukuje że generałem jest.Czy kłamca może być prezydentem Radomia. Pewnie może, ale wystarczy że obecny kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 212.160.240.* 27.07.02, 14:48 Jest generałem cały czas poniewaz tego stopnia i tytułu moze używać na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pok Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 217.96.36.* 27.07.02, 13:20 JAN REJCZAK NA PREZYDENTA. BYŁ PIERWSZYM WOJEWODĄ. NIC NIE MOŻNA MU ZARZUCIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H2O Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 14:32 Dlaczego nikt nie mówi o kobietach?!?!?!?!?!? Proponuję radną Marzenę Wróbel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub. Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: 212.244.146.* 31.07.02, 11:38 Nic, poza workiem na głowę i pętlą na szyję.OBŁUDNIK czystej wody. Zaniechanie wielu działań to też czynnik dyskwalifikujący Rejczaka Jana,jako kandydata na prezydenta Radomia. Pokazał w Sejmie,co potrafi.Kompromitacja. Taki mocny katolik,a pazerny na jakąkolwiek władzę - brak pokory,to też grzech. Niech już lepiej wykorzystuje swój doktorat i na tym polu zrobi coś pożytecznego,a politykę zostawi innym.Zyskają na tym studenci i Radomianie. Bez niego Radom też dawał sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 09:14 Gość portalu: pok napisał(a): > JAN REJCZAK NA PREZYDENTA. BYŁ PIERWSZYM WOJEWODĄ. NIC NIE MOŻNA MU ZARZUCIĆ. Kiedy grupa biznesmenow poszla z prosba do p. wojewody o pomoc w jakiejs sprawie, stwierdzil, ze bedzie sie za nich modlil, a nie bedzie interweniowal, bo inni sa w gorszej sytuacji. Ten czlowiek nie jest menadzerem, nadaje sie na ksiedza Pozdrawiam Pana Rejczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mapka Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.rado.gazeta.pl 30.07.02, 16:55 Chociaż odwagi jej nie brakuje. Ale czy ma pomysl na to miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicWL Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.nv.nv.cox.net 05.08.02, 17:19 Gość portalu: H2O napisał(a): > Proponuje stworzenie rankingu osób które mogłyby rządzić naszym miastem A jakie kwalifikacje powinien posiadac i jaka wladze ma miec Prezydent miasta? Ubiegalem sie wiosna o poparcie i zaledwie jeden mnie zdecydowanie poparl, dlatego nawet sie nie pojawilem w Radomiu odwiedzajac Polske. Nikt nie chcial ze mna sie widziec za wyjatkiem tego co mnie raz poparl. Bedziecie mieli takiego Prezydenta na jakiego zaslugujecie, cudow nie bedzie. KibicWL PS Bedzie populista albo taki co Was bedzie oszukiwal i nie ma na to rady! Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 06.08.02, 09:32 pamiętam jak kiedyś Pan Witek, Przyjaciel z Atlantydy (ten kloszard co nieraz zarabia na chleb grając w przejściu radomskiego dworca na odrapanej gitarze) podczas kampani wyborczej '95 zaoferował swoje usługi doradcze pany Tymińskiemu (sic). wybacz stary, ale Twoja oferta prezydentury, jak i forma szukania poparcia (kryjąc twarz za klawiaturą) jest dla mnie równie irracjonalna. daj już chłopie spokój. jak się chce kandydować, to sie zbiera sztab ludzi patrząc im w oczy, a nie pisząc farmazony na forum internetowym które ma raczej formą multimedialnego hyde parku. i jakoś nikt nie płakał z powodu niezaszczycenia Twoją osoby naszych skromnych progów. dobrze zrobiłeś. przejechałbyś przez radom rzeźnią z wawy do skarżyska i byś się znowu żalił że nikt Cię godnie nie powitał. ani jednej dziewczynki z kwiatami, żadnego komitetu, żadnego transparentu.....a tyle dla nich chciałem zrobić..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicWL Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.nv.nv.cox.net 06.08.02, 23:21 czorny10 napisał: Wybacz stary, ale Twoja oferta prezydentury, jak i forma szukania poparcia (kryjąc twarz za klawiaturą) jest dla mnie równie irracjonalna. daj już chłopie spokój. A wiec nie zlapales. Gdybys sledzil dokladniej moja propozycje to wtedy zrozumialbyc, ze ja chcialem byc wirtualnym kandydatem, wokol ktorego skupiliby sie Ci co maja dostep do Internetu. Chcialem stworzyc sztab zlozony z mi podobnych niezaleznie od miejsca zamieszkania. Gdyby powstal taki sztab wtedy mogloby sie okazac, ze Ty jestes najlepszym kandydatem albo poznajac mnie wiekszosc stanelaby po mojej stronie. Nie wysililes sie poznac mnie i nawiazac jakis kontakt ze mna. Nie wiesz czy sie nadaje czy nie bo skad. Nie wiesz czy nawet w rzeczywistosci opuscilbym cieple gniazdo w ktorym sie teraz znajduje do bezposredniej walki o stolek, ktory nie wiadomo jaki bedzie mial zakres wladzy i mozliwosci poprawy sytuacji w Radomiu. Gdybym byl w Polsce to moze bylbym kandydatem tej czy innej partii a tak to liczylem tylko na tych co maja dostep do Internetu. Tutaj idzie o sformuwanie sensownego programu dla miasta Radomia bo narzekan co niemiara, glownie na nieudolnosci rzadzacych. Gdyby taki program powstal i sztab sie pojawil to wtedy mozna byloby wplywac na to co sie dzieje w miescie. Brak jednego i drugiego uniemozliwia taki wplyw albo cale forum niewiele ma na znaczeniu bo nikt tego powaznie nie traktuje. jak się chce kandydować, to sie zbiera sztab ludzi patrząc > im w oczy, a nie pisząc farmazony na forum internetowym które ma raczej formą > multimedialnego hyde parku. i jakoś nikt nie płakał z powodu niezaszczycenia > Twoją osoby naszych skromnych progów. dobrze zrobiłeś. przejechałbyś przez > radom rzeźnią z wawy do skarżyska i byś się znowu żalił że nikt Cię godnie nie > powitał. ani jednej dziewczynki z kwiatami, żadnego komitetu, żadnego > transparentu.....a tyle dla nich chciałem zrobić..... Znow nie zrozumiales mojego spotkania. Proponowalem w restauracji Europa obiad a nie jakies tam powitania. Aby zatrudnic czlowieka dobrze jest go obejrzec. Jeden z Was to zrobil ale nie w Radomiu ale w Warszawie. Dla mnie wlasnie on wyglada na najlepszego kandydata ale chyba w przyszlosci bo tacy jak Ty zbagatelizowali sprawe i do konca nie zrozumieli moich zamiarow. Mam nadzieje, ze sie ockiesz gdy cos wiecej opublikuje na Forum. pzdrw. WL Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 07.08.02, 09:15 a ja nadal swoje ! piszesz - gdybym był w polsce. myślę że wtedy nie wpadłbyś na ten pomysł, bo w polsce życie wygląda zupełnie inaczej niż zza klawiatury i to nieważne w jakim kraju ona się znajduje. gdybyś był w polsce ( a nie jesteś) to byś miał jakieś pojęcie o tym co tu się dzieje. nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile osób w polsce ma dostęp do internetu. jeśli jesteś takim fanatykiem, to załóż sobie na jakimś serwerze wirtualne miasto i baw sie dobrze. a jeśli chcesz poznać rzeczywistość, to zapraszam do polski. do skarbówki, do lekarza, czy choćby na pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicWL Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.nv.nv.cox.net 07.08.02, 14:45 czorny10 napisał: > a ja nadal swoje ! piszesz - gdybym był w Polsce. myślę że wtedy nie wpadłbyś na ten pomysł, bo w Polsce życie wygląda zupełnie inaczej niż zza klawiatury i to nieważne w jakim kraju ona się znajduje. Nie bardzo rozumiem. Poniewaz nie bywam na Ksiezycu wiec nie wiem jak tam jest. Zycie w Polsce wyglada inaczej i podobnie. Bylem, widzialem i jestem zafascynowany rozwojem Warszawy. Powoli Polska staje sie normalnym krajem to widac wszedzie. A normalni ludzie buduja i wyposazaja domy ktorych nie powstydzilbys sie nawet w bogatych krajach. A te nowe sklepy cos pieknego! Kolego Ty widzisz Polske na czarno a ja na rozowo. Moja rola jest w tym abys mial kogos kto moze inaczej widziec niz ci co siedza w jednym dolku. Jestes bardzo niecierpliwy ale niestety wszystko zmienia sie teraz wolno, taki okres. Znalezienie najlepszego kandydata na Prezydenta miasta to trudna rzecz. Jak sie tym zajales to sporzadz liste wszystkich osob wymienionych tutaj na Forum jako kandydatow i sprobuj kazdego kandydata obiektywnie scharkteryzowac bez wzgledu na przynaleznosc partyjna i miejsce pobytu. Zbierz informacje o tych ludziach. Potem popros o glosowanie, wtedy napewno cos wniesiesz do gry. gdybyś był w polsce ( a nie jesteś) to byś miał jakieś pojęcie o tym co tu się dzieje. nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile osób w Polsce ma dostęp do internetu. jeśli jesteś takim fanatykiem, to załóż sobie na > jakimś serwerze wirtualne miasto i baw sie dobrze. a jeśli chcesz poznać > rzeczywistość, to zapraszam do polski. do skarbówki, do lekarza, czy choćby na > pocztę. Jezeli jest zle to trzeba to spisac. Wasi przedstawiciele tylko czekaja aby ktos im material przygotowal. Ci z Internetem choc moze nieliczni sa bardzo wplywowi, gdyz kazda akcje moga koordynowac w ciagu paru minut. Na ogol potrafia pisac i czesto sa zbuntowani. W ciagu tego roku zostalo poddanych pod dyskusje mnostwo ciekawych tematow, teraz nalezy je zebrac uporzadkowac w jeden zbior sensowych postulatow. Gdyby pojawil sie sztab roboczy juz byloby cos co mozna byloby podsuwac temu czy innemu kandydatowi na Prezydenta. Potem pytac ludzi z calego Swiata jakie moga byc rozwiazania tych pilnych problemow, moze nasze rady bylyby pomocne. Widze tyle mozliwosci stopniowej poprawy sytuacji, tak krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 08.08.02, 10:29 kapituluję !!!! po pojawieniu się twojego pierwszego postu byłem rozbawiony. potem próbowałem, ale nie potrafiłem przedrzeć się przez ten bełkot. a teraz jak ostatni frajer zacząłem z toba dyskutować.dałem się sprowokować. po co ? w końcy forum jest po to żebys sobie pisał, a ja jeśli mnie to męczy, nie czytam tego ijuż. w każdym razie przeczytałem początek i odpadłem. kibicu, polska to nie warszawa. reszty nie czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicWL Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.nv.nv.cox.net 08.08.02, 17:48 Jestes typowym niecierpliwym obywatelem Polski, ktory chcialby aby w ciagu krotkiego czasu wszystko zmienilo sie na lepsze. Niestety cudow nie ma. Szybko tylko sie cos niszczy a nie buduje. W Polsce szokowali mnie ludzie ktorzy kazdego kto sie wzbogacil nazywaja zlodziejem, taka sobie poczatkujaca Argentynska mentalnosc. Nie rozumieli, ze jak dlugo process o zlodziejstwo jest nie zakonczony nie nalezy czlowieka oskarzac. Jak system pozwala na korupcje to nalezy go zmienic chociaz to moze trwac dlugo i bolesnie. Druga rzecz warta do napisania to mentalnosc roszczeniowa spuscizna realnego socjalizmu/komunizmu. Niestety jest wolnosc ekonomiczna i kazdy musi sam sie ratowac a nie czekac na to, ze "zlodzieje dadza". Od kiedy to "zlodziej" sie dzieli jezeli nie musi. Jak nie portafisz "ukrasc" to sie wez do "roboty" i nie czekaj aby ci ktos dal. I jeszcze jedno. Dlaczego na Slasku tyle ziemi czy dzialek lezy odlogiem? Czy sie nad tym zastanawiales? Dlaczego ludzie nie uprawiaja tej ziemi ale pedza do Supermarketu po produkty ktore mogliby sami wyprodukowac? PS Te piekne supermakety ogladalem w Krakowie a nie w Warszawie. W Czernichowie pod Krakowem, wies, otworzono wlasnie sklep, ktory jest bardzo ladny i wielobranzowy. Skad Polacy maja pieniadze na kupowanie w takim sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 09.08.02, 08:43 PISZESZ RZECZY OCZYWISTE I DO TEGO BARDZO OGÓLNIKOWO. NADAL BEŁKOCZESZ. NIE JESTEM NIECIERPLIWY, ZAWSZE POTRAFIŁEM ZNALEŹĆ SOBIE ZAJĘCIE DZIĘKI KTÓREMU ZARABIAŁEM (RAZ LEPIEJ, RAZ GORZEJ).WIDZĘ JAK ZMIENIA SIĘ ŚWIAT W KTÓRYM ŻYJĘ. A TO CO WYPISUJESZ, NIJAK SIĘ MA DO NOVUM NASZEJ RZECZYWISTOŚCI SAMORZĄDOWEJ KTÓRA NAZYWA SIĘ "WYBORY BEZPOŚREDNIE WÓJTÓ, BURMISTRZÓW I PREZYDENTÓW MIAST". PO ZA TYM FAJNY WĄTEK SWOIM BEŁKOTEM I MOJĄ GŁUPIA DYSKUSJĄ PO PROSTU ZABILIŚMY. GRATULUJĘ NAM OBU. PO PROSTU LUDZIE NIE CHCĄ BRAĆ UDZIAŁU W NASZEJ DYSKUSJI, A Z TEGO CO ZAUWARZYŁEM, TO OD JAKIEGOS CZASU W KAŻDEJ DYSKUSJI Z TWOIM UDZIAŁEM. TAK WIĘC KONIEC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KibicWL Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.nv.nv.cox.net 10.08.02, 03:42 czorny10 napisał: > PISZESZ RZECZY OCZYWISTE I DO TEGO BARDZO OGÓLNIKOWO. Konkretow pelno a tu potrzeba ogolnego spojrzenia aby te konkrety pozbierac i jakies wnioski wyciagnac. NADAL BEŁKOCZESZ. Gdy stawiam pytania lub sie dziwie czemus to jest to belkot dla Ciebie. Dla mnie belkotem sa te watki, ktore cos poruszja na ogol krytykuja i atakuja, ale potem rozwiazania nie proponuja. Na moj belkot tak odpowiedzieli dwaj uczestnicy forum: Gość portalu: lop 11-04-2002 1 punkt do programu: Na kazdym osiedlu mieszkaniowym powinien byc jeden, duzy, wielopoziomowy parking o konstrukcji podgruntowej w celu zapenienia wszystkim mieszkancom miejsc parkingowych. Oczywiscie parking powinien byc strzezony dobrowolnie, spolecznie lub inaczej za zgoda wiekszosci co do metody. Gorna czesc parkingu powinna byc zagospodarowana rekraacyjno np kosz, tenis !!!, siatka, rolki, i co mieszkancom bedzie potrzebne. Cel udroznienie osiedlowych uliczek i chodnikow, poprawa bezpieczenstwa i miejsce gdzie moze zbierac sie mlodziez i cos robic. Koszty duze - spore - po czesci ze srodkow wlasnych spoldzielni, jakies sensowne skladki i dotacje od miasta np. za bilety parkingowe i jest jeszcze z milion sposobow na zdobycie kasy. Ten tekst napisalem pod wplywem sytuacji jaka ma miejsce na USTRONIU, ale wszedzie jest odobnie. Pozdrawiam Gość portalu: GammaRay Jeden punkcik juz ci dalem. Jak zapewne pamietasz dotyczyl szkolnictwa wyzszego i tego co trzeba zrobic w tym zakresie. Poruszylem akurat ten temat bo akurat w tym interesie siedze i na tym sie jako tako wyznaje. Nie mam natomiast pojecia jak np. napisac wniosek o dofinansowanie z funduszy europejskich np. budowy obwodnicy poludniowej czy trasy N-S choc dostrzegam koniecznosc realizacji tych przedsiewziec. Mysle ze gdyby znalezc 50-70 osb z ktorych kazda specjalizowalaby sie w jakiejs dzialce to mozna zrobic cos naprawde na poziomie. Sam tego wszystkiego nie pociagniesz jesli realnie myslisz o postawieniu radomia na nogi. NIE JESTEM NIECIERPLIWY, ZAWSZE POTRAFIŁEM ZNALEŹĆ SOBIE ZAJĘCIE DZIĘKI KTÓREMU ZARABIAŁEM (RAZ LEPIEJ, RAZ GORZEJ). Swietnie. Nie bardzo jednak rozumie dlaczego to piszesz ja nie atakowalem Ciebie, za innych, ktorzy atakuja tych co sie im "udalo". Fakt, ze polemizujesz ze mna stawia Cie wysoko w moich oczach chociaz atakujesz mnie ostro. To lubie!! WIDZĘ JAK ZMIENIA SIĘ ŚWIAT W KTÓRYM ŻYJĘ. Dlatego nie nalezy wszystkiego co sie dzieje tak ostro krytykowac, ale zbierac to co jest zle i oglaszac, podsuwac tym co moga zmienic czy naprawic. > A TO CO WYPISUJESZ, NIJAK SIĘ MA DO NOVUM NASZEJ RZECZYWISTOŚCI SAMORZĄDOWEJ > KTÓRA NAZYWA SIĘ "WYBORY BEZPOŚREDNIE WÓJTÓ, BURMISTRZÓW I PREZYDENTÓW MIAST". Tak mi Over odpowiedzial: Drogi KibicuWL Problem kierowania 250-tysięcznym miastem jest w naszym systemie prawnym dość skomplikowany. Dobrym pomysłem sa wybory bezpośrednie prezydenta będzie on miał większe możliwości , a co najwazniejsze mandat społeczny do pełnionej funkcji. Tylko jak zawsze problem tkwi w szczegółach.Rzeczywistość jest taka , że gmina ma dochód własny na poziomie 25%. Część zadań własnych wykonuje z subwencji i dotacji otrzymywanych z budżetu wojewody .Weżmy np:problem pomocy społecznej zasiłki okresowe są wypłacane z pieniędzy otrzymywanych od wojewody natomiast zasiłki celowe z budżetu gminy. Jak zabraknie pieniedzy na okresówki co jest regułą prezydent mówi:nie dał wojewoda , wojewoda zaś odpowiada gmina żle gospodaruje pieniędzmi. Poza tym stosowana jest zasada dawania swoim. Czyli jeśli wojewoda jest z tej samej opcji co władze gminy pieniądze wpływają znacznie szybciej.Ten chory system jest od lat. Podobnie jest z oświatą. Oczywiście może go parlament zmienić tylko że nikt nie jest tym zainteresowany , bo każda władza centralna chce mieć wpływ na samorząd wbrew z reguły deklaracją wyborczym .Podobnie jest z zasiłkami dla bezrobotnych itd. Tak naprawdę prezydent miasta w obecnym stanie prawnym ma władze niepełną. Oczwiście kolejną chorobą jest przerost administracyjny.Utrzymanie urzędników samej pomocy społecznej w Radomiu kosztuje ponad 4 mln zł.Nikt z rządzacych nie jest zaiteresowany żeby to zmienić , bo przecież trzeba dać zatrudnienie swoim. Kolejny problem to oszczędzanie. Na 2002r.budżet Radomia przewiduje oszczędności na zadania własne na poziomie 80% roku ubiegłego z wyjątkiem np:uposażeń urzędników 102% roku ubiegłego. Jest to kolejna choroba , która powoduje złamanie konstytucyjnej zasady równego traktowania obywateli przez władze publiczną.itd itd......... ale mimo wszystko życzę Ci powodzenia > PO ZA TYM FAJNY WĄTEK SWOIM BEŁKOTEM I MOJĄ GŁUPIA DYSKUSJĄ PO PROSTU > ZABILIŚMY. GRATULUJĘ NAM OBU. PO PROSTU LUDZIE NIE CHCĄ BRAĆ UDZIAŁU W NASZEJ > DYSKUSJI, A Z TEGO CO ZAUWARZYŁEM, TO OD JAKIEGOS CZASU W KAŻDEJ DYSKUSJI Z > TWOIM UDZIAŁEM. TAK WIĘC KONIEC. Szybko sie zalamujesz. Nie nazywalbym duskusje glupia. Poprostu nie ustalilismy tak naprawde o czym mamy dyskutowac. Byc moze dyskusja ze mna jest trudna bo widze wiele spraw inaczej i z daleka. Stad mozesz miec duzo racji, ze nie czuje problemow i jestem ogolnikowy. Moja kandydatura na prezydenta byla proba wyszukania ludzi, ktorzy mogliby cos sformulowac i sprawdzenia, czy mozna ta droga poznac ciekawych ludzi. Po czesci to mi sie udalo. Niestety nie moglem sie pojawic tak naprawde w Radomiu gdyz nie mam odpowiednich funduszy na poprowadzenie akcji wyborczej, nie jestem dobrym mowca, i nie mam duzego doswiadczenia w zarzadzaniu. Wirtualnie moglbym krytykowac program kandydatow na prezydentow miasta Radomia. Niestety de facto takie programy nie istnieja, wiec nie ma co krytykowac. Wyglada na to, ze prezydent to posadzony urzednik wiec jaka z nim dyskusja. Teraz to sie moze cos zmieni, ale tradycja i zaszlosci sa silne wiec zmiany beda minimalne. Z serdecznym pozdrowieniem PS Ludzie nie chca dyskutowac trudnych tematow, dlatego takie watki umieraja szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
problema Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 06.08.02, 13:23 Kochani,dlaczego ciagle szperacie wśród gorszych lub lepszych polityków i tam upatrujecie kandydata na prezydenta.Przecież miasto to wielka fabryka,którą musi zarządzać profesjonalny menadżer.A który z wymienianych wyżej kandydatów ma takie umiejętności,ba - chociażby predyspozycje.Znowu chcecie sprzedać gospodarkę polityce i oczekiwać na cud.Czy mogę prosić o wyrażenie poglądów na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia 06.08.02, 14:34 racja. osoba zarządzająca miastem (prezydent) powinna być osobą do wynajęcia. tylko że: 1. takich fachowców po prostu brak. jedynym który tak sam o sobie mówi jest Olechowski, a on też się macza w polityce. 2. ordynacja mimo pewnych zabiegów "odpolityczniających" nadal promuje partie polityczne. 3. prawdziwi fachowcy od zarządzania zatrudniani przez poważne przedsiębiorstwa zarabiają wielokrotność poborów prezydentów miast. mamy więc takich fachowców na jakich nas stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 21:37 Najlepszym kandydatem będzie nasz szanowny Włodarczyk. On to jest the best. Dzięki niemu nie tylko wszystkie firmy poumierają, ale jeszcze i całe miasto (jak już nie umarło). Jeszcze lepszy będzie komendant Straży Miejskiej - szanowny pan Sylwester Kiraga. Jego pomysły zawsze zaskakiwały wszystkich, więc może znajdzie jakies rozwiązania na to, aby Radom podniósł swoje notowania. To tylko żarty, bo jak tych dwóch doszłoby do władzy to z Radomia bym się wyprowadził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kandydaci na Prezydenta Radomia IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 13:32 Może być każdy oprócz WŁODARCZYKA !!!, który skompromitował się swoim złodziejstwem, pazernością i przekrętami. A wszystko w białych rękawiczkach i za nasze pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś